28/4/09

Έγινε η κλήρωση των πλέι-οφ

Βγήκε το πρόγραμμα των αγώνων των πλέι-οφ, που θα ξεκινήσουν την Κυριακή 10 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 31 Μαΐου. Οι συνολικά 6 αγωνιστικές είναι οι εξής:

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΪΟΥ
ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΑΕΚ - ΛΑΡΙΣΑ

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ - ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΪΟΥ
ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΟΚ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΕΚ

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΛΑΡΙΣΑ
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ - ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ
ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΑΕΚ - ΠΑΟΚ

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΪΟΥ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΟΚ
ΛΑΡΙΣΑ - ΑΕΚ

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΪΟΥ
ΠΑΟΚ - ΛΑΡΙΣΑ
ΑΕΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αυτό που παρατηρούμε με μια πρώτη ματιά είναι ότι στις 2-3 πρώτες αγωνιστικές, μέσα σε μια βδομάδα δηλαδή, θα έχει φανεί προς τα πού θα γείρει η βάρκα. Στην 1η αγωνιστική ο νικητής του ντέρμπι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα, ενώ η ΑΕΚ έχει την ευκαιρία να μπει στη διοργάνωση με το δεξί και να εξανεμίσει το βαθμολογικό μειονέκτημα με το οποίο ξεκινά. Εξίσου σημαντικό είναι και το ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΑΕΚ στη 2η αγωνιστική, αν και εφόσον αναδείξει νικητή. Γενικά ο Παναθηναϊκός ξεκινά με δυο άκρως κρίσιμους αγώνες, κι αν τυχόν τους χάσει, βγαίνει νοκ-άουτ, όπως επίσης και η Λάρισα, αν δεν μπορέσει να κάνει μια νίκη στις τρεις πρώτες αγωνιστικές. Υπάρχει πάντως πιθανότητα η διοργάνωση να εξελιχθεί αμφίρροπα μέχρι τέλους. Η ειρωνία είναι ότι θα δούμε κάποια καυτά ντέρμπι των οποίων ο νικητής θα ανταμειφθεί με ένα τελείως αμφιβόλου αξίας έπαθλο: Η είσοδος στους πολυπόθητους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ περνά από έναν προκριματικό γύρο στον οποίο ο νικητής των πλέι-οφ θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα ευρωπαϊκό μεγαθήριο...

27/4/09

ΠΑΟΚ - Πανσερραϊκός 4-1


Μέρα γιορτής
Εορταστική ατμόσφαιρα σήμερα στην Τούμπα, με κυρίαρχα συναισθήματα την ικανοποίηση για τη συνολική φετινή πορεία της ομάδας και την χαλαρότητα για την έκβαση της σημερινής αναμέτρησης με τον ήδη υποβιβασμένο Πανσερραϊκό. Τα πράγματα πήγαν όπως τα είχαμε σχεδιάσει, μια εύκολη και ευρεία νίκη προστέθηκε στο ενεργητικό μας, η δεύτερη θέση στην κανονική διάρκεια κατοχυρώθηκε, ενώ σαν έξτρα μπόνους ήρθαν και τα υπόλοιπα αποτελέσματα (νίκη της Λάρισας και ισοπαλία της ΑΕΚ), τα οποία μας εξασφάλισαν ένα βαθμό παραπάνω στα πλέι-οφ από τον Παναθηναϊκό και δύο από την ΑΕΚ. Καλύτερη κατάληξη δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ούτε στα πιο όμορφα όνειρά μας. Η ομάδα θα μπει στα πλέι-οφ κάτω από σχεδόν ιδανικές συνθήκες, με την ψυχολογία στα ύψη, και είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό.

Ο αγώνας
Το σημερινό παιχνίδι δεν αξίζει ιδιαίτερης προσοχής και σχολιασμού, έμοιαζε περισσότερο με φιλικό. Χωρίς να φορτσάρει, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε αρκετά νωρίς, καθώς κατάφερε να νικήσει το έντονο πρέσινγκ του Πανσερραϊκού με δυο στημένες φάσεις, πρώτα με πέναλτι που κέρδισε ο Μπακαγιόκο στο 20΄, και στη συνέχεια με σέντρα του Κονσεϊσάο (ο οποίος ήταν για άλλη μια φορά νευρικός και δέχτηκε την πέμπτη του κίτρινη κάρτα, ενώ κινδύνεψε και με αποβολή) και κεφαλιά του Αναστασάκου στο 38΄. Έχοντας εξασφαλίσει το 2-0, το δεύτερο ημίχρονο ήταν ακόμα πιο χαλαρό, με το 3-0 να γίνεται και πάλι με πέναλτι, ενώ οι φιλοξενούμενοι μείωσαν μετά από εξαιρετικό δυνατό σουτ του Πιπίνη, το οποίο έπιασε στον ύπνο τον Χαλκιά, που έδιωξε άτσαλα και ο Ανάκογλου πήρε το ριμπάουντ από τον επίσης αφηρημένο Μαλεζά. Το τέταρτο γκολ, κάπου στις καθυστερήσεις, όταν πια όλοι περίμεναν το σφύριγμα της λήξης, ήταν και το ομορφότερο. Ωραία προσπάθεια και σέντρα του Κονσεϊσάο από τα αριστερά, απευθείας σουτ του Λάκη, η μπάλα κοντράρει σε πόδι αμυντικού και καταλήγει στα δίχτυα.

