14/6/07

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΒΑΣΗ

Έχω καταστήσει σαφές σε προηγούμενες καταχωρήσεις μου σε τούτο το blog ότι το πρόβλημα του ΠΑΟΚ εντάσσεται ευρύτερα στο γενικότερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο διοικείται και ελέγχεται από τα λαμόγια, δεν αποτελεί δε, παρά μια αξιοθρήνητη παράγκα. Το νομικό πλαίσιο στο οποίο κινείται όλο αυτό το «οικοδόμημα» είναι παρωχημένο και ξεπερασμένο. Υποστηρίζω ότι η υποχρεωτική οργάνωση των ποδοσφαιρικών ομάδων υπό μορφή ανώνυμων μετοχικών εταιρειών έχει αποδειχτεί πηγή μεγάλων δεινών για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις ομάδες. Πρέπει να θεσπιστεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για το ποδόσφαιρό μας, και ο ΠΑΟΚ μπορεί να μπει μπροστάρης σ’ αυτή την προσπάθεια. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που θα μετατραπεί σε Εταιρεία Λαϊκής Βάσης και θα περάσει στα χέρια του λαού του, που αποτελεί και τη μοναδική σταθερή και εγγυημένη μεγάλη δύναμή του. Είναι βέβαιο ότι και ο Θόδωρος Ζαγοράκης αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα αυτή, εξού και το κάλεσμά του στο λαό του ΠΑΟΚ. Ελπίζω ότι με Πρόεδρο το Θόδωρο η υπόθεση αυτή θα προχωρήσει. Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να ανήκει σε κανέναν μεγαλοεπενδυτή. Πρέπει να ανήκει στο λαό του. Από κει και πέρα, όποιος θέλει να επενδύσει στον ΠΑΟΚ, καλώς να ορίσει.

Ε, όχι και στην 4η Εθνική!
Τη στιγμή αυτή, καλώς ή κακώς, υπάρχει το συγκεκριμένο σωματείο "Μέτωπο Λαϊκής Βάσης" (ΜΕΛΒΑ), το οποίο προασπίζεται και προωθεί την ιδέα της Λαϊκής Βάσης. Όσο κι αν διαφωνούμε με συγκεκριμένα άτομα που έχουν μπει στην ηγεσία του ΜΕΛΒΑ, όσο κι αν δεν τα πιστεύουμε, οφείλουμε να συστρατευθούμε στην ιδέα και την ιδεολογία της Λαϊκής Βάσης, η οποία είναι πέρα από άτομα. Είναι θετικό πάντως, ότι ηγέτης στο ΜΕΛΒΑ έχει τεθεί ο καθηγητής Κώστας Ζουράρις. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Κώστας Ζουράρις είναι το μοναδικό άτομο που μπορεί να εκλαϊκεύσει την ιδέα της Λαϊκής Βάσης και να της προσδώσει την ιδεολογική της υπεραξία. Δεν διαθέτει όμως, δυστυχώς, κάποια σοβαρά άτομα δίπλα του, που να μπορούν να τον επηρεάσουν σε συγκεκριμένα θέματα, ιδιαίτερα εφόσον δεν διαθέτει και την καλύτερη δυνατή ποδοσφαιρική παιδεία. Έφτασε έτσι στην κρισιμότατη τελευταία Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη, ενώπιον του πολυπληθέστερου κοινού της ιστορίας του ΑΣ ΠΑΟΚ, να δηλώσει κάτι που έχει πει και στο παρελθόν, ότι δηλαδή «ας πέσει ο ΠΑΟΚ στην 4η Εθνική». Όσο κι αν συγκινείται κανείς από τα ιδεώδη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, όσο κι αν πιστεύει στην αναγκαιότητα ενός ισχυρού σοκ προκειμένου να καταλυθούν οι απαραίτητες εξελίξεις για το καλό του ΠΑΟΚ, δεν είναι δυνατόν να δηλώνει κάτι τέτοιο. Εκτός και αν δεν έχει σώας τας φρένας, ή δεν είναι Παοκτσής. Κι επειδή δεν θέλω να πιστέψω για τον Κώστα Ζουράρι ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο, καλό θα ήταν να υπήρχαν κάποια άτομα στο ΜΕΛΒΑ που να διαθέτουν ένα μορφωτικό και πνευματικό επίπεδο τέτοιο, που να μπορούν να επηρεάσουν το Δάσκαλο και να τον προστατεύουν από τέτοιες κουτσουκέλες.

