28/4/10

AEK - ΠΑΟΚ 0-0


Το σκορ τα λέει όλα...

Πιθανολογώ ότι οι "ρεαλιστές" και προσγειωμένοι στην "ιδιαίτερη" πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου οπαδοί του ΠΑΟΚ θα είναι σήμερα ευχαριστημένοι που ξεκίνησαν τη διαδικασία των πλέι-οφ με ένα "θετικό" αποτέλεσμα, τσιμπήσαν το "χικάκι" στο ΟΑΚΑ και διατήρησαν τη διαφορά τους από την ΑΕΚ, ενώ παράλληλα εικάζω ότι θα εξαίρουν την έξοχη αμυντική λειτουργία της ομάδας. Εμένα θα μου επιτρέψετε να μην μοιράζομαι τα συναισθήματά τους...

Πρώτα απ' όλα το πρώτο παιχνίδι των πλέι-οφ διεξήχθη μέσα σε μια εικόνα απαξίωσης. Άδειες κερκίδες, κακό θέαμα, αδιάφοροι ποδοσφαιριστές, διαιτησία βγαλμένη από τον παλιό καλό καιρό (σφούρα όσο μπορείς να μην παίζεται μπάλα, να μη γίνονται φάσεις και να τη βγάλεις καθαρή), και - το κυριότερο όλων - κίνητρο που δεν "φτιάχνει" κανέναν. Θα γίνει μια σειρά αγώνων μόνο και μόνο για να δούμε πότε θα ξεκινήσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της η κάθε ομάδα. 15 Ιουλίου; 30 Ιουλίου; Ή μήπως 16 Αυγούστου; Χεστήκαμε! Έτσι κι αλλιώς η πρόκριση στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είναι σχεδόν αδύνατη. Για να μην αναφέρω ότι έχει δημιουργηθεί και μια αίσθηση ότι εύκολα ή δύσκολα, "με τον ένα ή τον άλλο τρόπο" (αλήθεια, ποιος είναι ο... "άλλος" τρόπος;) ο Ολυμπιακός θα είναι τελικά αυτός που θα πάρει την πρωτιά. Χθες η Goalnews κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τα γκρουπ δυναμικότητας στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, κι από Ελλάδα είχε τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Για περίπτωση κάποιας άλλης ομάδας ούτε λόγος. Κοροϊδευόμαστε;

Απ' ό,τι φαίνεται, ναι. Κοροϊδευόμαστε. Δεν αποκλείεται αύριο να βγουν να μας πείσουν ότι αυτή η κακοποίηση του ποδοσφαίρου, της οποίας η συναρπαστικότερη φάση ήταν όταν ο Γκαρσία άρπαξε από το λαιμό τον Αραούχο (αλήθεια, τι θα γίνει με την περίπτωσή του;), ήταν ματ του Σάντος στον Μπάγιεβιτς. Ποιος Σάντος και ποιός Μπάγιεβιτς. Στο γήπεδο αυτό που έβλεπες ήταν δυο ομάδες που παίζαν παιχνίδι τακτικής για να μην παίξουν... ποδόσφαιρο. Αναρωτιόσουν αν η μια ομάδα είχε παγιδεύσει την άλλη, ή αν απλά η κάθε ομάδα είχε παγιδεύσει τον... εαυτό της. Η ΑΕΚ; Όλες οι κατά τεκμήριο επικίνδυνες μονάδες της ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτες. Ο δε Σκόκο καλύτερα να μην κατέβαινε καν στο γήπεδο. Πιο καλή θα ήταν η ΑΕΚ με δέκα. Για τον ΠΑΟΚ ήταν ευκαιρία να πάρει μια νίκη, αλλά πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι δυνατόν να βάλει γκολ μια ομάδα που παίζει με αυτό τον τρόπο. Πρώτα-πρώτα έχεις κορυφή έναν ξυλοκόπο. Καλός να μαρκάρει, καλός να τρέχει δεξιά-αριστερά, αλλά μόλις πάει η μπάλα σ' αυτόν, ο Μουσλίμοβιτς είναι η... τραγωδία του ποδοσφαίρου. Αμφιβάλλω αν θα μπορούσε να απειλήσει έστω και μια... κενή εστία. Ο Βιερίνια; Σκιά του εαυτού του. Σαν να μην ήταν το μυαλό του στον αγώνα. Λέτε να τό 'χει σε καμιά μεταγραφή;; Ο Σορλέν; Μιλάμε για τον παίκτη που μπορεί να του πετάξεις τη μπάλα μπροστά, να έχει ελεύθερο χώρο μπροστά του σαράντα μέτρα , κι αυτός να γυρίσει πλάτη στην αντίπαλη εστία και να ψάξει πάσα στα... σέντερ μπακ του. Τέτοια κατάσταση. Στα στημένα ο ΠΑΟΚ κατέβαζε στην αντίπαλη περιοχή τον ιλιγγιώδη αριθμό των... δυο παικτών. Εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Μουσλίμοβιτς, που δεν μετράει. Τουλάχιστον η ΑΕΚ έβλεπες ότι στα στημένα τη γέμιζε την αντίπαλη περιοχή. Ήθελε τη νίκη, έστω κι αν ήταν ανίκανη να την πάρει. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε σαν την Εθνική Ελλάδας στο Γουέμπλεϊ με προπονητή τον αλήστου μνήμης Χρήστο Αρχοντίδη. 0-0. Κουλούρια. Πάλι καλά που δεν μπήκε ο Σάντος στον αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη να φιλάει τους παίκτες έναν-έναν. Το ξέρω, γίνομαι κακός. Το ποδόσφαιρο όμως, εκτός από αποτέλεσμα (και σιγά το αποτέλεσμα, μην τρελαθούμε κιόλας, δηλαδή πόσες φορές μπορείς να χάσεις από την ΑΕΚ μέσα στην ίδια χρονιά;;) είναι και θέαμα. Είναι και περηφάνια. Έτσι κατέβηκε ο Πανθρακικός στο ΟΑΚΑ. Δεν μπορεί να κατεβαίνει και ο ΠΑΟΚ. Εκτός κι αν είναι όλα προσυμφωνημένα, οπότε να το ξέρουμε, να μην αγωνιούμε κιόλα.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομάτι, ο Σάντος κατέβηκε σήμερα με την πρωτοτυπία να αφήσει στον πάγκο τον Αραμπατζή και να αντικαταστήσει τον τραυματία Σνάουτσνερ με τον Κοντρέρας σε ρόλο δεξιού μπακ, ενώ και στα σέντερ μπακ το δίδυμο με τον Τσιρίλο συμπλήρωσε ο Σαβίνι, αφήνοντας στον πάγκο τον Μαλεζά και ταυτόχρονα τον Χαλκιά μοναδικό Έλληνα στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ. Το κόλπο σε γενικές γραμμές έπιασε, Σαβίνι-Κοντρέρας είναι παίκτες που αμύνονται πονηρά, με κύριο μέλημα να πάνε πρώτοι στην μπάλα, αλλά στο β' ημίχρονο, καθώς η ΑΕΚ με την πάροδο του χρόνου "γέμιζε" την περιοχή μας, ο Κοντρέρας έκλινε ολοένα και περισσότερο προς το κέντρο σαν τρίτο σέντερ-μπακ (κατάντια, κατά την ταπεινή μου γνώμη), με τον κακομοίρη τον Βιτόλο να τρέχει σαν τρελός να καλύψει το δεξί άκρο, και τον "άρχοντα" Γκαρσία να καλείται να καλύψει όλο τον χώρο έξω από την περιοχή μας, έργο τιτάνιο, και είμαστε τυχεροί που δεν δεχτήκαμε κανένα πολύ επικίνδυνο σουτ από μεσαία απόσταση (βέβαια για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να υπήρχε και σοβαρός αντίπαλος - που δεν υπήρχε). Έτερη ξεφτίλα (εκτός του ότι έκλινε σαν τρίτο σέντερ μπακ) του συστήματος "Κοντρέρας δεξί μπακ" ήταν ότι δεν προωθούνταν καθόλου. Μόλις περνούσε τη σέντρα πάθαινε το σύνδρομο Σνάουτσνερ. Έντονα συμπτώματα ναυτίας. Από κει και πέρα, έχω την αίσθηση ότι η δυνατότερη γραμμή μας ήταν τα τρία χαφ, Βιτόλο-Γκαρσία-Ίβιτς, με τον Ισπανό να "καταπίνει" τα χιλιόμετρα, να δείχνει όμως ότι είναι ανίκανος να βγάλει παιχνίδι χωρίς κίτρινη κάρτα και χωρίς να κινδυνέψει και με κόκκινη, τον Γκαρσία να επανακτά μια αποτελεσματικότητα στα τάκλιν που προσωπικά είχα να δω από πέρσι, όπως όμως από πέρσι είχα να δω και τέτοια νευρική συμπεριφορά, που αν ήταν διαιτητής κανας Κάκος θα τον είχε αποβάλει για τον καβγά με τον Αραούχο, ενώ ο Ίβιτς ήταν για άλλη μια φορά ο κορυφαίος. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον Κουτσιανικούλη, ο οποίος έπαιξε δέκα λεπτά και κοντέψαμε να φάμε γκολ. Αν μέσα στο καλοκαίρι δεν του γίνει... μεταμόσχευση μυαλού, πολύ φοβάμαι ότι θα κλαίμε τα λεφτά που δώσαμε. 22 χρονώ είσαι, Βασίλη, ξύπνα επιτέλους, δεν είσαι μωρό παιδί!