Τα πλέι-οφ
Σε ό,τι αφορά τα πλέι-οφ θα αναφερθώ στο μέλλον, μπαίνουμε πάντως, όπως προανέφερα, κάτω από σχεδόν ιδανικές συνθήκες, και υπάρχει πιθανότητα να βγούμε δεύτεροι χωρίς καλά-καλά να το θέλουμε (!). Γιατί ο ΠΑΟΚ με Πρόεδρο Θόδωρο Ζαγοράκη και προπονητή Φερνάντο Σάντος προχωράει με σύστημα και πρόγραμμα. Φέτος ο σχεδιασμός προβλέπει ΟΥΕΦΑ, και δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι ό,τι καλύτερο γι' αυτόν τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό να μπει πρώιμα στη σκληρή αρένα του Τσάμπιον'ς Λιγκ, πριν προλάβει να ολοκληρώσει την ανάλογη προετοιμασία. Τέλος πάντων, ο ΠΑΟΚ θα παίξει όλα τα παιχνίδια των πλέι-οφ με τη σοβαρότητα και την ωριμότητα που τον διακρίνει, θα τα δώσει όλα για τη νίκη, και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάρουμε τις νίκες που χρωστάμε στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ από την κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος και θα αποσπάσουμε την τιμητική δεύτερη θέση.

Οι εκλογές στον Ερασιτέχνη
Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, θέλω να διευκρινίσω ότι δεν έχω κάτι εναντίον του Κατσαρή, θεωρώ αντιθέτως ότι πολλές από τις επιθέσεις που δέχτηκε στο παρελθόν ήταν άδικες. Και δεν θα είχα καμιά αντίρρηση να στηρίξει ο Ζαγοράκης τον Κατσαρή, εφόσον δεν υπήρχε κάποιος άλλος, ικανότερος υποψήφιος. Όταν όμως είναι γνωστό εδώ και μήνες ότι ο Γιάννης Παπαδόπουλος επιθυμεί να σχηματίσει ενωτικό ψηφοδέλτιο, θεωρώ πολιτικά και ηθικά αμφιλεγόμενη την απόφαση του Θόδωρου να "αδειάσει" τόσο άγαρμπα τον τέως συνεργάτη του και αναμορφωτή των οικονομικών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για χάρη του παλαιάς κοπής Κατσαρή, και ότι η απόφαση αυτή χρήζει μιας επαρκούς αιτιολόγησης, την οποία και αναμένουμε από τον Θόδωρο.

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς, Γκαρσία, Κονσεϊσάο, Αναστασάκος (87΄ Μπαλάφας), Μπακαγιόκο (73΄ Χούτος), Μαλεζάς, Κοντρέρας, Λίνο, Βιεϊρίνια (77΄ Λάκης), Ίβιτς, Σνάουτσνερ

Πανσερραϊκός:
Βαλσαμάκης, Βοσκόπουλος, Γεωργιάδης, Πιπίνης, Γαλανόπουλος, Μιλένκοβιτς, Ανάκογλου, Παπάζογλου, Μπράιτ (66΄ Γκούρτσας), Μπαϊκαρά (74΄ Καλί), Διγκόζης (46΄ Καλλιμάνης)

ΣΚΟΡΕΡ: 20΄ (πεν.) Ίβιτς, 38΄ Αναστασάκος, 73 (πεν.) Μπακαγιόκο, 90΄+ Λάκης - 76΄ Ανάκογλου

Κίτρινες κάρτες:
41΄ Κονσεϊσάο - 37΄ Βοσκόπουλος

Διαιτητής:
Ν. Χαραλαμπίδης (Καβάλας)


25/4/09

Κατσαρή στηρίζει ο Ζαγοράκης!


Απ' ό,τι διαβάζω στον Τύπο, Ζαγοράκης και Κατσαρής συναντήθηκαν την Παρασκευή στα γραφεία της ΠΑΕ κι εκεί συμφώνησαν η ΠΑΕ να στηρίξει την υποψηφιότητα του Θανάση Κατσαρή για την Προεδρία του Ερασιτέχνη (ΑΣ) ΠΑΟΚ στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου. Ο Κατσαρής από την πλευρά του, θα συμπεριλάβει στο συνδυασμό του τον νυν Αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ηλία Βιολίδη, ο οποίος προαλείφεται για τη θέση του Αντιπροέδρου του ΑΣ.

Είχαν προηγηθεί αρκετά έντονες παρασκηνιακές διεργασίες τον τελευταίο καιρό, καθώς ο Θανάσης Κατσαρής τελούσε εδώ και μήνες υπό παραίτηση και χρέη Προέδρου εκτελούσε ο Αντιπρόεδρος του ΑΣ Δημοκράτης Παπαδόπουλος, ενώ οι εκλογές πλησίαζαν και το ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα γινόταν εντονότερο σε όλους τους ενεργούς Παοκτσήδες. Μέλη της παράταξης Κατσαρή, του Μετώπου Λαϊκής Βάσης (ΜΕΛΒΑ), του Χρυσού Δικεφάλου, αλλά και άνθρωποι που είχαν δραστηριοποιηθεί στα κοινά της ΠΑΕ, όπως ο τέως Αντιπρόεδρος Γιάννης Παπαδόπουλος, είχαν αποδοθεί σε έναν κύκλο συζητήσεων επί συζητήσεων με μοναδικό σκοπό να διασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο για τη "μάνα" του Σωματείου, τον νόμιμο κάτοχο του Ονόματος και του Συμβόλου, τον ιδιοκτήτη του γηπέδου της Τούμπας ΑΣ ΠΑΟΚ.

Θυμάμαι καλά τις προηγούμενες εκλογές στον Ερασιτέχνη πριν από δυο χρόνια. Τότε που ο Θανάσης Κατσαρής εκπροσωπούσε το διεφθαρμένο και παρωχημένο κατεστημένο. Τη διοίκηση που στήριζε τον Μπατατούδη, τον Γούμενο και τις ρεμούλες τους. Θυμάμαι τον αγώνα που έδωσαν το ΜΕΛΒΑ υπό την ηγεσία του Κώστα Ζουράρι, αλλά και ο Χρυσός Δικέφαλος για διαφάνεια στον Ερασιτέχνη, να ξεκαθαρίσει επιτέλους πόσα και ποια είναι τα μέλη του, να διευκολυνθούν οι νέες εγγραφές, να μπουν οι Παοκτσήδες στον Ερασιτέχνη, ο οποίος είναι και ο ελεγκτής της ΠΑΕ και κάτοχος του 10% των μετοχών της, να επικρατήσει η Δημοκρατία στον πολύπαθο ΠΑΟΚ. Τελικά, αυτός που επικράτησε και τότε ήταν ο Θανάσης Κατσαρής. Αυτός που είχε το καρπούζι είχε και το μαχαίρι. Εν ριπή οφθαλμού εμφανίστηκαν "μέλη" του ΠΑΟΚ από το πουθενά, κάτι θείτσες, διάφοροι άσχετοι που ούτε το χρώμα της φανέλας του ΠΑΟΚ δεν ήξεραν, και ο Κατσαρής, ως εκ θαύματος, επανεκλέχθηκε. Ένα χρόνο αργότερα, υπό την πίεση των εξελίξεων στην ΚΑΕ, την ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ, ο Κατσαρής προχώρησε σε μια προσχηματική παραίτηση, προκειμένου να καλύψει τα νώτα του από τις συνεχείς επιθέσεις (δίκαιες και άδικες) που δεχόταν. Τα πράματα κυλούσαν έκτοτε στον αυτόματο πιλότο, δίχως όραμα, δίχως στρατηγική, το ζέον θέμα του νέου γηπέδου βάλτωνε (ουδείς κατάλαβε τι απέγινε η περιβόητη επιτροπή που είχε θεσπίσει ο Ερασιτέχνης και είχε συνεδριάσει δυο-τρεις φορές με ενθαρρυντικά αποτελέσματα) και απ' ό,τι φαίνεται όλοι περίμεναν τις επερχόμενες εκλογές για το μεγάλο ξεκαθάρισμα.

Μέσα σ' αυτό το μουντό τοπίο μια ελπίδα εμφανίστηκε: Ο μεγάλος αναμορφωτής των οικονομικών της και τέως Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γιάννης Παπαδόπουλος. Ο σπουδαίος αυτός παράγοντας είχε επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, προκειμένου να σχηματισθεί υπό την ηγεσία του ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο για τις επικείμενες εκλογές. Όλοι μοιάζαν θετικοί. Το ΜΕΛΒΑ ανακοίνωσε πρώτο την υποστήριξή του. Αλλά και ο Χρυσός Δικέφαλος, όπως και η νυν διοίκηση της παράταξης Κατσαρή έδειχνε ότι δεν θα είχε καμιά αντίρρηση. Υπήρχε φυσικά μια προϋπόθεση: κι αυτή δεν ήταν άλλη από την εξασφάλιση στήριξης από τον Πρόεδρο της ΠΑΕ και φυσικό ηγέτη του ΠΑΟΚ Θόδωρο Ζαγοράκη. Όμως αυτή η στήριξη δεν ήρθε ποτέ. Ο Θόδωρος Ζαγοράκης "πούλησε" τον παλιό του συνεργάτη, τον άνθρωπο που ανέλαβε και εξετέλεσε με απόλυτη επιτυχία το δυσκολότερο έργο: την εκκαθάριση των οικονομικών της ΠΑΕ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Ζαγοράκης επέλεξε να στηρίξει τον εκπρόσωπο του κατεστημένου, τον άνθρωπο που τόσο πολέμησαν το ΜΕΛΒΑ και ο Χρυσός Δικέφαλος, έναν άνθρωπο απαξιωμένο στη συνείδηση του μέσου Παοκτσή, τον Θανάση Κατσαρή.

Το συμπέρασμα είναι ότι αυτή τη στιγμή βιώνουμε, παράλληλα με την ευτυχία και το προνόμιο του να έχουμε ηγέτη το Θόδωρο Ζαγοράκη, και την τραγωδία του βιασμού της Δημοκρατίας και της λογικής. Ο Θόδωρος αποφασίζει μονομερώς, δίχως την παραμικρή διαβούλευση με κανέναν και δίχως καν να αισθάνεται την ανάγκη να αιτιολογήσει τις αποφάσεις του. Από πού κι ως πού αποφάσισε να στηρίξει Κατσαρή; Τι ακριβώς μπορεί πλέον να προσφέρει ο άνθρωπος αυτός; Γιατί αρνείται έναν πετυχημένο και αγνό παράγοντα, που τόσο έχει βοηθήσει και τον ίδιο, τον Γιάννη Παπαδόπουλο; Γιατί δεν λαμβάνει υπόψη του τις γνώμες και των υπόλοιπων φορέων του ΠΑΟΚ, όπως του Χρυσού Δικεφάλου, του ΜΕΛΒΑ κλπ; Θεωρώ ότι οφείλει να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά, ειδαλλιώς φρονώ ότι δεν είναι απίθανο να δούμε τελικά ένα ρήγμα στην "καρδιά" του ΠΑΟΚ, με τον Γιάννη Παπαδόπουλο να κατεβαίνει και να διεκδικεί με καλές πιθανότητες την Προεδρία. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει πρώτα, είναι η αιτιολόγηση των αποφάσεων από τον ίδιο το Θόδωρο.

Πρέπει τέλος να καταλάβουμε κι εμείς οι οπαδοί, ότι είναι άλλο πράγμα η αγάπη και η υπακοή στον Πρόεδρο και φυσικό ηγέτη του ΠΑΟΚ Θόδωρο Ζαγοράκη, κι άλλο πράγμα η τυφλή υποταγή σε πείσμα των ίδιων των γεγονότων και της λογικής. Παράδειγμα το ζήτημα των εισιτηρίων διαρκείας για τα πλέι-οφ: σε όλες τις ομάδες εκτός ΠΑΟΚ τα Διαρκείας θα ισχύσουν κανονικά. Κι αυτό γιατί τα Διαρκείας ισχύουν για το Πρωτάθλημα, και τα πλέι-οφ είναι μέρος του Πρωταθλήματος. Αυτό είναι σαφές. Και ήταν σαφές, αφού τίποτα διαφορετικό δεν είχε ανακοινωθεί, ότι το ίδιο θα ίσχυε και στον ΠΑΟΚ. Και τελευταία στιγμή, έρχεται ο Θόδωρος και μας ανακοινώνει ότι "τα πλέι-οφ είναι ξεχωριστή διοργάνωση" (παράλογο!) και τα Διαρκείας δεν θα ισχύσουν. Εκτός του ότι βιάζει τη λογική (μπορούσε να βρει διαφορετική αιτιολόγηση, όπως για παράδειγμα ότι η ομάδα έχει ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης), είναι κακή και η χρονική συγκυρία που μας το λέει. Γιατί τώρα σπρώξαμε ήδη το υστέρημά μας στην ΑΜΚ. Εγώ προσωπικά έδωσα 400 ευρώ. Αν το ήξερα, θα έδινα 320 ευρώ, και θα κρατούσα 80 ευρώ για το εξτρά έξοδο του Διαρκείας για τα πλέι-οφ. Πρόκειται λοιπόν για μια περίπτωση εξαπάτησης. Κι όμως, βλέπουμε δεξιά στη δημοσκόπηση που οργάνωσε το μπλογκ, ότι η πλειοψηφία των οπαδών (ποσοστό 57%) υποστηρίζει την απόφαση της ΠΑΕ! Γι' αυτό υποστηρίζω ότι πρέπει να γίνουμε πιο κριτικοί, πιο απαιτητικοί, και να καταλάβουμε ότι πάνω απ' όλα ο ΠΑΟΚ είμαστε εμείς, κανένα πρόσωπο δεν είναι υπεράνω κριτικής, όλοι οφείλουν λογοδοσία, και καλό είναι να εισάγεται σιγά-σιγά κάποιας μορφής Δημοκρατία στον ΠΑΟΚ, το μεγάλο αυτό λαϊκό κίνημα, το τελευταίο ίσως που υπάρχει στην Ελλάδα. Σαφέστατα στηρίζουμε το Θόδωρο, κι εγώ το Διαρκείας μου θα πάω να το πάρω, και στις εκλογές του Ερασιτέχνη, εφόσον πάρω επαρκείς εξηγήσεις θα στηρίξω τις επιλογές Ζαγοράκη, κριτική όμως πρέπει να ασκούμε. Και να ακουγόμαστε. Για το καλό του ΠΑΟΚ.

12/4/09

Ξάνθη - ΠΑΟΚ 1-2


Κατ’ ευχήν εξελίχτηκε αυτή η τελευταία έξοδός μας από την Τούμπα για την κανονική περίοδο του Πρωταθλήματος στην ισχυρή, αλλά αδιάφορη Ξάνθη. Στο πρώτο ημίχρονο καταφέραμε να προηγηθούμε με 1-0 χάρη στο υπέροχο μακρινό σουτ του Ίβιτς στο 23΄, ενώ είχαμε και μια μεγάλη ευκαιρία στο 19΄, όταν ο Χούτος έβγαλε με υπέροχη ασίστ τετ-α-τετ τον Μπακαγιόκο με τον Λυμπερόπουλο. Από την άλλη, αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με τους ταχείς μεσοεπιθετικούς της Ξάνθης, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν 9 τελικές προσπάθειες, έναντι 2 του ΠΑΟΚ, έστω κι αν στάθηκαν ανίκανοι να δημιουργήσουν κάποια μεγάλη ευκαιρία. Αν όμως αυτό συνεχιστεί και στο β΄ ημίχρονο, είναι πιθανόν κάποια στιγμή η Ξάνθη να καταφέρει να σκοράρει και να μας φέρει σε δύσκολη θέση. Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στο α΄ ημίχρονο ήταν με το τεχνητό οφσάιντ της Ξάνθης, του οποίου πέσαμε θύματα τουλάχιστον 4 φορές, με αποτέλεσμα την απώλεια ισάριθμων επιθέσεων.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ξάνθη μπήκε φουριόζα, εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητά της και κατάφερε τελικά να μας ισοφαρίσει στο 61΄, με μια γρήγορη αντεπίθεση στην οποία ο επισφαλής αμυντικά Λίνο υπερφαλλαγίστηκε τελείως, ο δε αργός Μπιζέρα δεν πρόλαβε τον Αγκάλι. Μετά το 70΄ φάνηκε ότι ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που ήθελε περισσότερο τη νίκη, με δυο εξαιρετικά πετυχημένες αλλαγές του Σάντος γύρισε το σύστημα σε 4-3-3, πίεσε, και με λίγη τύχη κατάφερε στις καθυστερήσεις να κερδίσει ένα πέναλτι σε ανατροπή του Αναστασάκου από τον Λυμπερόπουλο και να πάρει τη νίκη με εύστοχη εκτέλεση του Ίβιτς.

Ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο με 4-4-2, με Σνάουτσνερ-Λίνο πλάγια μπακ, Μπιζέρα-Κοντρέρας κεντρικό αμυντικό δίδυμο, Γκαρσία αμυντικό χαφ, Κονσεϊσάο δεξιά, Σορλέν αριστερά, Ίβιτς κεντρικό χαφ και Χούτο-Μπακαγιόκο επιθετικό δίδυμο. Χαρακτηριστικά αυτής της διάταξης ήταν η οργάνωση του παιχνιδιού από τα μετόπισθεν με τον νοικοκύρη και ηγετικό Γκαρσία και οι επιθέσεις από το δεξί άκρο με τον φουριόζο Κονσεϊσάο. Στον άξονα, ο Ίβιτς του πρώτου ημιχρόνου ήταν εξαιρετικός, καλύπτοντας πλήθος χώρων και συμβάλλοντας σημαντικά και στην επίθεση με κάθετες πάσες, στο β΄ ημίχρονο όμως, όσο περνούσε η ώρα η απόδοσή του έπεφτε. Από τα αριστερά δεν μπόρεσε να βοηθήσει ο Σορλέν, ο οποίος ούτε επιθετικογενής παίκτης είναι, ούτε ακραίος, ενώ ο Λίνο είχε να αντιμετωπίσει Πόι-Κιντάνα, οπότε έμεινε στα μετόπισθεν, χωρίς πάντως να μείνει απροβλημάτιστος από τους δυο δαιμόνιους Λατινοαμερικάνους της Ξάνθης, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι είναι περισσότερο χαφ-εξτρέμ παρά μπακ. Στην επίθεση ο Χούτος έδειξε να μην έχει προσαρμοστεί πλήρως στον τρόπο παιχνιδιού του ΠΑΟΚ και να μην έχει μεγάλη συμμετοχή στο παιχνίδι, ενώ ο Μπακαγιόκο πάλεψε, δούλεψε, αλλά έδειξε ότι τελικά του ταιριάζει καλύτερα να μπαίνει σαν αλλαγή, καθώς ήταν ο μοιραίος παίκτης τόσο στο 19΄, όσο και σε μια φάση του β΄ ημιχρόνου, όταν μετά από ασθενή απόκρουση του Λυμπερόπουλου δεν μπόρεσε να ευστοχήσει προ κενής εστίας. Μετά το 70΄, με το 4-3-3 δείξαμε πολύ πιο επιθετικοί, καθώς αποκτήσαμε κλασικά εξτρέμ, τους Λάκη από δεξιά και Κονσεϊσάο από αριστερά, κλασικό φορ τον Αναστασάκο, ο οποίος έδειξε ότι δεν φορά τυχαία τη φανέλα με το Δικέφαλο στο στήθος, ενώ Γκαρσία-Ίβιτς-Σορλέν έπαιξαν στα χαφ. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο Λίνο άρχισε να ανεβαίνει περισσότερο και να καλύπτεται από τον Κοντρέρας, ο οποίος παράλληλα έδωσε βοήθειες και στην επίθεση (!), πραγματοποιώντας σπουδαία εμφάνιση και δείχνοντας ότι είναι κυριολεκτικά πανταχού παρόν.

Τέλος καλό όλα καλά, λοιπόν, και είμαστε πλέον μόνοι δεύτεροι, και μάλιστα με βαθμό παραπάνω στα πλέι-οφ, καθώς η βαθμολογία διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

ΠΑΟΚ 3
ΠΑΟ 2
ΑΕΚ 2
Λάρισα 0

Φυσικά το σύστημα είναι ολίγον παράλογο, αφού ο ΠΑΟΚ, με 2 βαθμούς παραπάνω από τον Παναθηναϊκό βρίσκεται ένα βαθμό πάνω απ’ αυτόν και στα πλέι-οφ, ενώ ο Παναθηναϊκός, με 4 βαθμούς παραπάνω από την ΑΕΚ, έχει στα πλέι-οφ τους ίδιους βαθμούς μ' αυτήν. Το πιο γελοίο όμως είναι η νίκη της Λάρισας στο Καραϊσκάκη επί του Γάβρου, νίκη που δείχνει και το επίπεδο του Πρωταθλήματός μας. Έτσι, η Λάρισα, με μια ακόμη «αυτονόητη» νίκη επί του αδιάφορου Λεβαδειακού, εξασφαλίζει την έξοδό της στην Ευρώπη εις βάρους του κακομοίρη του Αρούλη, ο οποίος, αφού εσφάγη από τη διαιτησία στο Γάβρος-Ρούλης, τώρα υποχρεώνεται να… θαυμάσει το Γάβρο να "υποτάσσεται" στο «μεγαλείο» της ΑΕΛ, η οποία πήρε «με το σπαθί της» το διπλό εκεί που δεν το είχε πάρει κανένας μέχρι τώρα. Ελλάς το μεγαλείο σου!