Ο ρόλος του ΑΣ ΠΑΟΚ
Το βασικότερο που έχει κάνει μέχρι στιγμής το ΜΕΛΒΑ δεν είναι να προωθεί και να προπαγανδίζει την ιδέα της Λαϊκής Βάσης, ως όφειλε. Είναι να πολεμά τη διοίκηση του Ερασιτέχνη, και δη τον Πρόεδρό του Θανάση Κατσαρή. Σίγουρα, ο Θανάσης Κατσαρής αποτελεί έναν ξεπερασμένο, φθαρμένο παράγοντα παλαιάς κοπής. Δεν νομίζω, όμως, ότι η κριτική του ΜΕΛΒΑ εναντίον του είναι βάσιμη, ούτε ωφέλιμη. Πρώτα απ’ όλα, ο ρόλος του ΑΣ ΠΑΟΚ στην ΠΑΕ είναι υπερεκτιμημένος. Ας μην νομίζουμε ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα της ΠΑΕ οφείλονται στον Ερασιτέχνη. Ναι μεν ο Ερασιτέχνης διαθέτει κατά το νόμο το 10% των μετοχών της ΠΑΕ και το θεσμικό ρόλο του ελεγκτή της διοίκησής της, είναι όμως πρακτικά αδύνατο να τον ασκήσει, και αν το έπραττε, το μόνο αποτέλεσμα θα ήταν η ακυβερνησία και το χάος στην ΠΑΕ. Έφτασε το ΜΕΛΒΑ μέχρι το σημείο να τον κατηγορεί γιατί δεν εισπράττει τα ποσοστά του από την ΠΑΕ (20% από τα έσοδα της Τούμπας για τη χρήση του γηπέδου, και 10% από τα λοιπά έσοδα για χρήση του εμβλήματος). Αυτό θέλουμε, δηλαδή; Έναν Ερασιτέχνη που θα περνά οικονομική θηλιά στο λαιμό της ΠΑΕ; Ας είμαστε σοβαροί. Ακόμα κι ο Νίκος Βεζυρτζής, το πρώτο που δήλωσε όταν ανέλαβε, ήταν ότι δεν πρόκειται να πληρώνει τον Ερασιτέχνη, πολύ απλά γιατί έχουν προτεραιότητα άλλες οικονομικές υποχρεώσεις της ΠΑΕ. Σε ανακοίνωσή του της 13ης Ιουνίου, το ΜΕΛΒΑ εξακοντίζει τα βέλη του κατά του Θανάση Κατσαρή για την παρατεταμένη ακυβερνησία στην ΠΑΕ. Μα, είναι ευθύνη του Ερασιτέχνη ότι μετά την πρόταση του Χρυσού Δικεφάλου επήλθε παραγοντικός διχασμός στον ΠΑΟΚ και κατέστη προσωρινά αδύνατο να προκύψει μια ενωτική διοίκηση στην ΠΑΕ; Άσε που τελικά μας βγήκε σε καλό, αφού με αυτή την αφορμή προέκυψε η εμφάνιση Ζαγοράκη. Εμφάνιση που, αν δεν κάνω λάθος, μάλλον στον Θανάση Κατσαρή προσωπικά θα πρέπει να χρεωθεί. Ούτε ο Βεζυρτζής, ούτε ο Χρυσός Δικέφαλος, αλλά ούτε και το ΜΕΛΒΑ είχαν τη φαντασία, το θάρρος και την ικανότητα να προτείνουν τη δεδομένη χρονική στιγμή στο Ζαγοράκη να μπει μπροστά. Ήταν ο Κατσαρής αυτός που το κατάφερε. Και πιστεύω ότι αποτέλεσε προσωπική του επιτυχία, διότι αν δεν επεδίωκε να τον συναντήσει και να του το προτείνει, πιθανόν ο Ζαγοράκης να μην έμπαινε μπροστά. Γιατί τίποτε δεν εμπόδιζε το Θόδωρο να μπει μπροστά οποιαδήποτε ώρα και στιγμή, με δική του πρωτοβουλία. Ήταν όμως με πρωτοβουλία του Θανάση Κατσαρή που επιτεύχθηκε τελικά κάτι τέτοιο. Ας είμαστε λοιπόν λίγο πιο δίκαιοι και λιγότερο διχαστικοί. Γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε όλοι ΠΑΟΚ. Ούτε ο Κατσαρής, ούτε ο Καναράκης, ούτε ο Ησαϊάδης είναι κάτι άλλο. Είμαστε όλοι ΠΑΟΚ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: