29/12/08

Εγώ πήρα μετοχές! Εσείς;



Στις 22 Δεκεμβρίου πήγα στο υποκατάστημα της Marfin Bank που βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας επί της οδού Ίωνος Δραγούμη και αγόρασα μετοχές του ΠΑΟΚ. Ήταν πολύ εύκολο. Χρειάζεται να έχει κανείς μαζί του μόνο μια ταυτότητα και ένα πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ του. Π.χ. λογαριασμό ΔΕΗ (που να βγαίνει όμως στο όνομά του) ή εκκαθαριστικό εφορίας (κατά προτίμηση φετινό). Και βέβαια, τα χρήματα! Εγώ έβαλα 400 ευρώ. Αγόρασα επομένως 1200 μετοχές. (Οι τρεις μετοχές κοστίζουν ένα ευρώ). Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ο υπάλληλος συμπληρώνει μια αίτηση/εξουσιοδότηση προς την Τράπεζα την οποία υπογράφεις ότι την εξουσιοδοτείς να αγοράσει τις μετοχές για λογαριασμό σου και στη συνέχεια πηγαίνεις στο ταμείο και πληρώνεις. Τονίζω ότι βρισκόμαστε στη φάση των προεγγραφών, κάτι που σημαίνει ότι οι μετοχές δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα. Θα εκδοθούν μετά τη λήξη της ΑΜΚ στις 26 Ιανουαρίου. Αυτό που γίνεται τώρα είναι προεγγραφή. Καθένας όμως μπορεί να το κάνει μία μόνο φορά. Αν κάποιοι από σας θέλουν κάθε δεκαπέντε μέρες να βάζουν όσα χρήματα μαζεύουν, να ξέρουν ότι αυτό ΔΕΝ γίνεται. Μια φορά και καλή συμμετέχουμε, με όσα χρήματα μπορούμε.

Λοιπόν, εγώ έβαλα 400 ευρώ, και για του λόγου το αληθές σας έχω από πάνω και τα έγγραφα (αν κάνετε κλικ επάνω θα φανούν καλύτερα τα γράμματα). Ας αρχίσουμε όλοι μας μια ευγενική άμιλλα. Να δούμε ποιος θα βάλει τα περισσότερα. Περιμένω νέα σας με ακριβή ποσά συμμετοχής. Εμπρός! Ντου στη Μαρφίν!

Υπέγραψε ο Ολιβιέ Σορλέν


Παίκτης του ΠΑΟΚ μέχρι το τέλος της φετινής περιόδου θα είναι ο γάλλος 30χρονος μέσος Ολιβιέ Σορλέν. Ο ποδοσφαιριστής αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού από τη γαλλική Ρεν, στην οποία και πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας. Αν ικανοποιήσει, υπάρχει η δυνατότητα απόκτησής του το καλοκαίρι με 550 χιλιάδες ευρώ. Ο Σορλέν έχει ύψος 1,82 μ. και βάρος 80 κ. Μπορεί να χρησιμοποιεί και τα δυο του πόδια, ωστόσο το καλό του είναι το δεξί. Μπορεί να αγωνίζεται και από τις δυο πτέρυγες, περίπου σαν τον Κονσεϊσάο, αλλά ο ίδιος δήλωσε κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη ότι προτιμά να αγωνίζεται στον άξονα, εκεί δηλαδή που αγωνίζεται ο Ίβιτς. Οι πληροφορίες μιλούν για σεμνό και εργατικό παίκτη-εργαλείο, με μεγάλη προσφορά στη Ρεν, όπου όμως φέτος είχε πέσει στη δυσμένεια του προπονητή του και γι' αυτό δεν αγωνιζόταν. Αναμένουμε να τον δούμε και μέσα στο γήπεδο!

20/12/08

Πανσερραϊκός - ΠΑΟΚ 1-1


Παπά δεν τρώμε!

Να με σχωρνούν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, καθώς και οι αδελφοί αναγνώστες, αλλά εγώ αυτό το παιχνίδι αδυνατώ να το σχολιάσω από ποδοσφαιρικής απόψεως. Αυτά που είδα δεν με έπεισαν ότι παίχτηκε ποδόσφαιρο. Τώρα, τι ακριβώς παίχτηκε, δεν ξέρω, δεν απαντώ.
Εγώ αυτά που είδα είναι τα εξής:

Έναν ΠΑΟΚ να κάνει άμυνα τόσο πίσω, που νόμιζες ότι Κοντρέρας και Μάρκος Αντόνιο θα μπουν καμιά ώρα μέσα στην... εστία του Χαλκιά. Οι ευκαιρίες που έχασε σήμερα ο Πανσερραϊκός ίσως να είναι τόσες όσες και όλες οι ευκαιρίες που έχασαν όλοι οι αντίπαλοί μας στα εναντίον μας παιχνίδια μέχρι τώρα.

Ποδοσφαιριστές αδιάφορους, να μαρκάρουν με μισή καρδιά και να τα παρατάνε με το πρώτο. Χάσαμε τόσες προσωπικές μονομαχίες - και μάλιστα από παίκτες της κλάσης Πανσερραϊκού - όσες δεν χάσαμε ποτέ άλλοτε.

Μετά το 0-1 νόμιζες ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ προσπαθούσαν όχι να βάλουν, αλλά... να δεχτούν γκολ. Δεν ξέρω, εγώ τέτοια αδιαφορία δεν μπορώ να την αποκαλέσω... "κακιά μέρα". Δηλαδή όταν δεν είσαι πρόθυμος να τρέξεις, να μαρκάρεις, να ακολουθήσεις τις οδηγίες του προπονητή σου, αυτό λέγεται "κακιά μέρα"; Και καλά ένας, δύο, πέντε ποδοσφαιριστές. Όλοι μαζί σε κακιά μέρα βρέθηκαν; Έλεος! Ο Φερνάντο Σάντος στη συνέντευξη τύπου το είπε: "Δεν θέλω να κάνω αναλύσεις εν θερμώ". Δηλαδή αν έκανε, κάτι θα του ξέφευγε. Τι; Ότι ο ΠΑΟΚ βρίσκεται πιο πάνω απ' ό,τι υπολόγιζε, ότι έχει την πολυτέλεια να χαρίζει βαθμούς, ότι όλοι οι παίκτες έχουν ήδη έτοιμες τις βαλίτσες τους για τα σπίτια τους και το μυαλό τους βρίσκεται ήδη στις χριστουγεννιάτικες διακοπές, οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε να ξεχαστεί η σημερινή "κουτσουκέλα", ότι όπως είναι το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος είτε 3 βαθμούς έχεις διαφορά από τον διώκτη σου είτε 7 είναι το ίδιο και το αυτό...

Βαρέθηκα ν' ακούω ότι στόχος του ΠΑΟΚ φέτος είναι η 4η θέση και η έξοδος στο ΟΥΕΦΑ. Σήμερα πάλι σε μια συνέντευξη στη Μetrosport ο Χαλκιάς επαναλάμβανε το ίδιο τροπάρι. Μα, καλά, όταν βλέπεις ότι μπορείς να πας παραπάνω, δεν αναθεωρείς τους στόχους σου; Αν δηλαδή είσαι 10 βαθμούς πάνω από κει που υπολόγιζες να είσαι, τι κάνεις, κάθεσαι να χάσεις τρία παιχνίδια για να έρθεις στα ίσα σου; Για όνομα...

Το έχω ξαναπεί: Για μένα ο ΠΑΟΚ είναι κάτι παραπάνω από μια ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι μια Ιδέα. Και πρέπει να ανταποκρίνεται σε κάποια ιδανικά. Αν είναι απλά να βλέπουμε μπάλα και να καταναλώνουμε θέαμα σαν τα μοσχάρια, μπορούμε να βλέπουμε Premier League. Ή Campionato. Δόξα τω Θεώ, τηλεοπτικές μεταδόσεις προσφέρονται ουκ ολίγες. Δε χρειάζεται να υποβάλουμε τα ματάκια μας στα βασανιστήρια της παράγκας του Γκαγκάτση. Γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο βασανιστήριο είναι. Πρώτα απ' όλα, έχουμε το μικρότερο μέσο όρο πραγματικής μπάλας ανά ματς. Παίζεται δεν παίζεται μισή ώρα ποδόσφαιρο. Τα υπόλοιπα είναι είτε σφυρίγματα του διαιτητή (πρέπει να έχουμε περί τον τριπλάσιο αριθμό σφυριγμάτων σε σύγκριση με την Premier League), είτε πτώσεις ποδοσφαιριστών (στην Ελλάδα, ακόμη και ποδοσφαιριστές που στο εξωτερικό δεν έπεφταν με τίποτα, μετατρέπονται σε... φτερά στον άνεμο. Κι ενώ έξω όποιος τυχόν πέσει κοιτάζει πώς και πώς να σηκωθεί, εδώ μένει κάτω και σφαδάζει όσο πιο σπαραξικάρδια μπορεί, μέχρι να αποσπάσει την προσοχή όλων και να... διακόψει το ματς), είτε... αλλαγές (δυόμισι λεπτά μετρημένα διήρκεσε η ταυτόχρονη αλλαγή Κωνσταντινίδη-Αθανασιάδη σήμερα στις Σέρρες. Κι από τα 4 λεπτά καθυστερήσεων κρατήθηκε μόνο το... ενάμισι!). Αυτά είναι τα χάλια του ποδοσφαίρου μας, το οποίο έχει εισέλθει για τα καλά στην εποχή... Βαρούχα ("υπάααρχει επαφή", κι άρα είναι φάουλ-πέναλτι-αποβολή, κι ό,τι άλλο προαιρείσθαι στη χώρα της κλάψας και της δικομανίας). Χάλια για τα οποία ευθυνόμαστε όλοι. Όλοι.

Αυτό λοιπόν που καλείται κατά τη γνώμη μου να κάνει ο ΠΑΟΚ με μπροστάρη τον μεγάλο ηγέτη του, είναι να φέρει ένα νέο ήθος, έναν νέο αέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να δώσει ένα θετικό παράδειγμα, ένα θετικό πρότυπο σε όλη την ελληνική κοινωνία. Να κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις σε όλα τα θέματα που το αφορούν. Να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο άνοιγμα σε όλη την ποδοσφαιρική κοινωνία, ανεξαρτήτως χρώματος, ανεξαρτήτως συλλογικών συμφερόντων. Να ανοίξει την συζήτηση για τη βελτίωση του ποδοσφαίρου μας. Να συμφωνήσουμε όλοι σε ένα νέο διαιτητικό ήθος. Ένα ήθος στο οποίο θα συμβάλλουν όλοι, όχι μόνο οι διαιτητές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το ζήτημα της διαιτησίας ξεπερνάει κατά πολύ τους διαιτητές. Χρειαζόμαστε ένα νέο αθλητικό ήθος. Χωρίς στημένα. Χωρίς υπέρογκα στοιχήματα που διαβρώνουν συνειδήσεις. Να υπάρχει έλεγχος για τυχόν ξέπλυμα μαύρου χρήματος στις ΠΑΕ. Να επικρατήσει η δημοκρατική νομιμότητα στις κερκίδες. Δεν μπορεί να πηγαίνω να αγοράσω εισιτήριο και να με ρωτάνε τι ομάδα είμαι. Ό,τι θέλω είμαι! Είναι χουντικές καταστάσεις αυτές! Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΠΑΟΚ. Όραμα που δεν εμπνέομαι έτσι αυθαίρετα, αλλά παρατηρώντας τις γενικές κοινωνικές συνθήκες. Γιατί και το ποδόσφαιρο καθρέφτης της κοινωνίας είναι. Ζούμε σε εποχές που κραυγάζουν "Κοινωνία ώρα μηδέν". Τεράστια κρίση αξιών, θεσμών, νομιμοποίησης. Και στην κοινωνία, αλλά και στο ποδόσφαιρο. Να μπει ο Θόδωρος Ζαγοράκης μπροστάρης για τη μεγάλη αλλαγή. Ας είναι το ποδόσφαιρο ο προπομπός μιας ευρύτερης κοινωνικής αναγέννησης. Εγώ έτσι τον ονειρεύομαι τον ΠΑΟΚ. Αν είναι απλά να γινόμαστε θεατές σε ένα ματς σαν το Πανσερραϊκός-ΠΑΟΚ 1-1, τότε προσωπικά δηλώνω ότι έχω και σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθώ...

Συνθέσεις:

Πανσερραϊκός:
Κηπουρός, Καλλιμάνης, Καλί, Γεωργιάδης (46' Μπαϊκαρά), Ζουντί (78' Γκουγκουλιάς), Πιπίνης, Γαλανόπουλος, Μιλένκοβιτς (89' Βοσκόπουλος), Κωνσταντινίδης, Αμπουμπακαρί

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Μάρκος Αντόνιο, Δάρλας, Κονσεϊσάο, Αναστασάκος (60' Μπακαγιόκο), Κοντρέρας, Ίβιτς, Βερόν, Λάκης (84' Κωνσταντινίδης), Μπαλάφας (84' Αθανασιάδης), Σνάουτσνερ

Σκόρερ: 7΄ Αναστασάκος - 52΄ Κωνσταντινίδης

Διαιτητής: Ν. Ντάτης (Χίου)

Κίτρινες κάρτες: Κωνσταντινίδης, Μπανγκουρά, Πιπίνης - Σνάουτσνερ, Δάρλας

15/12/08

Συνέντευξη Ζαγόρ: Ξηλωθείτε!


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνέντευξη τύπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του Προέδρου της Θοδωρή Ζαγοράκη με θέμα τη νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) που προκηρύχθηκε στο ύψος των 22 εκατομμυρίων ευρώ.


Ήταν μια συνέντευξη λιτή και σύντομη. Η ουσία της περικλείεται στη φράση: Ξηλωθείτε!

Η ώρα έφτασε. Η ΑΜΚ άρχισε, και είναι η καλή. Όχι, δεν είναι μια πρόβα τζενεράλε, όπως την προηγούμενη φορά. Τα ψέματα τελείωσαν. Η ώρα έφτασε. Ο ΠΑΟΚ μας καλεί. Μεγαλοεπενδυτής ΔΕΝ υπάρχει. Ο Θόδωρος το ξεκαθάρισε. Μεγαλοεπενδυτής είναι ο κόσμος του.

Είσαι Παοκτσής; Απόδειξη!

Η κάθε μετοχή κοστίζει 0,33 ευρώ και πωλούνται σε πολλαπλάσια του τρία. Όποιος θέλει, μπορεί να αγοράσει διαθέτοντας ένα ποσό από ένα ευρώ μέχρι… 22 εκατομμύρια. Αρκεί να πάει σε ένα υποκατάστημα της Marfin Bank με την ταυτότητά του και ένα έγγραφο από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ του (μόνον όσοι έχουν ΑΦΜ μπορούν να αγοράσουν). Τα χρήματα καταλήγουν στα ταμεία της ΠΑΕ και είναι άμεσα διαθέσιμα για να καλύψουν τις ανάγκες της. Κι από ανάγκες, άλλο τίποτα. Μεταγραφές, προπονητικό κέντρο, νέο γήπεδο, κάλυψη χρεών και τρεχόντων εξόδων.

Κάθε ευρώ είναι απαραίτητο!


Από κει και πέρα, η συνέντευξη τέλειωσε γρήγορα, με έναν Θόδωρο να εμφανίζει ένα πρόσωπο χαλαρό και χωρίς διάθεση για πολλά-πολλά λόγια. Καλά, η λακωνικότητα αποτελεί απ’ ό,τι κατάλαβα μόνιμο χαρακτηριστικό του. Η χαλαρότητα όμως μου έκανε μια κάποια εντύπωση. Περίμενα ένα σάλπισμα λίγο πιο ηχηρό, όπως και να το κάνουμε. Σαν να τα έχει ήδη κανονίσει με τον Αλογοσκούφη για τη διευθέτηση των χρεών ακουγόταν. Υπενθυμίζω ότι ΠΑΕ με χρέη, για την οποία εκκρεμεί ΑΜΚ για την κάλυψή τους, δεν δικαιούται συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, δεν παίρνει ούτε πιστοποιητικό συμμετοχής στο επόμενο εθνικό πρωτάθλημα. Απ' ό,τι ξέρω, προθεσμία για κάλυψη των προΥποθέσεων είναι το τέλος του έτους. Και ο ΠΑΟΚ έχει χρέη. Πολλά χρέη. Διακανόνισε αυτά προς ιδιώτες, εκκρεμούν όμως τα χρέη του προς το Δημόσιο. Εφορεία και ΙΚΑ. Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια. Γύρω στα 17, αν δεν κάνω λάθος. Η ΠΑΕ έχει προσφύγει στα δικαστήρια για τα περισσότερα απ’ αυτά, ενώ κάποια λιγότερα (γύρω στα 2 εκατομμύρια) τα έχει διακανονίσει. Αυτό που κυρίως διεκδικούμε είναι σβήσιμο των προσαυξήσεων (δηλαδή των τόκων) και ρύθμιση (δηλαδή έναν μεγάλο αριθμό δόσεων) για τα υπόλοιπα (το λεγόμενο «πρωτογενές κεφάλαιο»). Ο Θόδωρος δεν είπε λέξη γι’ όλ’ αυτά, παραδέχθηκε όμως ότι είχε μια συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη και ότι η πεποίθησή του είναι ότι ο ΠΑΟΚ «τουλάχιστον για φέτος δεν θα έχει πρόβλημα». Άντε, να δούμε. Είναι σαφές ότι ο Θόδωρος εφαρμόζει μια σοφή στρατηγική, και γνωρίζει ότι στην Ελλάδα όλα κανονίζονται και διακανονίζονται στη ζούλα και στα μουλωχτά, και όχι με συλλαλητήρια και φωνασκίες. Με ανησυχούν όμως δύο πράγματα:


Το πρώτο που με ανησυχεί, είναι να επικρατήσει εφησυχασμός και να μην βάλουμε το χέρι στην τσέπη. Εγώ προσωπικά σκοπεύω να δώσω το καλό παράδειγμα, και περιμένω κι από σας να ακολουθήσετε. Θα υπάρξει και διαφημιστική καμπάνια με τον Μεγαλέξανδρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, για να «ξεπαγώσουν» και οι πλέον δύσπιστοι και τσιγκούνηδες.


Το δεύτερο που με ανησυχεί είναι και η εν λευκώ παράδοση των κοινών του ΠΑΟΚ στον Θόδωρο και το ΔΣ του. Θεωρεί ότι δεν χρειάζεται πλέον να μας ενημερώνει για τίποτα. Δεν συμφωνώ. Ο ΠΑΟΚ είναι το σπίτι μας, η ζωή μας, η εκκλησία μας. Οφείλουμε να συμμετέχουμε στα κοινά του. Είναι σχολείο ο ΠΑΟΚ. Διαπαιδαγωγεί πολίτες. Είναι τεράστια η ευθύνη του έναντι της κοινωνίας. Πρέπει λοιπόν σιγά-σιγά ο λαός του ΠΑΟΚ να εκπαιδεύεται. Στο κάτω-κάτω, ο Θόδωρος δεν θα ζήσει αιώνια. Αιώνιος είναι μόνο ο ΠΑΟΚ. Εγώ πολύ θα το ήθελα, και θεωρώ πως είναι και ζητούμενο στην κοινωνία μας αυτή τη στιγμή, όπως διαφάνηκε ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα επεισόδια στους δρόμους, να μπει μπροστά η Λαϊκή Βάση του ΠΑΟΚ και να γίνει η ομάδα μας ένα πρότυπο για όλη την ελληνική κοινωνία, ποδοσφαιρική και μη. Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας σ’ αυτή τη χώρα, και ο ΠΑΟΚ πρέπει να μπει στην πρωτοπορία και να δείξει το δρόμο, με μπροστάρη το Θόδωρο. Γι’ αυτό θα πρότεινα από τον Πρόεδρο και φυσικό ηγέτη του ΠΑΟΚ να εγκαταλείψει εκφράσεις του τύπου «ας μην ασχολείται ο κόσμος μ’ αυτά, ας κοιτάζει μόνο τα παιχνίδια», και να μας βάλει όλους στο κόλπο. Για το καλό του ΠΑΟΚ και για το καλό της ελληνικής κοινωνίας. Αυτά.


ΠΑΟΚΑΡΑ ΟΛΕ!

14/12/08

ΠΑΟΚ - Ξάνθη 1-0


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2008-09
14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις:
ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς, Μάρκος Αντόνιο, Δάρλας, Κονσεϊσάο, Αναστασάκος (Μαλεζάς 84'), Κοντρέρας, Ίβιτς, Βερόν, Λάκης (Κωνσταντινίδης 80'), Μπαλάφας (Μπακαγιόκο 61'), Σνάουτσνερ.

Ξάνθη: Γκσπούρνινγκ, Παπαδημητρίου (Αγκάλι 33'), Τζιωρτζιόπουλος (Ταϊντέρ 66'), Ντοριβάλ, Γκρέζλακ (Κιντάνα 77'), Λαμπριάκος, Σουάνης, Φλίσκας, Βάλλας, Κωστούλας, Φεριέ

ΣΚΟΡΕΡΣ: 62’ Μπακαγιόκο

Κίτρινες κάρτες: Λαμπριάκος (26'), Τζιωρτζιόπουλος (66') - Μπαλάφας (50'), Ίβιτς (75'), Μάρκος Αντόνιο (86')

Διαιτητής: Σταθόπουλος (Αχαΐας)

Μια ακόμα σπουδαία νίκη πετύχαμε απόψε, καταβάλλοντας την Ξάνθη στην Τούμπα με 1-0. Σημειώνω ότι ήταν μόλις η τρίτη ήττα της Ξάνθης μετά από 14 αγωνιστικές και η πρώτη εκτός έδρας σε 8 παιχνίδια! Το γκολ που σημείωσε ο Μπακαγιόκο στο 62΄ ήταν επίσης το πρώτο εκτός έδρας γκολ που δέχθηκε η ακριτική ομάδα. Με τη νίκη αυτή ο ΠΑΟΚ ξαναμείωσε τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό στους 4 βαθμούς, και πηγαίνει με αισιοδοξία το ερχόμενο Σάββατο στις Σέρρες για να ολοκληρώσει τον άκρως πετυχημένο πρώτο γύρο του πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΟΚ έπιασε καλή απόδοση και έχασε μεγάλες ευκαιρίες για μια ευρύτερη νίκη, παρόλο τον βαρύ αγωνιστικό χώρο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αγώνα σας παραπέμπω στην εφημερίδα goalday, καθώς και στο σάιτ sport24, γιατί εγώ δυστυχώς δεν μπόρεσα να τον παρακολουθήσω. Είμαι πάντως πολύ χαρούμενος, βλέπω ότι πλάκα-πλάκα έχουμε φτιάξει μια πολύ δυνατή και αξιόπιστη ομάδα, η οποία δύσκολα θα χάσει επαφή από την κορυφή. Και το αλλόκοτο είναι ότι, όπως πάνε τα πράγματα, τα play-offs μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ εναντίον μας. Πιο εύκολο το βλέπω δηλαδή να βγούμε δεύτεροι στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, παρά στα play-offs. Πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ να μην πάθουμε αυτό που έπαθε πέρσι η ΑΕΚ.
ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΕΝ ΛΗΓΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ.
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ!

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν, εν αναμονή της συνέντευξης τύπου του Θοδωρή Ζαγοράκη τη Δευτέρα stiw 13:30 σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Υπνθυμίζω ότι η παρουσία του ΠΑΟΚ στα ευρωπαϊκά σαλόνια θα κριθεί όχι μόνο στα γήπεδα, αλλά ΚΑΙ στα χαρτιά. Και όσο πιο επικίνδυνοι γινόμαστε, τόσο πιο πολλούς εχθρούς αποκτούμε. Άντε να δούμε λοιπόν πώς θα ξεπεράσουμε και αυτόν τον σκόπελο. Φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο να καλυφθούν όλ' αυτά τα χρέη, αλλά με τον Θόδωρο αρχηγό, κάτι μου λέει πως τελικά θα τα καταφέρουμε!

ΠΑΟΚΑΡΑ ΟΛΕ!

7/12/08

ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης 1-1


Δεν είναι κάθε μέρα του... Αγίου Θρασύβουλου

Μετά από έναν αγώνα σώμα με σώμα, γεμάτο ένταση και οριακές καταστάσεις, ο καλοοργανωμένος και ψυχωμένος ΠΑΟΚ αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τον δυνατό, αλλά και πολύ τυχερό Αστέρα Τρίπολης.

Παρά το πλήθος απουσιών, που εξανάγκασαν τον Φερνάντο Σάντος να παρατάξει ουσιαστικά τη δεύτερη ενδεκάδα του, ο ΠΑΟΚ απέδωσε καλό ποδόσφαιρο, πίεσε και έχασε σημαντικές ευκαιρίες για να πάρει τη νίκη, με μεγαλύτερη αυτή στις καθυστερήσεις του αγώνα, όταν ο Κωνσταντινίδης σούταρε υπό καλές προϋποθέσεις μέσα από την μεγάλη περιοχή του Αστέρα, η μπάλα κόντραρε σε πόδι αμυνόμενου και κατέληξε στον αμαρκάριστο Αναστασάκο, ο οποίος εξ επαφής και προ κενής ουσιαστικά εστίας, κατάφερε να στείλει την μπάλα με κεφαλιά προς την μεριά του Αμπάρη, βοηθώντας τον να πραγματοποιήσει την απόκρουση του αγώνα...

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να βρούμε τη δύναμη να αποδεχτούμε το γεγονός ότι δεν μπορεί να είναι κάθε μέρα Πασχαλιά και να κερδίζουμε με... μισό-μηδέν. Κάποια στιγμή η τύχη θα μας γύριζε την πλάτη και θα αναγκαζόμασταν να αντιπαλέψουμε την κακή μας τύχη, το γεγονός δηλαδή ότι ο αντίπαλος με... μισή ευκαιρία μπορεί να σου βγάλει ένα γκολ, κι εσύ να χάνεις και πέντε και έξι κλασσικές ευκαιρίες και να μην μπορείς να σκοράρεις. Γι' αυτό απαιτείται ο ύψιστος βαθμός αυτοσυγκέντρωσης και πειθαρχίας, προσήλωση επί 90 λεπτά στους αγωνιστικούς στόχους και, κυρίως, να μη χαλαρώνει η ομάδα μετά το 1-0, αλλά να επιμένει μέχρι να πετύχει και δεύτερο και τρίτο γκολ, ώστε να υποτάξει ολοκληρωτικά τον αντίπαλο.

Το α΄ ημίχρονο

Σήμερα ο ΠΑΟΚ ήταν αρκετά καλός, μετά από ένα άκαρπο και σκληρό πρώτο τέταρτο, όπου παίχτηκε παιχνίδι κέντρου, κατάφερε να προηγηθεί στο 16΄ με παληκαρίσια προσωπική ενέργεια του Ηλία Αναστασάκου, που πρέσαρε τον σέντερ μπακ της Τρίπολης Μαρσελάο, ο οποίος είλεγχε την μπάλα, του την έκλεψε, προχώρησε μόνος προς την εστία του Αμπάρη, και, χωρίς να χρονοτριβήσει, κεραυνοβόλησε τον τερματοφύλακα της Τρίπολης, δείχνοντας ότι δεν ήρθε στην Τούμπα για τουρισμό, και ότι δεν επιλέχθηκε τυχαία για να φοράει την τιμημένη φανέλα με το Δικέφαλο στο στήθος.

Ο ΠΑΟΚ δεν σταμάτησε εκεί, αλλά ενέτεινε τις προσπάθειές του για την επίτευξη ενός δεύτερου τέρματος, δημιουργώντας και χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου:

Στο 19΄, ο Κονσεϊσάο σέντραρε ωραία από αριστερά, ο Αμπάρης πραγματοποίησε άστοχη έξοδο, αλλά ο Λάκης, προ κενής εστίας, δεν έπιασε την κεφαλιά όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να τη στείλει άουτ.

Στο 29΄, ο Λάκης ξέφυγε από δεξιά και έβγαλε ωραία σέντρα, ο σέντερ μπακ των φιλοξενούμενων Λαζαρίδης πιεζόμενος επιχείρησε να την ανακόψει με κεφαλιά, αλλά η μπάλα κατευθύνθηκε προς την εστία του Αμπάρη, ο οποίος την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή την απέκρουσε πριν περάσει τη γραμμή.

Στο 31΄, υποδειγματική επίθεση του ΠΑΟΚ, με τον Κονσεϊσάο να συνδυάζεται με τον Αναστασάκο, και τον τελευταίο να βγάζει εξαιρετική ασίστ για τον επερχόμενο Ηλιάδη, ο οποίος τετ-α-τετ με τον Αμπάρη καθυστέρησε να πλασάρει και ο Νταμόντε πρόλαβε να διώξει σε κόρνερ.

Γενικά, στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ είχε τον πλήρη έλεγχο του αγώνα, ήταν επιθετικός, κέρδισε περί τα 8 ή 9 κόρνερ, έβαλε ένα γκολ και έχασε τρεις ευκαιρίες, απέναντι σε έναν αντίπαλο καλοστημένο και σκληροτράχηλο, που πρέσαρε στενά, πίεσε σε όλους τους χώρους, δεν κατάφερε όμως ποτέ να ξεμυτίσει από τα καρέ του και να γίνει απειλητικός για τον Χαλκιά.

Το β΄ ημίχρονο

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε φαινομενικά στο ίδιο μοτίβο, ένα ψύχραιμο μάτι διέκρινε όμως ότι η επιθετική αυτοσυγκέντρωση του ΠΑΟΚ δεν ήταν τόσο μεγάλη, ότι η ομάδα πραγματοποιούσε επιθέσεις περισσότερο για τα προσχήματα, και το μυαλό των παικτών του είχε αρχίσει να πηγαίνει στο.. πώς θα περάσει η ώρα για να συντηρηθεί το υπάρχον σκορ. Από την άλλη μεριά, ο Αστέρας Τρίπολης μπήκε εμφανώς με μεγαλύτερες επιθετικές βλέψεις, γνωρίζοντας πως έπρεπε πλέον οπωσδήποτε να σκοράρει, αν ήθελε να φύγει με κάτι θετικό από την Τούμπα.

Στο 49΄, ο Κονσεϊσάο σέντραρε από αριστερά, ο Ηλιάδης έπιασε κεφαλιά υπό καλές προϋποθέσεις, αλλά η μπάλα έφυγε αρκετά μέτρα άουτ.
Στο 54΄ ο ΠΑΟΚ κέρδισε φάουλ σε αρκετά καλό σημείο έξω από την περιοχή του Αμπάρη, ο Κονσεϊσάο όμως το εκτέλεσε λίγο άουτ.
Στο 59΄, και πάλι ο Κονσεϊσάο σούταρε, με την μπάλα να φεύγει άουτ.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο ΠΑΟΚ στο πρώτο τέταρτο του δευτέρου ημιχρόνου διατήρησε την πρωτοβουλία, πραγματοποιούσε επιθέσεις, όχι όμως με την ένταση του διαστήματος 15΄-45΄, με αποτέλεσμα να μην γίνεται τόσο έντονα απειλητικός για τον Αμπάρη.

Από την άλλη μεριά, η Τρίπολη άρχισε να επιχειρεί επιθέσεις, στο 61΄ ο Τσέζαρεκ έριξε μια "προειδοποιητική" βολή, με κεφαλιά μέσα από τη μεγάλη περιοχή να περνά λίγο άουτ, ώσπου φτάσαμε στο 62΄, όπου ο Φλάβιο έμεινε αμαρκάριστος από τον βαρύ Μπιζέρα, έβγαλε ανενόχλητος κάθετη πάσα-φωτιά στον Τσέζαρεκ, ο Μάρκος Αντόνιο δεν κινήθηκε σωστά προς τον επικίνδυνο φορ της Τρίπολης, και ο τελευταίος δεν το συγχώρησε, στέλνοντας την μπάλα με αριστοτεχνικό συρτό πλασέ στη γωνία του τέρματος του Χαλκιά.

Ο Φερνάντο Σάντος αντέδρασε άμεσα, περνώντας στο 66΄τον Μπακαγιόκο στη θέση του Μπιζέρα. Οι ισορροπίες στο κέντρο του γηπέδου άλλαξαν, δημιουργήθηκε περισσότερος χώρος, ο ΠΑΟΚ έχασε όμως πολύτιμο χρόνο, καθώς μόνο μετά το 80΄ έκλεισε τον Αστέρα στα καρέ του και άρχισε να τον "πυρπολεί" με επιθέσεις. Μέχρι τότε δημιούργησε ουσιαστικά μία μόνο ευκαιρία, με τον Μπακαγιόκο να παίρνει στο 68΄ την κεφαλιά από τον επίφοβο στις εξόδους του Αμπάρη, και την μπάλα να περνά άουτ .

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο ΠΑΟΚ πίεσε όσο μπορούσε, δημιούργησε τρεις ευκαιρίες, στο 83΄ με κεφαλιά του Μπαλάφα, στο 86΄ με κεφαλιά του Αναστασάκου, και στις καθυστερήσεις με την απίστευτη ευκαιρία του Αναστασάκου που περιγράψαμε πιο πάνω, και έδειξε ότι, παρά τις σημαντικές απουσίες, ήταν σήμερα η καλύτερη ομάδα, αυτή που ήθελε και κυνήγησε περισσότερο τη νίκη, και την οποία σαφώς και άξιζε, βάσει των ευκαιριών.

Πρέπει δυστυχώς να δεχτούμε ότι και η ατυχία είναι μέσα στο πρόγραμμα, κάποια στιγμή ήταν μοιραίο να γίνει ένα στραβοπάτημα, η ομάδα όμως παραμένει εντός στόχων, και το κυριότερο είναι ότι έδειξε πως, παρά τις απουσίες, είναι σε θέση να παίζει ποιοτικό, επιθετικό ποδόσφαιρο.

Πώς έπαιξε ο Σάντος

Έχει ενδιαφέρον να δούμε το σύστημα και τους παίκτες που επέλεξε ο Φερνάντο Σάντος, δεδομένων των πολλών και σημαντικών απουσιών (Κοντρέρας, Ιβιτς, Γκαρσία, Βερόν, Μουσλίμοβιτς, αλλά και Βιερίνια).
Όσον αφορά στην άμυνα, δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Χαλκιάς κάτω από τα δοκάρια, Σνάουτσνερ δεξιά, Δάρλας αριστερά, Μάρκος Αντόνιο και Μαλεζάς στο κέντρο της άμυνας. Το σχήμα λειτούργησε αρκετά καλά, διαφαίνεται όμως ότι ο Μάρκος Αντόνιο έχει κάποια "κενά" διαστήματα, στα όποια χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του έστω και για ένα δευτερόλεπτο, οπότε και γίνεται επιρρεπής στο λάθος.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζονταν στο χώρο του κέντρου. Εκεί ο Σάντος επέλεξε να αγωνιστεί με τρία χαφ, τους Μπιζέρα, Μπαλάφα και Ηλιάδη. Μπαλάφας-Ηλιάδης πραγματοποίησαν ιακονποιητική εμφάνιση, με βάση τα χαρακτηριστικά τους ως παίκτες, ο Μπιζέρα όμως για άλλη μια φορά έδειξε βαρύς και ανέτοιμος για να αγωνιστεί, τουλάχιστον στα χαφ. Πιθανόν σαν σέντερ μπακ να είναι καλύτερος, και δεν ξέρω αν θα άξιζε τον κόπο να αγωνιστεί στη θέση του Μάρκος Αντόνιο, αν δεν έχει επιστρέψει ο Κοντρέρας, με τον κίνδυνο όμως πάντοτε να γίνει πολύ αργό και βαρύ το αμυντικό μας δίδυμο.
Στην επίθεση είχαμε τους Λάκη δεξιά, Κονσεϊσάο αριστερά και Αναστασάκο στην κορυφή. Τα άκρα μας λειτούργησαν σήμερα πολύ καλά, αλλά και ο Αναστασάκος έδειξε ότι είναι ένας φορ που γεμίζει την περιοχή, απαραίτητος απέναντι σε μια πολύ μεγαλόσωμη και πολυπρόσωπη άμυνα, την οποία δύσκολα θα κατάφερνε να αντιμετωπίσει ένας πιο μικρόσωμος και ντελικάτος φορ σαν τον Αθανασιάδη.
Στο ερώτημα αν το σύστημα αυτό ήταν 4-2-3-1 ή 4-3-3, ή ακόμα και 4-5-1, η απάντηση είναι δύσκολη, και εξαρτάται από την απάντηση που επιλέγει κανείς να δώσει σε δύο άλλα ερωτήματα:
1. Έπαιζαν οι τρεις χαφ στην ευθεία; Είχαν τα ίδια καθήκοντα ή διαφορετικά;
2. Λάκης και Κονσεϊσάο ήταν καθαρόαιμα εξτρέμ, χαφ, ή κάτι ενδιάμεσο;
Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημα, παρατηρήσαμε ότι Μπαλάφας και Μπιζέρα ήταν επιφορτισμένοι με σαφώς περισσότερα αμυντικά καθήκοντα, παρέμεναν πιο πίσω και "προστάτευαν" τη μεγάλη μας περιοχή. Ο Ηλιάδης αντίθετα, πρέσαρε πιο πάνω και είχε πιο ελεύθερο ρόλο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι βρέθηκε ουκ ολίγες φορές μέσα στην περιοχή του Αμπάρη.
Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα, ο μεν Λάκης είναι ο κλασικός ταχύς εξτρέμ, με αποκλειστικό ρόλο τις πλαγιοκοπήσεις και τις σέντρες, ο δε Κονσεϊσάο είναι λιγότερο γρήγορος, αλλά πολύ πιο πληθωρικός και πολυδιάστατος παίκτης, με πιο ελεύθερο ρόλο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, σήμερα όμως μπορούμε να πούμε ότι κινήθηκε γενικά σαν εξτρέμ.
Καταλήγουμε επομένως ότι ο ΠΑΟΚ έπαιξε σήμερα με κάτι σαν 4-2-1-3, το οποίο μετά την αλλαγή Μπιζέρα-Μπακαγιόκο μετατράπηκε σε κάτι σαν 4-1-2-3, καθώς ο Μπακαγιόκο πήρε θέση πίσω από τον Αναστασάκο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Ηλιάδης οπισθοχώρησε για να καλύψει το κενό του Μπιζέρα. Απλά ο Ηλιάδης έχει την ιδιαιτερότητα να διαθέτει εξαιρετικά πνευμόνια, με αποτέλεσμα να εμπιστεύεται τον εαυτό του και να κινείται σε πιο ελεύθερο ρόλο, χωρίς να φοβάται ότι θα προκαλέσει κενό, καθώς έχει πάντα τη δυνατότητα να το καλύψει με ένα γερό σπριντ.
Αυτός φαντάζομαι να ήταν και ο λόγος που ο πάντα συντηρητικός Φερνάντο Σάντος καθυστέρησε τόσο πολύ να τον βγάλει από το παιχνίδι, για να περάσει τον σαφώς πιο ικανό στο σκοράρισμα Αθανασιάδη. Φοβήθηκε τα νώτα του. Όπως όμως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, μάλλον την παραφοβηθήκαμε την Τρίπολη. Φάνηκε ότι μπορούσαμε, παρά τις απουσίες, να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι. Τέλος πάντων, μπράβο στα παιδιά, ήταν επάξιοι αντικαταστάτες, λίγη τύχη μόνο μας έλειψε για να πάρουμε τη νίκη.
Συνεχίζουμε ακάθεκτοι, γιατί υπάρχει και δεύτερο παρόμοιο παιχνίδι στη σειρά, με την Ξάνθη στην Τούμπα, και πάλι θα κατέβουμε με σημαντικές απουσίες, οπότε δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να επανορθώσουν.


ΠΑΟΚΑΡΑ ΟΛΕ!

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς, Σνάουτσνερ, Μάρκος Αντόνιο, Μαλεζάς, Δάρλας, Μπιζέρα (66' Μπακαγιόκο), Μπαλάφας Ηλιάδης (88' Αθανασιάδης), Κονσεϊσάο, Λάκης (84' Κωνσταντινίδης), Αναστασάκος

Αστέρας Τρίπολης: Αμπάρης, Κανακούδης, Ζαϊρί (72' Φυτανίδης), Καρντόσο, Σέζαρεκ (94' Ντουαλά), Φλάβιο, Λαζαρίδης, Νταμόντε, Εστέβες, Φιλομένο (81' Ψωμάς), Μαρσελάο

Γκολ: Αναστασάκος 16΄ - Τσέζαρεκ 62΄

Κίτρινες κάρτες: Εστέβες, Ζαϊρί, Καρντόσο, Νταμόντε - Μπαλάφας

Διαιτητής: Ν.Χαραλαμπίδης (Καβάλας)