28/3/07

Πρώτη Γενική Συνέλευση Μετώπου Λαϊκής Βάσης: Τι ακριβώς έγινε

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στις έξι το απόγευμα η πρώτη γενική συνέλευση του σωματείου «Μέτωπο Λαϊκής Βάσης ΠΑΟΚ», με σκοπό την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου. Η συνέλευση διεξήχθη στην αίθουσα συνεντεύξεων τύπου του γηπέδου της Τούμπας, ενώπιον περίπου 75 ατόμων. Παραβρέθηκαν ο Κώστας Ζουράρις, ο Τάσος Καναράκης και τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη του ΜΕΛΒΑ, καθώς και ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Νίκος Βεζυρτζής, το μέλος της ΠΑΕ Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του «Χρυσού Δικεφάλου» Άλκης Ησαϊάδης, και ο γνωστός δικηγόρος κ. Δημήτρης Μόκας.

Τις εργασίες άνοιξε ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο παράδειγμα των εταιρειών λαϊκής βάσης που συνέστησαν οι Κρητικοί για να εξυπηρετήσουν τις ναυτιλιακές τους ανάγκες (Μινωικές Ακτογραμμές κλπ.), καθώς και στο παράδειγμα της λαϊκής βάσης της Μπαρτσελόνα, η οποία μάλιστα έχει κι άλλα κοινά σαν πόλη με τη Θεσσαλονίκη, καθώς σαν πρωτεύουσα της εν πολλοίς αυτόνομης Καταλονίας, αποτελεί το αντίπαλο δέος της Καστιλλιάνικης πρωτεύουσας Μαδρίτης, ακριβώς όπως και η Θεσσαλονίκη διεκδικεί τη δική της απεξάρτηση από το αθηνοκεντρικό κράτος. Ο Κώστας Ζουράρις αναφέρθηκε τέλος και στην ιδιότητα του ΠΑΟΚ να αποτελεί ένα από τα τελευταία γνήσια λαϊκά κινήματα μέσα από τα οποία εκφράζεται η λαϊκή κουλτούρα, πρόσθεσε δε ότι είναι ντροπή να χρειάζεται ο ΠΑΟΚ πέτσινα γκολ σαν το δεύτερο του Μίετσελ στη Νίκαια, για να κερδίζει υποδεέστερες ομάδες όπως ο Ιωνικός, κι ότι αν είναι να γίνουμε Ολυμπιακός Νο 2, καλύτερα να χάνουμε.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν τα ιδρυτικά μέλη του ΜΕΛΒΑ, με πρώτον τον Μιχάλη Ανδρεάδη, ο οποίος τόνισε απλά την πίστη του στην ιδέα της Λαϊκής Βάσης, και δεύτερο τον Ηλία Ρακόπουλο, ο οποίος είπε ότι η προσέλευση του κόσμου είναι μικρή γιατί υπάρχει διάχυτη απογοήτευση στο λαό του ΠΑΟΚ, πρέπει όμως να πιστέψουμε στους εαυτούς μας, να πιστέψουμε στην τεράστια δύναμή μας, γιατί ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλος πρώτα και κύρια επειδή έχει μεγάλο λαό. Υπογράμμισε τέλος ότι η πόρτα της διοίκησης του ΜΕΛΒΑ είναι ανοιχτή σε όλους και απηύθυνε ανοιχτό προσκλητήριο σε όσους μπορούν να βοηθήσουν να έρθουν κοντά του. Ακολούθως πήρε το λόγο ο νεαρός υπεύθυνος της ιστοσελίδας του ΜΕΛΒΑ (νομίζω ονομάζεται Σαμαράς Άγγελος, αλλά δεν είμαι βέβαιος), ο οποίος είπε ότι η ιστοσελίδα έχει δεχτεί μέχρι τώρα 500 χιλιάδες επισκέψεις, από 200 χιλιάδες διαφορετικούς χρήστες. 47% εξ αυτών ήταν από το εξωτερικό (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Αυστραλία κλπ.). Τόνισε ότι έχουν σταλεί περί τα τρεισήμισι χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα από την ιστοσελίδα προς όσους έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τη Λαϊκή Βάση και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα είναι δυνατό το κατέβασμα του καταστατικού του ΜΕΛΒΑ από την ιστοσελίδα.

Ο Τάσος Καναράκης, στη δική του παρέμβαση, υπογράμμισε τις τρεις αρχές της λαϊκής βάσης:

1. Στη Λαϊκή Βάση δεν πληρώνει ο κόσμος την ομάδα.
2. Στη Λαϊκή Βάση δεν υπάρχουν μετοχές.
3. Στη Λαϊκή Βάση υπάρχει επενδυτής.

