13/4/07

Σκέψεις για το μέλλον του ΠΑΟΚ

Πού θα είναι ο πάτος;

Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ εδώ και πολύ καιρό δεν είναι βέβαια ούτε τι θα γίνει την Κυριακή με την Ξάνθη, ούτε ποιος θα παίξει σέντερ μπακ δίπλα στον Μελίσση, ούτε αν θα βγούμε τελικά τέταρτοι ή πέμπτοι, ή έκτοι στο φετινό πρωτάθλημα και αν θα παίξουμε ΟΥΕΦΑ ή δεν θα παίξουμε. Σίγουρα, πονάει κάθε Παοκτσής για κάθε ήττα, όσο ασήμαντη κι αν φαίνεται, όπως πονάει κι όταν βλέπει την ομάδα του εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων για να παίζει στη θέση του ο… Ατρόμητος. Όμως τέτοιες συζητήσεις αυτή τη στιγμή είναι αποπροσανατολιστικές. Κι αυτό γιατί δεν πρέπει ούτε λεπτό να ξεχνάμε το ζωτικό, ζωτικότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ. Το οποίο δεν είναι άλλο από το οικονομικό. Υπάρχουν τεράστια χρέη και καθόλου ρευστό. Είμαστε σε αδιέξοδο. Δεν είναι δυνατό, νομίζω, για καμία διοίκηση να λύσει το πρόβλημα του ΠΑΟΚ, γιατί δεν είναι διοικητικό πρόβλημα. Είναι αμιγώς οικονομικό. Έχεις λεφτά; Πληρώνεις τα χρέη, πληρώνεις τους παίκτες, φτιάχνεις το γήπεδο, φτιάχνεις και προπονητήριο μαζί και προχωράς. Δεν έχεις λεφτά; Σέρνεσαι να παρακαλάς στα υπουργικά γραφεία του κράτους των Αθηνών για μια χορηγία και μία ρύθμιση. Μια χορηγία και μια ρύθμιση χρεών στην πραγματικότητα δεν θα είναι παρά ημίμετρα. Ασπιρίνες στον ετοιμοθάνατο. Δεν μπορεί να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί ο ΠΑΟΚ πληρώνοντας υπέρογκες μηνιαίες δόσεις χρεών που δημιούργησαν άλλοι με την ανοχή της Πολιτείας. Μπατατούδης και Γούμενος κάνανε μπίζνες στην πλάτη του ΠΑΟΚ. Ενήργησαν έξω από τα πλαίσια του νόμου περί επαγγελματικού αθλητισμού. Κι όμως, δεν τους έλεγξε κανείς. Ούτε ο ΣΔΟΕ, ούτε οι ορκωτοί λογιστές, ούτε το Υπουργείο Ανάπτυξης, ούτε το Υπουργείο Αθλητισμού. Όλα μια συμπαιγνία για να διαιωνίζεται η μετριότητα και η ομηρία του ΠΑΟΚ. Ώσπου έφτασε πλέον ο κόμπος στο χτένι. Δεν πληρούνται οι όροι για τη συμμετοχή του ΠΑΟΚ όχι μόνο στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, αλλά ούτε καν στης ΕΠΟ. Και στις ελληνικές διοργανώσεις με τα στραβά μάτια του Γκαγκάτση θα παίξουμε. Στην πραγματικότητα έχουν καταντήσει τον ΠΑΟΚ ένα φάντασμα. Υπάρχει μόνο για να συμπληρώνει το τοπίο της πρώτης Εθνικής. Μια μαριονέτα. Μια γελοία φάρσα. Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν;
Υπάρχει φως στο τούνελ;

Σβήσιμο όλων των χρεών τώρα!
Για μένα προσωπικά μία είναι η λύση:
Ή δέχεσαι κυρία Πολιτεία να σβήσεις ολοσχερώς τα χρέη του ΠΑΟΚ και να του δώσεις παράλληλα και μια γενναία χορηγία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από κάποια ΔΕΚΟ ή καμιά ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου (π.χ. Ελληνικά Πετρέλαια), ή δε συζητάμε από δω και πέρα. Φωτιά και τσεκούρι τώρα! Να βγούμε στους δρόμους όσο διαρκεί η πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας και έχουν την ανάγκη μας, γιατί αν επανεκλεγούν δεν πρόκειται μετά ούτε να γυρίσουν να μας κοιτάξουν. Η Πολιτεία πρέπει να κάνει για τον ΠΑΟΚ ό,τι έκανε τόσο για τον Αρούλη όσο και για την ΑΕΚ, η οποία μάλιστα χρωστούσε πολλά περισσότερα από τον ΠΑΟΚ, αν δεν με απατά η μνήμη μου. Και να μην ξεχνάμε, βέβαια, και την μεγάλη κομπίνα με τον Ολυμπιακό του Κωσκωτά, όταν θεωρήθηκε ουσιαστικά αθώος ο γάβρος για τα χρέη που δημιούργησε ο πρόεδρός του. Σβήσιμο όλων των χρεών τώρα! Ο ΠΑΟΚ δεν χρωστάει σε κανέναν! Ας πάνε να τα πάρουν από το Γούμενο κι από τον Μπατατούδη.

Αλλαγή του νομικού πλαισίου
Παράλληλα, βέβαια, θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει η συζήτηση για την αλλαγή του νομικού πλαισίου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.
Ο νόμος του 1979 είναι παρωχημένος και έχει αποτύχει στην πράξη. Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν μην έχετε καμία αμφιβολία ότι σύντομα τα λαμόγια θα ξαναπέσουν πάνω στον ΠΑΟΚ μας και τα χρέη θα αρχίσουν να συσσωρεύονται πριν καλά-καλά το πάρουμε χαμπάρι. Απαιτείται να μπει σε τελείως νέες βάσεις το οικοδόμημα, και κυρίως, πρέπει να διοικείται ο ΠΑΟΚ απ’ αυτούς που τον αγαπούν. Τέρμα οι μεσσιανισμοί! Δεν υπάρχουν λεφτάδες-σωτήρες, έχει αποδειχτεί περίτρανα! Δείτε μόνο τι έγινε με τον Άρη του Κοντομηνά, τον Ηρακλή του Μυτηλιναίου, ή με τον Μπατατούδη, με τον οποίο πήραμε μεν δύο Κύπελλα, καταλήξαμε όμως να είμαστε τώρα στο χείλος της καταστροφής.

Ο ΠΑΟΚ ανήκει στο λαό του
Και όχι στον π@#στη τον Πρόεδρό του

Αν θέλει κάποιος λεφτάς ή κάποια εταιρεία να επενδύσει, καλώς να ορίσει, ο ΠΑΟΚ όμως θα πρέπει να διοικείται από ανθρώπους που τον αγαπούν, η δε διοίκηση πρέπει να είναι υπόλογη στο λαό του. Πρέπει να θεσπιστεί το πλαίσιο για τις ποδοσφαιρικές εταιρείες λαϊκής βάσης και να προχωρήσει σε αυτό το δρόμο ο ΠΑΟΚ. Οποιαδήποτε άλλη λύση έχει ήδη δοκιμαστεί στο παρελθόν, και είδαμε όλοι πού έχουμε καταλήξει. Το όραμα της Λαϊκής Βάσης είναι πιστεύω ικανό να εμπνεύσει και να κρατήσει ενωμένο τον κόσμο του ΠΑΟΚ στο μέλλον. Ας γίνει τώρα ένα ξεκίνημα. Ας μη δεχτούμε ελεημοσύνες και ημίμετρα από την Πολιτεία. Το θέμα δεν είναι να κρατιέται ο ΠΑΟΚ ημιθανής τεχνητά στη ζωή για να συμπληρώνει τον καραγκιόζ μπερντέ του ελληνικού ψωροποδοσφαίρου. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγκαστικό ξεπούλημα του γηπέδου (άρχισαν πάλι να μαζεύονται τα κοράκια) και σε εκποίηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ομάδας. Και πρέπει εδώ να προσθέσω ότι μπορεί ο Κατσαρής να αποδείχτηκε λίγος σε πολλά ζητήματα, και κυρίως για την απουσία ελέγχων στην ΠΑΕ, παρέμεινε όμως ντούρος στο θέμα του γηπέδου, και μπράβο του. Είναι μεγάλες οι πιέσεις για ένα τέτοιο φιλέτο, και θέλει αντοχή για να μην ενδώσεις. Και αυτό το κατάφερε ο κ.Κατσαρής. Ούτε σκέψη για ξεπούλημα της Τούμπας υπό το βάρος των σημερινών χρεών. Χάρισμα των χρεών τώρα! Οι Βεζυρτζής-Οικονομίδης θα πρέπει να το προσέξουν αυτό, όπως και το θέμα των τηλεοπτικών. Αλίμονο αν μας τα υποθηκεύσουν για καμιά δεκαετία α λα Μπατατούδης. Ο ΠΑΟΚ είναι αιώνιος, δεν εξαντλείται στη σημερινή δυσχερή οικονομική συγκυρία. Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλος. Θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματά του. Το θέμα είναι να αναπτυχθεί στο μέλλον σε υγιείς βάσεις, εμπνέοντας έτσι και τον μεγαλειώδη, αλλά απογοητευμένο λαό του.

Ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν πεθαίνει!

Όχι άλλη κοροϊδία!

Σβήσιμο όλων των χρεών και νέο ξεκίνημα από υγιείς βάσεις ΤΩΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: