26/11/07

ΠΑΟΚ – Πανιώνιος 3-1


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08
9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις:


ΠΑΟΚ:
Φερνάντες, Κωνσταντινίδης, Μπαλάφας, Μπαιάνο, Μελίσσης, Μαλεζάς, Χαραλάμπους, Σνάουτσερ (23’ Ηλιάδης), Γεωργιάδης, Σάλμον (89’ Βρύζας), Βαγγελής (78’ Χριστοδουλόπουλος).

Πανιώνιος: Κρέσιτς, Μανιάτης, Μπερτέ, Πλετς, Σκούφαλης (75’ Αραβίδης), Τζιμπούρ, Μάκος, Κουμορτζί (34’ Νικολάου, 46’ Καπετάνος), Γουνδουλάκης, Σπυρόπουλος, Φερνάντες.

ΣΚΟΡΕΡ: 7’ Γεωργιάδης, 14’ Κωνσταντινίδης, 23’ Μαλεζάς - 27’ Πλετς

Κίτρινες κάρτες ΠΑΟΚ: 43’ Γεωργιάδης, 86’ Σάλμον


Ευχάριστο απόγευμα περάσαμε στην Τούμπα, αφού, μετά το πετυχημένο συλλαλητήριο, και με τον παλμό πάντα υψηλό, είδαμε την ομάδα μας να καρφώνει τρία γκολάκια μέσα σε 23 λεπτά στον Πανιώνιο, καθαρίζοντας ουσιαστικά το παιχνίδι. Στη συνέχεια το παιχνίδι άνοιξε, το άγχος και η πίεση έφυγαν, και είδαμε ένα σχετικά ευχάριστο θέαμα, με ευκαιρίες εκατέρωθεν, κυρίως όμως από τον ΠΑΟΚ, αφού ο Πανιώνιος παρουσιάστηκε σαφώς κατώτερος του αναμενομένου.

Το ιδανικό ξεκίνημα

Αν και τα πρώτα λεπτά του ματς έδειχναν ότι οι φιλοξενούμενοι ήρθαν καλά διαβασμένοι κι αποφασισμένοι να μαρκάρουν ψηλά και να μην επιτρέψουν στον ΠΑΟΚ μια ορθόδοξη ανάπτυξη, κι ιδιαιτέρως όχι από τα άκρα, ήδη με την πρώτη φάση που δημιούργησε ο ΠΑΟΚ στο 7ο λεπτό ευτύχησε να προηγηθεί. Η φάση ξεκίνησε από τον Σάλμον, που κατάφερε κλέψιμο της μπάλας, κάτι που αποδείχτηκε η αχίλλειος πτέρνα του Πανιωνίου. Ο Σνάουτσνερ μπήκε σχεδόν ανενόχλητος στην αριστερή γωνία της μικρής περιοχής των φιλοξενούμενων, σέντραρε για τον Γεωργιάδη, κι αυτός με ένα απ’ αυτά τα άπιαστα γωνιακά πλασέ που μόνο αυτός ξέρει να κάνει, έστειλε την μπάλα πρώτα στο δεξί δοκάρι κι ύστερα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Κρέσιτς, και παρά το στενό μαρκάρισμα του Μπερτέ, ο οποίος πέρασε ένα εξαιρετικά δυσάρεστο απόγευμα. Και πριν καλά-καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, στο 14΄, ο για άλλη μια φορά θαυμάσιος Κωνσταντινίδης έκλεψε την μπάλα, έπαιξε το ένα-δυο με τον Βαγγελή και βγήκε τετ-α-τετ με τον Κρέσιτς, τον οποίο και πλάσαρε υποδειγματικά. Το ονειρεμένο ξεκίνημα ολοκλήρωσε στο 23΄ ο Μαλεζάς, ο οποίος βρέθηκε αμαρκάριστος μπροστά στην εστία του Κρέσιτς μετά από εκτέλεση φάουλ του Γεωργιάδη και σημάδεψε σωστά. Στο 27΄ ο Πανιώνιος μείωσε με κεφαλιά του Πλετς, μετά από εκτέλεση κόρνερ του Φερνάντες και άστοχη έξοδο του συνονόματού του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ. Στη συνέχεια ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, με τον Πανιώνιο να μην μπορεί πάντως να γίνει απειλητικός για την εστία του Φερνάντες.

