28/11/09

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 1-0


Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα:

1. Η ΑΕΚ ήταν σήμερα καλύτερη και κέρδισε δίκαια.

2. Η ΑΕΚ είναι μια ασταθής ομάδα, πολύ αψυχολόγητη και αρκετά άτυχη φέτος (ρεκόρ δοκαριών), έχει όμως δυνατότητες, ιδιαίτερα στην επίθεση. Δεδομένων των εσωτερικών προβλημάτων της και της αστάθειάς της ήταν μια καλή ευκαιρία να την κερδίσουμε. Από τη στιγμή όμως που ανασυντάχθηκε και έδειξε το καλό της πρόσωπο σήμερα (πάρα πολύ καλό θα έλεγα, μάλιστα), τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα.

3. Για το ζήτημα με τα ντέρμπι στην Αθήνα που δεν μπορούμε να τα κερδίσουμε είχα αναπτύξει από πέρσι μια θεωρία, και όσο περνάει ο καιρός διαπιστώνω ότι είχα δίκαιο και είναι όντως έτσι. Είχα γράψει ότι ο ΠΑΟΚ του Σάντος είναι μια ομάδα σοβαρή και αξιόπιστη, φτιαγμένη έτσι ώστε να έχει τις μέγιστες δυνατές πιθανότητες νίκης έναντι ενός κατώτερου αντιπάλου, αλλά ελάχιστες πιθανότητες νίκης έναντι ενός ανώτερου αντιπάλου. Σήμερα πέσαμε πάνω σε ανώτερο αντίπαλο και για άλλη μια φορά δεν καταφέραμε να πάρουμε τίποτα. Αυτό το ελάττωμά μας όμως «πάει πακέτο» και με το μεγάλο μας προτέρημα: ότι πολύ δύσκολα χάνουμε βαθμούς από κατώτερους αντιπάλους. Αλλά και οι καλύτεροι συνήθως φτύνουν αίμα για να μας κερδίσουν. Και σήμερα η ΑΕΚ δυσκολεύτηκε πολύ. Κι αν είχαμε λίγη τύχη στο πρώτο ημίχρονο με τις ευκαιρίες που δημιουργήσαμε, ιδιαίτερα αυτή του Μουσλίμοβιτς, ίσως ο αγώνας να είχε διαφορετική έκβαση. Χρειάζεται και λίγη τύχη, αν και ο ΠΑΟΚ του Σάντος είναι ομάδα-κομπιούτερ: ελαχιστοποιεί τη σημασία της τύχης στην έκβαση του αγώνα. Κερδίζουμε τους χειρότερούς μας αντιπάλους ακόμα κι όταν δεν μας θέλει η τύχη, χάνουμε από τους καλύτερούς μας ακόμα κι όταν δεν είμαστε άτυχοι.

4. Σήμερα το κλειδί ήταν το κέντρο. Μας πήρε το κέντρο η ΑΕΚ, δεν μπορέσαμε σε κανένα σημείο του αγώνα να βάλουμε την μπάλα κάτω, να ελέγξουμε το ρυθμό, να βγάλουμε κάποιες πάσες. Μας πίεσε ψηλά, ιδιαίτερα τα δυο αμυντικά χαφ μας, και δεν τα άφησε να βγάλουν πρώτες πάσες, ούτε να κυκλοφορήσουν την μπάλα. Ο Γκαρσία εκτιμώ ότι βρέθηκε σε κακή μέρα (κρίσιμο στοιχείο αυτό). Αλλά και ο Βιτόλο ήταν σκόρπιος και λίγος. Ναι μεν πολύ τρέξιμο, αλλά ούτε ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στα μαρκαρίσματα, ούτε καμιά πάσα της προκοπής. Κρίμα. Αναγκαστικά περιμέναμε από τον Γκαρσία να μας νοικοκυρέψει το παιχνίδι, αλλά όταν πιέζεται πολύ φαίνεται το ελάττωμά του, η έλλειψη ταχύτητας. Ήταν ένα «κλικ» παρακάτω σε ταχύτητα και πήγαινε μονίμως δεύτερος στην μπάλα, οπότε δεν μπόρεσε να βοηθήσει. Ο Ίβιτς αργός κι αυτός, αν και προσπάθησε, ο Φωτάκης λίγος, δεν το συζητάω, δεν πας να κερδίσεις ντέρμπι στην Αθήνα με Φωτάκη, οπότε πάει το κέντρο μας, το χάσαμε. Αυτό ήταν το κλειδί. Και το γεγονός ότι παίξαμε συντηρητικά στο α΄ημίχρονο, ενώ έπρεπε να ρισκάρουμε περισσότερο. Στο β΄ ημίχρονο η ΑΕΚ ήταν πολύ ανεβασμένη. Οπότε ήταν ευκαιρία στο α΄ να κάνουμε κάτι περισσότερο. Δεν μπορέσαμε.

5. Από κει και πέρα, ατομικά σχόλια για την ιστορία:
Ο Αραμπατζής στο πρώτο ημίχρονο ήταν καλός, ιδιαίτερα στα επιθετικά του καθήκοντα. Έβγαλε και την εξαιρετική ασίστ στον Μούσλι. Δυστυχώς όμως δεν έχει βρει τα πατήματά του, δεν έχει αυτοπεποίθεση, κι αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στο β΄ ημίχρονο. Γενικά, στην κατάσταση που βρίσκεται είναι λίγος για τον ΠΑΟΚ.
Θέλω να σταθώ και στον Λίνο, επειδή με τον Πανθρακικό με είχε βγάλει εκτός εαυτού και είχα γράψει ότι δεν μπορεί να παίξει μπακ. Στο πρώτο ημίχρονο σήμερα έπαιξε μια χαρά μπακ. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να το κάνει. Απλά δεν ξέρω τι συμβαίνει, σε ορισμένα διαστήματα κινείται περίεργα μέσα στο γήπεδο, όπως π.χ. στο β΄ ημίχρονο σήμερα. Έχει μια τάση αντί να κάθεται στο άκρο του όταν αμυνόμαστε να μπαίνει στη μικρή περιοχή σαν τρίτος σέντερ μπακ. Γενικά συγκλίνει μυστηριωδώς προς το κέντρο, με αποτέλεσμα να αφήνει τρύπα στο άκρο του. Αυτό συμβαίνει σε σταθερή βάση από τότε που ήρθε, γι’ αυτό υποπτεύομαι ότι είναι κάποια προπονητική εντολή, την οποία όμως δεν μπορώ με τίποτα να ερμηνεύσω. Αν γνωρίζει κανείς για συστήματα όπου τα μπακ συγκλίνουν προς το κέντρο, ας μας πει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάνει του κεφαλιού του, γιατί είναι μόνιμο βιολί. Δεν θα του έλεγε τίποτα ο Σάντος; Τι να πω…
Καλοί σήμερα οι κεντρικοί μας αμυντικοί, και ο Κοντρέρας, και ιδιαίτερα ο Τσιρίλο που έκανε το καλύτερό του παιχνίδι στον ΠΑΟΚ.
Καλοί και οι Μουσλιμόβιτς-Βιερίνια, που διανύουν περίοδο φόρμας. Πρέπει βέβαια να βάζουν και κανένα γκολ.
Πολύ καλός και ο Χαλκιάς.
Πρέπει να κάνω μνεία και για τον Κουτσιανικούλη: το παλικάρι προφανώς έχει πολύ χαμηλό IQ. Κινείται λάθος. Άλλ’ αντ’ άλλων μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Είναι συγκεκριμένα τα πράγματα που πρέπει να κάνει: Να κινηθεί επί της γραμμής, να «ανοίξει» την αντίπαλη άμυνα, αν μπορεί με κάποια ντρίμπλα να δημιουργήσει αριθμητικό πλεονέκτημα. Σ’ αυτήν και μόνον την περίπτωση μπορεί να συγκλίνει προς το κέντρο. Αυτό το χαζό συγκλίνει πριν πάρει την μπάλα. Με αποτέλεσμα να αναγκάζει τους συμπαίκτες του να του κάνουν… ψηλές σέντρες. Αν είναι δυνατόν! Ή παίρνει την μπάλα και συγκλίνει ντογρού προς τα μέσα και πέφτει πάνω στο τοίχος των αμυντικών. Αυτός ο Μαϊστόροβιτς έκανε σήμερα εξαιρετικό παιχνίδι, δυστυχώς. Πάνε ρε Κούτσια στο άκρο και παίξε επί της γραμμής αυτό που ξέρεις! Και μια ζωή μετά χτυπιέται ο Σάντος για να τον διορθώσει. Μα καλά, στις προπονήσεις δεν τα λένε; Τι να πω. Μακάρι να βάλει μυαλό, γιατί αλλιώς, ζήτω που καήκαμε. Αυτά.

6. Διάβαζα στη Μέτροσπορ ότι αρχίζουν διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συμβολαίων που λήγουν, δηλαδή Γκαρσία και Ίβιτς. Αναρωτιέμαι: Πώς θα κάνει το βήμα προς τα πάνω αυτή η ομάδα αν κρατάει τους παίκτες που έχει; Όλοι σύνταξη από τον ΠΑΟΚ θα βγάλουν; Στη θέση του Ίβιτς χρειαζόμαστε οπωσδήποτε «αναβάθμιση». Τι ανανέωση και κουραφέξαλα; Δεν κάνουμε τίποτα έτσι. Θα είμαστε μόνιμα τέταρτοι και θα μας φταίει η διαιτησία και το κατεστημένο των Αθηνών. Όσο για τον Σάντος, καλός προπονητής, πολύ καλός, αλλά ο Παοκτσής έχει άλλη ψυχολογία, πώς να το κάνουμε; Θέλει επίθεση. Δεν ξέρω, μας είχε πει ο Σάντος ότι υπάρχει πλάνο πρωταθλητισμού. Πού ’ντο; Εγώ βλέπω έναν Σάντος ικανοποιημένο με την τριτοτέταρτη θέση και με την ανανέωση συμβολαίου του Ίβιτς. Αν δεν ανεβάσουμε ένα «κλικ» την ταχύτητά μας δεν θα πάμε πουθενά, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη. Με Ίβιτς και Φωτάκη δεν πας πουθενά. Μόνο τον Ρούλη θα κερδίζεις και θα χαζοχαίρεσαι. Ελπίζω το ρεπορτάζ της Μέτροσπορ να μην αληθεύει. Αυτά.

ΥΓ. Εκνευριστικότατος ο σπήκερ, που σχολίαζε λες κι έπαιζε η ΑΕΚ με καμιά άγνωστη ξένη ομάδα. Μόνο με την ΑΕΚ ασχολιόταν. Όσο για τον διαιτητή, σφύριξε περίπου διπλάσιες φορές απ’ όσες χρειαζόταν. Μας τρέλανε. Απαράδεκτος.Καταστρέφει το ποδόσφαιρο.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πρ;γματικα δεν ξερω απο που ναρχισω και που να τελειωσω

ο menel ειμαι, μενελαο με φωναζουν οντως, και θα ξεκινησω μαλλον λιγο απτην αναποδη
(σε σχεση με το αρθρο σου , ευχαριστω που επανηλθες)

1. θετω θεμα προπονητη , στα ισα.-
2. Θετω θεμα προπονητη, γιατι εκανε σαρδελες στο πιατο ποδοσφαιριστες με δυνατοτητες αστακου
3. θετω θεμα προπονητη, καθως το τριετες πλανο τεινει στο διηνεκες
4. θετω θεμα προπονητη , επειδη τον συμπαθω
5. θετω θεμα προπονητη, επειδη (χωρις να ξερω τι γινεται στα αποδυτηρια) αφο6ρισε τον βερον που {αργος}
6. θετω θεμα προπονητη,
γιατι δεν μου λεει τελικα ποδοσφαιρικως τιποτα Ξερω γω μκε το μα εχειςβ το οποθιοπ ρομποτ εκει μπρλοστα καιναι, ΝΑΙ ξυπνατε ωρεβ

7. θετω θεμα προπονητη γιατι εχεις αλλαξει την ομαδα 2 φορες, παιζεις χειροτερα αμυντικα απο περυσι

ρσγματικα δεν ξερω απο που ναρχισω και που να τελειωσω

να τελειωθω
οσο ποθω

ε και με ποιά

ο menel ειμαι, μενελαο με φωναζουν οντως, και θα ξεκινησω μαλλον λιγο απτην αναποδη
(σε σχεση με το αρθρο σου , ευχαριστω που επανηλθες)

1. θετω θεμα προπονητη , στα ισα.-
2. Θετω θεμα προπονητη, γιατι εκανε σαρδελες στο πιατο ποδοσφαιριστες με δυνατοτητες αστακου
3. θετω θεμα προπονητη, καθως το τριετες πλανο τεινει στο διηνεκες
4. θετω θεμα προπονητη , επειδη τον συμπαθω
5. θετω θεμα προπονητη, επειδη (χωρις να ξερω τι γινεται στα αποδυτηρια) αφο6ρισε τον βερον που {αργος}
6. θετω θεμα προπονητη,
γιατι δεν μου λες τελικα ποδοσφαιρικως τιποτα9 Ξερω γω μκε το μα εχειςβ το οποθιοπ ρομποτ εκει μπρλοστα
7. θετω θεμα προπονητη
γιατι ο παοκ δεν ειναι ετσι
ειναι?, ε ναι και παοκ εισαι

takola είπε...

