31/3/08

ΠΑΟΚ - Ατρόμητος 1-0


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08
27η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις
:
ΠΑΟΚ:
Φερναντές, Ηλιάδης, Κνολ, Γκάβρανσιτς (71’ Μαλεζάς), Σνάουτσνερ, Μπαϊανο, Βαγγελής, Γεωργιάδης (80’ Κονσεϊσάο), Κωνσταντινίδης, Ιλιεφ, Σάλμον (83’ Φρούντζα).
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ:
Μιχαηλίδης, Κατεμής (87’ Καραλής), Γελαδάρης, Γεωργίου, Ρόβας, Σκοπελίτης, Κορακάκης, Αποστολόπουλος, Φράνκο Λε (71’ Κριπιντίρης), Νικολόπουλος, Τσίγκας (71’ Σίριο).

Σκόρερ: 43΄ Γεωργιάδης (πεν.)

Κίτρινες κάρτες: 63’ Σάλμον, 73’ Ιλιεφ - 14’ Αποστολόπουλος, 50’ Γεωργίου

Ντέρμπι... αδιαφορίας
Δυστυχώς, δεν είχα την χαρά και την τιμή να παραβρεθώ σ' αυτόν τον αγώνα της ομαδάρας μας, μιας ομάδας με σαφείς στόχους, υψηλό ηθικό και διαρκές πάθος για τη νίκη. Έτσι δεν θα μπορέσω να σας εκφράσω την άποψή μου για το στήσιμο της ομάδας από τον προπονηταρά μας, την επίδοση των επιμέρους παικτών, οι οποίοι, καθώς η χρονιά τελειώνει, αγωνίζονται σκληρά για να πείσουν τον προπονητή ότι αξίζουν να φορούν τη δοξασμένη φανέλα με το Δικέφαλο στο στήθος και του χρόνου, τα συστήματα και τις κομπίνες που εφάρμοσαν, τις φάσεις που δημιούργησαν.
Η ουσία είναι ότι, με ένα πέναλτι που ο Γκρεγκ Σάλμον επιζητούσε με διάφορες βούτες εδώ και καιρό, καταφέραμε να κάμψουμε την αντίσταση του αξιόμαχου αντιπάλου και τον ξεπεράσαμε στη βαθμολογία. Σκαρφαλώσαμε έτσι στην ένατη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Κοιτάζουμε, λοιπόν, το επόμενο παιχνίδι, όπου φοβάμαι πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, καθώς αγωνιζόμαστε στην καυτή έδρα της Λεβαδειάς, η οποία καίγεται για βαθμούς. Πραγματικά, αν έπαιζα στοίχημα, δεν θα τολμούσα να ποντάρω ούτε ένα ευρώ σε αποτέλεσμα άλλο από τον άσο... Ελπίζω οι παίκτες της ομάδας μας να μην παίζουν στοίχημα και να κάνουν την επόμενη Κυριακή την μεγάλη ανατροπή. Για να μπορέσουμε να πάρουμε κάτι θετικό και απ' αυτό τον δύσκολο αγώνα και να πάμε με καλό ηθικό στο ντέρμπι της μεθεπόμενης Κυριακής, όπου κατά τη γνώμη μου, θα παιχτεί και η τιμή και η αξιοπρέπειά όλων μας...

Καλή Σαρακοστή!

22/3/08

Βέροια - ΠΑΟΚ 0-0


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08
26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις:
Βέροια: Αποστολίδης, Σαμαράς, Ντε Λάνγκε (68' Ερέρα), Κόλτζος, Στεφανίδης (84' Ζέλσον), Πετκάκης (89' Αλεξίου), Τζιοβανίνι, Κριβοκάπιτς, Μπικόφσκι, Τσιμπλίδης, Καμάλ
ΠΑΟΚ: Φερνάντες, Σνάουτσνερ, Κωνσταντινίδης, Κνολ, Γκάβραντσιτς, Βερόν, Μπαϊάνο, Κονσεϊσάο (84' Γεωργιάδης), Ηλιάδης, Γκονζάλεθ (60' Χριστοδουλόπουλος), Φρούνζα (68' Ίλιεφ).

Κίτρινες κάρτες: 47΄ Κριβοκάπιτς, 69΄ Πετκάκης - 65΄ Κωνσταντινίδης, 88΄ Χριστοδουλόπουλος

Πονέσαν τα ματάκια μας
Μετά από μια νερόβραστη σούπα τεραστίων διαστάσεων, ο ΠΑΟΚ απέσπασε την ισοπαλία στη Βέροια (έτσι πρέπει να το θέτουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές μας επιδόσεις φέτος στα εκτός έδρας), αλλά... δεν έχει τι να κάνει τον βαθμό, εφόσον απέμεινε δίχως στόχους. Σε αντίθεση λοιπόν με τη Λάρισα, την Ξάνθη και την Τρίπολη, οι οποίες είναι καλές ομάδες και έχουν στόχους, ο ΠΑΟΚ είναι μια χειρότερη ομάδα και δεν έχει... Έχει όμως προπονηταρά. Ο οποίος τόλμησε σήμερα να χρησιμοποιήσει βασικούς τον Ηλιάδη (όχι πως το ήθελε και πολύ, δηλαδή, αλλά έλειπε έτσι κι αλλιώς ο Μπαλάφας) και τον Φρούντζα, αυτόν βέβαια δεν άντεξε και τον έβγαλε στο 68΄, για να κάνει το άλλο πείραμα που του αρέσει, δηλ. τον Ίλιεφ σέντερ φορ. Μέχρι κι οι πέτρες τό 'χουν καταλάβει ότι ο Ίλιεφ είναι παντελώς ακατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση, ο Φερνάντο όμως εκεί, επιμένει. Το... ανέκδοτο της ημέρας όμως, είναι σαφώς ο Σέρζιο Κονσεϊσάο, ο οποίος μας ήρθε μετά βαΐων και κλάδων, μας προανακοινώθηκε από τον προπονηταρά μας ότι πρόκειται για "αστακό" που θα αναβαθμίσει κατά πολύ τις σαρδελίτσες μας, κι αυτό που διαπιστώνουμε από Κυριακή σε Κυριακή είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα θλιβερό κακέκτυπο ποδοσφαιρικής δόξας του παρελθόντος, ο οποίος μόνο με βίσμα μπορεί να αγωνίζεται στην ομάδα μας. Προφανώς τον προετοιμάζει για του χρόνου ο Φερνάντο μας, καθότι είναι... "εξελίξιμος" ο παίκτης, και θα ξετυλίξει το ταλέντο του μετά τα 35! Επιτέλους πια, ας μας εξηγήσει ο κύριος Σάντος αυτό το πλάνο τριετίας που εφαρμόζει, για να το καταλάβουμε κι εμείς και να ηρεμήσουμε. Γιατί ορισμένα πράγματα μας φαίνονται ελαφρώς παράξενα...

15/3/08

Έχεις παντελόνια;



Είσαι ένας έντιμος και ειλικρινής άνθρωπος.
Ένας αληθινός Κύριος.
Φαντάζομαι λοιπόν, αγαπητέ κύριε Φερνάντο Σάντος, ότι θα έχεις θέσει την παραίτησή σου στη διάθεση του Προέδρου μας, ώστε να διευκολύνεις τις όποιες αποφάσεις του...

ΔΗΛΩΣΗ ΖΑΓΟΡΑΚΗ


Μετά την ήττα από την Τρίπολη, ο Πρόεδρος και φυσικός ηγέτης του ΠΑΟΚ Θόδωρος Ζαγοράκης έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Ντρέπομαι για την εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα επί των ημερών μου στη Διοίκηση. Αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από εκείνους που μόνο προσφέρουν από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, από τους φιλάθλους μας, που ανέχονται τον χειρότερο ΠΑΟΚ των τελευταίων ετών.

Υπόσχομαι ότι οι πληγές θα κλείσουν πολύ σύντομα. Ο ΠΑΟΚ, ακόμη και χωρίς να διεκδικεί τώρα την κορυφή, οφείλει να τιμά τον κόσμο που τον ακολουθεί παντού.

Η ευθύνη για αυτή την εικόνα, μας βαραίνει όλους. Πιστεύω, παρόλες τις δυσκολίες, ότι ο σχεδιασμός που κάναμε Διοίκηση και Προπονητής θα αποδώσει καρπούς και θα μπορούμε από του χρόνου να είμαστε περήφανοι για την ομάδα μας. Όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτόν τον σχεδιασμό θα αποτελέσει παρελθόν. Στον ΠΑΟΚ ανήκουν μόνο όσοι είναι νικητές."

Ελπίζω Θοδωρή, ότι σαν άνδρας με αρχίδια που είσαι, θα παραδεχθείς και τα δικά σου λάθη και θα βρεις τη δύναμη και τον τρόπο να τα διορθώσεις...


ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης 0-1


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08
25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις:
ΠΑΟΚ: Φερνάντες, Σνάουτσνερ (86’ Γκονζάλες), Κωνσταντινίδης, Κνολ, Γκάβρανσιτς, Βερόν, Μπαλάφας, Χριστοδουλόπουλος (56’ Ίλιεφ), Κονσεϊσάο, Λάκης (56’ Γεωργιάδης), Σάλμον.
Αστέρας Τρ.: Αμπάρης, Κυριάκος, Μασάρα, Οφρυδόπουλος, Λαζαρίδης, Νταμόντε, Λαδάκης, Κανακούδης (79’ Μιλάνο), Ζουντί (62’ Τσέζαρεκ), Ζαϊρι (65’ Φυτανίδης), Φιλομένο.

Σκόρερ: Μιλάνο 94΄

Κίτρινες κάρτες: 82’ Κωνσταντινίδης, 85’ Μπαλάφας, 90’ Σάλμον, 90’+3’ Γεωργιάδης - 61’ Ζουντί, 72’ Νταμόντε, 90’ Οφρυδόπουλος, 90’+5’ Μιλάνο

Ζωντανοί-νεκροί

Ζόμπι βγαλμένα από ταινία του Ρομέρο θυμίζουν πλέον οι παίκτες του ΠΑΟΚ
. Με αργές, μουδιασμένες, αμήχανες κινήσεις σέρνουν τα βήματά τους μέσα στον αγωνιστικό χώρο, στερημένοι από ζωή, στερημένοι από χαρά, στερημένοι από πίστη. Παίζουν απλά και μόνο γιατί πρέπει να παίξουν, κάνουν αγγαρεία, έχουν χάσει την ψυχή τους, μόνο μια σκιά του σώματός τους έχει απομείνει πλέον, και ο τιμημένος Δικέφαλος στο στήθος. Ένας Δικέφαλος τον οποίο εξευτελίζουν ανερυθρίαστα μπροστά στα μάτια του μεγάλου λαού του, που όσο περνάει ο καιρός τόσο χάνει κι αυτός το κουράγιο του, την υπομονή του, την καλή του θέληση.

Ήδη σήμερα, μετά το τέλος του αγώνα, χίλιοι περίπου οπαδοί του ΠΑΟΚ μαζεύτηκαν έξω από τα αποδυτήρια για να αποδοκιμάσουν τους παίκτες, με κύριο σύνθημα το "Είμαι ΠΑΟΚ, πουλάω τρέλα, δεν γουστά, δεν γουστάρω τη σαρδέλα". Ένα σύνθημα το οποίο μεγαλόκαρδα τους πρόσφερε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, ο οποίος φαντάζει πλέον σαν τον Κόμη Δράκουλα που γουστάρει να πίνει το αίμα των παικτών του, να τους εκθέτει, να τους ταπεινώνει, να τους ξεμπροστιάζει. Έτσι ώστε να αποδεικνύεται κάθε Κυριακή ότι ο ΠΑΟΚ διαθέτει παίκτες-σαρδέλες, ότι διαθέτει παίκτες ανίκανους, και ότι το καλοκαίρι πρέπει να γίνει ένα μεγάλο ξεσκαρτάρισμα.

Με τις ευλογίες του Φερνάντο Σάντος, ο ΠΑΟΚ έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο Κολαστήριο, όπου οι παίκτες τιμωρούνται γι' αυτό που είναι και για την όποια αξία έχουν, και καλούνται να αποδεικνύουν κάθε φορά ότι δεν αξίζουν για τον ΠΑΟΚ. Έτσι, ενώ όλες οι ομάδες μπαίνουν στο γήπεδο για να κερδίσουν, ο ΠΑΟΚ μπαίνει για να χάνει, ώστε να αποδεικνύεται κάθε φορά πόσο δίκαιο έχει ο προπονητής του, ο οποίος από την ώρα που ήρθε δεν κάνει τίποτ' άλλο από να τους απαξιώνει, μέχρι να τους καταντήσει οριστικά ζόμπι, τα οποία δεν θα περιμένουν πλέον τίποτ' άλλο, παρά μονάχα το θάνατο σαν λύτρωση.

Ο Ντάνι Φερνάντες, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα τερματοφύλακα στον ευρωπαϊκό χώρο, διανύει μια κακή χρονιά, δεν παρουσιάζει την παραμικρή αγωνιστική βελτίωση, χωρίς ο προπονητής του να μοιάζει ικανός να κάνει τίποτε γι' αυτό, ούτε καν να τον αφήσει στον πάγκο για κανα-δυό παιχνίδια για να τον μοτιβάρει λίγο. Σήμερα, κατάφερε να διώξει σε κόρνερ χλιαρό σουτ που έγινε από τα 60 μέτρα (!!), γιατί πήδησε με το ένα αντί με τα δύο χέρια.

Ο Γκάβρανσιτς, μετά το ενθουσιώδες ξεκίνημα με τον Άρη, μοιάζει ανίκανος να προσδώσει πρόσθετη ποιότητα στην αμυντική μας γραμμή, και αν δεν αποτελούσε μεταγραφή του Δεκεμβρίου, δεν θα ήταν λίγοι αυτοί που δυστυχώς θα πίστευαν ότι πρόκειται για μια ακόμη σαρδέλα.

Ο Κωνσταντινίδης, κυριολεκτικά ανύπαρκτος σαν μπακ, βασικός για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική σ' αυτή τη θέση στην οποία είναι εξόφθαλμο ότι δεν μπορεί να αποδώσει, φαίνεται πως τό 'χει πάρει απόφαση ότι το καλοκαίρι θα αποτελέσει παρελθόν. Παρόλ' αυτά, ο Σάντος τον χρησιμοποιεί σα να μη συμβαίνει τίποτα.

Ο Μπαλάφας, ο οποίος επανήλθε στη βασική ενδεκάδα παρά τις πληροφορίες που ήθελαν το Βαγγελή στη θέση του, μοιάζει με την απόδοσή του να ικετεύει τον Φερνάντο Σάντος να σταματήσει επιτέλους να τον βασανίζει, να πάψει να τον χρησιμοποιεί σε όλα τα παιχνίδια βασικό και με αυτό τον τρόπο να εκθέτει ένα από τα αδιαμφισβήτητα ταλέντα που διαθέτει ο ΠΑΟΚ.

Ο Λάκης, ένα πανίσχυρο εργαλείο, μοιάζει να έχει βαρεθεί να περιμένει πότε επιτέλους θα παιχτεί σωστά, πότε θα οργανωθεί η ομάδα έτσι ώστε να τον αξιοποιήσει καταλλήλως.

Ο Κονσεϊσάο, φανερά ανέτοιμος όπως έχουν καταλάβει όλοι εκτός από τον Φερνάντο Σάντος, περιφέρει το θλιβερό του σαρκίο, έμβλημα ενός ένδοξου παρελθόντος το οποίο ευτελίζεται.

Ο Χριστοδουλόπουλος προκλητικά αδιάφορος, επιδιώκει με κάθε μέσο να φύγει από τον ΠΑΟΚ, δείχνοντας εμπράκτως ότι μας απαξιώνει.

Ο Σάλμον, πεπεισμένος και αυτός πλέον ότι αποτελεί σαρδέλα, πάει απ' το κακό στο χειρότερο, πέφτει κάτω για ψύλλου πήδημα, αδυνατεί να πατήσει περιοχή, ενώ και οι συμπαίχτες του αδυνατούν να τον τροφοδοτήσουν σωστά.

Ο Βερόν, παίχτης ολοφάνερης ποιότητας, προσαρμόζει το παιχνίδι του στα χάλια των υπολοίπων, και περιμένει το καλοκαίρι για να δει προς τα πού θα γείρει η βάρκα και να κανονίσει την πορεία του.

Κνολ και Σνάουτσνερ είναι οι μόνοι που προσπαθούν, δύο επαγγελματίες βορειοευρωπαϊκής νοοτροπίας, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα, παρά μπαίνουν κάθε Κυριακή για να δώσουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

Τελειωμένος είναι μετά τις δηλώσεις εκείνες περί σαρδελών και ο πάλαι ποτέ κορυφαίος παίκτης μας Γιώργος Χ. Γεωργιάδης. Η δε μετακίνησή του στην αριστερή πτέρυγα, όπου είναι φανερό ότι αδυνατεί να αποδώσει, αποτέλεσε το τελειωτικό χτύπημα στο οριστικό ξεδόντιασμα του αρχηγού.

Ο μοναδικός παίκτης που προσπαθεί θετικά και ενεργητικά για το καλύτερο, και όχι απλά από υποχρέωση και για τα μάτια του κόσμου, είναι ο Ίλιεφ. Ένας παίκτης σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία, που ήρθε στον ΠΑΟΚ για να αποδείξει την αξία του. Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που έπαιξε στη σωστή του θέση, αν και η καλή οργάνωση της άμυνας της Τρίπολης, σε αντίθεση με τη δικά μας ανοργανωσιά, τον εξώθησε αρκετές φορές στο δεξί άκρο της επίθεσής μας, όπου αδυνατούσε, ως αριστεροπόδαρος, να παίξει σωστά την μπάλα.

Ο Φερνάντο Σάντος

Όλοι οι προπονητές έρχονται σε μια ομάδα γιατί πιστεύουν στο υλικό της.
Παράδειγμα ο Μπάγιεβιτς, ο οποίος, όταν δέχτηκε την πρόταση από τον Σκόρδα, έκατσε και μελέτησε προσεκτικά και από όλες τις απόψεις το ρόστερ του Άρη, και όταν τελικά πείστηκε ότι μπορεί να εργαστεί μ' αυτό το υλικό, υπέγραψε.Ο Σάντος αντίθετα, από την ώρα που ήρθε στον ΠΑΟΚ, δεν κάνει τίποτ' άλλο απ' το να ελεεινολογεί, να οικτίρει και να απαξιώνει την ομάδα στην οποία εργάζεται. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία!

Όλοι οι προπονητές στον κόσμο παρατάσσουν την ομάδα τους για τη νίκη. Ο Σάντος την παρατάσσει για την ήττα. Είναι η δεύτερη παγκόσμια πρωτοτυπία του! Διότι όταν έχεις παίκτες-καμένα χαρτιά, παίκτες που δεν έχουν πλέον κανένα κίνητρο, ανακατεύεις λίγο την τράπουλα, δοκιμάζεις κι άλλους, δοκιμάζεις συστήματα. Παράδειγμα ο Ηλιάδης. Γιατί δηλαδή πρέπει αυτό το παιδί να το τρώει ο πάγκος και ο Μπαλάφας να είναι αναντικατάστατος, κανείς δεν μπορεί να το καταλάβει. Ακόμα κι ο ίδιος ο Μπαλάφας είναι φανερό ότι δυσφορεί. Δεν μπορεί να σηκώσει τόσο βάρος. Ζητά απεγνωσμένα βοήθεια. Για ν' αφήσουμε την περίπτωση Κονσεϊσάο. Δηλαδή αυτός δεν είναι σαρδέλα; Τρελούς θέλει να μας βγάλει ο Σάντος; Προσπαθεί τώρα να μας πείσει ότι αυτή η θλιβερή σκιά του παρελθόντος μπορεί να γίνει ηγέτης του ΠΑΟΚ;

Η μεγάλη προδοσία

86ο λεπτό. Το ματς κυλάει προς τη λήξη του και είναι φανερό πως μόνο από θαύμα θα πάρουμε τη νίκη. Είναι πολύ αργά πλέον για οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή. Ο Φερνάντο Σάντος όμως ετοιμάζει μια αλλαγή! Μήπως το κάνει για καθυστέρηση; Όχι. Σκοπεύει να βγάλει αμυντικό και να βάλει επιθετικό. Και μάλιστα από ανάποδη πλευρά! Βγάζει το δεξί μας μπακ, τον Σνάουτσνερ, έναν παίκτη που αν μη τι άλλο είναι φιλότιμος, προσπαθεί, και σπάνια αφήνει κενά από την πλευρά του, και βάζει τον Γκονζάλες εξτρέμ από την αντίθετη πλευρά. Η δεξιά μας πτέρυγα μένει ακάλυπτη. Ο Κονσεϊσάο, μοναδικός άνθρωπος τον οποίο φαίνεται να εμπιστεύεται ο Σάντος (δεν ξέρω μήπως φτιάχνουν μαζί και την ενδεκάδα...) παίρνει εντολή να καλύψει το κενό στο δεξί άκρο της άμυνάς μας. Λίγα λεπτά αργότερα, με το δεξί άκρο της άμυνάς μας ακάλυπτο, ο Μιλάνο προχωρεί ανενόχλητος και σκοράρει...

Καλές διακοπές!

Και όπως σε όλες τις διακοπές, η ώρα περνάει ομορφότερα με το κουπόνι του στοιχήματος... Υπάρχουν πανέμορφα ματσάκια. Ξεκινάμε με το Βέροια-ΠΑΟΚ...........................

10/3/08

Πανιώνιος – ΠΑΟΚ 0-0


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1ης ΕΘΝΙΚΗΣ
24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Συνθέσεις:
Πανιώνιος: Κρέσιτς, Μάκος, Κουτσόπουλος, Νικολάου, Ντιαβαρά, Μαϊστόροβιτς, Φερνάντες, Χετεμάι (72' Μανιάτης), Σκούφαλης (85' Γουνδουλάκης), Τζιμπούρ, Χούτος (85' Καπετάνος).
ΠΑΟΚ: Φερνάντες, Σνάουτσνερ, Κνολ, Γκάβρανσιτς, Κωνσταντινίδης, Βερόν, Μπαϊάνο, Ίλιεφ (83' Φρούνζα), Χριστοδουλόπουλος (61' Γεωργιάδης), Λάκης, Βαγγελής (74' Μπαλάφας)

Κίτρινες κάρτες: Μάκος, Φερνάντες - Μπαϊάνο, Σνάουτσνερ, Βερόν

Πικρή γεύση
Με μια πικρή γεύση στο στόμα έφυγα από το φιλόξενο και χαριτωμένο συνοικιακό γήπεδο της Νέας Σμύρνης, όπου παραβρέθηκα για να παρακολουθήσω από κοντά τον αγώνα της Παοκάρας μας κόντρα στον τοπικό ιστορικό Πανιώνιο.
Πικρή γεύση πρώτα-πρώτα γιατί για μια ακόμα αγωνιστική δεν καταφέραμε να πάρουμε ένα διπλό μακρυά από τη Θεσσαλονίκη.
Πικρή γιατί μετά το παιχνίδι αυτό βρεθήκαμε πλέον στην... ένατη θέση, πίσω από επαρχιακές ομάδες όπως η Τρίπολη και η Ξάνθη.

Πικρή ακόμα γιατί ο τρόπος που παίζουμε φανερώνει μια ομάδα σε βαθιά κρίση, μια ομάδα απέλπιδη, χωμένη βαθιά μέσα σ’ έναν αγωνιστικό βούρκο, μέσα στον οποίο παραμένει άβουλη και αδρανής, έχοντας πλέον χάσει κάθε προοπτική.

Άθλιο 1ο ημίχρονο
Ιδιαίτερα στο 1ο ημίχρονο η εμφάνισή μας ήταν άθλια, δεν μπορούσαμε ν’ αλλάξουμε ούτε δυο μπαλιές, χάναμε συνεχώς την μπάλα, και στη συνέχεια περιμέναμε τον αντίπαλο πίσω, χωρίς να τον μαρκάρουμε. Σταθήκαμε τυχεροί που δεν δεχτήκαμε γκολ, κάτι που οφείλεται περισσότερο στην ανικανότητα του Πανιωνίου, παρά στη δική μας προσπάθεια.

Η αφύπνιση του 2ου ημιχρόνου
Στο 2ο ημίχρονο παρουσιαστήκαμε εμφανώς βελτιωμένοι, προσπαθήσαμε να γίνουμε επιθετικοί, το καταφέραμε πράγματι σε ορισμένες περιπτώσεις, χάσαμε καναδυό πολύ καλές ευκαιρίες, αλλά και ο αντίπαλος δεν καταβάλλονταν, με αποτέλεσμα να πιέζει κι αυτός, να χάνει και κάποιες ευκαιρίες, με αποτέλεσμα να φτάσουμε δίκαια στο τελικό 0-0.

Πώς παρατάχθηκε ο ΠΑΟΚ
Ο Σάντος κατέβασε την ομάδα με τον απολύτως αναντικατάστατο Ντάνι Φερνάντες κάτω απ’ τα γκολπόστ, δεξί μπακ τον Σνάουτσνερ και αριστερό τον Κωνσταντινίδη. Στο κέντρο της άμυνας έπαιξαν οι Κνολ-Γκάβρανσιτς, με τον πρώτο να αναλαμβάνει και την ευθύνη του μαρκαρίσματος του Τζιμπούρ, χωρίς βέβαια να μπορούμε να μιλήσουμε για ένα καθαρό μαν-του-μαν. Μπροστά από τους σέντερ μπακ και σε οργανωτικό ρόλο έπαιξε ο Βερόν, με λίγο πιο μπροστά τους δύο άλλους χαφ, τον Μπαϊάνο από δεξιά και τον Βαγγελή από αριστερά. Δεξί εξτρέμ έπαιξε ο Λάκης, αριστερό ο Χριστοδουλόπουλος, ενώ καθαρά σε ρόλο φορ κατέβηκε ο Ίλιεφ. Μιλάμε δηλαδή για ένα 4-3-3, αν και ο Χριστοδουλόπουλος είχε την τάση να βγαίνει πιο πίσω μερικές φορές, για να πάρει πιο εύκολα την μπάλα και να βοηθήσει λίγο και στο μαρκάρισμα.


