31/1/08

Στον ΠΑΟΚ ο Γκοραν Γκάβρανσιτς


Ανακοινώθηκε σήμερα η μεταγραφή του 30χρονου διεθνούς Σέρβου κεντρικού αμυντικού της Ντιναμό Κιέβου Γκόραν Γκάβρανσιτς στον ΠΑΟΚ. Ο Γκάβρανσιτς έρχεται δανεικός ως το τέλος της περιόδου με 150 χιλιάδες ευρώ, με οψιόν αγοράς για δυο χρόνια.
Πρόκειται για παίκτη επιπέδου Champion's League, σίγουρα μια κλάση τουλάχιστον πιο πάνω απ' ό,τι διαθέτει αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ, και σε καλή ηλικία.
Οι πληροφορίες μιλάνε για παίκτη με ηγετική προσωπικότητα στην άμυνα, πολύ δυνατό, γρήγορο, καλό στο ψηλό παιχνίδι, αλλά και με επιθετικές αρετές, καλό σουτ, ευχέρεια στο σκοράρισμα (!). Πραγματικό κελεπούρι, θα βοηθήσει άμεσα την ομάδα.

30/1/08

Δανεικός στον Πανσερραϊκό ο Μουμίν


Στον Πανσερραϊκό παραχωρήθηκε δανεικός για έξι μήνες ο Xουσεΐν Mουμίν, αφού τεχνικό επιτελείο και διοίκηση του ΠAOK αποφάσισαν ότι θα ήταν προτιμότερο για τον 21χρονο ποδοσφαιριστή να πάρει αρκετά παιχνίδια στα πόδια του. Στον Πανσερραϊκό αγωνίζονται ήδη ως δανεικοί τρεις παίκτες του ΠAOK (Bοσκόπουλος, Mανουσαρίδης και Tσουλάκος).
Ο Μουμίν είναι 21 ετών και αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2005 από τον Πανθρακικό. Φέτος είχε 6 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, τις περισσότερες σαν αλλαγή.
Θεωρώ ότι είναι μια σωστή κίνηση και ότι, εφόσον δεν αγωνίζονται στον ΠΑΟΚ, και άλλοι νεαροί παίκτες θα πρέπει να δοθούν δανεικοί.

27/1/08

ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 0-1


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08
18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Συνθέσεις:
ΠΑΟΚ:
Φερνάντεζ, Ηλιάδης (59' Χαραλάμπους), Μελίσσης, Μαλεζάς (86' Γκονζάλες), Σνάουτσνερ, Λάκης, Κωνσταντινίδης (59' Ιλιεφ), Μπαϊάνο, Γεωργιάδης, Σάλμον, Χριστοδουλόπουλος.
Παναθηναϊκός: Γκαλίνοβιτς, Νίλσον, Βύντρα, Σαριέγκι, Γκούμας, Μάτος (69' Γκονζάλες), Σαλπιγγίδης (89' Ποστίγκα), Καραγκούνης (69' Σιμάο), Τζιόλης, Ν' Ντόι, Ίβανσιτς.

Κίτρινες κάρτες: Σνάουτσερ / Σαριέγκι

Γκολ: Σαλπιγγίδης 34΄


Ξενέρωμα

Τι να πει κανείς γι’ αυτό το παιχνίδι; Δεν αντέχει σε κριτική. Ο ΠΑΟΚ σερνόταν και έχασε δίκαια. Να ξεκαθαρίσω όμως ότι:

1. Δεν ήταν η αξία του αντιπάλου αυτή που ανάγκασε τον ΠΑΟΚ να παίξει άσχημα. Ο Παναθηναϊκός είχε τα χάλια του, και ήταν μεγάλη ευκαιρία να τον κερδίσουμε. Δηλαδή, αν οι δικοί μας παίκτες είναι σαρδέλες, για τον Σαριέγκι τι να πούμε; Κι όμως, ο Πεσέιρο στηρίζει τους παίκτες του, κι αυτή η μετριότατη ομάδα του βρίσκεται στην 3η θέση, μόλις 2 βαθμούς από την κορυφή. Είναι λοιπόν το δικό μας ντεφορμάρισμα και η κακή ψυχολογία που έφεραν την ήττα. Δεν κέρδισε ο Παναθηναϊκός. Έχασε ο ΠΑΟΚ.

2. Δεν φταίει η χαμηλή ποιότητα των παικτών μας γι’ αυτήν την ήττα. Ο ΠΑΟΚ μπορούσε μ’ αυτό το ρόστερ να κερδίσει. Σαφέστατα. Όπως παίξαμε θαυμάσια μέσα στο Καραϊσκάκη, όπως παίξαμε κάποια καλά παιχνίδια στην Τούμπα, έτσι μπορούσαμε κι απόψε. Άλλωστε, ήταν σαφές ότι δεν υπήρχε κέφι κι αυτοπεποίθηση στην ομάδα. Αυτό έλειπε, όχι η αμιγής ποδοσφαιρική αξία.

3. Έχει στραβώσει το κλίμα στην ομάδα, με βασική αιτία την στάση του προπονητή, ο οποίος έχει απαξιώσει συλλήβδην τους παίκτες. Αυτό σε άλλους λειτούργησε σαν προσβολή, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει το κέφι και το μεράκι τους, σε άλλους έριξε την ψυχολογία με αποτέλεσμα να χάσουν την αυτοπεποίθησή τους και σε άλλους έδωσε το σύνθημα της αδιαφορίας, εφόσον βλέπουν ότι οι μέρες τους στην Τούμπα είναι μετρημένες.

Η απαξίωση αυτή πέρασε σαν μήνυμα και στους φιλάθλους, οι οποίοι στρέφονται πλέον κατά των παικτών, όπως συνέβη απόψε, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Έχουμε λοιπόν εσωτερική διάσπαση του μετώπου της ομάδας, με διοίκηση, προπονητή και κόσμο από τη μια πλευρά και τους παίκτες από την άλλη, να ξεμπροστιάζονται σαν ο «αδύναμος κρίκος». Απαράδεκτο, πραγματικά. Όσο γι’ αυτούς που επιμένουν ότι είμαστε πράγματι τόσο χάλια, ερωτώ: Αξίζει ο ΠΑΟΚ να βρίσκεται στην 8η θέση, 2 βαθμούς πίσω από την Ξάνθη και τον Πανιώνιο; Ερωτώ επίσης: Κερδίζει στο ποδόσφαιρο πάντα ο καλύτερος, ή μήπως παίζει ρόλο και η ψυχολογία, η πίστη στη νίκη, η υποστήριξη από τους φιλάθλους, το πάθος, η τύχη, το στήσιμο της ομάδας; Γιατί αν κερδίζει πάντα ο καλύτερος κι εμείς δεν είμαστε καλοί, τότε να πάμε πολύ απλά στα σπίτια μας, να πάψουμε ν’ ασχολούμαστε, εφόσον το αποτέλεσμα είναι προαποφασισμένο. Όμως, όπως όλοι ξέρουμε, στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Άρα, πρέπει να μείνουμε όλοι ενωμένοι, αγαπημένοι, παίκτες -προπονητές -διοίκηση -κόσμος, αισιόδοξοι, με πίστη ότι με αυτή την ομάδα που έχουμε τώρα μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα. Γιατί σπουδαίο θα είναι να παίξει η ομάδα στα πλέι οφ και να μην πάει για πρόωρες θερινές διακοπές, την ίδια ώρα που σκουλήκια και άλλα σιχαμερά όντα θα παίζουνε ντερμπάρες.

25/1/08

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΖΑΓΟΡΑΚΗ: ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ


Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω με μεγάλη προσοχή από το ραδιόφωνο την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου της διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που έγινε στην Τούμπα στις 13:00 σήμερα. Δεν θά ’λεγα πως ήταν μια συνέντευξη αποκαλύψεων, ούτε οι δημοσιογράφοι πίεσαν προς μια τέτοια κατεύθυνση, τα σημαντικότερα πάντως που ειπώθηκαν θα έλεγα πως είναι τα εξής:

Όσον αφορά τη φετινή πορεία της ομάδας, ο Θόδωρος εξέφρασε το σκεπτικισμό του για το κατά πόσο είναι εφικτό φέτος να βγούμε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, εφόσον ακόμα και η 4η θέση, «όπως πάνε τα πράματα», πιθανόν να μην αρκεί για την έξοδο. Εκεί παρεμβλήθηκε ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε ότι ακόμα κι αν βγει αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, «πολύ δύσκολα θα μπορέσει να εκπληρώσει τους όρους της ΟΥΕΦΑ για τη συμμετοχή, εκτός και αν καλυφθεί μέχρι τότε ολόκληρη η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου»!

Όσον αφορά το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον Φερνάντο Σάντος, ο Θόδωρος τον κάλυψε πλήρως, λέγοντας ότι έχουν συμφωνήσει ευθύς εξαρχής ότι θα λένε πάντα την αλήθεια, ότι οι σχέσεις παικτών-προπονητή είναι άριστες και ότι «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πείραξαν τόσο αυτά που είπε».

Αναλυτικά το τι ειπώθηκε στη συνέντευξη:

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Χορηγίες:
Ο ΠΑΟΚ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, κατάφερε να συνάψει 26 χορηγικές συμφωνίες. Αυτό οφείλεται κυρίως στη συσπείρωση του κόσμου και το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε γύρω από την ομάδα.
Σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει και την ασφάλεια PAOK Insurance σε συνεργασία με γνωστή ασφαλιστική εταιρεία, καθώς και το Ταξιδιωτικό Γραφείο ΠΑΟΚ.

Χρηματοδότες ΠΑΕ:
Υπάρχουν άνθρωποι που μου είχαν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν και τελικά δεν το έπραξαν. Είναι όμως άτιμο να πω τα ονόματά τους.

Κύκλος εργασιών της ΠΑΕ:
Όταν ανέλαβε η διοίκηση στις 18/6/07 στα ταμεία υπήρχαν 3.200 €. Έκτοτε εισπράχτηκαν 5,7 εκ. € σε μετρητά και 1,5 εκ. € σε επιταγές, απ’ αυτά θα πρέπει όμως να αφαιρεθούν περί τις 500.000 € διπλομετρημένα. Άρα τα συνολικά έσοδα μέχρι 31/12/07 ήταν περί τα 6,6 εκ. €. Όλα αυτά τα έσοδα πληρώθηκαν για να καλυφθούν τρέχουσες υποχρεώσεις και διάφορα χρέη, και η χρονιά έκλεισε με 70.000 € στα ταμεία, όλα σχεδόν σε επιταγές, εκτός 339 € σε μετρητά.

Χρέη:
Έγιναν προσπάθειες να διακανονιστούν σε όσο το δυνατόν πιο μακρινό χρονικό ορίζοντα όλα τα χρέη προς τρίτους.
Τα συνολικά χρέη της ΠΑΕ στις 30/6/07 ανέρχονταν στα 40,2 εκ. €. Απ’ αυτά περί τα 29,7 εκ. € ήταν οφειλόμενοι φόροι προς το κράτος. Επίσης 1,5 εκ σε παλιούς παίκτες και προπονητές, 1 εκ σε τωρινούς παίκτες, 2 εκ σε επιταγές και γραμμάτια, 142.000 στο ΙΚΑ, 1,9 εκ στην εφορία (υπόλοιπο από παλαιότερη ρύθμιση), 2,2 εκ το τραπεζικό δάνειο της διοίκησης Βεζυρτζή-Οικονομίδη, το οποίο πάντως είναι μακροχρόνιο.
Άμεσα απαιτητά ήταν χρέη της τάξης των 6,5 εκ €. Αυτά διακανονίστηκαν σχεδόν όλα, τα περισσότερα σε ορίζοντα ενός έτους, και 1,5 εκ πληρώθηκε ήδη. Έτσι, από τα 1,5 εκ χρέη σε παλιούς παίκτες-προπονητές τώρα οφείλουμε 700.000 €, κι απ’ τα 2 εκ σε επιταγές-γραμμάτια οφείλουμε το 1 εκ. Τα χρέη όμως προς τωρινούς ποδοσφαιριστές της ομάδας ανέβηκαν στο 1,3 εκ. €
Τονίζεται πάντως ότι νέα χρέη δεν δημιουργούνται, τρέχοντες φόροι και ΙΚΑ πληρώνονται κανονικά, και αν δεν υπήρχαν τα παλιά χρέη, η ομάδα στο τέλος της σεζόν θα είναι κερδοφόρα, ή πάντως χωρίς χρέη.
Αυτό που ζητάμε δεν είναι διαγραφή χρεών. Απλά να πληρώσουν τα χρέη αυτοί που τα δημιούργησαν. Για το σκοπό αυτό έχουμε κάνει αγωγές. Όσο για την Πολιτεία, όλοι ξέρουμε ότι γνώριζε πολύ καλά τι γινόταν και το ανεχόταν, αφού δεν της αποδίδονταν π.χ. το ΦΠΑ. Ελπίζουμε να δείξει κάποια στιγμή την ανάλογη προσοχή. Οι πολιτικοί έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν, αλλά μένουν στη διάθεση. Τώρα για τη χορηγία βοήθησε ο κ. Ψωμιάδης και οι κ.κ. Φώλιας και Καλαφάτης.