Το 2ο ημίχρονο

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ περίμενε τους φιλοξενούμενους και βγήκε σε αντεπιθέσεις, πρακτική που του απέφερε αρκετές καλές φάσεις, με κύρια αιχμή τον Σάλμον. Συγκεκριμένα, στο 66΄, σέντρα του Χαραλάμπους, κεφαλιά του Νοτιοαφρικανού και η μπάλα τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι του Κρέσιτς. Στο 71΄ ο Σάλμον πραγματοποιεί ατομική προσπάθεια, βγαίνει τετ-α-τετ με τον Κρέσιτς, νικιέται όμως από τον τερματοφύλακα του Πανιωνίου. Αν προσθέσουμε κι ένα τετ-α-τετ που έχασε στο πρώτο ημίχρονο, αθροίζουμε σε τρεις τις μεγάλες ευκαιρίες που δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ο πεισματάρης Νοτιοαφρικανός. Ο Πανιώνιος από την πλευρά του, δεν κατάφερε ουσιαστικά σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο να απειλήσει τον Φερνάντες, κάτι που δείχνει τόσο την σωστή αμυντική τακτική του ΠΑΟΚ, όσο όμως και την κακή μέρα στην οποία βρέθηκαν οι φιλοξενούμενοι.

Ατομική κριτική

Κορυφαίοι του αγώνα ήταν για άλλη μια φορά οι δυο ακραίοι επιθετικοί μας, οι οποίοι αποδεικνύονται σε παίκτες-κλειδιά της στρατηγικής του Σάντος. Ο Γεωργιάδης δείχνει να διανύει μια δεύτερη, ετεροχρονισμένη περίοδο νεότητος, διανθισμένης όμως και με την πολύχρονη εμπειρία του. Πολύ δουλειά στη δεξιά πτέρυγα, ηγετική προσωπικότητα (πολλοί θεατές παρατήρησαν τις συνεχείς νουθεσίες του προς τον Μπαλάφα), απίστευτη ντρίπλα, ώριμες και αποτελεσματικές ενέργειες, σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί από αντίπαλο σε μαν-του-μαν. Πραγματικά ασταμάτητος.

Ο Κωνσταντινίδης από την άλλη μεριά είναι λιγότερο φαντεζί, μαρκάρει όμως περισσότερο και – κυρίως – κινείται πάρα πολύ έξυπνα, δημιουργώντας διαρκώς ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα, κινούμενος άλλοτε επί της γραμμής και άλλοτε συγκλίνοντας πανούργα προς το κέντρο. Τα 4 γκολ που έχει πετύχει τον αναδεικνύουν σε πρώτο σκόρερ της ομάδας και έρχονται να υπογραμμίσουν τις σπουδαίες εμφανίσεις που πραγματοποιεί στην εποχή Σάντος.

Σημαντική η προσφορά και του Σάλμον, ο οποίος προβλημάτισε πολύ την αντίπαλη άμυνα, κινήθηκε σωστά, συνεργάστηκε σωστά, δεν κατάφερε όμως να ολοκληρώσει την καλή του εμφάνιση με ένα τουλάχιστον γκολ. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι, σε σχέση με άλλα σέντερ φορ στα οποία είχε συνηθίσει ο ΠΑΟΚ, π.χ. Γιασεμή, Βρύζας κ.ά., ο Νοτιοαφρικανός έχει το ελάττωμα ότι δεν μαρκάρει τόσο πολύ (παρότι στο συγκεκριμένο ματς διακρίθηκε αρκετά και σ’ αυτό τον τομέα), με αποτέλεσμα το βάρος επί της μεσαίας γραμμής να αυξάνει σημαντικά. Γενικά ο ΠΑΟΚ είναι επιτακτική ανάγκη να μάθει να πιέζει ψηλότερα, κάτι που και ο ίδιος ο Σάντος έχει επανειλημμένα δείξει να ζητάει με τις κινήσεις του από τον πάγκο.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον Μαλεζά, ο οποίος ήταν ο κυρίαρχος των αιθέρων στην άμυνα του ΠΑΟΚ, παίρνοντας άριστες τοποθετήσεις και καθαρίζοντας όλες τις φάσεις ανεξαιρέτως. Απ’ ό,τι φαίνεται, η επάνοδος στη βασική ενδεκάδα δεν θα είναι και τόσο εύκολη για τον Ρούντι Κνολ…

