28/2/10

Ξάνθη - ΠΑΟΚ 0-3


Στόφα Πρωταθλητή

Με μια πολύ καλή, και κυρίως πειστική, εμφάνιση, ο ΠΑΟΚ πέρασε άνετα από την (υποτιθέμενα;) δύσκολη έδρα της Ξάνθης και σκαρφάλωσε, έστω και για λίγες ώρες, στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Ο ΠΑΟΚ δείχνει στιβαρός, σοβαρός και φερέγγυος, ώριμος όσο ποτέ άλλοτε, ο "αέρας" της πρώτης θέσης δεν μας ζαλίζει καθόλου, αντίθετα δείχνουμε ότι έχουμε φτάσει εδώ με απόλυτη φυσικότητα, μέσα από την σκληρή δουλειά και την ταπεινότητα. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι το φαβορί της κατάκτησης του Τίτλου, κι ούτε θα ήθελε να είναι, είμαστε όμως ένα αουτσάιντερ που πλέον όλοι παίρνουν πολύ-πολύ στα σοβαρά. Ήδη η πίεση έχει μεταφερθεί στους αντιπάλους μας, οι οποίοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να νικούν. Το ευτύχημα είναι μάλιστα ότι και την επόμενη βδομάδα παίζουμε Σάββατο, ενώ αυτοί Κυριακή, και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ξανακάνουμε "πρόβα κορυφής" με δική μας την πρωτιά για όλο το Σαββατόβραδο και την πίεση να μεταφέρεται στους "μεγάλους" (μόνο στα λόγια;) των Αθηνών.

Συνθέσεις:

Ξάνθη
: Γκσπούρνινγκ, Παπαδημητρίου (46' Στίνγκα), Φλίσκας, Κωστούλας, Τζάγκι, Μπούγκα (46' Έλινγκτον), Μαρσελίνιο, Στρμπα, Πόι, Βάλλας, Κιντάνα (68' Λουτσιάνο).

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Γκαρσία (88’ Εντίνιο), Βιτόλο, Σορλέν, Μουσλίμοβιτς, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Λίνο, Βιεϊρίνια (80' Κριστιάνο), Ίβιτς (86’ Φωτάκης), Σνάουτσνερ.

ΣΚΟΡΕΡ: 7', 66' Βιεϊρίνια, 12' Ίβιτς.

Κίτρινες κάρτε
ς: 73' Λουτσιάνο, 83' Μαρσελίνιο.

Διαιτητής
: Τριτσώνης (Αθήνας).

23/2/10

Ο ΠΑΟΚ ΕΧΕΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Χάρη στο μεγαλείο του λαού και της λαοπρόβλητης διοίκησης του Προέδρου και φυσικού ηγέτη του ΠΑΟΚ Θόδωρου Ζαγοράκη, η ομάδα έφτασε αυτή τη στιγμή να βρίσκεται σε ένα ιστορικό σημείο καμπής: Να διεκδικεί το Πρωτάθλημα Ελλάδος, καθώς και την είσοδο στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Στη συγκεκριμένη συγκυρία δεν είναι τόσο ο τίτλος που ενδιαφέρει. Αυτή τη στιγμή η χαρά και το πανηγύρι της κατάκτησης ενός τίτλου αποτελούν πολυτέλεια. Αυτό που έχει σημασία είναι η αιμοδοσία της ομάδας με τα εκατομμύρια εκείνα που θα της επιτρέψουν όχι απλώς να ανασάνει, αλλά και να αναπτυχθεί όπως της αξίζει.

Ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή αποτελεί την τέλεια επένδυση στο χώρο του ποδοσφαίρου, ίσως όχι μόνο του ελληνικού, αλλά και του παγκόσμιου: Διαθέτει έναν μεγάλο, διψασμένο λαό, έτοιμο να αποθεώσει τον οποιονδήποτε έρθει να επενδύσει. Μια διοίκηση ικανή και λαοπρόβλητη, που υλοποίησε κατά γράμμα τον δύσκολο στόχο που είχε θέσει όταν ανέλαβε μια απαξιωμένη και υπερχρεωμένη ομάδα: Να βάλει τις βάσεις την πρώτη χρονιά, να βγει Ευρώπη τη δεύτερη, να κάνει πρωταθλητισμό την τρίτη. Έναν προπονητή επιστήμονα, από τους καλύτερους που έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα. Ένα ρόστερ αξιόπιστο, αξιόμαχο, καλολαδωμένο, που γουστάρει να αγωνίζεται για την ομάδα. Ένα ιδιόκτητο γήπεδο, καθώς και ένα προπονητικό κέντρο στα σκαριά. Κι όμως! Επενδυτής δεν βρίσκεται ουδείς. Την ίδια ώρα, στην ΑΕΚ διαγκωνίζονται ποιος θα βάλει πρώτος 3,5 εκατομμύρια για να... μην διοικεί! Στον δε Παναθηναϊκό κάνουν διαγωνισμό ποιος θα βάλει τα περισσότερα. ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ. Υπάρχει γραμμή από το Κατεστημένο να μην έρθει κανείς επενδυτής στον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΧΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ.
Άρα, λοιπόν, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σταυροδρόμι: Αν δεν μπούμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε το άλμα προς τα μπρος. Η ψαλίδα με τους δυο μεγάλους της Αθήνας θα μεγαλώσει. Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για σημαντικότατη αύξηση του μπάτζετ του χρόνου. Ο Ολυμπιακός αποκλείεται να ξαναπαρουσιαστεί τόσο αδύνατος όσο φέτος. ΓΙΑ ΜΑΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΧΡΟΝΙΑ. Το έχει θέσει και ο Φερνάντο Σάντος σαν όρο για να παραμείνει στην ομάδα και του χρόνου: Χρειάζονται τρεις παιχταράδες για να κάνει το άλμα προς τα μπρος ο ΠΑΟΚ. Αλλιώς θα μείνει στάσιμος. Με το παρόν μπάτζετ έχει φτάσει ήδη ταβάνι! Όμως η διοίκηση το ξεκαθάρισε στην τελευταία συνέντευξη τύπου: ΛΕΦΤΑ ΓΙΟΚ. Το μπάτζετ του χρόνου στην καλύτερη περίπτωση θα μείνει σταθερό. Άρα είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια πηγή γενναίας χρηματοδότησης. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

Προσοχή: Δεν είμαι αχάριστος. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό που η ομάδα έχει ήδη πετύχει. Δεν είναι τίτλοι, χαρές και πανηγύρια αυτό που ζητώ. Ζητώ να διασφαλιστεί το μέλλον της ομάδας. Πρέπει να παίξουμε Τσάμπιονς Λιγκ. Κι επειδή αν δεν βγούμε Πρωταθλητές θα πρέπει: (α) να μπλέξουμε στα πλέι οφ με ντέρμπι-ρώσικη ρουλέτα και με τη διαιτησία πάντοτε πιθανό φόβητρο και (β) να παίξουμε και προκριματικά για να μπούμε στους ομίλους με κίνδυνο να την πάθουμε όπως την έπαθε φέτος ο Παναθηναϊκός, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΦΕΤΟΣ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ! ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΤΑ ΝΙΚΕΣ.

Η ομάδα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή πρόβλημα ρευστότητας. Κάποιες καθυστερημένες πληρωμές δημιούργησαν αναταραχή στο εσωτερικό της ομάδας με αποτέλεσμα να χάσουμε έναν τίτλο. Η διοίκηση δυσκολεύτηκε αρκετά να επαναφέρει την ηρεμία στην ομάδα. Υπάρχουν παίκτες που δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια. Υπάρχουν παίκτες άλλης νοοτροπίας. Η διοίκηση είχε υποσχεθεί να πληρώσει κάποιες δόσεις την περασμένη Παρασκευή. ΔΕΝ το έκανε. Δεν την κατηγορώ, προς Θεού. Θα ήταν καλό όμως να μην υπόσχεται κάτι που δεν είναι σίγουρη πως θα πραγματοποιήσει. Προσωπικά δεν είμαι βέβαιος ότι όλοι οι παίκτες μπήκαν ανεπηρέαστοι από την κατάσταση αυτή στο ντέρμπι της Τούμπας. Είδα ορισμένους λίγο ανόρεκτους, λίγο αφηρημένους, λίγο χαλαρούς. Χάρη στην ομαδική δουλειά, τη μαεστρία του Σάντος και τη συμβολή της Θεάς Τύχης καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη. Μην ξεγελιέστε, όμως. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! Η διοίκηση ας πάρει δάνειο, αν χρειαστεί. ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ. Δεν είναι ηθικό το ζήτημα. Δεν μ' ενδιαφέρει η τσέπη των παικτών. Βρισκόμαστε όμως σε μια κρισιμότατη συγκυρία. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ. ΟΥΤΕ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΕΦΑΛΟ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ "ΤΡΥΠΗΘΟΥΜΕ". ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ! Η Πόλη έπεσε από "μέσα".

Και ένα μήνυμα στο Λαό: Προσοχή, αδέλφια, μην πέσετε στην παγίδα της Ξάνθης. Το ξέρω, είναι σωστό και δίκιο να κάνουμε ντου και να μπουκάρουμε στο γήπεδο της Ξάνθης. Όχι για να σπάσουμε, ούτε για να δείρουμε κανένα. Απλά για να δούμε και να στηρίξουμε την ομάδα μας. Όμως από δω και πέρα πρέπει να ξέρουμε ότι μας την έχουν στημένη. Ας είμαστε σε ετοιμότητα κι ας μην πέσουμε σε καμία παγίδα. Η ομάδα έχει δείξει ότι μπορεί να νικήσει και χωρίς το λαό της μέσα στο γήπεδο. Ας μην δώσουμε δικαιώματα. Ας προστατέψουμε την ομάδα μας.

22/2/10

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 2-1


Μεγάλη νίκη η σημερινή, σίγουρα, θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι μου φάνηκε σαν να έγινε κατά τύχη. Ο ΠΑΟΚ ήταν χειρότερος του αντιπάλου του, έπαιξε στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα φοβισμένα, ενώ το μεγάλο ατού του, η αμυντική λειτουργία, αφέθηκε σήμερα εν πολλοίς στη Θεά... Τύχη, ιδιαίτερα από την αριστερή πλευρά, όπου γινόταν... πάρτι.
Θα μου πείτε, αφού ο ΠΑΟΚ έφτασε να κερδίζει ντέρμπι ακόμα και στην κακή του μέρα, τότε είμαστε σίγουρα σε καλό δρόμο. Πιθανότατα. Όμως εγώ ήθελα ειδικά σήμερα, ειδικά με τον συγκεκριμένο αντίπαλο, να δω περισσότερο πράματα. Περισσότερο πάθος, αν μη τι άλλο.
Ξέρω, ξέρω, είμαι αχάριστος. Φτάσαμε να διεκδικούμε στα ίσα το πρωτάθλημα και εγώ ζητάω κι άλλα. Όχι. Ζητάω απλά να διαλυθούν οποιαδήποτε σύννεφα καχυποψίας. Αυτός ο περήφανος λαός, ο "άρρωστος" λαός, ζητάει τίμιο παιχνίδι, ζητάει αλήθειες. Όπως αυτή της φάσης του πρώτου γκολ, όπου ο σκόρερ Γκαρσία ξέσπασε σε λυγμούς κοιτάζοντας τον ουρανό. Ναι, η μάνα του Πάμπλο Γκαρσία οδήγησε σήμερα την μπάλα στα δίχτυα και μας χάρισε τη νίκη. Τό δάκρι του Γκαρσία ήταν μια στιγμή μοναδικού μεγαλείου, μια στιγμή που αξίζει σ' αυτόν τον υπέροχο κόσμο.
Ας προσέξει η διοίκηση. Χάθηκε ήδη ένας τίτλος από εσφαλμένους χειρισμούς στο οικονομικό. Δημιουργήθηκαν κάποιες καταστάσεις. Οι παίκτες είχαν εν τέλει τη διαβεβαίωση από τον ίδιο τον Θόδωρο Ζαγοράκη ότι θα πληρωθούν την Παρασκευή. Τις παραμονές του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Κι όταν ήρθε Παρασκευή τους είπαν "από Δευτέρα". Δεν ξέρω τι είδους μήνυμα περνάει έτσι. Έρχονται επτά κρισιμότατα παιχνίδια, επτά τελικοί. Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη την υπέρβαση. Απ' ό,τι φαίνεται μεγαλοεπενδυτής δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία. Ας μην επιτρέψει η διοίκηση να "τρυπηθούμε" από μέσα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Δεν μπορεί παραμονές αγώνα με τον Παναθηναϊκό να έχεις υποσχεθεί πληρωμές και να μην τις κάνεις. Αφού κερδίσαμε, πάλι καλά. Προχωρούμε. Ο Φερνάντο Σάντος έχει δείξει ότι δεν αστειεύεται. Πάει για τον Τίτλο, έστω και μουλωχτά. Το ίδιο και οι περισσότεροι παίκτες. Ας δείξει και η διοίκηση από τη μεριά της την ανάλογη πίστη και θέληση. Σημασία τώρα δεν έχουν οι ανανεώσεις συμβολαίων, αλλά οι πληρωμές. Κι αν η οικονομική θέση της ΠΑΕ είναι τόσο δεινή, τότε να βρεθούν όσοι είναι πιθανόν να μας "τρυπήσουν" από μέσα και να απομονωθούν. Αυτός ο ΠΑΟΚ έχει αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη κανέναν συγκεκριμένο παίκτη. Ίσως σας φαίνονται λίγο αλλόκοτα αυτά που γράφω, αλλά έχουν μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή. Όταν σου παρουσιάζεται μια χρυσή ευκαιρία πρέπει να την αρπάζεις. Είναι ζήτημα επιβίωσης. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να φυτοζωεί άλλο. Είναι σαφές ότι μόνον με συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ θα μπορέσει η ομάδα να αναπτυχθεί όπως της αξίζει και να ξεφύγει από τον βούρκο της υπερχρέωσης. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι υποκατάστημα κανενός. Δυστυχώς, ο Παναθηναϊκός μόνο από τον Ολυμπιακό είναι πιθανό να χάσει βαθμούς. Οπότε θα χρειαστούμε επτά στα επτά. Ξεκινάμε από Ξάνθη. Τα λάθη απαγορεύονται...

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς, Σνάουτσνερ, Λίνο, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Γκαρσία, Φωτάκης, Βιεϊρίνια (90’+1’ Τσιρίλο), Σορλέν (89' Κριστιάνο), Ιβιτς, Εντίνιο (53' Μουσλίμοβιτς).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:
Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Σαριέγκι, Καντέ, Σιμάο, Κατσουράνης (71' Χριστοδουλόπουλος), Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Λέτο (79' Νίνης), Σισέ.

ΣΚΟΡΕΡΣ: 60' Γκαρσία, 69' Μουσλίμοβιτς - 64' Σισέ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Δαλούκας (Θεσσαλίας)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 24' Κοντρέρας, 41' Γκαρσία, 68' Μουσλίμοβιτς - 31' Βύντρα, 41' Λέτο, 47' Σαριέγκι

