10/5/10

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-0


Σπουδαία και δίκαιη νίκη μετά από αρκετά χρόνια "φαγούρας" ενάντια στον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Η νίκη θα μπορούσε να πάρει και ευρύτερες διαστάσεις, κάτι που θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον Ολυμπιακό στη λήξη των πλέι-οφ. Τώρα αντικειμενικός μας στόχος πρέπει να είναι να μην χάσουμε την Τετάρτη στο Καραϊσκάκη, αν και ο θεσμός των πλέι-οφ είναι φέτος ιδιαίτερα αμφίρροπος, και σχεδόν τίποτα δεν αποκλείεται. Ο ΠΑΟΚ δείχνει βέβαια να είναι σαφώς η πιο οργανωμένη και πειθαρχημένη ομάδα στα πλέι-οφ, όμως το γενικό επίπεδο του ποδοσφαίρου που παίζεται είναι πολύ χαμηλό, ενώ και το τελικό τρόπαιο της διοργάνωσης είναι αμφιβόλου αξίας, αφού όποιος πάρει την πρωτιά θα υποχρεωθεί σε δυο προκριματικούς γύρους με εξαιρετικά αμφίβολη έκβαση, προκειμένου να διεκδικήσει με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας την είσοδό του στους "χρυσοφόρους" ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Πιθανόν η δεύτερη θέση, που οδηγεί με έναν μόνο προκριματικό γύρο σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ να είναι και καλύτερη. Τέλος πάντων.

Για τον αγώνα δεν θέλω να πω πολλά. Ήταν ένα κλασικό παιχνίδι Σάντος, με έμφαση στη νίκη με "μισό-μηδέν". Ευχάριστη έκπληξη η επαναφορά του Φιλομένο στις καλές εμφανίσεις, αν και η απουσία του Ίβιτς έγινε εμφανής στον ανασταλτικό τομέα. Ήταν και ο Βιτόλο κακός στο πρώτο ημίχρονο, με αποτέλεσμα να "τρυπηθούμε" κάποιες φορές επικίνδυνα στον άξονα. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ισπανός ανέβηκε κατακόρυφα. Για άλλη μια φορά άρχοντας ο Γκαρσία, ενώ ο Κοντρέρας κάθε μέρα γίνεται και καλύτερος στη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα. Με προβλημάτισε ο Σαβίνι ως σέντερ μπακ, έχασε μάχες, ήταν κι αδύνατος στον αέρα, θεωρώ ότι η άμυνα χαλυβδώθηκε με την είσοδο του Μαλεζά, ο οποίος μπορεί να μην έχει την πάσα του Σαβίνι, αλλά το ζητούμενο της θέσης είναι άλλο. Στο κάτω-κάτω ούτε ο Τσιρίλο έχει πάσα. Εντάξει, καλός ο Σορλέν, αλλά αυτή του η αμυντικογένεια έχει καταντήσει ανυπόφορη πλέον. Μόλις δει κενό χώρο μπροστά του παθαίνει "ίλιγγο" και γυρίζει πλάτη. Σε λίγο όπως πάει θα μπει με την μπάλα στα δίχτυα. Του Χαλκιά... Από τον Βιερίνια περιμένουμε πολλά περισσότερα. Έστω κι έτσι κερδίσαμε. Βασικά σ' αυτά τα πλέι-οφ παίζουν ο τυφλός με τον αόμματο... Ελπίζω να βγουν χι οι δυο "κίτρινοι" την Τετάρτη, γιατί όποιος και να κερδίσει θα σηκώσει κεφάλι άσχημα, να μου το θυμηθείτε. Αυτός ο Ολυμπιακός δεν τρομάζει κανένα. Ούτε ο ΠΑΟΚ, όσο δεν προηγείται στο σκορ... (Εντάξει, από άμυνα πάμε καλά. Πρέπει να φτύσει αίμα ο αντίπαλος για να σκοράρει εναντίον μας. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δεχθεί ούτε ένα γκολ σε 3 παιχνίδια!)

Θέλω τώρα να αναφερθώ σε κάποια άλλα πραγματάκια, που αφορούν στην οργάνωση του γηπέδου και τη συμπεριφορά των φιλάθλων:

Αυτοί οι "πυρσοί", οι κροτίδες, τα βαρελότα, τα πυροτεχνήματα, τα δυναμιτάκια, τα καπνογόνα (έχουν και τέτοια οι οπαδοί) τα οποία δημιουργούν προφανώς μια άκρως εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, για την οποία επίσης προφανώς οφείλουμε να είμαστε παγκοσμίως περήφανοι, μήπως θα έπρεπε να μας προβληματίσουν λιγάκι; Μήπως ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Λάρισα πριν 25 χρόνια εξαιτίας μιας τέτοιας πρακτικής; Μήπως πριν από λίγες βδομάδες μια γυναίκα-σεκιούριτι έχασε μισό δάκτυλο από παρόμοια αιτία; Μήπως δεν πιάνουν συχνά-πυκνά φωτιά διάφορα εύφλεκτα σημεία του γηπέδου εξαιτίας τους και σπεύδουν τα σεκιούριτι να τη σβήσουν; Μήπως όλ' αυτά απαγορεύονται δια ροπάλου από την ΟΥΕΦΑ σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης πλην Ελλαδιστάν; Πρέπει δηλαδή να θρηνήσουμε θύματα για να συνετιστούμε; Τι θα γίνει αν κάποιος σεκιούριτι ή θεατής ή και ποδοσφαιριστής ακόμα δεν αντιληφθεί ότι ένας πυρσός κατευθύνεται κατά πάνω του και τη φάει κατακούτελα; Δεν θα πάθει τουλάχιστον έγκαυμα; Αν όχι τίποτα χειρότερο. Αν πάρουν φωτιά όλ' αυτά τα χαρτιά που μαζεύονται περιφερειακά του αγωνιστικού χώρου και κανείς δεν σκέφτεται ότι πρέπει να τα μαζέψει τι θα συμβεί; Δεν θα κινδυνέψει η ασφάλεια των θεατών; Και μιλάμε για ένα γήπεδο με άκρως προβληματικές εξόδους διαφυγής. Κάτι για το οποίο η διοίκηση της ΠΑΕ δεν μοιάζει να προβληματίζεται ιδιαίτερα. Ούτε και για τους πυρσούς, τους οποίους μάλλον υποθάλπει. Τώρα βγάζει πλέον και μια τελείως τυπική και ρουτινιάρικη ανακοίνωση να μην τους χρησιμοποιούμε. Δε νομίζω να την παίρνει κανείς στα σοβαρά.

Θα πρέπει όμως η ΠΑΕ ενόψει της νέας περιόδου να πάρει το ζήτημα της ασφάλειας πολύ πιο σοβαρά. Καθώς η οικονομική κατάσταση στη χώρα δυσκολεύει και η κοινωνική συνοχή πλήττεται, ο κόσμος θα γίνει στο άμεσο μέλλον πολύ πιο νευρικός και ανεξέλεγκτος. Κάθε μαζική συγκέντρωση θα αποτελεί μια εν δυνάμει εκρηκτική κατάσταση. Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτό στην ΠΑΕ.

Είναι δεδομένο ότι του χρόνου η λιτότητα θα πλήξει έντονα και το ποδόσφαιρο. Η αύξηση της φορολόγησης των ποδοσφαιριστών κατά 20% - κόστος που θα μετακυλιστεί κυρίως στις ΠΑΕ - η περικοπή της κρατικής επιχορήγησης με δικαιολογία την βία - ενώ όλοι καταλαβαίνουμε ότι γίνεται πολύ απλά για οικονομία - η αναδιαπραγμάτευση των τηλεοπτικών συμβολαίων, θα μειώσουν σημαντικά τα έσοδα. Παράλληλα αναμένεται και μείωση στα εισιτήρια, λόγω μείωσης της αγοραστικής δύναμης του κόσμου. Δεν αποκλείεται δε η κυβέρνηση, μέσα στο άγχος της να εξασφαλίσει κάποια επιπλέον έσοδα, να προβεί σε κάποια υποτιθέμενα ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που θα αυξήσει σημαντικά την οικονομική πίεση στην ομάδα. Παρόλ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία οι προοπτικές του ΠΑΟΚ παραμένουν ευοίωνες. Σε μια εποχή γενικής δοκιμασίας ενισχύονται οι ομάδες με καλή οργάνωση, νοικοκυρεμένη διοίκηση και μεγάλο λαό. Ο ΠΑΟΚ έχει τη δυνατότητα να βγει ενισχυμένος από την κρίση, κάτι που θα έχει ευρύτερο κοινωνικό όφελος σε μια εποχή οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, απώλειας προσανατολισμού και κατάρρευσης αξιών. Τα τέσσερα ιερά γράμματα του ΠΑΟΚ μπορούν να αποτελέσουν όχι απλώς αποκούμπι, αλλά πηγή έμπνευσης και δύναμης για έναν ολόκληρο λαό. Θα χρειαστεί όμως στιβαρή και σίγουρη διοίκηση, με αίσθηση ευθύνης και προοπτικής. Ο Θόδωρος Ζαγοράκης συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα προσόντα. Ας κάνει το δύσκολο ξεκίνημα από ένα "συμμάζεμα" της Τούμπας και μια αναδιοργάνωση της συμπεριφοράς των οπαδών. Είναι επιτακτική ανάγκη.