Ο Φερνάντες για άλλη μια Κυριακή μας έδειξε και τα δυο του πρόσωπα. Το ένα, το καλό, στη φάση εκείνη του πρώτου ημιχρόνου όταν βρέθηκε μόνος με τον Τζιμπούρ και κατάφερε να προλάβει το πλασέ του Αλγερινού σώζοντας την εστία του από σχεδόν βέβαιη παραβίαση, και το άλλο, το κακό, λίγο αργότερα, όταν χάρισε ουσιαστικά στον Πανιώνιο ένα γκολ, κάτι που δεν κάνει για πρώτη φορά φέτος. Πρόκειται για ένα παιδί με τρομακτικά φυσικά προσόντα, γεμίζει την εστία όσο κανένας άλλος τερματοφύλακας ίσως σ’ ολόκληρο τον κόσμο, έχει κάτι χερούκλες πραγματικές ρουφήχτρες, το στήθος του είναι σαν βεντούζα, αλλά έχει και την τάση να συλλαμβάνεται αφηρημένος και να τρώει χαλβατζίδικα γκολ, ιδιαίτερα από αέρος. Πιστεύω ότι με τη δουλειά θα βελτιωθεί, ας μην ξεχνάμε ότι οι τερματοφύλακες βελτιώνονται μέχρι τα 25-26 τους χρόνια, η πείρα μετράει, απλά δεν θα ήθελα με τίποτα να δω τον Ντάνι να χάνεται στην μετριότητα του ελληνικού πρωταθλήματος και να σπαταλάει το ταλέντο του. Πρέπει λοιπόν να δουλέψει σκληρά, να ξεκωλωθεί στη δουλειά, για να μπορέσει να πάρει και μια καλή μεταγραφή στο εξωτερικό. Κι όταν λέμε καλή μεταγραφή, δεν εννοούμε βέβαια με ένα εκατομμύριο ευρώ στη Σαντατέρ. Εννοούμε με δέκα στη Λίβερπουλ. Έτσι δεν είναι, Ντάνι;

Θετικοί για άλλη μια φορά ήταν και οι Χαραλάμπους και Μπαϊάνο, πρέπει όμως να σταθώ για ακόμα μια φορά στον Μπαλάφα. Σωτήρη, η φανέλα του ΠΑΟΚ έχει ευθύνες. Σταμάτα να κρύβεσαι κάθε φορά που κερδίζουμε την μπάλα και μη νομίζεις ότι θα μπορείς για πολύ να επιβιώνεις στη βασική ενδεκάδα μόνο και μόνο βασιζόμενος στην ταμπέλα του ταλέντου. Ό,τι έχεις να μας δείξεις πρέπει να μας το δείξεις τώρα. Για το καλό σου το λέω. Η ανηφόρα είναι δύσκολη. Η κατηφόρα όμως είναι πανεύκολη. Ούτε που το καταλαβαίνεις για πότε σε παίρνει. Για δες πού κατέληξαν άλλα ταλέντα, όπως ο Ζησόπουλος κι ο Κουλακιώτης. Κι αυτοί κάποτε ήταν βασικοί στον ΠΑΟΚ, και τους αποκαλούσαμε ταλέντα. Δε φαντάζομαι να θες να έχεις την τύχη τους. Πάρ’ το απόφαση και μπες δυναμικά στη φωτιά, πριν να είναι αργά. Υπάρχουν και οι μεταγραφές, σου υπενθυμίζω…

Στα αξιομνημόνευτα ο τραυματισμός, για άλλη μια φορά νωρίς-νωρίς, του Σνάουτσνερ και η αντικατάστασή του από τον φιλότιμο, αλλά προβληματικό σαν δεξί μπακ, Ηλιάδη. Δυστυχώς ο ΠΑΟΚ έχει σταθεί πάρα πολύ άτυχος στη θέση του δεξιού μπακ φέτος, κάτι που του έχει στοιχίσει.

