15/12/08

Συνέντευξη Ζαγόρ: Ξηλωθείτε!


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνέντευξη τύπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του Προέδρου της Θοδωρή Ζαγοράκη με θέμα τη νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) που προκηρύχθηκε στο ύψος των 22 εκατομμυρίων ευρώ.


Ήταν μια συνέντευξη λιτή και σύντομη. Η ουσία της περικλείεται στη φράση: Ξηλωθείτε!

Η ώρα έφτασε. Η ΑΜΚ άρχισε, και είναι η καλή. Όχι, δεν είναι μια πρόβα τζενεράλε, όπως την προηγούμενη φορά. Τα ψέματα τελείωσαν. Η ώρα έφτασε. Ο ΠΑΟΚ μας καλεί. Μεγαλοεπενδυτής ΔΕΝ υπάρχει. Ο Θόδωρος το ξεκαθάρισε. Μεγαλοεπενδυτής είναι ο κόσμος του.

Είσαι Παοκτσής; Απόδειξη!

Η κάθε μετοχή κοστίζει 0,33 ευρώ και πωλούνται σε πολλαπλάσια του τρία. Όποιος θέλει, μπορεί να αγοράσει διαθέτοντας ένα ποσό από ένα ευρώ μέχρι… 22 εκατομμύρια. Αρκεί να πάει σε ένα υποκατάστημα της Marfin Bank με την ταυτότητά του και ένα έγγραφο από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ του (μόνον όσοι έχουν ΑΦΜ μπορούν να αγοράσουν). Τα χρήματα καταλήγουν στα ταμεία της ΠΑΕ και είναι άμεσα διαθέσιμα για να καλύψουν τις ανάγκες της. Κι από ανάγκες, άλλο τίποτα. Μεταγραφές, προπονητικό κέντρο, νέο γήπεδο, κάλυψη χρεών και τρεχόντων εξόδων.

Κάθε ευρώ είναι απαραίτητο!


Από κει και πέρα, η συνέντευξη τέλειωσε γρήγορα, με έναν Θόδωρο να εμφανίζει ένα πρόσωπο χαλαρό και χωρίς διάθεση για πολλά-πολλά λόγια. Καλά, η λακωνικότητα αποτελεί απ’ ό,τι κατάλαβα μόνιμο χαρακτηριστικό του. Η χαλαρότητα όμως μου έκανε μια κάποια εντύπωση. Περίμενα ένα σάλπισμα λίγο πιο ηχηρό, όπως και να το κάνουμε. Σαν να τα έχει ήδη κανονίσει με τον Αλογοσκούφη για τη διευθέτηση των χρεών ακουγόταν. Υπενθυμίζω ότι ΠΑΕ με χρέη, για την οποία εκκρεμεί ΑΜΚ για την κάλυψή τους, δεν δικαιούται συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, δεν παίρνει ούτε πιστοποιητικό συμμετοχής στο επόμενο εθνικό πρωτάθλημα. Απ' ό,τι ξέρω, προθεσμία για κάλυψη των προΥποθέσεων είναι το τέλος του έτους. Και ο ΠΑΟΚ έχει χρέη. Πολλά χρέη. Διακανόνισε αυτά προς ιδιώτες, εκκρεμούν όμως τα χρέη του προς το Δημόσιο. Εφορεία και ΙΚΑ. Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια. Γύρω στα 17, αν δεν κάνω λάθος. Η ΠΑΕ έχει προσφύγει στα δικαστήρια για τα περισσότερα απ’ αυτά, ενώ κάποια λιγότερα (γύρω στα 2 εκατομμύρια) τα έχει διακανονίσει. Αυτό που κυρίως διεκδικούμε είναι σβήσιμο των προσαυξήσεων (δηλαδή των τόκων) και ρύθμιση (δηλαδή έναν μεγάλο αριθμό δόσεων) για τα υπόλοιπα (το λεγόμενο «πρωτογενές κεφάλαιο»). Ο Θόδωρος δεν είπε λέξη γι’ όλ’ αυτά, παραδέχθηκε όμως ότι είχε μια συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη και ότι η πεποίθησή του είναι ότι ο ΠΑΟΚ «τουλάχιστον για φέτος δεν θα έχει πρόβλημα». Άντε, να δούμε. Είναι σαφές ότι ο Θόδωρος εφαρμόζει μια σοφή στρατηγική, και γνωρίζει ότι στην Ελλάδα όλα κανονίζονται και διακανονίζονται στη ζούλα και στα μουλωχτά, και όχι με συλλαλητήρια και φωνασκίες. Με ανησυχούν όμως δύο πράγματα:


Το πρώτο που με ανησυχεί, είναι να επικρατήσει εφησυχασμός και να μην βάλουμε το χέρι στην τσέπη. Εγώ προσωπικά σκοπεύω να δώσω το καλό παράδειγμα, και περιμένω κι από σας να ακολουθήσετε. Θα υπάρξει και διαφημιστική καμπάνια με τον Μεγαλέξανδρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, για να «ξεπαγώσουν» και οι πλέον δύσπιστοι και τσιγκούνηδες.


Το δεύτερο που με ανησυχεί είναι και η εν λευκώ παράδοση των κοινών του ΠΑΟΚ στον Θόδωρο και το ΔΣ του. Θεωρεί ότι δεν χρειάζεται πλέον να μας ενημερώνει για τίποτα. Δεν συμφωνώ. Ο ΠΑΟΚ είναι το σπίτι μας, η ζωή μας, η εκκλησία μας. Οφείλουμε να συμμετέχουμε στα κοινά του. Είναι σχολείο ο ΠΑΟΚ. Διαπαιδαγωγεί πολίτες. Είναι τεράστια η ευθύνη του έναντι της κοινωνίας. Πρέπει λοιπόν σιγά-σιγά ο λαός του ΠΑΟΚ να εκπαιδεύεται. Στο κάτω-κάτω, ο Θόδωρος δεν θα ζήσει αιώνια. Αιώνιος είναι μόνο ο ΠΑΟΚ. Εγώ πολύ θα το ήθελα, και θεωρώ πως είναι και ζητούμενο στην κοινωνία μας αυτή τη στιγμή, όπως διαφάνηκε ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα επεισόδια στους δρόμους, να μπει μπροστά η Λαϊκή Βάση του ΠΑΟΚ και να γίνει η ομάδα μας ένα πρότυπο για όλη την ελληνική κοινωνία, ποδοσφαιρική και μη. Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας σ’ αυτή τη χώρα, και ο ΠΑΟΚ πρέπει να μπει στην πρωτοπορία και να δείξει το δρόμο, με μπροστάρη το Θόδωρο. Γι’ αυτό θα πρότεινα από τον Πρόεδρο και φυσικό ηγέτη του ΠΑΟΚ να εγκαταλείψει εκφράσεις του τύπου «ας μην ασχολείται ο κόσμος μ’ αυτά, ας κοιτάζει μόνο τα παιχνίδια», και να μας βάλει όλους στο κόλπο. Για το καλό του ΠΑΟΚ και για το καλό της ελληνικής κοινωνίας. Αυτά.


ΠΑΟΚΑΡΑ ΟΛΕ!

4 σχόλια:

Stepas είπε...

Τελικά τι ισχύει με το πιστοποιητικό; Αν δεν καλύψουμε την ΑΜΚ δεν το παίρνουμε (για Ευρώπη και πρωτάθλημα) ή δεν παίζει ρόλο το αν θα καλύψουμε την ΑΜΚ και θα το πάρουμε ούτως ή άλλως; Ρωτάω επειδή σήμερα άκουσα στο ράδιο ότι δεν χρειάζεται να καλύψουμε όλη την ΑΜΚ για να πάρουμε το πιστοποιητικό, αλλά αρκεί να καλύψουμε ένα μέρος της.

takola είπε...

Για το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα, επειδή ελέγχουσα αρχή είναι η ΕΠΟ και όχι η ΟΥΕΦΑ, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Στο κάτω-κάτω, φαντάζεσαι να μας πουν ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στο πρωτάθλημα; Αστεία πράγματα!

Για την Ευρώπη, εγώ αυτό που ξέρω, και νομίζω πως ισχύει, είναι πως άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με ΑΜΚ σε εξέλιξη ΔΕΝ παίρνουμε. Ήξερα μάλιστα πως προθεσμία είναι η 31.12. Άντε να δίνουν αναβολή μέχρι 31.1. Για να εμφανίστηκε ο Ζαγόρ τόσο καθησυχαστικός, θα πει ότι προωθούν "λογιστικό" τρόπο, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών και της ΕΠΟ, για να εμφανιστούμε λογιστικά εντάξει μέχρι τότε και να κλείσουμε την ΑΜΚ αφού μπουν στα ταμεία 2-3 εκατομμυριάκια από τον λαό. Άλλωστε, όπως είπε ο Ζαγόρ, για τα περισσότερα χρέη "έχουμε προσφύγει στα δικαστήρια". Θα βρουν κάποιο τρόπο λογιστικής εξαφάνισης. Ή ο Αλογοσκούφης θα τα διακανονίσει. Έστω προσωρινά. Αν καθοριστούν κάποιες μηνιαίες δόσεις για παλιά χρέη (όπως είπε η τελευταία μας χρήση ήταν κερδοφόρα) δεν θα υπάρχει λογιστικό πρόβλημα. Κάπως έτσι πρέπει να είναι η αλήθεια. Αλλά φάνηκε ότι ο Θόδωρος δεν θέλει να μιλάει γι' αυτά. Θα τα κανονίσει στη ζούλα, όπως κανονίζονται όλα σ' αυτή τη χώρα...

Nikos Lioliopoulos είπε...

Αυτο που πάει να γίνει στον Παοκ είναι ελπιδοφόρο όσο και επικίνδυνο . Οι προβληματισμοί μας είναι κοινοί.
Το ποιοι θα διαχειριστούν τα χρήματα του λαού του Παοκ και πως θα ελέγχονται είναι ενα ζήτημα.Ο πρότερος έντιμος βίος του Ζαγοράκη αποτελεί αναγκαία αλλά όχι όμως και ικανή προϋπόθεση.
Εγώ θα προτιμούσα με κάθε ειλικρίνεια έναν επενδυτή στον ΠΑΟΚ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αφού δεν βρίσκεται κάποιος που να μας εμπνέει εμπιστοσύνη με την οικονομική του επιφάνεια αλλά και το κύρος του, δεν θα πρέπει να συμμετεχουμε στην ΑΜΚ.

takola είπε...

Εγώ μεγαλοεπενδυτή ΔΕΝ θέλω. Τους είδαμε τους μεγαλοεπενδυτές. Ήρθε ο Κοντομηνάς στον Άρη. Ήρθε μεγάλη πολυεθνική στην ΑΕΚ. Κι αφήσαν πίσω τους συντρίμμια και Άρθρα 44. Ο ΠΑΟΚ έχει το λαό του. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι θεσμούς για να λειτουργήσει σωστά η λαϊκή του βάση. Και οι θεσμοί χρειάζονται εμπιστοσύνη. Το βιώνουμε ευρύτερα στην κοινωνία αυτό, όπου η κρίση δεν είναι παρά κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Όταν λοιπόν εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε έναν τέτοιο φυσικό ηγέτη στο τιμόνι, έναν άνθρωπο που εμπνέει περίσσεια εμπιστοσύνης, θεωρώ πως είναι μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.