13/2/10

ΠΑΣ Γιάννενα - ΠΑΟΚ 0-1


Μετά τον αποκλεισμό από το Κύπελλο και την ισοπαλία με τον Ηρακλή, το ηθικό γύρω από την ομάδα δεν ήταν και πολύ ανεβασμένο. Προσθέστε και τις απουσίες της τελευταίας στιγμής (Πάμπλο Γκαρσία-Σαβίνι), που ήρθαν να προστεθούν αναπάντεχα στις ήδη υπάρχουσες (Βιτόλο-Κοντρέρας), και καταλαβαίνετε γιατί πολλοί εύχονταν οι καταρρακτώδεις βροχές να συνεχιστούν και ο αγώνας να αναβληθεί.
Ο αγωνιστικός χώρος των Ιωαννίνων ήταν πράγματι για άλλη μια φορά πολύ βαρύς, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος όμως έδειξε για ακόμα μια φορά φέτος ότι είναι φτιαγμένη από άλλο μέταλλο. Έχει νοοτροπία νικητή, με παίκτες ετοιμοπόλεμους, που δεν καταλαβαίνουν από απουσίες, ούτε από βαριά τερέν. Ο ΠΑΟΚ σήμερα ήταν μεγάλη ομάδα, και καθάρισε σχετικά εύκολα ένα ματς που φάνταζε δύσκολο.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να σταθώ στο ότι για πρώτη φορά νομίζω επί Φερνάντο Σάντος αναγκαστήκαμε να παίξουμε με σέντερ μπακ τον Σνάουτσνερ. Θυμάμαι ότι όταν ο παίκτης ήταν στον Ηρακλή αγωνιζόταν συχνά σ' αυτή τη θέση. Πράγματι, τα πήγε περίφημα, έδειξε το αμυντικό του δαιμόνιο, αλλά το γενικό κουμάντο στην άμυνα το είχε ο Στελάρας ο Μαλεζάς, ο οποίος δείχνει να ενηλικιώνεται και να αναλαμβάνει με επιτυχία όλο και περισσότερες ευθύνες.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στον Σορλέν, ο οποίος σε ρόλο αμυντικού χαφ ήταν ένα θηρίο που αλώνιζε στη λάσπη. Πάντα πίστευα ότι ο Σορλέν είναι αμυντικογενής παίκτης, με ιδιαίτερη έφεση στις μάχες σώμα με με σώμα και το σκληρό παιχνίδι, και σήμερα το απέδειξε.

Ο Φωτάκης, που επανήλθε σήμερα στη βασική ενδεκάδα, έχει τρία καλά και ένα κακό: Τα καλά του στοιχεία είναι 1) το συνεχές του τρέξιμο στον αγωνιστικό χώρο, 2) το δυνατό του σουτ, που σήμερα μας χάρισε ένα γκολ, και 3) έναν σταθερό χαρακτήρα, με σταθερή υψηλή αυτοεκτίμηση, που δεν επηρεάζεται από εξωτερικές δυσκολίες και από το αν είναι βασικός ή αναπληρωματικός. Το μεγάλο του ελάττωμα είναι ότι δεν διαθέτει την τεχνική κατάρτιση εκείνη, που θα του επέτρεπε να κάνει καριέρα χαφ σε μεγάλη ομάδα. Σήμερα μέτρησαν περισσότερο τα προτερήματά του από τα ελαττώματά του, κι έτσι μπόρεσε να βοηθήσει σημαντικά την ομάδα.

Μνεία θέλω να κάνω και στον Βιερίνια, ο οποίος ήταν αρκετά καλός. Ο παίκτης έχει δείξει εδώ και καιρό συμπτώματα βεντετισμού, κάτι που εκφράζεται 1) με έναν υπερβολικό ατομισμό και 2) με κάποια αδιαφορία στην άσκηση αμυντικών καθηκόντων. Σήμερα υπήρξε αρκετά βελτιωμένος στους δυο αυτούς τομείς, με αποκορύφωμα την πάσα που έδωσε στον επερχόμενο Φωτάκη, γνωρίζοντας ότι ο παίκτης έχει δυνατό σουτ, ενώ μπορούσε να ενεργήσει και μόνος του. Μακάρι να συνεχίσει έτσι.

Δυστυχώς το αρνητικό στοιχείο του σημερινού αγώνα ήταν η χοντρή μαλακία του Αραμπατζή, που αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 64΄. Κατ' αρχήν είναι ανεπίτρεπτο παίκτης του ΠΑΟΚ να κάνει καθυστερήσεις στο... 60΄. Αν παίζεις με την Λίβερπουλ και είσαι στο 85΄κάνε καθυστερήσεις. Με τα Γιάννενα όμως; Απαράδεκτα κακή νοοτροπία. Κι άντε, καλώς-κακώς την πήρες την κίτρινη κάρτα. Πας και κάνεις φάουλ μαρς για κίτρινη μετά από 5 λεπτά; Αν είναι δυνατόν! Προσωπικά η συμπεριφορά του παίκτη με εξόργισε, και με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι δεν κάνει για τον ΠΑΟΚ. Έχει νοοτροπία παίκτη μικρής ομάδας, τεράστιες μεταπτώσεις στην ψυχολογία του (μπορεί μέσα σε πέντε λεπτά να μετατραπεί από αρνάκι σε θηρίο και αντιστρόφως), ενώ η αμυντική του ικανότητα είναι πολύ απλά ανεπαρκής. Σύμφωνοι, είναι καλός επιθετικά, αλλά αυτό δεν αρκεί. Λυπάμαι πολύ. Θεωρώ ότι ο Σνάουτσνερ κερδίζει με το σπαθί του τη θέση, και με τις καλύψεις του Βιτόλο μπορεί και αυτός να επιδείξει επιθετικές αρετές που ίσως δεν είχε τη δυνατότητα να εκφράσει κατά το παρελθόν.

Περιττό να πούμε ότι το επόμενο ματς είναι άσσος ξερό!

Συνθέσεις:

ΠΑΣ Γιάννινα: Ελευθερόπουλος, Ντάσιος (62' Καζναφέρης), Κούσας, Κώτσιος, Μιχαλόπουλος (25' Ρόβας), Μενδρινός (74' Μπακαγιόκο), Σαϊτιώτης, Μαϊστόροβιτς, Ντιμπαλά, Σκαρντουέλι, Σίσιτς

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Σορλέν, Μουσλίμοβιτς (74' Εντίνιο), Μαλεζάς, Λίνο, Φωτάκης, Βιεϊρίνια (93' Παπάζογλου), Ίβιτς, Σνάουτσνερ, Αραμπατζής, Κριστιάνο (67' Μουν)

ΣΚΟΡΕΡ: Φωτάκης 42΄

Κίτρινες κάρτες: Κούσας (29'), Σίσιτς (45'+1), Ντάσιος (48'), Καζναφέρης (80'), Σκαρντουέλι (82') / Φωτάκης (41'), Βιεϊρίνια (49'), Αραμπατζής (59'), Μουν (90'+2),

Κόκκινες κάρτες: Αραμπατζής (64' δεύτ.κίτρινη)

Διαιτητής: Σ.Τριτσώνης (Αθηνών)

7/2/10

Ηρακλής - ΠΑΟΚ 1-1

Κατ' αρχήν να πω σχετικά με ό,τι έγραψα στην προηγούμενη καταχώρησή μου, μετά το παιχνίδι στα Γιάννενα, ότι ο ΠΑΟΚ σήμερα έπαιξε για τη νίκη, έπαιξε όσο καλύτερα μπορούσε, και ότι το "τεστ" στις σχέσεις παικτών-διοίκησης θεωρώ ότι περάστηκε επιτυχώς, έστω κι αν δεν ήρθαν οι τρεις βαθμοί.

Σε ό,τι αφορά το παιχνίδι, παρά τα όσα είπε ο Φερνάντο Σάντος στις δηλώσεις του, θεωρώ το αποτέλεσμα δίκαιο, με τη διευκρίνηση όμως ότι ήταν τα δικά μας λάθη αυτά που καθόρισαν τον αγώνα, και πολύ λιγότερο οι προσπάθειες του - αξιόμαχου - αντιπάλου.

Συγκεκριμένα, η βλακώδης ενέργεια του Βιτόλο να πιάσει αψυχολόγητα την μπάλα με το χέρι με αποτέλεσμα να δεχτεί τη δεύτερη κίτρινη κάρτα πριν ακόμα λήξει το πρώτο ημίχρονο, καθώς και η κακή λειτουργία τόσο του δεξιού άκρου της άμυνάς μας (Αραμπατζής-Βιερίνια), όσο και του κεντρικού μας διδύμου (Μαλεζάς), με αποτέλεσμα να δεχτούμε ένα "φτηνό" γκολ, ήταν τα δυο λάθη που καθόρισαν τον αγώνα.

Ιδιαίτερα για το γκολ του Ηρακλή θέλω να τονίσω ότι αποδείχτηκε ότι ο Σάντος δεν κάλυψε επαρκώς το δεξί άκρο της άμυνάς του. Ήδη από το πρώτο ημίχρονο ο Αραμπατζής αντιμετώπιζε προβλήματα, τα οποία επέλυε ο Βιτόλο. Με την αποβολή του Βιτόλο και την είσοδο του Σορλέν, οι βοήθειες αυτές ουσιαστικά εξέλειψαν, αφού μοναδικός αρμόδιος να τις δώσει ήταν ο ανασταλτικά ανεπαρκής Βιερίνια. Φτάσαμε έτσι στο σημείο να "τρυπηθούμε" από τον... Γιαννούλη, ο οποίος πραγματοποίησε επέλαση και σέντρα που θα τη θυμάται σε όλη του τη ζωή. Έκανε και το τσαλίμι ο Μαλεζάς, και νά σου η ισοφάριση. Από το σημείο εκείνο και μετά ήταν δύσκολη η ανατροπή με παίκτη λιγότερο, αλλά προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε, ρισκάροντας μάλιστα, καθότι η άμυνά μας σήμερα είχε προβλήματα, τόσο δεξιά από τον Επστάιν, που κάποια στιγμή πήρε τον Αραμπατζή χαμπάρι, όσο και στο κέντρο, όπου ο Γιάκομπ καταταλαιπώρησε τον Μαλεζά, του οποίου η συνεργασία με τον Σαβίνι δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Δυστυχώς ο Σάντος είχε την κακή έμπνευση πάνω που ανεβαίναμε να βγάλει τον εξαιρετικό σήμερα Μουσλίμοβιτς και να περάσει τον Κουτσιανικούλη, αφήνοντας την ομάδα χωρίς φορ. Τέλος πάντων.

Πρέπει κλείνοντας να τονίσω ότι δεν γίνεται πάντοτε να μας βγαίνουν όλα και να μη δεχόμαστε γκολ, κάποτε θα ρθουν τα λάθη, θα ρθουν και οι ατυχίες, σήμερα ήταν και πάλι ο αγωνιστικός χώρος πολύ βαρύς, συνεχής η βροχόπτωση, κάτι που δεν μας ευνοεί, κάναμε όμως ό,τι μπορούσαμε, αγωνιστήκαμε για τη νίκη σε ένα ντέρμπι, και πρέπει να πω στο σημείο αυτό ότι είναι μεγάλη "χασούρα" να υπάρχει αυτή η ομάδα στην πρώτη Εθνική, με μοναδική αποστολή να δημιουργεί προβλήματα στον ΠΑΟΚ και δευτερευόντως και στον Άρη. Μακάρι να πέσει στη β΄ Εθνική και να μην ξανανέβει.

ΥΓ. Κορυφαίος και πάλι ο Ίβιτς. Καθόλου δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τη μη υπογραφή του συμβολαίου του. Το αντίθετο μάλιστα. Μήπως θα πρέπει τέτοιου τύπου διαπραγματεύσεις με παίκτες ηλικίας 32+ να γίνονται μετά το τέλος της σεζόν;;

Συνθέσεις:

Ηρακλής:
Φερνάντες, Μάρτος, Μάρκες (37' Γιαννούλης), Κατσαμπής, Παπαζαχαρίας, Ριμόλντι (46' Γιάντσης), Παπαστεριανός, Μάρα (86' Βέλλιος), Πίτου Γκαρσία, Επστάιν, Ιάκομπ

ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς, Αραμπατζής, Λίνο, Μαλεζάς, Σαβίνι, Γκαρσία, Βιτόλο, Ίβιτς, Βιεϊρίνια, Μουσλίμοβιτς (81' Κουτσιανικούλης), Εντίνιο (46' Σορλέν)

ΣΚΟΡΕΡ: Μουσλίμοβιτς 36΄, Γιάντσης 55΄

Κίτρινες κάρτες: Αραμπατζής, Μουσλίμοβιτς, Βιτόλο, Βιερίνια - Ριμόλντι, Μάρα, Γιαννούλης, Πίτου Γκαρσία

