7/1/08

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1ου ΓΥΡΟΥ

Οι πρώτες 15 αγωνιστικές πέρασαν, βρισκόμαστε στα μέσα ακριβώς του πρωταθλήματος, όλοι έχουν αναμετρηθεί από μία φορά με όλους, «πρωταθλητής χειμώνα» αναδείχτηκε ο Ολυμπιακός, και μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη ανασκόπηση των όσων έγιναν.

Το κυνήγι του τίτλου

Όσον αφορά τον τίτλο, η βαθμολογία δείχνει ότι θα είναι υπόθεση των τριών του Κέντρου. Τον Ολυμπιακό των 34 βαθμών ακολουθούν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ με 33, και η εξέλιξη προβλέπεται αγωνιώδης.

Ο Ολυμπιακός δείχνει φέτος ένα διαφορετικό πρόσωπο, πολύ πιο σύγχρονο, η πορεία του στην Ευρώπη το αποδεικνύει, διαθέτει παίκτες διεθνούς κλάσης, στο πρωτάθλημα όμως δείχνει κάπως χαλαρός, κάπως υπερβολικά «χορτάτος», κι αυτό ίσως του στοιχίσει.

Η ΑΕΚ, μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα έκανε κοιλιά, και δείχνει να κρατιέται με νύχια και με δόντια. Η γνώμη μου είναι ότι δεν διαθέτει τόσο καλή ομάδα, και τη σώζει κυρίως το πάθος της και η δίψα που έχει για τον τίτλο. Είναι πάντως σημαντικό ότι έχει στο 2ο γύρο 9 παιχνίδια στην έδρα της και μόνο 6 εκτός.

Ο Παναθηναϊκός είναι το «σιγανό ποτάμι» του 1ου γύρου, ομάδα που δεν γεμίζει το μάτι, παίρνει όμως το αποτέλεσμα, έστω και με την ψυχή στο στόμα στο 90΄. Αυτή όμως η κωλοφαρδία λογικό είναι κάποια στιγμή να σταματήσει. Το μόνο που μπορεί να κάνει η ομάδα αυτή είναι να εκμεταλλευτεί τον σκυλοκαβγά Ολυμπιακού-ΑΕΚ για να χωθεί σφήνα ανάμεσά τους στη 2η θέση.

Η μάχη του ΟΥΕΦΑ

Στη λεγόμενη «μάχη του ΟΥΕΦΑ» η μεγάλη έκπληξη είναι βέβαια ο Αστέρας Τρίπολης, που βρίσκεται στην 4η θέση με 28 βαθμούς, 5 περισσότερους από τον ΠΑΟΚ και μόλις 5 βαθμούς λιγότερους από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό! Πραγματικά εντυπωσιακή συγκομιδή, που οφείλεται κυρίως στα 9 παιχνίδια που έπαιξε ο Αστέρας μέσα στην Τρίπολη, και στις 4 νίκες που έκανε εκεί μέσα εναντίον των τεσσάρων μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο 2ος γύρος προβλέπεται βέβαια πολύ δυσκολότερος για τον Αστέρα, ο οποίος θα βγει 9 φορές από το κάστρο του, και θα έχει να αντιμετωπίσει όλους τους μεγάλους εκτός έδρας. Οι 28 του βαθμοί αποτελούν όμως σημαντική παρακαταθήκη, και η ομάδα πρέπει να προσεχτεί.

Ο Άρης βρίσκεται στην 5η θέση με 25 βαθμούς, θέση που οφείλεται κυρίως στις 4 εκτός έδρας νίκες που έχει πετύχει. Θα έχει όλα τα ντέρμπι εκτός έδρας, και θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να διατηρήσει τη θέση του αυτή, που είναι και η τελευταία που οδηγεί στα κρίσιμα και χρυσοφόρα play-off.

Ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην 6η θέση με 23 βαθμούς και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Αν λάβουμε υπόψη μας μόνο τα εντός έδρας παιχνίδια των ομάδων, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στη 2η θέση, με 7 νίκες, μία ισοπαλία και καμία ήττα. Παραμένει αήττητος στο γήπεδό του μαζί με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Λάρισα. Αν πάλι λάβουμε υπόψη μας μόνο τα εκτός έδρας παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ τερματίζει τελευταίος (!), με μόνο μία ισοπαλία και 6 ήττες. Είναι η μοναδική ομάδα, μαζί με τη Βέροια και την Ξάνθη που δεν έχει πετύχει ακόμα νίκη εκτός έδρας, ενώ ακόμα κι αυτές οι δύο ομάδες έχουν αποσπάσει τουλάχιστον από δύο ισοπαλίες. Αυτή η μαγική εικόνα οφείλεται εν πολλοίς σε μια ιδιαιτερότητα του φετινού προγράμματος. Συγκεκριμένα, μπορούμε να πούμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει παίξει στην έδρα του με τις 8 πιο αδύνατες ομάδες του πρωταθλήματος, ενώ έχει αντιμετωπίσει εκτός έδρας τις 7 ισχυρότερες. Το θετικό για τον ΠΑΟΚ είναι ότι στον 2ο γύρο θα έχει όλα τα ντέρμπι μέσα στην Τούμπα, ενώ εκτός έδρας θα κληθεί αντιμετωπίσει τους λεγόμενους μικρούς, αυτούς δηλαδή που έχει τη δυνατότητα να κερδίσει. Θεωρητικά τίποτα δεν εμποδίζει τον ΠΑΟΚ στο 2ο γύρο να πετύχει το απόλυτο 15 στα 15! Δεν υπάρχει παιχνίδι που να μην μπορεί να το κερδίσει. Σε κάθε περίπτωση θα περίμενα από την ομάδα να κερδίσει τουλάχιστον 5 παιχνίδια εκτός έδρας, 2 από τους τρεις «μεγάλους» των Αθηνών στην Τούμπα, και φυσικά (πολύ κρίσιμο αυτό) Άρη και Τρίπολη. Να καταφέρει επίσης να διατηρήσει το αήττητο της Τούμπας. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να τερματίσουμε μέσα στις 5 πρώτες θέσεις, γιατί στα play-offs θα κριθεί η υπόθεση «Ευρώπη», και έχει τεράστια σημασία να μπορέσουμε να είμαστε του χρόνου εκεί. Θα είναι μια σειρά από ντέρμπι στα οποία όλα μπορούν να συμβούν, και σε κάθε περίπτωση θα προσφέρουν μια πρόσθετη πηγή μεγάλων εσόδων για το ταμείο μας.

Μια θέση στα play-offs θα διεκδικήσει με λιγότερες πιθανότητες και ο Πανιώνιος, ο οποίος βρίσκεται στην 7η θέση με 22 βαθμούς. Θεωρώ ότι δεν θα το καταφέρει.

Ατρόμητος με 21 και Ξάνθη με 18 βαθμούς αποτελούν το γκρουπ των μεσαίων, αδιάφορων ομάδων, ενώ όλες οι υπόλοιπες ομάδες θα αγωνιστούν για τη σωτηρία.

