30/1/09

Εκτός ομάδας ο Μπακαγιόκο

Σύμφωνα με αρκετά αξιόπιστες, αλλά όχι διασταυρωμένες πηγές μου, ξένο σώμα θεωρείται πλέον στην ομάδα του ΠΑΟΚ ο Ιμπραΐμα Μπακαγιόκο. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ασθένεια που δήλωσε ενόψει του ματς με τον Εργοτέλη. Ο παίκτης, το συμβόλαιο του οποίου λήγει το καλοκαίρι, τίθεται πλέον υπό παραχώρηση και θα χρησιμοποιηθεί ως αντάλλαγμα σε πιθανή τρίτη μεταγραφή. Το όνομα που ακούγεται είναι βεβαίως αυτό του Λάμπρου Χούτου, παίκτη με χαρακτήρα χειρότερο κι απ' αυτό του Μπακαγιόκο, ο οποίος, απ' όσο μπόρεσα να πληροφορηθώ, δεν υπέπεσε δα και σε κανένα κακούργημα. Επεδείκνυε πάντα μια υγιή δυσαρέσκεια όταν γινόταν αλλαγή, και είχε ένα ήπιο φραστικό επεισόδιο με τον Φερνάντο Σάντος σε μια προπόνηση. Απ' ό,τι ξέρω δεν τον έβρισε. Με τη λογική που βγαίνει εκτός ο Μπακαγιόκο, ο Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ τι θα πρέπει να κάνει, δηλαδή; Εκεί ήρθαν στα χέρια Τζιμπούρ-Σκόκο, ο Τζιμπούρ έστειλε τον Σκόκο στο νοσοκομείο με σπασμένη μύτη, παρεμβαίνει ο Μπάγεβιτς ζητώντας τους να ζητήσουν συγνώμη, και του την "λέει" ο Εντίνιο, γιατί κατά την άποψή του ο Τζιμπούρ είχε δίκιο. Ωραία ομάδα! Ο "Πρίγκηπας" όμως είναι ρεαλιστής και ξέρει ότι τους χρειάζεται τους παίκτες. Ο Σάντος δεν τον χρειάζεται τον Μπακαγιόκο, που όλως τυχαίως ήταν και πολύ δημοφιλής με την κερκίδα; Προφανώς όχι...

Παρεπιμπτόντως να αναφέρω εδώ ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σάντος μετά τον αγώνα με τον Άρη, ο Πορτογάλος γνώριζε ότι ο Μπιζέρα είχε αγωνιστεί στο παρελθόν με επιτυχία ως δεξί μπακ, οπότε ήταν λογική κι αναμενόμενη η αλλαγή του με τον Σνάουτσνερ, και δικαιολογημένη η απόφασή του να αφήσει εκτός αποστολής Αραμπατζή-Ηλιάδη.

ΥΓ. Για τους μεταμεσονύχτιους πανηγυρισμούς του λαού στην Τούμπα μετά την πρόκριση επί του συμπολίτη ό,τι και να πούμε θα είναι λίγο. Όποιος έχει φωτογραφίες ας στείλει να τις αναρτήσω.

29/1/09

Άρης - ΠΑΟΚ 0-0 (8-9)



Πρόκριση με το μέγιστο κόπο


Όταν η κληρωτίδα έβγαζε ΠΑΟΚ-Άρης στο Κύπελλο σε μονό παιχνίδι στην Τούμπα, λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν ότι θα χρειαζόταν 210 λεπτά και 20 πέναλτι για να κριθεί μια πρόκριση που για όλους εμάς φάνταζε δεδομένο ότι θα καθάριζε στην Τούμπα. Αποκλείσαμε τον Ρούλη, αλλά του δώσαμε την ευκαιρία να μας βγάλει την ψυχή. Κούραση, φθορά κι εξάντληση είναι η κληρονομιά μιας πρόκρισης που ήρθε μετά από 210 λεπτά παιχνιδιού που κατέδειξαν σε μεγάλο βαθμό τα όρια της ομάδας μας. Το μόνο θετικό που μένει, εκτός βέβαια από την πρόκριση, είναι αυτό το κουβάρι που έγιναν οι παίκτες με το τέλος των πέναλτι. Όλοι ενωμένοι, μια γροθιά, και μέσα στους στόχους.
Από κει και πέρα, σίγουρα ο Ρούλης μέσα στο Χαριλάου δεν είναι εύκολο αντίπαλος, αλλά να είναι τόσο πίσω ο ΠΑΟΚ επί 120 λεπτά και να μας παίζει ουσιαστικά στο μισό γήπεδο ο Άρης, ε, αυτό δύσκολα αντέχεται, και δεν μπορώ να το αποδεχτώ σαν στρατηγική. Τα πέναλτι, κακά τα ψέματα, είναι μια ρουλέτα, και δεν μπορεί να θεωρείται στρατηγική μιας σοβαρής ομάδας να οδηγήσει το παιχνίδι στα πέναλτι. Ο Άρης πραγματοποίησε πολύ περισσότερες επιθέσεις από τον ΠΑΟΚ, έβαλε την μπάλα στην περιοχή μας πάρα πολλές φορές, και θα μπορούσε αν γινόταν κάποιο λάθος ή κόντρα ή ακόμα και διαιτητικό σφύριγμα, να δεχτεί ένα γκολ. Από την άλλη μεριά, είναι γεγονός ότι τις δύο κλασικότερες ευκαιρίες για γκολ τις είχε ο ΠΑΟΚ, και τις δυο με τον Σορλέν. Μια στο 23΄, όταν ο Μουσλίμοβιτς πραγματοποίησε "μπούκα", έβγαλε τη σέντρα από δεξιά, στο πίσω δοκάρι ο Λίνο γύρισε την μπάλα στο κέντρο της εστίας, και ο Γάλλος έστειλε την μπάλα με κεφαλιά λίγο άουτ, και μία στο 89΄, όταν ο Λίνο μετά από εξαιρετική ενέργεια έβγαλε τον Σορλέν μόνο από δεξιά, αλλά το σουτ του τελευταίου βγήκε και πάλι λίγο άουτ.
Κάποια άλλα στοιχεία που πρόσεξα:
1. Ο Άρης χρησιμοποίησε αποκλειστικά μια και μόνη μέθοδο επίθεσης, την κλασική από τα άκρα με τις παράλληλες σέντρες. Βρέθηκαν όμως και τα δύο μας σέντερ μπακ και ο Χαλκιάς σε πάρα πολύ καλή μέρα, ήταν σχεδόν αλάθητοι, και καθάρισαν όλες τις σέντρες, ενώ μερικές απλά ο Ρούλης τις έκαψε μόνος του, ειδικά ο Κάλβο. Αν οι αρειανοί συνέκλιναν προς τον άξονα, ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράματα, γιατί τα ακραία μπακ μας δε νομίζω να μπορούσαν να ακολουθήσουν, ούτε τα αμυντικά μας χαφ. Μαλεζάς-Μάρκος Αντόνιο ήταν πάντως καταπληκτικοί. Μπράβο στα παληκάρια!
2. Δεν ξέρω αν το γνώριζε ο Σάντος ότι ο Μπιζέρα μπορεί να παίξει δεξί μπακ, αλλά κατ' αρχήν μου φάνηκε χαζό να μην έχει στον πάγκο ούτε τον Αραμπατζή, που μπορεί να παίξει από δεξιά και μπακ και χαφ, ούτε τον Ηλιάδη, που πραγματοποίησε πέρσι μερικές καλές εμφανίσεις σαν δεξί μπακ. Και να που τραυματίστηκε ο Σνάουτσνερ και δεν είχαμε εναλλακτική! Τελικά όμως οφείλω να ομολογήσω ότι ο Μπιζέρα πραγματοποίησε μακράν την καλύτερή του εμφάνιση με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Αυτό το παιδί τό 'χει η μοίρα του να καλείται να καλύψει τρύπες σε θέσεις που δεν είναι οι φυσικές του. Και σίγουρα σαν δεξί μπακ τα πήγε πολύ καλύτερα απ' ό,τι σαν αμυντικό χαφ. Δέχτηκε βέβαια και από Σορλέν, αλλά κυρίως και από Βερόν, πολλές και καλές βοήθειες.
3. Έχει καθιερωθεί πλέον στο 70 με 80% των διεκδικήσεων με Μουσλίμοβιτς, να του σφυρίζουν επιθετικό φάουλ. Τον έχουν κάνει τούρμπο έτοιμο να εκραγεί. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε κάνει μια επένδυση και να έχουμε φέρει έναν φορ διεθνούς κλάσης στην Ελλάδα και να του συμπεριφέρεται έτσι η διαιτησία. Είναι ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
4. Η ομάδα μας το ξέρουμε ότι είναι αργή. Είναι μια αδυναμία της. Σήμερα όμως μετατρέψαμε την αδυναμία μας σε επίσημη στρατηγική. Προσπαθούσαμε να επιβραδύνουμε το παιχνίδι όσο δεν πάει άλλο. Μου θυμίσαμε ρουμανική ομάδα των '80s. Να αποκοιμίσουμε τον αντίπαλο. Σαν την πολιτική του appeasement (καθησυχασμού της Γερμανίας) το 1939. Δεν ξέρω αν πρέπει να το αποκαλέσω καλό αυτό. Πονέσαν τα ματάκια μας, πάντως. Κι είχαμε τόσους αργούς, μας προέκυψε κι ο Σορλέν άλλος ένας. Κρίμα. Κι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να δώσει βοήθειες σ' αυτόν τον έρμο τον Μουσλίμοβιτς, ο Ιμπραΐμα Μπακαγιόκο, να είναι στην κερκίδα, και μάλιστα χωρίς να γνωρίζουμε αν θα επιστρέψει ποτέ. Σε τόσο μεγάλο παράπτωμα υπέπεσε; Αναρωτιέμαι...
5. Δεν έχω καταφέρει να καταλάβω τη φιλοσοφία με την οποία κινιόταν ο Λίνο μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ελπίζω να τον καταλαβαίνει ο Σάντος!
6. Αποβολή κατά τη διαδικασία των πέναλτι; Τι άλλο θα κάνεις βρε Σωτηράκη για να μας δείξεις τη μαγκιά σου. Λάθος τρόπους βρίσκεις όμως. Μέσα στον αγώνα τον θέλουμε τον τσαμπουκά, τα πόδια στη φωτιά, όχι αυτά τα θεατρινίστικα.

ΠΑΟΚΑΡΑ ΟΛΕ!
ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ!

Συνθέσεις:

Άρης: Σηφάκης, Νέτο, Καράμπελας, Λέμπο, Γιάχιτς, Βιτόλο, Χαβίτο (70' Κάμπορα), Νάτσο Γκαρσία, Λαμπριάκος (60' Κάλβο), Κόκε, Ρεγκέιρο (106' Μπατιόν)

ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς, Σνάουτσνερ (35' Μπιζέρα), Δάρλας, Μάρκος Αντόνιο, Μαλεζάς, Πάμπλο Γκαρσία (107' Μπαλάφας), Βερόν, Λίνο, Μουσλίμοβιτς, Ιβιτς (82' Αθανασιάδης), Σορλέν

Κίτρινες κάρτες: 29’ Λαμπριάκος, 50’ Ρεγκέιρο, 53’ Νάτσο Γκαρσία - 27’ Δάρλας, 43’ Ίβιτς, 80’ Σορλέν, 103’ Μπιζέρα, 109’ Μπαλάφας

Κόκκινες κάρτες: Μπαλάφας 120΄

Διαιτητής: Παμπορίδης (Κιλκίς)

26/1/09

Δεν υπάρχει αθλητικό πνεύμα χωρίς Δικαιοσύνη



Για την αποβολή Κονσεϊσάο

Δεν ξέρω τι ακριβώς προβλέπει ο κανονισμός και πώς ερμηνεύεται, αλλά αν αυτό που λέει είναι ότι μια κερκίδα μπορεί να πετάει δεκάδες αντικείμενα στο κεφάλι ενός ποδοσφαιριστή και αν ο παίκτης αντιδράσει πετώντας ένα από αυτά πίσω αποβάλλεται, τότε έχουμε έναν άδικο νόμο. Θα καταλάβαινα τον διαιτητή Κύρκο αν διέκοπτε τον αγώνα εις βάρος του Άρη και απέβαλλε τον Κονσεϊσάο. Ή αν διέκοπτε προσωρινά τον αγώνα και έδειχνε κίτρινη στον Κονσεϊσάο. Το να τιμωρεί όμως τον παίκτη με αποβολή, αλλά την ομάδα των οπαδών που ξεκίνησαν τα επεισόδια με απλή αναγραφή στο φύλλο αγώνα, είναι άδικο. Ότι τα ίδια είχαν γίνει στην Τούμπα, αλλά ο Μπατιόν δεν είχε αντιδράσει σαν τον Κονσεϊσάο είναι προς τιμήν του Μπατιόν. Το γεγονός όμως το θύμα τιμωρείται πιο βαριά από τον θύτη δεν είναι προς τιμήν της απόδοσης δικαιοσύνης.

Τα παραπάνω μεταφέρω από τη σημερινή SportDay. Τα υπογράφει ο Αντώνης Πανούτσος και τα προσυπογράφω απολύτως. Το ποδόσφαιρο είναι αθλητισμός. Και ο αθλητισμός είναι ιδανικό. Πρέπει να διακατέχεται από ευγενή άμιλλα, πνεύμα αλληλεγγύης και συναδελφικότητας, δικαιοσύνη. Η νέα γενιά μεγαλώνει στα γήπεδα. Ας μεγαλώσει σωστά. Ζητώ Δικαιοσύνη.

25/1/09

Άρης - ΠΑΟΚ 0-0


Ελληνικό ποδόσφαιρο, ώρα μηδέν

Δεν ξέρω, ρε παιδιά, αυτό το πράγμα που το αποκαλούμε "ελληνικό ποδόσφαιρο" από το κακό στο χειρότερο πάει. Μόνο ποδόσφαιρο δεν είναι πλέον. Δηλαδή για τον σημερινό αγώνα τι αμιγώς ποδοσφαιρικό μπορούμε να πούμε; Και να θέλεις να ασχοληθείς με ποδόσφαιρο δεν μπορείς. Δηλαδή για ποιές φάσεις να μιλήσουμε και για ποιά συστήματα; Όλο το βάρος πάει αλλού. Στη συμπεριφορά των οπαδών, στα σφυρίγματα των διαιτητών, στα καραγκιοζιλίκια των ποδοσφαιριστών.

Αυτό δε που έγινε σήμερα, ήταν από τ' άγραφα. Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει, πουθενά αλλού. Ποδοσφαιριστής πάει να εκτελέσει πλάγιο άουτ, δέχεται βροχή αντικειμένων, και μάλιστα επικίνδυνων, και ο διαιτητής αποβάλλει τον... παίκτη που δέχεται τα αντικείμενα! Σύμφωνοι, ο παίκτης έχασε την ψυχραιμία του (πράγμα απολύτως δικαιολογημένο κατά τη γνώμη μου. Γιατί ένας ποδοσφαιριστής πληρώνεται για να παίζει μπάλα, όχι για να δέχεται αντικείμενα. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα αστέρι διεθνούς φήμης, που κοσμεί τα ελληνικά γήπεδα). Σύμφωνοι, ο παίκτης πέταξε κι αυτός ένα από τα αντικείμενα, χωρίς όμως να στοχεύσει σε άνθρωπο, αλλά προς ένα πανό, και υπό το κράτος του απολύτως δικαιολογημένου και ανθρώπινου εκνευρισμού. Σύμφωνοι, η αποβολή είναι σύμφωνη με το γράμμα του κανονισμού. Είναι όμως σύμφωνη με το πνεύμα;

Ποιο είναι το μήνυμα από αυτή την αποβολή για το αύριο του ποδοσφαίρου μας; Ότι όταν οι οπαδοί πετούν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο, καταφέρνουν κάτι πολύ συμφέρον γι' αυτούς: να εκνευρίσουν τους αντίπαλους ποδοσφαιριστές και να τους οδηγήσουν στην αποβολή, ή να τους τραυματίσουν. Άρα ομάδα που πετάει αντικείμενα βγαίνει κερδισμένη! Πολύ ωραία μέθοδος για να κερδίζεις αγώνες! Σάμπως συλλαμβάνεται και κανένας; Όχι! Ποια βίντεο και κουραφέξαλα; Δεν έχω ακούσει κανέναν να συλλαμβάνεται μ' αυτόν τον τρόπο. Κάποια θρασύδειλα σκουλήκια πετάξαν σήμερα αυτά τα φονικά αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο, πέτυχαν την αποβολή του Σέρζιο Κονσεϊσάο, και απόψε θα πίνουν μπύρες με τα φιλαράκια τους και θα διηγούνται περήφανοι τα κατορθώματά τους. "Άντε, την Τετάρτη να πετύχουμε και τον Μουσλίμοβιτς!", θα λένε.

Και ερωτώ τον διαιτητή κ. Κύρκο: Κάτω από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν τη στιγμή εκείνη που ο Κονσεϊσάο πήγε να εκτέλεσει το πλάγιο άουτ, οφείλατε ή δεν οφείλατε να διακόψετε το παιχνίδι; Οφείλατε ή δεν οφείλατε να προστατέψετε τη σωματική ακεραιότητα, αλλά και την αξιοπρέπεια των ποδοσφαιριστών; Με ποιο δικαίωμα, λοιπόν, αντί να διακόψετε το παιχνίδι, αποβάλλατε το... θύμα των παράνομων και αντιαθλητικών ενεργειών;

Για μένα αυτά είναι αστειότητες, και οδηγούν σε διόγκωση του παραλογισμού στο οποίο βυθίζεται Κυριακή με Κυριακή το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως αστειότητα είναι αυτό που θα σκέφτηκαν αρκετοί Παοκτσήδες: Ότι ο Κονσεϊσάο δεν φέρθηκε έξυπνα, και ότι θα έπρεπε να πέσει κάτω δήθεν χτυπημένος από αντικείμενο και να χτυπιέται.
ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ! Ας μείνει επιτέλους και κάποιος σ' αυτή τη χώρα που να μην είναι υποκριτής! Ας μείνει και κάποιος ειλικρινής! Ας μείνει και κάποιος που να διεκδικεί το δικαίωμα της απόλυτα δικαιολογημένης οργής! Έλεος πια!

