28/5/09

Πρόσληψη Γκαγκάτση


"Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει ότι από 01.06.2009 ο κ. Βασίλης Γκαγκάτσης εντάσσεται στο δυναμικό της ως Εκτελεστικός Διευθυντής"

Μ' αυτή τη λιτή ανακοίνωση, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επισημοποιεί αυτό που φημολογούνταν εδώ και καιρό, τη συνεργασία με τον "κουμπάρο", τον τέως Πρόεδρο της ΕΠΟ, τον άνθρωπο που συνέδεσε παραγοντικά το όνομά του με την κατάκτηση του Euro από την Εθνική Ελλάδας, αλλά και με τα σκοτεινά παρασκήνια του ελληνικού πρωταθλήματος, στον έλεγχο των οποίων πήρε τα σκήπτρα από τους αδελφούς Μητρόπουλους κατ' εντολή του "θείου". Στην αγκαλιά του "θείου" αναζήτησε άλλωστε προστασία ο άλλοτε πανίσχυρος Γκαγκάτσης όταν του ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για ατασθαλίες στην οικονομική διαχείριση της ΕΠΟ, φαίνεται όμως ότι για τον "θείο" ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από την καρέκλα... Ο παμπόνηρος 54χρονος δικηγόρος βρίσκει κατά συνέπεια ύστατο φυσικό καταφύγιο στην ομάδα του "κουμπάρου", από την οποία άλλωστε έγινε ευρύτερα γνωστός, το ερώτημα όμως υπό τις δεδομένες συνθήκες είναι ποιο από τα δύο μέρη θα επωφεληθεί πιο πολύ απ' αυτή τη συνεργασία, ο ΠΑΟΚ ή ο Γκαγκάτσης. Ας ελπίσουμε το πρώτο, η μεταγραφή Κουτσιανικούλη αποτελεί άλλωστε μια πολύ καλή αρχή, προκαλεί όμως μια κάποια μελαγχολία η διαπίστωση ότι η απόπειρα επίλυσης των εξόχως περιπεπελεγμένων οικονομικών προβλημάτων της ομάδας μεταβαίνει από την περίοδο αλήθειας και διαφάνειας Παπαδόπουλου στην περίοδο λοβιτούρας και κάτω από το τραπέζι διευθέτησης Γκαγκάτση...

Ο Αμπουμπακαρί στον ΠΑΟΚ


Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι τη δεύτερή της μεταγραφική κίνηση, με την απόκτηση του 23χρονου Γκανέζου ποδοσφαιριστή Μοχάμεντ Αμπουμπακάρι, ο οποίος θα φορέσει τη φανέλα του «Δικέφαλου» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο Μοχάμεντ Αμπουμπακάρι γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1986 στην Γκάνα, έπαιξε αρχικά ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Φέγιενορντ στην Γκάνα, άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και συνέχισε για ενάμιση χρόνο στην ολλανδική ομάδα. Τα δύο τελευταία χρόνια αγωνίστηκε στον Πανσερραϊκό και σε 53 παιχνίδια πρωταθλήματος (σε Β' Εθνική και Super League) σημείωσε 3 γκολ.

Πρόκειται για έναν νεαρό και εξελίξιμο αμυντικό χαφ με γερά πνευμόνια και πολύ δουλειά μέσα στο γήπεδο, του οποίου η αξία αναμένεται να ανέβει στο μέλλον, και γι' αυτό αποτελεί μια καλή επένδυση για τον ΠΑΟΚ. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν προορίζεται για βασικός, και δεν ξέρω μήπως η διοίκηση τον προαλοίφει για δανεικό. Σε κάθε περίπτωση τον καλοσωρίζουμε στην ασπρόμαυρη οικογένειά μας.

27/5/09

Ο Κουτσιανικούλης στον ΠΑΟΚ


Μεταγραφάρα!

Ο πιο περιζήτητος νεαρός έλληνας επιθετικός της χρονιάς, ο ήδη διεθνής με την Εθνική Ανδρών του Ότο Ρεχάγκελ Βασίλης Κουτσιανικούλης είναι από σήμερα παίκτης του ΠΑΟΚ.
Υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας, για το ύψος του οποίου οι πληροφορίες μου μιλούν για συνολικές αποδοχές ενός εκατομμυρίου ευρώ (δηλαδή κατά μέσο όρο 250 εκατομμύρια το χρόνο, ποσό όμως που θα διατεθεί κλιμακωτά). Το οικονομικό τίμημα που θα δοθεί στον Εργοτέλη δεν ανακοινώθηκε, ακούγεται όμως ότι κυμαίνεται γύρω στο 1,1 εκατομμύριο ευρώ. Δεν γνωρίζω αν θα γίνουν ευκολίες πληρωμής από τον Εργοτέλη. Στα ανταλλάγματα περιλαμβάνονται επίσης και δυο παίκτες, απ ' ό,τι ξέρω δανεικοί. Ο ένας κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Στέφανος-Κλάους Αθανασιάδης. Φημολογείται ότι ο Εργοτέλης ζητά ως δεύτερο τον Μπιζέρα, αλλά δεν είναι γνωστή η αντίδραση ούτε της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ούτε του ιδίου του παίκτη. Ακούστηκε ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα δώσει μια λίστα με παίκτες στον Εργοτέλη για να διαλέξει, κι αν δε θέλει κανένα, τότε ο ΠΑΟΚ θα υποχρεωθεί να πληρώσει παίκτες της επιλογής του Εργοτέλη. Ακούστηκε ήδη το όνομα του Νάστου, ο οποίος όμως είναι αρκετά ακριβός, και ο ΠΑΟΚ έχει βάλει πλαφόν γύρω στις 300 χιλιάδες ευρώ για τους παίκτες αυτούς. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η μεταγραφή θα φτάσει στους χαλεπούς καιρούς λιτότητας που διανύουμε το 1,4 εκ. ευρώ, συν τα χρήματα που θα πάρει ο παίκτης. Πρόκειται όμως σίγουρα για μεγάλη μεταγραφή.

Απ' ό,τι δήλωσε ο μεγαλομέτοχος του Εργοτέλη κ. Τζώρτζογλου, η ομάδα είχε προτάσεις από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από το Αμβούργο, την Αϊντχόβεν και την Έβερτον, αρκετά μεγαλύτερου οικονομικού ύψους, σημαντικό ρόλο έπαιξε όμως η κουμπαριά του κ. Γκαγκάτση με τον κ. Τζώρτζογλου, αλλά και η επιρροή του Νίκου Καραγεωργίου στον ίδιο τον παίκτη. Το ενδιαφέρον από τους μεγάλους των Αθηνών παρέμεινε εντελώς φιλολογικό. Έτσι ο παίκτης κατέληξε τελικά στον ΠΑΟΚ, μια μεγάλη μεταγραφική επιτυχία, που ξαναβάζει τον ΠΑΟΚ στο χάρτη των πραγματικά μεγάλων, όπου και δικαιωματικά ανήκει, αλλά και ένα μεγάλο ρίσκο, όπως και να το κάνουμε. Ας ελπίσουμε να μη μας τον τραυματίσει κι αυτόν κανένας Βιτόλο!

Ο Βασίλης Κουτσιανικούλης είναι 20 χρονών, Λαρισαίος στην καταγωγή, και αγωνίζεται ως εξτρέμ. Αν δεν κάνω λάθος είναι δεξιοπόδαρος. Διακρίνεται για την ταχύτητά του, την ντρίμπλα του, το φαντεζί του παιχνίδι. Είναι επίσης πολύ εργατικός, πειθαρχημένος, συγκροτημένος σαν προσωπικότητα, απ' ό,τι λένε όλες οι πληροφορίες. Πρόσφατα χρίστηκε διεθνής με την Εθνική Ανδρών. Ανυπομονούμε να τον δούμε να αγωνίζεται με τα ασπρόμαυρα!

25/5/09

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 4-1


Απαξιώ να σχολιάσω φιλικό παιχνίδι. Κανονικά θα έπρεπε να κληθούν οι παίκτες και των δύο ομάδων, μαζί με τον διαιτητή, για γελοιοποίηση του αθλήματος. Το επίπεδο του ποδοσφαίρου που παίχτηκε εκφράζει το γενικότερο επίπεδο της κοινωνίας μας: Κοινωνία Καραγκιόζηδων. Μια γενική κοροϊδία.
Όσο για τη διαιτησία, πρέπει να σας ομολογήσω ότι έχω γίνει ράκος ψυχολογικά με αυτή την αντιμετώπιση. Αδυνατώ να αποδεχτώ δυο αποβολές κι ένα πέναλτι, όλα σε πρώτα ημίχρονα ντέρμπι, έτσι μαζεμένα. Συμπεριφορά που δεν αρμόζει ούτε σε ένα Θρασύβουλο. Εκεί μας έχουν γραμμένους!
Πρέπει όμως να πω και για τους παικταράδες μας κάτι: Στο ματς δεν ήταν μόνο αυτοί αδιάφοροι. Ήταν κι οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Ναι, ακόμα κι αν έχανε ο Παναθηναϊκός δεν τον πείραζε διόλου. Με βάση το αποτέλεσμα του αγώνα Λάρισας-ΑΕΚ, τα ίδια αποτελέσματα θα επιζητούσε έτσι κι αλλιώς στο ντέρμπι με την ΑΕΚ: Νίκη ή ισοπαλία. Άρα, δεν είναι δικαιολογία η αδιαφορία. Αδιάφοροι εμείς, αδιάφοροι κι αυτοί. Πώς στην ευχή φτάσαμε να κάνουμε την πιο βαριά φετινή μας ήττα σε ένα τέτοιο παιχνίδι; Μήπως κάποιοι από τους αναπληρωματικούς μας παίκτες θέλουν να μας πείσουν ότι δεν κάνουν για τον ΠΑΟΚ; Αναρωτιέμαι...

ΥΓ. Προς αποφυγή παρεξήγησης διευκρινίζω ότι η φωτό είναι παρμένη από τις κερκίδες του ΟΑΚΑ... Άντε, καλό μας καλοκαίρι!

Συνθέσεις:

Παναθηναϊκός:
Γκαλίνοβιτς, Μουν, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Σαριέγκι, Ζιλμπέρτο Σίλβα (62’ Μάτος), Σιμάο, Καραγκούνης (62’ Χριστοδουλόπουλος), Γκάμπριελ, Ρουκάβινα (77' Πετρόπουλος), Σαλπιγγίδης.

ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς, Αραμπατζής, Λίνο, Μαλεζάς, Μπιζέρα, Μπαλάφας, Ηλιάδης, Βερόν (79' Βαγγελής), Λάκης (56' Αναστασάκος), Βιεϊρίνια (43’ Κωνσταντινίδης), Μπακαγιόκο.

ΣΚΟΡΕΡΣ:
36’ πεν. Καραγκούνης, 40’ Γκάμπριελ, 59' Σαλπιγγίδης, 90' Πετρόπουλος - 63' Αναστασάκος

Κίτρινες κάρτες: 35’ Αραμπατζής

Διαιτητής: Σπάθας (Πειραιά)

20/5/09

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 3-1


Όταν αναγκάζεσαι από τα γεγονότα να σχολιάζεις τη διαιτησία και να αφήνεις το παιχνίδι των ομάδων, τότε έχεις ένα άρρωστο ποδοσφαιρικό σύστημα.
Το ποδόσφαιρο είναι μια κοινωνία, ένα οργανικό σύστημα, βασικοί παράγοντες του οποίου είναι: α) οι ποδοσφαιριστές, β) οι προπονητές, γ) οι διοικητικοί παράγοντες, δ) οι διαιτητές, ε) οι φίλαθλοι και στ) οι δημοσιογράφοι. Όλοι αυτοί αλληλοεπηρεάζονται και επηρεάζουν με τη σειρά τους την ισορροπία του συστήματος. Γι΄ αυτό πρέπει να έχουν συνείδηση της σημασίας του ρόλου τους και να θέτουν πάνω απ' όλα το συμφέρον του ποδοσφαιρικού συστήματος, της ποδοσφαιρικής κοινωνίας στην οποία ανήκουν και από την οποία στο κάτω-κάτω τρώνε ψωμί, και σ' αυτό το γενικό συμφέρον να υποτάσσουν το στενό προσωπικό, οπαδικό ή επαγγελματικό συμφέρον.
Με τη σειρά του και ένας ποδοσφαιρικός αγώνας είναι ένα οργανικό σύστημα. Και πάλι η συμπεριφορά καθενός από τους προαναφερθέντες παράγοντες επηρεάζει το όλο σύστημα, την ισορροπία και την υγεία του. Αν, παραδείγματος χάρη, οι φίλαθλοι διαμαρτύρονται συνεχώς, τότε δυναμιτίζουν την όλη ατμόσφαιρα και μπορεί να παρασύρουν τον διαιτητή σε λάθος αποφάσεις. Αν οι δημοσιογράφοι με τη σειρά τους δυναμιτίζουν το κλίμα, αυτό μεταφέρεται στους οπαδούς, από κει στους ποδοσφαιριστές κ.ο.κ. Είναι ένα δυναμικό σύστημα αλληλεπιδράσεων.
Πάμε τώρα στο διαιτητή ενός αγώνα. Σκοπός του πρέπει να είναι να περάσει απαρατήρητος. Όσο πιο απαρατήρητος περάσει, τόσο πιο πετυχημένος θα είναι. Αν μπορεί να γίνει και αόρατος, ειδικά για τους φιλάθλους και τους δημοσιογράφους, τόσο το καλύτερο. Μόνο στους ποδοσφαιριστές δεν πρέπει να είναι αόρατος. Σ' αυτούς πρέπει να επιβάλλεται.
Υπέρτατη αξία όλων οφείλει να είναι η ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, η προαγωγή του καλού ποδοσφαιρικού θεάματος, το ευ αγωνίζεσθαι. Αυτός πρέπει να είναι ο γνώμονας όλων των εμπλεκομένων σε ένα ποδοσφαιρικό σύστημα. Μ' αυτό το κριτήριο πρέπει να ενεργούν. Ούτε η τυπολατρική εφαρμογή των κανονισμών έχει σημασία και το να διυλίζεις τις φάσεις με το μικροσκόπιο, ούτε ο προσωπικός εγωισμός και η επιβολή.
Πάμε τώρα στον διαιτητή του σημερινού αγώνα, ο οποίος όλως τυχαίως ήταν και ο διαιτητής του αγώνα με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, τον κύριο Κάκο. Ας αναρωτηθούμε: οι αποβολές του συγκεκριμένου κυρίου, συνέβαλαν σ' αυτά που προανέφερα; Δηλαδή, σήμερα, θα βλέπαμε ομορφότερο ποδόσφαιρο αν έμενε ο ΠΑΟΚ με δέκα παίκτες, ή αν έπαιζε με έντεκα; Το ίδιο και στο ματς με τον Πάο. Θα υπέφερε η έννοια της δικαιοσύνης αν δεν αποβάλλονταν ο Γκαρσία; Αν δεν αποβάλλονταν ο Σορλέν; Αν έδειχνε κίτρινη στον Γκαρσία κι αν έκανε μια αυστηρή παρατήρηση στον Σορλέν να μην ξαναδιαμαρτυρηθεί, θα ήταν καλό ή κακό για το ποδόσφαιρο; Καλό ή κακό για τον συγκεκριμένο αγώνα; Δηλαδή η έννοια της παρατήρησης δεν υφίσταται; Σκοπός του διαιτητή είναι να μοιράζει αφειδώς κάρτες, ή να βοηθά στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα;
Έπειτα, ένας αγώνας έχει μια εσωτερική λογική. Σε μια προοδευμένη ποδοσφαιρική κοινωνία, οι περισσότεροι αγώνες έχουν πανομοιότυπη εσωτερική λογική. Υπάρχει η ίδια περίπου συμπεριφορά από τους διαιτητές, ομοιόμορφη εφαρμογή των κανονισμών. Παρομοίως και οι ποδοσφαιριστές. Αγωνίζονται παθιασμένα αλλά αθλητικά σε όλους τους αγώνες. Όχι σε κάποιους αγώνες να τρώνε σίδερα (ενίοτε και πόδια αντιπάλων) και σε κάποιους άλλους να σέρνονται. Αυτό το βλέπουμε π.χ. στην Αγγλία. Στην Ελλάδα απέχουμε πολύ απ' αυτό. Εδώ κάθε αγώνας αναπτύσσει τις δικές του εσωτερικές ισορροπίες. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ είχαμε ένα παιχνίδι γρήγορο, με λίγα σφυρίγματα και καθόλου κάρτες. Μέχρι το 45΄, παρότι έγιναν αρκετά φάουλ από πίσω, ιδιαίτερα από παίκτες του ΠΑΟΚ, φάουλ ήπια, "επαγγελματικά", αλλά πάντως από πίσω, ο κ. Κάκος δεν είχε βγάλει ούτε μία κίτρινη. Και μάλλον καλά έκανε. Ο κ. Κάκος, αν ήθελε, θα μπορούσε ήδη στο πρώτο μισάωρο να αφήσει τον ΠΑΟΚ με δέκα παίκτες. Αφορμές υπήρξαν. Όχι όμως και αιτίες. Γι' αυτό και βλέπαμε ένα ωραίο παιχνίδι, αμφίρροπο, με πολλές φάσεις, και το φχαριστιόμασταν.
Ώσπου ήρθε το 45ο λεπτό. Τότε ο κ. Κάκος, σε ένα αμφιλεγόμενο φάουλ από πίσω, αποφάσισε να βγάλει την πρώτη κίτρινη. Δεν νομίζω ότι ήταν σωστή απόφαση, αλλά τέλος πάντων. Σίγουρα, ο σεβασμός της ομαλής διεξαγωγής ενός αγώνα και της εσωτερικής του ισορροπίας στην οποία αναφέρθηκα, επιβάλλει την άνευ όρων αποδοχή αυτής της απόφασης. Ο Σορλέν, ο οποίος δέχτηκε την κάρτα, χειροκροτά ειρωνικά, λέγοντας "μπράβο". Ομολογώ ότι δεν το περίμενα από τον συγκεκριμένο παίκτη. Δείχνει έλλειψη πειθαρχίας. Δεν συμβάλλει αυτή η συμπεριφορά στην ομαλή διατήρηση των ισορροπιών του αγώνα. Από την άλλη, δεν τη δυναμιτίζει κιόλας. Ούτε καν το πρόσεξε κανείς. Όπως και το όποιο αντιαθλητικό μαρκάρισμα του Γκαρσία. Απαρατήρητο πέρασε. Στο ματς με τον Πάο ήταν οι ίδιοι οι παίκτες του αντιπάλου, οι οποίοι με την απαράδεκτη συμπεριφορά τους δημιούργησαν το θέμα, αναγκάζοντας στην ουσία στον Κάκο να αποβάλλει τον Γκαρσία. Ήταν μια αποβολή κατά παραγγελία του αντιπάλου, και γι' αυτό καταφανώς άδικη. Τώρα ήταν ο προσωπικός νοσηρός εγωισμός του συγκεκριμένου διαιτητή που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο. Να δείξει ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Κι έτσι, χωρίς σεβασμό στο παιχνίδι, στους φιλάθλους που το παρακολουθούν, αλλά και στην ποδοσφαιρική αξία που λέγεται ΠΑΟΚ, εστειλε τον παίκτη μας στα αποδυτήρια και την ομάδα μας σαν το σκυλί στ' αμπέλι. Το 2ο ημίχρονο εξελίχθηκε σε μία τυπική διαδικασία. Όσοι ουδέτεροι φίλαθλοι το παρακολουθούσαν από την τηλεόραση, είμαι βέβαιος ότι άλλαξαν κανάλι, καθώς ο αγώνας, ο οποίος στο α΄ ημίχρονο ήταν ντέρμπι, εκφυλίστηκε σε μία τυπική διαδικασία. Κρίμα. Κέρδισε το ελληνικό ποδόσφαιρο από αυτή την απόφαση; Να μην έχεις βγάλει καμία κίτρινη κάρτα επί 45 λεπτά, και ξαφνικά, έτσι αψυχολόγητα, να βγάλεις δύο καπάκι στον ίδιο παίκτη μέσα σε 20 δευτερόλεπτα; Αν είναι δυνατόν! Πρέπει ο συγκεκριμένος διαιτητής να μάθει να υποτάσσει τον εγωισμό του. Κι αν ο παρατηρητής διαιτησίας τον βαθμολογήσει πάλι με άριστα, όπως έκανε στην Τούμπα, κάκιστες υπηρεσίες θα προσφέρει. Πρέπει η Επιτροπή διαιτησίας να καλέσει τον διαιτητή και να του κάνει έντονες συστάσεις και υποδείξεις. Έτσι λειτουργει σωστά μια ποδοσφαιρική κοινωνία. Ούτε κραυγές "άρον, άρον, σταύρωσον αυτόν", ούτε "μας αδίκησαν" και κουραφέξαλα. Αν ήθελε να σε αδικήσει μπορούσε να μην ακυρώσει το γκολ του Μπλάνκο. Ή να βγάζει πιο εύκολα κίτρινες. Ο ΠΑΟΚ ήταν και πάλι ένα κλικ πιο αργός από τους αντιπάλους του, έβλεπε συχνά πλάτη, ιδιαίτερα στις μονομαχίες των χαφ, και αναγκάστηκε σε αρκετά φάουλ σκοπιμότητας από πίσω, όπως προανέφερα. Αν ήθελε ο Κάκος να καθαρίσει τον ΠΑΟΚ θα μπορούσε να το είχε κάνει. Στο κάτω-κάτω, ποιόν τελικά ευνοεί η διαιτησία; Τον Παναθηναϊκό ή την ΑΕΚ; Γιατί αν έβγαινε σήμερα ισοπαλία, ταμάμ θα του ερχόταν του Παναθηναϊκού. Άρα, μαζί με τον ΠΑΟΚ, αδίκησε και τον Πάο σήμερα ο Κάκος. Το θέμα λοιπόν είναι κυρίως να αντιληφθούμε όλοι τις αόρατες ισορροπίες της ποδοσφαιρικής κοινωνίας και να τις υπηρετήσουμε.
Τελειώνω λέγοντας ότι, κατά την προσωπική μου άποψη, η αποβολή ενός ποδοσφαιριστή είναι γεγονός τεράστιας σημασίας για τις ισορροπίες ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Τις αλλάζει άρδην. Όπως και ένα πέναλτι. Αυτές τις δύο αποφάσεις πρέπει να τις παίρνει με πολύ περίσκεψη ένας διαιτητής. Ιδιαίτερα οι αποβολές, δυναμιτίζουν συχνότατα το κλίμα, ενώ συχνά καταστρέφουν και το θέαμα. Θα πρέπει λοιπόν να γίνονται με φειδώ. Κι αν εκ των υστέρων διαπιστωθεί ότι ένας παίκτης υπέπεσε σε αντιαθλητική συμπεριφορά που δεν τιμωρήθηκε καθόλου, ή δεν τιμωρήθηκε επαρκώς από τον διαιτητή, ας έρχεται εκ των υστέρων μια Επιτροπή, με βάση το βίντεο, να τιμωρεί τον παίκτη με ποινή αποκλεισμού. Καμία αντίρρηση. Να μένει όμως μια ομάδα με δέκα παίκτες δεν νομίζω ότι είναι γενικά δίκαιο. Είναι μάλιστα και αρκετά άνανδρο να παίζεις με παίκτη παραπάνω. Και το ποδόσφαιρο είναι αντρίκιο άθλημα.

Για τον καθαυτό αγώνα δεν θα πω πολλά. Στο 1ο ημίχρονο έγινε ένας ωραίος αγώνας, ανοιχτός, πάνω-κάτω η μπάλα, με αρκετές φάσεις. Κατά τη γνώμη μου το κλειδί είναι η ταχύτητα στο κέντρο και την επίθεση. Ο ΠΑΟΚ δεν την έχει, σε αντίθεση με την ΑΕΚ. Νομίζω λοιπόν ότι δίκαια προηγήθηκε η ΑΕΚ με 2-1, έστω και αν το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Πολύ καλός ο Μπακαγιόκο, ο οποίος υπενθυμίζω ότι διαπραγματεύεται καινούριο συμβόλαιο, ενώ Σνάουτσνερ-Κοντρέρας πάνε στα πλέι-οφ να χαλάσουν όλη την καλή εικόνα που δημιούργησαν σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Νομίζω ότι φάνηκε στα πλέι-οφ ότι δεν ήμασταν για παραπάνω φέτος. Ας ελπίσουμε να γίνουν οι κατάλληλες μεταγραφικές κινήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της ταχύτητας, για να κάνει η ομάδα το βήμα παραπάνω. Φάνηκε όμως ότι δεν μας σέβονται και οι διαιτητές. Αποδεικνύεται ότι φέτος, όποιος θέλει να κάνει άσκηση στην επίδειξη κόκκινης κάρτας για να τον καμαρώσει η γκόμενά του στην τηλεόραση, το κάνει σε βάρος του ΠΑΟΚ. Έλεος!

Συνθέσεις:

ΑΕΚ: Σάχα, Κουτρομάνος, Ζεράλδο (71’ Γκέντσογλου), Μαϊστόροβιτς, Αλεξόπουλος, Πελετιέρι, Καφές (58’ Μαντούκα), Ενσαλίβα, Σκόκο, Τζιμπούρ (85’ Εντίνιο), Μπλάνκο.

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Σνάουτσνερ (79’ Κωνσταντινίδης), Λίνο, Κοντρέρας, Μπιζέρα, Βερόν, Ιβιτς, Σορλέν, Βιεϊρίνια (79’ Αθανασιάδης), Μπακαγιόκο, Αναστασάκος (46’ Λάκης).

ΣΚΟΡΕΡΣ: 9’ Τζιμπούρ, 39’ Μπλάνκο, 60’ αυτ. Χαλκιάς - 35’ Ιβιτς

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 45’+1’ Σορλέν (2η κίτρινη)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 53’ Ζεράλδο - 45’+1’ Σορλέν, 45’+2’ Χαλκιάς

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κάκος (Κέρκυρας)

Επανεκλέχθηκε ο κ. Κατσαρής


Μετά τις εκλογές στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, ο κ. Κατσαρής, όπως αναμενόταν, επανεκλέχθηκε στην Προεδρία. Το ακριβές αποτέλεσμα είναι το εξής:

Ψήφισαν: 739
Έλαβαν:
Ανανεωτικό ψηφοδέλτιο Θανάση Κατσαρή: 571 ψήφοι
Ψηφοδέλτιο Γιάννη Παπαδόπουλου: 152
Άκυρα-λευκά: 16

Το ψηφοδέλτιο Κατσαρή εκλέγει 14 μέλη στο ΔΣ, ενώ ένα μέλος εκλέγεται από το ψηφοδέλτιο Παπαδόπουλου. Αναμένεται η οριστική ανακοίνωση των σταυρών, ώστε να καθοριστεί η ακριβής σύνθεση του ΔΣ

19/5/09

Γεν. Συνέλευση Ερασιτέχνη: Τι συνέβη


Μόλις επέστρεψα από τη Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) του Ερασιτέχνη (Α.Σ.) ΠΑΟΚ, η οποία διεξήχθη στο γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Η Συνέλευση ξεκίνησε περίπου στις 19:45 και ολοκληρώθηκε στις 23:00. Παραβρέθηκε ένα μάλλον μικρό κομμάτι των μελών του Ερασιτέχνη, υπολογίζω γύρω στα 300 άτομα. Στη συνέλευση προήδρευσε, μετά από απόφαση του σώματος, ο κ. Νίκος Βεζυρτζής. Το κλίμα ήταν γενικά ήρεμο και πολιτισμένο, με λιγοστές εξαιρέσεις. Πρέπει να τομνίσω ότι η ακουστική του χώρου, καθώς και η μικροφωνική εγκατάσταση ήταν άθλια, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να ακούσω όσο καθαρά θα ήθελα. Γενικά όλοι οι παριστάμενοι δυσανασχέτησαν με αυτό.

Στο πρώτο τμήμα της ΓΣ μίλησε κατ' αρχήν ο κ. Κατσαρής, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Οι καιροί είναι δύσκολοι, ξέρουμε τι θέλουμε και τι μπορούμε. Διαμορφώσαμε ένα ενωτικό μεν, ανανεωτικό δε, ψηφοδέλτιο για να συνδυάσουμε τις εμπειρίες παλαιότερων και τον ενθουσιασμό νέων. Ανανεώνουμε τις δυνάμεις μας για να προχωρήσουμε. Υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν. Δικαίωμα τους. Να είναι όμως αυτό προς όφελος του ΠΑΟΚ. Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι φωνές μας χτύπησαν σε πόρτες κωφών. Πρέπει όλοι να στηρίξουμε τον ΑΣ και ο ΑΣ να στηρίξει πάση θυσία τα τμήματα του. Βρισκόμαστε κοντά σε δύο τίτλους, στο χάντμπολ και στο γυναικείο ποδόσφαιρο.
Ευχαριστώ το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τον Θόδωρο Ζαγοράκη και τους συνεργάτες του για τις παραγωγικές σχέσεις με τον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Ευχαριστώ και όσους στηρίζουν το έργο μας, αλλά και όσους προεκλογικά το υποτιμούν και αναγκάζουν σιωπηρά την πλειοψηφία να μας υποστηρίξει. Δεσμεύομαι όσο ζω, όπου και όπως και αν ζω, να προσφέρω μέσα και έξω από τη διοίκηση του ΠΑΟΚ. Πιστεύω ότι το δικαιούμαι. Η επιχείρηση προσωπικής απαξίωσης με πονάει, πιστεύω με αδικεί. Δεν δέχομαι να με μηδενίζουν και κατά σύμπτωση πάντα πριν τις εκλογές.
»
Κατόπιν παρουσιάστηκαν τα οικονομικά στοιχεία της απελθούσας διοίκησης, με άκρως δυσνόητο τρόπο και με βάση έναν εξίσου δυσνόητο δισέλιδο ισολογισμό που μοιράστηκε στους παριστάμενους. Κάποιες διευκρινίσεις που ανέλαβε να παράσχει ο κ. Κατσαρής δεν στάθηκε δυνατό επ’ ουδενί να ξεκαθαρίσουν τα πράματα. Αυτό που κατάφερα να συγκρατήσω είναι ότι ο Ερασιτέχνης έχει δανειστές, μερικούς μάλιστα πολύ παλιούς, στους οποίους επιστρέφει τώρα τα χρήματα, όπως για παράδειγμα τον κ. Βεζυρτζή, στον οποίο χρωστά περί το ένα εκατομμύριο ευρώ! Ο κ. Χρήστος Ποιητής, μέλος του ΜΕΛΒΑ, άσκησε κριτική για τον τρόπο αυτό παρουσίασης των οικονομικών στοιχείων, τον οποίο χαρακτήρισε παντελώς αόριστο. Πήρε πάντως στη συνέχεια το λόγο ο Πρόεδρος της προηγούμενης εξελεγκτικής επιτροπής κ. Αλεξίου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η επιτροπή διεξήγαγε τον προβλεπόμενο έλεγχο στα βιβλία του ΑΣ και τα βρήκε όλα νόμιμα. Σε κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις που του έγιναν από τον κ. Ποιητή δεν μπόρεσε πάντως να απαντήσει, έδειχνε αντιθέτως περισσότερο με άσχετο στον οποίο υπαγόρευσαν κάτι, παρά με άνθρωπο που ανέλαβε ενεργά ένα έργο. Στη συνέχεια ο κ. Βεζυρτζής ζήτησε από το σώμα να εγκρίνει τον οικονομικό ισολογισμό και την απαλλαγή της απερχόμενης διοίκησης από ποινικές ευθύνες, κάτι που έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, δηλαδή με ανάταση των χεριών και χωρίς καταμέτρηση.

Στην επόμενη φάση της ΓΣ τον λόγο πήραν όλοι οι έφοροι των επιμέρους τμημάτων του Ερασιτέχνη. Ο καθένας έβγαλε έναν σύντομο λόγο παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα και τα επιτεύγματα του τμήματός του. Οι περισσότεροι είπαν τα τυπικά, ενώ εντύπωση μου έκανε η σχεδόν πλήρης απουσία αναφοράς σε οικονομικά στοιχεία. Ο έφορος του χάντμπολ ανδρών, από τους πιο ευφραδείς, αφού τόνισε ότι η ομάδα πάει για πρωτάθλημα και ο κρίσιμος αγώνας γίνεται αυτή την Τετάρτη στη Μίκρα, έπλεξε το εγκώμιο του κ. Κατσαρή, τον ευχαρίστησε για την οικονομική στήριξη που παρέχει και του ζήτησε να μην είναι τόσο σεμνός, αλλά να λέει ανοιχτά πόσα προσφέρει, για να μαθαίνει ο κάθε Παοκτσής τη μεγάλη προσφορά του. Στη συνέχεια ο κ. Βεζυρτζής ζήτησε από το σώμα να εγκριθούν τα πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης, και πάλι με μια τυπική ανάταση του χεριού και χωρίς καταμέτρηση, και πρότεινε τρία άτομα του περιβάλλοντος Κατσαρή για εφορευτική επιτροπή. Το σώμα τα ενέκρινε και αυτά, αμέσως μετά όμως είχαμε την πρώτη παρέμβαση του κ. Γιάννη Παπαδόπουλου, ο οποίος πρότεινε κι αυτός ένα μέλος για την εφορευτική επιτροπή, ώστε να έχει και το δικό του ψηφοδέλτιο κάποιον εκπρόσωπο. Ο κ. Βεζυρτζής όμως, απέρριψε τελικά το αίτημα, με την αιτιολογία ότι το σώμα έχει ήδη αποφανθεί επί του θέματος. Φάνηκαν εδώ ορισμένα πράματα: Πρώτον, ότι Κατσαρής και Βεζυρτζής είναι φιλαράκια (αφού του αναγνώρισε το χρέος...). Δεύτερον, ότι η διοίκηση του κ. Κατσαρή δεν έχει στοιχειώδη ευαισθησία έναντι της πλευράς Παπαδόπουλου, ούτε έναντι των αρχών της δημοκρατίας, αφού θα είναι υποψήφια στις εκλογές στις οποίες θα καταμετρήσει μόνη της τα αποτελέσματα.

Μπήκαμε έτσι και στο «ψητό» της βραδιάς, που ήταν οι τοποθετήσεις. Πρώτος πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του ΜΕΛΒΑ κ. Χρήστος Μάλλιος. Ο κ. Μάλλιος ήταν γενικά επιθετικός και επικριτικός για την διοίκηση του κ. Κατσαρή, την οποία κατηγόρησε ότι δεν διαχειρίζεται σωστά τα ερασιτεχνικά τμήματα, ότι παρέδωσε εν λευκώ την ΠΑΕ και την ΚΑΕ στους Γουμενοπανελούδηδες, ότι δεν έκανε απολύτως τίποτα όχι μόνο για το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά ούτε καν για το γήπεδο μπάσκετ, το οποίο αντιμετωπίζει διαχειριστικά προβλήματα. Τόνισε δε ότι προτεραιότητα του ψηφοδελτίου που στηρίζει το ΜΕΛΒΑ για τον Ερασιτέχνη δεν είναι το νέο γήπεδο, όπως νομίζουν μερικοί, αλλά τα τμήματα του Ερασιτέχνη, γιατί «το χρωστάμε σ’ αυτά τα παιδιά» (που αθλούνται στον ΠΑΟΚ).

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Ασκεπίδης, ένας Παοκτσής ο οποίος δήλωσε ότι δεν ανήκει σε κανένα ψηφοδέλτιο και ο οποίος εστίασε στο ζήτημα του «ενιαίου ψηφοδελτίου». Είπε ότι ούτε το καταστατικό, ούτε κάποια απόφαση ΓΣ μπορούν να επιβάλλουν το ενιαίο ψηφοδέλτιο, αλλά πρώτος υπαίτιος της ύπαρξης πολλαπλών ψηφοδελτίων είναι ο κ. Κατσαρής, ο οποίος θέλει αποκλειστικά δικούς του ανθρώπους στον ΑΣ, για να τον ελέγχει πλήρως και να ασκεί «ενός ανδρός αρχή». Αφού όμως είναι έτσι, αναρωτήθηκε ο κ. Ασκεπίδης, «γιατί κ. Κατσαρή μόλις βρείτε τα δύσκολα αρχίζετε τα τηλέφωνα και τα παρακάλια προς διάφορες κατευθύνσεις και ζητάτε βοήθεια; Γιατί προσπαθείτε να αποσείσετε τις δικές σας ευθύνες και πετάτε όπου μπορείτε το μπαλάκι, όπως στο μπάσκετ με τους βετεράνους»; Ο κ. Ασκεπίδης τόνισε μάλιστα ότι σε πολλά συμφωνούσε με το Χρυσό Δικέφαλο (Χ.Δ.), αλλά τώρα «έκαναν γαργάρα το αίτημα για κοινό ψηφοδέλτιο». Θέλω εδώ να διευκρινίσω ότι, σύμφωνα με το Καταστατικό, το ψηφοδέλτιο που πλειοψηφεί στις εκλογές καταλαμβάνει όλες τις έδρες του ΔΣ. Δεν υπάρχει δηλαδή αντιπολίτευση. Επομένως, αν ζητήσει κάποιος να είναι υποψήφιος για το ΔΣ του ΑΣ και δεν τον κάνει δεκτό η διοίκηση στο ψηφοδέλτιό της, δεν έχει άλλη επιλογή από το να κατέβει χωριστά. Οι αιτιάσεις του κ. Ασκεπίδη ήταν επομένως βάσιμες, γι' αυτό και χειροκροτήθηκε.

Ο Πρόεδρος του ΧΔ κ. Ησαϊάδης, ο οποίος πήρε στη συνέχεια το λόγο, ανέλαβε να παρουσιάσει το πρόγραμμα του «ανανεωτικού ψηφοδελτίου Αθ. Κατσαρή», όπως ονομάστηκε. Πρώτα όμως απάντησε σε ορισμένες αιτιάσεις. Τόνισε ότι η αξιοπρέπεια (έννοια που επικαλέστηκε ο κ. Μάλλιος), αλλά και το Παοκσηδιλίκι, δεν μετριούνται με τα λόγια, αλλά με την ψυχή, τη δουλειά, την οργάνωση και το χρήμα. Αρνήθηκε τις αιτιάσεις ότι δεν είναι υπέρ της ενότητας, τονίζοντας ότι στις προηγούμενες εκλογές ο ΧΔ εξήντλησε κάθε προσπάθεια για κοινό ψηφοδέλτιο και ότι είναι πάντα ενωτικός, είτε Κατσαρής βγει, είτε Παπαδόπουλος. «Εμείς είμαστε πάντοτε δίπλα στις εκάστοτε διοικήσεις, γιατί είμαστε ΠΑΟΚ», ανέφερε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του. «Ενάντιοι είμαστε στον Άρη και τον Ολυμπιακό, ποτέ στον ΠΑΟΚ». Στη συνέχεια ο κ. Ησαϊάδης παρουσίασε τους στόχους και τις προτάσεις του ψηφοδελτίου του. Στην ουσία διάβασε ένα φυλλάδιο το οποίο μοιράστηκε και στους παριστάμενους και για το οποίο θα κάνω ξεχωριστή καταχώριση στο μπλογκ, εφόσον το εντοπίσω στο διαδίκτυο. Τόνισε μάλιστα ότι θέλει στην επόμενη ΓΣ να ελεγχθεί για την πορεία επίτευξης αυτών των στόχων.

Στο βήμα ανέβηκε κατόπιν ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Κατσαρή κ. Ηλίας Βιολίδης. Ο κ. Βιολίδης ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι τιμή του να μετέχει σε μια ΓΣ της οποίας προεδρεύει ο κ. Βεζυρτζής, στην οποία συμμετέχει ο κ. Λάκης Οικονομίδης, και σε έναν ΑΣ στον οποίο προεδρεύει ο κ. Κατσαρής. Τόνισε ότι ήταν ο κ. Κατσαρής αυτός ο οποίος ήρθε ένα βράδυ στο σπίτι του Θόδωρου Ζαγοράκη και τον έπεισε να αναλάβει την ΠΑΕ και ήταν αυτός που τον στήριξε όχι μόνο ηθικά, αλλά και οικονομικά στα πρώτα του βήματα. «Και το παραγοντηλίκι πρέπει να πληρώνει», τόνισε χαρακτηριστικά, εννοώντας ότι όποιος θέλει να είναι παράγοντας του ΠΑΟΚ πρέπει να βάζει το χέρι στην τσέπη. Είπε ότι πολλά θέματα της ΠΑΕ συναρτώνται με τον Ερασιτέχνη, με κύρια αυτά του νέου γηπέδου και του νέου προπονητικού κέντρου, τα οποία και επείγουν. Τόνισε ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι υπέρ της απόλυτης διαφάνειας, και γι’ αυτό παρέδωσε την έκθεση ορκωτών λογιστών στον ΑΣ. Ξεκαθάρισε ότι αν γίνει Πρόεδρος στον ΑΣ ΠΑΟΚ, θα γίνει μόνο με την ψήφο της ΓΣ, εννοώντας δηλαδή ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ο κ. Κατσαρής υπέρ αυτού. Αναρωτήθηκε τέλος, στρεφόμενος στον αδελφικό του φίλο Γιώργο Σαλίκα, ο οποίος υποστηρίζει το ψηφοδέλτιο Παπαδόπουλου, αν κρίνεται η προσφορά και η αξία του από το αν έχει ή όχι νομικά το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές (αναφορά στο «καρφί» της ανακοίνωσης Παπαδόπουλου περί ύπαρξης νομικού κωλύματος), ενώ θυμήθηκε και το λογοπαίγνιο «Πάνω Απ’ Όλα Κατσαρής», τονίζοντας ότι γι’ αυτόν ΠΑΟΚ σημαίνει Πανελλήνιος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών και μόνο αυτό.

Ο κ. Σαλίκας πήρε για λίγο το λόγο επί προσωπικού, χαρακτηρίζοντας τον Ηλία Βιολίδη αδελφό του και ρωτώντας απευθυνόμενος προς τον κ. Κατσαρή «Κύριε Θανάση, αφού παραιτηθήκατε επειδή σας βρίζαν επτά χιλιάδες κόσμος μέσα στο γήπεδο αυτό, τώρα πώς γίνατε ενωτικός»;

Τον λόγο πήρε κατόπιν ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος έβγαλε μια μακροσκελή ομιλία που διήρκεσε πάνω από ένα τέταρτο. Προσπάθησα να σημειώσω τα κυριότερα σημεία, και σας παρουσιάζω το αποτέλεσμα:
«Ας δεχτούμε αρχικά ότι κάθε τοποθέτηση ξεκινά από βαθιά αγάπη για τον ΠΑΟΚ. Το ζητούμενο είναι να δεσμευτούμε όλοι για ένα νέο ξεκίνημα. Απευθυνόμαστε στην πλατιά λαϊκή βάση του ΠΑΟΚ. Με απογοητεύει να διαπιστώνω ότι το προσωπικό συμφέρον τίθεται από ορισμένους πάνω από το σωματειακό. Η ιστορία του ΠΑΟΚ είναι μια ιστορία συνεχών ρήξεων με το κατεστημένο. Αυτή την παράδοση θέλουμε να συνεχίσουμε, αυτό τον βαθύ ψυχισμό του Παοκτσή να εκφράσουμε. Επέλεξα να μη δώσω συνεντεύξεις, για να μη δυναμιτίσω το κλίμα. Δημοσιεύσαμε απλώς τις θέσεις μας, σε αντίθεση με την άλλη πλευρά, η οποία επέλεξε τη σιωπή. Με χαρά διαπιστώνω ότι σήμερα έφεραν κι αυτοί προτάσεις, πολλές από τις οποίες ίδιες με τις δικές μας. Σύνθημά μας η υπευθυνότητα, η σοβαρότητα, η χρηστή διοίκηση. Ο λαός του ΠΑΟΚ πρέπει από το περιθώριο να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Επιδιώκουμε τη θέσπιση κανόνων διαφάνειας ανεξαρτήτως προσώπου. Προτείνουμε μεταρρυθμίσεις. Διάκριση εξουσιών. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Η ουσία της πρότασής μας βασίζεται στην ανάγκη αυτού του μεγάλου λαού να υιοθετήσει επιτέλους αξίες και κανόνες.
Συμμετοχική διοίκηση. Διαφάνεια. Άνοιγμα του Ερασιτέχνη. Εξαμηνιαία οικονομική λογοδοσία. Για τον ΑΣ προτείνουμε: Μείωση της ετήσιας συνδρομής στα 36 ευρώ. Κατάργηση καρτέλας. Αναδιοργάνωση των γραφείων. Σύνταξη σύγχρονου οργανογράμματος. Πλήρη εφαρμογή βιβλίων τρίτης κατηγορίας με παροχή αποδείξεων παντού, για να μη δημιουργούνται πουθενά σκιές. Τα μέλη του ΑΣ θα πρέπει να έχουν κάποια ανταποδοτικά οφέλη για τη συμμετοχή τους. Μια κάρτα μέλους τουλάχιστον, και έκπτωση για τα παιδιά τους στα τμήματα του Ερασιτέχνη. Να λειτουργήσει ουσιαστικά η Εξελεγκτική Επιτροπή, της οποίας το έργο είναι πολύ σημαντικό, με συμμετοχή μελών και της μειοψηφίας
». Στο σημείο αυτό καναδυό νευρικοί διαφωνούντες διέκοψαν φωνάζοντας τον κ. Παπαδόπουλο, γιατί αφού ισχυριζόταν ότι είναι υπέρ του ενιαίου ψηφοδελτίου τώρα αναφέρεται σε «μειοψηφία» και πού βρήκε το χρόνο να ασχοληθεί με τον ΑΣ, αφού για την ΠΑΕ «δεν είχε χρόνο». Όταν ηρέμησαν, ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε πώς και στους προηγούμενους ομιλητές δεν υπήρξαν τέτοιες διακοπές και συνέχισε:
«Πρέπει να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά των Διοικητικών Συμβουλίων του Ερασιτέχνη. Να ελέγχεται ουσιαστικά για τα πεπραγμένα της η εκάστοτε Διοίκηση. Επίσης να διεξάγεται ετήσιος διαχειριστικός έλεγχος σε ΠΑΕ και ΚΑΕ. Όχι γιατί δεν εμπιστευόμαστε τις διοικήσεις τους, αλλά ακριβώς για να τις θωρακίζουμε από μελλοντικές επιβουλές.
Για το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου πρέπει να γίνουν όλα σε απόλυτη διαφάνεια. Πάνω σ’ αυτό δεσμευόμαστε. Να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα δημιουργίας του νέου γηπέδου στο υπάρχον οικόπεδο της Τούμπας. Να εμπλέξουμε και ανεξάρτητους φορείς, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Τεχνικό Επιμελητήριο. Να προκηρύξουμε διεθνή διαγωνισμό και στο τέλος να αποτανθούμε στη ΓΣ του Ερασιτέχνη για την τελική έγκριση.
Θέλω να διευκρινίσω ότι η ψήφος σας ενάντια στον κ. Κατσαρή δεν σημαίνει ψήφο ενάντια στο Θόδωρο Ζαγοράκη. Εμείς δεν πολεμάμε την ΠΑΕ, το αντίθετο μάλιστα. Επιδιώξαμε κοινό ψηφοδέλτιο, η αντίθετη πλευρά το αρνήθηκε όμως. Επίσης ζητήσαμε από τον κ. Δημοκράτη Παπαδόπουλο τις καταστάσεις των μελών του ΑΣ, αυτός όμως μας το αρνήθηκε. Κρίμα. Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά με τέτοιες πράξεις. Πρέπει να πω ότι ορισμένοι μας απειλούν. Έχω δεχτεί κι εγώ προσωπικά απειλές. Ότι αν δεν σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τον Ερασιτέχνη θα δεχθούμε επιθέσεις. Εμείς όμως δεν φοβόμαστε. Όπλο μας είναι η αξιοπρέπεια, η μπέσα, η καλώς εννοούμενη μαγκιά. Απάντησή μας οι προτάσεις μας για έναν καλύτερο ΠΑΟΚ. Τονίζω ότι καλούμαστε να εκλέξουμε ένα ΔΣ που θα αποτελείται από ανθρώπους χωρίς κανένα κώλυμα σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο και το καταστατικό. Όπως είπε κι ο φίλος μου ο Ηλίας (Βιολίδης) «Ο ΠΑΟΚ πάνω απ’ όλα». Την επόμενη μέρα δεν θα έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Όσο για μένα, θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή του αγώνα
».

Ο κ. Κατσαρής ανταπάντησε ως εξής: «Ήσασταν ανάγωγος με την ΠΑΕ, και τώρα είστε ανάγωγος με τον Ερασιτέχνη. Σας ζητήσαμε να είστε κόσμιος, αλλά εσείς κάνατε συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον μου. Σας την επιστρέφω εξ ολοκλήρου».

Στη συνέχεια ακολούθησε κάποιος εκνευρισμός, με τον κ. Μάλλιο να ισχυρίζεται ότι το ΜΕΛΒΑ βοηθά τα τμήματα του Ερασιτέχνη και διάφορους Εφόρους να του επιτίθενται και να το αρνούνται. Κατόπιν το λόγο πήρε ο Κυριάκος από τις Δυτικές Συνοικίες, ο οποίος επιτέθηκε σε έντονους τόνους στον κ. Γιάννη Παπαδόπουλο, αποκαλώντας τον μπλαζέ, κι ότι σε αντίθεση με τον κ. Κατσαρή δεν βάζει λεφτά στο Σύλλογο. Τον κατηγόρησε επίσης ότι συνεργάζεται με ανθρώπους από το παρελθόν, οι οποίοι έχουν κάνει κακό στο Σύλλογο.

Τέλος, ο κ. Βεζυρτζής απεύθυνε έκκληση και στα δυο ψηφοδέλτια να ασχοληθούν με το «κατακαημένο», όπως το αποκάλεσε, τμήμα μπάσκετ, να βρουν κάποιον ή κάποιους με οικονομική επιφάνεια, γιατί το τμήμα «χρειάζεται ανθρώπους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη», και ο ίδιος θα είναι δίπλα τους, αν χρειαστούν τη βοήθειά του.

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του ΑΣ ΠΑΟΚ γίνεται αύριο από τις 8 π.μ. ως τις 8 μ.μ. στο γήπεδο του μπάσκετ.

18/5/09

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 0-1


Μετά από ένα αρκετά καλό και ενδιαφέρον παιχνίδι, στο οποίο και οι δυο ομάδες πάλεψαν για τη νίκη, ο ΠΑΟΚ έχασε από την ΑΕΚ με 0-1 στην Τούμπα και βρίσκεται πλέον σε πολύ δυσμενή θέση για τη συνέχεια των πλέι-οφ. Το κρίσιμο γκολ σημειώθηκε στο 40΄ με κεφαλιά του Μπλάνκο. Η ΑΕΚ αγωνίστηκε από το 70΄ με δέκα παίκτες και από το 84΄ με εννιά.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με την ΑΕΚ πολύ καλύτερη, να πιέζει ψηλά και να βγαίνει ταχύτατα μπροστά μόλις κέρδιζε την μπάλα. Έτσι, στο 4΄ ο Μαντούκα σούταρε μόνος προ κενής εστίας, αλλά ο Μαλεζάς κατάφερε να απομακρύνει σωτήρια πάνω στη γραμμή, ενώ στο 6΄ ο Τζεμπούρ βγήκε τετ-α-τετ με τον Χαλκιά, ο διεθνής πορτιέρο του ΠΑΟΚ κατάφερε όμως να απομακρύνει. Ο ΠΑΟΚ άρχισε σιγά-σιγά να συνέρχεται, και στο 10΄ ο Μουσλίμοβιτς βρέθηκε μόνος με τον Σάχα, τον ξεπέρασε, σούταρε όμως από πλάγια θέση άουτ προ κενής εστίας. Στο υπόλοιπο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ είχε γενικά την πρωτοβουλία, δεν κατάφερνε όμως γενικά να γίνεται απειλητικός για την εστία του Σάχα, ενώ η ΑΕΚ ήταν πάντα επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις, έχοντας Τζεμπούρ και Μπλάνκο σε εξαιρετική μέρα. Το γκολ μπήκε τελικά στο 40΄, σε μια φάση διαρκείας στην οποία η άμυνα του ΠΑΟΚ αδυνατούσε να απομακρύνει την μπάλα και ο Χετεμάι κατάφερε να βγάλει υπό καλές προϋποθέσεις σέντρα για το κεφάλι του Μπλάνκο, ο οποίος πήδησε ανενόχλητος στην καρδιά της άμυνας του ΠΑΟΚ.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ ήταν πιο επιθετικός και έχασε κάποιες σημαντικές ευκαιρίες, η ΑΕΚ παρέμεινε όμως πάντα επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις, και ήταν αυτή που έχασε και πάλι την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο 50΄, μετά από ταχύτατη αντεπίθεση του Τζεμπούρ και γύρισμα με τακουνάκι στον Μπλάνκο, ο οποίος αστόχησε από πλεονεκτική θέση. Στο 67΄ ο Κονσεϊσάο έβγαλε κοφτή μπαλιά μέσα στην περιοχή για τον Μουσλίμοβιτς, ο Βόσνιος σούταρε με τη μία, ο Σάχα όμως απέκρουσε με τα πόδια. Η μεγαλύτερη ευκαιρία χάθηκε για τον ΠΑΟΚ στο 68΄, όταν από εκτέλεση φάουλ του Σορλέν ο Μαλεζάς έπιασε κεφαλιά στο κάθετο δοκάρι του Σάχα. Το παιχνίδι μετά το 60΄ ήταν σε γενικές γραμμές ένας επιθετικός μονόλογος του ΠΑΟΚ, κάτι που οφείλεται στην είσοδο του Βιερίνια αντί του Ίβιτς στο 62΄, αλλά και στις αποβολές παικτών των φιλοξενούμενων. Συγκεκριμένα, η ΑΕΚ έμεινε με δέκα παίκτες στο 70΄, μετά από αυστηρή δεύτερη κίτρινη στο Γεωργέα για χέρι, ενώ από το 84΄ αποβλήθηκε και ο Χετεμάι με δεύτερη κίτρινη, για φάουλ στο Βιερίνια. Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε παρ’ όλ’ αυτά να εκμεταλλευτεί το αριθμητικό πλεονέκτημα.

Γενικά μπορούμε να πούμε ότι ο ΠΑΟΚ έδειξε ανέτοιμος να αντιμετωπίσει μια τόσο καλά οργανωμένη, καλοστημένη, και αποφασισμένη ΑΕΚ. Η αμυντική του γραμμή, η οποία είναι συνήθως το δυνατό του σημείο, βρέθηκε σε κακή μέρα και έδειξε να αιφνιδιάζεται. Οι Τζεμπούρ-Μπλάνκο είχαν μεγάλα κέφια και προβλημάτισαν πάρα πολύ το ασταθές σήμερα κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Κοντρέρας-Μαλεζά. Από δεξιά, ο Σνάουτσνερ έχασε τόσες μονομαχίες από τον Μαντούκα όσες σχεδόν είχε χάσει συνολικά στο φετινό Πρωτάθλημα. Στην επίθεση ο ΠΑΟΚ έδειξε να μην διαθέτει την απαραίτητη ποικιλία και φαντασία στο παιχνίδι του, ήταν γενικά στατικός, με τα χαφ να στέκουν συχνά αμήχανα μπροστά στην εξαιρετική αμυντική λειτουργία των φιλοξενούμενων και να μην ξέρουν τι να κάνουν την μπάλα, ακόμα κι όταν είχαν να αντιμετωπίσουν εννέα αντιπάλους αντί για έντεκα. Στο επίπεδο της φυσικής κατάστασης, της ταχύτητας και της σπιρτάδας ο ΠΑΟΚ ήταν σήμερα ένα «κλικ» παρακάτω από τον αντίπαλό του, ο οποίος τουλάχιστον στην μεσαία γραμμή και την επίθεση εντυπωσίασε. Αμυντικά, Κουτρομάνος και Αλεξόπουλος ήταν σαφέστατα οι αδύνατοι κρίκοι, ο γηπεδούχος δεν μπόρεσε όμως να το εκμεταλλευτεί, γιατί ο μεν Κουτρομάνος δεν είχε καν αντίπαλο, αφού ο Βιερίνια δεν αγωνίστηκε βασικός, αλλά μπήκε μόλις στο 62΄, ο δε Αλεξόπουλος δεν προβληματίστηκε ιδιαίτερα με την μπάλα κάτω, γιατί δεν βγήκαν καθόλου κάθετες πάσες και δεν προωθήθηκαν επαρκώς τα χαφ μας, τα οποία δεν είχαν το απαραίτητο ξεπέταγμα, την ταχύτητα και την επιθετικότητα που απαιτούνταν για να μπορέσουν να «πατήσουν» περιοχή και να πάρουν τελικές προσπάθειες. Η εύκολη λύση ήταν το μακρινό σουτ, με το οποίο όμως δεν ανησύχησε καθόλου ο Σάχα.

Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει πλέον να διεκδικήσει εκτός έδρας νίκες τόσο από την ΑΕΚ, όσο και από τον Παναθηναϊκό, και θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε απαισιόδοξοι, αν δεν διαπιστώναμε ότι τελικά ο ΠΑΟΚ έχει σοβαρότατες αντικειμενικές δυσκολίες να αντιμετωπίσει τους μεγάλους της Αθήνας. Λείπει κυρίως η ταχύτητα στην επιθετική ανάπτυξη, αλλά και η σπιρτάδα στο κέντρο. Τα χαφ έχουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους όταν μαρκάρουν, ενώ δυσκολεύονται να διασχίσουν το γήπεδο, με αποτέλεσμα η ομάδα να κόβεται στα δύο. Για να πατήσουν αντίπαλη περιοχή ούτε λόγος. Η ομάδα μας είναι παρ’ όλ’ αυτά μεθοδική και πειθαρχημένη, και θεωρώ ότι μπορούμε να κάνουμε ένα καλό ξεκίνημα νικώντας την Τετάρτη στην ΑΕΚ. Μπορούμε!

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Κονσεϊσάο, Μπακαγιόκο (70' Αναστασάκος), Μουσλίμοβιτς, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Λίνο, Ίβιτς (62' Βιερίνια), Βερόν, Σορλέν, Σνάουτσνερ (74' Λάκης).

ΑΕΚ: Σαχα, Καφές (54' Πελετιέρι), Μαϊστόροβιτς, Αλεξόπουλος, Ενσαλίβα, Τζεμπούρ (88' Εντίνιο), Μαντούκα, Κουτρουμάνος, Μπλάνκο (76' Γκέντζογλου), Γεωργέας, Χετεμάι.

Σκόρερ: Μπλάνκο 40΄

Κίτρινες κάρτες
: Ενσαλίβα, Γεωργέας, Μαντούκα, Χετεμάι - Μπακαγιόκο, Κοντρέρας, Κονσεϊσάο.

Κόκκινες κάρτες: Γεωργέας (70', δεύτερη κίτρινη), Χετεμάι (84', δεύτερη κίτρινη)

Διαιτητής: Δαλούκας (Θεσσαλίας)

16/5/09

Βαρυσήμαντη δήλωση Γιάννη Παπαδόπουλου


Δελτίο τύπου εξέδωσε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος του Ερασιτέχνη (Α.Σ.) ΠΑΟΚ και τέως Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Γιάννης Παπαδόπουλος. Σ' αυτό εξειδικεύει τις θέσεις του και το πρόγραμμά του για τη διοίκηση του Ερασιτέχνη και δίνει κάποιες απαντήσεις για τις σχέσεις του με την ΠΑΕ, μετά την ιδιαίτερα οξεία ανακοίνωση με την οποία είχε "υποδεχτεί" η ΠΑΕ ΠΑΟΚ την υποψηφιότητά του. Το δελτίο τύπου αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

Τα μέλη του Α.Σ. ΠΑΟΚ εκλέγουν τη νέα διοίκηση του Ερασιτέχνη. Ψηφίζουν για ένα καλύτερο αύριο της αγαπημένης ομάδας σε όλα τα αθλήματα. Ψηφίζουν για έναν ΠΑΟΚ δυνατό παντού με ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε νέες ιδέες, προτάσεις και στιβαρή διοίκηση. Ανθρώπους που θα τολμήσουν να ανοίξουν τις πόρτες του Α.Σ. ΠΑΟΚ στον λαό του, θα διοικήσουν με διαφάνεια και οικονομική σύνεση, θα σεβαστούν στο έπακρο τις οικονομικές θυσίες του αγνού φιλάθλου, ο οποίος δίνει το υστέρημα του για τον ΠΑΟΚ και θα του το ανταποδώσουν με επιδόσεις, τίτλους, πρωτιές.

Οι στόχοι της κίνησής μας, δεν είναι ούτε οι προεδρικές θέσεις και οι «καρέκλες» ούτε οι προσωπικές φιλοδοξίες και η περιφορά αξιωμάτων. Η πολύχρονη και βάναυση «διακωμώδηση» του ΠΑΟΚ στα γήπεδα του μπάσκετ και η αγωνιστική κατάπτωση των υπολοίπων τμημάτων πρέπει να σταματήσει. Όσοι επιχειρούσαν επί σειρά ετών να ροκανίσουν τον Ερασιτέχνη προς ίδιον όφελος, είναι ήδη υπόλογοι απέναντι στο λαό του ΠΑΟΚ. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ έχει και μνήμη και κρίση.

Αντιπαρερχόμαστε την έλλειψη προτάσεων για το ξελάσπωμα του Α.Σ. ΠΑΟΚ από την απερχόμενη διοίκηση Κατσαρή και θέτουμε στην κρίση των μελών του Ερασιτέχνη τις θέσεις μας, τις οποίες θα αναπτύξουμε αναλυτικά στο κυρίαρχο όργανο, τη Γενική Συνέλευση:

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Μείωση ετήσιας συνδρομής, κατάργηση καρτέλας, κεντρικό μάρκετινγκ στον Α.Σ., υιοθέτηση βιβλίων Γ’ Κατηγορίας και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών σε όλα τα τμήματα, ορθολογική αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων (γήπεδο μπάσκετ κλπ), αναδιοργάνωση γραφείων, σύνταξη οργανογράμματος, δημιουργία και ανάπτυξη σύγχρονης – ενημερωμένης ιστοσελίδας.

Β. ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Κάρτα μέλους με προνόμια, εκκαθάριση Μητρώου μελών, δυνατότητα εγγραφής μελών μέσω διαδικτύου, γενική συνέλευση ανά εξάμηνο για απολογισμό και ενημέρωση, υιοθέτηση θεσμών διαφάνειας μέσω της τροποποίησης του Καταστατικού, πραγματική λειτουργία της Εξελεγκτικής Επιτροπής με συμμετοχή ατόμου από την μειοψηφία, εκλογικοί κατάλογοι διαθέσιμοι σε όλα τα ψηφοδέλτια, πρόβλεψη για ετήσιο διαχειριστικό έλεγχο σε ΠΑΕ και ΚΑΕ, άμεση δημοσιοποίηση των πρακτικών των Γ.Σ. και εφαρμογή των αποφάσεων τους.

Γ. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

Επιδίωξη πρωταθλητισμού σε όλα τα τμήματα, στελέχωση τμημάτων ανάλογα με αριθμό αθλητών, επιλογή των καλύτερων προπονητών, άμεση βελτίωση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων, υπαγωγή των Ακαδημιών του μπάσκετ υπό την ευθύνη και εποπτεία της ΚΑΕ όπως έγινε με την ΠΑΕ, ανάπτυξη παιδικού και εφηβικού αθλητισμού.

Δ. ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥΜΠΑΣ

Εξάντληση κάθε δυνατότητας ανάπτυξης νέου γηπέδου στην περιοχή της Τούμπας, κατάρτιση τεχνικής και οικονομικής προμελέτης κατασκευής του νέου γηπέδου στην Τούμπα από ανεξάρτητους φορείς (ΑΠΘ, Τεχνικό Επιμελητήριο), διεξαγωγή γενική συνέλευσης για την επιλογή μεταξύ των προτεινόμενων λύσεων, άμεση συνεργασία - πλήρη συμφωνία με την ΠΑΕ για την ικανοποίηση των αναγκών της, διεθνής διαγωνισμός μελέτης και κατασκευής του νέου γηπέδου, καθώς διασφαλίζει πλήρη διαφάνεια, ασφάλεια εγκαταστάσεων, μέγιστο οικονομικό όφελος, κατασκευαστική εμπειρία και ποιότητα.

Είναι στο χέρι των μελών του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, να αλλάξουν σελίδα και να οδηγήσουν πιο ψηλά την αγαπημένη μας ομάδα. Ψηφίστε μαζικά, ψηφίστε με τη συνείδηση σας στις ερχόμενες εκλογές, με γνώμονα το συμφέρον του ΠΑΟΚ και όχι το ατομικό συμφέρον.

Υ.Γ. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν έχω καμία πρόθεση, ούτε να πλήξω την ενότητα του ΠΑΟΚ, ούτε να θίξω το έργο του Θόδωρου Ζαγοράκη -στην προσπάθεια εξυγίανσης της ΠΑΕ- με τον οποίο είχα την τιμή να έχω αγαστή συνεργασία επί αρκετό διάστημα και το όραμα του για το ποδοσφαιρικό τμήμα θα εξακολουθώ να στηρίζω με επιμονή. Εύχομαι από το βάθος της καρδιάς μου, η αγαπημένη μας ομάδα να πετύχει το στόχο της και να γεμίσει με ικανοποίηση τις καρδιές εκατομμυρίων ΠΑΟΚτσήδων ανά τον κόσμο που προσφέρουν την ψυχή τους για την ασπρόμαυρη ιδέα.

Κανείς δεν είναι πάνω από την ιδέα του ΠΑΟΚ, που γαλούχησε γενιές ανθρώπων, και τους δίδαξε πώς να είναι υπερήφανοι, δυνατοί και τελικά νικητές, όταν αντιμετωπίζουν την αδικία, τη δολιότητα, το κατεστημένο. Αυτή η ανεπανάληπτη υπερηφάνεια ενός λαού, που έχει το σεβασμό και το θαυμασμό, ακόμα και των μεγαλύτερων αντιπάλων του, δεν μπορεί να κλονισθεί από μεμονωμένες πράξεις και άτομα.

Γιάννης Παπαδόπουλος


Πρόκειται για μια ανακοίνωση ελπίδας, που θέτει τα βασικά σημεία μιας αναγέννησης του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, της "μάνας" του σωματείου και μοναδικού ιδιοκτήτη του Εμβλήματος και του γηπέδου του. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος υπήρξε ιδιαίτερα πετυχημένος Αντιπρόεδρος της διοίκησης Ζαγοράκη, και η θητεία του αυτή αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για μια μελλοντική επιτυχημένη θητεία και στον Ερασιτέχνη. Το δυστύχημα είναι ότι ο Γιάννης Παπαδόπουλος όχι μόνο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των παλιών του συνεργατών στην ΠΑΕ, αλλά αντιθέτως τους έστρεψε εναντίον του, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ο διασπαστής της ενότητας του ΠΑΟΚ και αυτός που πάει κόντρα στο θέλημα του Προέδρου και φυσικού ηγέτη του ΠΑΟΚ Θόδωρου Ζαγοράκη. Αντίθετα, ο παρωχημένος και μέχρι πρότινος λαομίσητος νυν Πρόεδρος του ΑΣ Θανάσης Κατσαρής κατάφερε να εμφανίζεται τώρα εγγυητής της ενότητας, έχοντας εξασφαλίσει την στήριξη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό του του νυν Αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ηλία Βιολίδη, αλλά και μελών από το Χρυσό Δικέφαλο. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος αντίθετα έχει την υποστήριξη του ΜΕΛΒΑ, του φορέα που υποστηρίζει την Ιδέα της Λαϊκής Βάσης, δηλαδή ενός ΠΑΟΚ που θα ανήκει στο Λαό του. Η κρίσιμη Γενική Συνέλευση θα γίνει τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. στο γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσουν όλα, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να πάρουμε την τελική μας απόφαση για τις εκλογές της Τρίτης.

13/5/09

Λάρισα - ΠΑΟΚ 0-2


Κυρίαρχος

Μετά από ένα πάρα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο, όπου δοκιμάστηκαν σημαντικά οι αντοχές της ομάδας, ο ΠΑΟΚ απέδειξε σήμερα την ωριμότητα και τη σταθερότητά του και νίκησε άνετα την ΑΕΛ μέσα στη Λάρισα με 0-2. Αυτό, σε συνδυασμό με την ισοπαλία Πάο-ΑΕΚ, μας επανέφερε στην κορυφή της βαθμολογίας των πλέι-οφ, να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Είναι πολύ δύσκολο να χάσει ο ΠΑΟΚ ματς στο οποίο προηγείται, ιδιαίτερα όταν ο αντίπαλος δεν έχει διαφορά κλάσης. Από τη στιγμή που καταφέραμε να προηγηθούμε στο 9΄ με μια κεφαλιά-κεραυνό του Μπακα-γκολ, μετά από σέντρα-λουκούμι του Κονσεϊσάο, κρατούσαμε την τύχη μας στα χέρια μας. Ελέγξαμε το παιχνίδι σε όλη τη διάρκειά του, παίξαμε πειθαρχημένα και μυαλωμένα, τα χαφ έκαναν σπουδαία δουλειά στον ανασταλτικό τομέα, Ίβιτς-Σορλέν βρέθηκαν σε εξαιρετική μέρα, διήνυσαν πάρα πολλά χιλιόμετρα και βοήθησαν σημαντικά και στην επίθεση, και το ματς θα πήγαινε πολύ καλύτερα αν αξιοποιούσαμε τις δυο ευκαιρίες που μας δοθήκαν στο τέλος του α΄ ημιχρόνου. Συγκεκριμένα, στο 44΄ ο Μπακαγιόκο μπήκε αμαρκάριστος στην περιοχή της Λάρισας και σούταρε υπό καλές προϋποθέσεις, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ, ενώ ένα λεπτό αργότερα, νέα οργανωμένη αντεπίθεση της ομάδας μας βγάζει τον Κονσεϊσάο αμαρκάριστο στο ύψος της μεγάλης περιοχής, το συρτό σουτ που επιχείρησε πέρασε όμως λίγο άουτ.

Στο β΄ ημίχρονο το σκηνικό ήταν ίδιο, παρά τις απεγνωσμένες αλλαγές του Ουζουνίδη, ενώ εμείς από το 65΄ το γυρίσαμε σε 4-3-3 με την αλλαγή Μπακαγιόκο-Βιερίνια. Το γκολ που "κλείδωσε" τη νίκη ήρθε στο 80΄, με εξαιρετική αντεπίθεση από αριστερά, αριστοτεχνική ντρίμπλα Σορλέν, συρτή σέντρα, καταπληκτική προσποίηση Μούσλι που άφησε την μπάλα να περάσει κάτω απ' τα πόδια του, και εύκολα πλέον ο αμαρκάριστος Κονσεϊσάο έγραψε το 0-2. Πρέπει όμως να πω ότι παίξαμε αρκετά με τη φωτιά, γιατί όσο παραμένεις στο επίφοβο 0-1 ποτέ δεν ξέρεις πότε θα γίνει μια γκέλα και θα δεχτείς γκολ από το πουθενά. Τέτοιες περιπτώσεις υπήρξαν, όπως π.χ. στο 53΄, όταν ο Βέμπερ ξεμαρκαρίστηκε από αριστερά και έβγαλε σέντρα, ο Γιαννακόπουλος όμως, μόνος με το Χαλκιά, δεν βρήκε την μπάλα όπως ήθελε. Ήμασταν πάντως καλύτεροι και πήραμε δίκαια μια σπουδαία νίκη.

Το σύστημα ήταν στο α΄ ημίχρονο, μπροστά στην αμυντική τετράδα να βρίσκονται ο Βερόν με τον Ίβιτς, ο Κονσεϊσάο να κλίνει προς τα δεξιά και ο Σορλέν προς τα αριστερά. Επειδή όμως η Λάρισα ήταν επικίνδυνη κυρίως από τα αριστερά, έκλινε και ο Ίβιτς προς τα κει, ενώ ο Βερόν είχε το νου του δεξιά, ιδιαίτερα όταν έκανε επιθέσεις ο Κονσεϊσάο και μετά ξέμενε μπροστά. Στο β΄ ημίχρονο, όταν ο Μπακαγιόκο παραχώρησε τη θέση του στο Βιερίνια, ο Βιερίνια βοηθούσε Λίνο-Σορλέν, ενώ ο Ίβιτς πήγε πλέον προς τα δεξιά και ο Βερόν έμεινε απελευθερωμένος στο κέντρο. Γενικά η αλληλοκάλυψη λειτούργησε άψογα, με όλους τους παίκτες να μαρκάρουν σαν τα σκυλιά. Αυτοί που ξεχώρισαν πάντως ήταν ο Σορλέν, ο οποίος μπορεί να είναι αριστερό μπακ-χαφ-εξτρέμ ταυτοχρόνως (!), ο Κονσεϊσάο, ο οποίος έδειξε ακούραστη δύναμη και σθένος, ο Ίβιτς, που έκανε σήμερα ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια, έτρεξε πολύ, βοήθησε τόσο ανασταλτικά όσο και επιθετικά, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνω και στον Λίνο, τον οποίο τον είχαμε γλωσσοφάει ότι δεν μπορεί να παίξει καλά αριστερός μπακ, και παιχνίδι το παιχνίδι αποδεικνύει ότι μπορεί και παραμπορεί. Δεν έχει γίνει ακόμα 100% αξιόπιστος, αλλά πάντως βελτιώνεται διαρκώς, ξέρει να παίρνει πάρα πολύ επίκαιρες θέσεις, ενώ είναι και αρκετά γρήγορος. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε και στον Μούσλι, που ήταν πολύ καλός, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε ούτε σήμερα να σκοράρει, παρότι είχε χρυσή ευκαιρία στις καθυστερήσεις του αγώνα, όταν βγήκε μόνος με τον αντίπαλο τερματοφύλακα, δεν κατάφερε όμως να τον νικήσει. Καλή ευκαιρία είχε και στο 16΄, και πάλι σε κεφαλιά άουτ μετά από σέντρα του Κονσεϊσάο, αλλά και στο 56΄, όταν βρέθηκε και πάλι σε τετ-α-τετ με τον πολύ καλό τερματοφύλακα των γηπεδούχων. Θα ήταν πολύ καλό για την ψυχολογία του να σκοράριζε. Όσο για τον Μπάκα-γκολ, τι να πω; Αυτός το βιολί του. Είναι πλέον πρώτος σκόρερ της ομάδας. Μακάρι να συνεχίσει έτσι. Για την άμυνά μας να πω ότι όταν έχεις μπροστά σου τέτοια μεσαία γραμμή, η δουλειά σου γίνεται πολύ πιο εύκολη. Μπράβο σε όλους, μα ιδιαίτερα στο Μαλεζά. Για θυμηθείτε, ποιός ήταν ο Στελάρας ο Μαλεζάς πέρσι τέτοια εποχή και ποιός είναι τώρα. Καμία σχέση! Μπράβο στο παληκάρι!

Έριξα μια ματιά και στο άλλο παιχνίδι, Πάο και ΑΕΚ είναι πτώματα, δεν το συζητάω ότι η νίκη είναι το μοναδικό αποτέλεσμα την Κυριακή.

ΠΑΟΚΑΡΑ ΟΛΕ!

Συνθέσεις:

Λάρισα: Βράνιτς, Κώτσιος, Νταμπίζας, Βέμπερ (62' Ίλιτς), Κατσιαρός, Σαρμιέντο, Μετίν (66' Κυριάκος), Φωτάκης (73' Τσίγκας), Πάρα, Γιαννακόπουλος, Ζουράφκσι

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Λίνο, Σνάουτσνερ, Βερόν, Ίβιτς, Σορλέν (90'+ Μπαλάφας), Κονσεϊσάο (86' Λάκης), Μπακαγιόκο (66' Βιεϊρίνια), Μουσλίμοβιτς

ΣΚΟΡΕΡ: Μπακαγιόκο 9΄, Κονσεϊσάο 80΄

Κίτρινες κάρτες: 33΄ Κώτσιος, 36΄ Σαρμιέντο - 33΄ Μουσλίμοβιτς, 72΄ Ίβιτς, 84΄ Βιεϊρίνια Διαιτητής: Κωνσταντινέας (Μεσσηνίας)



Λάρισα - ΠΑΟΚ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ 1ου ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ

Πολύ καλά πάει μέχρι στιγμής το ματσάκι. Κατ' αρχήν βγήκε το αποτέλεσμα που θέλαμε στο απογευματινό ματς. Ισοπαλία. Κοπήκαν έτσι από δυο βαθμοί από Πάο και Αεκάκι. Όσο για μας, έχουμε μπει με αέρα νικητή και έχουμε δώσει στους Λαρσινούς να καταλάβουν ποιός είναι το αφεντικό του ματς. Ο Σάντος έκανε την έκπληξη και ξεκίνησε με 4-4-2, με Μπάκα παρτενέρ του Μούσλι και Βιερίνια στον πάγκο. Έτσι ο Μούσλι έχει σημαντικές βοήθειες και δεν είναι σαν την καλαμιά στον πάγκο. Ο δε Μπάκα χρίστηκε κιόλας σκόρερ με κεφαλιά-κεραυνό, μετά από "συστημένη" σέντρα του Κονσεϊσάο. Ο οποίος τα πάει μια χαρά από δεξιά, όπως και ο Σορλέν από αριστερά, ο οποίος με τα πνεμόνια και το πείσμα που διαθέτει παίζει αριστερό μπακ-χαφ-εξτρέμ κατά βούληση. Σπουδαίο παιχνίδι από το Γάλλο! Στο πρώτο τέταρτο ο Γιαννακόπουλος μας προβλημάτισε από αριστερά, από τη στιγμή όμως που δόθηκαν οι κατάλληλες εντολές σε Σορλέν αλλά και Ίβιτς να συγκλίνουν αριστερά το πρόβλημα λύθηκε. Από την άλλη πλευρά ο Μετίν προβληματίζει τον Σνάουτσνερ μόνο στην περίπτωση που βρει μέτρα να τρέξει. Όσο Κονσεϊσάο-Βερόν συγκλίνουν δεξιά σωστά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς χάσαμε δυο σπουδαίες ευκαιρίες με Μπάκα και Κονσεϊσάο στα δυο τελευταία λεπτά του ημιχρόνου. Θα ήταν καλά να "σκοτώναμε" τη Λάρσα και να μπαίναμε με άλλο αέρα στο δεύτερο ημίχρονο. Τώρα όπως έχουν τα πράματα θα πρέπει να προσέξουμε, γιατί το 0-1 είναι επισφαλές. Ίσως κάποια στιγμή να πρέπει να περάσει ο Βιερίνια για γρήγορες αντεπιθέσεις. Πάμε καλά πάντως, αν δεν κάνουμε κανένα λάθος θα βγούμε νικητές.

11/5/09

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 0-1


Έλεος!

Εγώ προσωπικά πάω γήπεδο για να φχαριστηθώ ποδόσφαιρο, αλλά και για να δείξω την αγάπη μου για τον ΠΑΟΚ. Γουστάρω ΠΑΟΚ και καλό ποδόσφαιρο. Αυτά τα δυο. Δεν μ’ ενδιαφέρει να πάω στο γήπεδο για να μανουριάσω, να χαλαστώ, να βρίσω και να επιβεβαιώσω πόσο χάλια είναι όλα γύρω μου και πόσο μας αδικεί μια ζωή η «πουτάνα η Αθήνα». Δεν έχω καμιά όρεξη να νιώσω αδικημένος. Δεν πιστεύω σε θεωρίες συνομωσίες, εκτός κι αν είναι πλήρως αποδεδειγμένες.
Αλλά κι εσύ, ρε Τάσο Κάκο, γιατί δεν μ’ αφήνεις ν’ αγιάσω; Γιατί δεν μ’ αφήνεις να φχαριστηθώ τόπι; Σφύριξε σωστά, όπως μπορείς, γιατί καλός διαιτητής είσαι και παραείσαι, όπως άλλωστε το απέδειξες και στον τελικό του Κυπέλλου, κι από κει και πέρα ας χάσει ο ΠΑΟΚ και με 0-3. Αυτή είναι η γοητεία του ποδοσφαίρου. Μπάλα είναι. Προσωπικά, είμαι απόλυτα εξοικειωμένος με το συναίσθημα της ήττας. Κι ούτε θα είχε νόημα η χαρά της νίκης αν δεν υπήρχε και η πίκρα της ήττας. Αυτό που δεν αντέχω είναι η αδικία. Όχι, δεν εννοώ την περιστασιακή αδικία, αυτή που αποκαλούμε «ανθρώπινο λάθος». Ούτε την ατυχία του τύπου «είχαμε πέντε δοκάρια και ο αντίπαλος με μισή αντεπίθεση μας κέρδισε». Αυτό που δεν υποφέρω είναι να επιβεβαιώνεται μονίμως ότι τελικά όλα είναι προκαθορισμένα, κι εμείς είμαστε απλώς τα κορόιδα που καθόμαστε και χολόσκαμε για κάτι που είτε βρέξει, είτε χιονίσει, είτε λιακάδα κάνει, αυτό θα γίνει όπως πρέπει να γίνει, γιατί κάποιοι έτσι το θέλουν.

Κατά την προσωπική και ταπεινή μου άποψη, μεγαλύτερη αδικία από τη σημερινή δεν έχει υποστεί ο φετινός ΠΑΟΚ. Και το λέει αυτό κάποιος ο οποίος δεν θεώρησε κακή τη διαιτησία στο ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Εκεί, όπως έγραψα και τότε, υπήρξαν κάποια φάουλ που θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με κίτρινη κάρτα και τιμωρήθηκαν. Ήταν αυστηρά μεν, αλλά εμείς δώσαμε το δικαίωμα, με το αμυντικό μας παιχνίδι. Στο Θρασύβουλο δεχτήκαμε ένα γκολ από πεντακάθαρο χέρι εκ προθέσεως, αλλά μπορούσε κανείς εύκολα να θεωρήσει ότι επρόκειτο για ανθρώπινο λάθος. Αυτό το σημερινό όμως ήταν καθαρή σκηνοθεσία. Ήταν αυτό που λέμε «στημένο», όχι απαραιτήτως με την έννοια του προσυμφωνημένου, αλλά με την έννοια ότι εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα με μια οργανωμένη μεθοδολογία, με μια αξιοζήλευτα καλοκουρδισμένη χορογραφία που θα ζήλευε και ο Νουρέγιεφ. Και εξηγούμαι:

Πρώτα απ’ όλα έχεις τον εκ των προτέρων ύποπτο. Τον Πάμπλο Γκαρσία. Αυτός ο άνθρωπος, όπως πάει, θα θεωρηθεί σε λίγο ύποπτος και για το προπατορικό αμάρτημα. Ενώ όλοι οι άλλοι πρέπει να αποδειχτούν ένοχοι προκειμένου να καταδικαστούν, αυτός είναι ανά πάσα στιγμή ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Οποτεδήποτε και να αποβληθεί, όλοι είναι πεπεισμένοι ότι "δεν μπορεί, κάτι θα έκανε".

Δεύτερον, προσπαθείς να δημιουργήσεις τεχνητή ένταση. Πρωτομάστορας σ’ αυτό ο Καραγκούνης. Ο άνθρωπος δεν έχανε ευκαιρία να δημιουργεί θέματα από κει που δεν υπήρχαν. Διαρκώς προσπαθούσε να παρασύρει το διαιτητή. Ένταση όμως δεν μπορούσε να δημιουργηθεί, γιατί ούτε οι παίκτες μας, ούτε οι φίλαθλοι δεν έπεφταν στην παγίδα. Οπότε η ένταση έπρεπε να σκηνοθετηθεί.

Φτάνουμε έτσι στην επίμαχη φάση του 43΄. Ο Σιμάο κάνει ένα επικίνδυνο τάκλινγκ, ο διαιτητής δεν το βλέπει, ο Γκαρσία μοιάζει πράγματι να εκνευρίζεται, δίνει μια κλωτσιά, αλλά βρίσκει αέρα, οι δυο παίκτες κάνουν να φύγουν, ο Γκαρσία κάνει «σκριν» χρησιμοποιώντας και τον αγκώνα στον Σιμάο, ο Σιμάο κάνει έναν μορφασμό πόνου, το παιχνίδι συνεχίζεται, ουδείς έχει προσέξει κάτι το επιλήψιμο εκτός ίσως από έναν στιγμιαίο εκνευρισμό, ο Κάκος δεν διακόπτει το παιχνίδι (και γιατί άλλωστε;), ήταν κάποιες στιγμές έντασης απ’ αυτές που δίνουν γοητεία στα ντέρμπι. Μετά από μισό λεπτό γίνεται ένα (αμφιλεγόμενο) φάουλ υπέρ του Παναθηναϊκού στο χώρο του κέντρου, σφυρίζει ο Κάκος, διακόπτεται το παιχνίδι, και πέφτουν όλοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού πάνω στο διαιτητή (οι μισοί) και στον Γκαρσία (οι άλλοι μισοί). Γίνονται όλοι ένα κουβάρι, σπρωξιές, «γαλλικά», οι Παναθηναϊκοί τα προκαλούν όλ’ αυτά, ο δε Σιμάο πέφτει ξαφνικά στο έδαφος σφαδάζοντας. Το τονίζω, ο Σιμάο δεν έπεσε αμέσως κάτω, έπεσε μετά από μισό λεπτό, όταν κατάλαβε ότι παίζει μια συγκεκριμένη σκηνοθεσία στη φάση. Ο Κάκος από τη μεριά του δεν μπαίνει να χωρίσει τους παίκτες (είναι οι Παναθηναϊκοί αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα, αυτοί ξεκίνησαν τα επεισόδια, ο Βύντρα μάλιστα κάνει κι ένα κεφαλοκλείδωμα στον Μουσλίμοβιτς, ο Γκαρσία από τη μεριά του είναι μεν εκνευρισμένος, αλλά τον συγκρατούν οι συμπαίκτες του και δεν εμπλέκεται στα επεισόδια), αφήνει την ένταση να αναπτυχθεί, ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κάτι πολύ κακό έχει συμβεί, ή ίσως να χάσει και κανένας ακόμη παίκτης του ΠΑΟΚ την ψυχραιμία του και να αποβληθεί, και τελικά δείχνει κίτρινες σε Βύντρα-Σαριέγκι και Μουσλίμοβιτς και κόκκινη στον Γκαρσία. Ο δε Σιμάο έχει στο μεταξύ μεταφερθεί εκτός αγωνιστικού χώρου ντεμέκ για πρώτες βοήθειες και κάνει τον ψόφιο κοριό, μην τυχόν και φάει καμιά κίτρινη κάρτα (ως όφειλε) και αποβληθεί, γιατί είχε ήδη μία.

Καταλαβαίνετε επομένως ότι αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο. Αυτό είναι θεατρική παράσταση. Ο Παναθηναϊκός έστησε επιδέξια ένα σκηνικό έντασης, στο οποίο ο Σιμάο παρίστανε τον χτυπημένο, οι υπόλοιποι παίκτες του Παναθηναϊκού τους αγανακτισμένους, και ο Κάκος τον δίκαιο. Κανείς τους όμως δεν ήταν αυτό που παρίστανε. Ο κατεξεφτελισμός κάθε έννοιας αλήθειας, ειλικρίνειας και δικαιοσύνης. Κι όπως δήλωσε και ο Σάντος, σε μια φάση μεταξύ δυο παικτών, να βγάλεις κόκκινη με τη μία στον έναν και τίποτα στον άλλο, είναι λίγο ύποπτο. Βγάλε τουλάχιστον και μια κίτρινη στον άλλο. Αλλά θα ήταν η δεύτερη… Ξέρει, βλέπετε, τι κάνει ο Τάσος ο Κάκος.

Συμπέρασμα: Ο Παναθηναϊκός πρέπει να βγει δεύτερος και θα βγει δεύτερος. Καλό καλοκαίρι!

Και πάμε στον μέγα κριτή της ελληνικής διαιτησίας, τον κύριο Μπαρούφα. Αυτός, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είπε ότι ο Γκαρσία δίκαια αποβλήθηκε, γιατί είχε «βεβαρημένο παρελθόν». Δηλαδή στις αποφάσεις του διαιτητή παίζει ρόλο και το βιογραφικό σημείωμα! Αν είναι δυνατόν! Οι δε παριστάμενοι συμφώνησαν, και επέμειναν μάλιστα στην συμπεριφορά του Γκαρσία, ο οποίος «δικαίως αποβάλλεται, αφού κοιτάξτε πώς διαμαρτύρεται». Οι διαμαρτυρίες του Γκαρσία γίνονται όμως ΜΕΤΑ την αποβολή! Δηλαδή αποβλήθηκε δίκαια, για κάτι που έκανε ΑΦΟΥ αποβλήθηκε. Θα μας τρελάνουν παντελώς!
Αλλά τι περιμένετε από κάποιον, ο οποίος στο δεύτερο γκολ της Λάρισας σχολίαζε την παρουσία παικτών της Λάρισας στην μικρή περιοχή του Σάχα λέγοντας ότι «ορθά δεν σφυρίζονται οφσάιντ, γιατί δεν επηρεάζουν τη φάση, αφού δεν εμποδίζουν το οπτικό πεδίο του Σάχα». Δηλαδή κοτζάμ Καθηγητής (ο Θεός να τον κάνει) δεν ήξερε ότι το δοκάρι θεωρείται νεκρό σημείο και το οφσάιντ αρχίζει να υπολογίζεται από τη στιγμή που έγινε το πρώτο σουτ, το οποίο πήγε στο δοκάρι, και όχι από τη στιγμή του ριμπάουντ, το οποίο κατέληξε και στα δίχτυα. Οπότε οι παίκτες δεν θα ήταν οφσάιντ, ακόμα κι αν συμμετείχαν στη φάση. Τι να λέμε τώρα… Ελληνικό ποδόσφαιρο ώρα μηδέν.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε και ανακοίνωση μετά τη λήξη του αγώνα, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Το πρώτο παιχνίδι των play off είναι μια φωτογραφία της ελληνικής ποδοσφαιρικής κοινωνίας. Εκεί που η καθαρή αγωνιστική προσπάθεια, το πείσμα, το πάθος και η γνώση για το ποδόσφαιρο πρέπει να ανταγωνιστούν το κεφάλαιο, τη γνώση του παρασκηνίου και τη δημιουργία κλίματος. Σ αυτή τη μονομαχία το αποτέλεσμα ήρθε διπλό...

Ο κατά τεκμήριο καλύτερος διαιτητής της χώρας, ο οποίος μας έχει κάνει να τον σεβόμαστε και να τον εκτιμούμε, έκανε σήμερα ένα λάθος που έκρινε τον αγώνα. Ο ίδιος μας έχει πείσει ότι τα λάθη του είναι ανθρώπινα. Και πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να μείνει ανεπηρέαστος από το κλίμα των ημερών, από την παραφιλολογία των επισκέψεων στα γραφεία της Τούμπας, από την ανάγκη του Παναθηναϊκού να ‘σώσει’ τη χρονιά του ή να διαλυθεί στα εξ ων πολυμετοχικά συνετέθη; Ο άνθρωπος Τάσος Κάκος λοιπόν αποβάλει ελαφρά την καρδία τον Garcia του ΠΑΟΚ, που δήθεν πρέπει να είναι και ευχαριστημένος που κατέκτησε τη 2η θέση. Ο άνθρωπος Τάσος Κάκος αφήνει στο παιχνίδι τον Simao του Παναθηναϊκού των δισεκατομμυρίων που ‘πρέπει’ να κερδίσει την θέση του Champions League, την οποία όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε έτσι εύκολα...

Το Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κρίνει σκόπιμο να διευκρινίσει ότι για εμάς ο μόνος δρόμος για την επιτυχία είναι αυτός που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα. Η ειλικρίνεια, η πολύωρη προσπάθεια για να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ στην προσπάθεια εξυγίανσης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά και ανάπτυξης του αγωνιστικού τμήματος κι όχι μόνο. Ίσως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε τη θέληση, ενδεχομένως και τη γνώση, να υπερκεράσουμε τις συγκεκριμένες οικονομικές μας δυνατότητες με μεθόδους παρασκηνίου και δημιουργίας κλίματος. Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει να μειώσουμε τον αντίπαλο, αλλά να εμφανιστούμε εμείς πιο δυνατοί.


Συγχαρητήρια στην ομάδα για την προσπάθειά της. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε στους ποδοσφαιριστές μας γιατί οι κίτρινες για τους άλλους είναι κόκκινες γι’ αυτούς. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ειδικά από το σημείο που τα play off δεν είναι για μας, αλλά για τους αντιπάλους μας μια δεύτερη ευκαιρία. Η διαδικασία ξεκίνησε τώρα και άτυχα. Όπως ξεπεράσαμε τις δύσκολες στιγμές μας, θα ξεπεράσουμε κι αυτή. Με έναν μόνο στόχο. Να διατηρηθεί το ήθος μας και το κεφάλι μας ψηλά...


Το Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Υ.Γ. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στον Πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την απώλεια του πατέρα του».

Καλές και άγιες οι ανακοινώσεις, εγώ αυτό που ξέρω όμως, είναι ότι στο δεύτερο ημίχρονο δεν πέσαμε ούτε μια φορά κάτω, δεν δημιουργήσαμε αντίστοιχες φάσεις, δεν διαμαρτυρηθήκαμε για τίποτα, ώστε να «αναγκάσουμε» τον Κάκο να βγάλει και καμιά κάρτα προς την άλλη μεριά. Το πρώτο ημίχρονο, όσο ήμασταν έντεκα εναντίον έντεκα και ξεκάθαρο φαβορί, πέρασε με τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί με το παραμικρό να δημιουργήσει εστίες έντασης. Το δεύτερο ημίχρονο, στο οποίο ήμασταν με παίκτη λιγότερο, πέρασε μέσα σε απόλυτη ηρεμία, σαν να είχε ήδη γίνει αυτό που έπρεπε να γίνει και όλοι περιμέναμε ησύχως το μοιραίο. Ξέρω, το γκολ μπήκε στα τελευταία λεπτά, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που περνάει μ’ αυτό τον τρόπο από την Τούμπα ο Παναθηναϊκός. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια. Θα περίμενα, λοιπόν, να επιλέξουμε κι εμείς μια στρατηγική έντασης στο β΄ ημίχρονο, κι όχι να κάνουμε τις Παναγίτσες. Αν τυχόν δεν κερδίσουμε στη Λάρισα και παράλληλα κερδίσει ο Παναθηναϊκός την ΑΕΚ, δηλώνω ότι θα πάψω να ασχολούμαι με τα πλέι-οφ.

Σε ό,τι αφορά το καθαρά αγωνιστικό κομάτι, η δική μου αίσθηση ήταν ότι αγωνιζόταν ο τυφλός εναντίον του αόμματου. Έβαλε Σορλέν και Ιβιτς αντί Βερόν, υποτίθεται για να έχουμε δυο πιο επιθετικογενή χαφ και να σπρώξουν τον ΠΑΟΚ μπροστά, αλλά αυτοί δεν το κατάφεραν επουδενί. Πανηγυρίζουμε για την παραμονή Σορλέν στον ΠΑΟΚ, αλλά αυτός είναι ένας ακόμη αργός παίκτης με εμμονή στο να γυρίζει την μπάλα προς τα πίσω. Δεν τολμάει, ή δεν μπορεί, κανένα από τα χαφ μας να βοηθήσει επιθετικά. Ο Μουσλίμοβιτς δεν είχε συμπαίκτη κοντά του σε ακτίνα τριάντα μέτρων. Τα δε εξτρέμ δεν συγκλίναν ούτε κι αυτά. Όσο ήμασταν έντεκα εναντίον έντεκα βρεθήκαμε καλά και όμορφα να έχουμε τρεις παίκτες μπροστά αριστερά, Βιερίνια-Σορλέν-Λίνο, αλλά δεν "βγήκαν" οι συνδυασμοί. Από την άλλη πτέρυγα δεν το συζητάω, ο Κονσεϊσάο έχει δώσει σε όλους να καταλάβουν ότι έτσι κι αλλιώς δε γουστάρει βοήθειες. Σήμερα όμως μια σέντρα της προκοπής δεν μπόρεσε να βγάλει. Αλγεινή εντύπωση μου προκάλεσε και ο Βερόν, ο οποίος μπήκε φρέσκος και πήγαινε περπατώντας. Εντάξει, καταπληκτικό το τακουνάκι-ασίστ, αλλά ποδοσφαιριστής που να μην μπορεί, ή να μην θέλει να τρέξει δεν νοείται τη σήμερον ημέρα.
Τώρα πηγαίνουμε υπό πίεση στη Λάρισα, σε αντίθεση με τη γηπεδούχο, που θα παίξει απελευθερωμένα κι ό,τι βγει.

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς, Σνάουτσνερ (89’ Μπακαγιόκο), Γκαρσία, Μαλεζάς Λίνο, Κονσεϊσάο, Κοντρέρας, Βιεϊρίνια (46’ Βερόν), Ιβιτς, Σορλέν, Μουσλίμοβιτς.

Παναθηναϊκός:
Γκαλίνοβιτς, Νίλσον, Σαριέγκι, Βύντρα, Μουν, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Καραγκούνης, Σιμάο (46’ Κλέιτον), Ιβανσιτς (46’ Νίνης), Μάντζιος, Ρουκάβινα (74’ Σαλπιγγίδης)

ΣΚΟΡΕΡ: 87’ Καραγκούνης

ΚΟΚΚΙΝΗ: 44’ Γκαρσία

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 40’ Σνάουτσνερ, 44’ Μουσλίμοβιτς, 82’ Βερόν - 18’ Σιμάο, 44’ Βύντρα, 44’ Σαριέγκι, 45’ Ζιλμπέρτο Σίλβα, 56’ Νίνης, 82’ Καραγκούνης

Διαιτητής: Κάκος (Κέρκυρας)

10/5/09

Πάμε για τη μεγάλη νίκη!


Λίγες ώρες μόνο μας χωρίζουν από το μεγάλο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, και θέλω απλά να εκφράσω κι εγώ την αδημονία μου, αλλά και την αισιοδοξία μου για αυτόν τον σπουδαίο αγώνα. Η ατμόσφαιρα στην πόλη είναι άκρως θετική, υπάρχει πανστρατιά, όλοι οι Παοκτσήδες ανυπομονούν, υπάρχουν άνθρωποι που ήρθαν ακόμα κι από το εξωτερικό για να δουν αυτό το παιχνίδι, κι είμαστε όλοι πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι ο ΠΑΟΚ θα καταφέρει επιτέλους να νικήσει σε ντέρμπι, και να μπει με το δεξί στα πλέι-οφ.

Η ενδεκάδα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι άκρως επιθετική, με Σορλέν-Ίβιτς στα χαφ και στον πάγκο τον Βερόν, ενώ στην επίθεση θα αγωνιστούν Κονσεϊσάο-Βιερίνια και Μουσλίμοβιτς. Αυτό σημαίνει ότι και ο Φερνάντο Σάντος πιστεύει και επιδιώκει τη νίκη. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει άλλωστε τίποτα να χάσει, μόνο να κερδίσει.

Πάμε όλοι μαζί λοιπόν, την Κυριακή στις 7 για τη μεγάλη νίκη!

Και του χρόνου θα τεντώνει,
θα τεντώνει μες στην Τούμπα το σεντόνι!

Μπερδεύτηκαν τα πράγματα στον Ερασιτέχνη





Σημαντικές εξελίξεις είχαμε την Παρασκευή στο θέμα των επερχόμενων εκλογών στον Ερασιτέχνη (ΑΣ) ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα, ενώ από διαρροές ήταν γνωστό ότι ο υπό παραίτηση Πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ κ. Θανάσης Κατσαρής θα ξαναέβαζε υποψηφιότητα, και μάλιστα με την υποστήριξη της ΠΑΕ (το τονίζω ότι ήταν «διαρροές», δηλαδή ανεπίσημες συζητήσεις, καμία δήλωση στον Τύπο ή επίσημη ανακοίνωση), ο τέως Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Γιάννης Παπαδόπουλος ανακοίνωσε επισήμως την δική του υποψηφιότητα για την Προεδρία του Ερασιτέχνη. Ακολούθησε ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία στρέφεται ευθέως εναντίον του τέως μέλους της.

Να δούμε κατ’ αρχήν τις δυο ανακοινώσεις. Ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, το πρωί της Παρασκευής δήλωσε:

«Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ενώ το ποδόσφαιρο κινείται σε ρυθμούς οικονομικής και αγωνιστικής εξυγίανσης και ανάκαμψης, το μπάσκετ και τα υπόλοιπα τμήματα του συλλόγου βιώνουν οικονομική δυσπραγία, διοικητική κατάρρευση και αγωνιστική κάθοδο. Οι συνεργάτες μου κι εγώ αποφασίσαμε να κατεβάσουμε ένα ψηφοδέλτιο στις εκλογές του Α.Σ. Ένα ψηφοδέλτιο που θα εκφράζει την αγωνία και την ελπίδα όλου του λαού του ΠΑΟΚ.

Προφανώς η λέξη ΠΑΟΚ δεν σημαίνει Πάνω Από Όλα Κατσαρής. Δηλώνουμε έτοιμοι να δώσουμε ένα τέλος στον κατήφορο. Η οικονομική εξυγίανση που πετύχαμε στην ΠΑΕ, ο πρωταθλητισμός σε όλα τα τμήματα και το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ είναι στις προτεραιότητες μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε αρμονικά με την ΠΑΕ και την καλούμε να ορίσει έναν εκπρόσωπο στο ψηφοδέλτιο μας, για τον οποίο δεν μπορεί να συντρέχει οποιοδήποτε κώλυμα, που ρητά απαγορεύει ο αθλητικός νόμος».

Το βράδυ της Παρασκευής, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. θέλησε να κρατήσει διακριτική στάση στις επερχόμενες εκλογές του ερασιτέχνη Π.Α.Ο.Κ. Κάναμε την επιλογή που πιστεύουμε ότι θα εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τα ζητήματα που αφορούν τον ποδοσφαιρικό Π.Α.Ο.Κ. Η υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου δεν θα μας ενοχλούσε καθόλου αν δεν την ακολουθούσαν εμπρηστικές δηλώσεις, γεμάτες υπαινιγμούς για την διαφάνεια και την εντιμότητα της πρότασής μας. Ο κ. Παπαδόπουλος, που ως μέλος του Δ.Σ. της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. κινδυνολογούσε για την συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αναρωτιέται σήμερα για νομικά κωλύματα. Οι υπέρμετρες, έστω προσωπικές, φιλοδοξίες του καθενός δεν πρέπει να είναι τροχοπέδη στην ενότητα του Π.Α.Ο.Κ. Η αγωνιώδης προσπάθεια κατάληψης αξιώματος (της ΚΑΕ πιο πριν, του Α.Σ. τώρα) δεν είναι δικαιολογία να ανακαλύψει ξαφνικά ο κ. Παπαδόπουλος, διακωμωδώντας βάναυσα το όνομα του μεγάλου συλλόγου μας, ότι ο κ. Κατσαρής είναι πάνω από τον Π.Α.Ο.Κ. Η εξυγίανση της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. είναι ένα όραμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, είναι σήμερα εφικτή χάρη στη συσπείρωσή τους και στη συνεχόμενη αιματηρή προσπάθεια. Την τρομακτική αυτή ενότητα είναι αδιανόητο πρώην στελέχη της Π.Α.Ε. να επιχειρούν να την ροκανίσουν προς ίδιον όφελος. Όποιος προσπαθεί -δημόσια ή στο σκοτάδι, με θεμιτούς ή αθέμιτους τρόπους- να καπηλευθεί αυτή την προσπάθεια είναι υπόλογος απέναντι στον ίδιο τον κόσμο».

Αυτό που προκύπτει άμεσα είναι ότι δυστυχώς, αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ εμφανίζεται διχασμένος. Όχι μόνο δεν κατέστη δυνατό να κατεβεί ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στις εκλογές, αλλά και οι δύο πλευρές εμφανίζονται να μην έχουν καθόλου καλές σχέσεις. Επειδή, όπως προανέφερα, το μόνο επίσημο στοιχείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αυτές οι δυο ανακοινώσεις, θα ξεκινήσω με μια προσεκτική ανάλυσή τους και στη συνέχεια θα κάνω ορισμένα ακόμη γενικότερα σχόλια.

Ξεκινώ με τη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου:

Ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίζεται έντονα εχθρικός και κατηγορηματικά ενάντιος στη νυν διοίκηση του Ερασιτέχνη. Αναφέρει ότι τα τμήματα του ΠΑΟΚ για τα οποία είναι υπεύθυνος ο Ερασιτέχνης «βιώνουν οικονομική δυσπραγία, διοικητική κατάρρευση και αγωνιστική κάθοδο» και ότι αυτός ο «κατήφορος» πρέπει να σταματήσει. Αποτολμά μάλιστα και ένα λογοπαίγνιο με τα αρχικά του ΠΑΟΚ, τα οποία δεν σημαίνουν, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «Πάνω Από Όλα Κατσαρής», υπονοώντας ότι το καλό του ΠΑΟΚ και το καλό του Κατσαρή είναι δυο αντιδιαμετρικώς αντίθετα πράγματα. Παρόμοια λογοπαίγνια έχουν ξαναγίνει νομίζω στο παρελθόν, αλλά είναι ίσως λίγο ατυχές να χρησιμοποιείς τα τέσσερα ιερά γράμματα για τέτοιου είδους λόγους.

Σε ό,τι αφορά την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν σαφώς πιο ήπιος. Αναφέρει ότι «κινείται σε ρυθμούς οικονομικής και αγωνιστικής εξυγίανσης και ανάκαμψης» και δηλώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε αρμονικά με την ΠΑΕ». Την καλεί μάλιστα να ορίσει εκπρόσωπό της στο ψηφοδέλτιό του, «για τον οποίο δεν μπορεί να συντρέχει οποιοδήποτε κώλυμα, που ρητά απαγορεύει ο αθλητικός νόμος». Αυτό είναι ένα πολύ έντεχνα και συγκεκαλυμμένα διατυπωμένο «καρφί» για τον κ. Ηλία Βιολίδη, τον εκπρόσωπο που έχει γίνει ανεπίσημα γνωστό ότι θα ορίσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο ψηφοδέλτιο που είναι – επίσης ανεπίσημα – γνωστό ότι θα κατεβάσει ο κ. Κατσαρής. Απ’ ό,τι έμαθα, αναφέρεται στη συμμετοχή του νυν Αντιπροέδρου της ΠΑΕ κ. Βιολίδη στο ΔΣ της Τούμπας ΕΠΕ, η οποία διαχειρίζεται την μπουτίκ του ΠΑΟΚ, αλλά και στο ότι είναι μέτοχος της ΠΑΕ, γεγονότα που απαγορεύονται από τον αθλητικό νόμο. Αν βέβαια είναι όντως έτσι, τότε μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για συμβουλή μάλλον, παρά για καρφί, εφόσον η ΠΑΕ θα βρισκόταν εκτεθειμένη αν ο εκπρόσωπός της στον Ερασιτέχνη προέκυπτε παράνομος. Και εν πάση περιπτώσει, δεν φταίει ο κ. Παπαδόπουλος αν η υποψηφιότητα του κ. Βιολίδη για τον Ερασιτέχνη δεν είναι σύννομη. Ούτε φταίει ο κ. Παπαδόπουλος αν ζητάει ο εκπρόσωπος στο δικό του ψηφοδέλτιο να είναι σύννομος. Οι νόμοι είναι να για τηρούνται.

Σχετικά με τα προγραμματικά του σχέδια, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι πρώτες του προτεραιότητες είναι: 1ον η οικονομική εξυγίανση του Ερασιτέχνη (υπονοεί άμεσα ότι αυτή τη στιγμή ο ΑΣ ΠΑΟΚ δεν είναι υγιής οικονομικά), 2ον ο πρωταθλητισμός σε όλα τα τμήματα (μάλλον αυτονόητος στόχος) και 3ον το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Σ’ αυτό το τελευταίο είναι φυσικό να κάνει ιδιαίτερη αναφορά, αφού είναι γνωστό ότι ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη από ένα καινούριο γήπεδο και ότι βασικός υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο Ερασιτέχνης, όπως άλλωστε και ο Θόδωρος Ζαγοράκης έχει συχνά τονίσει. Όσο για την οικονομική εξυγίανση, αναφέρει ότι την «πετύχαμε στην ΠΑΕ», θεωρώντας επομένως ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι ήδη οικονομικά υγιής χάρη και στη δική του συμβολή (είναι χαρακτηριστικό ότι δεν λέει «πέτυχα», λέει απλά και γενικά «πετύχαμε», χωρίς να εξηγεί σαφώς ποιους εννοεί, θέλοντας να εμφανιστεί «ενωτικός» και να μην στραφεί εναντίον κανενός στην ΠΑΕ).

Πάμε τώρα να δούμε πώς αντέδρασε σ’ αυτή τη δήλωση η ΠΑΕ, δηλαδή ο Θόδωρος Ζαγοράκης:

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση, κάτι μάλιστα που δεν μας έχει συνηθίσει ο Θόδωρος. Υπενθυμίζω ότι ακόμα και μετά από σφαγιαστικές διαιτησίες εναντίον του ΠΑΟΚ, η ΠΑΕ κρατούσε χαμηλούς τους τόνους, και τώρα, για ένα εσωτερικό θέμα του ΠΑΟΚ, τους ανεβάζει όσο ποτέ στο παρελθόν.

Χαρακτηρίζει τις προαναφερθείσες δηλώσεις Παπαδόπουλου «εμπρηστικές» και «γεμάτες υπαινιγμούς για την διαφάνεια και την εντιμότητα της πρότασής μας». Είδαμε όμως ότι οι δηλώσεις Παπαδόπουλου ήταν σχετικά φιλικές, ή έστω συγκαταβατικές προς την ΠΑΕ, αλλά αρκετά επιθετικές, άντε με κάποια διάθεση υπερβολής να τις χαρακτηρίσουμε και εμπρηστικές, εναντίον της νυν διοίκησης του Ερασιτέχνη. Επομένως, με τους χαρακτηρισμούς αυτούς που εκτοξεύει η ΠΑΕ, ταυτίζεται ουσιαστικά με τον κ. Κατσαρή, τον οποίο αποκαλεί άλλωστε «πρότασή μας». Είναι δηλαδή σαν να λέει «πώς τολμάς εσύ κ. Παπαδόπουλε να κατηγορείς έτσι τον κ. Κατσαρή, τη στιγμή που εμείς τον στηρίζουμε». Και προς επίρρωση, κατηγορεί ευθέως τον κ. Παπαδόπουλο ότι σαν Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ «κινδυνολογούσε για την συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». Μ’ αυτό τον τρόπο επιτίθεται όχι μόνο στο παρόν, αλλά και στο παρελθόν του κ. Παπαδόπουλου, θέλοντας να απαξιώσει την προσφορά του στην ΠΑΕ.

Την επιθυμία του κ. Παπαδόπουλου να γίνει Πρόεδρος του Ερασιτέχνη την αποκαλεί «υπέρμετρη προσωπική φιλοδοξία» (αλήθεια, ο κ. Κατσαρής που έχει γαντζωθεί τόσα χρόνια στην καρέκλα του Προέδρου, δεν είναι «υπέρμετρα φιλόδοξος»;) και «αγωνιώδη προσπάθεια κατάληψης κάποιου αξιώματος», κατηγορώντας μάλιστα τον κ. Παπαδόπουλο ότι το ίδιο έπραξε και στην ΚΑΕ. Έτσι, ουσιαστικά απαξιώνει πλήρως την επιθυμία συμμετοχής του κ. Παπαδόπουλου στα κοινά του ΠΑΟΚ και επιδιώκει να τον εμφανίσει σαν έναν υστερόβουλο και υπερεγωιστή άνθρωπο, που βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από τον ΠΑΟΚ.

Είναι τέτοια η προσπάθεια της ΠΑΕ να προσάψει όσα περισσότερα κακά μπορεί στον κ. Παπαδόπουλο, ώστε εκμεταλλεύεται το λογοπαίγνιο που χρησιμοποίησε ο κ. Παπαδόπουλος, για να τον κατηγορήσει ότι «διακωμωδεί βάναυσα το όνομα του μεγάλου συλλόγου μας». Ο Θόδωρος θεωρεί επίσης ότι ο κ. Παπαδόπουλος, με την υποψήφιότητά του «ροκανίζει την ενότητα του ΠΑΟΚ», ενότητα η οποία είναι απαραίτητη για την οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Κατηγορεί δηλαδή τον κ. Παπαδόπουλο ότι παρεμποδίζει την οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Η αναφορά μάλιστα ότι η διάσπαση αυτή της ενότητας μπορεί να γίνεται «δημόσια ή στο σκοτάδι, με θεμιτούς ή αθέμιτους τρόπους», επιχειρεί να προσδώσει μυστικιστικούς, σχεδόν μεταφυσικούς τόνους στην εναντίωση προς τον κ. Παπαδόπουλο, εφόσον υπονοεί ότι ακόμα κι άγιος να εμφανίζεται ο κ. Παπαδόπουλος προς τα έξω, μπορεί να δρα εναντίον του ΠΑΟΚ υπόγεια κι αόρατα, κάτι που προφανώς μόνο ο Θόδωρος Ζαγοράκης γνωρίζει. Το βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι η ανακοίνωση αυτή κόβει κάθε ομφάλιο λώρο που συνέδεε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τον κ. Παπαδόπουλο και τον τοποθετεί στους εχθρούς της.

Αυτά σε ό,τι αφορά την «κειμενική» ανάλυση των δυο ανακοινώσεων. Πάμε τώρα να συνδέσουμε τα γραφόμενα των δύο ανδρών, Παπαδόπουλου και Ζαγοράκη, με τον «εξωκειμενικό πλαίσιο», δηλαδή τα τεκταινόμενα στα κοινά του ΠΑΟΚ τον τελευταίο καιρό.

Πρώτα-πρώτα, όπως έχω ξαναγράψει, ήταν γνωστό, καθώς και φυσικό και αυτονόητο, ότι τον τελευταίο καιρό γινόταν πολλές υπόγειες ζυμώσεις για το ποιος θα αναλάμβανε την Προεδρία στον Ερασιτέχνη, εφόσον η θητεία Κατσαρή λήγει και ο κ. Κατσαρής τελούσε έτσι κι αλλιώς υπό παραίτηση και χρέη Προέδρου εκτελούσε ο Αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη κ. Δημοκράτης Παπαδόπουλος (συνωνυμία με τον τέως Αντιπρόεδρο της ΠΑΕ κ. Γιάννη Παπαδόπουλο). Ο κ. Κατσαρής είχε παραιτηθεί προκειμένου να αποφύγει την έντονη κριτική και τις εις βάρος του επιθέσεις, καθώς δεν ήταν καθόλου δημοφιλής μεταξύ των φιλάθλων του ΠΑΟΚ, και ιδιαίτερα αυτών που ασχολούνταν με τα κοινά του Ερασιτέχνη. Υπενθυμίζω ότι προ διετίας Χρυσός Δικέφαλος και ΜΕΛΒΑ είχαν κινήσει γη και ουρανό για να ανατρέψουν τη διοίκηση Κατσαρή, κάτι που δεν κατάφεραν, ενώ αργότερα ήταν τα συνεχόμενα προβλήματα στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ που ανάγκασαν τον κ. Κατσαρή να παραιτηθεί για να αποφεύγει την «καυτή πατάτα» και να αποδιώξει τα κριτικά βέλη από πάνω του.

Γνωστό είναι επίσης ότι Κατσαρής και Ζαγοράκης διατηρούν πολύ καλές, ίσως και άριστες σχέσεις, κάτι που έχει πει πολλάκις δημοσίως και ο Θόδωρος. Την διοίκηση της ΠΑΕ άλλωστε, ο Ερασιτέχνης την ορίζει, εφόσον πρόκειται, όπως ξέρουμε, για διοίκηση Πρωτοδικείου. Από το σημείο αυτό όμως, μέχρι την άποψη Θόδωρου, την οποία εξέφρασε στην πρόσφατη συνάντησή του με τους οργανωμένους και δημοσιεύτηκε και στον Τύπο (βλ. εδώ), ότι «νιώθει ηθικά υποχρεωμένος απέναντί του» υπάρχει μεγάλη απόσταση. Είναι διαστρέβλωση, και μάλιστα προσβλητική για το λαό του ΠΑΟΚ, να πιστεύει ο Θόδωρος (αν και αμφιβάλλω αν όντως το πιστεύει) ότι βρίσκεται Πρόεδρος στην ΠΑΕ «ελέω Κατσαρή». Ο Ζαγοράκης αυτή τη στιγμή αποτελεί τον φυσικό ηγέτη του ΠΑΟΚ, και κανένας Κατσαρής δεν μπορεί να τον κουνήσει.

Θα μπορούσε λοιπόν να ελπίζει ο κ. Παπαδόπουλος ότι θα συγκροτούσε ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο που θα κέρδιζε την ψήφο των μελών του Ερασιτέχνη. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό όμως θα ήταν η υποστήριξη, ή έστω η ουδετερότητα, του Θόδωρου Ζαγοράκη. Το παιχνίδι κρίθηκε στο «τάιμινγκ». Από τη στιγμή που έγινε γνωστό, έστω και ανεπισήμως, ότι ο κ. Κατσαρής θα ξαναβάλει υποψηφιότητα, και μάλιστα με τη στήριξη Ζαγοράκη, το μόνο που απέμενε στον κ. Παπαδόπουλο ήταν να αποσυρθεί ησύχως. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, ο κ. Κατσαρής έκανε υπόγεια τις διαβουλεύσεις του, αφήνοντας εντέχνως να διαρρεύσει ότι πιθανώς δεν θα ξαναείναι υποψήφιος, και μόλις «τα βρήκε» με το Θόδωρο έσπευσε να προκηρύξει αιφνιδίως εκλογές, και μάλιστα εν μέσω πλέι-οφ, ώστε να ξαναβγεί Πρόεδρος με «συνοπτικές διαδικασίες». Ο Γιάννης Παπαδόπουλος κατελήφθη εξ απήνης. Αν ήταν αρκούντως διορατικός, θα έπρεπε να έχει ανακοινώσει αρκετά νωρίτερα την υποψηφιότητά του, έστω και χωρίς να έχει εξασφαλίσει την επίσημη υποστήριξη της ΠΑΕ. Στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να εκδώσει μια ανακοίνωση υπερβολικά φιλική προς την ΠΑΕ, προκαταλαμβάνοντας την υποστήριξή της, αφού υπήρξε μέχρι πρότινος και Αντιπρόεδρός της, χωρίς να έχει μέχρι τότε διαρρεύσει κάποια έντονη διαφωνία του με αυτή. Θα ήταν έτσι δύσκολο για το Θόδωρο να στηρίξει τον αρκετά μισητό και σίγουρα παρωχημένο παράγοντα Κατσαρή, τη στιγμή που θα ήταν γνωστή η υποψηφιότητα του τέως Αντιπροέδρου της Διοίκησης Ζαγοράκη Γιάννη Παπαδόπουλου. Έτσι όμως όπως ήρθαν τα πράγματα, ο Γιάννης Παπαδόπουλος εμφανίζεται να είναι αυτός που διασπά την ενότητα του ΠΑΟΚ, δέχεται ευθέως πυρά από τον Θόδωρο Ζαγοράκη, και δεν ξέρω αν θα πρέπει να επιμείνει στην υποψηφιότητά του ή τελικά να αποσυρθεί.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες ότι εν μέσω πλέι-οφ ο κ. Παπαδόπουλος στρέφει την προσοχή των Παοκτσήδων στην ομφαλοσκόπηση, θα έλεγα ότι δεν είναι καθόλου φταίξιμο του κ. Παπαδόπουλου ότι οι εκλογές στον Ερασιτέχνη γίνονται εν μέσω πλέι-οφ. Ο κ. Κατσαρής τις όρισε έτσι, προκειμένου να περάσει την επανεκλογή του στο «ντούκου», όπως άλλωστε συνήθιζε πάντα.

Ένα άλλο λίγο σκοτεινό σημείο είναι ότι ο κ. Παπαδόπουλος είχε παραιτηθεί από την ΠΑΕ λόγω «έλλειψης χρόνου». Πού βρήκε λοιπόν το χρόνο ο κ. Παπαδόπουλος να ασχοληθεί με τον Ερασιτέχνη, αναρωτιούνται πολλοί; Είναι σαφές ότι είναι εύλογο το ερώτημα και αποκαλύπτει δύο τινά: Πρώτον, ότι δεν έφυγε ο κ. Παπαδόπουλος από την ΠΑΕ λόγω «έλλειψης χρόνου», αλλά εξαιτίας κάποιας ουσιαστικής διαφωνίας, και δεύτερον, ότι εφόσον σκόπευε ο κ. Παπαδόπουλος να ασχοληθεί περαιτέρω με τα κοινά του ΠΑΟΚ, καλό θα ήταν να έβρισκε καμιά καλύτερη δικαιολογία, γιατί αυτή γύρισε τώρα μπούμερανγκ εναντίον του, εφόσον μάλιστα δεν μας παρουσιάζει κάποια ευλογοφανή εξήγηση για το πού βρήκε τώρα το χρόνο που τόσο του έλειπε. Αν και δε νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα.

Κάπως πιο σημαντικό είναι ότι με την επίκληση του κ. Παπαδόπουλου σε «νομικό κώλυμα» και την ανταπάντηση της ΠΑΕ ότι ο κ. Παπαδόπουλος «κινδυνολογούσε για μη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις», αρχίζει να αχνοφαίνεται ο πραγματικός λόγος διαφωνίας του Παπαδόπουλου με τον Ζαγοράκη, ή και με τους υπόλοιπους στο ΔΣ της ΠΑΕ: Ο κ. Παπαδόπουλος είναι φανατικός της νομιμότητας και της τυπικής προσήλωσης στους κανονισμούς, ενώ ο Θόδωρος πιστεύει περισσότερο ότι τελικά «όλα βολεύονται», έστω και υπογείως, έστω και με λιγότερο νόμιμες λύσεις.

Ολοκληρώνω με δύο σκέψεις:

Η πρώτη είναι ότι ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ είναι κατά το νόμο ο φορέας που ελέγχει την ΠΑΕ εξ ονόματος του λαού του ΠΑΟΚ. Κατέχει πάντα το 10% των μετοχών του και έχει αυξημένες ελεγκτικές εξουσίες. Ίσως λοιπόν να ήταν καλή ιδέα ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη να είναι κάποιος άνθρωπος αρκετά προσκολλημένος στο νόμο και όχι ιδιαίτερα φιλικός προς το Θόδωρο, ώστε να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος στα τεκταινόμενα στην ΠΑΕ. Γιατί καλός και άγιος ο Θόδωρος, αλλά και οι άγιοι θέλουν τον έλεγχό τους. Ανεξέλεγκτο μην αφήνεις ούτε τον Θεό τον ίδιο.

Η δεύτερη σκέψη είναι ότι όλοι οι Παοκτσήδες έχουμε συμφωνήσει ότι στηρίζουμε σταθερά και ομόθυμα τον φυσικό ηγέτη του ΠΑΟΚ τον Θόδωρο Ζαγοράκη. Και στήριξη δεν σημαίνει μόνο στήριξη σε όσα συμφωνούμε. Αυτό θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Στήριξη σημαίνει να βρεις δύναμη να στηρίξεις ακόμα κι εκεί που προσωπικά διαφωνείς, ακριβώς γιατί αγαπάς και πιστεύεις τον Θόδωρο Ζαγοράκη, ο οποίος στο κάτω-κάτω, δεν μας έχει απογοητεύσει ποτέ (μέχρι τώρα τουλάχιστον).

Το συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι τα πράγματα μπερδεύτηκαν, και αναμένουμε τις επόμενες μέρες μέχρι τις εκλογές της 18ης Μαΐου, μήπως οι διάφοροι εμπλεκόμενοι μας τα ξεμπερδέψουν...