6/1/08

ΠΑΟΚ - Λάρισα 1-0



ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08

15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις:
ΠΑΟΚ
: Φερνάντες, Σνάουτσνερ, Χαραλάμπους, Μελίσσης, Κνολ, Μπαλάφας, Γεωργιάδης, Μπαϊάνο, Σάλμον (89΄ Ορφανός), Χριστοδουλόπουλος (81΄ Βρύζας), Λάκης (90΄ Ηλιάδης)

Λάρισα: Κοτσόλης, Γκαλίτσιος, Νταμπίζας, Κώτσιος, Βενετίδης (90’+2’ Ιγκλέσιας), Σαρμιέντο, Κυριακίδης (60’ Κόζλεϊ), Φωτάκης, Αλεξάνδρου, Καλαντζής (78’ Μπαχράμης), Μπακαγιόκο.

Γκολ: Χριστοδουλόπουλος 15΄

Κάρτες:
Κόκκινες: Φωτάκης 72΄
Κίτρινες: 70΄ Χαραλάμπους, 88΄ Μπαϊάνο - 74΄ Μπακαγιόκο


Δίκαια νίκη σε μια Τούμπα μπετόν-αρμέ


Αποδίδοντας ένα αρκετά καλό ποδόσφαιρο, το οποίο άφησε υποσχέσεις για ένα καλύτερο 2008, ο ΠΑΟΚ κέρδισε απολύτως δίκαια μια αξιόμαχη Λάρισα και έδειξε ότι η Τούμπα φέτος είναι φρούριο, ένα άπαρτο κάστρο μπετόν-αρμέ που πολύ δύσκολα θα πέσει. Ο 1ος γύρος τέλειωσε νικηφόρα κι ελπιδοφόρα, ο ΠΑΟΚ είναι έκτος στη βαθμολογία, σε επαφή όμως με την τέταρτη θέση η οποία δικαιωματικά του ανήκει, και μετρά 7 νίκες και μία ισοπαλία στην Τούμπα. Είναι δε μία από τις τέσσερις ομάδες του πρωταθλήματος που παραμένουν αήττητες στην έδρα τους, οι άλλες τρεις είναι ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η Λάρισα.

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε δίκαια γιατί διέθετε σήμερα μια αρκετά αποτελεσματική και γρήγορη ανάπτυξη, δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες, ενώ στα μετόπισθεν, παρά τα επιμέρους λάθη, δεν επέτρεψε στον αντίπαλο να γίνει ιδιαίτερα απειλητικός.

Κλειδί της νίκης, όπως και κάθε φετινής νίκης, ήταν βέβαια η γρήγορη ανάπτυξη από τα άκρα, στοιχείο που αποτελεί το θεμέλιο λίθο της προπονητικής φιλοσοφίας του Φερνάντο Σάντος. Για να βγει όμως η μπάλα στους ταχύτατους και τεχνίτες Λάκη και Γεωργιάδη, απαραίτητο ήταν να δουλέψει κατάλληλα το κέντρο, με τους Μπαϊάνο, Μπαλάφα, και Χριστοδουλόπουλο. Ήταν η καλή απόδοση αυτής της τριπλέτας, και ιδιαίτερα των δύο τελευταίων, που έδωσε την αναγκαία ώθηση για τη νίκη. Για να γίνω πιο αναλυτικός, αυτό που απαιτείται από τους κεντρώους είναι: α) να μαρκάρουν ανηλεώς για να κερδηθεί η κατοχή της μπάλας, β) να βρίσκονται κοντά στους αμυντικούς και γενικά κοντά στην μπάλα για να την πάρουν και να την πασάρουν μπροστά, και γ) να πασάρουν γρήγορα και εύστοχα, κυρίως προς τους ακραίους επιθετικούς. Αυτό μέχρι τώρα μόνο ο Μπαϊάνο έδειχνε να το προσπαθεί συνειδητά, και όχι πάντα με επιτυχία. Ο Μπαλάφας έδειχνε λίγο νωθρός, ενώ ο Χριστοδουλόπουλος ήταν τεμπέλης κι ατομιστής. Από τη στιγμή που βελτιώθηκε ο Χριστοδουλόπουλος, παίκτης με σημαντική ποιότητα, κι ανέβηκε στο β΄ ημίχρονο και ο Μπαλάφας, ήταν επόμενο η ομάδα να αναπτυχθεί σωστά και να δημιουργήσει φάσεις μπροστά στα αντίπαλα καρέ.

Η περίπτωση Μπαλάφα
Θα σταθώ λίγο ακόμα ατομικά στους τρεις αυτούς παίκτες, αρχίζοντας από τον Σωτήρη Μπαλάφα. Ο Σωτήρης είναι ένα από τα νέα παιδιά, ηλικίας εικοσιένα μισό, ένα σημαντικό ταλέντο που αγωνίζεται σε μια νευραλγική θέση, και γι' αυτό έχω ασχοληθεί επανειλημμένα μαζί του. Η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για ποδοσφαιριστή μεγάλων δυνατοτήτων, και αυτό το έδειξε στο β΄ ημίχρονο του σημερινού αγώνα, οπότε κι ανέβασε σημαντικά την απόδοσή του, μάρκαρε πολύ πιο πιεστικά και πολύ πιο ψηλά μέσα στον αγωνιστικό χώρο, έβαζε πιο δυνατά και πιο γρήγορα το πόδι του στη φωτιά, ζητούσε την μπάλα και έπαιρνε επιθετικές πρωτοβουλίες. Η εμφάνισή του αυτή αποδεικνύει ότι αποτελεί πράγματι ένα κεφάλαιο για τον ΠΑΟΚ, αποδεικνύει όμως παράλληλα ότι ο παίκτης έχει σοβαρό πρόβλημα νοοτροπίας, κι αν δεν αλλάξει τρόπο σκέψης θα χρειαστεί να αλλάξει ομάδα. Δεν είναι δυνατόν, ρε Σωτήρη, να παίζεις όποτε και όσο σου καπνίσει, και όλο τον υπόλοιπο καιρό να κρύβεσαι μέσα στο γήπεδο και να μην μετέχεις στο παιχνίδι. Δεν είσαι δημόσιος υπάλληλος, και πρέπει να το καταλάβεις. Αν ενδιαφέρεσαι απλά για μια μέτρια καριέρα σε ομάδες που δεν κάνουν πρωταθλητισμό, καλό θα ήταν να έχεις το θάρρος και να το πεις στο Θόδωρο, για να σε παραχωρήσει κάπου αλλού. Αν όμως θέλεις να κάνεις την καριέρα που πραγματικά αξίζεις και μπορείς να κάνεις, με τα πολλά εκατομμύρια και την μεγάλη αγάπη του κόσμου, τότε θα πρέπει να αλλάξεις άρδην τον τρόπο που σκέφτεσαι για τη δουλειά του ποδοσφαιριστή. Η απόφαση είναι στο χέρι σου.

Το "λαχείο" Μπαϊάνο
Ο Μπαϊάνο αντίθετα έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει μέσα στην ομάδα, κι αποτελεί πραγματικά ένα λαχείο για τον ΠΑΟΚ. Το παιδί αυτό δουλεύει πολύ μέσα στον αγωνιστικό χώρο, τρέχει, μαρκάρει, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, διαθέτει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, έχει ντρίμπλα, ταχύτητα, και ξέρει να "κουβαλάει" γρήγορα την μπάλα δίνοντας έντονη επιθετική πνοή στην ομάδα. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω των ιδιαίτερων περιστάσεων της ομάδας του ζητιέται να μαρκάρει αρκετά πίσω, και το σώμα του δεν τον βοηθά καθόλου. Είναι πολύ μικρόσωμος, δεν μπορεί να κερδίσει κεφαλιά, ενώ χάνει αρκετές προσωπικές μονομαχίες λόγω έλλειψης δύναμης και κακής τοποθέτησης σώματος. Επίσης κάνει και αρκετές λάθος πάσες. Σ' αυτούς τους δυο τομείς (τοποθέτηση σώματος και πάσα) πρέπει να επικεντρώσει την προσπάθεια του, και πιστέυω ότι έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης, γιατί είναι 24 ετών και είναι η πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη.

Η "φίρμα" Χριστοδουλόπουλος

Ο Χριστοδουλόπουλος είναι ένα μεγάλο ταλέντο του ελληνικού ποδοσφαίρου, και το ξέρει πολύ καλά και ο ίδιος. Γι΄αυτό μας έκανε κι όλες εκείνες τις μαλαγανιές πέρσι. Σήμερα έδειξε την αξία του, γιατί και τεχνική κατάρτιση διαθέτει, και ταχύτητα, και δυνατό σουτ, και κεφαλιά, και ντρίμπλα. Από τη στιγμή που θα αποφασίσει να μην μας κάνει τη φίρμα, να δουλέψει ομαδικά, να μαρκάρει και να μην κάνει καταχρήσεις στην κατοχή της μπάλας, θα είναι τέλειος.

Κνολ και Σάλμον διακρίθηκαν
Από κει και πέρα αξίζει να σταθούμε στην απόδοση του Κνολ, που δείχνει εδώ και αρκετές αγωνιστικές την σπουδαία αξία του, είναι έξυπνος αμυντικός, με σωστές τοποθετήσεις, εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι, και με ηγετική προσωπικότητα, απ' ό,τι διαπιστώνω. Επίσης στον Σάλμον, εξαιρετικό εργαλείο, κι αυτός πανέξυπνος και ηγετικός, δεν πειράζει που δεν σκοράρει, αρκεί να κερδίζει η ομάδα. Αν τυχόν όμως τραυματιστεί θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, μετά την αποχώρηση και του Βρύζα.

Το αντίο του Ζήση και οι μεταγραφές
Ο Ζήσης μας αποχαιρέτησε εν μέσω αποθέωσης, ήταν συγκινητικές οι στιγμές, ελπίζω να του αφιερώσω μια ξεχωριστή καταχώρηση. Ευελπιστούμε όλοι ότι θα μας βοηθήσει από τη νέα του θέση ώστε να γίνει τώρα το Γενάρη μια καλή μεταγραφή,είτε σέντερ μπακ, οπότε θα απελευθερωθεί ο Μελίσσης για να διεκδικήσει τη θέση του Μπαλάφα, είτε αμυντικού χαφ, για να πάρει κάποιες οργανωτικές πρωτοβουλίες περισσότερες από τον Μπαλάφα, να συμμαζέψει την ομάδα και να της δώσει λίγη αυτοπεποίθηση παραπάνω, γιατί αυτό το θέαμα να μας στριμώχνει τα τελευταία λεπτά ο κάθε τυχόντας μέσα στην έδρα μας δεν είναι ό,τι καλύτερο.

4 σχόλια:

oKyrios είπε...

Σωστά τα βλέπεις Τάκολα.
Και εγώ πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από το κέντρο όπου πρέπει να "δέσουν" αυτοί οι 3 εντελώς διαφορετικοί (και πολύ νεαροί) ποδοσφαιριστές.Έχω όμως την εντύπωση ότι μάς λείπει ο μπαλλαδόρος το 10άρι με την μεγάλη μπαλλιά (δεν είμαι σίγουρος ότι ο Λάζαρος μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο).
Άν υπάρχει κάτι έγκυρο απο τα μεταγραφικά παρακαλώ ενημέρωσε.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

ο Μπαλάφας είναι πολυ καλός ανασταλτικά! Αν βελτιώσει την πάσα του θα είναι πολύ καλος.

takola είπε...

Κύριε, ο Χριστοδουλόπουλος δεν μπορεί να παίξει δεκάρι, μπορούμε όμως να ζήσουμε και χωρίς δεκάρι. Καλό είναι να διαθέτουμε κάποιον παίκτη με μακρινή και ευφάνταστη πάσα ακριβείας, αλλά μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτόν. Ένας ήταν ο Κούδας! Μεγαλύτερη σημασία έχει να βρεθεί κάποιο εξάρι που θα πάρει την μπάλα είτε από τα σέντερ μπακ μας, είτε κλέβοντάς την, και θα δώσει μια καλή πρώτη πάσα, ας είναι και κοντινή. Εκεί πάσχουμε.

Στάθη, ο Μπαλάφας είναι πολύ καλός μόνο όταν θέλει να είναι, δηλαδή πολύ σπάνια. Συνήθως μαρκάρει μόνο χώρο (με πολύ έξυπνο ομολογουμένως τρόπο) και καθόλου παίκτη. Κοινώς, τα ποδαράκια του στην φωτιά ΔΕΝ τα βάζει. Κι αν δεν αλλάξει νοοτροπία, θα χρειαστεί να αλλάξει ομάδα...

Ανώνυμος είπε...

To paixnidi den to eida, to akousa sto radiofono, alla itan katafanero (crystal clear) oti to kentro mas douleve poly oraia.

Symfono gia tin nootropia. Paizei terastio rolo

Panagiotis