Η συνέχεια είναι την επόμενη Κυριακή στην Τρίπολη. Θεωρώ ότι η ομάδα βρίσκεται σε σταθερή ανοδική τροχιά, κι ότι ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε κι ένα τρίποντο εκτός έδρας.

24/11/07

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Κυριακή, μία η ώρα το μεσημέρι, στην Καμάρα. Να είμαστε όλοι εκεί. Καθένας από μας να ενώσει τη φωνή του μαζί με τις δεκάδες χιλιάδες των οπαδών του ΠΑΟΚ για δικαιοσύνη και ισονομία. Ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ.

ΤΑ ΧΡΕΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ!

Ας στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα σε όλους αυτούς που θέλουν να κρατούν τον ΠΑΟΚ μικρό κι εξαρτημένο. Τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ!

Δύναμη του ΠΑΟΚ είναι ο περήφανος λαός του. Με τη μαζική, ενωτική μας δράση ζητάμε τα αυτονόητα. Όχι σε άλλους να χαρίζονται τα χρέη και σε μας να μη χαρίζονται. Όχι σε άλλους να φτιάχνουν γήπεδα με χρήματα του Δημοσίου και σε μας ούτε μια χορηγία. ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΟΥΜΕ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 13:00, ΚΑΜΑΡΑ.

ΜΑΖΙΚΟ, ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ.

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ, ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΤΟ ΘΟΔΩΡΟ ΖΑΓΟΡΑΚΗ.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ!

11/11/07

ΠΑΟΚ – Εργοτέλης 1-0


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08

8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις:
ΠΑΟΚ:
Φερνάντες, Σνάουτσνερ, Μελίσσης, Μαλεζάς, Χαραλάμπους, Μουμίν (46' Μπαλάφας), Μπαϊάνο, Χριστοδουλόπουλος (71’ Βρύζας), Σάλμον, Γεωργιάδης, Κωνσταντινίδης (79’ Γκονζάλες).
Εργοτέλης:
Δασκαλάκης, Μιλάντιν, Κορδονούρης, Χίμπλινγκερ, Χατζί (44' Φραγκουλάκης), Τζούνιορ, Κεφαλούκος (37' Τάσιτς), Γραμμόζης, Θεοδωρίδης (88’ Κουτσιανικούλης), Μπούντιμιρ, Ογκνιένοβιτς.

Γκολ: Σάλμον 87΄

Κίτρινες κάρτες: 45’+2’ Σάλμον, 77’ Χαραλάμπους - 30’ Γραμμόζης, 52’ Χίμπλινγκερ, 60’ Φραγκουλάκης


Μας βγήκε η ψυχή, αλλά νικήσαμε δίκαια

Μετά από μια μάλλον μέτρια εμφάνιση, ο ΠΑΟΚ ανταμείφθηκε για το πείσμα, την επιμονή και την πίστη του στη νίκη και κατάφερε να καταβάλλει τον καλοστημένο, αξιόμαχο, αλλά παθητικό Εργοτέλη.

Κλειδί ο Γκονζάλες
Το κλειδί που «ξεκλείδωσε» τελικά την άμυνα των φιλοξενούμενων αποδείχτηκε πως ήταν ο Τόνι Γκονζάλες, ο οποίος κατάφερε, λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, να βγάλει σέντρα-ξυράφι στην καρδιά της άμυνας του Εργοτέλη, σέντρα την οποία εκμεταλλεύτηκε ιδανικά ο πάντα καιροφυλακτών και σε επίκαιρες θέσεις τοποθετημένος Γκλεν Σάλμον. Ήταν το δεύτερο γκολ του Σάλμον στο πρωτάθλημα, ένα γκολ πολύ κρίσιμο μάλιστα, καθώς περιθώρια για απώλεια βαθμών σήμερα δεν υπήρχαν.

Μετριότατο α΄ ημίχρονο
Ο ΠΑΟΚ διατήρησε την πρωτοβουλία σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, έχασε όμως πολύτιμο χρόνο κατά το πρώτο ημίχρονο, οπότε και η ομάδα της Κρήτης κατάφερε να κρατήσει τον αγώνα σε χαμηλές στροφές, να μπλοκάρει όλα τα ατού του Δικεφάλου, να τον υπνωτίσει και να βγει επιπρόσθετα σε ορισμένες επικίνδυνες αντεπιθέσεις. Σε όλο αυτό το διάστημα ο γηπεδούχος δεν κατάφερε να πιάσει ρυθμό, οι δε ποδοσφαιριστές του φαινόταν είτε να βρίσκονται σε κακή μέρα, είτε να βαριούνται αφόρητα, είτε και τα δυο μαζί.

Έντονη η πίεση στο β΄ ημίχρονο
Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα άλλαξε, ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε ορεξάτος και διψασμένος για τη νίκη, το πρέσινγκ βελτιώθηκε, ο Εργοτέλης αδυνατούσε να βγει από τα καρέ του για να πάρει κάποιες ανάσες, ενώ επιθετικά, ο Γεωργιάδης ήταν κυριολεκτικά ασυγκράτητος. Η τελική πάσα όμως έλειπε, κάτι που ήρθε τελικά με την είσοδο του Γκονζάλες, για να ανταμείψει τον Δικέφαλο για την επιμονή και την υπομονή του.

Επιμονή, υπομονή και πίστη για τη νίκη
Ήταν μια δύσκολη νίκη, την οποία όμως δικαιούμασταν απόλυτα, με βάση την εικόνα των ομάδων στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Εργοτέλης, παρότι πολύ καλά στημένος, έδειξε να μην ποθεί τίποτε άλλο από το να αποκρούει τις αντίπαλες επιθέσεις ταμπουρωμένος στα καρέ του, και τελικά τιμωρήθηκε γι’ αυτό. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη, έδειξε ότι ήθελε πάση θυσία αυτούς τους τρεις βαθμούς και, όταν πλέον τα πράγματα βελτιώθηκαν και από τα αριστερά και αποκτήσαμε διπλό μοχλό ανάπτυξης, το γκολ ήτανε θέμα χρόνου.

Διακριθέντες
Στους διακριθέντες του αγώνα, εκτός βέβαια από τον κορυφαίο Γ.Χ. Γεωργιάδη, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τον πάντα δραστήριο και δημιουργικό Μπαϊάνο, τον επιθετικογενή Χαραλάμπους, αλλά και τον μαχητικό κυρίαρχο των αιθέρων Μαλεζά. Απογοητευτικός ήταν σήμερα ο καλά μπλοκαρισμένος, αλλά και εμφανώς κουρασμένος Κωνσταντινίδης, καθώς και ο Μπετατζής, που απ’ ό,τι φαίνεται μόνο με τις μεγάλες ομάδες ενδιαφέρεται να επιδεικνύει την αξία του.

Το πανό
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη συμπεριφορά του διαιτητή Κοντογιαννίδη, ο οποίος διέκοψε τον αγώνα για σχεδόν επτά λεπτά, με αφορμή το γνωστό πανό που είναι αναρτημένο στα κιγκλιδώματα των θυρών 5 και 6 και αναγράφει – πολύ σωστά – «Κωστάκη, ρίξε μας αν τολμάς να δούμε ποιος θα πέσει». Η διοίκηση του ΠΑΟΚ, απολύτως ορθά πράττοντας, αρνήθηκε να κατεβάσει το εν λόγω πανό, και τελικά ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά, καθώς βέβαια ενδεχόμενη διακοπή του θα εντασσόταν στα πλέον γελοία επεισόδια της ιλαροτραγωδίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρέπει να σημειώσω ότι η ιστορία αυτή είναι πραγματικά κωμικοτραγική και αναδεικνύει όχι μόνο τη γενικότερη κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και τον πόλεμο που αυτή τη στιγμή μαίνεται εναντίον του ΠΑΟΚ. Το πανό αυτό είναι διατυπωμένο έτσι, που να μην προκύπτει τίποτα το επιλήψιμο ή υβριστικό, και κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας διατάζει να το κατεβάσουμε. Ακόμα όμως κι αν έγραφε «Καραμανλή», αντί για «Κωστάκη», και πάλι δεν θα έπρεπε σε μια χώρα όπου κυριαρχούν η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου και ο ορθός λόγος να δημιουργείται πρόβλημα. Η απόπειρα φίμωσης του λαού του ΠΑΟΚ είναι σοβαρότατο αντιδημοκρατικό ολίσθημα, το οποίο ξεφεύγει από τα στενά ποδοσφαιρικά πλαίσια και αφορά πλέον την κοινωνία των πολιτών στο σύνολό της.

3/11/07

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-1


















ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08

7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις:
Ολυμπιακός
: Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ζεβλάκοφ, Σέζαρ, Ραούλ Μπράβο, Στολτίδης, Λεντέσμα (22΄ Πατσατζόγλου), Γκαλέτι, Τζόρτζεβιτς, Λούα Λούα (57΄ Κωνσταντίνου), Κοβάσεβιτς (78΄ Μήτρογλου)
ΠΑΟΚ: Φερνάντεζ, Σνάουτσνερ (72΄ Λάκης), Χαραλάμπους, Μελίσσης, Μαλεζάς, Μπαλάφας (72΄ Γκονζάλες), Μπαϊάνο, Χριστοδουλόπουλος, Γεωργιάδης, Κωνσταντινίδης, Σάλμον (81΄ Βρύζας)

Σκόρερ: 52΄ Τοροσίδης, 67΄ Κοβάσεβιτς - 42΄ Κωνσταντινίδης

Κίτρινες κάρτες:
74΄ Κοβάσεβιτς - 45΄+ Σνάουτσνερ, 90΄ Χριστοδουλόπουλος, 90΄+ Γεωργιάδης

Μετά από μια θαυμάσια εμφάνιση - παρακαταθήκη για το μέλλον, ο ΠΑΟΚ έχασε τελικά με 2-1 ένα παιχνίδι από το οποίο θα μπορούσε καλλίστως και να είχε αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα. Η ουσία όμως δεν είναι οι βαθμοί, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν ήταν στο πρόγραμμα, αλλά ότι κοίταξε κατάματα το γαύρο και έδειξε την αξία του. Το παιχνίδι κρίθηκε στο πρώτο μισό του 2ου ημιχρόνου, οπότε ο γηπεδούχος ήταν καλύτερος και αιφνιδίασε τον ΠΑΟΚ πιέζοντάς τον με γεμίσματα στη μικρή του περιοχή και ψηλό παιχνίδι. Και τα δυο γκολ του Ολυμπιακού σημειώθηκαν με κεφαλιές και είχαν ως προαπαιτούμενο δικά μας αμυντικά λάθη. Το μεν γκολ της ισοφάρισης προήλθε από στημένη φάση και λάθος μαρκαρίσματα των αμυντικών μας (ξέφυγε μόνος ο Τοροσίδης), το δε γκολ του Κοβάσεβιτς προήλθε από καινοφανές λάθος Μαλεζά (δεν πήδηξε καθόλου - ίσως του έκανε φάουλ ο παμπόνηρος Σέρβος) και Φερνάντεζ, ο οποίος αποφάσισε να πραγματοποιήσει έξοδο, πράγματι βγήκε εγκαίρως, πήρε θέση, αλλά για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία δεν άπλωσε εγκαίρως τη χερούκλα του, με αποτέλεσμα να προλάβει να βάλει το κεφάλι του ο Σέρβος, πράγμα αδιανόητο, να είσαι δυο μέτρα ύψος, να έχεις το δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις και τα χέρια σου, και να χάνεις τη διεκδίκηση - αν είναι ποτέ δυνατόν! Πρέπει πάντως να δεχτούμε ότι τα λάθη είναι κομμάτι του ποδοσφαίρου, και όποιος θέλει να μην πληρώνει τα λάθη του καλά θα κάνει πολύ απλά να μην κλείνεται στην άμυνά του.

Κάποια άλλα σημεία στα οποία θα ήθελα να σταθώ είναι τα εξής:

Στη θαυμάσια προσπάθεια του παμπόνηρου και πολύπειρου Σάλμον στο 19΄, που εκμεταλλεύτηκε λάθος του Σέζαρ και βγήκε τετ-α-τετ με το Νικοπολίδη. Ο Σέζαρ, σε μια κίνηση απελπισίας, αλλά και θράσους, τον τράβηξε από τη φανέλα. Ο Σάλμον θα μπορούσε να πέσει κάτω και να διεκδικήσει με πολύ καλές πιθανότητες ένα καταφανέστατο πέναλτι, αντ' αυτού προτίμησε όμως να παραμείνει όρθιος και να τελειώσει υπό δυσμενείς συνθήκες την προσπάθεια - ο Νικοπολίδης απέκρουσε τελικά. Έδειξε έτσι το ορθό ποδοσφαιρικό ήθος, το οποίο έχει επικρατήσει σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη πλην Ελλαδιστάν, όπου ο κάθε πικραμένος και κουτοπόνηρος βουτάει με το παραμικρό μέσα στην μικρή περιοχή για να κερδίσει πέναλτι, υπό τις ευλογίες του κάθε άσχετου Βαρούχα. Έτσι όμως δεν μπορεί ποτέ να πάει μπροστά το δύσμοιρο ποδόσφαιρό μας.

Στην πρώτη επίδειξη πραγματικής ποδοσφαιρικής ευφυίας από τον Φερνάντο Σάντος, από τότε που πρωτοκάθησε στον πάγκο της ομάδας μας. Αριστουργηματικό στήσιμο, αλλά και αλλαγές για πολύ ψαγμένους - ομολογώ πως με αιφνιδίασε πλήρως - με μοναδικό σκοπό το διπλό. Όπως δηλαδή πρέπει πάντα να αγωνιζόμαστε. Για τη νίκη και μόνο για τη νίκη.

Στην απόδοση του Μπετατζή, ο οποίος ελπίζω κι εγώ μαζί μ' αυτόν, να τράβηξε την προσοχή των γηπεδούχων καθώς και άλλων ενδιαφερομένων, ώστε να πιάσει μια καλή τιμή στο ποδοσφαιρικό παζάρι και να σηκωθεί να φύγει αποδίδοντάς μας ένα υψηλό ποσό. Έδειξε τη μεγάλη του στόφα, αλλά δεν κάνει για τον ΠΑΟΚ, γιατί τέτοιοι χαρακτήρες να μας λείπουν. Δεν τον έχουμε ανάγκη. Η θέση του blog είναι γνωστή (βλ. λ.χ. εδώ ή εδώ), ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα με αρχές, είναι υπεράνω προσώπων και δουλεύει σε βάθος χρόνου. Ο Μπετατζής παίζει μόνο για τον εαυτό του και αποτελεί κακό παράδειγμα. Μπορεί κάποιοι να δυσανασχετούν με αυτά που γράφω, αλλά μακροπρόθεσμα θα δικαιωθώ. Ας πουληθεί τώρα το Δεκέμβριο που θα πιάσει και καλή τιμή. Έχει κι αλλού πορτοκαλιές.

Στην ηγετική εμφάνιση Μπαϊάνο. Μιλάμε για παίκτη-λαχείο. Εκτός των καθαρών ποδοσφαιρικών του προσόντων, το λέει κι η ψυχούλα του. Μπράβο του για όλα, καθώς και για τη φυσική του κατάσταση, που ήταν η κορυφαία του γηπέδου.

Στην εκπληκτική επανεμφάνιση Σνάουτσνερ. Το δεξί άκρο της άμυνάς μας θωρακίζεται, και συνειδητοποιούμε όλοι πόσο σημαντική ήταν η απουσία του τόσο καιρό.