Γιατί αυτή η άθλια, η σιχαμερή υποκρισία στην οποία βυθίζεται το ποδόσφαιρό μας, έχει γίνει πλέον modus operandi, επίσημος τρόπος λειτουργίας, με τις ευλογίες Βαρούχα (κάποιος να μαζέψει επιτέλους το συγκεκριμένο κύριο!), και μας οδηγεί στην απόλυτη γελοιότητα και ανυποληψία.
Σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο ο διαιτητής του αγώνα, θέλοντας ίσως να μας εξευμενίσει για την αποβολή, σφύριζε επιθετικό φάουλ σε κάθε σχεδόν επίθεση του Άρη, αλλά και του ΠΑΟΚ! Μαλεζάς-Μάρκος Αντόνιο, αλλά και όλοι σχεδόν οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων, έδωσαν ρεσιτάλ βούτας και αναίτιου πεσίματος. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει ποινικοποιήσει τη σωματική επαφή στο ποδόσφαιρο! Ενίοτε δεν χρειάζεται καν να σε ακουμπήσει κάποιος για να πέσεις κάτω. Αρκεί και μόνο η... γειτνίαση. Όπως έκανε ο καλός μας ο Μάρκος Αντόνιο, συμπαθέστατος κατά τ' άλλα, ο οποίος εκεί γύρω στο 85΄ σηκώθηκε να διώξει με κεφαλιά, κι επειδή ένιωσε κοντά του τον Λαμπριάκο, έριξε μια βούτα και πήρε φάουλ. Και μετά αλληλοσυγχαίρονταν με τον Στελάρα τον Μαλεζά! Αυτό το ποδόσφαιρο τον έστειλε δανεικό η Ναντ για να μάθει στην Ελλάδα. Κι αυτά αρχίζουν να αρέσουν και στον Στελάρα, έναν σπουδαίο παλήκαρο, που αν ζούσε το 1821 θα ήταν οπλαρχηγός και εθνικός ήρωας, αλλά είχε την ατυχία να ζει στο 2009, οπότε να μετατρέπεται κι αυτός εκών άκων σταδιακά, όπως όλοι μας, σε καραγκιόζη-υποκριτή.

Αλήθεια, πόσα λεπτά πραγματικού ποδοσφαιρικού χρόνου παίζονται σε κάθε αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος; Πόσα φάουλ κατά μέσο όρο σφυρίζονται; Πολύ θα ήθελα να ξέρω...

Για τον αγώνα δεν θα πω βεβαίως πολλά. Είναι θετικό ότι πήραμε την ισοπαλία αγωνιζόμενοι επί 52΄ με δέκα παίκτες. Αλλά κι ο Άρης βοήθησε σ' αυτό. Μιλάμε για ομάδα αντάξια του προέδρου της. Που πήγε, ο γελοίος ο κρασοβάρελος με το... φλάι, και χτυπιόταν εκεί μπροστά στη Θύρα 1, για να μην πετάν αντικείμενα. Στην επιστροφή δε, όπως ήταν ζαλισμένος, πήγε και... χάιδεψε τα μάγουλα του... Βερόν! Κάτω τα χέρια, ρε!

Για τα δύο νέα μεταγραφικά μας αποκτήματα: Ο Λίνο στην άμυνα είναι άκρως επίφοβος. Αναξιόπιστος τελείως. Ελπίζω να διορθωθεί. Είπαμε θέλουμε επιθετικό μπακ, αλλά όχι κι έτσι! Κοντέψαμε να δεχτούμε γκολ από τα κενά που άφηνε. Αλλά και στις προσωπικές μονομαχίες, ο Χαβίτο τον ταλαιπώρησε πολύ.
Ο Σορλέν εργατικός, κοντρολαρισμένος, αλλά αργός κι αυτός. Περίμενα κάτι πιο γρήγορο. Κρίμα.
Μουσλίμοβιτς-Κονσεϊσάο πολλά νεύρα. Δεν γίνεται, κάτι πρέπει να κάνουμε μ' αυτούς. Δεν πάει άλλο. Ευτυχώς έχει ηρεμήσει ο Γκαρσία, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πότε θα του την δώσει κι αυτουνού σε καμιά μονομαχία εκτός φάσης. Αν προσθέσουμε και το επεισόδιο με τον Μπακαγιόκο στην προπόνηση, θα έλεγα ότι έχουμε πρόβλημα πειθαρχίας. Δεν ξέρω τι φταίει. Μάλλον πρέπει να σφίξει τα λουριά ο θόδωρος, γιατί σαν να παραγνωριστήκαμε. Όσο για τον "Μπακα", ήταν εκτός αποστολής, κι είναι κρίμα κι άδικο. Ο Μπάκα φέτος έχει δείξει ότι αξίζει να παίζει. Ας ελπίσουμε ότι θα το ξανασκεφτεί ο Σάντος.

Πρόβλεψη για την Τετάρτη: 0-3 και διακοπή του αγώνα, λόγω επεισοδίων...



Συνθέσεις:

Άρης: Σηφάκης, Νέτο, Βιτόλο, Ρομπέρζ, Μπατιόν (54΄), Νάτσο Γκαρσία, Γιάχιτς, Ζεντίλ (46΄ Λαμπριάκος), Ρεγκέιρο (88΄ Παπάζογλου), Καράμπελας, Κόκε, Χαβίτο

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Μάρκος Αντόνιο, Γκαρσία, Κονσεϊσάο, Μουσλίμοβιτς, Μαλεζάς, Λίνο, Βιεϊρίνια (35΄ Ίβιτς), Βερόν (90΄+ Μπαλάφας), Σορλέν, Σνάουτσνερ

Κίτρινες: 30΄ Γιάχιτς, 58΄ Βίτολο, 63΄ Μπατιόν - 30΄ Μουσλίμοβιτς, 43΄ Χαλκιάς

Κόκκινες: 38΄ Κονσεϊσάο

Διαιτητής: Δ. Κύρκος (Ηπείρου)

Δηλώσεις Μεγαλέξανδρου για το χάλι του ποδοσφαίρου μας



Στο Sport24.gr βρήκα μια ωραία συνέντευξη του Μεγαλέξανδρου του ελληνικού ποδοσφαίρου, του ήρωα του ΠΑΟΚ και σπουδαίου θετικού προτύπου για όλους μας, του Γιώργου Κούδα. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ όλη τη συνέντευξη, θα ήθελα μόνο να αναδημοσιεύσω ένα μικρό απόσπασμα, σχετικό με τα ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ:

"Άλλες εποχές, που το έβλεπες και την ώρα του αγώνα, με αυτόν τον σεβασμό που ανέφερα και προηγουμένως.
Προς θεού, τα μαρκαρίσματα ήταν δυνατά και ο κάθε παίκτης προσπαθούσε για τη νίκη της ομάδας του, αλλά έλειπε το αντιαθλητικό παιχνίδι και κυρίως τα "καραγκιοζιλίκια" που βλέπουμε πολλές φορές σήμερα από τους παίκτες.

Θυμάμαι τις μάχες με τον Αγγελο Σπυρίδων, έπεφτα κάτω, αλλά δεν έκανα όλο τούμπες και θεατρινισμούς. Το ίδιο και όλοι οι παίκτες. Σεβόμασταν τον αντίπαλο, τον θεατή, το παιχνίδι.

Το ίδιο και στην εξέδρα. Ένταση υπήρχε πάντα, αλλά έβλεπες κατάμεστο το γήπεδο, είτε στην Τούμπα, είτε στο Χαριλάου και δεν υπήρχε το σημερινό φαινόμενο με τα συχνά επεισόδια"
.

Αυτά να τ' ακούν οι σημερινοί ποδοσφαιριστές, να τ' ακούμε κι εμείς που ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές, και κυρίως, να τ' ακούει ο ανεκδιήγητος κύριος Βαρούχας, οι αντιλήψεις του οποίου περί διαιτησίας ("υπάααααρχει επαφή, άρα είναι φάουλ-πέναλτι-αποβολή", λες και εν είναι αντρίκιο άθλημα το ποδόσφαιρο και δεν περιλαμβάνει σωματική επαφή) μας έχουν οδηγήσει σ' αυτό το χάλι.

23/1/09

100.000 ευρώ από τον Πρόεδρο


Σήμερα Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2009 προσήλθε σε υποκατάστημα της Marfin Bank ο Πρόεδρος και φυσικός ηγέτης του ΠΑΟΚ Θόδωρος Ζαγοράκης και κατέθεσε το ποσό των εκατό χιλιάδων ευρώ για αγορά μετοχών. Αυτό εξαιρετικά αφιερωμένο σε όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι ο Θόδωρος είναι τσάμπα μάγκας με τα λεφτά των άλλων, αλλά και σε όσους αναζητούν διάφορες δικαιολογίες για να μη συμμετέχουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Ο Θόδωρος Ζαγοράκης κατέθεσε 100.000 ευρώ.
Εσύ πόσα;;;

22/1/09

Πρόβλημα με Μπακαγιόκο


Η προβληματική χημεία στις σχέσεις του Ιμπραΐμα Μπακαγιόκο με τον προπονητή του Φερνάντο Σάντος, η οποία υπέβοσκε εδώ και καιρό, οδήγησε τελικά σε ανοιχτό φραστικό επεισόδιο στην πρωινή προπόνηση της Τρίτης.
Συγκεκριμένα, ο Σάντος επέπληξε τον "Μπάκα" ότι δεν εκτελούσε με τον απαιτούμενο ζήλο τις ασκήσεις, και αυτός διαμαρτυρήθηκε λέγοντάς του ότι "Μόνο σε μένα μιλάς έτσι" και ότι "προσπαθώ όσο μπορώ, αλλά είμαι μια μέσα, μία έξω". Μάλιστα, το επεισόδιο έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια του Ζήση Βρύζα, που παρακολουθούσε την προπόνηση. Ο παίκτης κλήθηκε σε απολογία από τη διοίκηση, στην οποία ζήτησε τελικά συγνώμη. Προηγούμενα όμως, φρόντισε να ρίξει λάδι στη φωτιά, όταν σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Goal ζήτησε να τον σέβονται όπως τους σέβεται, τονίζοντας ότι "αν δεν με θέλουν θα φύγω". Ο παίκτης τέθηκε κανονικά στη διάθεση του προπονητή του, αναμένεται όμως μάλλον η επιβολή χρηματικού προστίμου.
Υπενθυμίζεται ότι ο 32χρονος επιθετικός έχει μονοετές συμβόλαιο, και είναι ελεύθερος να διαπραγματευτεί από τώρα τη συνέχεια της καριέρας του.
Ο Μπακαγιόκο έχει 16 συμμετοχές στους 18 αγώνες του φετινού πρωταθλήματος, μόνο στους 7 ήταν όμως βασικός, ενώ στους άλλους 9 μπήκε ως αλλαγή. Έχει αγωνιστεί επίσης ως βασικός και στους δυο αγώνες Κυπέλλου. Συνολικά, ο χρόνος συμμετοχής του στο Πρωτάθλημα φτάνει τα 856 λεπτά, τοποθετώντας τον στη δέκατη θέση μεταξύ των παικτών του ΠΑΟΚ από άποψη χρόνου συμμετοχής. Ολόκληρα ενενηντάλεπτα όμως έχει βγάλει μόνο δύο, με τον Μακεδονικό στο Κύπελλο, όππου και σημείωσε και 2 γκολ, και πρόσφατα με τον ΟΦΗ στην Τούμπα. Ο Μπακαγιόκο είναι επίσης και δεύτερος σκόρερ της ομάδας, με 3 γκολ.
Ο Μπακαγιόκο φάνηκε στις 4 πρώτες αγωνιστικές να μην ανήκει στις επιλογές του Σάντος, σταδιακά όμως κέρδισε την εμπιστοσύνη του Πορτογάλου, και επί 5 συνεχόμενους αγώνες, από την 7η ως την 12η αγωνιστική, ήταν βασικός. Τότε όμως παρεκτράπηκε, όταν έγινε αλλαγή στο 73΄ του αγώνα με το Θρασύβουλο, και συμπεριφέρθηκε άσχημα στον προπονητή του βγαίνοντας από τον αγωνιστικό χώρο. Ο Σάντος φάνηκε να του το κράτησε, καθώς στις 3 επόμενες αγωνιστικές ήταν αναπληρωματικός, σε περίοδο μάλιστα που η ομάδα είχε πολλές απουσίες. Επανήλθε ως βασικός τη 16η αγωνιστική, αλλά και στον αγώνα Κυπέλλου με τον Άρη, όπου και πάλι έκανε κόνξες όταν έγινε αλλαγή στο 69΄. Απ' ό,τι φαίνεται και πάλι του το κράτησε ο Σάντος, καθώς με τον Πανθρακικό προτίμησε να ξεκινήσει τον Αναστασάκο ως παρτενέρ του Μούσλι.
Σίγουρα η συμπεριφορά του Μπάκα δεν είναι σωστή, όμως θα πρέπει και ο Σάντος να μην είναι τόσο εγωιστής, γιατί ο Αφρικανός έχει αποδείξει ότι είναι πολύτιμη μονάδα. Για του χρόνου, πάντως, χλωμό τον κόβω...

Δανεικός στην Καβάλα ο Γεωργίου


Δανεικός στην Καβάλα θα αγωνίζεται μέχρι το καλοκαίρι ο Βαγγέλης Γεωργίου. Ο 21χρονος αριστερός μπακ-χαφ, ο οποίος έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας έως το 2012 με τον Δικέφαλο του Βορρά, κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί δανεικός για να επιστρέψει με περισσότερες εμπειρίες στην ομάδα, εφόσον δεν ανήκε στις βασικές επιλογές του Φερνάντο Σάντος. Συγκεκριμένα, ο Γεωργίου είχε αγωνιστεί φέτος μόνο μια φορά σε αγώνα Πρωταθλήματος, σαν αλλαγή για 23 λεπτά, κι άλλα 56΄ στο Κύπελλο.

19/1/09

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΖΑΓΟΡΑΚΗ

Μετά τη λήξη του αγώνα με τον Πανθρακικό στην Τούμπα, ο Πρόεδρος και φυσικός ηγέτης του ΠΑΟΚ Θόδωρος Ζαγοράκης προέβη στην παρακάτω δήλωση, η οποία βρίσκεται και στον επίσημο ιστότοπο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με την οποία καθιστά πλέον σαφές και στους τελευταίους γραφικούς δύσπιστους, ότι και η τελευταία ανοχή έχει πλέον εξαντληθεί και ότι ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του, είτε θέλει είτε όχι. Ας το λάβουν όλοι σοβαρά υπόψη τους αυτό, και ας ρυθμίσουν τη συμπεριφορά τους αναλόγως, γιατί όταν ο Πρόεδρος μιλάει δεν αστειεύεται...

"Μετά από έναν νικηφόρο αγώνα για την ομάδα μας και μετά από 18 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα που μας βρίσκει μέσα στους στόχους μας, είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να πρέπει να σταθούμε σε γεγονότα που επαναλαμβάνονται και βάζουν φυτίλι στα θεμέλια της προσπάθειας που εδώ και 1,5 χρόνο κάνουμε.

Ένας βασικός μας στόχος ήταν να αλλάξουμε την λανθασμένη νοοτροπία κάποιων «φιλάθλων», οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ποδοσφαιρικός αγώνας, στήριξη στην ομάδα και έμπρακτη οικονομική ενίσχυσή της με εισιτήρια απλά ή διαρκείας.

Στην προσπάθειά μας αυτή βρήκαμε συγκινητική συμπαράσταση από την πλατιά μάζα των ΠΑΟΚτσήδων και ιδιαίτερα ουσιαστική συμβολή από τους συνδέσμους. Οι τελευταίοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση κρουσμάτων βίας στο γήπεδο της Τούμπας, με θεαματικά αποτελέσματα.

Δεν είναι δυνατόν όμως να καταπολεμήσουμε την ανοησία όσων έρχονται στην Τούμπα για να εκτονώσουν τη μέθη τους και τα βίαια ένστικτά τους. Ευτυχώς σήμερα η συντονιστική επιτροπή των συνδέσμων με ομάδα περιφρούρησης κατάφερε να κρατήσει τους περισσότερους απ' αυτούς έξω από το γήπεδο, έστω κι αν ήταν «απαραίτητες» μικροσυμπλοκές.

Σε όσους δεν λένε να σεβαστούν την προσπάθεια που κάνει κυρίως ο κόσμος για να ορθοποδήσει η ομάδα, σε όσους δεν λένε να αναγνωρίσουν την κοινή γραμμή που χαράσσουμε μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων μας και φυσικά με τους συνδέσμους, έχουμε να πούμε το εξής: η ανοχή στην αλητεία έφτασε στο τέλος της".

Θ. Ζαγοράκης

Πρόεδρος ΠΑΕ ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ - Πανθρακικός 2-0


Γεννημένος νικητής

Νίκη ουσίας για τον ΠΑΟΚ, που χωρίς να εντυπωσιάσει, αλλά και χωρίς να κουραστεί, νίκησε με 2-0 τον Πανθρακικό στο γήπεδο της Τούμπας και διατηρήθηκε στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Το παιχνίδι ήταν γενικά μέτριο και χωρίς πολλές ευκαιρίες. Ο ΠΑΟΚ ευτύχησε να προηγηθεί στο 29΄, σε μια από τις πρώτες οργανωμένες επιθέσεις του. Μετά από μπαλιά του Κονσεϊσάο, ο Βερόν βρέθηκε στο δεξί άκρο της μεγάλης περιοχής του Πανθρακικού, σέντραρε, και ο Μουσλίμοβιτς, με κεφαλιά-ξυράφι έγραψε το 1-0. Η φάση του αγώνα έγινε στο στο 58΄, όταν ο Αγγελόπουλος ανέτρεψε με το σώμα τον Μουσλίμοβιτς, ο οποίος έβγαινε μόνος προ του Ρόκα και δέχθηκε την κόκκινη κάρτα. Παρά το ότι έπαιζε με παίκτη παραπάνω, ο ΠΑΟΚ προτίμησε να καλύψει τα νώτα του και να παίξει με αντεπιθέσεις. Σε μια από αυτές, στο 82΄, ο Μπακαγιόκο έβγαλε έξοχη ασίστ στον Βιερίνια, ο οποίος με άψογο πλασέ έγραψε το 2-0.

Δύο στοιχεία αξίζει να σημειώσουμε από αυτό το παιχνίδι: Το ντεμπούτο των νεοαποκτηθέντων Λίνο και Σορλέν στη βασική ενδεκάδα, και την εφαρμογή του συστήματος 4-4-2, για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα.