Συνθέσεις:

Ξάνθη: Λυμπερόπουλος, Κωστούλας, Μπέρτος (77` Παπαδημητρίου), Γκρζέλακ, Κιντάνα, Πόι, Άμπρααμ (62` Χασάνογλου), Αγκάλι, Σταθάκης, Τζιωρτζιόπουλος, Παπαδόπουλος (65` Ριζογιάννης).


ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Γκαρσία, Κονσεϊσάο, Μπακαγιόκο (76` Λάκης), Κοντρέρας, Λίνο, Ίβιτς, Σορλέν, Σνάουτσνερ, Χούτος (73` Αναστασάκος), Μπιζέρα.


Σκόρερ: Ίβιτς 23΄, 90΄+ (πεν.) - Αγκάλι 61΄


Κίτρινες κάρτες: Αγκάλι, Σταθάκης, Λυμπερόπουλος - Χούτος


Διαιτητής: Κύρκος (Ηπείρου)

7/4/09

Αστέρας Τρ. - ΠΑΟΚ 0-2


Λίγο καθυστερημένα γράφω αυτή τη βδομάδα τις σκέψεις μου για τη νίκη του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη. Και η καθυστέρηση οφείλεται βέβαια σε μεγάλο βαθμό σε λόγους ανωτέρας βίας, οφείλεται όμως λιγάκι και σε ένα κάποιο ξενέρωμα που νιώθω τον τελευταίο καιρό, ένα «ξεφούσκωμα». Ξενέρωμα που με τη σειρά του οφείλεται στα γενικότερα χάλια του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά εν μέρει και σε ορισμένα πραγματάκια που πρόσεξα στη δικιά μας την ομάδα.

Ξεκινώ με το ελληνικό πρωτάθλημα: Υπό νορμάλ συνθήκες θα έπρεπε να πλέουμε σε πελάγη ευτυχίας για το διπλό αυτό. Δύσκολη έδρα η Τρίπολη, ομάδα με πάρα πολύ καλούς παίκτες ο Αστέρας, που πέρσι μας είχε κερδίσει δυο φορές, ενώ φέτος μας πήρε χι στην Τούμπα. Έλα όμως που τρεις ολόκληρες αγωνιστικές πριν το τέλος οι περισσότερες ομάδες δείχνουν να κάνουν αγγαρεία και το πρωτάθλημα μοιάζει τελειωμένο. Η Τρίπολη ήταν κατά κάποιο μυστηριώδη τρόπο σαφές εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι δεν επρόκειτο ούτε να υποβιβαστεί, ούτε πλέι-οφ να παίξει. Άρα λοιπόν αδιάφορη. Κι αυτό σε πείσμα της λογικής των αριθμών που έδειχναν ότι μαθηματικά, με βάση τους βαθμούς της, και το ένα μπορούσε σε κάποια φάση να διεκδικήσει και το άλλο να πάθει. Το ίδιο και η Ξάνθη. Όσο για τον πρωταθλητή; Ε, αυτόν πια τον ξέραμε πριν ακόμη κι από την πρώτη αγωνιστική. Να μη σας κουράζω άλλο. Το πιάσατε αυτό που θέλω να πω, γιατί πολύ απλά το βιώνουμε όλοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και χρόνια. Παίζουμε με σημαδεμένη τράπουλα. Το ξέρουμε εμείς, το ξέρουν οι διοικούντες, το ξέρουν όμως και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι το γνωρίζουν διαισθητικά, το εσωτερικεύουν, και συμπεριφέρονται εντός αγωνιστικού χώρου αναλόγως.