Ο αγώνας για τη σωτηρία

Το τέλος του 1ου γύρου βρήκε στις θέσεις που οδηγούν στη β΄ Εθνική τον Εργοτέλη (τελευταίος με 9 βαθμούς), το Λεβαδειακό (προτελευταίο με 12 βαθμούς) και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς με 13 βαθμούς. Θεωρώ ότι ο Εργοτέλης πάρα πολύ δύσκολα θα αποφύγει τον υποβιβασμό, δεν ξέρω καν αν το πιστεύει, από κει και πέρα όμως θα γίνει μεγάλη μάχη, γιατί Βέροια και ΟΦΗ βρίσκονται μόλις ένα βαθμό πάνω απ’ τη ζώνη υποβιβασμού, και θα έχουν πρόβλημα. Λεβαδειακός και Βέροια είναι κατά τη γνώμη μου πιθανότερη υποψήφιοι να ακολουθήσουν τον Εργοτέλη, ΟΦΗ και Απόλλων Καλαμαριάς θα πρέπει όμως να προσπαθήσουν πάρα πολύ. Λάρισα και Ηρακλής βρίσκονται λίγο πιο πάνω, στους 15 βαθμούς. Η Λάρισα έχει πιο ευνοϊκό πρόγραμμα στο 2ο γύρο και αναμένεται να ξεκολλήσει από τον πάτο της βαθμολογίας, ο Ηρακλής όμως είναι το μεγάλο ερωτηματικό, και πολλά θα κριθούν γι’ αυτόν από τα «πειράματα» του Φερέρ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Takola,
to 15 sta 15 den mou fenete toso dyskolo. Den einai eukolo alla einai efikto... Kamia metagrafoula re gamoto... na enisxisoume amyna kai kentro... Telika ap'oti fenete ton Postiga 8a ton paroun oi vazeloi. Telos panton 8eoro oti stin 8esi tou exoume paixtes pou apodidoun.

Panagiotis

oKyrios είπε...

Ρε σείς τι 15 στα 15 διαβάζω και τρελλαίνομαι...Προσπαθώ να βρώ απο πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία.
Με το μισό γκόλ που βάζουμε στην Τούμπα και γυρνάμε 11 εναντίον 10 στην άμυνα να το κρατήσουμε μέσα στο γήπεδο μας?
Πώς θα γίνουν οι 5 εκτός έδρας νίκες αφού ούτε φάση δε κάνουμε εκτός. Μακάρι να βγώ ψεύτης αλλά κατεβάστε λίγο τον πήχυ δεν είναι η ομάδα τώρα για τέτοια πράγματα

takola είπε...

Παναγιώτη, δεν είναι δυνατό να κάνουμε 15 στα 15. Είναι όμως γεγονός ότι από δω και πέρα θα ξεκινάμε να νικήσουμε όλα τα παιχνίδια. Τα παιχνίδια που μπαίνεις με τη νοοτροπία του χαμένου πέρασαν.

Η θέση στην οποία χρειαζόμαστε ενίσχυση είναι του αμυντικού χαφ. Αν βρεθεί εκεί ένας κάλος παίκτης, αισθητά καλύτερος απ' όλους τους παίκτες που ήδη έχουμε, και αν δεν χτυπηθούμε από τραυματισμούς, η ομάδα θα μεταμορφωθεί προς το καλύτερο.

takola είπε...

Κύριε, η αισιοδοξία και η νοοτροπία νικητή επιβάλλονται. Φυσικά 15 στα 15 δεν μπορούμε να κάνουμε, μπορούμε όμως να πετύχουμε 5 εκτός έδρας νίκες (έχουμε όλα τα λιμά εκτός), αλλά και να κρατήσουμε το αήττητο της Τούμπας - γιατί όχι;

Ανώνυμος είπε...

Paidia,
eeee.. nai, isws paraferthikame ligo. Psyhologikws pantos den eimai proetimasmenos gia otidipote ligotero apo 15 sta 15, ante varia varia gia 14 sta 15. H mpala einai stroggyli, ola ginontai. An den mpoume gia 15 sta 15 tote eimaste xamenoi apo xeri.

Filika,
Panagiotis

takola είπε...

Πάει το 15 στα 15, πάει και το αήττητο της Τούμπας, παλικάρια...

Δεν πειράζει. Όπως γράφω και στη σχετική καταχώρηση, αυτή η ήττα δεν θα κοστίσει.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΠΛΟ ΣΤΗ ΓΡΙΑ

palalos είπε...

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΛΕΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ..
ΩΡΑΙΟ BLOG, ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΣΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ!