23/3/09

"Γκέλα" Θόδωρου με τα Διαρκείας

Εντάξει, είπαμε είμαστε πιστοί στον Πρόεδρο και φυσικό ηγέτη του ΠΑΟΚ Θόδωρο Ζαγοράκη, τον αγαπάμε, τον στηρίζουμε, αλλά από κει μέχρι τον μαζοχισμό υπάρχει κάποια απόσταση.

Όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Θόδωρος στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου, στην αρχή της σεζόν η ΠΑΕ είχε ανακοινώσει ότι τα εισιτήρια διαρκείας θα ισχύουν σε "Πρωτάθλημα, Κύπελλο και φιλικά". Ξαφνικά, και ενώ έχουμε ήδη ξηλωθεί για μετοχές, βγαίνει και μας λέει ότι για τα πλέι-οφ θα πρέπει να αγοράσουμε άλλα διαρκείας. Να ξαναξηλωθούμε, δηλαδή! Όμως όλοι ξέρουμε ότι τα πλέι-οφ είναι τμήμα του Πρωταθλήματος. Γιατί αυτά θα καθορίσουν την τελική κατάταξη του Πρωταθλήματος για τις θέσεις 2 ως 5. Χωρίς αυτά, το Πρωτάθλημα θα είναι λειψό. Και βγήκε ο Θόδωρος και πέταξε τη δικαιολογία ότι "για μας τα πλει-οφ είναι ξεχωριστή διοργάνωση". Λάθος! ΔΕΝ είναι! Κι όταν ρωτήθηκε γιατί δεν μας τό λεγε τουλάχιστον από την αρχή, απάντησε: "Δεν θέλαμε, για να μη φανεί ότι θα βγούμε απαραιτήτως στα πλέι οφ". Δηλαδή, δεν μπορούσε να πει ότι "Τα Διαρκείας ισχύουν για την κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος"; Τον πείραζε; Θα σήμαινε αυτό ότι θα βγούμε απαραιτήτως στα πλέι-οφ; Όχι, βέβαια. Πρόκειται λοιπόν σαφώς για λάθος του.

Θα μου πεις, σε πειράζει ότι θα ξαναπληρώσεις; Όχι. Δεν με πειράζει να πληρώνω. Το απέδειξα όταν πήγα κι αγόρασα 400 ευρώ μετοχές. Πεταμένα λεφτά, για τη δόξα του ΠΑΟΚ. Με πειράζει ότι μας φέρεται σαν κορόιδα. Και με ανησυχεί. Όταν ένας άνθρωπος αρχίσει να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ότι είναι ανεξέλεγκτος, τότε μπορεί να αρχίσει να γίνεται και επικίνδυνος. Η συμπεριφορά του σε συνδυασμό με τις φτηνές δικαιολογίες του δεν δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό στον απλό Παοκτσή που ματώνει για την ομάδα. Έπρεπε να μας το έχει πει εγκαίρως, για να κάνουμε τα κουμάντα μας με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Εγώ πήγα κι έδωσα το περίσσευμά μου εκεί. Αν το ήξερα, θα είχα δώσει λιγότερα και θα κρατούσα χρήματα και για το εξτρά Διαρκείας.

Πιστεύω επομένως ότι ο Θόδωρος πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση του στο συγκεκριμένο θέμα. Και οργανώνω ψηφοφορία-δημοσκόπηση για να δω αν συμφωνείτε μαζί μου. Αν γίνουμε πολλοί, μπορεί ο Θόδωρος να μας ακούσει. Για μένα το θέμα είναι κυρίως ηθικής, όχι οικονομικής τάξεως.

Να ονομαστεί «Γεώργιος Παντελάκης» το νέο προπονητικό κέντρο του ΠΑΟΚ



Έληξε εδώ και λίγες μέρες η ψηφοφορία-δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το μπλογκ ΠΑΟΚ Σ’ ΑΓΑΠΩ με ερώτημα «Συμφωνείτε να ονομαστεί το νέο προπονητικό κέντρο του ΠΑΟΚ “Γεώργιος Παντελάκης”;».
Ψήφισαν συνολικά 167 Παοκτσήδες.
Απ’ αυτούς οι 140, δηλαδή ποσοστό 83% απάντησε καταφατικά, ότι δηλαδή συμφωνεί με την πρόταση αυτή.
27 Παοκτσήδες, δηλαδή ποσοστό 17% απάντησαν αρνητικά.
Σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατό από τον ίδιο υπολογιστή ή με το ίδιο username να ψηφίσει κανείς δυο φορές. Έχουμε λοιπόν ένα ενδεικτικό, αλλά αρκετά χαρακτηριστικό δείγμα. Οι Παοκτσήδες συμφωνούν με την πρόταση!
Ο αείμνηστος Γιώργος Παντελάκης συγκεντρώνει τα στοιχεία που θέλουμε να κρατήσουμε και στο μέλλον, να τα καλλιεργήσουμε στις νέες γενιές: Ηθικές αξίες, ντομπροσύνη, Παοκτσηδηλίκι. Ο Γιώργος Παντελάκης είναι ένας παράγοντας-θρύλος για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι γεμάτο από παράγοντες μαφιόζους, διεφθαρμένους, ανθρώπους της νύχτας. Λαμόγια, ανθρώπους της παράγκας και του παρασκηνίου, κοινούς κλέφτες. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η προσωπικότητα του Γιώργου Παντελάκη λάμπει σαν το διαμάντι μέσα στο βούρκο. Υπήρξε ένας άνθρωπος τίμιος, που μόνο έδωσε και δεν πήρε ούτε δραχμή από το Σύλλογο. Ο λόγος του ήταν συμβόλαιο. Τον σεβόταν όλοι. Πρόσφερε ανιδιοτελώς και εφ’ όρου ζωής, ήταν αφοσιωμένος στον ΠΑΟΚ, ούτε οικογένεια δεν δημιούργησε. Αυτόν τον άνθρωπο αξίζει να τον θυμόμαστε και να τον έχουμε σαν πρότυπο.
Κάποιοι λένε: «Γιατί να δώσει το όνομά του σε κάτι για το οποίο ο ίδιος δεν προσέφερε τίποτα;» Απαντώ: «Γιατί ο ΠΑΟΚ είναι ένας. Δεν προσέφερε στο προπονητικό κέντρο, προσέφερε όμως σε πολλά άλλα. Δυο πρωταθλήματα έχει πάρει ο ΠΑΟΚ, και τα δυο τα πήρε με ομάδες που είχε στήσει και δημιουργήσει ο Γιώργος Παντελάκης, ο πιο πανούργος στις μεταγραφές παράγοντας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτόν τον άνθρωπο αξίζει να τον θυμόμαστε».
Το μπλογκ θα αποστείλει μήνυμα στην ΠΑΕ με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και την πρόταση για την ονομασία του νέου προπονητικού κέντρου. Για να μην ξεχνάμε την ιστορία μας!

ΠΑΟΚ - Θρασύβουλος 2-1


Θα πάμε από καρδιά!

Αυτό που συμβαίνει φέτος με τον ΠΑΟΚ δεν το αντέχω άλλο. Κινδυνεύω να πάθω καρδιακό επεισόδιο, πραγματικά. Μια ζωή στο όριο, μια ζωή παίζουμε με τη φωτιά. Συνήθως μας βγαίνει, το κόλπο πιάνει, έστω και με μισό-μηδέν στο ενενηνταφεύγα κερδίζουμε. Θα συμβαίνει πάντα αυτό όμως; Δεν ξέρω… Ελπίζω μόνο να μη γυρίσει η ρέντα μας την κρίσιμη στιγμή. Γιατί αν όλα όσα είδαμε και ζήσαμε φέτος έγιναν μόνο και μόνο για να καταλήξουμε τελικά τέταρτοι, ε, τότε πραγματικά θα πω ότι δεν άξιζε τόσο καρδιοχτύπι. Αλλά ούτε και την επένδυση. Τέταρτοι βγαίναμε και με την περσινή ομάδα. Τα λέω όλ’ αυτά, γιατί φέτος έχουμε πραγματοποιήσει πολλές και μεγάλες νίκες στο όριο, στο τσαφ κυριολεκτικά, και παρ’ όλ’ αυτά είμαστε ισόβαθμοι με τον Παναθηναϊκό και μόνο ένα βαθμό μπροστά από την ΑΕΚ, αλλά ισοβαθμούμε μαζί τους στα πλέι-οφ, και μάλιστα με μειονέκτημα στην ισοβαθμία.

Αλλά ας μη γίνομαι απαισιόδοξος. Η ουσία είναι ότι πραγματοποιήσαμε σήμερα ακόμα μια νίκη, η οποία μας διατηρεί στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ας δούμε εν συντομία πώς:

Το πρώτο ημίχρονο

Στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ ήταν γενικά χαλαρός, έπαιξε στο «ρελαντί», όπως λέμε, δεν επιτέθηκε με ορθόδοξο τρόπο (δηλαδή από τα άκρα), στο κέντρο είχε γενικά ένα κενό, καθώς εκεί υπήρχαν μόνο ο φιλότιμος, αλλά ανήμπορος να οργανώσει το παιχνίδι και να «σπρώξει» την μπάλα μπροστά Σορλέν και ο ράθυμος και βαρυκίνητος Ίβιτς, ενώ όταν έχανε την μπάλα, κάτι που συνέβαινε αρκετά συχνά, λόγω καλού πρέσινγκ του Θρασύβουλου και πολλών ατομικών λαθών, δεν πίεζε, με αποτέλεσμα να δέχεται επιθέσεις.

Σε μια απ’ αυτές, στο 36΄, οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ. Ο Χλωρός σούταρε ανενόχλητος μέσα από την περιοχή μας, ο Γλύκος απέκρουσε εξαιρετικά, το ριμπάουντ όμως πήρε ο Μαρτορέλ, ο οποίος έστειλε με τη μία την μπάλα στα δίχτυα του ΠΑΟΚ. Για το γκολ φέρει ευθύνη γενικά η αμυντική λειτουργία της ομάδας που άφησε τον Χλωρό να σουτάρει ανενόχλητος υπό καλές προϋποθέσεις και ατομικά ο Σνάουτσνερ, ο οποίος είχε εσφαλμένη τοποθέτηση, με αποτέλεσμα να αφήσει αμαρκάριστο τον Μαρτορέλ, και να κερδίσει ο τελευταίος την μπάλα.

Πρέπει πάντως να πούμε ότι στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ έχασε και τρεις κλασικές ευκαιρίες, δυο τετ-α-τετ μοναδικά, και μια από στημένη φάση.

Συγκεκριμένα, στο 18΄ ο Μουσλίμοβιτς, ο οποίος - εργατικότατος όπως πάντα - συνήθιζε να γυρίζει αρκετά πίσω για να τραβήξει αντίπαλους παίκτες μαζί του και να «ανοίξει» την άμυνα του Θρασύβουλου, έβγαλε κάθετη ασίστ στον Ίβιτς. Ο Ίβιτς όμως, μόνος απέναντι στον Πεσάνια, ο οποίος καθυστέρησε μάλιστα να πραγματοποιήσει έξοδο, πλάσαρε άψυχα πάνω του.

Στο 34΄ ήταν η σειρά του Μουσλίμοβιτς να βγει τετ-α-τετ με τον Πεσάνια, μετά από ωραίο συνδυασμό με τον Χούτο, και πάλι όμως το πλασέ του πήγε πάνω στον τερματοφύλακα του Θρασύβουλου.

Τέλος, στο 44΄, μετά από εκτέλεση κόρνερ του Λάκη και πρώτη κεφαλιά του Μπιζέρα, ο Κοντρέρας παρεμβλήθηκε στην πορεία της μπάλας μπροστά ακριβώς από τον Πεσάνια, δεν κατάφερε όμως να της αλλάξει επαρκώς πορεία και κατέληξε κόρνερ.

Το δεύτερο ημίχρονο

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ μπήκε φουριόζος, έδειξε να παίρνει το παιχνίδι πιο στα σοβαρά πλέον, και ευτύχησε να ισοφαρίσει γρήγορα και τυχερά στο 46΄, με σουτ του Ίβιτς το οποίο κόντραρε σε δυο αμυντικούς του Θρασύβουλου. Καθώς όμως τα λεπτά κυλούσαν και το γκολ της νίκης δεν ερχόταν, οι παίκτες του ΠΑΟΚ άρχισαν να γίνονται νευρικοί, η όποια μεθοδικότητα, υπομονή και πειθαρχία υπήρχε χάθηκε, ο εκνευρισμός και τα λάθη κυριάρχησαν, και βρεθήκαμε προ μιας μεγάλης απώλειας, μέχρι που τελικά, στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα, μετά από κόρνερ του Λίνο και πρώτη κεφαλιά του Μουσλίμοβιτς στο δεύτερο δοκάρι, ο Μπακαγιόκο εν μέσω γενικής σύγχυσης στα καρέ του Θρασύβουλου, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, λυτρώνοντας τον ΠΑΟΚ.

Ο "Μπάκα-γκολ"

Ήταν το έκτο γκολ του Μπακαγιόκο στο πρωτάθλημα σε 21 εμφανίσεις και 1032 λεπτά συμμετοχής, έναντι επτά γκολ που έχει ο πρώτος σκόρερ της ομάδας Μουσλίμοβιτς, ο οποίος όμως έχει 22 εμφανίσεις και 1825 λεπτά συμμετοχής. Και δεν αποκλείεται, αν ο Σάντος του δώσει χρόνο συμμετοχής, ο Μπακαγιόκο να καταλήξει πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ, τουλάχιστον στην κανονική περίοδο. Γιατί ο "Μπάκα" αποδεικνύει ότι το "έχει" το γκολ, το μυρίζεται, έχει πολύ καλά τελειώματα, δυνατά σουτ και πολύ καλές τοποθετήσεις, όπως στο σημερινό γκολ, που δεν πάει κι αυτός στο μπούγιο να διεκδικήσει την κεφαλιά, αλλά καραδοκεί για το ριμπάουντ και τελικά, με την σβελτάδα του και τα μακριά του ποδάρια, το παίρνει.

Ο ΠΑΟΚ είχε βέβαια και κάποιες ακόμα πολύ καλές ευκαιρίες για γκολ στο β΄ημίχρονο.

Συγκεκριμένα, στο 57΄ κόρνερ του Λάκη, κεφαλιά του Ίβιτς, αποκρούει δύσκολα ο Πεσάνια σε κόρνερ.

Στο 65΄ εξαιρετική προσπάθεια του Μπακαγιόκο από αριστερά και σέντρα στο δεύτερο δοκάρι, ο Μουσλίμοβιτς καταφέρνει να πάρει την κεφαλιά από πολύ κοντά, η μπάλα φεύγει ξυστά άουτ.

Τέλος, στο 81΄ ο Μπακαγιόκο βρέθηκε μόνος με τον Πεσάνια από πλάγια θέση, ο τερματοφύλακας του Θρασύβουλου όμως, για άλλη μια φορά, απέκρουσε.

Και ο Θρασύβουλος είχε όμως μια εξαιρετική ευκαιρία, στο 50΄, όταν ο Σνάουτσνερ έχασε την προσωπική μονομαχία από τον αντίπαλό του, ο οποίος έβγαλε σέντρα-φαρμάκι σε μεσαίο ύψος για τον Χλωρό, ο Γλύκος πραγματοποιεί έξοδο με πλονζόν στο σημείο του πέναλτι, ο Χλωρός προλαβαίνει να πάρει την κεφαλιά, η μπάλα όμως χτυπάει περιέργως στα πόδια του Γλύκου, ο οποίος πραγματοποιεί έτσι άθελά του την απόκρουση του αγώνα! Πραγματικά, αν μόλις τέσσερα λεπτά μετά την ισοφάρισή μας βρισκόμασταν και πάλι πίσω στο σκορ, δε νομίζω να μπορούσαμε να αντιδράσουμε. Και υποθέτω ότι εννοούσε τη συγκεκριμένη φάση ο Σάντος, όταν στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα έδωσε συγχαρητήρια στον Γλύκο, λέγοντας ότι «έσωσε την ομάδα με τη σωστή τοποθέτησή του σε μια φάση στο δεύτερο ημίχρονο». Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Γλύκος στάθηκε απλά τυχερός. Αυτός πραγματοποίησε μια κλασική έξοδο με πλονζόν, δεν έκανε τίποτε ιδιαίτερο με τα πόδια του. Ούτε τα κούνησε προκειμένου να αποκρούσει την μπάλα. Απλά η μπάλα πήγε στα ποδιά του, κάτι πραγματικά πολύ παράξενο. Η αλήθεια όμως είναι ότι στις εξόδους των τερματοφυλάκων υπάρχει ένας χρυσός κανόνας: «Τερματοφύλακας που πραγματοποιεί έξοδο πρέπει οπωσδήποτε να αποκρούσει την μπάλα». Και ο Γλύκος την κεφαλιά από τον Χλωρό την έχασε.

Ένα προβληματικό 4-4-2

Περνάω έτσι σε ορισμένα γενικά σχόλια για τον αγώνα. Κατ’ αρχάς ο ΠΑΟΚ υποτίθεται πως έπαιξε σήμερα με 4-4-2, με δίδυμο στην επίθεση Μούσλι-Χούτο. Για να δούμε όμως στο κέντρο τι είχε: Σορλέν-Ίβιτς στον άξονα, και Λάκη-Βιερίνια στα άκρα. Και αναρωτιέμαι: Υπάρχει 4-4-2 με δυο κλασικά εξτρέμ στην τετράδα των χαφ; Δεν νομίζω. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, 4-2-4 ήταν αυτό που κατέβασε ο κ. Σάντος σήμερα. Σύστημα που είχαμε να δούμε από την εποχή του Λες Σάνον! Ας μην παραξενευόμαστε λοιπόν που δεν είχε καλή ανάπτυξη ο ΠΑΟΚ.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι Λάκης-Βιερίνια προσπάθησαν να παίξουν χαφ. Αυτό ήταν και η καταστροφή τους! Γιατί ούτε σαν χαφ σε διάταξη 4-4-2 μπορούν να παίξουν, ούτε στην κλασική τους θέση βρεθήκαν, για να διεμβολίσουν τον αντίπαλο από τα άκρα. Έτσι ο ΠΑΟΚ δεν είχε σήμερα ανάπτυξη από τα άκρα, αλλά ούτε κι από τον άξονα, όπου συνέβη το εξής: Ο μεν Σορλέν αγωνίστηκε σαν αμυντικό χαφ και για κάποιο λόγο εμφανίστηκε αρκετά διστακτικός στα επιθετικά του καθήκοντα, ο δε Ίβιτς ήταν παρόν-απών. Και εξηγούμαι:

Ο Σορλέν

Ο Σορλέν είναι ένα παιδί φιλότιμο σε βαθμό συγκινητικό. Βάζει τα πόδια στη φωτιά. Είναι ατρόμητος σε όλες τις φάσεις. Σκυλί πραγματικό. Τα χιλιόμετρα που γράφει σε κάθε παιχνίδι είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά των συμπαικτών του, πλην Ηλιάδη. Η δε τεχνική του κατάρτιση είναι πολύ καλύτερη απ’ του Ηλιάδη. Από την άλλη όμως, δεν είναι ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά. Είναι παίκτης-εργαλείο. Δεν έχει «ξεπέταγμα», επιτάχυνση, να μπορεί να τρέξει με την μπάλα 15-20 μέτρα, να την «σπρώξει» μπροστά. Ούτε ταχύτητα διαθέτει. Δεν βλέπει γήπεδο πέρα από τα δέκα μέτρα, οι πάσες του είναι κοντινές και σίγουρες, δεν έχει φαντασία στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Ο Ίβιτς

Από την άλλη ο Ίβιτς είναι ένας παίκτης εγκεφαλικός και τεχνίτης, αλλά ούτε πολύ εργατικός, ούτε γρήγορος. Πολλές φορές μέσα στο γήπεδο τον ψάχνεις και δεν τον βρίσκεις. Ένα χαφ όμως πρέπει να βρίσκεται παντού. Ο Ίβιτς μέχρι να πάει από το ένα σημείο του γηπέδου στο άλλο έχει περάσει η φάση. Έχει το καλό ότι κλείνει χώρους, συνεργάζεται καλά, έχει κάθετη πάσα, αλλά δεν «γεμίζει» το γήπεδο.

Κι όταν από κλασικούς χαφ έχεις μόνο αυτούς τους δύο μέσα, και ο μεν Ίβιτς «σνομπάρει» το παιχνίδι και κινείται σαν το βαρύ πεπόνι, ο δε Σορλέν παίζει στην επίθεση σαν να είναι δεμένος με ένα σκοινί στη σέντρα, να μην τολμάει να προωθηθεί και να «σπρώξει» την ομάδα, ε, τότε μην περιμένεις και πολλά από επιθετική ανάπτυξη.

Όσο για τους Λάκη-Βιερίνια, συγκλίνουν κι αυτοί προς το κέντρο για να καλύψουν το κενό (4-4-2 γαρ) και τελικά χάνουμε και τα άκρα μας. Λάκης-Βιερίνια είναι κλασικά εξτρέμ, τα μόνα που διαθέτουμε, καλά για 4-3-3 ή για 4-2-3-1, για 4-4-2 δεν κάνουν.

Το δίδυμο Μούσλι-Χούτου

Αποτέλεσμα; Χαραμίστηκε το δίδυμο Μούσλι-Χούτου χωρίς να φταίει. Δεν τροφοδοτήθηκαν οι δυο τους. Ο Μούσλι βγήκε έξω, πήρε μπάλες, δεν κατάφερε όμως να βρει τον Χούτο με εξαίρεση την φάση του 34΄. Ο δε Χούτος το έπαιξε λίγο φίρμα σήμερα, περίπτερο έστησε και περίμενε, ούτε μάρκαρε, ούτε συμμετείχε, γενικά έδωσε την εντύπωση ξένου σώματος. Κρίμα. Η συνεργασία Μούσλι-Χούτου πρέπει να δουλευτεί ενόψει πλέι-οφ, όπως και η τροφοδοσία τους. Όσο για τον Μούσλι, να βγαίνεις έξω για να πάρεις μπάλες δεν είναι κακό. Ανοίγεις την αντίπαλη άμυνα έτσι. Κακό είναι να μην σε αναπληρώνει κανείς. Άκουσες Ίβιτς;

Τα πλάγια μπακ

Θέλω να πω δυο λόγια και για τα πλάγια μπακ. Όταν παίζεις με Θρασύβουλο στην Τούμπα χρειάζεσαι μπακ επιθετικογενή. Που σημαίνει Λίνο και Αραμπατζή, όχι Σνάουτσνερ. Ο Σνάουτσνερ μόλις περάσει τη γραμμή της σέντρας κάτι παθαίνει. Δεν «τό ’χει», πώς να το κάνουμε. Άσε που σήμερα ήταν πραγματικά ντεφορμέ. Ευθύνεται και στη φάση του γκολ και στην ευκαιρία του 50΄. Πάνω που είχε πάρει τα πάνω του ο Αραμπατζής, τον ξανάστειλε στον πάγκο ο Σάντος. Εντάξει, καλός, χρυσός ο Σνάουτσνερ, φιλότιμος, μαμούνι στα μαρκαρίσματα, δύσκολα του ξεφεύγεις, αλλά μπορεί μεγάλη ομάδα να έχει μπακ που δεν τολμά να περάσει τη σέντρα;

Περί Σάντος


Γενικά θέλω να πω για τον Σάντος κάποιες παρατηρήσεις:
Προσπαθεί πάντα να προσαρμόσει τους παίκτες πάνω στο σύστημά του, και όχι το σύστημα πάνω στους παίκτες. Βρισκόμαστε έτσι συχνά αντιμέτωποι με παρά φύσει καταστάσεις, όπως τους Λάκη-Βιερίνια χαφ, ή τον Σνάουτσνερ δεξί εξτρέμ.

