30/8/08

ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 0-2


Μεγαλοπρεπής κυριαρχία και άνετη νίκη

Άνετος, σίγουρος, οργανωμένος, ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια με το δεξί το νέο πρωτάθλημα, καταφέρνοντας να φύγει νικητής από μια δύσκολη έδρα της επαρχίας, κάτι που είχε να πετύχει σχεδόν ενάμισι χρόνο.

Ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε με μεγάλη δύναμή του τη μεσαία γραμμή, ήλεγξε το ρυθμό του αγώνα, είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας, έκλεισε επιτυχώς τους χώρους του αντιπάλου και νίκησε εύκολα.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η εξέλιξη του αγώνα ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον ΠΑΟΚ, αφού ευτύχησε να προηγηθεί από στημένη φάση στο 8΄, ενώ κατάφερε να διπλασιάσει τα τέρματά του πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Παράλληλα, ο ΟΦΗ παρουσιάστηκε ανέτοιμος, ασύνδετος και με κακή ψυχολογία, όχι μόνο λόγω της δυσάρεστης για αυτόν εξέλιξης του αγώνα, αλλά και εξαιτίας εσωτερικών τριβών.

Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν μειώνει την επιτυχία του ΠΑΟΚ, ο οποίος πήρε άξια τους 3 βαθμούς και κατέγραψε την πρώτη του εκτός έδρας επιτυχία. Η ψυχολογία πλέον είναι στα ύψη, το σχέδιο "4 στα 4" προχωρά, και στο ντέρμπι της 14ης Σεπτεμβρίου η Τούμπα αναμένεται να ζήσει μεγάλες στιγμές.

Πώς αγωνίστηκε ο ΠΑΟΚ

Όπως αναμενόταν, ο ΠΑΟΚ παρατάχτηκε με 4-2-3-1. Τερματοφύλακας ο Χαλκιάς, δεξί μπακ ο Σνάουτσνερ, αριστερό ο Κωνσταντινίδης, σέντερ μπακ ο Μάρκος Αντόνιο και ο Κοντρέρας, αμυντικά χαφ ο Πάμπλο Γκαρσία και ο Βερόν, πιο μπροστά ο Βιερίνια αριστερά, ο Ίβιτς στο κέντρο και ο Κονσεϊσάο αριστερά, ενώ φουνταριστός φορ ήταν ο Μουσλίμοβιτς. Από τα δυο σέντερ μπακ ηγετικό ρόλο είχε ο Κοντρέρας, ενώ ο Μάρκος Αντόνιο κινούνταν λίγο πιο ελεύθερα. Στα αμυντικά χαφ ο Γκαρσία είχε κάπως πιο αμυντικά καθήκοντα, ενώ ο Βερόν οργανωτικά. Κονσεϊσάο και Βιερίνια αλλάζαν ενίοτε πλευρές, ενώ ο Ίβιτς είχε έναν ελεύθερο συνδετικό ρόλο μεταξύ μεσαίας γραμμής και επίθεσης.

Ο ΠΑΟΚ βασίστηκε σε ένα πολύ αποτελεσματικό πρέσινγκ, έκλεινε διαρκώς τους ελεύθερους χώρους, ήταν πολύ "πυκνός" στη μεσαία γραμμή, ενώ με το που κέρδιζε την μπάλα προσπαθούσε με καλή κυκλοφορία να ελέγξει το ρυθμό και να βγει σε οργανωμένη επίθεση χωρίς άγχος και πίεση. Όπως είχα προβλέψει, παίζει πολύ το 1-2 και τα "τριγωνάκια" φέτος, με τους παίκτες κοντά ο ένας στον άλλο και μείωση των μακρινών μπαλιών (οι οποίες πάντως δεν εξέλειψαν ούτε σήμερα).

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο ΠΑΟΚ ευτύχησε να προηγηθεί από νωρίς. Στο 8΄ κέρδισε φάουλ πλάγια αριστερά, το εκτέλεσε ο Πάμπλο Γκαρσία, πηδήσαν για κεφαλιά Κουνενάκης και Μάρκος Αντόνιο, η μπάλα κόντραρε, και ο Μάρκος Αντόνιο, ταχύτατος και με μεγάλο διασκελισμό, πήρε το ριμπάουντ και πλάσαρε τον Μάλαρτζ.

Στο 26΄ ο ΠΑΟΚ έχασε μεγάλη ευκαιρία, καθώς ο Κονσεϊσάο βρέθηκε μόνος από δεξιά, έβγαλε συρτή σέντρα, αλλά ο Μάλαρτζ πρόλαβε τον κάπως βαρύ Μουσλίμοβιτς.

Στο 31΄ ο ΟΦΗ ζήτησε πέναλτι όταν σέντρα του Πίτσου από δεξιά βρήκε το χέρι του Κονσεϊσάο. Θεωρώ ότι ήταν όντως ακούσιο, η απόσταση των δύο παικτών ήταν πολύ μικρή για να προλάβει ο Κονσεϊσάο να αποφύγει την μπάλα, το γεγονός όμως είναι ότι το χέρι ήταν απλωμένο, και θεωρώ ότι 3 στις 4 περιπτώσεις το πέναλτι αυτό δίνεται και μία μόνο δεν δίνεται.

Στο 42΄ ο ΠΑΟΚ "έκρυψε" την μπάλα, με μια υποδειγματική επίθεση με αλλαγή της μπάλας με τη μία μεταξύ τουλάχιστον πέντε παικτών, και τελική σέντρα του Σνάουτσνερ από δεξιά, αριστοτεχνικό κατέβασμα της μπάλας με το στήθος από τον πάντα ομαδικό Μουσλίμοβιτς στον επερχόμενο Κονσεϊσάο, ο οποίος έδειξε σήμερα μεγάλη πανουργία στον τρόπο που κινήθηκε στον αγωνιστικό χώρο, και φοβερό φαλτσαριστό σουτ στο "γάμμα" της εστίας του Μάλαρτζ. Είναι χαρακτηριστικό της θέσης και του ρόλου του Κονσεϊσάο στην ομάδα το γεγονός ότι έτρεξε αμέσως να αγκαλιάσει τον Φερνάντο Σάντος και να του αφιερώσει το γκολ. Είναι για μένα φανερό ότι οι δυο τους έχουν κάνει ουκ ολίγες κατ' ιδίαν συζητήσεις για τον φετινό ΠΑΟΚ, και ότι ο Σάντος έχει βασίσει πολλά στον έμπειρο συμπατριώτη του.

Γενικά ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο ήταν καλύτερος από τον ΟΦΗ, έκανε περισσότερες και καλύτερες επιθέσεις, έβαλε δυο γκολ και έδειξε ότι δύσκολα θα έχανε τη νίκη.

Στο 2ο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ ήλεγξε το ρυθμό, προσπάθησε να κρατήσει μια πιο παθητική στάση και να βγει σε αντεπιθέσεις και έκανε τελικά και κάποια οικονομία δυνάμεων. Δύο ήταν οι μεγάλες ευκαιρίες που έχασε:

Στο 64΄ ταχύτατη επέλαση του διεισδυτικού Βιερίνια από αριστερά και σέντρα στον επερχόμενο Ίβιτς, ο οποίος νικήθηκε από τον Μάλαρτζ (παρότι ο διαιτητής έδωσε άουτ, η μπάλα πήγαινε μέσα).

Στο 83΄ ο νεοεισελθών Λάκης έβγαλε εξαιρετική σέντρα από δεξιά και ο επερχόμενος Μουσλίμοβιτς (έχει τεράστια σημασία ότι ήρθε με δύναμη από πίσω και δεν ήταν στημένος σαν περίπτερο στην καρδιά της άμυνας του ΟΦΗ) έπιασε ισχυρότατη κεφαλιά, η οποία βγήκε δυστυχώς ελάχιστα άουτ. Θα ήταν καλό για την ψυχολογία του "Μούσλι" να έμπαινε αυτό το γκολ.

Το δυσάρεστο στοιχείο του β΄ ημιχρόνου ήταν ο σταθερότατος κατά το α΄ μέρος Χαλκιάς, ο οποίος πραγματοποίησε 2 τελείως άστοχες εξόδους σε ψηλές σέντρες (ιδιαίτερα η δεύτερη ήταν τραγική, δεν βρήκε καθόλου μπάλα και κινδυνεύσαμε να δεχτούμε γκολ), ενώ επεφύλασσε ακόμα μια μεγάλη βλακεία, όταν εκτέλεσε ελεύθερο επάνω στον αντίπαλο σέντερ φορ Εντόι, κι αν δεν βρισκόταν ο πολύπειρος Κοντρέρας να τον τζαρτζάρει αποτελεσματικά, θα έμπαινε με τη μπάλα στα δίχτυα.

Ατομική απόδοση

Εκτός του Χαλκιά του β΄ ημιχρόνου, δεν μπορώ να βρω υστερήσαντα παίκτη.

Ο Σνάουτσνερ είναι ένας σταθερότατος ποδοσφαιριστής, πιάνει σχεδόν πάντα ένα 80-90% των όχι ιδιαίτερα εκθαμβωτικών δυνατοτήτων του, είναι ένας εξαιρετικά φιλότιμος επαγγελματίας, σπανίως αφήνει τρύπα στην πλευρά ευθύνης του, ενώ στο ένας εναντίον ενός είναι ικανός να ανακόψει το 95%, αν όχι το 99%, των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Κωνσταντινίδης ανταπεξήλθε με επιτυχία στον άχαρο για αυτόν ρόλο του αριστερού μπακ, και έχω την αίσθηση ότι ο Σάντος θα προβληματιστεί πολύ για το αν θα πρέπει να επαναφέρει τον Δάρλα στο επόμενο παιχνίδι.

Ο Μάρκος Αντόνιο είναι ένα παιδί που δίνει κάτι που ίσως λείπει από την ομάδα, δηλαδή δύναμη και ενθουσιασμό. Διαθέτει ύψος, ταχύτητα, μεγάλο διασκελισμό, ενθουσιασμό, θα βοηθήσει και επιθετικά στις στημένες φάσεις, αλλά του λείπει η εμπειρία και μερικές φορές κινείται ασυνάρτητα στον αγωνιστικό χώρο.

Ευτυχώς όμως υπάρχει και ο σοφός Κοντρέρας, ο οποίος γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πώς πρέπει να κινηθεί στο χώρο και προσδίδει τεράστια αίσθηση ασφάλειας στην άμυνα.

Ο Πάμπλο Γκαρσία με εντυπωσίασε. Γνώριζα ότι είναι παικταράς, αλλά θεωρούσα ότι ήταν ανέτοιμος. Τελικά κατάλαβα ότι είχε δίκιο ο Σάντος που τον χρησιμοποίησε, γιατί ο άνθρωπος είναι κλάση. Ξέρει πώς να κινηθεί, κλείνει χώρους, μαρκάρει αποτελεσματικότατα, και βγάζει και εξαιρετικές πάσες. Έχω όμως κάποιες πληροφορίες ότι τα "προβληματάκια" στους προσαγωγούς θα διαρκέσουν κάπως περισσότερο απ' ό,τι θα θέλαμε... Ίδωμεν.

Καλός και ο Βερόν, πραγματικός εγκέφαλος στο χώρο του κέντρου, βασιλιάς με τη μπάλα στα πόδια. Θα ήθελα όμως να βάζει λίγο περισσότερο τα πόδια στη φωτιά, γιατί πολύ "μη μου άπτου" είναι. Πολύ εκλέπτυνση στο παιχνίδι του έχει, και πέρσι τον δικαιολογούσαμε γιατί ήταν δανεικός. Φέτος όμως υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας, και περιμένουμε απ' αυτόν να τα δώσει όλα. Το ντέρμπι με την ΑΕΚ έρχεται. Ακούς, Ματίας;;

Ο ηγέτης του ΠΑΟΚ έδειξε ότι θα είναι φέτος ο Σέρζιο Κονσεϊσάο. Το έδειξε με τον ελεύθερο τρόπο που κινούνταν στον αγωνιστικό χώρο, με το πάθος με το οποίο μαρκάριζε, και με τον τρόπο που επιχειρούσε να ελέγξει την μπάλα, καθυστερώντας καμιά φορά την ανάπτυξη του παιχνιδιού, προκειμένου να κάνει τα "τσαλίμια" του και να δώσει στην ανάπτυξη της ομάδας την κατεύθυνση που αυτός θα επέλεγε. Μένει να διαπιστώσουμε αν οι φυσικές του δυνάμεις θα επαρκέσουν και αν θα μπορέσει με τα τσαλίμια του να υποτάξει και ισχυρότερους αντιπάλους. Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ξέρουμε.

Με ικανοποίησε ο Βιερίνια. Έδειξε ότι έχει ταχύτητα, ξεπέταγμα, ποδοσφαιρική νοημοσύνη και φιλότιμο. Θεωρώ ότι στο μέλλον θα προσφέρει ακόμα περισσότερα.

Ο Ίβιτς μπορεί να μην "έβγαλε μάτια", όμως είχε μια σιωπηρή ουσία στο παιχνίδι του, ιδαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο. Έδειξε ότι συμμετέχει ουσιαστικά στην άμυνα, ενώ συμβάλλει σημαντικά και στην ανάπτυξη. Αυτό που θα ήθελα απ' αυτόν είναι λίγη περισσότερη ταχύτητα, αν όχι στο τρέξιμο, τουλάχιστον στην ενέργεια.

Και ο Μουσλίμοβιτς έκανε θετικό ντεμπούτο, αν και θα ήταν ευχής έργο να σκοράριζε. Έδειξε ότι γνωρίζει όλες τις κινήσεις του σέντερ φορ, "γεμίζει" την περιοχή, είναι ομαδικός, διαθέτει και δύναμη και τεχνική, δεν είναι αργός, ούτε αργόστροφος, αλλά κάπως βαρύς σαν κορμί. Θεωρώ ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια μετατρέπεται από παγκίτης σε πρώτο βιολί, και μάλιστα σε μια ξένη χώρα, οπότε θα πρέπει να του δώσουμε ένα διάστημα προσαρμογής.

Θεωρώ ότι και ο Μπαλάφας παρουσιάστηκε βελτιώμενος. Έχει δυναμώσει μυικά σε σχέση με πέρσι, ενώ και η ψυχολογία του μοιάζει καλύτερη, μετά την υπογραφή και του νέου, ανεβασμένου συμβολαίου του. Οι απαιτήσεις φέτος είναι αυξημένες, και να ξέρετε ότι θα τον βλέπουμε συχνά στο γήπεδο, και θα είναι πολύ βελτιωμένος, βοηθούμενος και από τη γενικότερη εικόνα της ομάδας.

Όλα καλά, λοιπόν, και αναμένουμε με ανυπομονησία την 14η Σεπτεμβρίου.

Συνθέσεις:
ΟΦΗ:
Μάλαρτζ, Σταυρακάκης, Πίτσος, Κουνενάκης, Βενέτης, Δημούτσος, Σίμιτς, Ερέρα (46’ Σφακιανάκης), Ταραλίδης (74’ Ρουμπάκης), Ν’ Ντόι, Πόποβιτς (61’ Κοστόφσκι).
ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Σνάουτσνερ, Κωνσταντινίδης, Κοντρέρας, Μάρκος Αντόνιο, Βερόν, Γκαρσία (46’ Μπαλάφας), Κονσεϊσάο, Ιβιτς, Βιεϊρίνια (81’ Λάκης), Μουσλίμοβιτς (93' Αθανασιάδης).

Σκόρερς: 8’ Μάρκος Αντόνιο, 41’ Κονσεϊσάο
Διαιτητής: Κύρκος (Ηπείρου)
Κίτρινες κάρτες: 25΄ Κουνενάκης, 79΄ Σταυρακάκης - 35΄ Ιβιτς, 56΄ Βιεϊρίνια, 69΄ Μουσλίμοβιτς

24/8/08

ΠΑΟΚ 2008-09: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνουμε έναν απολογισμό των μεταγραφικών κινήσεων, να δούμε ποιοι ήρθαν και ποιοι έφυγαν, να αξιολογήσουμε τη νέα ομάδα και να κάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τη νέα σεζόν.

Έφυγαν 17, ήρθαν 12!

Κατ’ αρχήν, στη μεταγραφική αυτή περίοδο έφυγαν από τον ΠΑΟΚ 17 παίκτες και αποκτήθηκαν 12. Από το περσινό ρόστερ, στην ομάδα παρέμειναν 13 παίκτες. Έφυγαν επομένως πάνω από τους μισούς παίκτες της ομάδας, είχαμε δηλαδή μια ανανέωση που ξεπέρασε το 50%, ποσοστό καινοφανές.

Οι μεταγραφές

Ας δούμε τις αλλαγές αυτές συνοπτικά:

ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ: Φερνάντες, Κυριακίδης, Τοχούρογλου, Κνολ, Μελίσσης, Γκάβρανσιτς, Χαραλάμπους, Ορφανός, Πεχλιβάνης, Δελήμπασης, Μπαϊάνο, Γκονζάλες,΄Ιλιεφ, Χριστοδουλόπουλος, Γεωργιάδης, Σάλμον, Φρούνζα.

ΗΡΘΑΝ ΟΙ: Χαλκιάς, Ρίζος, Κοντρέρας, Μάρκος Αντόνιο, Μπιζέρα, Δάρλας, Πάμπλο Γκαρσία, Ίβιτς, Μπακαγιόκο, Βιερίνια, Αναστασάκος, Μουσλίμοβιτς.

ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΟΙ: Γλύκος, Μαλεζάς, Αραμπατζής, Σνάουτσνερ, Γεωργίου, Κωνσταντινίδης, Βερόν, Μπαλάφας, Ηλιάδης, Βαγγελής, Κονσεϊσάο, Λάκης, Αθανασιάδης.

Τι άλλαξε σε κάθε θέση

Πάμε να δούμε τις μεταβολές αυτές ανά θέση:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Από τους τέσσερις περσινούς τερματοφύλακές μας, Φερνάντες, Κυριακίδη, Τοχούρογλου και Γλύκο παρέμεινε μόνο ένας, ο Γλύκος. Παράλληλα αποκτήθηκαν άλλοι δύο, ο Χαλκιάς και ο Ρίζος. Θα στηριχτούμε έτσι στην τριάδα Χαλκιά, Γλύκου, Ρίζου.

ΔΕΞΙΑ ΜΠΑΚ: Πέρσι βασιστήκαμε κατά κύριο λόγο στον Σνάουτσνερ, ο οποίος παραμένει στο ρόστερ, όπως και ο μεγάλος άτυχος της περσινής χρονιάς, ο Αραμπατζής, που φέτος επιστρέφει δριμύτερος στην ενεργό δράση.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΑΚ: Ο Χαραλάμπους αποτελεί παρελθόν και τη θέση του παίρνει ο Φίλιππος Δάρλας.

ΣΕΝΤΕΡ ΜΠΑΚ: Μεγάλης έκτασης οι αλλαγές στους κεντρικούς οπισθοφύλακες, αφού αποχώρησαν οι τρεις από τους τέσσερις, δηλαδή οι Κνολ, Μελίσσης και Γκάβρανσιτς. Τις θέσεις τους πήραν Κοντρέρας, Μάρκος Αντόνιο και Μπιζέρα. Ο μόνος που παρέμεινε στη θέση του είναι ο Μαλεζάς.

ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟΙ ΜΕΣΟΙ: Μικρότερης έκτασης οι αλλαγές στη θέση αυτή, αφού Μπαλάφας, Ηλιάδης και Βερόν παραμένουν στο ρόστερ, με την προσθήκη του Πάμπλο Γκαρσία.

ΧΑΦ: Αποχώρησε ο Ορφανός, παραμένει ο Βαγγελής. Αποκτήθηκε ο Ίβιτς.

ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Γκονζάλες, Ίλιεφ, Χριστοδουλόπουλος αποχώρησαν, Κωνσταντινίδης και Γεωργίου παραμένουν. Αποκτήθηκε ο Βιερίνια.

ΔΕΞΙΟΙ ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Αποχώρησε ο Γεωργιάδης και ο Μπαϊάνο, όπως και οι Πεχλιβάνης, Δελήμπασης. Παραμένουν οι Κονσεϊσάο, Λάκης.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ο βασικός μας σέντερ φορ αντικαταστάθηκε προς το καλύτερο. Τη θέση του Σάλμον κατέλαβε ο Μουσλίμοβιτς. Στη θέση του αναπληρωματικού, ο Αναστασάκος αντικατέστησε τον Φρούνζα. Ο Αθανασιάδης παραμένει στο ρόστερ, ενώ παράλληλα αποκτήθηκε και ο Μπακαγιόκο.

Πώς θα παίζει φέτος η ομάδα

Ας δούμε τώρα πώς θα παρατάσσεται στον αγωνιστικό χώρο η φετινή ομάδα:

Τερματοφύλακας θα είναι ο Χαλκιάς, χωρίς κάποιο αξιόλογο ανταγωνιστή. Θα τον αντικαθιστούν οι παντελώς άπειροι από α΄ Εθνική Γλύκος και Ρίζος.

Τη μάχη για τη θέση του δεξιού μπακ θα δώσουν οι Σνάουτσνερ και Αραμπατζής, με φαβορί τον δεύτερο, εφόσον αποδειχτεί ότι έχει ξεπεράσει οριστικά τον περσινό τραυματισμό του.

Αριστερό μπακ θα είναι απ’ ότι φαίνεται ο Δάρλας. Θα τον ανταγωνίζεται και απ’ αυτή τη μεριά ο (κατά βάση αριστεροπόδαρος) Σνάουτσνερ, ενώ δυνατότητα κάλυψης υπάρχει και από τον Γεωργίου (αγωνίστηκε πέρσι στη θέση αυτή).

Βασικός σέντερ μπακ και ηγέτης της αμυντικής μας γραμμής θα είναι βεβαίως ο Πάμπλο Κοντρέρας. Για παρτενέρ του ετοιμάστηκε ο Μάρκος Αντόνιο, όμως η απόκτηση του Μπιζέρα διαταράσσει τις ισορροπίες, και αναμένεται να δοθεί μάχη μεταξύ των δύο. Ο Μαλεζάς προορίζεται για αναπληρωματικός.

Για αμυντικός χαφ που θα κάνει τη διαφορά αποκτήθηκε ο Πάμπλο Γκαρσία, αποδείχτηκε όμως ότι μας ήρθε ανέτοιμος. Αυτό θα δώσει κατά πάσα πιθανότητα την ευκαιρία στον Μπαλάφα να ξεκινήσει βασικός το πρωτάθλημα και να δώσει τη μάχη για μια πιο μόνιμη θέση στην ενδεκάδα. Τρίτη επιλογή ο πάντα αξιόμαχος Στέλιος Ηλιάδης, ο οποίος έδειξε πέρσι ότι μπορεί να παίξει και δεξί μπακ, αν χρειαστεί.

Θέση οργανωτή στη μεσαία γραμμή και αναπόσπαστου μέρους της ενδεκάδας αναμένεται να καταλάβει ο Ματίας Βερόν. Αναπληρωτής του θα είναι ο Βαγγελής, αν και νομίζω πως σε περίπτωση απουσίας του Βερόν, ο Σάντος θα προτιμά να τραβά λίγο πιο πίσω τον Ίβιτς, ή λίγο πιο μπροστά τον Πάμπλο Γκαρσία και να τον πλαισιώνει με τον Μπαλάφα, παρά να χρησιμοποιεί τον Βαγγελή.

Δεξιός μεσοεπιθετικός θα είναι ο Κονσεϊσάο, με αναπληρωματικό τον Λάκη. Τη θέση μπορεί να καλύψει και ο Βιερίνια.

Αριστερός μεσοεπιθετικός θα είναι ο Βιέρινια, με αναπληρωματικούς τους Γεωργίου και Κωνσταντινίδη. Και ο Κονσεϊσάο έχει δυνατότητα να αγωνιστεί από την πλευρά αυτή. Πιθανόν Κονσεϊσάο-Βιερίνια να αλλάζουν πλευρές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, για να μπερδέψουν τους αντιπάλους.

Βασικός και αναντικατάστατος σέντερ φορ θα είναι ο Μουσλίμοβιτς. Αντικαταστάτης του είναι ο Αναστασάκος, αλλά δεν νομίζω να πάρει και πολλές ευκαιρίες. Ο Κλάους Αθανασιάδης, αν και δεν είναι κλασικός φορ, αναμένεται να πάρει περισσότερες, ενώ υπάρχει περίπτωση να δοκιμαστεί στη θέση αυτή και ο Μπακαγιόκο.

Την βασική ενδεκάδα αναμένεται να συμπληρώνει ο Βλάνταν Ίβιτς, σε έναν ελεύθερο ρόλο συνδετικού κρίκου μεσαίας γραμμής και επίθεσης. Αναπληρωτής του επισήμως είναι ο Μπακαγιόκο, αν και προσωπικά δεν μπορώ να το φανταστώ. Ίσως και ο Αθανασιάδης να δοκιμαστεί στη θέση αυτή, ενώ σε περίπτωση απουσίας του Ίβιτς πιθανόν με κάποιες εσωτερικές αλλαγές να πάρουν ευκαιρίες και τα αναπληρωματικά χαφ μας, δηλαδή ο Ηλιάδης και σε πολύ μικρότερο βαθμό Βαγγελής (ο οποίος είναι και τραυματίας).

Κριτική του νέου ΠΑΟΚ

Αυτός λοιπόν είναι ο ΠΑΟΚ 2008-09. Ο σχολιασμός μας:

Δυνατότερη γραμμή του νέου ΠΑΟΚ αναδεικνύεται η αμυντική. Η επιστροφή του Αραμπατζή σε συνδυασμό με την απόκτηση του Δάρλα και των έμπειρων και σκληροτράχηλων κεντρικών αμυντικών Κοντρέρας και Μπιζέρα, αλλά και του ανασταλτικού μέσου Πάμπλο Γκαρσία, είναι στοιχεία που δείχνουν ότι οι αντίπαλοί μας θα φτύνουν αίμα για να φτάσουν στα καρέ του Χαλκιά.

Στη μεσαία γραμμή περιμένουμε πολλά από τον Βερόν, ο οποίος, ευρισκόμενος στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας. Κονσεϊσάο, Ίβιτς, Πάμπλο Γκαρσία συμπληρώνουν μια πειστική και έμπειρη μεσαία γραμμή. Μπαλάφας-Ηλιάδης αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις από τον πάγκο.

Ηγέτης της επίθεσης αναμένεται να είναι ο Μουσλίμοβιτς, για τον οποίο ισχύουν τα ίδια με τον Βερόν. Βρίσκεται στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία, 27 ετών, είναι διψασμένος για μπάλα και για να αποδείξει την αξία του και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο. Το μεγάλο στοίχημα θα είναι η τροφοδοσία του, και ιδιαίτερα με σέντρες από τα πλάγια.

Από τους βασικούς, μόνο ο Βιερίνια είναι κλασσικός παίκτης γραμμής, με δυνατότητα να πλαγιοκοπήσει, να ντριμπλάρει, να φύγει γρήγορα στον αιφνιδιασμό και να σεντράρει. Δε νομίζω ότι ο Κονσεϊσάο διαθέτει την απαραίτητη σπιρτάδα και ταχύτητα. Ο Λάκης θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα χρησιμοποιηθεί. Ο Κωνσταντινίδης είναι ακόμα ένα χρόνο μεγαλύτερος, και κολλάει ένσημα για τη συνταξιοδότηση. Ακούω ότι ο Γεωργίου εξελίσσεται σε αξιόλογο μεσοεπιθετικό από αριστερά, αλλά θα πρέπει να τον δω με τα ίδια μου τα μάτια. Περιμένω να δω τι κομπίνες θα στηθούν για να βγαίνει από τα πλάγια ο Ίβιτς, αλλά και κατά πόσο θα ανταποκριθούν στα επιθετικά τους καθήκοντα τα δυο πλάγια μπακ. Γενικά πάντως, με βάση το σκεπτικό ότι ο Σάντος πέρσι έδειξε τεράστια έμφαση στην ανάπτυξη από τα πλάγια, η έλλειψη κλασσικών πλάγιων παικτών και η στροφή στο 4-4-2 μου έχουν προκαλέσει κάποια ανησυχία και μια απορία για τον ακριβή τρόπο ανάπτυξής μας και τροφοδοσίας του Μουσλίμοβιτς. Ακούω πολλά για τις κάθετες πάσες του Ίβιτς, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι αν μια ομάδα δεν έχει τη δυνατότητα να «ανοίξει» τον αντίπαλο από τα πλάγια, χώροι για κάθετες πάσες δύσκολα βρίσκονται. Αναμένω τι απαντήσεις μέσα στο γήπεδο. Θεωρώ πάντως κλειδί τον Βιερίνια, το ενδεχόμενο τραυματισμού του οποίου δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι. Υπενθυμίζω δε ότι πρόκειται για παίκτη έτσι κι αλλιώς δανεικό για ένα χρόνο.

Αθανασιάδης και Μπακαγιόκο δεν προορίζονται για βασικοί, αλλά αναμένεται να πάρουν κάποιες ευκαιρίες. Περιμένω να δω πώς ακριβώς θα τους αξιοποιήσει ο Σάντος στον αγωνιστικό χώρο, γιατί είναι παίκτες με «δύσκολα» και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Άφησα τελευταία τη θέση του τερματοφύλακα, γιατί δεν ήθελα να χαλάσω το κλίμα απ’ την αρχή. Εδώ έχουμε εμφανές πρόβλημα, και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί διοίκηση και τεχνική ηγεσία άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι. Όχι μόνο δεν αποκτήθηκε κάποιος παίκτης ικανός να κοντράρει τον ασταθή Χαλκιά και να προσφέρει τον απαραίτητο ανταγωνισμό, αλλά απομείναμε γυμνοί και στον πάγκο, όπου Γλύκος και Ρίζος δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ στην α΄ Εθνική. Κατά την άποψή μου η έλλειψη είναι σκανδαλώδης, η μεταγραφική διόρθωση το Δεκέμβριο επιτακτική ανάγκη, και ας ελπίσουμε ότι μέχρι τότε το τίμημα που θα πληρώσουμε για την αβλεψία μας αυτή δεν θα είναι υπέρογκο.

Το γενικό συμπέρασμα πάντως είναι ότι ο φετινός ΠΑΟΚ είναι καλύτερος από τον περσινό, έχουν αποκτηθεί παίκτες με ποιότητα και εμπειρία και στις τρεις γραμμές, και η διεκδίκηση της τέταρτης θέσης θα είναι ο σαφής και απαρέγκλιτος στόχος της ομάδας. Το έχουν ήδη δηλώσει Ζαγοράκης και Σάντος. Όσο για τον Σάντος, συμμετείχε φέτος στο σχεδιασμό της ομάδας από την αρχή, έκανε την προετοιμασία, συμφώνησε στους στόχους, ουδεμία αντίρρηση ή ένσταση δεν διατύπωσε, οπότε φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι θα γίνει φέτος.

Σημεία-κλειδιά

Κλειδιά για τις φετινές μας επιδόσεις θα είναι:

  1. Η σταθερότητα και η καλή υγεία του Χαλκιά. Απαραίτητα και τα δύο. Μη φτάσουμε να παίζουμε με βασικό τον τέως τερματοφύλακα της… Δόξας Κατωκοπιάς, γιατί θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.
  2. Η ανάπτυξη από τα πλάγια. Που σημαίνει να «πιάσουν» οι Βιερίνια και Κονσεϊσάο. Αν τυχόν ο Κονσεϊσάο δεν ανεβάσει κατά πολύ την απόδοσή του σε σχέση με πέρσι, θα έχουμε πρόβλημα. Ή αν τραυματιστεί ο Βιερίνια. Προσωπικά θα ήθελα να δω τους Λάκη-Κωνσταντινίδη ετοιμοπόλεμους και φορμαρισμένους. Ειδάλλως θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές μεταγραφικές κινήσεις το Δεκέμβριο.
  3. Η ευκολία στο σκοράρισμα του Μουσλίμοβιτς. Την χρειαζόμαστε απαραιτήτως.
  4. Ο κεντρικός μας άξονας. Με Κοντρέρας - Πάμπλο Γκαρσία - Βερόν - Ίβιτς - Μουσλίμοβιτς είναι μακράν το δυνατό μας χαρτί. Αυτό πρέπει να εκφραστεί και μέσα στο γήπεδο. Θα δουλευτεί πολύ φέτος η κάθετη πάσα και το ένα-δύο, και πρέπει να γίνει συστηματική δουλειά, για να αξιοποιήσουμε αυτούς τους παίκτες ποιότητας που διαθέτουμε.
  5. Το ξεκίνημα. Έχει σημασία να υλοποιηθεί το σενάριο «4 στα 4», για να αποφευχθούν γκρίνιες με τον Σάντος. Πρώτη αγωνιστική με ΟΦΗ στην Κρήτη είμαστε φαβορί για το διπλό. Μετά πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε την ΑΕΚ στην Τούμπα. Τρίτη αγωνιστική με Πανθρακικό δεν το συζητάω, το διπλό είναι σίγουρο, πιθανόν να παίξουμε και στην Τούμπα, ενώ μετά πατάμε το σκουλήκι, και με 4 στα 4 καίγεται η πόλη!
  6. Η προσαρμογή των ξένων. Φέτος δεν υπάρχουν «παλιοί» στην ομάδα. Μόνος παλιός είναι ο Βαγγελής, ο οποίος θα βρίσκεται κάπου μεταξύ πάγκου και κερκίδας, άντε κι ο Κωνσταντινίδης. Επίσης δεν υπάρχουν Έλληνες. Χαλκιάς και Δάρλας θα είναι οι μόνοι βασικοί, ίσως και ο Αραμπατζής. Δεν ξέρω σε μια δύσκολη στιγμή ποιος θα πάρει την ομάδα πάνω του, ποιος θα δείξει στους άλλους τι εστί ΠΑΟΚ. Μας λείπει ένας παίκτης τύπου Γ.Χ. Γεωργιάδη. Υποτίθεται ότι το ρόλο του θα παίξει ο Κονσεϊσάο. Του δώσαμε μάλιστα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Θα φανεί στο γήπεδο τι μπορεί να κάνει. Η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση προσπάθησε να πάρει παίκτες με προσωπικότητα, που δεν κωλώνουν. Αλλά η ένταξη τόσων ξένων μεμιάς σε μια ομάδα είναι πάντα ένα στοίχημα.

Κάποια ακόμα συμπεράσματα από τις μεταγραφές μας:

Η αύξηση του μπάτζετ

Η ουσία είναι ότι δικαιωματικά οι απαιτήσεις φέτος είναι αυξημένες, όχι απλά γιατί γίναν αλλαγές, αλλά γιατί γίναν αλλαγές προς το καλύτερο. Το μπάτζετ αυξήθηκε σημαντικά. Έπεσε χρήμα στην ομάδα. Από κει που πέρσι είχαμε ακριβότερους παίκτες τον Ίλιεφ με 230 χιλιάρικα και τον Σάλμον με 200, ενώ αναπροσαρμόσαμε και τα συμβόλαια των Φερνάντες-Χριστοδουλόπουλου για να φτάσουν κι αυτοί στα ποσά αυτά, φέτος χτυπάμε πεντακοσάρικα. Το χορό σέρνει ο Κοντρέρας με 550 χιλιάδες ευρώ ετησίως, κι ακολουθούν Μουσλίμοβιτς με 500, και πιο κάτω Πάμπλο Γκαρσία, Μπιζέρα, Ίβιτς, Βερόν και τελευταίος ο Χαλκιάς με 260. Τόσο ακριβούς παίκτες δεν είχαμε ποτέ! Άρα οι απαιτήσεις είναι εκ των πραγμάτων αυξημένες.

Η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας

Ο ΠΑΟΚ έπαψε να είναι ομάδα «ταλέντων», νεαρών και εξελίξιμων παικτών. Κατά μέσο όρο, αυτοί που ήρθαν είναι ηλικιακά μεγαλύτεροι απ’ αυτούς που έφυγαν. Κάποια «ταλέντα» μας (εντός ή εκτός εισαγωγικών) δόθηκαν δανεικά, κανένας νεαρός δεν αποκτήθηκε. Μόνος «ελπιδοφόρος» στην ενδεκάδα αναμένεται να είναι ο (δανεικός) Βιερίνια. Κυριαρχεί πλέον στην ομάδα η ωριμότητα και η εμπειρία. Σε ιδανική ποδοσφαιρική ηλικία (26-27) βρίσκονται οι Δάρλας, Αραμπατζής, Βερόν, Μουσλίμοβιτς. Οι υπόλοιποι έχουν βάλει το τριάρι, είναι δηλαδή 30 ετών ή παραπάνω. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτή η χημεία. Θέλω να πιστεύω πάντως ότι έγιναν μεταγραφές μελετημένες, βάσει προγράμματος και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Ο ΠΑΟΚ γύρισε σελίδα και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

22/8/08

Υπέγραψε ο Μπιζέρα


Για τα επόμενα τρία χρόνια θα ενισχύει την άμυνα του ΠΑΟΚ ο διεθνής Ουρουγουανός σέντερ μπακ Τζόε Έμερσον Μπιζέρα Μπάστος, ή συντομότερα Τζόε Μπιζέρα. Ο Μπιζέρα ανήκε στο δυναμικό της Κάλιαρι, με την οποία έκανε και θερινή προετοιμασία, και, όπως δήλωσε στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", είναι έτοιμος να αγωνιστεί. Το κόστος της μεταγραφής δεν έγινε γνωστό, οι πληροφορίες μου όμως μιλούν για ελεύθερο ποδοσφαιριστή (δεν δώσαμε τίποτε στην Κάλιαρι), και ετήσιες απολαβές που ίσως αγγίζουν τις 300 χιλιάδες ευρώ.

Ο Μπιζέρα είναι γεννημένος το Μάιο του 1980,έχει ύψος 1,81 μ. και βάρος 71 κ. Από το 1999 ως το 2005 αγωνιζόταν στην Πενιαρόλ της Ουρουγουάης. Στη συνέχεια μεταγράφηκε στην ιταλική Κάλιαρι, με την οποία είχε 35 συμμετοχές σε δυόμισι χρόνια. Το τελευταίο εξάμηνο αγωνιζόταν ως δανεικός στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, στην οποία έγινε αμέσως βασικός, σημείωσε μάλιστα και δυο γκολ. Ο Μπιζέρα έχει χριστεί 23 φορές διεθνής με την Εθνική Ουρουγουάης κατά τα έτη 2001-04, συμμετείχε μάλιστα και στο Μουντιάλ του 2002. Σημειώνεται ότι είναι κάτοχος ιταλικού διαβατηρίου, κι επομένως δεν θα καταλαμβάνει θέση ξένου.

Πρόκειται για μια πειστική μεταγραφή, παίκτη σοβαρού, όχι γυρολόγου, μάχιμου, που δεν αποκλείω να διεκδικήσει και θέση βασικού, αν όντως είναι έτοιμος από φυσική κατάσταση και προσαρμοσθεί γρήγορα στο κλίμα της ομάδας.

Μονοετές συμβόλαιο στον Ρίζο

Παίκτης του ΠΑΟΚ, έστω και για έναν χρόνο, θα είναι τελικά ο 32χρονος τερματοφύλακας της... Δόξας Κατοκοπιάς (!!) (ναι, εκεί αγωνιζόταν) Δημήτρης Ρίζος. Μιλάμε για μια από τις πιο αστείες καταστάσεις που έχω ακούσει ποτέ να γίνονται στον ΠΑΟΚ, μεταγραφή που θυμίζει... Θωμά Βουλινό (αν και ο Μακεδονικός από τον οποίο συνήθιζε να μας φέρνει παίκτες ο μπαρμπα-Θωμάς ήταν πολύ πιο αξιόλογη ομάδα από τη... Δόξα Κατοκοπιάς), και αν αναλογιστούμε ότι ο παίκτης θα λάβει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, περί τις 50 χιλιάδες ευρώ, (ο Μπαλάφας πέρσι έπαιρνε 30, και ήταν και βασικός) το πράγμα αρχίζει να "βρωμάει". Υπενθυμίζω ότι ο άνθρωπος υποτίθεται ότι περνούσε έξω από το γήπεδο της Τούμπας τυχαία, μάλλον στο σούπερ-μάρκετ για ψώνια πήγαινε, όταν πήρε τ' αυτί του ότι ο Χαλκιάς θ' αργήσει να έρθει στην Ολλανδία, κι ότι ο Γλύκος είναι τραυματίας, οπότε έχουμε μείνει με έναν μόνο τερματοφύλακα, και δεν θα μας βγαίνουν τα διπλά στην προετοιμασία, οπότε στο χρονικό σημείο ακριβώς εκείνο αποφάσισε να παρέμβει και να... αυτοπροταθεί ως υποψήφιος προσωρινός αντικαταστάτης. Κάτι σαν "τζάμπα διακοπές στην Ολλανδία με την αποστολή του ΠΑΟΚ", ένα πράμα. Τελικά, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, και ο Δημήτρης Ρίζος όχι μόνο κέρδισε την εμπιστοσύνη του Φερνάντο Σάντος (άβυσσος η ψυχή αυτού του ανθρώπου), αλλά εκτόπισε και τον Κυριακίδη, ο οποίος δόθηκε δανεικός στον Αγροτικό Αστέρα, ώστε να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την απόκτησή του! Δεν ξέρω, αναρωτιέμαι μήπως είναι κανένας παλιόφιλος του Θοδωρή του Ζαγοράκη ο Ρίζος. Αλλιώς δεν εξηγείται. Ακόμα κι αν τελικά κερδίσουμε το τζακ ποτ του Τζόκερ και ο Δημήτρης Ρίζος αποδειχθεί ο νέος Πίτερ Σίλτον, η ουσία είναι ότι αποκτήσαμε για τρίτο τερματοφύλακα έναν 32χρονο, παγκοσμίως άγνωστο, ο οποίος δεν έχει αγωνιστεί σε επίπεδο ανώτερο της... τέταρτης Εθνικής. Ο δε δεύτερος τερματοφύλακάς μας είναι ιδιαιτέρως επιρρεπής στους τραυματισμούς (άσε που ούτε κι αυτός έχει αγωνιστεί ποτέ στην πρώτη Εθνική...) Ο Θεός να μας φυλάει...

4/8/08

Περί βίας στα γήπεδα


Ποιο είναι το σχόλιό μου για τα επεισόδια των Σερρών; Ότι αντανακλούν πλήρως την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας ευρύτερα. Κι ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί βεβαίως να πάμε πουθενά ως ελληνικό ποδόσφαιρο. Φανταστείτε τώρα τι εικόνα θα σχημάτισε π.χ. ο Κοντρέρας. Πολύ απλά είμαστε καραγκιόζηδες. Υπενθυμίζω ότι εδώ και ένα χρόνο και βάλε ο αρμόδιος υπουργός μας ανακοίνωσε ότι διαλύονται οι σύνδεσμοι.
Υπενθυμίζω ότι ακόμα παλιότερα μας είχε ανακοινώσει ότι με νομοθετική ρύθμιση θα τοποθετηθούν κάμερες σε όλα τα γήπεδα.
Υπενθυμίζω ότι τα εισιτήρια θα ήταν ονομαστικά και οι θέσεις συγκεκριμένες.
Τι έγινε απ' όλ' αυτά; ΤΙΠΟΤΑ. Μόνο οι νέες αυστηρότερες ποινές για τη βία σε αθλητικούς χώρους. Παρόλ' αυτά συλλήψεις σπάνια γίνονται. Μόνο έξι παλικάρια δικά μας την πλήρωσαν - χωρίς να φταίνε απ' ό,τι ξέρω - πέρσι στην Ξάνθη. Από κει και πέρα έτερον ουδέν. Για μένα είναι σαφή τα εξής:
Πρώτον, η Πολιτεία ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να πολεμήσει τη βία στα γήπεδα. Τη βολεύει να υπάρχει αυτή η βαλβίδα εκτόνωσης. Αν την κλείσει θα εκφραστεί αλλού, και υπάρχει ο κίνδυνος να πάρει ευρύτερες και μάλιστα πολιτικές διαστάσεις.
Δεύτερον, οι ΠΑΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ από μόνες τους και χωρίς την ενίσχυση της Πολιτείας να κάνουν τίποτα. Ο Ντέμης υπερέβαλε εαυτόν και το μόνο αποτέλεσμα ήταν να φάει τα μούτρα του. Στον Παναθηναϊκό οι φανατικοί αποκλείστηκαν από το γήπεδο, με αποτέλεσμα κατακόρυφη μείωση των εισιτηρίων και πεθαμένη έδρα.
Τρίτον, η λεγόμενη "κοινή γνώμη" αρέσκεται να δαιμονοποιεί οποιαδήποτε μικροεπεισόδια στα γήπεδα. Μέχρι ενός βαθμού κάποια μπουνίδια και κλωτσίδια είναι φυσιολογικά στη νεολαία. Και παλιά παίζαν πετροπόλεμο τα παιδιά, αλλά δε γινόταν τόση φασαρία. Και βέβαια, το μεγαλύτερο τίμημα το πληρώνει ο ΠΑΟΚ. Πάλι εμάς βάζουν να την πληρώσουμε. Λες και φταίει ο ΠΑΟΚ που υπάρχει ανεργία, κοινωνική αδικία, ναρκωτικά...

Με τις σκέψεις αυτές σας αποχαιρετώ για ένα δεκαπενθήμερο. Θα τα πούμε και πάλι με ένα ρεζουμέ των μεταγραφών της ομάδας μας και μια ανάλυση του φετινού ρόστερ, καθώς και με εκτιμήσεις για τη πορεία της ομάδας στο επερχόμενο πρωτάθλημα. Καλές διακοπές!