Γεια σου Μενέλαε!

σ' ευχαριστώ για το σχόλιο. Προσπάθησα να το συμμαζέψω λίγο, γιατί τα γράφεις δυο φορές, αλλά δεν έχω δυνατότητα editing, μόνο delete.
Δεν πειράζει όμως, γιατί έτσι βγαίνει ανάγλυφος όλος ο πόνος του Παοκτσή.
Μαζί σου είμαι, είναι δυσβάτακτος ο Σάντος κάποιες φορές, έξω από την ψυχολογία μας. Αλλά ας σκεφτούμε ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα, και ότι είναι ένας σοβαρός επαγγελματίας και καλός προπονητής και άνθρωπος. Και ότι οι βελτιώσεις έρχονται σιγά-σιγά. Και ότι είναι εύκολο να φτάσεις κάπου ψηλά, αλλά δύσκολο να παραμείνεις. Και ότι για να παραμείνεις ψηλά πρέπει να έχεις δουλέψει με βάσεις και με σταδιακό τρόπο. Οπότε ίσως έχει δίκιο, τελικά...

Όσο για την άμυνά μας, φταίει αυτός; Ή απλά ο Κοντρέρας τραυματίστηκε και μετά ντεφορμαρίστηκε; Όπως και ο Σνάουτσνερ; Ατυχία...

menel είπε...

φιλε τακολα,
λιγοτερο πικραμενος (και λιγοτερο πιωμενος) απο χτες, ειδα με χαρα την απαντηση σου. Ισως ηταν καλυτερα που δεν μπορεσα να γραψω περισσοτερα (το διπλο του πραγματος οφειλεται σε ενα paste παραπανω), αλλα απ'την αλλη ισως καποια στιγμη καλο θα ηταν να τα πω οπως τα νιωθω (διαισθητικως) εδω και καιρο.

πριν ξεκινησω οφειλω να σου πω πως χθες, περα απο τα όποια σοβαροτερα ατομικα ζητηματα πικρας και απελπισιας εχω ζησει σ'αυτη τη ζωη, χαλαστηκα ανυποφορα (ανυποφορα λεμε)

ποιος ειναι ο παοκ?
τι κανουμε δωπερα?
και γιατι (οπως πολυ ευστοχα παρατηρησε ο δραμινος μου παοκολλητος με τον οποιο βλεπουμε τα παιχνιδια στον λεντζοspor στο παγκρατι)δεν εχει πει κανενας στον σαντος οτι ειναι μαλακια να βαζει τα καλα του οταν κατεβαινει στην αθηνα?

Υπο καποιαν εννοια κανενας δεν φταιει, μαλλον οφειλουμε να αποδεχθουμε το χρυσο μετριο του πραγματος και να μεινουμε με την περηφανια?

Για την γαμημενη μας την περηφανεια θελω να μιλησω

και δεν μπορω

θα τα πουμε ΧΧΧ

takola είπε...

Ποιος είν' ο ΠΑΟΚ;
Τι κάνουμε δω πέρα;

Αμείλικτα ερωτήματα, που μας στοιχειώνουν μετά από κάθε ήττα, αλλά και σε κάθε περίοδο αγωνιστικής μετριότητας.

Εγώ πέρασα αυτή την κρίση με την παραίτηση Ζαγοράκη. Τότε που έγραψα ότι το μήνυμα της παραίτησής του είναι "ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ".

Και την περνάω ακόμη...

Κι ο μόνος λόγος για να γράφω ακόμη σ' αυτό το μπλογκ είναι μηνύματα σαν το δικό σου.

Ένα θα πω: Ο Ευεργέτης Γεώργιος Παντελάκης άφησε ΟΛΗ του την περιουσία για να γίνει μια παιδοογκολογική κλινική στο Ιπποκράτειο. Ούτε ευρώ στη σύντροφό του. Ούτε ευρώ στον ΠΑΟΚ...