Ένα άλλο που κάνει, είναι να βασίζεται πάρα πολύ πάνω στην ατομική ικανότητα. Διδάσκει κάποια πράγματα, τα οποία επαφίενται όμως για την εφαρμογή τους σε ατομικές ενέργειες των παικτών, όχι σε ομαδικές. Γι’ αυτό πέρσι δεν μπόρεσε να κάνει τίποτε και μιλούσε για σαρδέλες, γιατί δεν είχε επαρκές ατομικό ταλέντο. Φέτος δουλεύει βεβαίως με πολύ καλύτερα εργαλεία, πρέπει όμως κι αυτός να γίνει λίγο πιο ομαδικός. Για παράδειγμα στην αμυντική λειτουργία της ομάδας, η οποία έχει πάρει τόσα εύσημα: Άψογη η κάλυψη των κενών χώρων, αλλά δεν θα έπρεπε να γίνονται και κάποια «νταμπλ τιμ»; Δυο παίκτες να πρεσάρουν ταυτόχρονα τον αντίπαλο δεν έχω δει ποτέ στον φετινό ΠΑΟΚ. Είναι πάντα ένας εναντίον ενός, κι αν υπερφαλαγγιστεί αυτός θα πάει άλλος, κ.ο.κ. Πάντα ένας εναντίον ενός. Αυτό το σύστημα όμως αποδίδει με κατώτερους, ή έστω ισάξιους αντιπάλους. Όταν βρεθείς με αντιπάλους που σαν ατομική ποιότητα θα υπερτερούν (π.χ. στα πλέι οφ) θα έχεις πρόβλημα. Γι’ αυτό και οι περισσότερες ομάδες «ντουμπλάρουν» στο πρέσινγκ. Ο κ. Σάντος δεν το τολμάει, γιατί αν τυχόν κάτι πάει στραβά, θα μείνει κενός ο χώρος που άφησε ο δεύτερος παίκτης. Με τις φοβίες όμως δεν γίνεται δουλειά. Και, εν πάση περιπτώσει, κάν' το τουλάχιστον εναντίον του Θρασύβουλου, για να μειώσεις τον χρόνο κατοχής του αντιπάλου και να κερδίσεις εξτρά επιθέσεις. Φέτος ο ΠΑΟΚ είχε πολύ λίγη κατοχή μπάλας, κατά την ταπεινή μου άποψη. Μέχρι και τον Εργοτέλη στην Τούμπα, τον περίμενε!

Και πάμε στο γνωστό κλισέ περί «συντηρητικού Σάντος», το οποίο σχολίασε και ο Ζαγοράκης στη συνέντευξη τύπου. Ε, λοιπόν, ναι, είναι συντηρητικός ο Σάντος. Και πολύ μάλιστα! Δεν είναι μόνο η κατοχή μπάλας που γράφω παραπάνω, είναι και ότι σπανίως θα δεις πάνω από δυο παίκτες μπροστά από την μπάλα. Όλη η ομάδα παίζει πίσω από την μπάλα, ακόμη και με αντίπαλο τον Θρασύβουλο στην Τούμπα! Μόνο μετά το 80΄ έπαιξε ο ΠΑΟΚ φουλ επίθεση (και σύστημα «γιουρούσι», θα προσέθετα), και κέρδισε το ματς. Και λέει ο Ζαγοράκης «τι να τα κάνω τα επιθετικά συστήματα, αφού έτσι κερδίζω». Και απαντώ:

1. Κερδίζεις τον Θρασύβουλο. Στο 90΄. Στα ντέρμπι κερδίζεις;
2. ΠΑΟΚ ΕΙΣΑΙ! ΠΑΙΞΕ ΣΑΝ ΠΑΟΚ!

Τα λέω αυτά τώρα, για να μπορέσουμε να διορθωθούμε ενόψει πλέι-οφ. Σίγουρα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την ομάδα, πρέπει όμως και στα πλέι-οφ να κατέβουμε γερά, και να χτυπήσουμε όλα τα παιχνίδια. ΠΑΟΚ είσαι!

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ:
Γλύκος, Σνάουτσνερ, Κοντρέρας, Λίνο, Μπιζέρα, Βιεϊρίνια (80’ Αθανασιάδης), Σορλέν, Ίβιτς, Λάκης (90’+3’ Μπαλάφας), Χούτος (64’ Μπακαγιόκο), Μουσλίμοβιτς.

Θρασύβουλος
: Πεκάνια, Λιαπάκης, Μαρτορέλ, Μίχος, Τσιώλης, Μαυρογενίδης, Τραΐκοβιτς (84’ Μανωλάς), Χετεμάι, Αμπράμοβιτς (73’ Μπαριέντος), Κατσίκης, Χλωρός (62’ Κόζλεϊ).

ΣΚΟΡΕΡΣ
: 46’ αυτ. Λιαπάκης, 90’+1’ Μπακαγιόκο - 36’ Μαρτορέλ

Κίτρινες κάρτες:
82’ Σορλέν, 90’+2’ Μουσλίμοβιτς - 68’ Χετεμάι, 84’ Τραϊκοβιτς

Διαιτητής:
Σταθόπουλος (Αχαΐας)

18/3/09

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΖΑΓΟΡ: ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ


Μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου του Προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Θόδωρου Ζαγοράκη. Ο Θόδωρος μίλησε για περίπου μία ώρα σε ένα χαλαρό κλίμα για διάφορα ζητήματα που αφορούν τον ΠΑΟΚ. Έμφαση έδωσε στα γεγονότα που συνέβησαν στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, με τα οποία και ξεκίνησε. Συγκεκριμένα είπε:

"Δουλεύουμε εδώ και δύο χρόνια στη διοίκηση του ΠΑΟΚ και θα ήταν καλό να μιλάμε μόνο για ευχάριστα πράγματα. Υπάρχουν όμως κάποια γεγονότα, που δεν μπορώ να αποφύγω. Αφορά την άθλια φιλοξενία στο γήπεδο Καραϊσκάκη και ένα γεγονός, που με πείραξε και με ενόχλησε, ήταν η στάση της Αστυνομίας απέναντι σε εμάς στο παιχνίδι της Τούμπας. Θέλω να πω σε αυτούς, που νομίζουν ότι φιλοξενούν κάποιους ανθρώπους, ότι δεν θα κάνουμε πίσω. «Ανοχή τέλος». Βγάλαμε μια ανακοίνωση που το έλεγε. Έπεσε λίγο "τυράκι", μπορώ να πω, και ξαφνικά αρχίσαν οι προκλήσεις, λες κι έρχεται ο Πρόεδρος της Αμερικής, να ζητούν προστασία, μια στάση της Αστυνομίας που έχει να κάνει με πολίτες β΄ κατηγορίας. Το λέω γιατί το ένιωσα, ήμουν κι εγώ έξω, δέχτηκα δακρυγόνα και πρέπει να καταλάβουν αυτοί οι κύριοι ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους. Καταδικάζω τα επεισόδια, αλλά δεν μπορεί να έχουμε 15 χιλιάδες κόσμο μέσα στο γήπεδο και να κλαίνε όλοι, παιδάκια, γυναίκες. Αισθάνθηκα ότι αθέτησαν το λόγο τους, εφόσον εμείς συμφωνήσαμε να φυλάσσουμε το γήπεδο, όχι αυτοί. Είπαμε, δεν θέλουμε ΜΑΤ ούτε στην Θ4 ούτε πουθενά.
Η Αστυνομία πρέπει να ευχαριστεί όλον τον ΠΑΟΚ, γιατί δεν πιστεύω να επιθυμούσαν διαπληκτισμό με όλον τον κόσμο. Τόση υπερπροστασία στον Ολυμπιακό; Μετά από ένα παιχνίδι που δεν είπαμε τίποτα εμείς; Και κερατάς και δαρμένος, δηλαδή. Βγάλαμε μια ανακοίνωση που έπρεπε να βγει, ότι «μην πέφτουμε στην παγίδα». Κερδίσαμε από κείνο το παιχνίδι. Γιατί τελείωσε και δεν έγινε τίποτα. Μπορούσε να έχουμε χειρότερα.
Θέλουμε την ασφάλεια. Το λέμε και το ξαναλέμε. Δεν θέλουμε όμως να χρησιμοποιήσουμε μέσα όπως τα ΜΑΤ. Το μόνο εύκολο είναι αυτό. Είμαστε σε ένα γήπεδο που είναι δύσκολο. Προσπαθούμε να μπαλώνουμε. Τουρνικέ και ό,τι άλλο μπορούμε."

Για τα φαινόμενα χουλιγκανισμού που παρατηρήθηκαν στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, ανέφερε:

"Αυτοί οι φίλαθλοι οι δικοί μας, οι οποίοι είναι μειοψηφία, ελάχιστοι, πρέπει να το σταματήσουν αυτό το έργο που προσπαθούν να κάνουν. Κι εγώ δεν ξέρω τι μπορεί να σκέφτονται, ή τι μαλακία μπορεί να κουβαλάει ο καθένας στο κεφάλι του για να πάει να διαλύσει μια προσπάθεια. Θα ζητήσω από τον Ποικιλίδη να βρεθούμε με τα παιδιά της επιτροπής ή με όλους τους συνδέσμους, γιατί το κακό έχει παραγίνει. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τον κόσμο, έχουν αγοράσει εισιτήρια διαρκείας, πρέπει να τελειώσει αυτό με τα 50-100 άτομα που έρχονται για να τα σπάσουν, εκτός κι αν θέλουν να διοικήσουν αυτοί. Έλεος πια! Αυτό πρέπει να τελειώσει. Αυτοί έχουν πρόβλημα στο κεφάλι 100%. Αφήνουμε τα αγωνιστικά, τα ωραία πράματα που έχουμε να ασχοληθούμε, για να ασχολούμαστε μ’ αυτά.
Αυτό το πρόβλημα ήταν το πιο δύσκολο απ' αυτά που αναλάβαμε από την αρχή για να λυθεί. Γι’ αυτό συστάθηκε ειδική επιτροπή. Επιμένω ότι μπορεί να λυθεί μόνο αν το θέλουν αυτοί (που τα σπάνε). Υπάρχουν λύσεις. Να ξαναβάλουμε κάγκελα, να γυρίσουν τα ΜΑΤ, να βάλουμε δίχτυα. Δεν τα θέλουμε αυτά. Θέλουμε οι λίγοι να γίνουν μηδέν. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το παν. Όταν φύγουμε από τον ΠΑΟΚ να έχει μείνει τουλάχιστον αυτό."

Σχετικά με τη διαιτησία ήταν ιδιαίτερα ήπιος και ανέφερε:

"Δεν έγινε τίποτα υπόγειο με την αλλαγή Ψυχομάνη-Γιαννόπουλου. Ο Ηλίας Βιολίδης ανέφερε ένα γεγονός που και μένα με βρίσκει κάθετα αρνητικό, ότι δηλαδή δεν μπορεί από το τηλέφωνο να παίρνεται μια τέτοια απόφαση. Αν είναι δυνατόν! Εμείς δεν πήραμε θέση. Τι να πούμε; Βλέπετε ότι δεν ασχολούμαστε με τη διαιτησία. Δεν βγάζουμε ανακοινώσεις. Ό,τι είναι να πούμε πάμε και το λέμε εκεί που πρέπει. Δεν ζητάμε εύνοια, ούτε κλαίμε και διαμαρτυρόμαστε δημόσια. Και οι διαιτητές άνθρωποι είναι. Και πιστεύω, ειλικρινά σας μιλάω, ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Για την αλλαγή Ψυχομάνη, δεν βλέπω τι σημασία έχει που έγινε ενόψει πλέι-οφ. Τι θα κάνουν δηλαδή; Μπάλα παίζουμε, κι όλη η Ελλάδα βλέπει.
Λένε κάποιοι ότι ευνοήθηκε ο ΠΑΟΚ απ’ τη διαιτησία; Τι να πούμε; Να φτιάξουμε DVD; Μεγαλώνει ο ΠΑΟΚ. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε ομάδα. Και ομάδα δεν σημαίνει μόνο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, είναι κι απ’ έξω."

Σχετικά με τις σχέσεις με τη Σούπερ Λίγκα ήταν και πάλι συγκαταβατικός, παραδέχτηκε όμως ότι υπάρχει πρόβλημα με τον Πρόεδρό της Κώστα Πηλαδάκη:

"Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στάση του ΠΑΟΚ έναντι της Σούπερ Λιγκ. Απλά υπάρχουν κάποιοι προβληματισμοί με τον Πρόεδρο της Σούπερ Λιγκ. Μια διαφορά φιλοσοφίας. Αυτό έχω καταλάβει εγώ. Αυτός επιμένει να βγάλουμε ανακοινώσεις. Δεν θέλουμε. Τι, να βγάζουμε ανακοινώσεις; Ωραία. Βγάζει μια ο Κυριάκος και κλαίνε όλοι. Ωραία! Δηλαδή πρέπει να το μαθαίνουν όλοι τι κινήσεις γίνονται; Δεν μ’ αρέσουν οι ανακοινώσεις. Αυτός στο Λάρισα-ΠΑΟΚ τα είδε όλα καλά. Αν τα δει στο βίντεο μπορεί να αλλάξει γνώμη. Εμείς δεν αλλάζουμε φιλοσοφία. Αυτός θέλει να βγάλουμε ανακοίνωση για την πέτρα στο πούλμαν. Τα καταδικάζουμε. Δεν είναι μαγκιά αυτά. Μπήκε ο άλλος να κυνηγήσει το Νικοπολίδη. Μαγκιά είναι αυτό; Φταίει ο Νικοπολίδης μετά. Το θέμα είναι να καταλάβουν αυτοί ότι δεν μπορεί να γίνεται αυτό. Να το λύσουμε με έργα, όχι με λόγια και ανακοινώσεις. Έχουμε πρόβλημα με τον Πρόεδρο της Σούπερ Λιγκ. Και δεν έχει να κάνει σε προσωπικό επίπεδο. Εκεί μια χαρά είμαστε.
Στους δικαστές πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Προκαλούμε και γίνονται αυτά. Προκαλέσαμε και δεχτήκαμε 115 χιλιάδες πρόστιμο. Τι να κάνουμε; Να πούμε ότι έβγαλε λάθος απόφαση ο δικαστής; Κι εγώ έχω πάρει τηλέφωνα στη Σούπερ Λιγκ και είπα «γιατί να βλέπουν τον ΠΑΟΚ με άλλο μάτι». Το θέμα όμως είναι ότι προκαλούμε κι εμείς."

Σχετικά με το Προπονητικό Κέντρο που κατασκευάζεται, ο Θόδωρος έδειξε για άλλη μια φορά ότι τον απασχολεί πολύ και ανέφερε:

"Οι κκ. Μιχαηλίδης και Φαρλαλής έχουν παρατήσει τις δουλειές τους και ασχολούνται καθημερινά μ’ αυτό. Κάνουν 20 ραντεβού τη μέρα. Έχουμε προϋπολογίσει κάποια λεφτά, αισιοδοξούμε ότι η ομάδα θα ξεκινήσει εκεί. Δεν είναι όμως απόλυτα στο χέρι μας. Μακάρι. Στο αθλητικό κέντρο είναι κάποια 35-40 στρέμματα τα οποία θα προστεθούν και αυτά. Γίνονται και κάποιες ενέργειες από πλευράς μας για να περάσει στον Ερασιτέχνη το Αθλητικό Κέντρο και να γίνονται όλες οι διαδικασίες από κει."

Σχετικά με το νέο γήπεδο:

"Η διοίκηση της ΠΑΕ δεν είναι καθόλου αρμόδια για το γήπεδο. Αυτό το γήπεδο μας δημιουργεί πρακτικό πρόβλημα. Πρέπει να το ξεκινήσει ο Ερασιτέχνης, και πιστεύω να γίνει άμεσα. Είναι θέμα γενικής συνέλευσης του Ερασιτέχνη. Ας προχωρήσουμε μαζί, ΠΑΕ και Ερασιτέχνης. έχουν γίνει κουβέντες. Έχουμε Αθλητικό Κέντρο, μεταγραφές, τόσα θέματα… Γιαπωνέζικα μου φαινόταν εμένα όλ' αυτά. Πριν ενάμισι χρόνο μπάλα παίζαμε. Θα πάθουμε ζημιά στο τέλος!"

Για το θέμα της παραίτησης του Μάκη Γκαγκάτση ανέφερε:

"Εγώ προσωπικά δεν ήθελα να φύγει ο Μάκης ο Γκαγκάτσης από την ΠΑΕ. Γιατί το παιδί δούλευε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όταν όμως κάποιος ψυχολογικά πιέζεται και δεν περνάει καλά, άσχετα αν αγαπάει τον ΠΑΟΚ, γιατί εγώ τον ξέρω από 8 χρονώ και είναι πολύ Παοκτσής, αλλά από τη στιγμή που δεν αισθάνεται καλά, δεν μπορεί και να προσφέρει. Έκανα κουβέντες μαζί του, το παιδί όμως οδηγήθηκε τελικά σ’ αυτή την απόφαση. Δεν ξέρετε ότι απ’ το αεροδρόμιο ήρθε και πήγαν να τον ορμήξουν; Ποιον; Τον Μάκη που δουλεύει απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ."

Για την αγωνιστική πορεία της ομάδας:

"Μια χαρά είμαστε. Κανένας προβληματισμός. Δεν μπορεί σε ενάμιση χρόνο να απαιτεί η ομάδα να πάρει τα πάντα. Είμαστε μέσα στους στόχους. Η ομάδα είναι δέκα μηνών. Ξέρετε τι είναι σε δέκα μήνες να έρθουν 10-15 καινούρια άτομα; Ξέρετε τι σημαίνει χημεία σε μια ομάδα; Θέλει πολύ καιρό για να γίνει. Όλοι θέλουμε να βλέπουμε 4-5 γκολ σε κάθε παιχνίδι. Ποιος δεν θέλει; Πρέπει όμως να αναλογιστούμε που ήμασταν, πού είμαστε και πού βαδίζουμε.
Έχουμε προπονητή, τεχνικό διευθυντή, είμαι κι εγώ κοντά στην ομάδα. Ναι, στα ντέρμπι πήραμε 3 βαθμούς από τους 18, μας στενοχωρεί αυτό, θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε. Τι να φταίει; Καινούρια ομάδα είμαστε. Είναι δύσκολο.
Ο προπονητής δεν είπε κάτι κακό. Είπε ότι μαθηματικά εξασφαλίσαμε τα πλέι-οφ. Είναι το πρώτο βήμα. Μπορεί να πάμε Τσάμπιονς Λιγκ, μπορεί Ουέφα, μπορεί πουθενά. Θα δούμε. Για να είναι ισχυρή μια ομάδα πρέπει να το δείχνει στο γήπεδο. Κι έχει 25 παίκτες, όχι μόνο 11. Θέλουμε η ομάδα να αποκτήσει μέταλλο. Όλη η Ελλάδα ασχολείται με το ποδόσφαιρο που παίζει ο ΠΑΟΚ. Και ξαφνικά ασχολούμαστε με μαλακίες. Αστυνομία, προπηλακισμοί, δακρυγόνα. Του χρόνου θα κάνουμε πρωταθλητισμό. Και φέτος το κάνουμε. Απλά ξέρουμε τις δυνατότητες βάσει μπάτζετ. Αν μας δοθεί η ευκαιρία… Εσείς λέτε οι παίκτες δεν θέλουν Τσάμπιονς Λιγκ; Από τη στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα να το διεκδικήσουμε θα το διεκδικήσουμε. Δε μ’ ενδιαφέρει τι έγινε στα προηγούμενα ντέρμπι.
Η ομάδα έχει δείξει καλά στοιχεία και οι απαιτήσεις ανεβαίνουν. Με κάποιες προσθήκες που μακάρι να πετύχουν όπως πετύχαν μέχρι τώρα. Και τι σημαίνει επιτυχία; Νίκες. Τι να τις κάνω τις καλές εμφανίσεις αν δεν κερδίζουμε;"

Για το θέμα των καρτών που δέχεται η ομάδα:

"Με στενοχωρεί αφάνταστα. Κάναμε μια κουβέντα με προπονητή και Βρύζα το Δεκέμβριο. Θα ξανακάνουμε άλλη μια τώρα, σύντομα. Γιατί οι άμεσα υπεύθυνοι είναι αυτοί, που βρίσκονται καθημερινά με τους παίκτες. Δεν μας αρέσει αυτό. Γιατί κάνει κακό στην ομάδα. Δεν μπορεί να έχεις 7 κόκκινες και οι 5 να είναι από εκτός φάσης. Δεν επιτρέπεται."

Σχετικά με πωλήσεις παικτών:

"Αν δεν έχουμε πρόβλημα αγωνιστικό και μπορεί να αναπληρωθεί ο παίκτης, γιατί να μην πουλήσουμε; Θα κοιτάξουμε την ομάδα και μετά όλα τ’ άλλα. Αν οι κκ. Βρύζας και Σάντος μου διασφαλίσουν ότι αυτοί που θα φέρουν θα είναι καλύτεροι, γιατί όχι;"

Σχετικά με τους δανεικούς:

"Για τους δανεικούς έχουμε ακόμη δυο μήνες. Έχουμε κάποιες πρώτες σκέψεις, αλλά θα υλοποιηθούν μετά τη λήξη του Πρωταθλήματος."

Για την προώθηση νεαρών παικτών:

"Κάποιοι παίκτες από το εφηβικό θα προωθηθούν. Και κάθε χρόνος που θα περνάει θα ρίχνουμε περισσότερη βάση στα τμήματα υποδομής. Έτσι ώστε οι παίκτες που θα προωθούνται στην α΄ ομάδα θα είναι σε υψηλό επίπεδο. Το θέλουμε και εγώ και ο Ζήσης και ο προπονητής. Αλλά όχι να τους βάζουμε από υποχρέωση, αλλά επειδή αξίζουν."

