19/1/08

ΑΧ, ΦΕΡΝΑΝΤΟ



Αγαπητέ Φερνάντο Σάντος,

Είσαι ένας προπονητής με όνομα τέτοιο που αρμόζει στον ΠΑΟΚ μας, είσαι προσωπική επιλογή του Θόδωρου, είσαι ένας σοβαρός και τίμιος άνθρωπος. Σε τιμώ και σε σέβομαι. Πρέπει όμως να ξέρεις ότι σε όλα υπάρχουν ορισμένα όρια. Ακόμη και στην ειλικρίνεια. Έχε υπόψη σου, αγαπητέ Φερνάντο, ότι ο Θόδωρος δεν σ’ έφερε στον ΠΑΟΚ μ’ αυτό τον παχυλότατο μισθό για να διεξάγεις κάποια αυτοψία στην ομάδα και να εκδώσεις πραγματογνωμοσύνη. Δεν σ’ έφερε καν για να μας λες την «αλήθεια» κάθε Παρασκευή σ’ αυτές τις «καθιερωμένες» συνεντεύξεις τύπου που δίνεις (πού να μη τις έδινες) και να μας ανοίγεις τα μάτια. Σ’ έφερε για να πέσεις με τα μούτρα στη δουλειά, να προπονείς την ομάδα και να την κάνεις να κερδίζει. Από τη στιγμή που δέχτηκες την τιμητική πρόταση του Θόδωρου, σημαίνει πως αποδέχτηκες και την πρόκληση… ΦΕΡΝΑΝΤΟ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ; Δώσε πρώτ’ απ’ όλα στον εαυτό σου την απάντηση. Κι αν είναι θετική, τότε θα χαιρόμαστε όλοι μας να σε βλέπουμε και να σε καμαρώνουμε στον πάγκο της ΠΑΟΚΑΡΑΣ μας. Αν είναι αρνητική, τότε φαντάζομαι ότι δεν θα διστάσεις ούτε στιγμή να ανοίξεις την πόρτα και να αποχωρήσεις σαν κύριος και σαν φίλος.

Αγαπητέ Φερνάντο,
Δεν είσαι καινούριος στην Ελλάδα, κι ούτε απέχει η ιδιοσυγκρασία του λαού σου τόσο πολύ από τη δική μας. Μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ, ΦΕΡΝΑΝΤΟ. Η ΓΛΩΣΣΑ ΚΟΚΑΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΟΚΑΛΑ ΤΣΑΚΙΖΕΙ. Το ξέρεις ότι οι ποδοσφαιριστές δεν είναι παρά νεαρά παιδιά με πολύ ευάλωτη ψυχολογία. Οι μεταπτώσεις στην απόδοσή τους είναι μεγάλες. Εσύ τι ακριβώς θέλεις, Φερνάντο; Να τους βλέπεις στα πάνω τους, ή μήπως στα κάτω τους, ώστε να αποδεικνύουν την άποψή σου ότι δεν αξίζουν κι ότι είναι σαρδέλες; Γιατί αυτό δήλωσες, Φερνάντο:

«Για να είναι μεγάλος ο ΠΑΟΚ, χρειάζεται 6-7 παίκτες μεγάλης ποιότητας. Αυτή τη στιγμή έχουμε μεγάλο όνομα, μεγάλο κόσμο αλλά μέτρια ομάδα. Είναι σα να είμαστε μια μεγάλη ονομαστή οικογένεια, στο τραπέζι να έχουμε σαρδέλες και να λέμε ότι έχουμε αστακούς. Θέλει ο κόσμος να βλέπει σαρδέλες και όχι αστακό; Με αυτή την ποιότητα ο ΠΑΟΚ ποτέ δε θα τερματίσει στη 2η, 3η, ή 4η θέση. Πολύ δύσκολο θα είναι και το να μπούμε στα πλέι οφ».

Αυτά που δήλωσες δημοσίως, Φερνάντο, τα γνωρίζουμε. Αλλά ΔΕΝ τα λέμε. Εσύ γιατί ένιωσες την ανάγκη να τα πεις, Φερνάντο; Ψάχνεις μήπως για την έξοδο; Ή μήπως προσπαθείς να βγάλεις άχρηστους όλους τους παίκτες μας; Με 6-7 παίκτες μεγάλης ποιότητας, Φερνάντο, παριστάνει μέχρι κι ο Τάκης Λεμονής τον προπονητή, Φερνάντο, δεν χρειάζεται μεγάλο κι ακριβοπληρωμένο όνομα απ’ το εξωτερικό. Και τις σαρδέλες τις βλέπουμε, Φερνάντο, δεν είμαστε τυφλοί. ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΑΓΑΠΑΜΕ. Κι ευχαριστούμε το Θεό που μας τις έφερε στο τραπέζι μας, γιατί αλλιώς θα πεθαίναμε της πείνας. Δεν τις καταφρονούμε.

Αγαπητέ Φερνάντο,
Ομολογώ πως δεν γνωρίζω την ιστορία της πατρίδας σου της Πορτογαλίας. Φαντάζομαι όμως πως θα είναι δοξασμένη. Εδώ στην Ελλάδα, Φερνάντο, γιορτάζουμε κάθε χρόνο την Επανάσταση του ’21. Τότε που μια χούφτα ξυπόλητοι Έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον μιας Αυτοκρατορίας. Όλοι οι «αντικειμενικοί» παρατηρητές, όλοι οι ξένοι, οι Δυτικοί, οι ορθολογιστές, τους συμβουλεύανε να μην το κάνουν. Αυτοί όμως, με «τρέλα και κορδέλα», προχώρησαν. Και τα κατάφεραν. Και η Ελλάδα το 2004 βγήκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Φερνάντο. ΚΙ ΕΣΥ ΜΑΣ ΛΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΠΟΤΕ 4ΟΙ, ΡΕ ΦΕΡΝΑΝΤΟ;;;

Αγαπητέ Φερνάντο,
Θα το έχεις ίσως σκεφτεί κι εσύ, ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα φαινόμενο που υπερβαίνει τη λογική. Μέσα στον αγωνιστικό χώρο επιδρούν τόσοι και τόσοι αστάθμητοι παράγοντες! Αλλά και στις κερκίδες, πόσο τρελό κι ανεξήγητο δεν είναι να παθιάζονται τόσες χιλιάδες κόσμου με μια ομάδα! Όλοι αυτοί οι «τρελοί» να ζουν και ν’ αναπνέουν για μια ποδοσφαιρική ομάδα! Για έντεκα μαντράχαλους που κυνηγούν μια μπάλα… Κι όμως! Πάνω σ’ αυτό τον παραλογισμό βασίζεται όλη η γοητεία του ποδοσφαίρου. Πάνω σ’ αυτό τον παραλογισμό βασίζεται και όλη η δύναμη του ΠΑΟΚ. Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι, Φερνάντο, ότι χώρος για στυγνή λογική δεν υπάρχει και πολύς. Ούτε και για ακόμα πιο στυγνή ειλικρίνεια. Υπάρχει χώρος μόνο για αγάπη, για πίστη, και για σκληρή δουλειά. Αυτά περιμένουμε από σένα. Ελπίζουμε να μην μας απογοητεύσεις…

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Exoume oloi ma8ei kai xrisimopioume tin leksi "poiotita". Se simio na tin paralilizoume me astakous ke sardeles... 8elo na ma8w ton orizmo aftis tis leksis. Kai vazw stixima oti o ka8e enas exei ta dika tou metra kai sta8ma gia to ti esti "piotia". Telos panton. Kapios proponitis pou to onoma tou mou diafevgei eipe: "Den katalaveno giati polloi antimetopizoun to podosfairo san gegonos zois kai 8anatoy, eno einai kati poly pio sovaro". Kai emeis to kaname astakous kai sardeles. Kai ta dio einai fisika akraioi xaraktirismoi, alla opos eipes file Takola, poso 8a epireasoun tous paixtes?
Oi sardeles antloun tin dinami tous apo to na einai oles mazi, enomenes, ena terastion kopadi. Etsi fenontai san mia megali maza, akros apilitiki, tin opoia polla alla psaria tin apofevgoun. Isws kai oi dikes mas oi sardeles na fenontai apilitikes...
Kai simfono apolitos, sigoura 6-7 megaloi kai ftasmenoi paixtes mporoun oxi ton Lemoni, mporoun kai ton Alefanto na kanoun proponiti.

Filokws,
me piesi sto kokkino,
Panagiotis

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά τα είπε ο Σάντος αδερφέ.Επιτέλους και κάποιος που είπε την αλήθεια στον κόσμο.Τόσα χρόνια χαϊδεύαμε τα αυτιά των παλτών που είχαμε στην ομάδα.Οποιοι δεν μπορούν...τον ΠΟΥΛΟ!!!Φτάνει πια με τα αιώνια ταλέντα στον ΠΑΟΚ.Αν έχουν εγωϊσμό ας τον δείξουν στο γήπεδο.
Τόσο καιρό κάποιοι φώναζαν γιατί δεν βγαίνει να πεί την αλήθεια.Τώρα που την είπε το κράζουν γιατί λέει οτι κάνει κακό.Αυτή είναι η αλήθεια και σε όποιον αρέσει!

takola είπε...

Αδελφέ Αποστόλη,
του προπονητή δουλειά δεν είναι να ανοίγει τα μάτια στον κόσμο. Αυτή είναι δουλειά των δημοσιογράφων. Και της παιδείας. Ο προπονητής είναι για να προπονεί την ομάδα και να παίρνει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, δεν μπόρεσα να κοιμηθώ χθες (δες τι ώρα έγραφα...) Νομίζω ότι ο κύριος Φερνάντο άνοιξε την πόρτα της εξόδου, και αν το καλοκαίρι δεν του φέρουν τους παικταράδες που θέλει, τον βλέπω φευγάτο.