Συγκεκριμένα, ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με τερματοφύλακα τον Χαλκιά, δεξί μπακ τον Αραμπατζή (στη θέση του τραυματία Σνάουτσνερ) και αριστερό τον Λίνο (ο Δάρλας έμεινε εκτός 18άδας!), σέντερ μπακ τον Κοντρέρας και τον Μαλεζά (που άφησε στον πάγκο τον Μάρκος Αντόνιο), στα χαφ τους Βερόν, Πάμπλο Γκαρσία, Κονσεϊσάο (δεξιά) και Σορλέν (αριστερά), ενώ επιθετικό δίδυμο ήταν οι Μουσλίμοβιτς και Αναστασάκος, για πρώτη φορά μαζί. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι Σορλέν και Κονσεϊσάο άλλαζαν συχνά πλευρές.

Ο Σάντος έκανε πολύ καλά που δοκίμασε κι αυτό το σύστημα, γιατί πρέπει η ομάδα να είναι εξοικειώμενη με διάφορα συστήματα, ο Σάντος δήλωσε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα σύστημα που το γνωρίζει πολύ καλά ο Σορλέν, αλλά νομίζω ότι το 4-2-3-1 είναι σαφώς το σύστημα με το οποίο μπορούμε να γίνουμε πιο επιθετικοί έναντι δυνατών αντιπάλων, και το πείραμα που πρέπει να κάνει ο Σάντος είναι να δοκιμάσει τον Σορλέν στη θέση του Ίβιτς (ο ίδιος ο Σορλέν είχε δηλώσει ότι του αρέσει περισσότερο να παίζει στον άξονα), αλλά και τον Μπακαγιόκο (νιώθω ότι ο Σάντος δεν τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση γι' αυτόν, πρόκειται όμως για παίκτη που έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει ποικιλλοτρόπως, εγώ τον βλέπω και να μαρκάρει και να παλεύει - πολύ σημαντική η συνεισφορά του στις πρώτες μπάλες στον αέρα, όπου ούτε ο Μουσλίμοβιτς είναι καλός - αλλά και ασίστ να βγάζει, όπως καλή ώρα σήμερα). Μπορεί επίσης να δοκιμάσει και τον Κονσεϊσάο (αν και δεν νομίζω ότι θα καταφέρει να τον πείσει να μην κρατάει την μπάλα σαν να είναι ιδιωτική του περιουσία), κι αυτό γιατί με την επάνοδο του Βιερίνια και την απόκτηση Λίνο και Σορλέν, ίσως ο κυρ-Σέρζιο να πρέπει να μας αδειάσει τη γωνιά από τα άκρα (δε νομίζω βέβαια ο Σάντος να τολμήσει κάτι τέτοιο, αλλά μιλάμε σε θεωρητική βάση).

Όσο για τον Λίνο, έδειξε ότι είναι εξαιρετικός παίκτης, θεωρώ ότι θα πάρει τη θέση του Δάρλα, και δεν θα παίξει προωθημένος, παρά τα επιθετικά προσόντα του, γιατί το ζητούμενο είναι ακριβώς αυτό: ένας επιθετικογενής μπακ, ο οποίος θα μπορεί να κάνει γρήγορες επελάσεις και να δώσει τον παίκτη παραπάνω στην επίθεση. Γιατί είναι κάτι που μας έλειψε πολύ. Αν τον βάλεις προωθημένο με πίσω του τον Δάρλα, στην ουσία εξανεμίζεις το συγκριτικό πλεονέκτημά του να μπορεί να παίζει και πίσω, ενώ θα κάνει και προωθήσεις. Αν βέβαια έχουμε πάλι τίποτε τραυματισμούς, τότε τα δεδομένα αλλάζουν.

Έχουμε τώρα τα δυο απανωτά παιχνίδια με τον Άρη, Κυριακή-Τετάρτη. Η θεωρία μου είναι πως ούτε ο Άρης μπορεί να κερδίσει δύο συνεχόμενες φορές τον ΠΑΟΚ, ούτε ο ΠΑΟΚ μπορεί να κερδίσει δύο συνεχόμενες φορές μέσα στο Χαριλάου. Είναι επίσης σαφές ότι το σημαντικότερο παιχνίδι απ' τα δύο είναι αυτό της Τετάρτης, γιατί είναι νοκ-άουτ. Στο πρωτάθλημα, όπως έχει γίνει με τα πλέι-οφ, στην ουσία προπονήσεις κάνουμε. Θα πρέπει λοιπόν την Κυριακή να προσέξουμε, να μην έχουμε κατ' αρχήν τραυματισμούς, να μην μας βγει το λάδι, να κρατήσουμε το ματς σε χαμηλούς ρυθμούς, ώστε να πάρουμε την ισοπαλία, και μετά να χτυπήσουμε το ματς του Κυπέλλου και να το πάρουμε.

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Αραμπατζής, Κοντρέρας, Μαλεζάς, Σορλέν (71’ Βιερίνια), Λίνο, Βερόν, Γκαρσία, Κονσεϊσάο (90+1' Ηλιάδης), Αναστασάκος (75’ Μπακαγιόκο), Μουσλίμοβιτς.

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: Ρόκα, Αγγελόπουλος, Χαραλάμπους (46’ Κωνσταντινίδης), Βελάσκο, Κανωτίδης, Κλεμέντ, Ολίσε, Λόπεζ, Πόνσε, Ριέρα, Ντιαλό (75’ Ματάις).

ΣΚΟΡΕΡ: 30’ Μουσλίμοβιτς, 78’ Βιερίνια

Κίτρινες κάρτες: 58’ Μουσλίμοβιτς, 74΄ Βερόν, 82’ Βιερίνια - 30’ Ολίσε, 73’ Ριέρα
Κόκκινες: 59΄ Αγγελόπουλος

Διαιτητής: Σπάθας (Πειραιά)

15/1/09

ΠΑΟΚ – Άρης 0-0


Τζάμπα κόπος


Μετά από ένα παιχνίδι που καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την κακή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου, ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε ισόπαλος με τον Άρη με 0-0, σκορ που αντικατοπτρίζει και την ουσία του αγώνα: Ελάχιστες φάσεις μπροστά στις δυο εστίες, πάρα πολλές λασπομαχίες, πολύ δύναμη, λιγοστοί ποιοτικοί συνδυασμοί.


Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί βέβαια να είναι ευχαριστημένος μετά από αυτό το ματς, καθώς φορτώνεται ακόμα ένα επιπρόσθετο παιχνίδι, και μάλιστα σε μια από τις πιο καυτές και δύσκολες έδρες, όπου θα πρέπει πλέον να διεκδικήσει την πρόκριση σε μονό παιχνίδι. Ο βαρύς αγωνιστικός χώρος αποδείχθηκε πάντως ότι έπαιξε σημαντικά επιβαρυντικό ρόλο στις προσπάθειες των γηπεδούχων, καθώς ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που ήθελε να παίξει δημιουργικό ποδόσφαιρο, να δημιουργήσει φάσεις, αλλά ο ΠΑΟΚ αποδείχθηκε επίσης ότι είναι η πιο ντελικάτη και τεχνική ομάδα, με παίκτες στο κέντρο του γηπέδου όπως ο Βερόν και ο Ίβιτς, οι οποίοι δυσκολεύονται πάρα πολύ σε τόσο βαρύ γήπεδο.


Το ματς ανακεφαλαιώνει πάντως ορισμένα βαθύτερα προβλήματα του ΠΑΟΚ, τα οποία έχουν διαφανεί πλέον: Υπάρχει πρόβλημα από τα άκρα, απ’ όπου πρέπει να γίνεται κανονικά η ανάπτυξη. Ο Βιερίνια τραυματίας. Ο Λάκης επίσης. Ο Κονσεϊσάο παίζει με μισό πόδι. Ο Κωνσταντινίδης ανύπαρκτος. Μπακαγιόκο-Αθανασιάδης που αγωνίστηκαν σήμερα στα άκρα έδειξαν ότι δεν μπορούν, δεν είναι αυτή η φυσική τους θέση. Ευτυχώς η ομάδα ενισχύθηκε με Λίνο και Σορλέν. Ας ελπίσουμε οι δυο αυτοί παίκτες να αποδειχθούν ικανοί να βοηθήσουν την ανάπτυξη από τα άκρα. Ας ελπίσουμε επίσης Βιερίνια, αλλά και Κονσεϊσάο να ξεπεράσουν τους τραυματισμούς τους. Σήμερα τραυματίστηκε και ο Σνάουτσνερ. Δεν γίνεται από κάθε παιχνίδι να φεύγουμε και με ένα τραυματία. Κάπου πρέπει να σταματήσει αυτό.


Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει γίνει πλέον πολύ προβλέψιμος. Οι αντίπαλοι έχουν όλοι μάθει το παιχνίδι του και προετοιμάζονται αναλόγως. Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι ο αντίπαλος κατάφερε με σχετική ευκολία να κάνει το κατάλληλο πρέσινγκ στο χώρο του κέντρου και να εμποδίσει σημαντικά την ανάπτυξή μας, αλλά και την τροφοδοσία του μοναδικού προωθημένου μας, ο οποίος νιώθει πλέον εντονότατη μοναξιά. Ο μοναδικός παίκτης που έχει αποδειχθεί ικανός να του παράσχει στήριγμα είναι ο Μπακαγιόκο, αλλά δυστυχώς δεν χρησιμοποιείται από τον προπονητή του σε έναν τέτοιο ρόλο.


Σήμερα ο ΠΑΟΚ κατέβηκε, για πρώτη φορά στη φετινή περίοδο, αν δεν με απατά η μνήμη μου, με ένα κλασσικό 4-4-2. Οι τέσσερις κλασσικοί στην άμυνα, Ίβιτς-Γκαρσία στο κέντρο, Βερόν δεξί χαφ και Κονσεϊσάο αριστερό. Μπακαγιόκο κοντά στον Μουσλίμοβιτς μπροστά. Το πρόβλημα ήταν ότι Κονσεϊσάο-Βερόν δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σ’ αυτό το σύστημα. Ο μεν Κονσεϊσάο ήταν αδύνατο να πάρει την μπάλα, και όταν την έπαιρνε δεν βρισκόταν στην κατάλληλη θέση για να πραγματοποιήσει μια από τις πλαγιοκοπήσεις τις οποίες έχει καθιερώσει πλέον. Ο δε Βερόν αδυνατούσε να παίξει στη γραμμή, γιατί δεν διαθέτει καθόλου ξεπέταγμα, καμία επιτάχυνση, είναι κι ο Σνάουτσνερ ανύπαρκτος επιθετικά, οπότε έπρεπε να ανεβαίνει ένας από τους δυο επιθετικούς για να πάρει την μπάλα, κι έτσι μεγάλωναν οι μεταξύ τους αποστάσεις. Πράγματι, Μπακαγιόκο-Μουσλίμοβιτς δεν μπόρεσαν να κάνουν ούτε έναν συνδυασμό. Επιπρόσθετα, ο Βερόν είχε τεράστιο πρόβλημα και στα αμυντικά του καθήκοντα, αδυνατούσε να βοηθήσει τον Σνάουτσνερ, και νομίζω ότι αυτός υπήρξε ο καθοριστικός παράγοντας για να αποφασίσει ο Σάντος να το γυρίσει στο γνωστό 4-2-3-1, με Βερόν-Γκαρσία αμυντικά χαφ και πιο μπροστά τον Ίβιτς, με τον Κονσεϊσάο αριστερά και τον Μπακαγιόκο δεξιά. Ο Ιμπραΐμα δεν μπορούσε βέβαια να αντεπεξέλθει σ’ αυτό το ρόλο, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί στο 69΄ από τον Κωνσταντινίδη, παίκτη όμως που είναι πλέον βέβαιο ότι αδυνατεί να προσφέρει οτιδήποτε στο δημιουργικό τομέα. Έτσι όμως χάθηκε ο μοναδικός παίκτης που μπορούσε να προσφέρει στήριγμα στο Μουσλίμοβιτς, καθώς και ένας παίκτης απαραίτητος σε παιχνίδια που πάνε στη δύναμη και πιθανόν και στα στημένα, ή τις ψηλές σέντρες. Ο Σάντος δείχνει ότι προτιμά να προσαρμόζει τους παίκτες στο σύστημά του, όσο κι αν αυτοί δυσκολεύονται, παρά το σύστημά του στους παίκτες που διαθέτει. Αυτό φάνηκε και στο 78΄, όταν πέρασε στη θέση του Κονσεϊσάο τον Αθανασιάδη, χωρίς όμως να του δώσει κάποιες διαφορετικές εντολές. Ο νεαρός αναγκάστηκε έτσι να κινηθεί πολύ πλάγια, μένοντας τελείως έξω απ’ τα νερά του. Μόνο στο 87΄ παρατήρησα ότι σε μια διακοπή του παιχνιδιού ο Σάντος έδωσε εντολή στον Μαλεζά να πει στον Αθανασιάδη να παίζει πιο κοντά στον Μούσλι. Ήταν όμως πλέον αργά.


Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Για να μπορέσει η ομάδα να διατηρήσει μια καλή θέση ενόψει των πλέι-οφ, αλλά και να διεκδικήσει το Κύπελλο, θα πρέπει να μην έχει άλλους τραυματισμούς, αλλά και να ενσωματώσει επιτυχώς τους Λίνο-Σορλέν. Θα πρέπει επίσης να αποφύγει φθορές από τους οπαδούς της, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια για τιμωρίες έδρας. Υπήρξε αρκετή ένταση στις κερκίδες σήμερα, αντικείμενα πετάχτηκαν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ ελλείψει αντιπάλων κάποιοι εκεί στη Θύρα 4 πιάστηκαν στα χέρια μεταξύ τους. Θα πρέπει όμως αυτά να σταματήσουν αμέσως.


Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Μάρκος Αντόνιο, Μαλεζάς, Δάρλας, Σνάουτσνερ (39' Αραμπατζής), Βερόν, Γκαρσία, Ιβιτς, Μουσλίμοβιτς, Κονσεϊσάο (78' Αθανασιάδης), Μπακαγιόκο (69' Κωνσταντινίδης).

Άρης:
Σηφάκης, Λέμπο, Γιάχιτς, Νέτο, Καράμπελας, Βιτόλο, Γκαρσία (87' Λαμπριάκος), Χαβίτο, Ρεγκέιρο (90' Ρομπέρζ), Σιστόν (87' Μπατιόν), Κόκε.

Κίτρινες κάρτες:
10` Μπακαγιόκο, 12` Σνάουτσνερ - 10` Λέμπο, 12` Βιτόλο, 44` Γιάχιτς, 66` Σιστόν, 85` Νέτο

Διαιτητής:
Τ. Κάκος (Κέρκυρας)

11/1/09

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 1-0


Συνθέσεις:

ΑΕΚ:
Σάχα, Γεωργέας, Χουανφράν, Μαϊστόροβιτς, Κυργιάκος, Πελετιέρι, Ενσαλίβα, Εντίνιο (81’ Πλιάτσικας), Καφές (90’+1’ Χετεμάι), Τζιμπούρ, Μπλάνκο (90’+1’ Παυλής).

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Σνάουτσνερ, Δάρλας, Κοντρέρας, Μάρκος Αντόνιο, Γκαρσία, Βερόν, Λάκης (24’ Βιεϊρίνια, 68’ Μαλεζάς), Κωνσταντινίδης, Ιβιτς (57’ Μπακαγιόκο), Μουσλίμοβιτς.

ΣΚΟΡΕΡΣ: 45’ Τζιμπούρ

Κόκκινες κάρτες: 66’ Κοντρέρας
Κίτρινες κάρτες: 27’ Κοντρέρας, 56’ Εντίνιο, 66’ Τζιμπούρ, 69’ Κυργιάκος, 73’ Πελετιέρι - 45’+3’ Ιβιτς

Διαιτητής: Καλόπουλος (Θεσ/νίκης)

Ραντεβού στα πλέι-οφ

Μετά από ένα ντέρμπι με αρκετή ένταση, η ΑΕΚ έδειξε ότι ήθελε τη νίκη σαφώς περισσότερο από τον ΠΑΟΚ και κέρδισε δίκαια με 1-0, με γκολ του Τζιμπούρ στο 45΄, ενώ έχασε ευκαιρίες και για μεγαλύτερο σκορ. Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ έκανε ένα κακό παιχνίδι, στο πρώτο ημίχρονο δεν κατάφερε να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα, βρισκόταν διαρκώς πίσω από τους παίκτες της ΑΕΚ σε μια μόνιμα αμυντική και παθητική στάση, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο, μόλις άρχισε να ισορροπεί και να αποσπά την πρωτοβουλία των κινήσεων, έμεινε με δέκα παίκτες λόγω της αψυχολόγητης ενέργειας του Κοντρέρας στο 66΄ και κάπου εκεί τελείωσαν όλα.

Δεν θέλω να μείνω ιδιαίτερα στο αγωνιστικό μέρος του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Από τη στιγμή που υπάρχουν πλέι-οφ και ο ΠΑΟΚ βρισκόταν πριν την έναρξη του αγώνα οκτώ ολόκληρους βαθμούς μπροστά από την ΑΕΚ, καταλαβαίνει κανείς ότι και μόνο το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος υπαγορεύει ουσιαστικά το αποτέλεσμα. Πόσες φορές μπορεί ο ΠΑΟΚ να κερδίσει την ΑΕΚ εκτός έδρας μέσα στην ίδια αγωνιστική περίοδο; Φαντάζομαι όχι περισσότερες από μία. Ας είναι λοιπόν η σωστή φορά. Γιατί αν ήταν τώρα, είτε 8 βαθμούς διαφορά έχεις από την ΑΕΚ είτε 11, είναι το ίδιο και το αυτό. Μεταφράζονται σε 2 βαθμούς διαφοράς στα πλέι-οφ. Κι αν κληρωθείς πρώτη αγωνιστική των πλέι-οφ στο ΟΑΚΑ και χάσεις, θα βρεθείς με το καλημέρα στο μείον ένα και θα ψάχνεις να βρεις τι έφταιξε. Ενώ τώρα είμαστε ήδη στο συν ένα, και με ένα χικάκι στο ΟΑΚΑ (αν όχι διπλό) διατηρούμε το προβάδισμα, κι άντε γεια σας! Συνεχίζουμε ακάθεκτοι, λοιπόν.

Θέλω όμως να σταθώ σε ορισμένα φαινόμενα που άπτονται γενικότερα της λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και αναφέρομαι όχι μόνο στη διαιτησία, αλλά και στη συμπεριφορά ποδοσφαιριστών, προπονητών, παραγόντων, δημοσιογράφων και φιλάθλων. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε τι ποδόσφαιρο θέλουμε.

Δεν γίνεται να τελειώνει το Μάντεστερ Γιουνάιτεντ - Τσέλσι με 17 φάουλ, κι εμείς εδώ στην Ψωροκώσταινα να φτάνουμε τα 70 και τα 80 φάουλ ανά παιχνίδι.

Δεν γίνεται σε ένα πρωτάθλημα τόσο δυνατό και με τόσο έντονη σωματική επαφή σαν το αγγλικό να μην έχουμε σχεδόν καθόλου νεκρό χρόνο και καθυστερήσεις από τραυματισμούς, οι παίκτες να μένουν όρθιοι πάση θυσία, κι εδώ στην Ελλάδα να πέφτουν με το παραμικρό κάτω, να σφαδάζουν και να χτυπιούνται, και μόλις δουν ότι πέτυχαν αυτό που ήθελαν να σηκώνονται πάνω σαν να μην τρέχει τίποτα.

Το κακό έχει πλέον παραγίνει και δεν πάει άλλο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να πάει μπροστά το ελληνικό ποδόσφαιρο αν δεν αλλάξουμε μυαλά. Όσο για μας τους Παοκτσήδες, πρέπει να καταλάβουμε ότι ο ΠΑΟΚ είναι κι αυτός μέρος του ελληνικού ποδοσφαίρου, κι επομένως ούτε κι αυτός πρόκειται να φτάσει εκεί που όλοι μας ονειρευόμαστε αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Ο αθλητισμός καταξιώθηκε στη συνείδηση των κοινωνιών όχι μόνο γιατί προσφέρει ωραίο θέαμα, όχι μόνο γιατί χαρίζει ωραία και υγιή κορμιά στους αθλούμενους, αλλά και γιατί είναι φορέας κάποιων ανθρώπινων αξιών. Υπάρχει ας πούμε το "ευ αγωνίζεσθαι", υπάρχει η ευγενής άμιλλα, υπάρχει το ομαδικό πνεύμα.
Ειδικά το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που καταξιώνει τη συλλογικότητα, τη νοημοσύνη, αλλά και την παλικαριά. Όταν οι Άγγλοι το εφηύραν, αρχικά δεν υπήρχε οφ-σάιντ. Κάποια στιγμή διαπίστωσαν ότι δεν ήταν αντρίκιο να παίρνει κάποιος την μπάλα και να σκοράρει χωρίς να έχει περάσει πρώτα ούτε έναν αντίπαλό του. Γι΄ αυτό καθιέρωσαν το οφ-σάιντ. Ας κάτσουμε κι εμείς σήμερα να σκεφτούμε ποιο ποδόσφαιρο θέλουμε. Αυτό της παλικαριάς, ή το άλλο της πουστιάς;
Έχω σιχαθεί τη ζωή μου να βλέπω βούτες κάθε Κυριακή. Οι ποδοσφαιριστές στη χώρα μας περνούν πιο πολλή ώρα οριζοντιωμένοι, παρά όρθιοι. Με το που θα τους ακουμπήσει κάποιος πέφτουν κάτω για να πάρουν φάουλ. Αν νιώσουν κάποια πιο αντισυμβατική επαφή, σαν κουτουλιά ας πούμε, πέφτουν κάτω και σφαδάζουν για να κερδίσουν αποβολή του αντιπάλου. Μόλις ο διαιτητής βγάλει την κόκκινη κάρτα από το τσεπάκι του, σηκώνονται πάνω σαν να μην τρέχει τίποτα! Αν η ομάδα τους δέχεται μια επικίνδυνη αντεπίθεση και δεν έχουν άλλο τρόπο να τη σταματήσουν, πέφτει κάποιος κάτω και κάνει τον τραυματισμένο, εξαναγκάζοντας τον αντίπαλο να πετάξει την μπάλα έξω, σαν κίνηση φερ-πλέι. Ουαί κι αλίμονο, όμως. Αυτό δεν είναι fair play, είναι ένα μεγάλο "unfair", μια μαχαιριά στην καρδιά του ποδοσφαίρου και του ευ αγωνίζεσθαι.

Ποια τα αποτελέσματα όλου αυτού του καραγκιόζ μπερντέ;

Πρώτα απ' όλα ο ρυθμός του ελληνικού ποδοσφαίρου παραμένει χαμηλός. Κάτω από τα ευρωπαϊκά στάνταρ. Το παιχνίδι διακόπτεται συνεχώς. Κάθε τρεις και λίγο σφύριγμα. Οι δε "τραυματισμοί" παγώνουν και βγάζουν κι άλλο εκτός ρυθμού τους παίκτες. Αποτέλεσμα; Οι ομάδες μας να παραμένουν μη ανταγωνιστικές διεθνώς.

Δεύτερον, το θέαμα που προσφέρουν στους φιλάθλους είναι κάτω του μετρίου. Δεν γίνονται συνδυασμοί. Δεν μπορεί να υπάρξει κυκλοφορία της μπάλας. Κάθε ποδοσφαιριστής δεν κοιτάζει πώς να ολοκληρώσει την προσπάθειά του, αλλά πώς να πέσει κάτω για να πάρει φάουλ. Κι όσο χειρότερο είναι το θέαμα που βλέπουν οι φίλαθλοι, τόσο πιθανότερο είναι να στρέφεται η προσοχή τους αλλού...

Τρίτον, η δίκαιη διαιτησία καθίσταται σχεδόν αδύνατη. Όταν έχει να αντιμετωπίσει 22 καραγκιόζηδες, οι οποίοι ανά πάσα ώρα και στιγμή κοιτάζουν πώς να τον κοροϊδέψουν, λογικό είναι, ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος διαιτητής, ακόμα και ο πιο ικανός, κάπου να κάνει λάθος. Δεν σας φαίνεται παράξενο πώς ο Κύρος Βασσάρας, διαιτητής εγνωσμένου κύρους διεθνώς, κάθε φορά που παίζει στην Ελλάδα τα κάνει μούσκεμα; Ή τουλάχιστον, κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα κάνει μούσκεμα;

Τι μπορεί να γίνει;

Πρώτα απ' όλα να συμφωνήσουμε όλοι ότι αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο. Κι ότι θέλουμε να δούμε ποδόσφαιρο. Γιατί και περισσότερο θα το φχαριστηθούμε, και οι ομάδες μας θα πάνε μπροστά και θα προοδεύσουν στην Ευρώπη.

Να αντικατασταθεί αυτός ο αστείος Βαρούχας, που τόσο κακό έχει κάνει, από έναν άνθρωπο της σωστής νοοτροπίας. Σωστή νοοτροπία έχει π.χ. ο Βασίλης Μπορμπόκης. Θα υπάρχουν κι άλλοι, φυσικά. Σκοπός των "αμφισβητούμενων φάσεων" της Αθλητικής Κυριακής δεν θα πρέπει να είναι ένα εβδομαδιαίο δικαστήριο που θα κρίνει ποιος αδικήθηκε και ποιος ευνοήθηκε. Κάθε Κυριακή όλο και κάποιο ανθρώπινο λάθος θα γίνει, κάποιος θα αδικηθεί, κάποιος θα ευνοηθεί. Δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι να μάθουμε σωστά τους κανονισμούς. Οι φάσεις πρέπει να επιλέγονται με αυτό το κριτήριο. Και να είναι λίγες. Δεν είναι δυνατόν να δαπανούμε τα τρία τέταρτα διυλίζοντας τον κώνωπα στις αμφισβητούμενες φάσεις και μόνο το ένα τέταρτο θαυμάζοντας τις ομορφότερες φάσεις και βλέποντας ποδόσφαιρο. Είναι κατάντια. Και ας σταματήσει επιτέλους αυτή η βαρούχεια λογική του "υπάαααρχει επαφή", άρα είναι φάουλ-πέναλτι-αποβολή και δεν ξέρω γω τι άλλο. Το ποδόσφαιρο παίζεται με τους παίκτες όρθιους, όχι ξαπλωτούς.

Να δημιουργηθεί μια επιτροπή σοφών που θα τιμωρεί τους θεατρίνους ποδοσφαιριστές με ποινές αρκετών αγωνιστικών, ανεξαρτήτως του αν το θεάτρό τους έγινε αντιληπτό ή όχι από τους διαιτητές. Μόνον έτσι θα σταματήσουν οι παίκτες τις βούτες. Να τιμωρεί επίσης και τους μονίμως διαμαρτυρόμενους. Τέτοιοι παίκτες κάνουν μεγάλο κακό, γιατί ξεσηκώνουν και τον κόσμο στις εξέδρες και εκβιάζουν καταστάσεις.

Αυτή η επιτροπή σοφών να αναλάβει γενικώς να επανακαθορίσει τους όρους του παιχνιδιού στη χώρα μας, με έμφαση στο θεάμα και τον εξευρωπαϊσμό. Να φέρουμε αλλοδαπούς ειδήμονες, που καμία σχέση δεν θα έχουν με σωματειακές προτιμήσεις. Π.χ. τον Φρισκ, τον Ρεχάγκελ, κάποιον βετεράνο μεγάλο παίκτη τύπου Πλατινί κλπ.

Ας καταλάβουμε κι εμείς οι οπαδοί ότι κάτι τέτοιο θα είναι προς το συμφέρον των ομάδων μας. Οι συζητήσεις για το ποιος αδικήθηκε και ποιος ευνοήθηκε είναι αδιέξοδες και δεν οδηγούν πουθενά. Αν καταφέρουμε να κάνουμε καλύτερο το ποδόσφαιρό μας θα ευνοηθούμε όλοι.

Ας καταλάβουμε επίσης ότι δεν είναι πρόβλημα μόνο των διαιτητών, και μάλιστα ατομικό. Τι να σου κάνουν οι διαιτητές; Όπως τους λέει ο Βαρούχας σφυρίζουν. Αφού αυτόν ακούει όλη η Ελλάδα. Τους έχουμε βγάλει όλους σκάρτους. Το ζήτημα είναι να αποφασίσουμε σε μια ενιαία γραμμή και να εκπαιδεύσουμε τους διαιτητές αναλόγως. Από κει και πέρα λάθη θα γίνονται πάντα.

Εμείς εδώ στον ΠΑΟΚ, ας καταλάβουμε ότι διαθέτουμε έναν μεγάλο ηγέτη, ένα μεγάλο κεφάλαιο, που ξεπερνάει τα σωματειακά όρια. Και σήμερα στο ΟΑΚΑ καταχειροκροτήθηκε. Ας κάνει ο Θόδωρος Ζαγοράκης πρώτος ένα βήμα για πάρει μπροστά όλη η διαδικασία αναμόρφωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι ύστατη ώρα. Δεν πάει άλλο. Ο Κοντρέρας νομίζω γι' αυτό εκνευρίστηκε κι αποβλήθηκε. Του έκανε ένα θέατρο πριν από λίγα λεπτά ο Τζιμπούρ και "τρελάθηκε". Είχε χάσει και την κεφαλιά στη φάση του γκολ... Δεν ήθελε άλλο. Έχασε την ψυχραιμία του. Όσο όμως το ποδόσφαιρό μας θα μετατρέπεται σε θέατρο πουστιάς, τόσο περισσότερο οι παίκτες θα χάνουν την ψυχραιμία τους, οι κόκκινες κάρτες θα πληθαίνουν, το άθλημα θα ξεφτιλίζεται. Κι επειδή βλέπω σε τι κοινωνική κρίση βρισκόμαστε και πόσο ανήμποροι είμαστε να κάνουμε κάτι, αναρωτιέμαι:

Θόδωρε Ζαγοράκη, μήπως ήρθε η ώρα σου;

Υπέγραψε ο Λίνο


Παίκτης του ΠΑΟΚ για τον επόμενο ενάμιση χρόνο είναι και τυπικά ο Λίνο. Ο 32χρονος αριστεροπόδαρος Βραζιλιάνος υπέγραψε την Παρασκευή συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ μέχρι το καλοκαίρι του 2011. Ο παίκτης έρχεται με ελευθέρας από την Πόρτο και αγωνίζεται τόσο σαν αριστερό μπακ όσο και σαν αριστερό χαφ. Ο Λίνο έκανε πετυχημένη καριέρα στο πρωτάθλημα Βραζιλίας, έχοντας αγωνιστεί με τις φανέλες ομάδων όπως η Σάο Πάουλο και η Φλουμίνενσε, όταν αποκτήθηκε το 2007 από την Πόρτο. Στην Πόρτο πραγματοποίησε 6 συμμετοχές στο περσινό πρωτάθλημα και 5 στο φετινό. Φημίζεται για την καλή τεχνική του κατάρτιση και για τις επιθετικές του δυνατότητες, και αποτελούσε διακαή στόχο του Φερνάντο Σάντος. Ο Λίνο έχει ύψος 1,85 μ. και βάρος 76 κ. Είναι γεννημένος την 1/6/1977. Τον καλωσορίζουμε στην ομάδα μας και του ευχόμαστε καλή επιτυχία και κατάκτηση τίτλων!

5/1/09

ΠΑΟΚ - ΟΦΗ 2-0


Άνετη επικράτηση

Αποδίδοντας κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο και χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες για να διευρύνει το σκορ, ο ΠΑΟΚ νίκησε εύκολα τον ΟΦΗ στο γήπεδο της Τούμπας στον πρώτο αγώνα του 2009, και ξεκίνησε με το δεξί τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος. Ήταν ένα παιχνίδι εύκολο, με τον ΟΦΗ να δείχνει ότι είναι μια ομάδα χωρίς οργάνωση και ψυχικό σθένος, και έγινε ευκολότερο από τη στιγμή που ο φιλοξενούμενος δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει μια-δυο καλές ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν στο πρώτο ημίωρο και αμέσως μετά δέχτηκε δύο απανωτά γκολ, στο 34΄ και στο 42΄. Ο ΠΑΟΚ καθάρισε έτσι το παιχνίδι, εξασφαλίζοντας ένα χαλαρό δεύτερο ημίχρονο, χωρίς δυνατά μαρκαρίσματα και με αρκετές ευκαιρίες για φαντεζί παιχνίδι.

Το ξεκίνημα ήταν αρκετά βραδυφλεγές για τον ΠΑΟΚ, που έδειχνε πάντως πως εύκολα ή δύσκολα θα έφτανε στη νίκη. Ο Λάκης στο 16΄ έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία τετ-α-τετ με τον Μάλαρτζ στέλνοντας την μπάλα άουτ, ενώ η μεγάλη στιγμή για τον ΟΦΗ ήρθε στο 24΄, με τον Ταραλίδη να σουτάρει από πλεονεκτική θέση μέσα στη μεγάλη περιοχή του Χαλκιά και τον διεθνή τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ να διώχνει την μπάλα.

Μετά το ημίωρο ο ΠΑΟΚ ανέβασε στροφές και "καθάρισε" το παιχνίδι, πρώτα στο 34΄, με εξαιρετικό συνδυασμό από αριστερά, που έβγαλε τον Μουσλίμοβιτς αμαρκάριστο στο ύψος της μεγάλης περιοχής του ΟΦΗ, και τον Βόσνιο να κεραυνοβολεί τον Μάλαρτζ γράφοντας το 1-0. Στο 42΄ ο Μπακαγιόκο σουτάρει συρτά μέσα από τη μεγάλη περιοχή, η μπάλα καταλήγει στον αμαρκάριστο Ίβιτς, κι αυτός με ευκολία γράφει το 2-0.

Το δεύτερο ημίχρονο εξελίχθηκε χαλαρά, με μόνο μελανό σημείο την αδυναμία των επιθετικών του ΠΑΟΚ να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν. Συγκεκριμένα, στο 52΄ εξαιρετική ατομική προσπάθεια του Ίβιτς βγάζει τετ-α-τετ τον Μουσλίμοβιτς από δεξιά, αλλά το συρτό πλασέ του τελευταίου αποκρούει ο Μάλαρτζ. Στο 69΄ νέο τετ-α-τετ Μουσλίμοβιτς-Μάλαρτζ, αυτή τη φορά μετωπικά, περίπου στο σημείο του πέναλτι, με ακριβώς την ίδια κατάληξη. Τέλος, στο 78΄ ο Μούσλι βγάζει εξαιρετική ασίστ στον Μπακαγιόκο, κι αυτός όμως πλασάρει συρτά πάνω στα πόδια του Μάλαρτζ. Κρίμα!

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα η επιστροφή όχι μόνο του Μουσλίμοβιτς, ο οποίος έδειξε πανέτοιμος, αλλά και του Βιερίνια, ο οποίος επανεμφανίστηκε μετά από τρεις μήνες και πέντε μέρες, αγωνιζόμενος για 15 λεπτά και δείχνοντας ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, κι ότι σίγουρα θα αποτελέσει την καλύτερη "μεταγραφή" του χειμώνα για τον ΠΑΟΚ.

Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να συγκεντρωθούμε στο επόμενο παιχνίδι, με την ΑΕΚ στην Αθήνα την επόμενη Κυριακή στις 20:15. Εκεί θα φανεί πραγματικά σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Πρόκειται για ένα ντέρμπι εκτός έδρας, και έχει μεγάλη σημασία να μπούμε στο γήπεδο χωρίς φόβο και χωρίς νοοτροπία καθησυχασμού του αντιπάλου για να τσιμπήσουμε το "βαθμουλάκο". Πρέπει να επιχειρήσουμε να ελέγξουμε το παιχνίδι, να επιβάλουμε το ρυθμό μας και να δείξουμε ευθύς εξ αρχής ότι είμαστε τα αφεντικά και θέλουμε τη νίκη. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ΑΕΚ, τη στιγμή αυτή, βρίσκεται οκτώ ολόκληρους βαθμούς κάτω απ' τον ΠΑΟΚ. Αυτό θα πρέπει να φανεί και μέσα στο γήπεδο. Θα παρουσιαστούμε άλλωστε και χωρίς προβλήματα, με τους Κονσεϊσάο και Γκαρσία να επανέρχονται, και τους Βιερίνια και Σορλέν να είναι επίσης σε θέση να βοηθήσουν.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΣΤΟ ΟΑΚΑ!

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Σνάουτσνερ, Μάρκος Αντόνιο, Κοντρέρας, Δάρλας, Βερόν, Ίβιτς (74' Μπαλάφας), Λάκης (76' Βιεϊρίνια), Κωνσταντινίδης, Μπακαγιόκο, Μουσλίμοβιτς (82' Αναστασάκος).
ΟΦΗ: Μάλαρτζ, Μανούσος (82' Κοστόφκι), Μπαρκαουάν, Ισά, Κουνενάκης, Ταραλίδης, Σίμιτς (71' Δημούτσος), Πόποβιτς (71' Αρβανίτης), Σταυρακάκης, Σφακιανάκης, Ν'Ντόι.

Σκόρερ: Μουσλίμοβιτς 34΄, Ίβιτς 42΄

Διαιτητής: Πολατιάν (Πέλλας)

Κίτρινες Κάρτες: Δάρλας, Κοντρέρας / Σφακιανάκης, Ισά