Για την πώληση των διαρκείας εν όψει των πλέι οφ:

"Η λογική είναι μία. Μέχρι κι ανακόλουθους μας έχουν πει. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Τα πλέι οφ το είχαμε ξεκαθαρίσει από την αρχή πως είναι μια ξεχωριστή διοργάνωση. Ίσως το μόνο λάθος ήταν ότι δεν το διευκρινίσαμε εκείνη την ώρα. Ρώτησα τον Κυριάκο και του λέω «δεν το είπαμε»; Και μου λέει «μα εσύ δεν ήθελες, για να μη φανεί ότι θα βγούμε απαραιτήτως στα πλέι οφ». Στη Θ4 θα είναι 30 ευρώ για 3 παιχνίδια. Για κάθε παιχνίδι θα είναι 15 ευρώ.
Για τα Διαρκείας συζητάμε για του χρόνου να οριστούν οι τιμές και να είναι όλα πιο ξεκάθαρα, γιατί όντως βλέπω ότι τα πλέι-οφ είναι κάτι ξεχωριστό. Είχαμε αναφέρει εξ αρχής ότι τα Διαρκείας ισχύουν για «Κύπελλο, Πρωτάθλημα και φιλικά».
Μανδρίνος: Τα διαρκείας θα διατεθούν μετά την κλήρωση των πλέι-οφ. Προτεραιότητα στους κατόχους για μια βδομάδα."

Για τα οικονομικά της ομάδας:

"Για φέτος δεν έχουμε αρνητικό ισολογισμό. Ούτε τον επόμενο χρόνο θα έχουμε. Οριακά, αλλά δεν θα έχουμε. Οπότε πληρούμε τις προδιαγραφές για έξοδο στην Ευρώπη. Ο φάκελός μας στην Ουέφα μαθαίνουμε ότι είναι καλός. Αν υπάρχει δυνατότητα για οικονομική υπέρβαση, θα γίνει. Αλλά μην ξεχνάτε ότι έχουμε ανοίξει κι άλλα μέτωπα. Έχουμε αθλητικό κέντρο. Πρωταθλητισμός δεν σημαίνει ότι θα πάρουμε και Πρωτάθλημα. Το θέλουμε, αλλά γίνεται;"

Για τα χρέη προς το Δημόσιο:

"Κάνουμε επαφές συνέχεια. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω πάνω σ’ αυτό. Περιμένουμε. Υπομονή, δόξα τω Θεώ, έχουμε. Όταν έχουμε και κάτι στα χέρια μας για να απαντήσουμε, θα απαντήσουμε."

Για την επόμενη ΑΜΚ:

"Στην προηγούμενη ΑΜΚ κάναμε λάθη, επικοινωνιακά και άλλα. Η ουσία είναι να κρατήσουμε τα θετικά και να βελτιώσουμε τα αρνητικά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο ό,τι έχει να κάνει με διάθεση μετοχών. Θα φτάσουμε μέχρι εκεί που μπορούμε να φτάσουμε για να διευκολύνουμε τον κόσμο."

Για την περίπτωση ενασχόλησης μελών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με το τμήμα μπάσκετ:

"Να ασχοληθούμε με το μπάσκετ δεν υπάρχει περίπτωση. Δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δε χωράνε. Όπως μπορούμε να βοηθήσουμε θα βοηθήσουμε. Αλλά να φύγουν κάποια στελέχη από δω και να παν εκεί, όχι, δεν γίνεται.
Μιλάω συχνά με τον προπονητή (Καλαφατάκη), είναι όλοι σε απόγνωση, πρέπει κάτι να γίνει άμεσα, ανησυχούμε όλοι, ΠΑΟΚ είμαστε, αλλά ποια να είναι η δική μου θέση; Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα. Πάλι στον κόσμο στρεφόμαστε."


15/3/09

Λάρισα - ΠΑΟΚ 0-0



Παιχνίδι αναμονής


"Παιχνίδι αναμονής". Αυτό είναι το σύστημα που έχει πατεντάρει φέτος στον ΠΑΟΚ ο Φερνάντο Σάντος. Όλοι οι παίκτες πίσω από τη μπάλα, η πρωτοβουλία στον αντίπαλο, ασφυκτικό κλείσιμο χώρων, αποδιάρθρωση της οργάνωσης του αντιπάλου, αργή, σίγουρη, κοντρολαρισμένη κόντρα επίθεση, λίγες τελικές προσπάθειες και καλές.
Αυτό το έργο είδαμε και στη Λάρισα. Ο ΠΑΟΚ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, φρόντισε πρώτα απ' όλα να διασφαλίσει τα νώτα του, ενώ έκανε και έναν περιορισμένο αριθμό τελικών προσπαθειών, στις οποίες αν ήταν λίγο πιο τυχερός (δοκάρι σε ωραίο συρτό σουτ του Λάκη έξω από την περιοχή στο 39΄, και μάλιστα στο εσωτερικό τμήμα της δοκού), ή ικανός (δύο τετ-α-τετ Μουσλίμοβιτς στο 31΄ και στο 63΄ - νικήθηκε και στα δυο από τον Κοτσώλη, ιδιαίτερα το δεύτερο, το οποίο προήλθε από εξαίρετη ασίστ του Βιερίνια ήταν χρυσή ευκαιρία) θα μπορούσε να είχε πάρει τη νίκη. Από την άλλη, η Λάρισα ήταν αυτή που θα μπορούσε να είχε γελάσει τελευταία, καθώς στις καθυστερήσεις του αγώνα κέρδισε φάουλ σαν κόρνερ από δεξιά (για άγνωστο λόγο ο Σνάουτσνερ απουσίαζε από τη θέση του και ο Βιερίνια υπέπεσε σε φάουλ), έβαλε την μπάλα στην μικρή περιοχή του ΠΑΟΚ, οι αμυντικοί μας δεν μπορούσαν να απομακρύνουν και ο Πάρα είχε σουτ στο κάθετο δοκάρι του Χαλκιά.
Γενικά πάντως ήταν ένα παιχνίδι κέντρου, με τις δυο ομάδες να αλληλοεξουδετερώνονται και το 0-0, το πέμπτο 0-0 του ΠΑΟΚ σε 26 αγωνιστικές, να επέρχεται φυσιολογικά.

Από τα πλέον αξιοπρόσεκτα στοιχεία του αγώνα για τον ΠΑΟΚ ήταν ότι αγωνίστηκε με πολλές ελλείψεις, ιδιαίτερα στο νευραλγικό χώρο του κέντρου. Ίβιτς, Πάμπλο Γκαρσία, Κονσεϊσάο απουσίαζαν, ενώ στον πάγκο έμεινε και ο Βερόν. Ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με 4-3-3, με μια τετράδα στην άμυνα αρκετά συνηθισμένη (Σνάουτσνερ-Μαλεζάς-Κοντρέρας-Λίνο, απουσίαζαν οι Δάρλας-Μάρκος Αντόνιο-Μπιζέρα), ενώ στο κέντρο κατέβηκε με Μπαλάφα-Σορλέν-Ηλιάδη. Δεξί εξτρέμ ο Λάκης (στην πρώτη του συμμετοχή μετά τον τραυματισμό του στο παιχνίδι με την ΑΕΚ τη 17η αγωνιστική), αριστερό ο Βιερίνια, σέντερ φορ ο Μουσλίμοβιτς. Ενδιαφέρον έχει να δούμε λίγο τη λειτουργία στο χώρο του κέντρου. Ο Μπαλάφας ήταν σαφώς επιφορτισμένος με το ρόλο του ανασταλτικού μέσου, ενώ Σορλέν και Ηλιάδης, βασιζόμενοι στα γερά πνευμόνια τους, είχαν πιο ελεύθερο ρόλο. Ιδιαίτερα ο Ηλιάδης επανέλαβε την εμφάνιση που έκανε στην Τούμπα με τον Αστέρα Τρίπολης, έπαιξε δηλαδή αρκετά προωθημένος, και θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά αν διέθετε καλύτερη τεχνική κατάρτιση. Όσον αφορά στην ανασταλτική λειτουργία, κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρατηρήθηκαν όμως και κάποια παροδικά κενά στο νευραλγικό χώρο έξω από τη μεγάλη περιοχή μας, τα οποία ένας πιο μεγάλος αντίπαλος θα μπορούσε να είχε εκμεταλλευτεί. Στην επίθεση ο Βιερίνια έδειξε για άλλη μια φορά ότι με την εκρηκτικότητά του μπορεί να κάνει τη διαφορά, ενώ ο Μουσλίμοβιτς ήταν για άλλη μια φορά μέτριος και αποσυγκεντρωμένος. Επόμενο παιχνίδι του ΠΑΟΚ είναι την Κυριακή με τον Θρασύβουλο στην Τούμπα, και θα περίμενα ο Σάντος να ξεκουράσει τον Μούσλι, τουλάχιστον για μια αγωνιστική, γιατί τον βλέπω πάρα πολύ κουρασμένο, ιδιαίτερα στον ψυχολογικό τομέα.
Πρέπει να εντοπίσουμε το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έχει σχετικά δύσκολο πρόγραμμα στη συνέχεια, και θα είναι κρίμα να γκρεμίσει στις επόμενες 4 αγωνιστικές όσα με τόσο κόπο έχτιζε τις πρώτες 26. Η βαθμολογία όπως είναι αυτή τη στιγμή δίνει δυστυχώς ένα βαθμό παραπάνω στον Παναθηναϊκό στα πλέι-οφ, η ΑΕΚ μας έχει φτάσει, ενώ οι δυο τους έχουν το πλεονέκτημα και σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον ΠΑΟΚ (λόγω μεταξύ μας αποτελεσμάτων).

Συνθέσεις:

Λάρισα: Κοτσόλης, Μπουκουβάλας, Βενετίδης, Κώτσιος, Νταμπίζας, Σαρμιέντο (46’ Γκουέλα), Ιγκλέσιας (82’ Ιγκλέσιας), Φωτάκης, Τουμέρ (69’ Ιλιτς), Πάρα, Ζουράφσκι.

ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς, Σνάουτσνερ, Λίνο, Κοντρέρας, Μαλεζάς, Μπαλάφας, Ηλιάδης (85’ Μπακαγιόκο), Σορλέν, Λάκης (90’+2’ Κωνσταντινίδης), Βιεϊρίνια, Μουσλίμοβιτς (66’ Χούτος).


Κίτρινες κάρτες:
45’+1’ Μπουκουβάλας, 49’ Νταμπίζας - 19’ Μαλεζάς, 70’ Λάκης, 90’+2’ Χαλκιάς, 90’+4’ Βιεϊρίνια


Διαιτητής
: Σπάθας (Πειραιά)

10/3/09

Ας πουμε τα πράματα με τ' όνομά τους

Στη ζωή υπάρχουν πράγματα που ελέγχεις και πράγματα που δεν ελέγχεις.
Για παράδειγμα, κανένας Παοκτσής δεν μπορεί να ελέγξει την απόδοση των παικτών, που καμιά φορά δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Δεν μπορεί να ελέγξει τη διαιτησία, που συχνά μας αδικεί προκλητικά. Δεν μπορεί να ελέγξει την Αστυνομία, που πετάει αβέρτα ληγμένα δακρυγόνα.
Αυτό που μπορεί να ελέγξει ο κάθε Παοκτσής είναι τη δική του συμπεριφορά. Το αν θα πετάξει ένα μπουκάλι σε κάποιον αντίπαλο παίκτη. Αν θα μπουκάρει στον αγωνιστικό χώρο. Αν θα πετάξει πέτρες στο ταξί που μεταφέρει τον διαιτητή της συνάντησης. Αυτά μπορεί να τα ελέγξει.
Όσοι λοιπόν βγαίνουν και λένε ότι ο ΠΑΟΚ και οι οπαδοί του δεν φέρουν ευθύνη για τα όποια έκτροπα δημιούργησαν, επειδή, λέει, προκλήθηκαν από μια κακή διαιτησία, από κακούς χειρισμούς της Αστυνομίας, ή από δηλώσεις αντιπάλων παραγόντων, πολύ απλά παραλογίζονται. Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Και αυτή την ευθύνη πρέπει να την αναλάβει.
Σίγουρα, όμως, κάποιοι υποδαυλίζουν συμπεριφορές. Όσοι έχουν ξεθάψει στα ραδιόφωνα τη ρητορική του 1970 για τον "κακομοίρη τον ΠΑΟΚ που μια ζωή τον αδικεί το κατεστημένο των Αθηνών που τον θέλει πεμπτοέκτο". Όσοι αλαλάζουν για "διαιτητικές σφαγές". Όσοι δεν κοιτάν τη δική τους την αυλή (πώς συμπεριφέρονται οι δικοί τους οπαδοί και παίκτες), παρά ασχολούνται μόνο με την αυλή του γείτονα, προκειμένου να βρίσκουν άλλοθι για τις ανομίες τους.
Είναι καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Στις πλάτες του ΠΑΟΚ δεν θα θησαυρίσει κανένας καναλάρχης και δεν θα γίνει διάσημος κανένας ραδιοφωνατζής. Να μας λείπουν και οι λαϊκιστές πολιτικοί-ντεμέκ προστάτες, που βγήκαν προς άγρα ψήφων.
Αλλά ας στραφούμε και στο χώρο των απλών οπαδών: Εις βάρος του ΠΑΟΚ δεν θα βγάλει κανένας καταπιεσμένος τα απωθημένα του. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι το αποχωρητήριο κανενός. Όσοι πήραν το "κολλάει" από τον περασμένο Δεκέμβριο, να ξέρουν ότι η Τούμπα και ο ΠΑΟΚ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος έκφρασης γενικής κοινωνικής οργής και δυσαρέσκειας. Ο ΠΑΟΚ είναι λαϊκό κίνημα που καλλιεργεί θετικές αξίες μακριά από τη στείρα αντίδραση που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην κοινωνία μας. Ο ΠΑΟΚ δεν θα καταστεί μέρος της κρίσης, αλλά μέρος της λύσης. Ας το πάρουν απόφαση όσοι "μπερδεμένοι" τριγυρνούν μ' ένα μπουκάλι ρετσίνα ανά χείρας και ψάχνουν ευκαιρία πότε θα κάνει κανένα φαλτσοσφύριγμα (κατά την άποψή τους) ο διαιτητής για να το πετάξουν στο γήπεδο.
Ας το πάρουμε απόφαση όλοι μας: Όσο ο ΠΑΟΚ θα γιγαντώνεται, όσο θα παίρνει σιγά-σιγά τη μορφή που όλοι ονειρευόμαστε, τόσο ο πόλεμος εναντίον του θα θεριεύει. Στην πραγματικότητα, ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουμε πότε αρχίζουν να φοβούνται τον ΠΑΟΚ, θα είναι να δούμε πότε θα αρχίσουν να τον αδικούν. Είναι νομοτελειακό ο ΠΑΟΚ να συναντήσει αντιδράσεις στην ανάπτυξή του. Θα πρέπει όμως να μείνουμε όλοι ενωμένοι, να ακούμε τον Πρόεδρο και φυσικό ηγέτη του ΠΑΟΚ Θόδωρο Ζαγοράκη και να μην παρεκτρεπόμαστε. Όποιος δεν αντέχει, ας κάτσει σπίτι του. Ας ασχοληθεί με κάτι άλλο. Το να είσαι Παοκτσής δεν είναι μόνο χαρά και περηφάνια. Είναι και ευθύνη. Θα περάσουμε πολλά. Θα μας πολεμήσουν. Θα μας αδικήσουν. Αλλά εμείς στο τέλος θα βγούμε νικητές. Προϋπόθεση είναι, όπως είπα, να μην σκάψουμε μόνοι μας το λάκκο μας. Γιατί, πολύ απλά, μας την έχουν στημένη. Ευκαιρία ψάχνουν για να μας ρίξουν κάποια εξοντωτική τιμωρία. Θα τους τη δώσουμε;;;
Άρα, λοιπόν, πρέπει να καταδικάσουμε απερίφραστα ενέργειες όπως:
- Τις ύβρεις και τους προπηλακισμούς που συνέβησαν το Σάββατο στο παιχνίδι των Νέων, με στόχο ακόμα και ανήλικα παιδιά, παιδιά που θα κληθούν στο μέλλον να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Τέτοιους επαγγελματίες θέλουμε να καλλιεργήσουμε; Βουτηγμένους μέσα στο βούρκο του χειρότερου προσώπου του ελληνικού ποδοσφαίρου; Ποδοσφαιριστές με την ψυχή λερωμένη από τις βρισιές, τα φτυσίματα και τις απειλές; Τα έβλεπαν και τα δικά μας τα παιδιά αυτά τα επεισόδια. Τι εικόνα θα σχημάτισαν άραγε; Τι ήθος τους καλλιεργούμε μετά από τέτοιες εμπειρίες;
- Τον πετροπόλεμο ενάντια στο ταξί που μετέφερε το διαιτητή της συνάντησης κ. Κάκο. Γιατί; Τι μας έκανε; Αλλά κι αν υποθέσουμε ακόμα ότι μας αδίκησε, είναι τρόπος αντίδρασης αυτός; Ο ΠΑΟΚ μπορεί να νικάει και τη διαιτησία. Μέσα στο γήπεδο. Τελεία και παύλα.
- Τα μπουκάλια και λοιπά αντικείμενα εναντίον παικτών του Ολυμπιακού κατά τη διάρκεια του αγώνα. Είναι απαράδεκτο. Και ο Κονσεϊσάο στο Χαριλάου είχε γίνει πυρ και μανία μ' αυτό. Είναι δυνατόν να συμβαίνει; Και μάλιστα ακόμα κι απ' τη Θύρα 8; Αν μας τιμωρήσουν την έδρα θα φταίνε αυτοί; Αφού εμείς οι ίδιοι τους δώσαμε το δικαίωμα. Αλλά και κάτι ακόμα: Πιστεύουν μήπως μερικοί γραφικοί αδελφοί μας, ότι με τέτοιες δυμπεριφορές θα φοβηθούν οι αντίπαλοι παίκτες, θα λυγίσουν ψυχολογικά και θα χάσουν; Κάτι τέτοιο έχει αποδειχτεί ότι δεν συμβαίνει. Ας τελειώνουμε λοιπόν επιτέλους μ' αυτή την ηλίθια μυθολογία.
- Την είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη του ματς. Απαράδεκτο, επίσης. Δυσανασχετούν ακόμη και δικοί μας παίκτες. Μετά τη λήξη του ΠΑΟΚ-Ηρακλής είχαμε εμφύλιο μέσα στο γήπεδο. Προτίμησα να το αφήσω ασχολίαστο, αλλά πλέον βλέπουμε ότι το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα από τη διοίκηση. Ας μην κάνει πως δεν τρέχει τίποτα. Το πράγμα έχει σοβαρέψει πλέον. Βλέπουμε ότι η κοινωνική κρίση βρίσκει διέξοδο στα γήπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια μέρα που έγιναν όσα έγιναν στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, είχαμε επεισόδια και στη Κρήτη και την Κέρκυρα. Πρέπει η ΠΑΕ και προσωπικά ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ένας από τους 100 σημαντικότερους Έλληνες όλων των εποχών σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ, να προβούν στη λήψη ενεργητικών μέτρων. Όχι απλά μπαλώματα. Να χαράξουμε μια άλλη πορεία, έξω από την κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας. Με θετικές αξίες.

Η επόμενη μέρα του ντέρμπι είναι μέρα περισυλλογής και ευθύνης. Βλέπουμε ότι το κλίμα έντασης και αδικίας που καλλιεργήσαμε με αφορμή τη διαιτησία του αγώνα Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ στο Κύπελλο στράφηκε σαφώς εναντίον μας. Οι παίκτες μας είναι σαφώς επηρεασμένοι. Πρόκειται για ανθρώπους από ξένες κουλτούρες, που δεν μπορούν να αφομοιώσουν την νεοελληνική μενταλιτέ. Έχουν χάσει την ψυχραιμία και την αυτοσυγκέντρωσή τους. Προβαίνουν σε αψυχολόγητες ενέργειες και δέχονται κόκκινες κάρτες. Ή παίζουν σπασμωδικά και δεν αποδίδουν καλά. Έχουν επίσης σωρευμένη σωματική κούραση. Οι πέντε επόμενες αγωνιστικές όμως είναι δύσκολες. Θα είναι κρίμα να γκρεμίσουμε όσα χτίζαμε και να τερματίσουμε τέταρτοι και καταϊδρωμένοι στην κανονική διάρκεια. Και στη συνέχεια έρχονται τα πλέϊ οφ. Εκεί κάθε παιχνίδι θα είναι ντέρμπι. Αν επαναλάβουμε τέτοιες συμπεριφορές θα βγάλουμε εμείς οι ίδιοι τα μάτια μας. Για μένα, όποιος οπαδός δημιουργεί επεισόδια, με όποια δικαιολογία κι αν το πράττει (άδικη διαιτησία, αστυνομική βία, πρόκληση αντιπάλων κλπ.), θα πρέπει να χαρακτηρίζεται Αντιπαοκτσής και να αποβάλλετυαι από το σώμα των Παοκτσήδων. Ο ΠΑΟΚ θα πάει μπροστά είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν μερικοί. Παέι και τέλειωσε. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

8/3/09

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 0-0


Μετά από ένα μετριότατο ποιοτικά παιχνίδι, που χαρακτηρίστηκε από έναν υπέρογκο αριθμό λαθών και από τις δύο ομάδες, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός αναδείχτηκαν ισόπαλοι με το χαρακτηριστικό σκορ 0-0. Κοινώς, όλα ήταν μηδέν.

Έτσι, ο ΠΑΟΚ ολοκληρώνει την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος χωρίς καμία νίκη έναντι ομάδας του ΠΟΚ, με τρεις ισοπαλίες στην Τούμπα και ισάριθμες ήττες εκτός έδρας, και μάλιστα με μόνο ένα γκολ στους έξι αγώνες, αυτό του Μουσλίμοβιτς τη δεύτερη αγωνιστική κόντρα στην ΑΕΚ. Αυτό είναι ένα πολύ καλό μάθημα, που θα πρέπει να μας κάνει να σκύψουμε το κεφάλι, να κατεβάσουμε λίγο τον πήχυ των προσδοκιών και να αυξήσουμε τα επίπεδα δουλειάς. Μας περιμένουν τα πλέι-οφ, όπου θα μας δοθεί η ευκαιρία να ανατρέψουμε τις ισορροπίες υπέρ μας. Προϋπόθεση είναι βέβαια να επικρατήσει αυτό που μας έλειψε σήμερα και το τόνισε και ο Φερνάντο Σάντος: Ψυχραιμία και καθαρό μυαλό.

Για το σημερινό παιχνίδι δεν υπάρχουν και πολλά που πρέπει να ειπωθούν. Έγιναν πάρα πολλά λάθη σε ατομικό επίπεδο, κάτι που δείχνει ότι δεν υπήρχε ψυχραιμία και οι παίκτες των δύο ομάδων δεν είχαν το νου τους στο παιχνίδι. Ίσως σκεφτόταν τα επεισόδια, ίσως τη διαιτησία, ίσως κάτι άλλο. Αποδείχτηκε πάντως ότι για να παιχτεί ποδόσφαιρο πρέπει να υπάρχουν κάποιες υγιείς συνθήκες. Ηρεμία, αυτοσυγκέντρωση, πειθαρχία, καθαρό μυαλό, ψυχραιμία. Δίχως αυτά δεν πάμε πουθενά.

Ο ΠΑΟΚ παρατάχτηκε απόψε με 4-4-2, έχοντας ως απουσίες τους Κοντρέρας, Ίβιτς, Πάμπλο Γκαρσία και Μάρκος Αντόνιο. Την τετράδα της άμυνας αποτελούσαν οι Σνάουτσνερ, Λίνο, Μαλεζάς και Μπιζέρα. Στο κέντρο Μπαλάφας και Βερόν, Κονσεϊσάο δεξιά, Σορλέν αριστερά. Επιθετικό δίδυμο Μπακαγιόκο και Μουσλίμοβιτς. Ο Ολυμπιακός μάς έπαιξε ουσιαστικά με τη δεύτερη ομάδα, εφόσον απουσίαζαν Γκαλέτι, Ντιόγο, Λέτο, Ντουντού, Μπελούτσι, Ντομί, Άντζας, Στολτίδης, ενώ ο Τζόρτζεβιτς πέρασε σαν αλλαγή. Από το 61΄ ο Ολυμπιακός έπαιζε μάλιστα με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Μενδρινού με δεύτερη κίτρινη, για βίαιο μαρκάρισμα στον Βιερίνια. Παρ' όλ' αυτά, και παρά την ένθερμη υποστήριξη των χιλιάδων Παοκτσήδων που κατέκλυσαν την Τούμπα, οι οποίοι μάλιστα ορισμένες φορές υπερέβησαν τα πλαίσια της δέουσας συμπεριφοράς πετώντας αντικείμενα στους παίκτες των φιλοξενούμενων που πήγαιναν να εκτελέσουν κόρνερ, ο ΠΑΟΚ και πάλι δεν κέρδισε.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν πολύ κακό, οι δυο ομάδες δεν μπορούσαν να γίνουν επικύνδινες, ο Ολυμπιακός ήταν σαφές ότι πρόσεχε κυρίως την άμυνά του και προσπαθούσε να βγει σε κάποιες αντεπιθέσεις, ο ΠΑΟΚ διατηρούσε μια άκαρπη πρωτοβουλία, είχε όμως σοβαρό πρόβλημα να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα.

Στο ίδιο μοτίβο κύλισε και το δεύτερο ημίχρονο, με τον ΠΑΟΚ να δείχνει ότι θέλει περισσότερο τη νίκη και να πιέζει περισσότερο, εκμεταλλευόμενος και την αριθμητική υπεροχή του. Σημαντικές ήταν και οι προσθήκες των Χούτου και Βιερίνια, που πέρασαν στη θέση των Μπακαγιόκο και Μπαλάφα αντίστοιχα (Ο Βιερίνια πήρε τη θέση του Σορλέν, ο οποίος πέρασε στη θέση του Μπαλάφα). Από απόψεως αξιόλογων ευκαιριών προς το τέλος του αγώνα είδαμε τρεις φάσεις που έδωσαν κάποια πνοή στην άγευστη σούπα: Στο 78΄ο Γιάννης Παπαδόπουλος σουτάρει με δύναμη έξω από την περιοχή και η μπάλα «τραντάζει» το οριζόντιο δοκάρι. Στην επαναφορά ο Μήτρογλου πηδά για κεφαλιά υπό κενής εστίας, αλλά υπό την πίεση του Μπιζέρα αστοχεί. Στο 82΄ ο Χούτος δέχεται την κάθετη πάσα, βγαίνει μόνος του τετ-α-τετ με τον Νικοπολίδη, αλλά αντί να δώσει πάσα στον ολομόναχο Μουσλίμοβιτς, τελειώνει μόνος του τη φάση και αστοχεί. Και στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο Μήτρογλου μπαίνει στην περιοχή και πλασάρει υπό την πίεση του Μαλεζά, στέλνοντας την μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Χαλκιά.

Κατά τ' άλλα, το παιχνίδι χαρακτηρίστηκε κυρίως από τα διάφορα εξωαγωνιστικά παρατράγουδα που συνέβησαν. Θεωρώ πως κάθε υγιής φίλαθλος και Παοκτσής τα καταδικάζει, και ότι καταλαβαίνει επίσης ότι πολύ απλά δεν μας βοηθούν να πάμε μπροστά. Ελπίζω επίσης ότι το καταλαβαίνει και η διοίκηση της ΠΑΕ, η οποία θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για να θωρακίσει την ομάδα από συμπεριφορές και τρόπους σκέψης που μας κρατούν δέσμιους παλιών εποχών και παρωχημένων αντιλήψεων. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε μετά το παιχνίδι μια ανακοίνωση, την οποία δημοσιεύω αυτούσια:

«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ευχαριστεί την συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων που βρέθηκαν σήμερα στο γήπεδο και με τη συμπεριφορά τους απέδειξαν στις Κασσάνδρες ότι ο ΠΑΟΚ αλλάζει εποχή. Αισθανόμαστε επίσης την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους όσους εργάστηκαν για την ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού και για την εφαρμογή των μέτρων τάξης. Μέσα σ’ αυτούς οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και τους απλούς αστυνομικούς, που με αυτοθυσία εκτέλεσαν τις εντολές των ανωτέρων τους.

Πρέπει όμως να μας προβληματίσει όλους η εγκληματική επιπολαιότητα εκείνων που σχεδίασαν τα μέτρα και που έδωσαν εντολή για εκτεταμένη χρήση (ληγμένων) χημικών, εναντίον φιλάθλων που το μόνο τους παράπτωμα ήταν η προσέλευσή τους στο γήπεδο...

Πρέπει να προβληματίσει ακόμη και τους ανθρώπους του Ολυμπιακού το γεγονός, ότι για να δημιουργήσουν την εμπόλεμη εικόνα που βόλευε την προπαγάνδα τους, αφενός ενεργοποίησαν αστυνομική δύναμη υπερπολλαπλάσια των πραγματικών αναγκών και αφετέρου έκαναν μικρά παιδιά να κλαίνε από τα χημικά και τον πανικό που δημιούργησαν.

Το ποδόσφαιρο που πρεσβεύει ο ΠΑΟΚ είναι μακριά από τον πόλεμο εντυπώσεων , από τους στρουθοκαμηλισμούς και την αλαζονεία. Αισθανόμαστε την ανάγκη παράλληλα με τη δική μας ομάδα, να βοηθήσουμε την εξυγίανση ενός ολόκληρου χώρου που πάσχει. Δεν ζητήσαμε ποτέ την παρουσία των...τανκς για την προστασία της ομάδας μας, δεν κλαφτήκαμε σε κανέναν για να μη μας αντιμετωπίζουν σκληρά, δεν δυναμιτίσαμε το κλίμα με ανακοινώσεις και ψευτοπαληκαριές κι όμως οι φίλαθλοί μας και μεις πάλι αντιμετωπίστηκαν ως... κατηγορούμενοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου!

Ας συναισθανθούν όλοι επιτέλους τη δική τους ευθύνη, μα περισσότερο ας σταματήσουν πλέον οι Αστυνομικές Αρχές να επιδεικνύουν επιλεκτική ευαισθησία εναντίον των φιλάθλων μας. Εμείς σας αποδείξαμε ότι προχωρήσαμε στην αυτοκάθαρση. Κάντε το κι εσείς, απομακρύνοντας τους ανίκανους και τους υποτελείς».

Σίγουρα όλοι οι Παοκτσήδες συντασσόμαστε πίσω από την ανακοίνωση αυτή και καταδικάζουμε τις εσφαλμένες ενέργειες της Αστυνομίας. Δυστυχώς όμως τη συμπεριφορά της Αστυνομίας δεν μπορούμε να την ελέγξουμε. Είναι σαφές ότι η Ελληνική Αστυνομία διέρχεται μια τεράστια κρίση, όπως και όλοι σχεδόν οι κοινωνικοί θεσμοί της πατρίδας μας. Ας προσπαθήσουμε όλοι να συμβάλλουμε θετικά στο ξεπέρασμα της κρίσης αυτής. Ο ΠΑΟΚ, αυτό το τεράστιο λαϊκό κίνημα, αλλά και ο φυσικός του ηγέτης Θοδωρής Ζαγοράκης, μπορούν νομίζουν να αποτελέσουν θετικές δυνάμεις υπέρβασης της κρίσης, και όχι μέρος αυτής. Μένω στα θετικά σημεία της ανακοίνωσης: "Αισθανόμαστε την ανάγκη παράλληλα με τη δική μας ομάδα, να βοηθήσουμε την εξυγίανση ενός ολόκληρου χώρου που πάσχει. Δεν κλαφτήκαμε σε κανέναν για να μη μας αντιμετωπίζουν σκληρά, δεν δυναμιτίσαμε το κλίμα". Ας συνεχίσουμε στον δύσκολο, αλλά σωστό αυτό δρόμο, κι ας είμαστε βέβαιοι ότι η Ιστορία θα μας δικαιώσει και ηθικά και αγωνιστικά.

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς, Σνάουτσνερ, Λίνο, Μπιζέρα, Μαλεζάς, Βερόν, Μπαλάφας (59’ Βιεϊρίνια), Κονσεϊσάο, Σορλέν, Μπακαγιόκο (59’ Χούτος), Μουσλίμοβιτς.

Ολυμπιακός:
Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Πάντος, Ζεβλάκοφ, Γ. Παπαδόπουλος, Πατσατζόγλου, Μενδρινός, Γ. Παπαδόπουλος, Οσκαρ (88’ Μπελούτσι), Λεονάρντο (58’ Τζόρτζεβιτς), Μήτρογλου.

Κίτρινες κάρτες:
26’ Μπακαγιόκο, 68’ Λίνο, 85’ Κονσεϊσάο - 24’ Μενδρινός, 29’ Οσκαρ, 72’ Τοροσίδης, 87’ Πάντος, 90’+3’ Γιάννης Παπαδόπουλος

Κόκκινες κάρτες: 90’+4’ Μπιζέρα - 61’ Μενδρινός (2η κίτρινη)

Διαιτητής:
Κάκος (Κέρκυρας)

5/3/09

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 2-0


Άλλη μια αποτυχημένη κάθοδος στην Αθήνα


Το σερί των άσφαιρων επισκέψεων στο λεκανοπέδιο συνεχίστηκε. Μετά το 2-0 για το πρωτάθλημα, χάσαμε από τον Ολυμπιακό με το ίδιο σκορ και για το Κύπελλο, ενώ υπενθυμίζω ότι με 1-0 έχουμε χάσει από την ΑΕΚ και με 3-0 από τον Παναθηναϊκό. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, λοιπόν, παύει να είναι σύμπτωση. Και το μόνο που κάνει η συζήτηση για τη διαιτησία (ποια συζήτηση, δηλαδή, για κραυγές πρόκειται) είναι να συσκοτίζει την πραγματικότητα. Η οποία είναι ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να πάρει ούτε βαθμό εκτός έδρας από τους «μεγάλους» του Κέντρου, ούτε καν να σκοράρει. Κι απόψε αυτό που χρειαζόμασταν δεν ήταν παρά ένα γκολ. Είχα γράψει από την αρχή ότι χωρίς να σκοράρουμε η υπόθεση πρόκριση θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Και ότι θα έπρεπε να μπούμε στο γήπεδο για να ελέγξουμε το ρυθμό, να πάρουμε την πρωτοβουλία του παιχνιδιού και να κυνηγήσουμε το γκολ. Δεν το πράξαμε και αποκλειστήκαμε. Απλά πράγματα.


Το πρώτο ημίχρονο κύλησε με τη γνωστή πολιτική του “appeasement”, όπως την έχω ονομάσει, δηλαδή με την τακτική του καθησυχασμού του αντιπάλου. Προσπαθήσαμε να ελέγξουμε το ρυθμό, σε καμία περίπτωση όμως δεν καταφέραμε να έχουμε αρκετή κατοχή της μπάλας για να το πετύχουμε. Το πρέσινγκ δεν έγινε όσο ψηλά έπρεπε, ενώ οι γραμμές μας δεν κρατήθηκαν σε αρκετά κοντινές αποστάσεις. Κατορθώσαμε πάντως να «πείσουμε» κατά κάποιο τρόπο τον αντίπαλο να είναι ήπιος, χαλαρός, να μην φορτσάρει. Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι ως ένα βαθμό κατορθώσαμε να εξουδετερώσουμε τα ατού του. Το γεγονός όμως παραμένει ότι ο Ολυμπιακός είχε υπερβολικά πολύ κατοχή της μπάλας (γύρω στο 60% στο 1ο ημίχρονο), με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επιθέσεων, αρκετές από τις οποίες έφεραν την μπάλα μέσα στη μεγάλη περιοχή μας. Πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 οι φορές που η μπάλα πέρασε μέσα στην περιοχή μας, και όσοι γνωρίζουν από ποδόσφαιρο καταλαβαίνουν ότι με την ατομική ποιότητα ορισμένων παικτών που διαθέτει ο Ολυμπιακός και με ένα παροδικό ανέβασμα του ρυθμού του το γκολ θα ήταν θέμα χρόνου. Το καλύτερο που κατάφερε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο ήταν να δημιουργήσει δυο πολύ αξιόλογες ευκαιρίες, και οι δυο με τελικό αποδέκτη τον Ίβιτς. Ιδιαίτερα η πρώτη στο 10΄ ήταν σπουδαία, και αν είχε αξιοποιηθεί, το παιχνίδι θα είχε πάρει τελείως διαφορετική τροπή.


Ήταν αναμενόμενο ότι στο δεύτερο ημίχρονο θα δεχόμασταν μεγαλύτερη πίεση, φάνηκε όμως ότι ήμασταν ανέτοιμοι να τη δεχτούμε. Η είσοδος του Ντάρμπισιρ αντί του Πατσατζόγλου ανέτρεψε τις αριθμητικές ισορροπίες και απελευθέρωσε τον Γκαλέτι, ο οποίος σύντομα βρέθηκε να πραγματοποιεί αμαρκάριστος μακρινή σέντρα ακριβείας για το κεφάλι του Ντιόγο, ο οποίος νίκησε στον αέρα τον προσωπικό του αντίπαλο Κοντρέρας και έγραψε το 1-0. Γενικά η επιλογή μας να αντιμετωπίσουμε μαν-του-μαν τον Ντιόγο αποδείχθηκε άκρως ατυχής, αφού ο Ντιόγο παρέσυρε ουκ ολίγες φορές τον Κοντρέρας σε διάφορα σημεία του γηπέδου, τον δυσκόλεψε πάρα πολλές φορές στο ένας εναντίον ενός, και τελικά κατάφερε να κερδίσει την αποβολή του. Όσες ελπίδες μας απέμεναν να διεκδικήσουμε την πρόκριση εξανεμίστηκαν λίγα λεπτά αργότερα, όταν ο Ίβιτς, τελείως ανώριμα, έκανε βίαιο μαρκάρισμα στον Ντάρμπισιρ ενώ είχε ήδη μια κίτρινη κάρτα, προκειμένου να του… επιβάλει την εφαρμογή του φερ-πλέι. Καταφέραμε, για την τιμή των όπλων να πάμε το παιχνίδι στην παράταση, είχαμε μια ευκαιρία με τον Μπακαγιόκο να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή, αλλά από κει και πέρα ήταν θέμα χρόνου να δεχτούμε το γκολ, αν και δεν κατάλαβα γιατί ο Μαλεζάς δεν πήδηξε καθόλου στο γκολ που μας έβαλε τελικά ο Ντάρμπισιρ - κάτι που είχε κάνει και πέρσι στο Καραϊσκάκη, οπότε είχαμε δεχτεί γκολ από κεφαλιά του Κοβάσεβιτς.


Για μένα είναι σαφές ότι οι αποβολές ήταν δίκαιες, για αυτή τη σαχλαμάρα που λέγεται φερ-πλέι έχω γράψει επανειλημμένα (ακόμα κι αν ήταν φάουλ στον Αραμπατζή - που δε νομίζω να ήταν – η επιλογή του να μείνει κάτω και να παριστάνει τελείως αναίτια τον τραυματία ήταν αδικαιολόγητη, ενώ στο πρώτο ημίχρονο ανάλογη… κοτσάνα είχε κάνει και ο Τζόρτζεβιτς, χωρίς οι παίκτες του ΠΑΟΚ να τηρήσουν το λεγόμενο φερ-πλέι), ενώ ο Ίβιτς όφειλε εν πάση περιπτώσει να γνωρίζει ότι ένας άγγλος ποδοσφαιριστής, και δη νεοφερμένος στην Ελλάδα, σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο να το εφάρμοζε. Όσο για το φράγμα του Κοντρέρας, δεν είναι βέβαια βίαιο μαρκάρισμα, είναι όμως σαφές φάουλ εκ προθέσεως, ο Κοντρέρας αφήνει την μπάλα και πάει στον Ντιόγο, και μόλις πριν από λίγα λεπτά είχε δεχτεί κίτρινη κάρτα ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και ο Πάντος. Η πιο δύσκολη φάση για τη διαιτησία έγινε στο δεύτερο λεπτό της παράτασης, όταν ο Μπακαγιόκο έφυγε μόνος του προς το τέρμα του Νικοπολίδη, τον πρόλαβε όμως και τον ανέκοψε ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Εκ πρώτης όψεως φάνηκε ότι υπήρχε περίπτωση ανατροπής με το χέρι, ή έστω φράγματος, στην αργή κίνηση φαίνεται ότι μάλλον ο Παπαδόπουλος προλαβαίνει τον Μπακαγιόκο, ο οποίος είχε ανοίξει την μπάλα και προτίμησε να πέσει κάτω βλέποντας ότι ο Παπαδόπουλος τον πρόλαβε. Σίγουρα έχουμε δει παρόμοιες φάσεις να σφυρίζονται φάουλ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, και ιδιαίτερα υπέρ του Ολυμπιακού, και θα ήταν και κόκκινη κάρτα αν δινόταν φάουλ, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον Κουκουλάκη που δεν το έδωσε. Γενικά η διαιτησία του μου φάνηκε πολύ καλή, με μεγαλύτερο λάθος της μια φάση περίπου στο 113΄, όταν ο Ντάρμπισιρ κρατούσε τον Σορλέν από το χέρι, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και ο Σορλέν να του κάνει μια χειρονομία στο πρόσωπο καθώς έφευγε. Ο διαιτητής διέκοψε καθυστερημένα το παιχνίδι με υπόδειξη του επόπτη, όχι για να υποδείξει φάουλ και κίτρινη κάρτα στον Ντάρμπισιρ, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο, θεωρώντας φάουλ και κίτρινη κάρτα τη χειρονομία του Σορλέν. Από κει και πέρα, η διαιτησία θα βελτιωθεί στην Ελλάδα όταν αρχίσουν να τη βοηθούν και λίγο οι παίκτες, και όχι να βουτάν κάθε τρεις και λίγο για να πάρουν υπαρκτά ή ανύπαρκτα φάουλ από σπρωξίματα ή επαφές, κι όταν πάψουν οι φίλαθλοι να ασχολούνται μαζί της και να προσπαθούν να την επηρεάσουν. Απόψε στο Καραϊσκάκη οι οπαδοί του γάβρου ήταν τόσο πιεστικοί κάθε φορά που έπεφτε ένας δικός τους κάτω, ξεσήκωναν τόσο συχνά το γήπεδο με κραυγές διαμαρτυρίας, ώστε είναι σχεδόν αδύνατο να μην παρασυρθεί κάποια στιγμή και ο διαιτητής. Γι' αυτό λέμε από παλιά ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να κερδίζει ΚΑΙ τη διαιτησία. Απόψε συνέβη όμως το αντίθετο, δηλαδή βρήκαμε άλλοθι τη διαιτησία για μια ακόμη μέτρια εμφάνιση στην Αθήνα. Η συζήτηση αυτή αποπροσανατολίζει, αλλά και δυναμιτίζει το κλίμα ενόψει ενός δύσκολου ντέρμπι την Κυριακή.


Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ αν θέλει να μην του δίνονται φάουλ και αποβολές, είναι να παίξει πιο ενεργητικό και πιο επιθετικό ποδόσφαιρο. Όποιος αμύνεται συνέχεια, κάποια στιγμή θα το κάνει το λάθος, ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν κρατά την ψυχραιμία του, όπως π.χ. ο Ίβιτς, αλλά και ο Κοντρέρας, που υποπτεύομαι ότι δεν χώνεψε ποτέ την κεφαλιά που έχασε από τον Ντιόγο στη φάση του γκολ και βάλθηκε να τον κυνηγά σε όλο το γήπεδο για να τον σβήσει. Πριν την αποβολή του μάλιστα προθερμαίνονταν ήδη ο Μπιζέρα, και υποπτεύομαι ότι ο Σάντος σκεφτόταν να τον αντικαταστήσει, για να μη φάει κι άλλη κίτρινη, αλλά τελικά δεν τον πρόλαβε. Να σημειώσω ότι σκιά του εαυτού τους ήταν ο Μουσλίμοβιτς (μάλλον η χειρότερή του εμφάνισή με τη φανελλα του ΠΑΟΚ), αλλά και ο Κονσεϊσάο, μέτριοι οι Μαλεζάς-Σορλέν, ενώ μου άρεσε ο Ίβιτς, με εξαίρεση τη φάση της αποβολής του, ο Αραμπατζής, με εξαίρεση τη φάση της αποβολής του Κοντρέρας, οπότε υπερφαλλαγίστηκε, αλλά και ο Μπιζέρα, που εκτιμώ πως θα αντικατασρήσει επάξια τον Κοντρέρας την Κυριακή.


Συνθέσεις:


Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Πάντος, Παπαδόπουλος, Ζεβλάκοφ, Λεονάρντο (98΄ Όσκαρ), Πατσατζόγλου (46΄ Ντάρμπισαϊρ), Ντουντού, Γκαλέτι, Τζόρτζεβιτς (87΄ Μήτρογλου), Μπελούτσι, Ντιόγο

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Αραμπατζής, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Σνάουτσνερ (70΄ Μπακαγιόκο), Βερόν (77΄ Μπιζέρα), Ίβιτς, Σορλέν, Κονσεϊσάο, Λίνο, Μουσλίμοβιτς (83΄ Κωνσταντινίδης)


Σκόρερ: 46΄ Ντιόγο, 109΄ Ντάρμπισαϊρ

Κίτρινες κάρτες: 69΄ Ντουντού, 71΄ Πάντος, 90΄+ Μήτρογλου - 43΄ Μουσλίμοβιτς, 59΄ Κοντρέρας, 74΄ Βερόν, 76΄ Ίβιτς, 112΄ Σορλέν

Κόκκινες κάρτες: 74΄ Κοντρέρας (2η κίτρινη), 80΄ Ίβιτς (2η κίτρινη)

Διαιτητής: Μ. Κουκουλάκης (Ηρακλείου)