Κόκκινη κάρτα: Βιτόλο 45΄ (δεύτερη κίτρινη)

Διαιτητής: Σπάθας (Πειραιά)

5/2/10

ΠΑΣ Γιάννενα - ΠΑΟΚ 4-0

Το θέμα του τελείως αναπάντεχου και οδυνηρού αποκλεισμού μας από το Κύπελλο είναι πολύ σοβαρό, όχι μόνο για τον ευνόητο λόγο της απώλειας ενός πάρα πολύ ποθητού, και ταυτόχρονα απολύτως εφικτού στόχου, αλλά και γιατί συνδυάζεται με την αποχή, ή εν πάση περιπτώσει την αναταραχή, στην προπόνηση της Δευτέρας. Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ σοβαρή διάσταση αντιλήψεων μεταξύ της διοίκησης και, ορισμένων τουλάχιστον, παικτών, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότατες δυσλειτουργίες την ομάδα, ενώ ήδη κόστισε πολύ ακριβά. Η εκδήλωση του προβλήματος αυτού έρχεται μάλιστα λίγες μέρες μετά την επίσημη επιστροφή του Θόδωρου Ζαγοράκη στην καρέκλα του Προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αν και δεν γνωρίζω αν τα δυο γεγονότα σχετίζονται ή όχι, και με ποιο τρόπο. Δεν γνωρίζω επίσης την επίδραση που άσκησε σε κάποιους παίκτες της ομάδας η νίκη επί του Ολυμπιακού, και κατά πόσο θεώρησαν (εσφαλμένα) ότι αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής. Το σίγουρο είναι ότι η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα πρέπει να αναθεωρήσει την επικοινωνιακή της πολιτική, τόσο απέναντι στους ποδοσφαιριστές της (μερικοί εκ των οποίων είναι σαφές ότι δεν έχουν αντίληψη της κατάστασης γύρω από την ομάδα), όσο και απέναντι στους οπαδούς της, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την ακριβή κατάσταση της ΠΑΕ, εφόσον μάλιστα καλούνται με την ΑΜΚ να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Είναι σαφές ότι κάποιοι από τους οικονομικούς χειρισμούς της ΠΑΕ είναι ατυχείς, και είναι επίσης σαφές ότι δοκιμάζεται η προσωπική αξιοπιστία και φερεγγυότητα του Προέδρου και φυσικού ηγέτη του ΠΑΟΚ Θόδωρου Ζαγοράκη, ο οποίος καλείται να επιβληθεί στα αποδυτήρια και να βγάλει το καράβι από τη φουρτούνα. Το ματς της Κυριακής ενάντια στον Ηρακλή θα αποτελέσει το πρώτο τεστ. Ας ελπίσουμε να είναι επιτυχές, γιατί προσωπικά φοβάμαι ότι τα πράγματα είναι σοβαρότερα απ' όσο δείχνουν σε μακροπρόθεσμο επίπεδο (που είναι και το ουσιαστικότερο και σημαντικότερο).

Συνθέσεις:

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Σικαλιάς, Ντάσιος, Κανακούδης, Κούσας, Μαϊστόροβιτς, Ρόβας (75' Μπουχάν), Καζναφέρης (58' Τζάνης), Ανδράλας, Αράς (62' Κοντογουλίδης), Ντιμπαλά, Μπακαγιόκο.

ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς, Σνάουτσνερ (60' Εντίνιο), Λίνο (71' Σαβίνι), Κοντρέρας, Μαλεζάς, Γκαρσία, Βιτόλο, Βιεϊρίνια, Κουτσιανικούλης (33' Μουσλίμοβιτς), Φωτάκης, Παπάζογλου.

ΣΚΟΡΕΡΣ: 8', 80' Ντιμπαλά, 24' Κούσας, 43' αυτ. Σνάουτσνερ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ:
Παμπορίδης (Κιλκίς)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ:
24' Κούσας, 29' Μπακαγιόκο, 75' Σικαλιάς, 80' Ντάσιος - 2' Βιτόλο, 24' Γκαρσία, 79' Σαβίνι