Τόνισε επίσης ότι πέρσι έγινε ένα μεγάλο βήμα για το άνοιγμα του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ στο λαό του, με τη γενική συνέλευση στο Παλατάκι, και ο αγώνας για μαζικές εγγραφές στον Ερασιτέχνη συνεχίζεται.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Βεζυρτζής, ο οποίος σε μία μεστή, από καρδιάς ομιλία, δήλωσε ικανοποιημένος που δημιουργούνται πυρήνες με σκοπό να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ, και διαβεβαίωσε ότι η ΠΑΕ θα σταθεί συμπαραστάτρια σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Είπε επίσης ότι η παρούσα διοίκηση ήρθε απλά για να διευθετήσει κάποια άμεσα χρέη και εκκρεμότητες και στη συνέχεια να παραδώσει την ομάδα «σε κάποιον ή κάποιους», που θα είναι ικανοί να οδηγήσουν την ομάδα στην κορυφή.

Ο Δημήτρης Μόκκας δήλωσε «στρατιώτης ενταγμένος στην ιδέα της Λαϊκής Βάσης», αποκάλυψε μάλιστα ότι το 2003 είχε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την υλοποίησή της και το εισηγήθηκε στον Γιώργο Μπατατούδη, ενώ αργότερα, παρόμοια εισήγηση του ζήτησε και ο Γιάννης Γούμενος (!) και του είπε ότι μπορεί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να απευθύνει επίσημο ερώτημα στο Υπουργείο Αθλητισμού. Εξήγησε τέλος ότι στη φετινή σεζόν απέχει από τα κοινά του ΠΑΟΚ και δεν πηγαίνει καν στο γήπεδο, γιατί τον περασμένο Σεπτέμβριο υπέστη κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε εκπομπή της ΕΤ3 ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο πάντως ξεπέρασε πλέον, ευτυχώς χωρίς συνέπειες.

Ο Άλκης Ησαϊάδης από το «Χρυσό Δικέφαλο» συμφώνησε με την εκτίμηση του Τάσου Καναράκη ότι οι τελευταίες εκλογές του ΑΣ ΠΑΟΚ υπήρξαν η απαρχή μιας νέας εποχής στην ιστορία του ΠΑΟΚ και ότι είναι απαραίτητο να καθιερωθεί η απλή αναλογική στον Ερασιτέχνη. Χαιρέτησε τη σύναξη του ΜΕΛΒΑ, υπογράμμισε όμως ότι ο «Χρυσός Δικέφαλος» έχει διαφορετικά πιστεύω, γιατί υποστηρίζει την ιδέα της πολυμετοχικότητας, και όχι τη Λαϊκή Βάση.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου Δ.Σ. του ΜΕΛΒΑ. Οι εκλογές είχαν καθαρά τυπικό χαρακτήρα, καθώς δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας είχαν μόνο τα ιδρυτικά μέλη, και οι υποψηφιότητες είχαν συμφωνηθεί εκ των προτέρων. Υπήρξαν δηλαδή επτά υποψηφιότητες για επτά θέσεις στο ΔΣ, τρία αναπληρωματικά μέλη, και τρία για την Εξελεγκτική Επιτροπή, η οποία προβλέπεται από το νόμο. Η σταυροδοσία ήταν προαιρετική και άνευ ουσίας. Τα περισσότερα ψηφοδέλτια ήταν χωρίς σταυρό. Ψήφισαν συνολικά 66 άτομα, σε σύνολο 80 μελών που έχει το ΜΕΛΒΑ αυτή τη στιγμή. Στο νεοσυσταθέν ΔΣ εκλέχτηκαν:

1. Κώστας Ζουράρις
2. Μιχάλης Ανδρεάδης
3. Τάσος Καναράκης
4. Χρήστος Κυριακίδης
5. Χαράλαμπος Μάλλιος
6.Ηλίας Ρακόπουλος
7. Άγγελος Σαμαράς

Κλείνοντας θα έλεγα ότι ήταν μια ήρεμη βραδιά, όπου οι περισσότεροι αναλώθηκαν σε γενικότητες. Το ακριβές περιεχόμενο της Λαϊκής Βάσης παραμένει ασαφές, και ενώ στον ιδεολογικό τομέα υπάρχει το «βαρύ πυροβολικό» που ακούει στο όνομα «Κώστας Ζουράρις», στον πρακτικό τομέα δεν φαίνεται να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης προς υλοποίηση. Παρότι, δε, η εγγραφή κοστίζει μόλις 10 ευρώ, το ΜΕΛΒΑ δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εγγράψει παραπάνω από 80 μέλη. Ακούστηκαν προτάσεις για τοποθέτηση σταντς πριν από το κυριακάτικο ματς με την Ξάνθη, για πραγματοποίηση εγγραφών. Ίδωμεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: