27/9/09

Ατρόμητος - ΠΑΟΚ 0-0


Ούτε και σήμερα θέλω να πω πολλά. Δυστυχώς έχει πάψει το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι να είναι το πιο σημαντικό στον ΠΑΟΚ. Τώρα έχουμε να ασχολούμαστε με τα αποδυτήρια, τα γραφεία της διοίκησης, τα ιατρεία. Κι αυτό είναι κατάντια. Αυτό που χρειάζεται είναι να ξαναβρεί η ομάδα την σταθερότητά της. Έγιναν πράγματι σημαντικά λάθη, αυτό είναι φανερό. Όμως τώρα δεν γίνεται να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξαναβρούμε την ενότητά μας, την καλή μας πίστη και, φυσικά, για να μην ξεχνιόμαστε, την ευθυγράμμισή μας πίσω από τον φυσικό ηγέτη της ομάδας, τον Θόδωρο Ζαγοράκη. Σε ό,τι αφορά το θέμα του προπονητή, είναι γνωστό ότι προσωπικά ουδέποτε υπήρξα θαυμαστής του Φερνάντο Σάντος. Από τη στιγμή όμως που ο Ζαγοράκης κατάφερε να τον επιβάλλει 100% με εκείνη τη μεγάλη μαγκιά το προηγούμενο καλοκαίρι, που τον κράτησε ουσιαστικά ενάντια στην λογική, όταν ακόμα κι οι πέτρες του λέγαν να τον διώξει, ο ΠΑΟΚ κέρδισε την σταθερότητα που χαρακτηρίζει κάθε πετυχημένη ομάδα. Κατάφερε να είναι μια ομάδα στην οποία κανείς δεν διανοείται να ανοίξει συζήτηση περί αλλαγής προπονητή. Αυτή είναι μια κατάκτηση που θα πρέπει πάση θυσία να την κρατήσει. Ουαί κι αλίμονο αν καταλάβουν οι παίκτες, οι οπαδοί ή οι δημοσιογράφοι ότι μπορούν να ανεβοκατεβάζουν προπονητές στον ΠΑΟΚ. Θα είναι η αρχή του τέλους. Ουαί κι αλίμονο αν κάνει πίσω ο Θόδωρος Ζαγοράκης σε κάτι που με τόση μαγκιά επέβαλλε. Πάει η μαγκιά του Προέδρου. Πάει η αξιοπιστία του. Και δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο απ' αυτό. Γι' αυτό η δική μου πρόταση είναι να καλέσει αύριο ο Ζαγοράκης τον Σάντος και να υπογράψουν εκείνο το συμβόλαιο επέκτασης της συνεργασίας. Και να κάνουν μια δήλωση ότι συνεχίζουν ως αρραγές μέτωπο και αποφασισμένοι να πάνε κόντρα σε όλες τις κακοδαιμονίες που έχουν πλήξει την ομάδα μας φέτος.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομάτι, ο ΠΑΟΚ είχε σήμερα να αντιμετωπίσει την παντελή έλλειψη φορ. Σαν αντίδοτο, ο Σάντος παρέταξε την ομάδα με ενισχυμένο κέντρο, Γκαρσία-Φωτάκη-Σορλέν, Κονσεϊσάο-Λίνο στα άκρα, και φουνταριστό τον... Βιερίνια. Η άποψή μου γι' αυτές τις - δύσκολες πραγματικά - περιστάσεις είναι γνωστή από το ματς με Ολυμπιακό: Πρέπει να έχεις γρήγορους επιθετικούς, οι οποίοι να μην εξωθούνται στα άκρα, αλλά να προσπαθούν να συγκλίνουν προς την καρδιά της αντίπαλης άμυνας και εκεί να συνεργάζονται με ένα-δύο με κάποιο χαφ ή και μεταξύ τους. Αν είναι να έχεις το ένα εξτρέμ στο άκρο αριστερό και το άλλο εξτρέμ στο άκρο δεξιά, ζήτω που καήκαμε. Δεν θα βρεθούν ποτέ. Και θα βγάζουν κάτι σέντρες για τον φορ που δεν υπάρχει. Γι' αυτό εγώ περίμενα σήμερα επιθετικό δίδυμο Βιερίνια-Κουτσιανικούλη, χαμηλά την μπάλα, γρήγορα ένα-δυο, κι ό,τι γίνει. Ο Σάντος έβγαλε έναν άλλο άσο απ' το μανίκι, δηλ. τον Λίνο αριστερό μεσοεπιθετικό. Και η αλήθεια είναι ότι τα πήγε πολύ καλά, βρωντοφωνάζοντας ότι αυτή είναι η κανονική του θέση. Και όσο Λίνο-Βιερίνια έπαιξαν κοντά ο ένας στον άλλο και συνεργάστηκαν, ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο επιθετικά είχαμε να παρουσιάσουμε σήμερα. Δεν κατάλαβα καθόλου μα καθόλου γιατί έπρεπε να βγει ο Λίνο στο 60΄, τη στιγμή μάλιστα που και ο Σαβίνι ήταν σήμερα κακός (γιατί άραγε;;). Ας έβγαινε ο Κονσεϊσάο, που κουράζεται μετά το 60', ιδιαίτερα σ' έναν τόσο κακό αγωνιστικό χώρο, που ο γερο-Σέρζιο δεν άφησε λακούβα που να μην πέσει μέσα. Γενικά η ομάδα έδειξε ότι δεν είχε τις λύσεις να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα, στο δε δεύτερο ημίχρονο είχαμε και πρόβλημα φυσικής κατάστασης, με αποτέλεσμα να δεχτούμε σημαντική πίεση από τον αντίπαλο, ο οποίος είχε Φαβάλι-Μπρίτο σε εξαιρετική μέρα, με αποτέλεσμα να εκτεθούν ανεπανόρθωτα Αραμπατζής και Σαβίνι ουκ ολίγες φορές. Και καλά, τον Αραμπατζή τον είχαμε ξεγραμμένο. Ο Σαβίνι, όμως; Γιατί τόσο κακή απόδοση σήμερα; Στο κέντρο της άμυνας Μαλεζάς-Τσιρίλο έχουν αρχίσει να εμπνέουν εμπιστοσύνη, έχοντας συμπληρώσει 180΄ χωρίς να δεχτούν γκολ, αλλά για να βγάλουν μια πάσα της προκοπής ούτε λόγος. Να φύγει η μπάλα κι όπου πάει. Ποδόσφαιρο... αλάνας. Ο δε Φωτάκης πολύ τρέξιμο, αλλά μέχρι εκεί. Ώρες-ώρες μου δίνει την εντύπωση ότι τρέχει σαν πανικόβλητος, χωρίς να σκέφτεται ούτε πού βρίσκεται, ούτε πού θέλει να πάει. Απλά τρέχει. Σήμερα ούτε ένα σουτ δεν μπόρεσε να κάνει. Κι αυτό γιατί δεν μπόρεσε να βρεθεί στην κατάλληλη θέση. Λοιπόν, η κριτική είναι εύκολη τέτοιες στιγμές, η ουσία είναι ότι πήραμε ένα πονταλάκι, και πρέπει να προετοιμαστούμε για το ματς της Τούμπας με τον Ηρακλή. Το Πρωτάθλημα έχει πάρα πολύ δρόμο, και υπενθυμίζω ότι θα έχουμε και φέτος πλέι-οφ. Αντί να μπούμε ως δεύτεροι και να τα σκατώσουμε στα πλέι-οφ όπως πέρσι, ας μπούμε ως πέμπτοι, αλλά με δυνάμεις και προετοιμασμένοι για μια καλή πορεία στα πλέι-οφ. Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό. Σκληρή δουλειά, καθαρό μυαλό, ηρεμία και εμπιστοσύνη. Αυτά είναι όσα χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ. Ας ελπίσουμε ότι θα τα βρει.

Συνθέσεις:

Ατρόμητος:
Μιχαηλίδης, Σκόνδρας, Κουτσόπουλος, Νάστος, Μπλένχιο, Νεμπεγλέρας, Σαρμιέντο, Τάτος (75’ Σφακιανάκης), Μπρίτο (63’ Κάμπας), Φαβάλι, Αναστασάκος (89’ Καλαντζής).

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Αραμπατζής, Σαβίνι (81’ Κοντρέρας), Τσιρίλο, Μαλεζάς, Πάμπλο Γκαρσία, Φωτάκης, Σορλέν (61’ Ιβιτς), Κονσεϊσάο, Λίνο (61’ Κουτσιανικούλης), Βιεϊρίνια.

Κίτρινες κάρτες:
24’ Νεμπεγλέρας, 27’ Σκόνδρας, 83’ Αναστασάκος - 23’ Μαλεζάς, 48’ Αραμπατζής΄, 86’ Κοντρέρας

Διαιτητής:
Λαμπρόπουλος (Ηλείας)

25/9/09

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ


Άντε γεια, και μην ξεχάσεις να πάρεις και τον Μάκη μαζί!

Α, και πού 'σαι, άσε και τις μετοχές στο τραπέζι φεύγοντας...


Ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΥΣ
Ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΝΕΝΑΝ,
ΟΣΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟ ΘΟΔΩΡΟ ΖΑΓΟΡΑΚΗ ΚΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ

23/9/09

Πανιώνιος - ΠΑΟΚ 0-0


Δεν έχω να πω πολλά για τον αγώνα. Ημιθανιακός εναντίον ΑΟ Μισοπεθαμένου έπαιζε. Και βγήκανε "κουλούρια". Τι άλλο;

Σε ό,τι αφορά τη φάση του γκολ του Βιερίνια που ακυρώθηκε: Δεν ξέρω τι σκέφτηκε ο διαιτητής, μπορεί πάντως άνετα να σφυριχτεί επιθετικό φάουλ στον τερματοφύλακα του Πανιωνίου από τον Κονσεϊσάο. Υπενθυμίζω ότι μέσα στην μικρή περιοχή του τερματοφύλακα δεν χρειάζεται ούτε να ακουμπήσεις τον τερματοφύλακα προκειμένου να του κάνεις φάουλ. Αρκεί να τον μαρκάρεις. Η φωτογραφία που σας έχω είναι ενδεικτική.

Αποβολή Παπάζογλου: ΔΕΝ υπάρχει αυτό το πράγμα! Ένας διαιτητής που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε ξεχάσει τις κάρτες σπίτι του έβγαλε απευθείας κόκκινη για ένα μαρκάρισμα που πάει καθαρά στην μπάλα (και την βρίσκει κιόλας)! Τεράστιο λάθος!

Γενικά περί Κύρκου: Λίγος και ανίκανος. Δεν έχει καταλάβει τι εστί ποδόσφαιρο. Δεν μπορείς επί 70΄ να έχεις αφήσει το παιχνίδι να ξεφύγει και να κάνει ο καθένας ό,τι εσκεμμένο φάουλ του καπνίσει χωρίς συνέπειες, και ξαφνικά στα τελευταία λεπτά να θυμάσαι να επιβάλεις την τάξη.

Δεν μ' αρέσει να ασχολούμαι με τη διαιτησία, αλλά είναι ευκαιρία, εφόσον θεωρούμε ότι σφαγιαστήκαμε, να ζητηθεί η παραίτηση του κυρίου Γκαγκάτση Βασίλειου. Να μας δώσει και πίσω τις μετοχές και γειά σας.
Θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την εξυγίανση του ΠΑΟΚ.

Από κει και πέρα: Αν τυχόν υπάρχουν παίκτες που κάνουν κακό στην ομάδα ας μπουν στο ψυγείο. Αλλιώς, όλοι μαζί, παίκτες, τεχνική ηγεσία, διοίκηση και κόσμος πρέπει να ομονοήσουν και να πάψει ο διχασμός.

Θέμα προπονητή: Έστω και τώρα, ας καλέσει ο Θόδωρος Ζαγοράκης τον Φερνάντο Σάντος να υπογράψει το συμβόλαιο επέκτασης της συνεργασίας. Η προπονητολογία πρέπει να σταματήσει. Τώρα!

Υπενθυμίζω: Ο ΠΑΟΚ έχει ψωμί. Έχει λαό, έχει γήπεδο να χτίσει. Τα λαμόγια τον εποφθαλμιούν. Ήταν για χρόνια στα χέρια τους, ας μην ξαναπέσει.

Ζαγοράκη πάρε τις σωστές αποφάσεις τώρα!

Συνθέσεις:

Πανιώνιος: Μπέλιτς, Μανιάτης, Λάτκα, Ριέρα, Μπάλαμπαν (87' Σίμωσης), Ρεκόμπα, Καστελιόνε (77' Σκούφαλης), Κουμορτζί, Κοντόες, Νικολάου, Τζαβέλλας

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Αραμπατζής, Γκαρσία, Τσιρίλο, Σορλέν, Μαλεζάς, Κουτσιανικούλης (46' Κονσεϊσάο), Βιεϊρίνια, Ιβιτς (63' Φωτάκης), Φιλομένο (46' Παπάζογλου), Σαβίνι

Κίτρινες κάρτες: 92’ Τζαβέλλας-67’ Τσιρίλο, 71’ Γκαρσία
Κόκκινες κάρτες: 74’ Παπάζογλου

Διαιτητής: Διαιτητής (Κύρκος)

ΣΧΕΔΙΟ ΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ;

Τα γράφω τώρα, Τετάρτη μεσημέρι, πριν τον αγώνα με τον Πανιώνιο:

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, κατά τις οποίες, από τις δυο τα χαράματα της Κυριακής ο Πρόεδρος και φυσικός ηγέτης του ΠΑΟΚ Θόδωρος Ζαγοράκης φέρεται να σκέφτεται αλλαγές στον ΠΑΟΚ, μεταξύ των οποίων αλλαγή προπονητή, εκτιμώ τα εξής:

Μπαίνει σε ενέργεια ένα σχέδιο εχθρών του ΠΑΟΚ, με σκοπό να οδηγηθεί σε αποχώρηση από τον ΠΑΟΚ ο Θόδωρος Ζαγοράκης και να ξαναπέσει η ομάδα βορά στα νύχια των λαμογιών που λυμαίνονταν τόσα χρόνια τον ΠΑΟΚ, σε ένα σχήμα υπό την φανερή ή κρυφή ηγεσία του Βασίλη Γκαγκάτση.

Εκτιμώ ότι το σχέδιο είναι δύσκολα αναστρέψιμο. Προβλέπω πολύ δύσκολες μέρες να έρχονται. Ας προσπαθήσουμε όλοι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, με ψυχραιμία, ταπεινότητα και καθαρό μυαλό. Πρώτα και κύρια όμως, μακάρι να βρει φώτιση και καθαρό μυαλό ο Θόδωρος Ζαγοράκης, γιατί φαίνεται πως επηρεάζεται από κακούς συμβούλους.

Ο ΠΑΟΚ ΠΑΝΩ ΑΠ' OΛΑ

- Διευκρινίσεις για όσους ντεν καταλαβαίνουν:

Το αν είναι ο Σάντος ο καταλληλότερος ή όχι για προπονητής στον ΠΑΟΚ είναι το τελευταίο που διακυβεύεται αυτή τη στιγμή.

Όμως η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα του Θόδωρου Ζαγοράκη είναι άρρηκτα δεμένη με αυτή του Σάντος. Όπως επίσης είναι δεμένη και με την ομόνοια και ομοθυμία στον ΠΑΟΚ. Η οποία χάθηκε.

Αυτή τη στιγμή ο Σάντος βρίσκεται στο έλεος του κάθε ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, ο οποίος θα ρυθμίσει την απόδοσή του ανάλογα με το αν θέλει να μείνει ο Σάντος στον ΠΑΟΚ ή όχι.

Από τα χαράματα της Δευτέρας η ομάδα είναι ακυβέρνητο καράβι. Δεν ελέγχεται ούτε από τον Πρόεδρο ούτε από τον προπονητή.

Ο προπονητής εύκολα αλλάζει. Αντικαταστάτης άξιος και μη αμφισβητήσιμος δύσκολα βρίσκεται.

Η δε φερεγγυότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα της διοίκησης αποκαθίσταται ακόμα πιο δύσκολα.

21/9/09

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός


Έλεγα λοιπόν, ότι ο ΠΑΟΚ έπαιξε απόψε φουλ επίθεση, ρίσκαρε όμως πολύ στην άμυνα, και τελικά το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε. Εξηγούμαι: Συνήθως παίζεις με ένα επιθετικογενές μπακ και ένα αμυντικογενές. Ώστε να έχεις τρεις στην άμυνα πάντα. Είχες δηλαδή Σνάουτσνερ αμυντικογενές δεξί μπακ κι έψαχνες να αγοράσεις δεξιοπόδαρο επιθετικογενές μπακ. Βρήκες τον Μουν. Είχες επιθετικογενή αριστερό μπακ τον Λίνο, κι έψαχνες αμυντικογενή. Βρήκες τον Σαβίνι. Ώστε να παίζουν είτε Σνάουτσνερ-Λίνο, είτε Μουν-Σαβίνι. Κι έχεις και τον Αραμπατζή, που το έχουν μάθει και οι πέτρες ότι δεν τον πολυπιστεύεις, δεν τον υπολογίζεις, και ψαχνόσουν μάλιστα το καλοκαίρι να τον πουλήσεις. Ο οποίος Αραμπατζής είναι επιθετικογενής. Έλα όμως που επειδή Σνάουτσνερ-Μουν σου τραυματίστηκαν, έπρεπε να βάλεις τον Αραμπατζή! Συμπέρασμα πρώτον: Ποτέ μην ξεγράφεις παίκτη σου. Να τους έχεις όλους ετοιμοπόλεμους. Όχι όπως με τον Βερόν, που του το είπες ξεκάθαρα ότι δεν τον υπολογίζεις. Κι αν τον χρειαστείς; Παίκτης σου είναι, πρέπει να τον έχεις ετοιμοπόλεμο. Για να μπορείς να είσαι και απρόβλεπτος. Αλλιώς οι παίκτες σου δεν θα έχουν κίνητρο. Ο Βιτόλο, ας πούμε, που το έχεις ανακοινώσει με χίλιους τρόπους ότι θα είναι βασικός, τι κίνητρο θα έχει; Άστον να αγωνίζεται σε κάθε προπόνηση να δείξει την αξία του! Συμπέρασμα δεύτερο: Αφού θα βάλεις αναγκαστικά Αραμπατζή δεξί μπακ, αριστερό θα πρέπει να βάλεις τον Σαβίνι. Όχι που μου βαλες δυο μπακ που στην ουσία δεν είναι μπακ! Απόψε είχαμε δυο τρύπες στα άκρα της άμυνας. Και καλά ο Αραμπατζής, θα σου πει, "εμένα ούτε καν με υπολόγιζες". Αλλά ο Λίνο; Εντάξει, πέρσι ήρθε στα μέσα της χρονιάς απο Πορτογαλία, του λείπαν και παιχνίδια. Φέτος όμως; Είναι εικόνα αυτή που παρουσιάζεις, ρε Λίνο; Είναι δυνατόν να σε έχει κάνει χαζό ο... Τοροσίδης; Ρεζίλι μας έκανε ο Λίνο, παιδιά! Είναι δυνατόν να είναι βασικός κι αναντικατάστατος αυτή η κινούμενη τρύπα; Και την ίδια ώρα να έχεις αριστερό μπακ γκαραντί από Ιταλία, και να μου τον βάζεις... σέντερ μπακ! Και στον πάγκο σου να αφήνεις Μπιζέρα-Μαλεζά, δυο σέντερ μπακ ενδεκαδάτα! Και δεν τους βάζεις, για να βάλεις Σαβίνι και τον άλλο τον απίθανο, τον Τσιρίλο! Ο οποίος στο πρώτο γκολ φέρει ακέραια την ευθύνη, γιατί χάνει τον Ντιόγκο. Στην καρδιά της άμυνας! Και είναι η δεύτερη φορά, μετά το κάζο της Τρίπολης! Σύμφωνοι, μετά Χριστό προφήτης ειναι εύκολο να είναι κανείς, όμως ο Σάντος πήρε πάρα πολλά ρίσκα σήμερα, κι απ' την στιγμή που δεν του βγήκαν, θα τ' ακούσει. Ήταν σαφές το πρόβλημα και στο αριστερό άκρο, αλλά και στο κέντρο της άμυνας στο ψηλό παιχνίδι. Πολύ καλός ο Σαβίνι, αλλά δεν έχει μπόι. Έπρεπε οπωδήποτε να παίξει ο Μπιζέρα, είτε με Μαλεζά είτε με Τσιρίλο. Η άμυνά μας φέτος έχει χάσει το συγχρονισμό της, την ομοιογένειά της, τη σταθερότητά της. Εντάξει, έχουμε πολλούς τραυματισμούς, με πρώτη και κύρια του στυλοβάτη μας Κοντρέρας, όμως δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζουμε αυτή την εικόνα. Δυο γκολ απ' τον Ολυμπιακό πέρσι φάγαμε με εννιά παίκτες! Ποτέ σχεδόν δεν φάγαμε πέρσι δυο γκολ σε έναν αγώνα. Τ' είν' αυτό το πράγμα φέτος;

Δεύτερο θέμα: Βάζεις γκολ στο 10΄ και οπισθοχωρείς; Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο πράγμα. Απίστευτο! Ήταν επιτακτική ανάγκη να πιέσουμε ψηλά για να σημειώσουμε κι άλλο γκολ. Χάσαμε ουσιαστικά ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο, ενώ ο Ολυμπιακός όσο περνούσε η ώρα ανέβαινε, και μετά το 30΄ φαινόταν ότι είναι πιθανό να σκοράρει. Εδώ σκόραρε η Χέρενφεν, ο Ολυμπιακός δεν θα σκόραρε; Χρειαζόταν πίεση πιο ψηλά και πιο επιθετικό παιχνίδι. Η απόδοσή μας στο διάστημα 20΄-45΄ ήταν κάκιστη. Στατικοί παίκτες, αμήχανοι, αγχωμένοι. Εντάξει, στο β΄ ημίχρονο η εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά. Πιέσαμε πράγματι ψηλά, δείξαμε ταχύτητα, πάθος για τη νίκη, βγήκαν κάποιοι καλοί συνδυασμοί, δεν υπήρχε όμως η τελική πάσα. Ο Φιλομένο χάθηκε ανάμεσα στα σέντερ μπακ του αντιπάλου. Γιατί; Γιατί ο Σάντος ξέχασε να τονίσει στον Φιλομένο να συγκλίνει κι αυτός κοντά σε ένα εξτρέμ, για να παίζουν γρήγορα ένα-δυο. Πολλές φορές ο Φιλομένο έπαιρνε θέση φορ και χανόταν. Αν έπαιζε πιο κοντά στα ταχύτατα εξτρέμ μας, ίσως έκανε κι άλλη ευκαιρία σαν αυτή του 75΄ και σκοράριζε.

Τρίτο θέμα: Είναι δυνατόν να κάνεις αλλαγές στο 83΄ και στο 87΄; Γιατί; Για καθυστέρηση; Ή είσαι πίσω στο σκορ και έχεις απελπιστεί; Το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες, και ο Σάντος ήταν σήμερα ντεφορμέ. Τέλος πάντων, κάνεις που κάνεις αλλαγή στο 83΄. Βγάζεις το μοναδικό αμυντικό σου χαφ; Τρελάθηκες τελείως; Για να βάλεις αυτόν τον ξεψυχισμένο; Αν είναι δυνατόν! Η αλλαγή Ίβιτς-Γκαρσία δείχνει σοβαρή θαλασσοταραχή στον πάγκο του ΠΑΟΚ, και αποφάσεις που παίρνονται υπό πίεση. Δεν ξέρω γιατί...
Ενεργούσε ο Σάντος σήμερα υπό τρομακτική πίεση να κερδίσει το παιχνίδι. Και κόλλησε μόνος του τον εαυτό του στον τοίχο.

Άλλο ζήτημα: Στο α΄ ημίχρονο έπαιζαν ο αριστεροπόδαρος Κουτσιανικούλης από αριστερά κι ο δεξιοπόδαρος Βιερίνια από δεξιά. Κανονικά, δηλαδή, για να βγάζουν σέντρες προς Μούσλι. Στο β΄ ημίχρονο, επειδή τραυματίστηκε ο - έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτος Μούσλι (άλλο πρόβλημα κι αυτός) - και μπήκε αναγκαστικά ο Φιλομένο, που δεν είναι κλασικός φορ, άλλαξαν πλευρές Βιερίνια-Κούτσια, για να μπορούν να έχουν το καλό τους πόδι εσωτερικό και να συγκλίνουν προς τα μέσα, προς το κέντρο. Πάρα πολύ σωστή απόφαση, αλλά δεν συνδυάστηκε με κατάλληλες εντολές στον Φιλομένο. Ο Φωτάκης πάντως έκανε ό,τι μπορούσε και ντουμπλάρισε ουκ ολίγες φορές. Έχει φοβερά πνευμόνια αυτό το παίδι, αλλά δυστυχώς η τεχνιθκή του κατάρτιση είναι οριακά επαρκής.

Είμαστε όμως κι άτυχοι. Όχι μόνο για τη μεγάλη ευκαιρία που χάσαμε, αλλά και στην άμυνα. Όπου βλέπω και ξαναβλέπω τη σέντρα του Ντουντού στο 90΄ και δεν πιστεύω στα μάτια μου. Πιέζεται από δυο παίκτες και βγάζει την τέλεια σέντρα με τρελά φάλτσα στο πίσω δοκάρι! Σπάνια περίπτωση. Δεν ξέρω, ίσως έπρεπε να την καθαρίσει τη φάση ο Χαλκιάς με έξοδο. Ήταν όμως δύσκολη σέντρα. Τι να πω...
Εγώ κρατάω το πάθος για τη νικη του β΄ ημιχρόνου, την απόδοση Βιερίνια-Κουτσιανικούλη, το δοκάρι του Φιλομένο, και την καλή κυκλοφορία της μπάλας. Θεωρώ ότι με βελτίωση στην άμυνα, πιθανόν με επιστροφή Κοντρέρας, όλα θα πάνε καλύτερα. Ευελπιστώ και ο Ζαγοράκης να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Διακυβεύεται η αξιοπιστία του, δηλαδή η αξιοπιστία του ΠΑΟΚ. Γιατί αν ανοίξουν μια φορά οι ασκοί του Αιόλου, ΔΕΝ ξανακλείνουν. Μετά, σε κάθε ήττα θα ξαναρχίζει η προπονητολογία. Μεγάλη πληγή στον ΠΑΟΚ, απ' την οποία τρέφονται πολλοί! Προσωπικά, αν τυχόν κάνει καμιά μαλακία ο Ζαγόρ, θα ξενερώσω άσχημα. Καλός-κακός ο Σάντος, αυτός είναι και σ' όποιον αρέσει! Δεν το λέω εγώ, ο Πρόεδρος μας το είπε. Λοιπόν, ας μην πετάξουμε στα σκουπίδια την μεγαλύτερή μας κατάκτηση, που είναι η ηρεμία και η σταθερότητα. Ας μην γίνουμε βορά στα λαμόγια που τρέφονται από τις σάρκες του ΠΑΟΚ και θέλουν κάθε βδομάδα να μας αλλάζουν και προπονητή, για να έχουν να γράφουν και να λένε από τα ραδιόφωνα. Προχωράμε! Διπλό στη Νέα Σμύρνη την Τετάρτη!

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Αραμπατζής, Πάμπλο Γκαρσία (83΄ Ίβιτς), Τσιρίλο, Σαβίνι, Λίνο, Φωτάκης, Κουτσιανικούλης, Βιεϊρίνια (88΄ Κονσεϊσάο), Σορλέν, Μουσλίμοβιτς (46΄ Φιλομένο)

Ολυμπιακός:
Νικοπολίδης, Ραούλ Μπράβο, Μέλμπεργκ, Α. Παπαδόπουλος, Ζεβλάκοφ, Ντουντού, Λεντέσμα, Στολτίδης (77΄ Μήτρογλου), Λεονάρντο (86΄ Όσκαρ), Τοροσίδης, Ντιόγο (88΄ Γκαλίτσιος)

ΣΚΟΡΕΡ: 10΄ Βιεϊρίνια - 41΄ Ντιόγο, 90΄ Παπαδόπουλος

Κίτρινες κάρτες: 29΄ Φωτάκης, 46΄ Φιλομένο - 60΄ Λεονάρντο

Διαιτητής: Τάσος Κάκκος (Κέρκυρας)

Θέμα Σάντος

Ξεκινώ την τεχνική ανάλυση του αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού ξανατονίζοντας ότι ο ΠΑΟΚ έπαιξε σύστημα 4-3-3, δηλαδή με τρεις επιθετικούς. Τα εξτρέμ είναι κι αυτά επιθετικοί, για να συνεννοούμαστε, δεν είναι μόνο οι φορ. Είχε Βιερίνια Κουτσιανικούλη εξτρέμ και Μούσλι φορ. Στο κέντρο είχε Σορλέν αριστερά, Φωτάκη δεξιά και Γκαρσία στο κέντρο και με ανασταλτικά καθήκοντα. Τετράδα άμυνας Αραμπατζή δεξιά, Λίνο αριστερά, Τσιρίλο-Σαβίνι στο κέντρο. Η τετράδα αυτή ήταν και το κλειδί της... ήττας, και σηκώνει πολλή κουβέντα.
Διακόπτω όμως εδώ, για να σας πω ότι μόλις διάβασα στο goalday.gr (βλ. εδώ), σε ανώνυμο ρεπορτάζ, ότι φεύγοντας ο Ζαγοράκης απ' την Τούμπα, ερωτώμενος περί Σάντος απάντησε: "Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη". Εύχομαι και παρακαλώ να ήταν κάποια λόγια που ξέφυγαν από τον Πρόεδρο πάνω στη στενοχώρια και τη σύγχυση. Εύχομαι επίσης να μην είναι πολύ αργά. Γιατί πλέον τι μπορείς να κάνεις; Να βγάλεις δήλωση ότι στηρίζεις τον προπονητή; Τότε είναι που θα ρίξεις λάδι στη φωτιά. Θέλω να τονίσω ότι κάτι σπουδαίο που κέρδισε ο ΠΑΟΚ επί Ζαγοράκη είναι να τελειώσει μια και καλή η προπονητολογία. Γίναμε σοβαρή ομάδα, με σοβαρό προπονητή. Ίσως όχι τον καλύτερο, αλλά με σοβαρό και σταθερό προπονητή. Που έχει την απόλυτη στήριξη της διοίκησης και δεν τον κουνάει κανείς. Μεγάλη υπόθεση! Και το κερδίσαμε χάρη κυρίως στην τεράστια μαγκιά του Προέδρου να κρατήσει τον Σάντος τότε, μετά την πρώτη χρονιά που είχαμε βρεθεί ένατοι. τότε που κι εγώ παρακαλούσα να φύγει. Λοιπόν, ας μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε, γιατί μαζί με την σταθεροτητα και την αξιπιστία στον πάγκο, θα χαθεί και η αξιοπιστία της διοίκησης. Κι αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό!

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός

Είμαι κι εγώ πολύ στενοχωρημένος για την ήττα, ήταν οδυνηρή έτσι όπως ήρθε στο 90΄ από έναν αντίπαλο με σημαντικές απουσίες, αλλά πρέπει να βρούμε τη δύναμη να προχωρήσουμε. Το πρωτάθλημα είναι ένας μαραθώνιος, έχει πολύ δρόμο μπροστά του, και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία τα δυο επόμενα παιχνίδια στην Αθήνα να πάρουμε δυο διπλά σερί και να δείξουμε ότι είμαστε πράγματι μια ομάδα πρωταθλητισμού. Θεωρώ ότι κάναμε μια καλή εμφάνιση σήμερα, δείξαμε ότι έχουμε βελτιώσει κατά πολύ την ανάπτυξή μας, έχουμε βάλει ταχύτητα στη μηχανή μας και παίζουμε πάντα για τη νίκη. Όσο για συντηρητισμό, ούτε κουβέντα. Η ομάδα έπαιξε 4-3-3, φουλ επίθεση. Πιο επιθετικό σύστημα είναι μόνο το 4-2-4, που τελευταία φορά παίχτηκε στο Μουντιάλ του ’78.

Θα προχωρήσω σε τεχνική ανάλυση, υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα σημεία, θέλω όμως να πω ότι μόλις άκουσα στην Αθλητική Κυριακή ότι τους τηλεφώνησε ο Γιώργος Μίνος και τους είπε ότι ο Ζαγοράκης έφυγε στις δυόμισι το πρωί από την Τούμπα κι ότι υπάρχει θέμα Σάντος.
Έχω να πω το εξής: Πριν δέκα μέρες ο Πρόεδρος σε μεγάλη συνέντευξη τύπου τοποθετήθηκε ρητά και κατηγορηματικά για το θέμα προπονητή στον ΠΑΟΚ, και δεν ήταν η πρώτη φορά. Είχαν προηγηθεί και άλλες πολλές. Έχει χαλυβδώσει ο Πρόεδρος την ομάδα, την έχει κάνει συμπαγή, όλα λειτουργούν όπως πρέπει, και ο ΠΑΟΚ προπονητή έχει. Δεν μπορεί να βγαίνει ένας δημοσιογραφίσκος που μόνο τον γέλωτα ξέρει να προκαλεί και να λέει τέτοια πράματα. Δηλαδή, αν έχεις από τη μια μεριά την αξιοπιστία του Ζαγοράκη κι από την άλλη την αξιοπιστία του Μίνου, ποιον από τους δυο θα πιστέψεις; Ήμαρτον! Ας πάψουν κάποιοι να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του ΠΑΟΚ. Αν τυχόν κάνει τη μαλακία ο Ζαγόρ υπό το κράτος της σύγχυσης, θα είναι το λάθος της ζωής του και πολλά δεινά θα επακολουθήσουν. Και δεν είμαι καθόλου «Σαντόσκυλο», αντιθέτως σ’ αυτό το μπλογκ μπορείτε να διαβάσετε τι έχω πει κατά καιρούς για τον Σάντος. Λοιπόν, αυτά. Προχωράμε κανονικά. Και πολύ σύντομα η ομάδα θα έρθει στα ίσα της.

14/9/09

Αστέρας Τρ. - ΠΑΟΚ 1-1


Δεν μπορέσαμε δυστυχώς να πάρουμε τους τρεις βαθμούς σήμερα, αν και θα μπορούσαμε. Τα κρίσιμα στοιχεία από τα οποία κρίθηκε το παιχνίδι ήταν τα εξής:
Πρώτο και κύριο, το «φτηνό» γκολ που δεχτήκαμε, από γιόμα του αντίπαλου τερματοφύλακα και αβίαστο λάθος γύρισμα του Τσιρίλο στον Χαλκιά.
Δεύτερο, τα πολλά ατομικά λάθη, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, το οποίο πέρασε έτσι αναξιοποίητο.
Τρίτο, το γεγονός ότι μετά το 75΄-80΄ μείναμε τελείως από δυνάμεις, σε αντίθεση με τον αντίπαλο.
Τέταρτο, η «κατάρα» των τραυματισμών, που συνεχίζεται. Σήμερα ήταν η σειρά του Βιτόλο να τραυματιστεί, νωρίς-νωρίς στο 6΄, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελεστεί σωστά το 4-4-2 που είχε σχεδιάσει ο Σάντος. Ο Γκαρσία, ο οποίος τον αντικατέστησε, δεν ήταν κακός, επιχείρησε μάλιστα να βάλει και μια τάξη στην οργάνωση της ομάδας στη μεσαία γραμμή, το παιχνίδι όμως σήμερα ήταν πολύ απαιτητικό σε τρεξίματα, ο αντίπαλος πρέσαρε πάρα πολύ στη μεσαία γράμμη, και ο Γκαρσία δεν έχει τα πνευμόνια που απαιτούνται, ούτε, πολύ περισσότερο, ο Ίβιτς.
Τέλος, συνεχίστηκε η αφλογιστία του Μουσλίμοβιτς, ο οποίος δεν κατάφερε να ανησυχήσει την αντίπαλη άμυνα.
Αυτά σε γενικές γραμμές, κάπου νομίζω ότι είμαστε και άτυχοι φέτος, ελπίζω να γυρίσει η τύχη μας στο επόμενο παιχνίδι, που τυγχάνει να είναι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα.
Κατά τ’ άλλα:
Δεν ήταν κακό το comeback του Αραμπατζή, ο οποίος έδειξε μια κάποια αστάθεια και αναξιοπιστία στα αμυντικά του καθήκοντα, έδειξε όμως ταυτοχρόνως ότι παραμένει ένας μοντέρνος μπακ, που θεωρεί φυσικό το να προωθείται συχνά-πυκνά και δεν παθαίνει «ίλιγγο» μόλις περνά τη μεσαία γραμμή.
Μέτριος ήταν αντιθέτως για άλλη μια φορά φέτος ο Λίνο.
Στη θέση του σέντερ μπακ χρησιμοποιήθηκε ο Σαβίνι, αφήνοντας στον πάγκο τον Μαλεζά, και δεν τα πήγε διόλου άσχημα. Έδειξε ότι έχει ποδοσφαιρική νοημοσύνη, πολύ καλά κοψίματα, αλλά υστερεί σε μπόι και σε ταχύτητα.
Το «πάντρεμα» Βιερίνια-Μουσλίμοβιτς στο 4-4-2 ήταν για άλλη μια φορά προβληματικό, ούτε όμως και ο Φιλομένο κατάφερε να κάνει κάτι στο διάστημα που χρησιμοποιήθηκε.
Στα πολύ θετικά στοιχεία ήταν ότι η ομάδα έδειξε ότι ήθελε τη νίκη και δεν συμβιβάζεται με την ισοπαλία, ο δε Σάντος έκανε άκρως επιθετικογενής αλλαγές. Αυτή είναι η αλλαγή νοοτροπίας που όλοι θέλουμε: ο ΠΑΟΚ που ήταν ευχαριστημένος να τσιμπάει το χι σε κάτι τέτοια ματσάκια ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Συνθέσεις:

Αστέρας Τρ.:
Ντεγκρά, Αργυρόπουλος, Ουριμπάρι, Λαζαρίδης, Μαρσέλο, Μπαστία, Καρντόσο, Καρέρα, Εντερ (58΄ Ρίος Ιντερ), Βίλτσες (65’ Ζέαν Καρλος), Τσέζαρεκ (82’ Καούνος)

ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς, Αραμπατζής, Βιτόλο (8' Πάμπλο Γκαρσία), Κονσεϊσάο (68’ Κουτσιανικούλης), Τσιρίλο, Μουσλίμοβιτς, Λίνο, Φωτάκης, Βιεϊρίνια, Ιβιτς (75’ Φιλομένο), Σαβίνι

ΣΚΟΡΕΡ: 62’ Τσέζαρεκ-48’ Φωτάκης

Κίτρινες κάρτες: 66’ Καρντόσο-21’ Αραμπατζής, 76’ Φωτάκης

Διαιτητής:
Γ. Σταθόπουλος (Αχαΐας)

11/9/09

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ


Αν και δεν πρόλαβα να γράψω κάτι πιο πριν, πρέπει να πω έστω και τώρα ότι θεώρησα εξαιρετική την ιδέα της ΠΑΕ να δεχτεί ερωτήματα ο Πρόεδρος μέσω της ιστοσελίδας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Απέστειλα μάλιστα κι εγώ μερικά ερωτήματα. Λοιπόν, μόλις τώρα μπήκα στο σάιτ να διαβάσω τις απαντήσεις. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα και ενθουσιάστηκα. Υπάρχει κατ' αρχήν ένα γενικό σημείωμα του Προέδρου και φυσικού ηγέτη του ΠΑΟΚ Θόδωρου Ζαγοράκη, στο οποίο ευχαριστεί τον κόσμο, τον διαβεβαιώνει ότι διάβασε όλα τα μέηλ και του δίνει να καταλάβει ότι θεωρεί τον κάθε Παοκτσή πάρα πολύ σημαντικό σ' αυτή την μεγάλη κοινή προσπάθεια όλων. Το σημείωμα αυτό, πραγματικό διαμάντι, αναδημοσιεύω κι εγώ παρακάτω. Από κει και πέρα υπάρχουν οι απαντήσεις στις ερωτήσεις. Μιλάμε για πάνω από 50 ερωτήσεις, ομαδοποιημένες σε 4 γενικές κατηγορίες: Αγωνιστικό, Διοικητικά, Νέο γήπεδο/αθλητικό κέντρο, και Διάφορα. Μια δουλειά πραγματικά κολοσσιαία. Απαντήσεις σαφείς και γραπτές, όχι λόγια του αέρα. Scripta manent. Θέλω να συγχαρώ την ΠΑΕ για την πρωτοβουλία της αυτή, να εκφράσω τη χαρά μου που μας δόθηκε έτσι η ευκαιρία να έρθουμε σε μια μορφή επικοινωνίας με τον Πρόεδρο και φυσικό ηγέτη του ΠΑΟΚ, και να επαναβεβαιώσω για άλλη μια φορά την απόλυτη στήριξή μου στην διοίκηση της ΠΑΕ. Ελπίζω δε παρόμοιες πρωτοβουλίες να συνεχιστούν και στο μέλλον, με ακόμα μεγαλύτερη ειλικρίνεια και διαφάνεια. Ουρανός καθαρός, αστραπές δεν φοβάται!

Το μήνυμα του Προέδρου:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο που συμμετείχε στη διαδικασία υποβολής ερωτημάτων. Ήταν μια διαδικασία που έκανε, κυρίως, καλό σε μένα τον ίδιο. Είναι απαραίτητο για οποιονδήποτε βρίσκεται στη θέση μου να αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες του κόσμου μέσα από τα σχόλια και τις ερωτήσεις του.

Σας διαβεβαιώνω ότι διάβασα όλα τα e-mails. Ακόμη κι αυτά που ήταν ανώνυμα ή αυτά που δεν περιείχαν καν ερώτηση. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος στηρίζει και αγαπά τον ΠΑΟΚ κι όχι εμένα ή κάποιο άλλο πρόσωπο. Καταλαβαίνω επίσης, ότι υπάρχουν διαφωνίες σε κάποιες αποφάσεις μας, αλλά κυρίως διαπιστώνω ότι όλοι σχεδόν οι φίλαθλοι της ομάδας έχουν την διάθεση να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να κρίνουν την προσπάθεια μας, Κι αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι που φανερώνει υγεία μέσα σε μια μεγάλη οικογένεια, όπως είναι ο ΠΑΟΚ.

Απάντησα σε όλα τα ερωτήματα προσωπικά, αφιέρωσα όσο χρόνο χρειάστηκε για να μη μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο».

ΘΟΔΩΡΟΣ ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

ΠΑΕ ΠΑΟΚ

10/9/09

Για τη συνέντευξη Ζαγοράκη


Για τη σημερινή συνέντευξη Ζαγοράκη δεν θέλω να πω πολλά. Μας έχει συνηθίσει ο Θόδωρος σε έναν δικό του τρόπο ομιλίας, που αρέσει στον κόσμο χωρίς να λέει τίποτα το σπουδαίο. Τρία είναι τα βασικά γενικά χαρακτηριστικά του λόγου του :

Πρώτον, καταφέρνει να δημιουργεί μια συναισθηματική ταύτισή του με τον κόσμο του ΠΑΟΚ, με τον απλό λαό. Δείχνει να είναι ένας από μας. Ο ντόμπρος, λαϊκός Παοκτσής. Έτσι καταφέρνει να αποκρούει εκ των προτέρων και πριν μπει η λογική στο παιχνίδι την οποιαδήποτε κριτική.

Δεύτερον, μπορεί να μιλάει αρκετή ώρα χωρίς ουσιαστικά να λέει τίποτα. Τίποτα πέρα από το αυτονόητο, τουλάχιστον. Οπότε, με τον τρόπο αυτό, δεν δεσμεύεται και για τίποτα.

Τρίτον, διαθέτει την ικανότητα να ελίσσεται έτσι ώστε να πηγαίνει τα πράγματα εκεί που τα θέλει αυτός, ακόμα κι αν τελικά φάσκει κι αντιφάσκει. Κοινώς, «με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω».

Το αποτέλεσμα είναι ότι καταφέρνει ο Θόδωρος να κάνει συνεντεύξεις οι οποίες συσπειρώνουν τον κόσμο γύρω από την ομάδα και το άτομό του, χωρίς να δεσμεύεται για τίποτα και χωρίς να αποκαλύπτει και πολλά-πολλά.
Η συγκεκριμένη συνέντευξη πάντως, είχε λίγο παραπάνω ψητό απ’ ό,τι συνήθως, ιδιαίτερα για όσους ξέρουν να διαβάζουν «πίσω από τις γραμμές». Απαριθμώ:

- Παραδέχτηκε ο Θόδωρος ότι το κλίμα φέτος στην ομάδα, ήδη από την προετοιμασία, δεν ήταν καλό. Επίσης, ότι υπήρχε μουρμούρα στα αποδυτήρια, γι’ αυτό και έσπευσαν να ανανεώσουν τη συνεργασία με τον Φερνάντο Σάντος, για να «υπάρχει ένα αφεντικό μέσα στα αποδυτήρια». Είπε επίσης ο Θόδωρος ότι ένα από τα λάθη της Διοίκησης (είπε ότι έκανε πολλά, αλλά δεν του ερχόταν τώρα στο μυαλό!) ήταν ότι ανέχτηκε κρούσματα απειθαρχίας, φέτος όμως όποιος δημιουργήσει προβλήματα θα μείνει εκτός ομάδας. Απ’ αυτό εγώ συμπεραίνω ότι ο Γκαρσία είναι σίγουρα στη μπούκα και ότι θα ψάξουν τρόπο να τον «φάνε».

Για τον Γκαγκάτση ο Θόδωρος είπε ότι η σχέση του με τον ΠΑΟΚ είναι καθαρά επαγγελματική. Χρειαζόμασταν, ισχυρίστηκε, έναν έμπειρο παράγοντα. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εμείς δεν μπορούσαμε να εκπροσωπήσουμε επάξια τον ΠΑΟΚ στα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα. Τώρα έχουμε κάποιον με 20-30 χρόνια εμπειρία και μας σέβονται όλοι». Πάρα πολύ σημαντική πληροφορία ήταν και ότι έχει υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο αναφέρει ότι Βιολίδης και Μανδρίνος μπορούν όποτε θελήσουν να πάρουν πίσω τις μετοχές που παραχώρησαν στον κ. Γκαγκάτση. Αυτό ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ. Έδειξε όμως ο Θόδωρος να μην αντιλαμβάνεται γιατί έχουν κολλήσει στην Αθήνα μ’ αυτή τη μεταβίβαση και γιατί υπάρχει περίπτωση νομικού κωλύματος, και πιθανολογώ ότι δεν γνωρίζει ο Θόδωρος ότι ο αγαπητός του κουμπάρος είναι υπόδικος σε βαθμό κακουργήματος, όπως επίσης δεν μπορώ να δεχτώ ότι με Ζαγοράκη-Βιολίδη-Μανδρίνο δεν μας σέβονταν στην Αθήνα και με Γκαγκάτση θα μας σέβονται. Έχω την εντύπωση ότι ο Θόδωρος έχει λίγο μονόπλευρη πληροφόρηση, αποκλειστικά από τον κουμπάρο του, και δεν έχει αντιληφθεί ότι το σύστημα της Αθήνας έχει ξεβράσει τον κ. Γκαγκάτση ως απόβλητο. Μου άρεσε που μας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια σχέση αυστηρά επαγγελματική, κοινώς δεν θα μας πουλήσει Παοκσιδηλίκι ο κουμπάρος, αλλά θα ήθελα να πληροφορηθώ τον μηνιαίο του μισθό. Βασικά ήθελα να το συμπεριλάβω αυτό στις ερωτήσεις μου που έστειλα με μέηλ στην ΠΑΕ, αλλά τελικά συγκρατήθηκα και την έσβησα, μην τυχόν και παρεξηγηθεί μαζί μου ο Θόδωρος!

Μου άρεσε το γεγονός ότι δόθηκε αρκετά λεπτομερής οικονομικός απολογισμός, από τον οποίο συγκρατώ κατ' αρχήν ότι ο ΠΑΟΚ είχε πέρσι 7,5 εκατομμύρια ευρώ μπάτζετ και φέτος έχει 10,3. Επίσης ότι η περσινή χρονιά έκλεισε με 410 χιλιάδες ευρώ κέρδη, ενώ η φετινή βάσει προϋπολογισμού θα μας βάλει 2,5 εκατομμύρια ευρώ μέσα, χωρίς όμως να συνυπολογίζονται τα έσοδα από το Κύπελλο και τα πλέι-οφ (πέρσι τα έσοδα από τα πλέι-οφ ήταν 1,14 εκ.), καθώς και η ΑΜΚ που θα προκηρυχθεί (2,23 εκ. ήταν τα έσοδα από την προηγούμενη ΑΜΚ, αλλά δεν είμαι βέβαιος αν είναι σωστό να υπολογίζονται οι ΑΜΚ στον ισολογισμό των εταιρειών). Ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι τα καθαρά χρέη προς το Δημόσιο, χωρίς τις προσαυξήσεις, είναι 15,35 εκ. Γενικά, ο κύκλος της ΠΑΕ για τη χρονιά 2008-09 ήταν γύρω στα 16,8 εκ. έσοδα και 16,4 εκ. έξοδα. Για να ξέρουμε σε τι ποσά κινούμαστε σαν ομάδα. Δόθηκε και ένας γραπτός αναλυτικός λογαριασμός στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, αλλά δεν τους εμπιστεύομαι καθόλου για την ορθή του διάδοση. Τουλάχιστον σε μας τους μετόχους θα έπρεπε η ΠΑΕ να μεριμνά, μέσω ίντερνετ πιθανόν, να μας ενημερώνει. Να μαθαίνουμε και τους μισθούς των υπαλλήλων, γιατί όχι;

Κατά τ’ άλλα ο Θόδωρος επέμεινε αρκετά και στο κλίμα γκρίνιας και μιζέριας μεταξύ των οπαδών, διατράνωσε την πίστη του σ’ αυτή την ομάδα και την αισιοδοξία του, ζήτησε λίγη πίστωση χρόνου, να μη βιαζόμαστε να κρίνουμε, και στήριξε βεβαίως και τον Σάντος. Μακάρι να δικαιωθεί σε όλες του τις αποφάσεις! Πρέπει να πω ότι σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό είμαι κι εγώ μαζί του, η ομάδα πιστεύω θα στρώσει, αρκεί μόνο και το κλίμα να είναι καλό. Γιατί δεν θεωρώ σωστό από πλευράς διοίκησης, οποιοδήποτε συμβόλαιο κρίνει ότι της πέφτει βαρύ, να θέλει ντε και καλά να το σπάσει. Συμβόλαιο αυτό θα πει: Κάτι που δεσμεύει και τις δυο πλευρές.

Να τονίσω τέλος ότι ο Θόδωρος έθεσε τους στόχους της φετινής χρονιάς περίπου όπου και πέρσι, να κάνουμε δηλαδή πρωταθλητισμό. Αυτό όμως δεν είναι σωστό, γιατί δημιουργεί εφησυχασμό και στασιμότητα. Πέρσι πράγματι κάναμε πορεία σχεδόν πρωταθλητισμού, τελικά όμως βγήκαμε τέταρτοι. Ας έβγαινε να πει ο Θόδωρος ότι φέτος πρέπει να βγούμε οπωσδήποτε τουλάχιστον τρίτοι (στην τελική κατάταξη, βέβαια, όχι αυτή τη σαχλαμάρα που λένε μερικοί, ότι πέρσι βγήκαμε δεύτεροι). Δηλαδή, αν κάνουμε πάλι μια πορεία καλή, είμαστε κοντά στον πρώτο, και τελικά βγούμε πάλι τέταρτοι, ευχαριστημένος θα είναι ο Θόδωρος; Δε νομίζω. Ο πήχυς πρέπει κάθε χρόνο να ανεβαίνει κι από λίγο, στο κάτω-κάτω το μπάτζετ αυξήθηκε σημαντικά.

2/9/09

Ο Μουν δανεικός στον ΠΑΟΚ


Την τελευταία μέρα των μεταγραφών ο ΠΑΟΚ προχώρησε σε μια κίνηση διόρθωσης του ρόστερ, με τον δανεισμό για έναν χρόνο του δεξιού μπακ του Παναθηναϊκού Μπράις Μουν. Τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου είναι τα εξής:

Ο παίκτης θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα του νοτιοαφρικανικού ποδοσφαίρου και είναι εν ενεργεία διεθνής (αναπληρωματικός δεξιός μπακ της εθνικής ανδρών Νοτίου Αφρικής)

Θα λείψει όλο τον Ιανουάριο προκειμένου να συμμετάσχει στο Κόπα Άφρικα, ενώ το καλοκαίρι αναμένεται να συμμετάσχει στο Μουντιάλ, το οποίο μάλιστα διοργανώνει η χώρα του.

Τον Ιούνιο έμπλεξε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην πατρίδα του και κατηγορείται ότι προκάλεσε το θάνατο μιας κοπέλας. Εκκρεμεί δικαστήριο εις βάρος του, πολλοί δε είπαν ότι αν δεν ήταν διεθνής ποδοσφαιριστής θα βρισκόταν ήδη στη φυλακή. Το γεγονός έχει επηρεάσει ψυχολογικά τον 23χρονο παίκτη, και έκτοτε είναι σκιά του εαυτού του.

Το καλοκαίρι η Γουέστ Χαμ προσέφερε 1,5 εκατομμύριο ευρώ στον Παναθηναϊκό για την απόκτησή του, αλλά αυτός αρνήθηκε. Τελικά όμως θεώρησαν ότι ο Μαρίνος του Ατρομήτου αποτελεί μεγαλύτερο ταλέντο, και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δανεισμό του Μουν για έναν χρόνο στον οποίο θα είναι έτσι κι αλλιώς απασχολημένος με το θέμα του δυστυχήματος, αλλά και το Κόπα Άφρικα.

Ο Μουν είναι ένα μπακ στο στυλ του Λίνο, δηλαδή τα προσόντα του είναι κυρίως επιθετικογενή, μπορεί να αγωνιστεί δε και στα χαφ.

Παράλληλα με το δανεισμό του Μουν από τον Παναθηναϊκό στον ΠΑΟΚ και την μεταγραφή του Μαρίνου από τον Ατρόμητο στον Παναθηναϊκό, πωλήθηκε και ο Αναστασάκος από τον ΠΑΟΚ στον Ατρόμητο, για 70 χιλιάρικα απ' ό,τι έμαθα. Μερικοί συνδυάζουν τις τρεις μεταγραφές σε ένα τρίγωνο. Κάποιοι άλλοι σχολιάζουν το γεγονός ότι είναι η πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια που ο Παναθηναϊκός δανείζει παίκτη στον ΠΑΟΚ. υπενθυμίζω Τόργκελε-Χαραλαμπίδης-Τσίγκας, Δάρλας, Μουν...

Οι πληροφορίες μου λένε ότι ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ θα καλύψει ολόκληρο το συμβόλαιο του Μουν, γύρω στα 150 χιλιάρικα μόνο. Η δε ρήτρα αγοράς ορίστηκε στα 2 εκατομμύρια ευρώ.