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς, Τσιρίλο, Σαβίνι (50' Μαλεζάς), Κοντρέρας, Λίνο, Γκαρσία, Βιτόλο, Σορλέν, Βιεϊρίνια, Φιλομένο (85' Παπάζογλου), Μουσλίμοβιτς (78' Φωτάκης).

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Ζεβλάκοφ, Μπράβο, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Τοροσίδης, Μαρέσκα (62' Μήτρογλου), Λούα Λούα, Λεονάρντο (83' Γ. Παπαδόπουλος), Όσκαρ, Ντάρμπισιρ.

Σκόρερ: Μουσλίμοβιτς 12΄

Διαιτητής: Τάσος Κάκος (Κέρκυρα)

Κίτρινες κάρτες: Φιλομένο, Λίνο / Ζεβλάκοφ, Τοροσίδης

4 σχόλια:

Fil είπε...

Συγχαρητήρια για το άρθρο..πλήρες και όχι μόνο αγωνιστικά όπως συνήθως πράττουν οι πολλοί..

ΥΓ: Εντάξει ναι μεν ελάχιστες οι ελπίδες πρόκρισης στους Ομίλους αλλά μην παραβλέπεις το ψυχολογικό (2η χρονιά φάπα στα play off θα φέρει γκρίνια) και φυσικά το ότι ποτέ δεν ξέρεις (πίστευε κανείς ότι θα αποκλείσουμε την Άρσεναλ το '98?)..ΠΑΟΚ είσαι...

Nikos Lioliopoulos είπε...

Σοφα λογια για αλλη μια φορα. μακαρι να ακουστουν.
Και μια απορια:
Η πρωτη θεση οδηγει σε προκριματικους. Εναν ευκολο και ενα δυσκολο. Αν χασουμε τον δευτερο δεν παμε κατευθειαν ομιλους Ουεφα? Αν ετσι, σημαντικό το κίνητρο της πρωτιάς ...

Panagiotis είπε...

Ο Κάκος πάλι μας έπαιξε λες και υπάρχει κάποιο "πρόγραμμα" και αυτό με προβληματίζει...
Δηλαδή αν γινόταν το 1-1 δεν θα τον έβγαζαν απ' τους πίνακες της διαιτησίας (όπως και ο Σπάθας μετά το παιχνίδι με τον ρούλη) αφού δεν έδωσε τέτοιο καταφανές πέναλτυ? Μάλλον δεν έχει τέτοι φόβο ο Κάκος...

takola είπε...

Fil,
καλώς ήρθες, και θα χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σου. Και έχεις δίκιο: ΠΑΟΚ είσαι...

Νίκο,
δυστυχώς ούτε ο πρώτος προκριματικός γύρος είναι εύκολος. Μπορεί να κληρωθείς με ομάδες όπως ο Άγιαξ και η Ζενίτ. Στον ΠΡΩΤΟ γύρο! Το βασικό κίνητρο είναι οικονομικό: Για τη συμμετοχή και μόνο στα προκριματικά του ΤσουΛου, άνευ περαιτέρω υποχρεώσεων, εισπράττουμε περί το ένα υπερπολύτιμο μύριο...

Παναγιώτη,
έχεις δίκιο, μόνο που ο Κάκος είναι διαιτητάρα και δεν παίζει το όνομά του κορώνα-γράμματα. Ξέρει να κάνει χειρουργεία διακριτικά. Όχι σαν τον Σπάθα. Μόνο που ένα διακριτικό χειρουργείο δεν αρκούσε στον "θρύλο" προχθές. Με τίποτα...
Μιλώντας για τον Κάκο, θεωρώ ότι δικαιούται να ονειρεύεται διεθνή καριέρα πολύ σπουδαιότερη από τον Βασσάρα. Γι' αυτό και δε νομίζω ότι μπορεί να εκτίθεται και πολύ πλέον. Ο άνθρωπος είναι γατόνι. Είδε την οπτική γωνία, υπολόγισε ότι το χέρι δεν είναι ορατό, και δεν το έδωσε. Ίσως και πράγματι να μην το είδε. Δεν ξέρω. Έχει καταφέρει όμως να χτίσει μια εικόνα κύρους, που κανείς δεν του κουνιέται πλέον. Μαγκιά του.