27/5/08

ΑΝΤΙΟ ΝΤΑΝΙ!


Παρελθόν αποτελεί για τον ΠΑΟΚ ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ελπιδοφόρα ταλέντα που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα με το Δικέφαλο στο στήθος, ο πορτογάλος τερματοφύλακας Ντάνι Φερνάντες. Ο 25χρονος πορτιέρο είχε εμφανιστεί με δική του πρωτοβουλία στην Τούμπα πριν από πέντε περίπου χρόνια και είχε ζητήσει να δοκιμαστεί. Τα προσόντα του ορθώς διαγνώστηκαν από τους υπεύθυνους, και ο Daniel Marcio Fernandes, αυτός ο σχεδόν δίμετρος γίγαντας, που «σκεπάζει» την εστία και κάνει την μπάλα να «κολλάει» σε οποιοδήποτε μέρος του θηριώδους κορμιού του κι αν τον βρει, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας. Αργότερα, όταν καθιερώθηκε πλέον στην ομάδα, ο Φερνάντες υπέγραψε αναβαθμισμένο συμβόλαιο, που προέβλεπε και ρήτρα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για τη μεταπώλησή του σε άλλη ομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το καλοκαίρι, η διοίκηση Βεζυρτζή απέρριψε ως πολύ φτωχή, πρόταση ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ από την ισπανική Σαντατέρ για αγορά του Φερνάντες. Ακολούθησε ο ερχομός Ζαγοράκη και Σάντος στην ομάδα, με τον οποίο αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες για αγωνιστική βελτίωση του συμπαθούς Ντάνι, καθώς ο Πορτογάλος θεωρήθηκε ο ιδανικός προπονητής που θα αφύπνιζε το θηρίο που κρύβει μέσα του ο νεαρός πορτιέρο. Δυστυχώς, όπως όλοι ξέρουμε, η φετινή χρονιά ήταν χάλια, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί σε αυτή και ο Φερνάντες, ο οποίος δέχτηκε αρκετά γκολ για τα οποία φέρει ευθύνη. Το σίγουρο όμως είναι ότι η φετινή κακή χρονιά δεν μεταβάλλει το γεγονός ότι ο Ντάνι είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα τερματοφύλακα στον ευρωπαϊκό χώρο. Η ηλικία του είναι ακόμα μικρή (οι τερματοφύλακες δεν φτάνουν στην αγωνιστική τους κορύφωση πριν από τα 28 τους χρόνια), τα σωματικά του προσόντα φανταστικά, ενώ είναι γνωστός για την εργατικότητά του και τη θέλησή του για βελτίωση, άσχετα αν στη φετινή χρονιά παρασύρθηκε σε λάθος ατραπούς. Απόδειξη για όλ’ αυτά είναι το γεγονός ότι η Μπόχουμ, μια ομάδα της Μπουντεσλίγκα, έδειξε ενδιαφέρον για να εντάξει τον Φερνάντες στη δύναμή της.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την ΠΑΕ, η πώληση Φερνάντες απ’ ό,τι φαίνεται θα αποφέρει 1,2 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία (άλλες πληροφορίες μιλούν για 1,1 εκατομμύρια), εκ των οποίων μόνο οι 600 χιλιάδες είναι άμεσα καταβλητέες. Προβλέπεται επίσης και ένα ποσοστό από μεταπώληση του Φερνάντες, πιθανόν 17%, αλλά δεν είναι γνωστό αν υπάρχει χρονικό όριο ισχύος του ποσοστού αυτού και ποιο είναι. Κάποιες πληροφορίες θέλαν την Μπόχουμ να το προσφέρει μέχρι το 2010 και τον ΠΑΟΚ να επιδιώκει επέκταση.

Το ρεζουμέ όλων αυτών είναι ότι ο ΠΑΟΚ εξαναγκάζεται σαν τη βρεμένη γάτα σε μια όπως-όπως πώληση ενός από τα πιο σημαντικά περιουσιακά του στοιχεία. Θεωρώ ότι η πώληση αυτή αποκαλύπτει τη δεινή οικονομική θέση της ΠΑΕ, η οποία είναι αναγκασμένη μετά την περσινή χρονιά, κατά την οποία απαξιώθηκε το σύνολο του ρόστερ, να πραγματοποιήσει πλήθος μεταγραφών, οι οποίες βέβαια για να γίνουν χρειάζονται λεφτά. Ήταν μια χρονιά κατά την οποία δεν καταφέραμε να ανεβάσουμε το κασέ ούτε καν του Ντάνι, που είναι ταλεντάρα, κι αναγκαζόμαστε να τον πουλήσουμε με όρους πιθανόν χειρότερους απ’ ό,τι αν τον πουλούσαμε πέρσι. Περιττό δε να τονίσουμε ότι ο Ντάνι αποτελούσε μια μετοχή με προοπτικές τρομακτικής ανόδου, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε περίπτωση που δεν υποστεί σοβαρό τραυματισμό η τιμή του θα εκτοξευθεί μέσα στα επόμενα δυο-τρία χρόνια. Δυστυχώς όμως ο ΠΑΟΚ δεν θα είναι εκεί, για να εκμεταλλευτεί αυτή την εκτόξευση.

Απ' ό,τι φαίνεται, ο διεθνής τερματοφύλακας Κώστας Χαλκιάς, του οποίου το συμβόλαιο με τον Άρη λήγει στις 30 Ιουνίου και μένει ελεύθερος, θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Ντάνι. Ο Χαλκιάς είναι 34 ετών, και θα υπογράψει συμβόλαιο διετούς συνεργασίας, με ετήσιες αποδοχές ύψους 280 χιλιάδων ευρώ. Υπενθυμίζω ότι ο Ντάνι λάμβανε περί της 200 χιλιάδες ετησίως. Τα συμπεράσματα δικά σας. Για μένα πάντως, ο όλος χειρισμός του θέματος δεν συνάδει με ομάδα που έχει οράματα και θέλει να λέγεται μεγάλη. Το σωστό θα ήταν να βρίσκαμε έναν τερματοφύλακα σαν τον Μιχαηλίδη (100 χιλιάδες ζητά ο Σπανός για την παραχώρησή του, απ' ό,τι ακούω, και πιθανόν να πέσουν οι απαιτήσεις του, γιατί η ομάδα του αγωνίζεται πλέον στη β΄ Εθνική) για να αποτελεί αντίβαρο και να προσφέρει ανταγωνισμό στον Ντάνι, και να τον κρατούσαμε τουλάχιστον μια χρονιά ακόμη, για να πάρει την τιμή που του αξίζει στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Τουλάχιστον τα διπλά θα μπορούσαμε να πιάσουμε απ' αυτή την πώληση. Αυτή είναι η γνώμη μου. Μετοχή της οποίας η τιμή έχει πέσει δεν την πουλάς, εκτός κι αν πρόκειται για μετοχή τελειωμένη. Αν όμως πρόκειται για μετοχή της ποιότητας "Ντάνι Φερνάντες" περιμένεις να ξανανέβει. Τέλος πάντων.

Εύχομαι κι εγώ, όπως και κάθε Παοκτσής, στον Ντάνι να είναι πάντα καλά, να αποφύγει τους τραυματισμούς και να πραγματοποιήσει εκεί στη Γερμανία τα όνειρά του.
Ντάνι αγόρι μου σου εύχομαι να κάνεις μια μεγάλη καριέρα, να παίξεις Champion's League, και να είσαι πάντα ευτυχισμένος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: