31/10/09

Σχετικά με το νέο αθλητικό κέντρο και την ονομασία του

Αποτελεί γεγονός ιστορικής σημασίας ότι το νέο αθλητικό κέντρο του ΠΑΟΚ στη Νέα Μεσήμβρια ξεκίνησε τη λειτουργία του, με τα τμήματα υποδομής της ομάδας να προπονούνται ήδη εκεί. Και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της νέας διοικητικής προσπάθειας του ΠΑΟΚ, με μπροστάρη το Θοδωρή Ζαγοράκη. Ευελπιστούμε να συνεχιστούν τα έργα με απρόσκοπτο ρυθμό, και να παραδοθεί σύντομα το αθλητικό κέντρο σε πλήρη λειτουργία. Θα είναι ενα μεγάλο κατόρθωμα, που αρκεί κι από μόνο του για να γράψει με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ΠΑΟΚ τη διοίκηση Ζαγοράκη και τη συνέχισή της, τη διοίκηση Βρύζα. Με την ευκαιρία της πρότασης Σαράφη να ονομαστεί το αθλητικό κέντρο "Θόδωρος Ζαγοράκης", κι επειδή θα ακουστούν πολλά, θέλω ευθύς εξ αρχής να τονίσω ότι:

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να δίνονται ονόματα ζώντων ανθρώπων σε δρόμους, μνημεία, ή άλλα τινά ανθρώπινα κατασκευάσματα. Αυτή είναι μια τιμή που επιφυλάσσεται αποκλειστικά σε πρόσωπα που έχουν αποδημήσει, κι αυτό γιατί κανείς ποτέ δεν ξέρει τι επιφυλάσσει η ζωή, η οποία είναι ένα φαινόμενο δυναμικό, και "στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό". ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ επίσης η ανέγερση αγαλμάτων, ανδριάντων και μνημείων προς τιμή ζωντανών (βλέπε προτομή Κούδα - μέγα σφάλμα). Αυτού του είδους οι τιμές πρέπουν μόνο για πεθαμένους.

Διαθέτει η ιστορία του ΠΑΟΚ πρόσωπα άξια τιμής, προσωπικά είχα προτείνει τον Γιώργο Παντελάκη. Δεν είναι πάντως διόλου απαραίτητο να παίρνει κάθε τι το όνομα ενός ανθρώπου. Αυτό είναι μια μόδα λίγο ανιμιστική. Τα ονοματεπώνυμα ταιριάζουν στους ανθρώπους, όχι στα στάδια. Μπορεί να λέγεται απλώς "Κέντρο ΠΑΟΚ", ή να παίρνει το όνομα ενός χορηγού που θα στάζει τα πιο πολλά και θα επωφελείται έτσι η ομάδα και οικονομικά.

ΠΑΟΚ - Ξάνθη 1-0

Πάρα πολύ δύσκολη η σημερινή νίκη, οριακή θα λέγαμε, αλλά έστω κι έτσι ήρθε τελικά, και ήρθε για δυο κυρίως λόγους, οι οποίοι έχουν να κάνουν βασικά με την Ξάνθη:

Ο ένας είναι ότι δεν μπορεί να περιμένεις τίποτα θετικό σε μια έδρα όπως η Τούμπα, όταν χάνεις τέτοιες ευκαιρίες. Η Ξάνθη ήταν αυτή που έχασε τις μεγαλύτερες ευκαιρίες στο β΄ ημίχρονο, και η μπάλα την τιμώρησε.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν μπορεί να κατεβαίνεις τόσο αμυντικά, να ταμπουρώνεσαι στην περιοχή σου, να αφήνεις τον αντίπαλο χωρίς καθόλου πίεση στο μισό γήπεδο, να του δίνεις έτσι τη δυνατότητα πραγματοποίησης πολύ μεγάλου αριθμού επιθέσεων και να ελπίζεις ότι δεν θα δεχτείς κάποιο γκολ. Ε, δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα γίνει η κουτσουκέλα, όπως και έγινε.

Σε ό,τι αφορά τον ΠΑΟΚ, τώρα, γιατί δυσκολεύτηκε τόσο πολύ;

Πρώτα-πρώτα, κατά την πάγια τακτική Σάντος, δεν πραγματοποίησε τόσο πολλές επιθέσεις όσες θα μπορούσε. Αυτός ο Σορλέν στο να γυρίζει την μπάλα προς τα πίσω είναι μανούλα. Έλεος! Πολύ δουλειά από τον Γάλλο, τεχνίτης, κοντρολαρισμένος παίκτης, αλλά κάποιος πρέπει να του πει να παίζει με το μυαλό του στην εκδήλωση επιθέσεων, όχι απλά στον έλεγχο της μπάλας. Στο δεύτερο ημίχρονο βελτίωσε κάπως τη συμπεριφορά του, με ευεργετικά αποτελέσματα.

Άλλη παράμετρος που μας οδήγησε στο σπατάλημα της υπεροχής μας και στην δημιουργία ελάχιστων ευκαιριών ήταν η ατυχής επιλογή χρήσης του αμυντικογενέστατου Σνάουτσνερ, ο οποίος μάλιστα υπέπεσε και σε μερικά παιδαριώδη ατομικά λάθη, τη στιγμή που για ένα τέτοιο παιχνίδι διαθέτουμε έναν επιθετικογενέστατο μπακ, τον Αραμπατζή. Δεν μπορούσε η ομάδα να βγει από τα άκρα, και μειωνόταν οι απειλές προς την εστία του Σπούρνικ.

Τρίτος λόγος οι τραυματισμοί. Η κατάρα συνεχίζεται. Μεγίστης σημασίας η απουσία Βιερίνια στο β΄ ημίχρονο, ενώ αναγκαστήκαμε να σπαταλήσουμε μια αλλαγή και λόγω του τραυματισμού του Χαλκιά. Περιττό να τονίσουμε ότι Κονσεϊσάο και Φιλομένο θα μπορούσαν να αποβούν ιδιαιτέρως χρήσιμοι σε ένα τέτοιο παιχνίδι.

Τέταρτος λόγος, ότι σπαταλήσαμε τα στημένα. Ιδιαίτερα τα κόρνερ δεν αξιοποιήθηκαν όσο θά 'πρεπε.

Πέμπτος λόγος, ότι η ομάδα ήδη από τότε που ανέλαβε ο Σάντος εμφανίζεται νευρική μετά το 75΄ όταν δεν έχει επέλθει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δεν διατηρεί την ψυχραιμία της και πραγματοποιεί βεβιασμένες επιθέσεις και λάθος ενέργειες.

Τελευταίος λόγος: Ότι πολύ απλά, τόσα μπορούμε και τόσα κάνουμε! Δυστυχώς η ομάδα δεν διαθέτει τίποτα παικταράδες, έχει και πολλούς τραυματίες, με βάση λοιπόν το υλικό της, τόσο μπορεί και τόσο παίζει. Πώς να το κάνουμε;

Η ουσία είναι ότι μετά από ένα τόσο δύσκολο ξεκίνημα, με πλήθος τραυματισμών, ατυχιών και ενάντιων διαιτητικών αποφάσεων είμαστε κατά πάσα πιθανότητα μόνοι τρίτοι στη βαθμολογία και δείχνουμε ότι έχουμε το μέταλλο και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε μια καλύτερη χρονιά, με μεγαλύτερες ελπίδες για μια καλύτερη θέση στην τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος, αλλά και στο Κύπελλο.

Συνθέσεις:


ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς (68΄ Κρέσιτς λ.τρ.), Γκαρσία, Τσιρίλο, Σορλέν, Μαλεζάς, Παπάζογλου, Λίνο, Φωτάκης (75΄ Μουσλίμοβιτς), Βιεϊρίνια (49΄ Κουτσιανικούλης λ.τρ.), Ιβιτς, Σνάουτσνερ.

Ξάνθη:
Γκσπούρνινγκ, Παπαδημητρίου, Πόι, Αλσαϊφί (66΄ Αμπένα, 89΄ Ζίεντσουκ), Τζάγκι, Σταθάκης, Σουάνης (84΄ Λιαπάκης), Φλίσκας, Βάλλας, Κωστούλας, Στρμπα.

ΣΚΟΡΕΡ:
90΄+ Ίβιτς

ΚΙΤΡΙΝΕΣ:
90΄+ Λίνο - 72΄ Παπαδημητρίου, 82΄ Σρτρμπα, 89΄ Τζάγκι

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ:
Δαλούκας (Θεσσαλίας)


28/10/09

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 2-1

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο ήμουν σχεδόν βέβαιος από πριν ότι αυτό το παιχνίδι θα το χάσουμε. Και μάλιστα με τα χέρια κάτω. Είναι άραγε δικό μου πρόβλημα; Έχω αρχίσει κι εγώ να "ακούω φωνές"; Να παραλογίζομαι και να συνωμοσιολογώ; Ή μήπως είναι όντως σημαδεμένη η τράπουλα του ελληνικού πρωταθλήματος, και γενικά αυτής της παράγκας που λέγεται "ελληνικό ποδόσφαιρο"; Μήπως τζάμπα αγωνιούμε για ένα πρωτάθλημα στο οποίο είναι ήδη γνωστή σχεδόν ολόκληρη η τελική του βαθμολογία; Μήπως άραγε είναι ακριβώς αυτό που συνειδητοποίησε και ο Ζαγοράκης και την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια; Αναρωτιέμαι, μήπως...

Το δεύτερο για το οποίο ήμουν εκ των προτέρων βέβαιος είναι ότι απ' αυτό το παιχνίδι θα βγαίναμε παραπονούμενοι από τη διαιτησία. Και σ' αυτό έπεσα μέσα. Δεν νομίζω όμως ότι απαιτούνται πλέον μαντικές ικανότητες για να προβλέψει κανείς ότι ο ΠΑΟΚ θα παραπονεθεί για τη διαιτησία. Έχει γίνει πλέον κανόνας οποτεδήποτε χάνει από αθηναϊκή ομάδα να τα ρίχνει στη διαιτησία. Πόσο μάλλον όταν είναι ολισθηρό το τερέν. Όλο και κάποιος θα γλιστρίσει...

Όλ' αυτά όμως είναι λίγο-πολύ τόσο γνωστά και προβλέψιμα όσο και τα σχόλια του Γιώργου Μίνου, ο οποίος πληρώνεται παχυλά από τα χρήματα των ελλήνων φορολογούμενων για να γελοιοποιεί έναν ολόκληρο λαό. Το πιο δυσάρεστο ήταν ότι σ' αυτό το παιχνίδι επιστρέψαμε σε μια τακτική μικρής ομάδας. Όλοι η ομάδα πίσω από τη σέντρα, καμιά δυνατότητα για έλεγχο τη μπάλας, πλήρης αδυναμία ή απροθυμία (;) για εκδήλωση επιθέσεων, πλήρης παθητικότητα. Να ψέξω τον Φερνάντο Σάντος; Δεν ξέρω. Όλοι πάντως καταλαβαίνουν ότι κάποια στιγμή πρέπει μια ομάδα να παίζει και με αντεπιθέσεις, ιδιαίτερα όταν έχει γρήγορα άκρα. Μόνο ο Δον Φερνάντο δεν θέλει να το καταλάβει. Με το σύστημα όμως αυτό, του control game, είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσεις καλύτερή σου ομάδα. Μήπως αυτός είναι και ο λόγος που χάνουμε διαρκώς στα ντέρμπι με το ΠΟΚ; Το είχα εντοπίσει από πέρσι. Με το στήσιμο του Σάντος, η ομάδα είναι αδύνατο να κερδίσει αντίπαλο καλύτερό της. Πώς θα προχωρήσουμε στην επίτευξη των στόχων μας με τέτοια τακτική; Πώς;;;

14/10/09

Ένας ΠΑΟΚτσής σχολιάζει την παραίτηση του Θόδωρου

Takola,

θεωρώ ειλικρινά πως με τη μεστή δημοσίευση ("Λίγος αποδείχτηκες, Θόδωρε") τα είπες όλα για την απήχηση της παραίτησης Ζαγοράκη στο «σκεπτόμενο» μέρος του κόσμου μας. Στη βάση αυτή επέτρεψέ μου να δικαιολογήσω από μέρους μου τον προδοτικό χαρακτήρα της πράξης του Ζαγοράκη.

Κατ’ αρχάς ο Θοδωρής με την ανάληψη της προεδρίας πριν από 2,5 χρόνια, διαμόρφωσε ένα διοικητικό σχήμα το οποίο απολάμβανε της εμπιστοσύνης του κόσμου εξαιτίας κυρίως της ειδικής σχέσης του ίδιου με τη βάση του ΠΑΟΚ. Με το δεδομένο ότι η λειτουργία της διοίκησης ήταν σχεδόν αποκλειστικά διαχειριστική και όχι χρηματοδοτική, η λειτουργία του προέδρου του ΠΑΟΚ έμοιαζε με αυτή του αρχηγού ενός πολιτικού κόμματος. Από τη μία η διοίκηση υπόσχονταν χρηστή και έντιμη διαχείριση των οικονομικών, προσπάθεια ρύθμισης των χρεών, χτίσιμο ομάδας-πρωταγωνιστή, ενώ ο λαός του ΠΑΟΚ την οικονομική «ψήφο» αυτής της προσπάθειας. Όσο στερεότυπο και αν ακούγεται, ο Ζαγόρ είχε ένα συμβόλαιο με το λαό του ΠΑΟΚ- ήταν εγγυητής της ενότητας και της συσπείρωσης του κόσμου.

Θα ήταν πολύ απλουστευτικό να πούμε ότι απλά πρόδωσε το δικό του σύνθημα «ο ΠΑΟΚ πάνω από όλα». Αντίθετα, έχει ενδιαφέρον να δούμε την πολιτεία του στην προεδρία του ΠΑΟΚ, ώστε να φανεί αν πραγματικά πήδηξε από το πλοίο.

Αναφορικά με το αγωνιστικό κομμάτι νομίζω πως, ως πρόεδρος του συμβουλίου που ενέκρινε τον τριετή σχεδιασμό με τον Σάντος, και βάση του συμβολαίου με το λαό έπρεπε να μείνει έως το καλοκαίρι για να κάνει τον απολογισμό. Έαν οι προσωπικοί λόγοι ήταν τόσο χαίνοντες ας παραιτούνταν (ή ας απείχε για ένα διάστημα όπως είπες) το καλοκαίρι όταν και έσκασε η υπόθεση. Το χρονικό σημείο της παραίτησής του δημιουργεί σκέψεις πως κάτι άλλο έτρεχε στο μυαλό του.

Είναι βέβαια γεγονός πως ο παρορμητικός του χαρακτήρας τον οδηγούσε σε ξεσπάσματα ασύμβατα με το ρόλο ενός λαϊκού ηγέτου (η παρορμητική παραίτηση με ΠΑΟ, η αντίδρασή του στο πανό στη Ολλανδία). Αυτά όμως συνοδεύτηκαν με μία μεσσιανική προβολή του ρόλου του Θόδωρου από πλευράς επικοινωνιακού επιτελείου της ΠΑΕ. Η διοίκηση Ζαγοράκη απευθύνονταν στα πιο μαζικά στρώματα της ΠΑΟΚτσήδικης μερίδας. Στη βάση της συσπείρωσης που πράγματι μόνο ο Θοδωρής εγγυούνταν , σχεδόν σύσσωμος ο λαός του ΠΑΟΚ εμπιστεύτηκε (αν και προθύμως-απρόθυμα, χαμηλώνοντας τα επίπεδα της κριτικής) επιλογές που παραβίαζαν τις αρχές τις ομάδας σε αγωνιστικό (Σάντος, ομάδα που δεν παίζει για τη νίκη στα ντέρμπι της Τούμπας) και ηθικό επίπεδο (πρόσληψη Γκαγκάτση-υπόνοια διαιτητικής εύνοιας, πρόσληψη του βασικού υπεύθυνου των σφαγών με Ολυμπιακό στη Τούμπα) όσο και επικοινωνιακές πρακτικές που κορόιδευαν το μέσο νου (τα πτυχία και η παραίτηση του υιού Γκαγκάτση, η στήριξη Κατσαρή και η πολεμική με τον μέχρι πρότινος στενό συνεργάτη Παπαδόπουλο). Βottomline, η εμπιστοσύνη του λαού, ανά περιπτώσεις διαχειρίστηκε σα λευκή επιταγή από το Ζαγοράκη και την ομάδα του, πράγμα που κατά την εκτίμησή μου προκαλούσε σιωπηλή αμηχανία στον κόσμο.

Η έως τώρα πολιτική του στον τομέα της βίας νομίζω τον αφήνει έκθετο για τις διαρροές που τις τελευταίες μέρες θεωρούν τα επεισόδια ως τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Για περίπου ανάλογα επεισόδια στο ΑΠΘ 3 βδομάδες πριν δεν άνοιξε ρουθούνι. Για μένα, ο Ζαγοράκης , έχοντας μάθει από το πάθημα του Ντέμη, δεν προσπάθησε να τεθεί ενάντια στη αθλητική βία αφού έκανε την εκτίμηση ότι θα είναι πολύ επικίνδυνο να προσπαθήσει να διαχωρίσει τον οπαδό (και βασικό του χρηματοδότη) από τον hooligan. Η ΠΑΕ δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα κατά του φαινομένου (βγάζοντας αστείες πολλές φορές ανακοινώσεις κατά οποιουδήποτε άλλου εκτός των υπευθύνων) και όλη της η προσπάθεια ήταν να περιορίσει όποια φαινόμενα μπορούσαν να βλάψουν τα ευπαθή οικονομικά της ομάδας (τουρνικέ, περιφρουρήσεις, εκδρομές κ.ά.).

Το εκ των ων ουκ άνευ διακύβευμα της ρύθμισης των χρεών, μετά τις αρνήσεις της ΝΔ για ευνοϊκή ρύθμιση, τον τελευταίο χρόνο πήρε σχεδόν αποκλειστικά το δρόμο της συνεννόησης με την διαγραφόμενη κυβέρνηση, και ειδικότερα με τον Βενιζέλο. Από τις εκλογές προέκυψε ισχυρή κυβέρνηση με τον εσωκομματικό αντίπαλο Βενιζέλο να μην μπορεί να διαπραγματευτεί παραγωγικά υπουργεία για αυτόν και τους προσκείμενους σε αυτόν. Έτσι κατέρρευσε κατά τα φαινόμενα και το plan B (for Benny) για την ρύθμιση των χρεών. Το timing της παραίτησης για εμένα συνδέεται αποκλειστικά με την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου το οποίο έσβησε και τις τελευταίες ελπίδες του Θόδωρου.

Και εδώ για εμένα υπεισέρχεται το στοιχείο της μεθόδευσης. Αν ισχύει αυτό που είδα να επισημαίνει ο Καρπετόπουλος, ότι δηλαδή για την ρύθμιση θα πρέπει να περάσουμε σε μόνιμη διοίκηση και όχι πρωτοδικείου, μπαίνω στην πολλή σκέψη πως ο Ζαγοράκης και το σχήμα των μετόχων που τον ακολουθεί, σε καμία περίπτωση σκοπεύουν να αναλάβουν την ευθύνη της ΠΑΕ κανονικά χωρίς ρυθμισμένα χρέη (γιατί αυτό ευνόητα φέρει τη νομική τους εμπλοκή, όπως και αυτή των περιουσιακών τους στοιχείων αν κάτι στραβώσει). Εφόσον λοιπόν αυτό δεν φαίνεται στον ορίζοντα η παραίτηση Ζαγοράκη αυτόματα δημιουργεί συνθήκες στο κοντινό μέλλον να επαναδιαπραγματευτεί η θέση των μετόχων...

Με λίγα λόγια ο Ζαγοράκης, έχοντας όντως προσωπικά ζόρια, αλλά κυρίως βλέποντας πως τα λεφτά του λαού δεν φτάνουν για πρωταθλητισμό, η Ευρώπη δεν είναι εύκολο πράγμα, η ρύθμιση πολύ μακρινή, ο Γκαγκάτσης πράγμα εχθρικό για τα νέα διαιτητικά κόζια, και ο λαός με στερεμένα αποθέματα «λευκής» εμπιστοσύνης , προτίμησε να εγκαταλείψει πλοίο και πλήρωμα σε μία συγκυρία όπου γύρω του μπορούν να σχηματιστούν πολλές δικαιολογίες.
Προσωπικά δε μου κάνουν...

Δε θέλω να μιλήσω ακόμα για το Βρύζα. Η αισθητική του και το ύφος του είναι πιο κοντά και σε εμένα αλλά ίσως πιο μακριά από άλλους... Ωστόσο, για μένα είναι ένα στοίχημα που βγήκε στην πορεία, πράγμα που σημαίνει πως η διοίκηση μπαίνει σε άλλη εποχή αφού το αρχικό σχήμα είναι ασυνεχές. Το επίπεδο της συνεννόησης που θα μπορέσει να έχει με το ΔΣ της ΠΑΕ σε βασικές πολιτικές, χωρίς τις πλάτες του Θόδωρου είναι κάτι βασικό για την επιτυχία του.

Ευχαριστώ για τον χώρο,

Τριαντάφυλλος

10/10/09

Λίγος αποδείχτηκες, Θόδωρε...

Για όσους ο ΠΑΟΚ δεν είναι παρά ένα παιχνιδάκι για να περνάνε την ώρα τους, η παραίτηση Ζαγόρ δεν ήταν τίποτα το παράξενο. Βαρέθηκε ο άνθρωπος να παίζει, βαρέθηκε το παιχνιδάκι της Προεδρικής καρέκλας και παραιτήθηκε. Τι πιο φυσικό...

Για όσους ο ΠΑΟΚ δεν είναι παρά μια πολύ καλή ευκαιρία για να βγάζουν όλα τους τα απωθημένα, για να βγάζουν τον χειρότερο εαυτό τους, τον βόρβορο που κρύβουν μέσα τους, την μαλακία που είναι αναγκασμένοι να κρύβουν επιμελώς από τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής τους, η παραίτηση Ζαγόρ είναι ό,τι καλύτερο. Από δω και πέρα θα έχουν ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες να ξεβράζουν τα σκατά τους στο αποχωρητήριο το οποίο θεωρούν ότι είναι το γήπεδο, το ποδόσφαιρο...

Για μένα η παραίτηση Ζαγόρ είναι το σύνθημα προς κάθε λογικό άνθρωπο που λέει:

ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ.

Γιατί αυτό που ισχύει για το Θόδωρο, ισχύει ουσιαστικά για όλους μας.

Τον σόκαραν και τον αηδίασαν τα εγκληματικά επεισόδια της Σουρωτής...
Γιατί, εμάς δεν μας αηδίασαν; Κι αν αυτός θεωρεί ότι πρέπει κατόπιν αυτών να φύγει, το ίδιο δεν θά 'πρεπε να ισχύει και για το Βρύζα; Δηλαδή ο Ζήσης είναι λιγότερο ευαίσθητος σε θέματα βίας από τον Μεγάλο Ζαγόρ; Ή μήπως εγώ είμαι; Κι εγώ, ο Τάκολα, είμαι εξίσου αηδιασμένος. Τι να κάνω; Να σταματήσω ν' ασχολούμαι; Μάλλον αυτό...

Είχε προσωπικά οικονομικά προβλήματα...
Απολύτως κατανοητό κι ανθρώπινο. Δεν του είχαμε ζητήσει όμως να βάλει χρήματα. Δεν έχει χρόνο; Ας ζητήσει μια προσωρινή άδεια. Ας προετοιμάσει μια μεταβατική κατάσταση. Ας είναι ειλικρινής. Τι θα πει "όταν οι συνθήκες μου το επιτρέψουν θα είμαι σε θέση να εξηγήσω"; Ποιες συνθήκες δεν στο επιτρέπουν; Κι αφού δεν στο επιτρέπουν οι συνθήκες να μιλήσεις, τότε πώς παραιτήσε; Περίμενε να στο επιτρέψουν οι συνθήκες και μετά παραιτήσου. Έτσι ενεργεί όποιος σέβεται το πόστο του κι αντιλαμβάνεται τις ευθύνες που αναλαμβάνει. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΕΙΣΑΙ, ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΑΖΑΚΙ.

ΠΗΔΗΞΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΣΑΝ ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.

Δυστυχώς αποδείχτηκε λίγος.

Μερικοί ίσως με κατηγορήσουν ότι μ' αυτά που γράφω δεν δείχνω τον απαραίτητο σεβασμό και εκτίμηση στο πρόσωπο του Ζήση Βρύζα.
Πρώτα-πρώτα, αυτός που δεν έδειξε σεβασμό είναι ο Θόδωρος. Το σωστό θα ήταν να του έχει μιλήσει εκ των προτέρων, να τον προετοιμάσει, να κάνει μια σωστή παράδοση-παραλαβή. Και επαναλαμβάνω: Αν τυχόν (λέω, ΑΝ) επικαλεστεί και λόγους ποδοσφαιρικούς εκτός από προσωπικούς (τη βία στα γήπεδα, τα χρέη, τη διχόνοια των οπαδών), αυτοί οι λόγοι θα ισχύουν ΚΑΙ για το Ζήση. Εκτός αν θεωρεί τον Ζήση κανένα παιδί κατώτερου Θεού, που μπορεί να ανακατεύεται με σκατά με τα οποία ένας Μεγάλος Ζαγόρ δεν καταδέχεται να ανακατευτεί.
Σε ό,τι με αφορά: Στηρίζω απολύτως τον Ζήση Βρύζα. Στην πραγματικότητα θεωρώ ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ένας καλύτερος Πρόεδρος από τον Θοδωρή Ζαγοράκη.
Ο Ζαγοράκης όμως ήταν ο μόνος ΦΥΣΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ του ΠΑΟΚ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ. Το μεγάλο ζήτημα είναι η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Ανθρώπους σαν κι εμένα, τον DonMits, τον Curiousss και τον Τριαντάφυλλο εύκολα τους συσπειρώνεις. Αυτόν τον τεράστιο λαό όμως, που λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, μόνο ένας Ζαγοράκης μπορούσε. Προτίμησε όμως να κοιτάξει τον εαυτούλη του...

Προσωπικά νιώθω προδομένος. Αφιέρωσα πολλές ώρες σ' αυτό το μπλογκ αγωνιζόμενος από αυτή τη θέση για το καλό του ΠΑΟΚ, που ταυτίζεται με το καλό του λαού του ΠΑΟΚ, που ταυτίζεται με το ανθρώπινο καλό. Στο πρόσωπο του Θόδωρου Ζαγοράκη είδα τον ηγέτη που θα έδινε την απαραίτητη υπεραξία στα οράματά μου και θα βοηθούσε αποφασιστικά στην πραγμάτωσή τους. Γι΄ αυτό και τον στήριξα τυφλά, παρ' όλες τις διαφωνίες μου μαζί του (βασικό παράδειγμα: Δεν προώθησε την Ιδέα της Λαϊκής Βάσης). Η αποχώρησή του με έκανε να νιώσω... μαλάκας. Όχι, όλο αυτό δεν είναι παρά ένα παιχνίδι. Ο καθένας παίζει όσο θέλει κι όσο μπορεί με βασικό άξονα την ικανοποίηση των προσωπικών του επιθυμιών και συμφερόντων και μετά φεύγει. Δεν αξίζει να το πάρεις σοβαρά. Αυτό είναι πιστεύω το μήνυμα και η ουσία της παραίτησης του Προέδρου. Είναι σαν να λέει: "Παιδιά, μην το παίρνετε όλο αυτό στα σοβαρά. Δεν αξίζει. Το γήπεδο δεν είναι παρά ο χώρος για να αφοδεύουν τα διάφορα κοινωνικά απόβλητα".

Καληνύχτα...

Ο ΖΗΣΗΣ ΒΡΥΖΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Μετά από πρόταση που του έγινε από το ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Ζήσης Βρύζας δέχτηκε να αναλάβει την Προεδρία της ΠΑΕ, μετά την αναπάντεχη παραίτηση του Θοδωρή Ζαγοράκη. Για την επισημοποίηση της αλλαγής αυτής θα πρέπει φυσικά να προταθεί νέα διοίκηση από τον Ερασιτέχνη και να επικυρωθεί από το Πρωτοδικείο. Οι πρώτες δηλώσεις του νέου Προέδρου είναι οι εξής:

"Αποδέχτηκα την πολύ τιμητική πρόταση του διοικητικού συμβουλίου. Αυτή ήταν και η θέληση του Θοδωρή Ζαγοράκη, που ήταν, είναι και θα είναι πάντα αδερφός. Εμείς προχωράμε ενωμένοι, με το σχέδιο που έχουμε, βάζοντας τον ΠΑΟΚ πάνω από όλα." Αναφερόμενος στην αποχώρηση του Θοδωρή Ζαγοράκη, αλλά και το βαρύ φορτίο που αναλαμβάνει, είπε: "Σίγουρα η απώλεια είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του. Εχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου, έχω τη δική μου προσωπικότητα και είμαι πλέον υπεύθυνος για να συνεχίσω το έργο μας πάνω στις ίδιες αξίες με τις οποίες όλο αυτό το διάστημα λειτουργούσαμε."

Για το κενό που αφήνει στη θέση του τεχνικού διευθυντή, σχολίασε: «Υπάρχει η σκέψη να αναλάβει κάποιος άλλος τη θέση του τεχνικού διευθυντή, απλά έγιναν πολύ γρήγορα και αυτό θα το εξετάσουμε τις επόμενες ημέρες». Όσον αφορά τον Φερνάντο Σάντος, ξεκαθάρισε: «Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Έχουμε μια συνάντηση το μεσημέρι».

Και για μένα είναι αυτονόητο ότι η νέα διοίκηση θα κινηθεί στις ίδιες γραμμές με την παλιά, πιθανόν μάλιστα να βελτιώσει και την επικοινωνιακή της πολιτική, ενώ βρίσκω ηλίθια οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή προπονητή. Για τη θέση του τεχνικού διευθυντή ακούγεται το όνομα του Σέρζιο Κονσεϊσάο (από το καλοκαίρι, εννοείται).

Εξυπακούεται ότι η νέα διοίκηση έχει τη στήριξή μου.

9/10/09

Παραιτήθηκε ο Ζαγοράκης

Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009 το μεσημέρι, αναρτήθηκε η παρακάτω δήλωση του Θόδωρου Ζαγοράκη στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ:

"Υπάρχουν μέρες στη ζωή του κάθε ανθρώπου που τα «θέλω» υποκύπτουν σε ανώτερες δυνάμεις. Σήμερα 8 Οκτωβρίου 2009 είναι μια τέτοια μέρα για μένα. Είμαι υποχρεωμένος για προσωπικούς λόγους να υποβάλω την παραίτηση μου από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Σύντομα και συγκεκριμένα όταν οι συνθήκες μου το επιτρέψουν θα είμαι σε θέση να εξηγήσω με σαφήνεια - ως οφείλω να κάνω απέναντι στον κόσμο του ΠΑΟΚ και τους χιλιάδες μετόχους που στήριξαν με πίστη και αφοσίωση την προσπάθεια μας για εξυγίανση και αναγέννηση - τους λόγους για τους οποίους σήμερα υποβάλω την παραίτηση μου από τη θέση του προέδρου.

Ο ΠΑΟΚ έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι η προσπάθεια για την αναρρίχηση της ομάδας στην κορυφή του Ελληνικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση τόσο από τους φιλάθλους, όσο και από τους ανθρώπους που πριν από 2.5 χρόνια οραματίστηκαν μαζί με μένα έναν ΠΑΟΚ πρωταγωνιστή.

Με τιμή

Θεόδωρος Ζαγοράκης"


Είμαι σοκαρισμένος από αυτή την αναπάντεχη εξέλιξη.
Δεν το περίμενα με τίποτα. Αν και ομολογώ ότι είχα καταλάβει ότι ο Θόδωρος είχε "στραβώσει", κάπου είχε απογοητευτεί, κάπου ξενερώσει, κάπου βαρεθεί, με τίποτα δεν πίστευα ότι θα εγκατέλειπε έτσι το καράβι.

Θεωρώ απαράδεκτο ότι δεν μας λέει ευθύς εξαρχής την αιτία.

"
Όταν οι συνθήκες μου το επιτρέψουν"...
Ακούγεται σαν κάτι πάρα πολύ σοβαρό.
Και, το καλό που του θέλω, ελπίζω να είναι.
Γιατί αλλιώς θα πρόκειται για εμπαιγμό του λαού του ΠΑΟΚ.

"τα «θέλω» υποκύπτουν σε ανώτερες δυνάμεις
"
Τι στο καλό, την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος είδε;;;

Και το δυσάρεστο είναι ότι το διατυπώνει με τέτοιο τρόπο που δεν επιδέχεται ανάκληση.
Ακούγεται τελείως οριστικό...
Κρίμα! Κρίμα! Κρίμα!

Εκτιμώ ότι δεν μπορεί να υπάρξει αντικαταστάτης, και ο ΠΑΟΚ μπαίνει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας.
Είναι για μένα ένα μεγάλο σοκ, και ίσως αναγκαστώ να αναθεωρήσω και εγώ τη σχέση μου με τον ΠΑΟΚ και με αυτό το μπλογκ.
Ο ΠΑΟΚ υπήρξε για μένα κάτι πάρα πολύ σοβαρό, και δεν μπορώ να το βλέπω να ξεφτιλίζεται...

6/10/09

ΠΑΟΚ - Ηρακλής 1-0


Παοκσήδικο μεγαλείο!

Αυτή ήταν μια πραγματικά σπουδαία νίκη, που άξιζε πολύ περισσότερα από τρεις βαθμούς.

Αυτή η νίκη έδειξε ότι ο ΠΑΟΚ έχει ψυχή, ο ΠΑΟΚ προχωράει μπροστά, ο ΠΑΟΚ δεν κολλάει σε λάσπες και μικρότητες.

Παίξαμε ένα καταπληκτικό δεύτερο ημίχρονο, αποδίδοντας σπουδαίο ποδόσφαιρο, παρά τις απουσίες βασικών παικτών.

Οι παίκτες τα έδωσαν όλα, ψυχή και σώμα, δείχνοντας ότι θέλουν το καλό της ομάδας, είναι σωστοί επαγγελματίες, στηρίζουν τη διοίκηση και τον προπονητή.

Ο Σάντος κατάφερε να πάρει το 100% από τους παίκτες του, ενώ και το κοουτσάρισμά του ήταν καταπληκτικό, με χρυσές αλλαγές τον παρεξηγημένο Ίβιτς και τον επανακάμψαντα Κοντρέρας σε ρόλο-έκπληξη στη θέση του Παπάζογλου.

Ο κόσμος πανηγύρισε κι αυτός με τη καρδιά του τη νίκη αυτή, που ήρθε απόλυτα δίκαια, μετά από τόσο κόπο και αγώνα, με ένα υπέροχο γκολ ελάχιστα λεπτά πριν τη λήξη του ματς. Μια νίκη που όλοι μας αφιερώσαμε στα έξι αδικοχαμένα Αετόπουλα που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο των Τεμπών πριν από ακριβώς δέκα χρόνια.

Αφήνουμε πλέον πίσω μας ΟΛΑ τα προβλήματα του παρελθόντος και συνεχίζουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ παίκτες-διοίκηση-προπονητής και Λαός. Στη διακοπή του Πρωταθλήματος θα έχουμε την ευκαιρία για πλήρη ανασύνταξη δυνάμεων, ενώ με μια νίκη επί των Ιωαννίνων στην Τούμπα το μεθεπόμενο Σάββατο θα επανέλθουμε σε μια βαθμολογική θέση πολύ πιο δίκαια και αρμόζουσα στην ομάδα μας.

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Αραμπατζής, Λίνο, Τσιρίλο, Μαλεζάς, Γκαρσία, Φωτάκης (74' Ιβιτς), Κονσεϊσάο (66' Κουτσιανικούλης), Σορλέν, Βιεϊρίνια, Παπάζογλου (85' Κοντρέρας).

Ηρακλής: Κοβαλέφσκι, Μάρτος, Γιαννούλης, Λέκι (76' Παπαζαχαρίας), Κατσαμπής, Ντιέ, Παπαστεριανός, Τούμα (63' Κονέ), Επστάιν, Ντίκα (69' Ντάλα Μπόνα), Γιάκομπ.

ΣΚΟΡΕΡΣ: 87' Ιβιτς

Κίτρινες κάρτες:
30' Τσιρίλο, 39' Μαλεζάς, 57' Κονσεϊσάο, 84' Γκαρσία - 25' Λέκι, 39' Γιάκομπ, 81' Γιαννούλης

Διαιτητής: Παμπορίδης (Κιλκίς)