22/7/10

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΜΠΕΡΕΤΑ


Εδώ και τρεις περίπου ώρες σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, τόσο τα τοπικά όσο και τα εθνικά (π.χ. Mega) μεταδίδουν ότι ο Μάριο Μπερέτα αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο του ΠΑΟΚ, μετά από μόλις… 23 μέρες συνεργασίας. Βλέπε για παράδειγμα την Goalday, το paok24, την Ελευθεροτυπία. Επίσημη ανακοίνωση από την ΠΑΕ ακόμα ΔΕΝ υπάρχει, φαίνεται όμως ότι βαδίζουμε με βεβαιότητα σε μια από τις πιο γρήγορες αλλαγές προπονητή στην ιστορία του… ποδοσφαίρου.

Κάποιες πρώτες σκέψεις, σκόρπιες και αντικρουόμενες που κάνω αυτή τη στιγμή:

- Δεν δίνει εικόνα σοβαρής ομάδας μια τόσο γρήγορη αλλαγή προπονητή. Γενικά, οποιαδήποτε διακοπή συνεργασίας μεσούσης της σεζόν δεν συνίσταται. Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, η σεζόν δεν έχει καν αρχίσει! Δίνει όμως μια εντύπωση πανικού, τρικυμίας εν κρανίω, παντελούς έλλειψης σχεδιασμού.

- Από την άλλη μεριά, αν έχεις κάνει ένα λάθος, τότε όσο πιο γρήγορα το διορθώσεις, τόσο καλύτερα. Αν έρθει άμεσα ο νέος προπονητής, τότε αυτή η μίνι συνεργασία των είκοσι τριών ημερών θα ξεχαστεί πολύ σύντομα.

- Δύο φαίνεται πως ήταν τα βασικά προβλήματα με τον Μάριο Μπερέτα. Το πρώτο φάνηκε με την πρώτη ματιά: Ο Μπερέτα ήταν το άκρο αντίθετο του Φερνάντο Σάντος σε επίπεδο ύφους, στυλ, προσωπικότητας. Ένας πενηντάρης-ζιγκολό, ιταλιάνος κομψεπίκομψος, που σίγουρα δεν θα ήταν ο τύπος που επιβάλλεται στους παίκτες είτε με το πατρικό ύφος του Σάντος, είτε με την αγριάδα του, την εικόνα πειθαρχίας, σεμνότητας, αφοσίωσης στη δουλειά που εξέπεμπε ο Πορτογάλος. Και πράγματι, απ' ό,τι φάνηκε στην προετοιμασία, ο Μπερέτα μάλλον την εντύπωση ενός ακόμα παίκτη έδινε, και μάλιστα όχι ιδιαίτερα δημοφιλούς και σοβαρού, παρά προπονητή και δασκάλου.

- Το δεύτερο πρόβλημα προέκυψε στην πορεία. Ο Μπερέτα, αντί να συνεχίσει στα βήματα του Σάντος, άρχισε τους πειραματισμούς και τις δοκιμές, λες και παρελάμβανε ομάδα που έπαιζε μαζί για πρώτη φορά . Αποτέλεσμα να είμαστε λίγες μέρες πριν το κρίσιμο παιχνίδι με τον Άγιαξ ανέτοιμοι και κανείς να μην μπορεί καν να φανταστεί τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Ιταλός για βασικό σχήμα στον ΠΑΟΚ.

- Αν δεν έρθει άμεσα ο νέος προπονητής, τότε ένα πρόβλημα προπονητή που ανέκυψε θα αναδειχθεί σε… προβληματάρα, ικανή να καταπιεί όλη τη σεζόν. Το ζήτημα πρέπει να λυθεί άμεσα. Κατά προτίμηση ΧΘΕΣ.

- Απαγορεύεται να ξανατεθεί ζήτημα προπονητή στον ΠΑΟΚ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν. Ειδαλλιώς θα κινδυνέψει άμεσα η αξιοπιστία της διοίκησης και προσωπικά του Θόδωρου Ζαγοράκη.

- Το ζήτημα που ανέκυψε ρίχνει μια σκιά στη σχέση Ζαγοράκη-Βρύζα, εφόσον ο Μπερέτα ήταν επιλογή του Βρύζα. Ευελπιστώ αυτή η σκιά να μη γίνει… σκοτάδι. Για μένα οι αποφάσεις της διοίκησης είναι συλλογικές, και θα είναι μέγιστη ατιμία να ρίξουν προσωπική ευθύνη στο Βρύζα. Ολόκληρη η ΠΑΕ υπέγραψε συμβόλαιο με τον Μπερέτα, ολόκληρη η ΠΑΕ θα το λύσει.

- Ποιος θα είναι ο επόμενος; Δεν θα μπω σε ονοματολογία. Φυσικά λύσεις πανάκριβες (π.χ. Ρεχάγκελ) αποκλείονται. Δεν συζητιούνται καν. Από την άλλη, κάθε επόμενος προπονητής έρχεται εν μέσω της σεζόν, πρέπει να είναι μεγαλύτερου κύρους από τον προηγούμενο. Γιατί η πίεση και οι απαιτήσεις αυξάνονται. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να εισέλθει η ομάδα σε έναν φαύλο κύκλο αλλαγών προπονητή. Το πρόβλημα μοιάζει με τον τετραγωνισμό του κύκλου.

- Η οικονομική πτυχή της απόλυσης Μπερέτα δεν μοιάζει και πολύ εύκολη, ούτε ευχάριστη. Ας ελπίσουμε να μη μας βγει ο κούκος αηδόνι...

- Αν υποψιαστώ ότι κάποιοι παίκτες με συχνά συμπτώματα… πονοκεφάλου τελευταία, έπαιξαν ρόλο στην αποπομπή Μπερέτα…. θα πεθάνω…

ΥΓ. Μόνο όταν χάσεις κάτι συνειδητοποιείς την αξία του. Αχ, Φερνάντο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: