7/11/09

Πανθρακικός-ΠΑΟΚ 1-2


Κερδίσαν οι φανέλες

Πραγματικά τέτοια εμφάνιση δεν μπορώ να θυμηθώ εδώ και χρόνια. Στο δεύτερο ημίχρονο του σημερινού αγώνα υπήρχαν μόνο οι φανέλες του ΠΑΟΚ! Τίποτε άλλο. Κατά τ’ άλλα υπήρχε μόνο μια ομάδα στο γήπεδο, ο Πανθρακικός. Ο οποίος και μας έβαλε στα δίχτυα! Ευτυχώς οι επιθετικοί του ήταν ανίκανοι, γιατί αλλιώς θα είχαμε συντριβή. Αν είναι δυνατόν!

Δε νομίζω ότι πρέπει να θεωρήσουμε τη σημερινή εμφάνιση ως μια κακή παρένθεση και να συνεχίσουμε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Και στο ματς με τον ΟΦΗ είχαμε πολύ κακά δείγματα, ιδιαίτερα στην αμυντική λειτουργία.Κάτι δεν πάει καλά στη φετινή αμυντική λειτουργία του ΠΑΟΚ. Και νομίζω ότι μπορούμε να πούμε αυτό το κάτι με το ονοματεπώνυμό του: Πάμπλο Κοντρέρας. Από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος παίκτης, ο οποίος ήταν πέρσι ο στυλοβάτης της άμυνας, φέτος ουδέποτε μπήκε στο κλίμα της ομάδας, είμαστε άλλη ομάδα στην άμυνα. Καμία σχέση. Προσθέστε τώρα στην εξίσωση το παρόμοιο πρόβλημα του Σνάουτσνερ (κι αυτός δεν έχει μπει φέτος στο κλίμα), βάλτε και τον τραυματισμό του Χαλκιά, που πέρσι δεν είχε χάσει ούτε λεπτό, και είστε στο σωστό δρόμο. Και βέβαια, όπως είναι πλέον προφανές και το βλέπει όλος ο κόσμος εκτός από τον Φερνάντο Σάντος: Ο Λίνο δεν είναι μπακ. Το ξαναγράφω για να το εμπεδώσουμε, γιατί προσωπικά είχα τις επιφυλάξεις μου, αλλά πλέον δεν έχω καμία:

Ο ΛΙΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΚ

Αξιοσημείωτη επίσης η ανεπαρκέστατη αμυντική λειτουργία Βιτόλο-Φωτάκη. Διασώθηκαν Γκαρσία-Σορλέν. Απίστευτα κακές οι τοποθετήσεις του Τσιρίλο, έχασε πάρα πολλές φάσεις στο κέντρο της άμυνας, εκθέτοντας Μαλεζά και Κρέσιτς, οι οποίοι δεν φταίνε τα παιδιά, αλλά χρειάζονται έναν σίγουρο ηγέτη δίπλα τους, όπως ήταν πέρσι ο Κοντρέρας. Δεν ξέρω τι γίνεται με τον Μπιζέρα φέτος, αυτό που ξέρω είναι ότι τα στοιχεία του σαν παίκτη είναι τα πλησιέστερα στον Κοντρέρας, και θα ήταν ο λογικότερος αντικαταστάτης του. Ξέρω επίσης ότι έχει τριετές συμβόλαιο. Τι θα γίνει; Θα παίξει ποτέ; Αναρωτιέμαι. Γιατί ο Τσιρίλο δεν μας έχει ενθουσιάσει.

Περί fair play

Και κάτι άσχετο, αλλά σημαντικό για μένα:

Στο 66΄ γίνεται μια σύγκρουση δυο αντίπαλων παικτών έξω από την περιοχή του ΠΑΟΚ. Δεν πρόκειται για φάουλ και κανείς από τους δύο δεν έχει την ευθύνη για τη σύγκρουση. Ο παίκτης του Πανθρακικού μένει τραυματίας στο έδαφος. Ο ΠΑΟΚ πραγματοποιεί αντεπίθεση. Είναι σαφές ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν έχουν εικόνα της κατάστασης του παίκτη αυτού, ούτε είναι δουλειά τους να έχουν. Η αντεπίθεση συνεχίζεται και καταλήγει σε δοκάρι σε κεφαλιά του Μουσλίμοβιτς. Θα μπορούσε και να έχει σκοράρει. Ο Σάντος στον πάγκο ωρύεται γιατί οι παίκτες του δεν έβγαλαν την μπάλα έξω για... φερ πλέι.
Λοιπόν, για να τελειώνει αυτή η ιστορία με το φερ πλέι:
1. Το πότε θα διακοπεί ο αγώνας είναι αποκλειστική ευθύνη του διαιτητή. Αυτός αποφασίζει. Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι γιατροί, ούτε μπορούν να έχουν εικόνα του τι γίνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου. Αν είναι τόσο σοβαρός ο τραυματισμός, οφείλει ο διαιτητής να διακόψει το παιχνίδι.
2. Φερ πλέι θα πει πάνω απ' όλα να σέβεσαι τον κόσμο που πλήρωσε για να δει ποδόσφαιρο, και όχι συνεργεία πρώτων βοηθειών. Αυτός σε πληρώνει, τα δικά του συμφέροντα υπηρετείς. Όχι του κάθε φλώρου που ξαπλώνεται φαρδύς-πλατύς στο χορτάρι.
3. Διακόπτεις την επίθεσή σου αν φέρεις ευθύνη για κάτι. Όταν δυο αντίπαλοι παίκτες συγκρούονται και ο ένας μένει στο έδαφος, είναι πρόβλημά του. Ο άλλος άντεξε και δεν έπαθε τίποτα. Μαγκιά του. Πρέπει να ανταμοιφθεί. Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Αν τον κλώτσησες εσύ, τότε πετάς την μπάλα έξω.
4. Από τις 1000 φορές που έγινε φερ-πλέι, οι 950 ήταν σκόπιμα θέατρα για καθυστέρηση ή ανακοπή αντεπίθεσης του αντιπάλου, 49 ήταν πραγματικοί τραυματισμοί, που όμως δεν θα πείραζε κι αν οι πρώτες βοήθειες παρέχονταν μισό λεπτό αργότερα και μόνο μία στις χίλιες (και άν) ήταν πραγματικά επείγον πρόβλημα υγείας (κανένα γύρισμα γλώσσας). Ας σταματήσουν οι ποδοσφαιριστές να κάνουν θέατρο ( με πρώτο και καλύτερο τον καραγκιοζο-Μουσλίμοβιτς, που σε μια φάση λίγο αργότερα έπεσε κάτω από... βιαιότατο χτύπημα του Ρόκα), ώστε να μπορούν και οι διαιτητές να ξεχωρίζουν τους πραγματικούς τραυματισμούς.

Συνθέσεις:

Πανθρακικός
: Ρόκα, Κανωτίδης (81' Στόικος), Κλεμάν, Ν' Γκαμπί, Τζόκιτς, Κωνσταντινίδης (46' Ρομπέρ), Άλβες, Μίτου (55' Αρσενίεβιτς), Φαγιάρδο, Καζάκης, Μπουβάλ.

ΠΑΟΚ
: Κρέσιτς, Τσιρίλο, Μαλεζάς, Λίνο, Σνάουτσνερ, Γκαρσία, Βιτόλο, Σορλέν, Βιεϊρίνια (83' Κουτσιανικούλης), Μουσλίμοβιτς, Φωτάκης (72' Παπάζογλου).

ΣΚΟΡΕΡΣ
: 69' Μπουβάλ - 26' Βιεϊρίνια, 56' Γκαρσία.

Κίτρινες κάρτες
: Άλβες, Τζόκιτς, Ν' Γκαμπί - Κρέσιτς, Βιεϊρίνια, Βιτόλο.

Διαιτητής
: Χαραλαμπίδης (Καβάλας).

2 σχόλια:

DonMits είπε...

Προσυπογράφω σε όλα.

Και συμπληρώνω γιατί μάλλον το έχεις ξεχάσει:

Ο Μπιζέρα δεν παίζει γιατί έχει σπάσει ένα πλευρό στην προπονηση.

Panagiotis είπε...

Χάλια μαύρα είχαμε. Όσο για τον Λίνο, το έχουμε εμπεδώσει εδώ και καιρό. Μόνο ο Σάντος δεν το παίρνει χαμπάρι