Άντε, την Κυριακή με τη νίκη που θα κάνουμε θα μπούμε σε τροχιά Τσου-Λου. Όσο για διαιτητή, εγώ θέλω τον Σπάθα. Χωρίς πλάκα...

Συνθέσεις:

ΑΕΚ: Σάχα, Αραούχο, Λαγός, Μαϊστόροβιτς, Μανωλάς, Καφές, Γιάχιτς (88’ Γκερέιρο), Λεονάρντο (53' Τζιμπούρ), Μαντούκα, Σκόκο, Μπλάνκο (66' Νέμεθ).

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Κοντρέρας, Λίνο, Τσιρίλο, Σαβίνι, Βιτόλο, Γκαρσία, Βιεϊρίνια (83’ Κουτσιανικούλης), Σορλέν, Ιβιτς (88’Φιλομένο), Μουσλίμοβιτς (75’ Εντίνιο).

Κίτρινες κάρτες:
71' Αραούχο - 35' Βιτόλο

Διαιτητής:
Ντάκος (Ξάνθης)

1 σχόλιο:

Panagiotis είπε...

Θα ήθελα κι εγώ τον Σπάθα διαιτητή την Κυριακή και μάλιστα να δίνει τα σφυρίγματα στον ρούλη... Και μετά ποιός τους κρατάει. Ούτε κάγκελα, ούτε συρματόπλεγμα, ούτε ΜΑΤ.

Για να πω την αμαρτία μου, δεν με πειράζει να μην παίζουμε μπάλα αρκεί να περάσουμε στο Τσου Λου. Ο λόγος που δεν με πειράζει? Το χρηματικό κέρδος που μπορεί να υπάρξει και που το χρειαζόμαστε λίαν αγρίως. Δεν μ' ενοχλεί το να μην παίζουμε "καλή μπάλα" αρκεί αυτό να είναι λόγω στρατηγικής και όχι λόγω ανικανότητας. Αρκεί να η στρατηγική να φέρνει τα ποθητά αποτελέσματα. Φυσικά αυτό με την ΑΕΚ δεν έγινε, εκτός και αν το 0-0 ήταν αυτό που ήθελε ο Σάντος να πάρει.
Το παιχνίδι δεν το είδα και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, διάβασα ότι ήταν κακό από άποψη θεάματος, πλην όμως όλα τα άρθρα είχαν τον ΠΑΟΚ ως καλύτερο της αναμέτρησης.

Όσο για τον γαύρο, μέχρι τις προάλλες τον είχα για το φαβορί (λόγω παράγκας of course) αλλά μετά το χ'νέρι που τον έκανε η ομάδα της γειτονιάς μας θα πρέπει να γίνουν πολλά χοντράδια. Όχι ότι δεν τους έχω ικανούς για να κάνουν χοντράδια, απλά το συζητώ. Φυσικά και σαν λαός, για το μόνο που είμαστε ικανοί είναι οι απατεωνιές και ιδού τα αποτελέσματα. Αναφέρομαι στο τι μας έφτασε στο ΔΝΤ. Τέλος πάντων, να μην αλλάζουμε το θέμα τόσο πολύ. Δηλαδή, τους έχω ικανούς τους γαύρους να πάρουν τα παιχνίδια μέχρι και στα χαρτιά, γιατί το χορτάρι του γηπέδου ήταν ένα χιλιοστό πιό ψηλό απ' ότι προβλέπει ο αθλητικός νόμος για το ύψος του γκαζόν. Και αυτό δεν επέτρεψε στον Ντιόγκο να χρησιμοποιήσει την βουτιχτική του ικανότητα, κτλ, κτλ, κτλ.