Θέλω τέλος να στείλω ένα μήνυμα συμπαράστασης στον τερματοφύλακά μας, ο οποίος εκτός μίας περίπτωσης πραγματοποίησε υπέροχη εμφάνιση. Ντάνι ψηλά το κεφάλι, δεν φταις εσύ, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Θα πρέπει συλλογικά να δουλέψουμε για να μην εκθέτουμε την άμυνά μας σε τόσους κινδύνους. Dani you did a great job and we love you. Keep on fightin' and next time you'll be perfect. We are proud of you.

ΠΑΟΚΑΡΑ ΟΛΕ!

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ 2ου ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ

Λιγότερο καλοί παρουσιαστήκαμε στο δεύτερο ημίχρονο του δύσκολου ντέρμπι στο Καραϊσκάκη, με αποτέλεσμα να χάσουμε τελικά τον αγώνα με 2-1. Παρόλ’ αυτά, η συνολική εικόνα της βραδιάς είναι θετική, αποδείξαμε ότι είμαστε μεγάλη ομάδα, κοιτάξαμε κατάματα τον γαύρο ως οφείλαμε, πιάσαμε θαυμάσια απόδοση κατά διαστήματα, και – το σημαντικότερο όλων – διεκδικήσαμε τη νίκη μέχρι το τελευταίο λεπτό. Όπως σημείωσα και στην ανάπαυλα, είμαστε σε κάθε περίπτωση οι μεγάλοι κερδισμένοι της βραδιάς, καθώς δείξαμε προς όλους τους ενδιαφερόμενους την πραγματική μας αξία και αφήσαμε παρακαταθήκη για το μέλλον, σε αντίθεση με το γαύρο, που του βγήκε η γλώσσα για να μας κερδίσει 2-1 με την ψυχή στο στόμα και θα πάει στο δύσκολο ματς με τη Ρεάλ σαν τη βρεγμένη γάτα.

Το κλειδί για την τελική έκβαση του αγώνα αποδείχτηκε πως ήταν ένας παράγοντας που ομολογώ πως προσωπικά δεν περίμενα. Εννοώ το ψηλό παιχνίδι, με το οποίο ο γαύρος μετέφερε το παιχνίδι μέσα στην περιοχή μας με ψηλοκρεμαστές σέντρες και πήρε τις κεφαλιές που ήταν απαραίτητες για να σκοράρει δυο φορές, παρά το ότι τόσο το κεντρικό αμυντικό μας δίδυμο των Μελίση-Μαλεζά, όσο και ο τερματοφύλακάς μας Ντάνι Φερνάντεζ υποτίθεται πως φημίζονται για τις ικανότητές τους στις εναέριες μονομαχίες.

Πρέπει πάντως να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, είμαστε ευχαριστημένοι και – πλέον – δικαιολογημένα αισιόδοξοι για τη συνέχεια.

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ 1ου ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ

Ουράνια εμφάνιση

Καταπληκτική απόδοση έχει πιάσει ο ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια του 1ου ημιχρόνου του δύσκολου ντέρμπι στο Καραϊσκάκη. Μελετημένα και επιστημονικά στημένος μέσα στον αγωνιστικό χώρο, με υπέροχη κίνηση τόσο στο κλείσιμο των διαδρόμων, όσο και στην γρήγορη ανάπτυξη, με πάρα πολύ αποτελεσματικές προσωπικές επεμβάσεις, με αυτοσυγκέντρωση, αλλά και πάθος έχει καθυποτάξει απόλυτα δίκαια τον γάβρο με 0-1. Σκόρερ ο πάντα πονηρά κινούμενος Κωνσταντινίδης, μετά από πανέξυπνη προσωπική ενέργεια και "συστημένη" σέντρα του Μπετατζή, ο οποίος συγκαταλέγεται απόψε στους κορυφαίους, μαζί με τους Σνάουτσνερ (το απόλυτο – δεν περνάει τίποτα - δεξί μπακ), το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Μελίσση-Μαλεζά και τον Σάλμον. Έχω την πεποίθηση ότι η ομάδα θα κρατήσει το αποτέλεσμα, ό,τι και να γίνει τελικά όμως, είμαστε ήδη οι νικητές της βραδιάς.