30/1/10

ΠΑΟΚ - Ατρόμητος 1-0


Ε, αφού κερδίσαμε και σήμερα...

να δούμε πότε θα χάσουμε.

Τι σου είναι το ποδόσφαιρο: Πάνω που είχα απελπιστεί τελείως και πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται να σκοράρουμε σκεφτόμουν να γράψω ότι τελικά είμαστε μικρή ομάδα, που κολλάει σε μια νίκη σε ντέρμπι, ζαλίζεται και δεν έχει συνέχεια, βάλαμε το γκολ και τώρα πρέπει να γράψω ακριβώς το αντίθετο: Ότι είμαστε μια μεγάλη ομάδα, που κερδίζει ακόμα και στη χειρότερη μέρα της!

Γιατί αυτή ήταν ο ορισμός της κακής ημέρας. Χάλι μαύρο. Ο αντίπαλος ήταν για τα μπάζα κατά τη γνώμη μου. Τζάμπα θα έπαιρνε το βαθμό, και δικαίως δεν πήρε τίποτα, κατά τη γνώμη μου. Κι ας σκούζει ο Δώνης. Εμείς και μόνοι μας να ήμασταν στον αγωνιστικό χώρο, θα δυσκολευόμασταν να βάλουμε γκολ έτσι όπως παίζαμε. Κίνηση μηδέν, καθαρό μυαλό μηδέν, σπιρτάδα, όρεξη, πρωτοβουλία μηδέν. Σε κατάσταση νάρκωσης ήμασταν.

Ευτυχώς που υπάρχει αυτός ο Βιτόλο και καταπίνει τα χιλιόμετρα και κάνει βρωμοδουλειά για τρεις (απίστευτο αυτό το παιδί, σαν ντοπαρισμένος τρέχει). Από κει και πέρα λίγα πράγματα. Να σταθώ στην απουσία του Ίβιτς. Όντως, φάνηκε πάρα πολύ. Ο λόγος όμως δεν είναι ότι είναι τόσο αναντικατάστατος παιχταράς ο Ίβιτς, αλλά ότι οι αντικαταστάτες του ήταν για τα μπάζα. Σε καμία περίπτωση δεν βιάζομαι να βγάλω το συμπέρασμα ότι ο Κριστιάνο δεν αξίζει κι ότι είναι αποτυχημένη μεταγραφή. Αλλά αυτή τη στιγμή το παιδί δεν μπορεί να βοηθήσει. Μοιάζει σα να έχει πέσει από άλλο πλανήτη. Καμία επαφή με την ομάδα. Σαν χαμένος πάει. Εντωμεταξύ, δεν ξέρω, δεν του είπε ο Σάντος πού να παίξει; Στη θέση του Ίβιτς πάντως ΔΕΝ έπαιξε. Αμ ο Σορλέν; Άλλος χαμένος. Αυτός όμως δεν είναι καινούριος κι έχει σαφώς λιγότερες δικαιολογίες. Σαν να έχει παχύνει, να έχει βαρύνει, δεν ξέρω. Δεν τρέχει, δεν δουλεύει όπως παλιά, και μόλις πάρει την μπάλα κοιτάζει να τη γυρίσει πίσω. Προσέξτε τον, στον δημιουργικό τομέα δεν είναι απλά μηδέν, αλλά αρνητικός. Καταστρέφει τις επιθέσεις μας!

Κατά τ' άλλα, αυτό που κυρίως έλειψε από την ομάδα ήταν η κίνηση. Με στατικούς παίκτες άμυνες δεν διασπάς. Όλο σέντρες για το πουθενά βγάζαμε. Απογοήτευση και ο Εντίνιο. Φαίνεται την "είδε" κάπως μετά το γκολ που έβαλε. Ας ελπίσουμε να μας γίνει μάθημα το σημερινό. Την άλλη Κυριακή παίζουμε στη γριά, και θέλω να μην δείξουμε ούτε οίκτο. Άντε μπράβο!

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Αραμπατζής (81' Παπάζογλου), Γκαρσία, Βιτόλο, Εντίνιο, Σορλέν (65' Κουτσιανικούλης), Μαλεζάς, Κοντρέρας, Λίνο, Βιεϊρίνια, Κριστιάνο (46' Μουσλίμοβιτς).

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Μιχαηλίδης, Μπαζίνσκι, Νεμπλεγλέρας, Αναστασάκος (69' Τάτος), Μελισσάς, Περόνε, Μπρίτο (80' Σφακιανάκης), Νάστος, Σαρμιέντο, Καλατζής, Ολιβέιρα.

ΣΚΟΡΕΡΣ: 88' Παπάζογλου
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ:
Γιαννόπουλος (Αθηνών)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ:
Κριστιάνο - Μελισσάς, Σαρμιέντο, Καλατζής, Ολιβέιρα


24/1/10

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 0-1


Ασέλγεια επί πτώματος

Αυτό δεν είναι ομάδα, είναι εθνική επιλέκτων. Που μαζεύτηκε ένα Σαββατόβραδο, για να πάει να δώσει την Κυριακή αγώνα επίδειξης για φιλανθρώπικους σκοπούς. Δώστε και σώστε. Στον θρύλο του Πειραιά αναφέρομαι, που περιφέρει τα περασμένα μεγαλεία του σαν βρικόλακας που δεν λέει να μπει στον τάφο.
Κι αν έχω ένα παράπονο από τον ΠΑΟΚ, είναι ότι στο β΄ ημίχρονο δεν κατάλαβε ποιον είχε απέναντί του, για να βγει πιο ψηλά και να σημειώσει περισσότερα τέρματα. Τέλος πάντων, σιγά-σιγά, σταδιακά οικοδομείται η αυτοπεποίθηση και ο αέρας της νίκης. Και ο ΠΑΟΚ του Φερνάντο Σάντος δείχνει ότι βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Θεωρώ ότι φέτος τα πλέι-οφ θα είναι πολύ διαφορετικά.
Φέτος στα πλέι-οφ θα πέσουν κορμιά. Και καλά θα κάνει η διοίκηση να αφήσει για την ώρα τις ανανεώσεις συμβολαίων και να διατηρήσει όλη την προσοχή των παικτών στραμμένη στον αγωνιστικό τομέα. Ας βγούμε Τσου-Λου και όλα θα γίνουν...

ΥΓ. Στην προηγούμενη καταχώρηση μπορείτε να διαβάσετε πώς έβλεπα τα πράγματα στην ανάπαυλα του ημιχρόνου και κατά πόσο δικαιώθηκα.

Συνθέσεις:

Ολυμπιακούλης: Νικοπολίδης, Γκαλίτσιος, Μέλμπεργκ, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Ραούλ Μπράβο, Μαρέσκα, Στολτίδης (70' Ντουντού), Τοροσίδης, Ζαϊρί (46' Λούα Λούα), Όσκαρ (46' Ντάτολο), Ντιόγο.

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Γκαρσία, Βιτόλο, Σορλέν (81' Παπάζογλου), Μαλεζάς, Κοντρέρας, Λίνο, Ίβιτς, Βιεϊρίνια (88' Κουτσιανικούλης), Σνάουτσνερ, Εντίνιο (90'+2 Κριστιάνο)

ΣΚΟΡΕΡ
: 20' Εντίνιο

Κίτρινες κάρτες
: 18' Γκαλίτσιος, 74' Μαρέσκα, 90'+3 Ντιόγο - 12' Βιτόλο, 16' Κοντρέρας, 72' Χαλκιάς, 76' Γκαρσία.

Διαιτητής
: Δαλούκας (Θεσσαλίας)

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Εντυπώσεις 1ου ημιχρόνου

Βρισκόμαστε στο ημίχρονο του αγώνα του Σταδίου Καραϊσκάκη, και το σκορ είναι 0-1 με εξαιρετικά εκτελεσμένη αντεπίθεση Βιερίνια-Ίβιτς-Εντίνιο στο 20΄και σκόρερ τον τελευταίο. Ο Ολυμπιακός είναι σκιά του εαυτού του, οι παίκτες του δεν έχουν πειθαρχία, δεν έχουν επιστροφές, δεν έχουν καθαρό μυαλό, ενώ οι περισσότεροι μοιάζουν να είναι ντεφορμέ. Ο ΠΑΟΚ παίζει καλά, οι παίκτες του μοιάζουν σε εξαιρετική κατάσταση, όμως πρέπει να πω ότι η ψυχολογία είναι για άλλη μια φορά αυτή της μικρής ομάδας που αντιμετωπίζει έναν ανώτερο αντίπαλο. Δυστυχώς. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη επιθετικότητα! Αν πάντως συνεχιστεί το ίδιο βιολί στο β΄ ημίχρονο και δεν ανέβει ο Ολυμπιακός, τότε ο Σάντος θα πανηγυρίσει επιτέλους την πρώτη του νίκη έναντι του συγκεκριμένου αντιπάλου, δεν γίνεται αλλιώς.
Πρέπει να προσέξουμε τα γεμίσματα και τις σέντρες, γενικά το ψηλό παιχνίδι. Ο Κοντρέρας έχει ήδη μια κίτρινη κάρτα και δεν μοιάζει σε καλή κατάσταση, σε αντίθεση με τον Μαλεζά, που τα πάει μια χαρά. Ο Ντιόγο είναι σκιά του εαυτού του και ξέρει μόνο να πέφτει, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι ατομική ενέργεια μπορεί να κάνει. Ο Βιτόλο πρέπει επίσης να προσέξει πάρα πολύ λόγω κάρτας. Ο διαιτητής είναι αλλοπρόσαλλος και αψυχολόγητος, δεν έχει έρμα. Θα κινδυνεύσουμε είτε από τον Ολυμπιακό είτε από τη διαιτησία, αν δεν παίξουμε ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Αυτός ο Σορλέν δεν λέω, καλό εργαλείο στο 4-4-2, αλλά έλεος μ' αυτό τον συντηρητισμό! Αν υπάρχει ένα σύμβολο αμυντικογενούς ποδοσφαίρου αυτό δεν είναι ο Σάντος, αλλά ο Σορλέν. Προσέξτε τον. Αν δεν είναι 90-95% βέβαιος δεν εκδηλώνει επίθεση. Γυρίζει την μπάλα πίσω. Η ζωντανή καθυστέρηση. Ο Εντίνιο, όπως είπε κι ο Κωστίκος, προσέδωσε ταχύτητα και ευελιξία στην επίθεσή μας. Αυτές οι αλλαγές θέσης με τον Βιερίνια μπερδεύουν την αντίπαλη άμυνα και είναι όλα τα λεφτά. Μεγάλη πρόοδος σε σχέση με τον Μουσλίμοβιτς, δεν το συζητάω.
Κι ο Σνάουτσνερ φέτος βελτιωμένος, ξεμυτίζει κι από την άμυνά του λίγο-λίγο. Νιώθουν όλοι μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω Βιτόλο. Ελπίζω ο Ισπανός να μπορέσει να το βγάλει το παιχνίδι, γιατί τον Δαλούκα δεν τον εμπιστεύομαι μία. Πολύ καλός και ο Λίνο, αλλά με μερικά πανικόβλητα διωξίματα, που θα έπρεπε να λείπουν.
Κλειδί στο β΄ ημίχρονο είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία, την πειθαρχία και την αυτοσυγκέντρωσή μας, να μην μας αποδιοργανώσει η διαιτησία ή η κερκίδα, να αντέξουμε σε επίπεδο φυσικής κατάστασης και κυρίως όχι μόνο να ελέγξουμε το ρυθμό, αλλά και να εκδηλώσουμε υψηλό αριθμό επιθέσεων. Όχι μόνο γύρισμα την μπάλα για να περνά η ώρα. Αυτό το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό.
Με τη νίκη!

21/1/10

Πανσερραϊκός - ΠΑΟΚ 0-2

Έστω και δύσκολα η πρόκριση ήρθε, κι αυτό έχει σημασία.
Για άλλη μια φορά εκμεταλλευτήκαμε τα στημένα του Λίνο.
Ο Κουτσιανικούλης πιστοποίησε την αγωνιστική του βελτίωση.
Ελπιδοφόρο το ντεμπούτο του Εντίνιο.
Πολύ μαχητικός ο γηπεδούχος, μας έφερε σε δύσκολη θέση.
Όποιος είδε τι σόι φάουλ ήταν αυτό που σφυρίχτηκε επί του Αραμπατζή και δεν μέτρησε το γκολ του Πανσερραϊκού που θα μας ισοφάριζε στο 62΄, ας το εξηγήσει και σε μένα.
Προχωράμε!

Συνθέσεις:

Πανσερραϊκός: Κυριακίδης, Γαλανόπουλος, Μιχαήλ, Παπάζογλου, Ν. Ζαπρόπουλος, Κάστρο (69' Τράκις), Ριμόλντι, Ανάκογλου, Λεοζίνιο, Τάντιτς (82' Ογιος), Γεωργιάδης (82' Αθανασιάδης).

ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς, Αραμπατζής, Λίνο, Σαβίνι, Κοντρέρας, Βιτόλο, Σορλέν, Φωτάκης (79' Γκαρσία), Κουτσιανικούλης (90' Μαλεζάς), Κριστιάνο (70' Παπάζογλου), Εντίνιο.

ΣΚΟΡΕΡΣ: 14' Λίνο, 74' Παπάζογλου

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σταθόπουλος (Αχαϊας)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 14' Γαλανόπουλος, 22' Κάστρο, 65' Ριμόλντι, 84' Ογιος - 26' Σορλέν

17/1/10

ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης 1-0


ΠΑΟΚΤΣΗΔΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

Πάρα πολύ δύσκολη η σημερινή νίκη, αλλά την πήραμε με το σπαθί μας, γι' αυτό αξίζει χρυσάφι. Δείξαμε μεγάλη ψυχή, τα δώσαμε όλα, μοχθήσαμε, αγωνιστήκαμε σωστά και τα καταφέραμε.
Η επόμενη βδομάδα θα κρίνει πολλά. Την Τετάρτη με τις Σέρρες για το Κύπελλο πρέπει να δείξουμε την ίδια σοβαρότητα, γιατί πρόκειται για παιχνίδι νοκ-άουτ, όπου κρίνεται ένας ολόκληρος τίτλος. Και την Κυριακή στο Καραϊσκάκη θα φανεί αν είμαστε φέτος φτιαγμένοι για μεγάλα πράγματα, αν φτάσαμε στο σημείο να χτυπήσουμε τους δυο μεγάλους του Κέντρου, ή αν θα κυμανθούμε στα περσινά επίπεδα.
Σήμερα ξεκινήσαμε άσχημα τον αγώνα και δείξαμε να αιφνιδιαζόμαστε, γιατί η Τρίπολη μπήκε σαν αφηνιασμένη στο γήπεδο (γιατί άραγε;), μας πρέσαρε ψηλά, και με το καταπληκτικό κέντρο που διαθέτει κατάφερε να μπλοκάρει την ανάπτυξή μας. Η λυσσαλέα αντίδραση της Τρίπολης έφερε νεύρα, με αποτέλεσμα να μείνουμε με δέκα παίκτες από το 20΄ εξαιτίας (δίκαιης) αποβολής του Βιερίνια, ο οποίος αντέδρασε τόσο ανεύθυνα, που θεωρώ ότι θα πρέπει να τιμωρηθεί με υψηλότατο πρόστιμο για την ενέργειά του αυτή. Παράλληλα, χάσαμε από νωρίς και τον τελευταίο κεντρικό επιθετικό που διαθέταμε, καθώς ο Φιλομένο αποχώρησε λόγω τραυματισμού.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι ο ΠΑΟΚ ανασκουμπώθηκε ουσιαστικά αφού πρώτα είχε όλες αυτές τις αναποδιές, και κατάφερε να υπερβάλλει εαυτόν και να υπερνικήσει την αντίσταση ενός όχι απλά αξιόμαχου, αλλά πραγματικά πολύ ισχυρού αντιπάλου. Αν μέναμε έντεκα εναντίον έντεκα ίσως να μην τα καταφέρναμε. Το συμπέρασμα που εγώ βγάζω είναι ότι υπάρχει κάτι που λέγεται "Παοκτσήδικη καρδιά", ή "Παοκτσήδικο μεγαλείο", ή όπως αλλιώς θέλετε, το οποίο αντιβαίνει τον ορθολογισμό και ενεργοποιείται όταν η ομάδα βρίσκεται υπό έντονη πίεση και γονατισμένη στο καναβάτσο. Τότε αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να αντλήσει εξτρά δυνάμεις για να ξανασηκωθεί, δυνάμεις πέρα από την λογική και τον ορθολογισμό. Αυτές τις δυνάμεις θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να μάθει να τις ανασύρει και να τις αξιοποιεί πολύ συχνότερα, και ιδιαίτερα στα ντέρμπι με τους λεγόμενους "μεγάλους" του Κέντρου. Τότε μόνο θα μπορέσει επιτέλους να πάρει και κάποια αποτελέσματα όχι μόνο ενάντια σ' αυτούς που βρίσκονται κάτω απ' αυτόν στην βαθμολογία, αλλά και κόντρα σε ομάδες που θεωρούνται και είναι κατά τεκμήριο καλύτερές του.
Αυτό είναι το πρώτο σημερινό μάθημα. Ότι ο ορθολογισμός καμιά φορά δεν είναι αρκετός. Μ' αυτό δεν θέλω να πω ότι δεν είναι απαραίτητος, κάθε άλλο, και σήμερα μάλιστα δείξαμε πολύ καθαρό μυαλό σε κάποιες φάσεις, παίξαμε έξυπνα και ψύχραιμα και αυτό μας βοήθησε πολύ. Χρειάζεται όμως παράλληλα και κάποια "τρέλα", και αυτή θα πρέπει να μάθουμε να τη βγάζουμε μέσα στο γήπεδο.
Το δεύτερο κέρδος γι' απόψε ακούει στο όνομα "Βασίλης Κουτδιανικούλης". Το παλικάρι απέδειξε σήμερα ότι δεν είναι κανένας τυχαίος, έπαιξε μπαλάρα, βοήθησε τα μέγιστα, σκόραρε, και έδειξε ότι το μέλλον του ανήκει.
Πιστοποιήθηκε επίσης η μεγάλη φόρμα που διανύει ο Βλάνταν Ίβιτς. Μπαλάρα και από τον Σέρβο, και μπράβο του.
Σπουδαία εμφάνιση και από τον "άρχοντα" Γκαρσία. Ήμουν απ' αυτούς που θεωρούσαν ότι ο παίκτης καλό θα ήταν να πουληθεί το καλοκαίρι του 2009, καθώς η συμπεριφορά του δεν επιδέχονταν βελτίωσης, ενώ και οι διαιτητές τον είχαν στοχοποιήσει. Ο Παβλάρας μας αποδεικνύει όλους φέτος ότι κάναμε λάθος. Μπράβο του!
Σε όσους τυχόν δυσανασχετούν με τον Κριστιάνο Μοράις έχω να πω ότι αν δεν ήταν αυτός το γκολ δεν θα έμπαινε. Αυτός ήταν που υποδέχτηκε μια πολύ δύσκολη πάσα από τον Βιτόλο έξω από την μικρή μας περιοχή, και αντί να διώξει όπως-όπως, περίμενε, μάζεψε πάνω του τους δύο από τους τρεις παίκτες της Τρίπολης που είχαν μείνει πίσω, και την ακριβώς κατάλληλη στιγμή έβγαλε με τη μία αριστοτεχνική ασίστ στον Ίβιτς, που ξεχύθηκε μπροστά. Αριστοτεχνική ενέργεια, που δείχνει ότι ο Πορτογάλος έχει να δώσει πολλά, όταν όμως μάθει το παιχνίδι της νέας του ομάδας και βρει τα πατήματά του στον αγωνιστικό χώρο. Ας του δώσουμε λίγο χρόνο.
Οι τραυματισμοί σίγουρα μας αποθαρρύνουν, αλλά νομίζω ότι η μεταγραφή Εντίνιο που μόλις ολοκληρώθηκε θα λύσει τα χέρια του Σάντος σε μεγάλο βαθμό, ενώ θα προσδώσει ταχύτητα στην επίθεσή μας, και κυρίως στο transition game, στο οποίο αρέσκεται να αναφέρεται ο προπονητής μας Φερνάντο Σάντος, ο άνθρωπος που επίσης φέτος κλείνει στόματα και δείχνει πόσο σπουδαία δουλειά κάνει στον ΠΑΟΚ.

ΠΑΟΚΑΡΑ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Σνάουτσνερ, Λίνο, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Γκαρσία, Βιτόλο, Ιβιτς, Βιεϊρίνια, Κριστιάνο (76' Σορλέν), Φιλομένο (12' Κουτσιανικούλης, 90’+3’ Σαβίνι).

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ:
Αναστασόπουλος, Αργυρόπουλος (58' Βίλτσες), Ουριμπάρι, Μαρσελάο, Λαζαρίδης, Φυτανίδης (80’ Ρόκας), Καρντόσο, Μπαστία (68' Εντερ), Καρέρα, Ουντότζι, Καούνος.

ΣΚΟΡΕΡ: Κουτσιανικούλης 54΄

Κόκκινες κάρτες: Βιερίνια 20΄

Κίτρινες κάρτες:
17' Ιβιτς, 89’ Σνάουτσνερ - 17' Λαζαρίδης, 21' Μπαστία, 34' Ουριμπάρι

Διαιτητής: Ντάκος (Ξάνθης)

9/1/10

Λεβαδειακός - ΠΑΟΚ 0-2


Αυτός είναι ο σοβαρός ΠΑΟΚ.
Που δεν χάνει από χειρότερούς του αντιπάλους κι από μικρές ομάδες.
Και αυτό είναι έργο Σάντος.
Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στην προϊστορία. Είναι η δεύτερη σερί νίκη μέσα στη Λιβαδειά, από κει που είχαμε μόνο μια νίκη στα προηγούμενα δέκα χρόνια. Ποιος; Ο ΠΑΟΚ! Πήγαινε κι έχανε στη Λιβαδειά! Όμως αυτές οι εποχές ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Και μη νομίσετε πως ο ΠΑΟΚ έχει τώρα καμιά υπερομάδα. Θεωρώ ότι σε σχέση με την εποχή Μπατατούδη το υλικό είναι κατώτερο. Αυτό που υπάρχει όμως είναι σοβαρότητα, διοικητική ηρεμία, επαγγελματισμός, σύστημα και πρόγραμμα.

Φέτος ο ΠΑΟΚ είχε να αντιμετωπίσει ένα κάρο προβλήματα. Τραυματισμοί ένα σωρό. Κοντρέρας-Σνάουτσνερ λείψαν για μήνες, με κίνδυνο να αποσταθεροποιηθεί το μεγάλο μας όπλο, η άμυνα. Επιθετικά βρεθήκαμε γυμνοί, με Μουσλίμοβιτς-Φιλομένο μονίμως τραυματίες. Αποκλειστήκαμε από την Χέρενφεν, υπήρξε εκνευρισμός, αναταραχή, έριδες στα αποδυτήρια, παραίτηση Ζαγοράκη σε μια δύσκολη συγκυρία. Ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ αναστήθηκε επί Προεδρίας Ζήση Βρύζα. Υπενθυμίζω ότι στο ματς με Ηρακλή ο Σάντος έφτασε να παίζει ουσιαστικά το κεφάλι του. Κι όμως. Αυτή η ομάδα άντεξε. Αντεπεξήλθε. Έφτασε αυτή τη στιγμή να είναι μόνη τρίτη και με διαφορά, κι αν δεν είχε χάσει από τον Ολυμπιακό θα ήταν δεύτερη. Κι έτσι όπως είναι όμως, από τις επόμενες δυο αγωνιστικές θα φανεί αν θα διεκδικήσει τη δεύτερη θέση στην κανονική διάρκεια. Κι αυτό είναι έργο Σάντος.

Αυτή τη στιγμή η ομάδα διανύει περίοδο πολύ καλής φόρμας. Εδώ και ένα μήνα έχει ρολάρει. Και με ποιούς; Με τον Παπάζογλου βασικό σέντερ φορ, τον Αραμπατζή δεξί μπακ, που ήταν υπ' ατμόν, τον Ίβιτς πρώτο σκόρερ και σε δαιμονιώδη φόρμα, από κει που ήταν ο αδύνατος κρίκος της μεσαίας γραμμής μας λόγω βραδύτητας, τον νεαρό και άπειρο Κουτσιανικούλη βασικό. Συγνώμη, αλλά θεωρώ ότι πρωταγωνιστής αυτής της πορείας είναι ο Σάντος.

Σήμερα η ομάδα δεν άφησε περιθώρια στον Λεβαδειακό. Μπήκε αποφασισμένη, με έμφαση στην κάθετη ανάπτυξη, με κάθετες μπαλιές Γκαρσία-Ίβιτς από τον άξονα, και Αραμπατζή-Λίνο από τα άκρα. Πρέσινγκ ψηλά, όχι μόνο από Βιτόλο-Γκαρσία, αλλά και από Σαβίνι και τα δυο πλάγια μπακ. Βοήθησαν και τα εξτρέμ. Δυστυχώς βρέθηκε σε κάκιστη μέρα ο Παπάζογλου. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Βιερίνια έχασε τεράστιες ευκαιρίες να σιγουρέψει το ματς, και έδειξε ότι αγωνίζεται αφηρημένος και χωρίς συγκέντρωση. Κακώς! Θέλω να τονίσω ότι η απουσία του Σορλέν έχει κάνει πολύ πιο γρήγορη την ανάπτυξη της ομάδας, ενώ ο Κουτσιανικούλης ανεβαίνει σιγά-σιγά. Από την άλλη, η απουσία Κοντρέρας στοιχίζει στην ανάπτυξη, γιατί ο Σαβίνι βγάζει κάτι μπαλιές απελπισίας. Πέφτει και η απόδοση του Μαλεζά χωρίς τον Κοντρέρας δίπλα του, θα πρέπει όμως να μάθει ο Στελάρας ότι στο γήπεδο δεν μπαίνουμε με τον κηδεμόνα μας. Να γίνει άντρας κάποια στιγμή. Η αποβολή Αραμπατζή ανέδειξε τις χρόνιες αμυντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο παίκτης. Ο Σνάουτσνερ μου φάνηκε σε καλή κατάσταση, από τη στιγμή που μπήκε μέσα, ο Λεβαδειακός δεν μπόρεσε ούτε μια φορά να δημιουργήσει ρήγμα από την πλευρά του, και θεωρώ ότι θα πάρει θέση βασικού. Έτσι θα μπορέσει κι ο Βιερίνια να πάρει πιο πολλές πρωτοβουλίες από το δεξί άκρο. Αποδίδει και η δουλειά που γίνεται στα στημένα με Λίνο. Μπράβο! Ο Λεβαδειακός από την πλευρά του ήταν λίγος. Φανταστείτε ότι στη φάση του πρώτου γκολ ο Ίβιτς νίκησε στην ταχύτητα όλη την άμυνά του. Αυτό φυσικά στα ντέρμπι δεν θα μπορεί να γίνεται. Ούτε θα μπορεί ο Παβλάρας να προλαβαίνει τους αντίπαλους μεσοεπιθετικούς με την ίδια ευκολία. Γι' αυτό όταν χάσουμε πάλι σε κανένα ντέρμπι, μην αρχίσετε να βρίζετε τον Σάντος. Με το υλικό που έχει είναι στο μάξιμουμ.
Η ομάδα θέλει σοβαρή ενίσχυση για να μπορέσει του χρόνου να χτυπήσει πρωτάθλημα. Θέλει π.χ. έναν επιθετικό. Θα μπορούσε να είναι ο Σαλπιγγίδης αυτός; Να σας πω. Του έχει κάνει πρόταση ένα μύριο και κάτι ετησίως ο Παναθηναϊκός κι αυτός το αρνείται. Αν έρχεται σε μας με 800 χιλιάρικα, σαν καλό Παοκτσάκι που λέει ότι είναι, τότε μάλιστα, τον θέλω. Και θα είναι για το καλό του ΠΑΟΚ. Αλλά με ένα μύριο ή παραπάνω έχει κι αλλού πορτοκαλιές, και μάλιστα πιο αποδοτικές στο γκολ και λιγότερο διχαστικές. Απλά μαθηματικά. Είναι πάντως δικαίωμα των Παοκτσήδων να εκφράζουν άποψη. Δε συμφωνώ με την άποψη ότι οφείλουν να το βουλώσουν. Ο ΠΑΟΚ είναι τρόπος ζωής, είναι ιδεολογία, είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής νοήματος. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με τον Σαλπιγγίδη, αλλά σέβομαι όσους έχουν. Αυτά για να μην αναρωτιέστε για την άποψή μου...

Συνθέσεις:

Λεβαδειακός: Στρατηλάτης, Μουλόπουλος (70' Μπράνκο), Ζησόπουλος, Μαρτορέλ (46' Σερτζίνιο), Κόλτζος, Μπεγκόνια, Γκονζάλες, Ναπολεόνι, Μπάρκογλου, Σιστόν, Αλεξίου.

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Αραμπατζής, Γκαρσία, Βιτόλο, Μαλεζάς, Παπάζογλου (62' Σνάουτσνερ), Λίνο, Κουτσιανικούλης (66' Φιλομένο), Βιεϊρίνια (90'+2 Μουν), Ίβιτς, Σαβίνι.

ΣΚΟΡΕΡ: 11' Ίβιτς, 82' Λίνο.

Κίτρινες κάρτες: 36' Μαρτορέλ, 55' Μουλόπουλος - 28' Αραμπατζής, 52' Ίβιτς.

Κόκκινες κάρτες: 59' Αραμπατζής (δεύτερη κίτρινη).

Διαιτητής: Παππάς (Αθήνας).

7/1/10

ΠΑΟΚ - Πανιώνιος 1-0


Καλό παιχνίδι και δίκαια νίκη.

Με έμφαση στο πρέσινγκ ψηλά και στην γρήγορη ανάπτυξη με κάθετες πάσες. Ιδιαίτερα Γκαρσία και Ίβιτς διέπρεψαν σ’ αυτό τον τομέα.
Εντυπωσιακός ο Αραμπατζής, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, σε σχεδόν ελεύθερο ρόλο, σε μαν-του-μαν μαρκάρισμα του Ριέρα και εφόδους μπροστά μετά από κάθε κλέψιμο.
Παρ’ όλο όμως το επιθετικογενές στήσιμο, η ομάδα για άλλη μια φορά δεν μπόρεσε να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες.
Οπωσδήποτε ευθύνονται εν μέρει η αναποτελεσματικότητα του Κουτσιανικούλη (βασάνισμα της μπάλας χωρίς ουσία, αδέξιες ενέργειες σε κρίσιμες φάσεις), αλλά και η απειρία του Παπάζογλου, που δεν παίρνει τις πλέον επίκαιρες θέσεις στην αντίπαλη περιοχή. Σίγουρα πάντως και οι δύο παρουσιάζουν βελτίωση. Ιδιαίτερα ο Παπάζογλου έδειξε πολύ δυνατός στην υποδοχή της μπάλας με το κεφάλι, χαρίζοντάς μας αρκετές μπάλες.
Για πολλοστή φορά τα έξυπνα πλασαρίσματα του Ίβιτς στην αντίπαλη περιοχή μας χάρισαν ένα νικηφόρο γκολ.
Δεν ήταν κακός ο Βιερίνια, απλά δεν μπόρεσε να τροφοδοτηθεί όσο άλλες φορές. Ο λόγος ήταν ότι υπήρχε ειδικό διπλό μαρκάρισμα πάνω του, αλλά και το ότι έπαιξε πιο κοντά στον Παπάζογλου, αφήνοντας όλη την πτέρυγα στον Αραμπατζή.
Στο δεύτερο ημίχρονο σα να μου φάνηκε ότι θα ήταν άκρως χρήσιμος ο Βερόν για να ηρεμήσει κάπως το κέντρο και να κρατήσει μπάλα. Αλήθεια, γιατί να έχεις αχρηστεύσει έναν παίκτη-περιουσιακό σου στοιχείο, ο οποίος πέρσι ήταν ο βασικότερος όλων;
Ελπιδοφόρα η πρώτη εμφάνιση του Κριστιάνο Μοράις, αν και θα ήθελα να τον δω στον άξονα, και όχι στο άκρο. Τώρα θα μου πείτε, με τον Ίβιτς σε τέτοια φόρμα, πιπέρι στο στόμα…

ΥΓ1. Ελπίζω να μη θέλετε να μάθετε τη γνώμη μου για την επιστροφή (;) Σαλπιγγίδη. Έχω και σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθώ…

ΥΓ2. Δεν σας λέω τη γνώμη μου ούτε για την επιστροφή (;) Ζαγοράκη. Ξαναδιαβάστε τι έγραφα όταν έφευγε και θα την βρείτε μόνοι σας.

Συνθέσεις:


ΠΑΟΚ
: Χαλκιάς, Αραμπατζής, Γκαρσία, Βιτόλο, Μαλεζάς, Παπάζογλου (69' Φιλομένο), Κοντρέρας, Λίνο, Κουτσιανικούλης (71' Κριστιάνο), Βιεϊρίνια, Ίβιτς (90' Φωτάκης).

Πανιώνιος
: Ανδριόλας, Μανιάτης, Λάτκα, Όμο, Ριέρα, Μπάλαμπαν, Καστελιόνε, Κουμορτζί, Γουνδουλάκης (68' Κούκετς), Νικολάου (85' Σκούφαλης), Τζαβέλλας.

ΣΚΟΡΕΡ
: 31' Ίβιτς

Κίτρινες κάρτες
: 36' Κουτσιανικούλης, 75' Βιεϊρίνια, 90' Κοντρέρας - 11' Λάτκα, 30' Κουμορτζί, 65' Νικολάου, 73' Μπάλαμπαν

Διαιτητής
: Δαλούκας (Θεσσαλίας).