Και ο ΠΑΟΚ; Είναι ο ΠΑΟΚ η μεγάλη δύναμη που έρχεται να σαρώσει όλη αυτή την υποκρισία; Προσωπικά πολύ θα ήθελα να έδινα μια θετική απάντηση. Έλα όμως που μου έχουν μπει ψύλλοι στ’ αυτιά! Θυμήθηκε τώρα ο Φερνάντο Σάντος, τρεις αγωνιστικές πριν από τη λήξη της κανονικής περιόδου, να εξαπολύσει επίθεση στο θεσμό των πλέι-οφ. Ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης, ότι είναι άδικα, ότι κουράζουν τις ομάδες. Λες και δεν είναι μια χρυσή ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ. Τέλος πάντων, εντάξει, αυτός ξέρει καλύτερα. Αφού το λέει, έτσι θα είναι. Το θέμα όμως είναι, γιατί ακριβώς τώρα τέτοιες δηλώσεις; Γιατί σ’ αυτή τη συγκυρία, λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης προσπάθειας των πλέι-οφ; Γιατί επιχειρείς να απαξιώσεις κάτι λίγο πριν την έναρξη της συμμετοχής σου; Και στο τέλος το κερασάκι στην τούρτα: «Φαβορί στα πλέι-οφ ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ». Τάδε έφη Φερνάντο Σάντος. Δεν ξέρω, δεν μ’ άρεσαν οι δηλώσεις του. Θυμήθηκε μάλιστα και τις περσινές σαρδέλες, δηλώσεις τις οποίες επίσης είχα έντονα επικρίνει, όπως θα θυμούνται οι παλιοί μου αναγνώστες, και ισχυρίστηκε ότι δικαιώθηκε και για κείνες τις δηλώσεις, όπως θα δικαιωθεί και γι’ αυτές. Με άλλα λόγια, δηλαδή, όπως πέρσι χάσαμε τη συμμετοχή μας στα πλέι-οφ με κάτι αλήστου μνήμης εμφανίσεις όπως με την Τρίπολη στην Τούμπα, κι έτσι δικαιώθηκε ο Φερνάντο Σάντος που μιλούσε για παίκτες-σαρδέλες, έτσι και φέτος θα χάσουμε την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ για να δικαιωθεί και πάλι. Και μέσα σ’ όλα αυτά, ακούω και διάφορους Παοκτσήδες να λένε ότι ο ΠΑΟΚ καλύτερα είναι φέτος να βγει μόνο ΟΥΕΦΑ, ή ότι θα χαρίσουμε τα παιχνίδια στον Παναθηναϊκό για αντάλλαγμα για τις μεταγραφές Μελίση-Χριστοδουλόπουλου (ακόμα να τις ξεχάσουν). Και μόνο που λέγονται τέτοια πράγματα φαίνεται σε τι χαμηλό επίπεδο βρισκόμαστε. Αν είναι έτσι, τότε γιατί να ασχολούμαστε; Αφού όλα είναι προδιαγραμμένα; Αφού ο ΠΑΟΚ θα βγει τέταρτος; Τι να συζητάμε; Γιατί να καρδιοχτυπάμε; Και γιατί να γράφουμε και στα μπλογκ, στο κάτω-κάτω. Καταλαβαίνετε, ελπίζω, το είδος του προβληματισμού μου, ο οποίος είναι γενικότερος.

Τελειώνω με μια ανάμνηση: Το 1985, και ενώ ο ΠΑΟΚ είχε αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα για την κατάκτηση του δεύτερου Πρωταθλήματος στην ιστορία του έναντι του βασικού του διώκτη Παναθηναϊκού, στα ημιτελικά του Κυπέλλου κληρώθηκαν σε διπλούς αγώνες οι δύο ομάδες. Πρώτο παιχνίδι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο ΠΑΟΚ έχασε σε κείνο το ματς 2-0 με τα χέρια κάτω. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το κλάμα που έριξα τότε, όχι τόσο για την ήττα, όχι, όσο εξαιτίας της αποτρόπαιας και βδελυρής σκέψης την οποία δεν μπορούσα να αποδιώξω από το μυαλό μου, ότι δηλαδή τα είχαμε κάνει πλακάκια να πάρει ο ΠΑΟΚ το Πρωτάθλημα κι ο Παναθηναϊκός το Κύπελλο. Δεν μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε τη χαρά μου όταν, δυο εβδομάδες αργότερα, ο ΠΑΟΚ κατατρόπωνε τον Παναθηναϊκό 4-0 στην Τούμπα και προκρίνονταν πανηγυρικά στον τελικό του Κυπέλλου. Εύχομαι και φέτος να νιώσω μια τέτοια χαρά.
Περνάω τώρα στο ματς της Τρίπολης. Βλέποντάς το δεν μπόρεσα να μην σκεφτώ ότι ο φετινός ΠΑΟΚ βάσισε την επιτυχία του πρώτα και κύρια στην καταστροφή του αντιπάλου. Σφιχτή, μελετημένη άμυνα, προσαρμοσμένη στα ατού του αντιπάλου, υπομονή μέχρι τελικής εξάρθρωσης του παιχνιδιού του, και στη συνέχεια αντεπίθεση για τη νίκη, αν και εφόσον αυτή είναι εφικτή. Θα έλεγα ότι αν το φετινό μας σύστημα, ο τρόπος παιχνιδιού που δίδαξε φέτος ο Φερνάντο Σάντος ήταν κάποιος παίκτης, θα ήταν ο Μίροσλαβ Σνάουτσνερ. Ασφυκτική άμυνα, ψυχοβγαλτική, και στη συνέχεια κατοχή μπάλας, πάρα πολύ συντηρητική ανάπτυξη, σταδιακή, χωρίς ξεσπάσματα διαρκείας, υπομονή, επιμονή, πειθαρχία και όχι φαντασία, αυτός είναι ο φετινός ΠΑΟΚ, κάτι σαν την προσωποποίηση του Σνάουτσνερ δηλαδή, αυτή είναι η φιλοσοφία του, κι απέναντι σε μια ομάδα σαν την χθεσινή Τρίπολη, δεν είχε κανένα πρόβλημα να την επιβάλει. Όταν έχεις εκτός φόρμας τα αστέρια σου Καρντόσο-Φιλομένο και τον Αμπάρη να χαρίζει γκολ με το καλημέρα, ε, τότε μάλλον θέλεις να πας πρόωρα για διακοπές. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε μελετημένος και με αυτοπεποίθηση, έδειχνε ότι ήθελε περισσότερο τη νίκη και ήξερε πώς να την πετύχει. Έπαιξε ένα αρκετά επιθετικό 4-3-3, με τον Μπαλάφα σε ρόλο ανασταλτικού χαφ, τον Σορλέν να τον βοηθάει, κι έναν Βερόν πιο προωθημένο από ποτέ φέτος.

Θέλω να σταθώ σ’ αυτούς τους τρεις κεντρικούς παίκτες-κλειδιά: Ο Βερόν έδειξε ότι ξέρει να μαρκάρει και να κλείνει χώρους, με αποτέλεσμα ακόμα και σαν προωθημένος χαφ να έχει σημαντική επίδραση στην καθυστέρηση και ανάσχεση της ανάπτυξης του αντιπάλου. Από την άλλη, επιβεβαίωσε ότι δεν μπορεί να τρέξει για μεγάλες αποστάσεις, δεν έχει επιστροφές, είναι παίκτης στατικός. Ο Σορλέν έδειξε ότι τελικά μάλλον αμυντικογενής παίκτης είναι, παρά επιθετικογενής. Πεισματάρης, δουλευτής, φιλότιμος μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, έδειξε ότι είναι γεννημένος για να δίνει μάχες σώμα με σώμα στο σφιχτό χώρο του κέντρου, και όχι για να προωθείται στις ανοιχτές εκτάσεις της επίθεσης. Τέλος, ο Μπαλάφας απέδειξε ότι ξέρει όσο λίγοι να κλείνει χώρους, να εμποδίζει τις μεταβιβάσεις του αντιπάλου, αλλά από κει και πέρα είναι ένας παίκτης που έχει παραμείνει στάσιμος, που δεν έχει μάθει να βοηθά την ανάπτυξη της ομάδας, δεν θέλει να παίρνει πρωτοβουλίες, τον «καίει» η μπάλα. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες λογικό είναι ο ΠΑΟΚ να αναζητά την επιθετική ανάπτυξη από τα άκρα, με παίκτες όπως ο πεισματάρης και υπερεγωιστής Κονσεϊσάο, που ψάχνει κάτι τέτοια ματς για να θυμηθεί τα περασμένα μεγαλεία του, και ο ταχύτατος Βιερίνια, που μακάρι να πατήσει όπως πριν από τον τραυματισμό του για να μπορέσει να δώσει όλα αυτά που μπορεί. Στην κορυφή της επίθεσης ο Αναστασάκος δεν είναι βέβαια ο παίκτης που θα δημιουργήσει, δεν είναι καν ο παίκτης που θα μαρκάρει, έχει όμως το σημαντικότερο στοιχείο του σέντερ φορ, τα τελειώματα, και το έχει αποδείξει και φέτος.

Στην άμυνα Σνάουτσνερ-Μαλεζάς κινήθηκαν στα αναμενόμενα, θέλω όμως να μείνω λίγο στον Λίνο, ο οποίος για άλλη μια φορά έδειξε ότι δεν είναι ο μπακ που μπορεί να προσδώσει αξιοπιστία στα πλέι-οφ, δεν βλέπω να κατέχει τη θέση, είναι αφερέγγυος, και μάλλον για πλάγιο χαφ τον κόβω παρά για μπακ, και στον Μπιζέρα, ο οποίος με έκανε να νοσταλγήσω τον Κοντρέρας, κυρίως λόγω ταχύτητας. Βαραίνει σημαντικά το κέντρο της άμυνάς μας με τον Μπιζέρα, ο οποίος είναι έμπειρος, είναι έξυπνος, είναι τεχνίτης, αλλά είναι και βαρύς κι ασήκωτος. Κρίμα. Γενικά το ξεκαθαρίζω από τώρα ότι το καλοκαίρι το σημαντικότερο κριτήριό μου για τις μεταγραφές θα είναι η ταχύτητα. Θεωρώ ότι από αργούς είμαστε φουλ. Όσοι έρθουν πρέπει οπωσδήποτε να είναι γρήγοροι.

ΥΓ. Προς «Σπορ του Βορά»: Είπαμε, ρε παιδιά, ωραίο το γκολ του Κονσεϊσάο, αλλά όχι και ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης! Έλεος, πια! Για πόσο κάφρους μας περνάτε, τέλος πάντων;

Συνθέσεις:

Αστέρας Τρ.: Αμπάρης, Φυτανίδης (Αργυρόπουλος 71'), Λαζαρίδης, Μαρσελάο, Κανακούδης, Φλάβιο (Μιλάνο 63'), Μπαστία, Καρντόσο, Ζαϊρί (Τσέζαρεκ 78'), Καούνος, Φιλομένο.

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Κονσεϊσάο, Αναστασάκος (Μπακαγιόκο 86'), Λίνο, Μαλεζάς, Βιεϊρίνια (Ίβιτς 78'), Βερόν (Γκαρσία 89'), Σορλέν, Μπαλάφας, Σνάουτσνερ, Μπιζέρα.

Σκόρερ: Αναστασάκος 16΄, Κονσεϊσάο 80΄.

Κίτρινες κάρτες: Φυτανίδης - Μπαλάφας, Βερόν, Σορλέν.

Διαιτητής: Ντάκος (Ξάνθης)