Στο μυαλό του Φερνάντο Σάντος
Είναι φυσικά πολύ δύκολο να καταλάβουμε τι σκέφτηκε ο Σάντος και παρέταξε έτσι την ομάδα, αυτό που διαπιστώνουμε πάντως είναι μια επιστροφή στο 4-3-3, το σύστημα με το οποίο πρωτοξεκίνησε στον ΠΑΟΚ και το σύστημα με το οποίο παίξαμε και τα καλύτερά μας φετινά παιχνίδια. Το 4-4-2 υπήρξε κατά τη γνώμη μου μια παλινδρόμηση που δείχνει έναν άνθρωπο μπερδεμένο και εν συγχύση.
Την ίδια σύγχυση φανερώνει και η επιλογή του να τοποθετήσει τον Κωνσταντινίδη σε ρόλο μπακ, κάτι που χαραμίζει τα όποια προσόντα του συγκεκριμένου παίκτη και βρίσκεται σε αντίθεση με την αρχική επιλογή που είχε κάνει όταν είχε έρθει στον ΠΑΟΚ να επαναφέρει τον παίκτη στη φυσική του θέση, δηλαδή αυτή του αριστερού εξτρέμ, απ’ όπου και σημείωσε φέτος 4 γκολ.
Το... άκρον άωτον της συγχύσεως όμως είναι ότι έβαλε τον Ίλιεφ σέντερ φορ! Ήταν πασιφανές ότι ο παίκτης δεν κατείχε ούτε καν τις βασικές κινήσεις της θέσης, αδυνατούσε να την παίξει, κάτι το οποίο είχε ήδη φανεί ευκρινώς και από προηγούμενα παιχνίδια, όπως π.χ. με τον ΟΦΗ στην Κρήτη, όπου είχε γίνει το ίδιο πείραμα, με παρόμοια αποτελέσματα. Ο συγκεκριμένος παίκτης μπορεί να προσφέρει πολλά, όταν όμως τοποθετηθεί πιο πίσω, στα χαφ. Κι αν ο Σάντος θεωρεί ότι δεν μπορεί να μαρκάρει, ε, τότε πρέπει να πάει στην ευχή του Θεού, μια που λήγει και το συμβόλαιό του. Αυτό όμως το μαρτύριο που του έχει επιβάλλει, να παίζει φορ, είναι πραγματικά δυσβάσταχτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μπήκε ο Φρούνζα, παίκτης πιθανότατα μέτριος, αλλά κλασσικός φορ, αμέσως η αντίπαλη άμυνα αισθάνθηκε την πίεση και δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις για γκολ.
Αξιοπρόσεκτη ήταν και η επιστροφή στην ενδεκάδα μετά από αρκετό καιρό των Βαγγελή και Μπαϊάνο. Αυτό όμως που απεδείχθη ήταν ότι όλο αυτό τον καιρό ο Σάντος, αντί να τους εμψυχώνει και να τους προετοιμάζει για να τους επαναφέρει δριμύτερους, τους έκοψε τον τσαμπουκά και το ηθικό, τους έπεισε ότι είναι «σαρδέλες» και ότι δεν περιλαμβάνονται στα σχέδιά του, με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσουν άθλια εμφάνιση, και να επιβεβαιώσουν τον προπονητή τους που δεν τους υπολογίζει. Είδατε τι σοφό προπονητή έχουμε;
Ομιχλώδεις παραμένουν και οι λόγοι που οδήγησαν τον Σάντος να βγάλει απ’ το παιχνίδι αρκετά νωρίς τον Χριστοδουλόπουλο και να βάλει στη θέση του τον Γεωργιάδη, για μια ακόμα φορά στη... λάθος πλευρά, την αριστερή, όπου αποδεδειγμένα χάνει το 50% της αξίας του.
Ένα ακόμα... χαριτωμένο στοιχείο της προπονητικής φιλοσοφίας του Σάντος που απεδείχθη στον συγκεκριμένο αγώνα είναι ο... έρωτας του για τον Σωτήρη Μπαλάφα, χωρίς τον οποίο άντεξε... 74 ολόκληρα λεπτά. Ποιο είναι το κρυφό, μα φοβερό χάρισμα που διαθέτει ο συγκεκριμένος παίκτης και δεν λείπει ποτέ από αγώνα του ΠΑΟΚ, αναζητείται ακόμα...
Να σημειώσουμε, τέλος, ένα «κρυφό» χαρτί που έπαιξε ο ΠΑΟΚ στο 2ο ημίχρονο, το οποίο ήταν οι προωθήσεις του Γκάβρανσιτς. Πρόκειται για παίκτη θηριώδους σωματοδομής, με τεράστιο διασκελισμό, που του επιτρέπει να διασχίζει το γήπεδο σε ελάχιστο χρόνο και να γίνεται απειλητικός χωρίς να ρισκάρει για πολύ στα μετόπισθεν.

Ατομική κριτική
Όπως ήδη προανέφερα, Βαγγελής και Μπαϊάνο πρέπει να θεωρούνται τελειωμένοι από τον ΠΑΟΚ. Δεν το λέω χαιρέκακα, αντίθετα λυπάμαι, γιατί όλοι οι παίκτες του ΠΑΟΚ, όποιοι κι αν είναι, πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμοι και σε θέση να προσφέρουν ό,τι έχουν, αλλά απ’ ό,τι διαπιστώνω, το παιχνίδι μ’ αυτούς τους δυο χάθηκε. Το ίδιο διαφαίνεται και με τον Κωνσταντινίδη, που ήταν μετριότατος, όπως και με τον Χαραλάμπους, που δεν έπαιξε καθόλου. Απορίας άξιον είναι πότε στην ευχή θα παίξει ο Ηλιάδης, ο οποίος επί Σάντος έχει αγωνιστεί μόνο δεξί μπακ, κι αυτό λόγω έλλειψης άλλων επιλογών.

Φιλότιμος και φερέγγυος ο Σνάουτσνερ, αλλά έχει ήδη φτάσει στο "ταβάνι" των αγωνιστικών του δυνατοτήτων.
Φερνάντες-Κνολ-Γκάβρανσιτς-Βερόν παραμένουν δυνατά χαρτιά, αν και η φυσική κατάσταση του Βερόν χρήζει άμεσης βελτίωσης. Καλός ο Λάκης, αλλά χρειάζεται και κάποιον να τον τροφοδοτεί. Ο Χριστοδουλόπουλος είναι παίκτης μεγάλων προσόντων, αλλά φαίνεται ότι ο Σάντος δεν έχει καταφέρει να του επιβληθεί. Για τον Ίλιεφ τα είπαμε. Δεν έχει παίξει ποτέ στη φυσική του θέση. Ενδιαφέρον το ντεμπούτο του Φρούνζα, είναι χρήσιμο εργαλείο, αν και δε νομίζω ότι μπορούμε να πάμε ψηλά μαζί του.

Την άλλη Κυριακή κρίνεται οριστικά το ζήτημα της πέμπτης θέσης, καθώς απαιτείται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ η νίκη ενάντια στον Αστέρα. Αν την πάρουμε θα συνεχίζουμε να ελπίζουμε, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας.

1/3/08

Εργοτέλης - ΠΑΟΚ 2-0


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08
23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Συνθέσεις:
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ:
Δασκαλάκης, Γιαλούσης, Κένεντι, Κορδονούρης, Χίμπλινγκερ, Τζούνιορ (88’ Μάθις), Μελισσάς, Δ. Κοιλιάρας (80’ Τάσιτς), Γραμμόζης, Ογκουνσότο, Βακουφτσής (82’ Μπούντιμιρ).
ΠΑΟΚ: Φερνάντεζ, Σνάουτσνερ, Χαραλάμπους (70’ Κωνσταντινίδης), Γκάβρανσιτς, Κνολ, Βερόν, Μπαλάφας, Κονσεϊσάο, Γεωργιάδης (70’ Λάκης), Ιλιεφ (59’ Σάλμον), Χριστοδουλόπουλος.

ΣΚΟΡΕΡ: 60’ Τζούνιρο, 81’ Γραμμόζης

Αναστήσαμε και τον Τέλη!

Είναι δυνατόν να μας συμβαίνει αυτό το πράγμα;

Είναι δυνατόν αυτή η ομάδα να έχει τον Δικέφαλο στο στήθος, να λέγεται ΠΑΟΚ και να παίζει έτσι;

Και το κυριότερο: Είναι δυνατόν να έχουμε προπονητή με «όνομα», να τον πληρώνουμε 600 χιλιάρικα το χρόνο και να παρουσιάζουμε στον αγωνιστικό χώρο αυτό το θέαμα;

ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ;

Φερνάντο Σάντος, κάποια στιγμή είναι ώρα να αναλάβεις κι εσύ τις ευθύνες σου. Πόσους «αστακούς» χρειάζεσαι τέλος πάντων για να κερδίσεις έναν Εργοτέλη;

Ποιο ακριβώς είναι αυτό το «σχέδιο» τριετίας που έχεις; Να βγάζεις τα δικά μας παιδιά που είναι η ελπίδα μας για το μέλλον εκτός δεκαοκτάδας (Ηλιάδη, Δελίμπαση, Πεχλιβάνη) για να παίζουν τα γερόντια που δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους;

Θέλεις τώρα να μας πεις ότι αξιοκρατικά παίζει βασικός ο Κονσεϊσάο, και μάλιστα για 90 λεπτά;

Και θέλεις επίσης να μας πείσεις ότι ο Ίλιεφ είναι σέντερ φορ;

Πραγματικά πιστεύω ότι οι προπονητές έχουν καταντήσει τα «χαϊδεμένα» παιδιά του ποδοσφαιρικού κυκλώματος. Πληρώνονται ένα κάρο λεφτά (ο Σάντος κερδίζει ετησίως τα τριπλάσια από τον ακριβότερο ποδοσφαιριστή μας), απαιτούν μια τεράστια αποζημίωση για να μας αδειάσουν τη γωνιά και να φύγουν, και δεν αναλαμβάνουν ποτέ καμία απολύτως ευθύνη (ο Σάντος τουλάχιστον δεν αναλαμβάνει). Μήπως είναι η ώρα για τον Θόδωρο Ζαγοράκη να πει δυο κουβέντες στον κύριο Σάντος; Επιτέλους πια, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!