Έσοδα από τις εισπράξεις των αγώνων:
Ας μη νομίζει ο κόσμος ότι όλες οι εισπράξεις καταλήγουν στα ταμεία της ΠΑΕ. Περί το 48% είναι το μέσο ποσοστό των καθαρών εισπράξεων της ΠΑΕ. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν στη Super League, την ΕΠΟ, τον Ερασιτέχνη, την εταιρεία Security, το ταμείο των Αστυνομικών (!), το ΦΠΑ.
Τα έσοδα από εισπράξεις στο 2ο εξάμηνο του 2007 ανήλθαν στο ποσό των 903.170 €, εκ των οποίων στα ταμεία της ΠΑΕ κατέληξαν τα 431.000 €.

Πενταετές πλάνο της ομάδας:
Ο Θόδωρος δήλωσε: Φέτος θέλουμε απλώς να είμαστε «πρωταθλητές στην εξυγίανση. Του χρόνου όμως θα είμαστε καλύτερα. Και σε 2-3 χρόνια η ομάδα θα είναι πάρα πολύ καλά, ακόμα κι αν δεν βρεθεί μεγαλοεπενδυτής. Υπάρχει πλάνο 5ετίας, εκπονημένο από τον κ. Παπαδόπουλο, το οποίο έχει γίνει με πολύ χαμηλές προσδοκίες, χωρίς να προβλέπει μεγαλοεπενδυτή, επαναδιαπραγμάτευση τηλεοπτικών, έσοδα από την μπουτίκ κ.ά. Προβλέπει δε μόνο 10 χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας κάθε χρόνο. Φέτος όμως φτάσαμε ήδη τα 12.200.

Θέμα τηλεοπτικών δικαιωμάτων:
Επαναδιαπραγματευόμαστε τη σύμβαση. Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή. Είναι μπερδεμένο ζήτημα, γιατί αφορά 16 ομάδες και 2 τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οφειλές προς Ερασιτέχνη:
Παπαδόπουλος: Πληρώνουμε κανονικά τον Ερασιτέχνη και εισπράττει κανονικά όλα του τα δικαιώματα από ενοίκια γηπέδου-μπουτίκ, δικαιώματα από τις εισπράξεις κλπ. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο χρέος προς τον ΑΣ συσσωρευμένο από το παρελθόν, το οποίο το επαναδιαπραγματευόμαστε. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Θόδωρος, ο οποίος τόνισε ότι «υπάρχει καλή διάθεση και καλή συνεργασία με τον Ερασιτέχνη».

Μπουτίκ:
Έχει συσταθεί η «Τούμπα» ΕΠΕ για να διαχειρίζεται την μπουτίκ, αλλά και για να διοργανώνει και άλλες κερδοφόρες δραστηριότητες. Όλοι οι εταίροι της έχουν εκχωρήσει τα δικαιώματά τους στα κέρδη της μπουτίκ στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το ακριβές ποσό που θα μπορούσε να μας αποφέρει δεν έχει υπολογιστεί ακόμα, αλλά θα μπορούσε να είναι π.χ. μια μεταγραφή το χρόνο.

Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου:
Ενώ ακόμα εκκρεμούσε η άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την αποφασισθείσα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 9,2 εκ €, έγινε η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) της ΠΑΕ που επικύρωσε τις χρήσεις του οικονομικού έτους 2006-07, προέκυψαν νέα χρέη, και τώρα η ΑΜΚ που απαιτείται ανέρχεται πλέον στα 18 εκ €. Στις 26/1 λήγει η ΑΜΚ των 9,2 εκ. Οπότε στα τέλη Φεβρουαρίου που θα γίνει ΓΣ της ΠΑΕ, θα πρέπει να αποφασιστεί αυτή η νέα ΑΜΚ των 18 εκ. Απαιτούνται και πάλι τα 2/3 των μετόχων για να παρθεί απόφαση. Στη συνέχεια θα υποβάλλουμε νέο φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για να μας εγκρίνει τη συμμετοχή του κόσμου στην ΑΜΚ. Στην προηγούμενη ΑΜΚ μπήκαν 490.000 €, ενώ 110.000 € είχαν μπει στην παλιά ΑΜΚ, της διοίκησης Βεζυρτζή-Οικονομίδη, που κρίθηκε άκυρη. Τονίζουμε ότι μέχρι τη στιγμή αυτή κανένας «μεγαλοεπενδυτής» δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην ΑΜΚ.

Παρόν μετοχολόγιο ΠΑΕ:
Η παρούσα διοίκηση κατέχει περίπου το 29% των μετοχών της ΠΑΕ, οι οποίες προέρχονται από το 38,5% του Γούμενου. Ο Παγώνης διατηρεί το δικό του ποσοστό, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές Γούμενου, 8% κατέχει ο Τρυφωνίδης και 2% ο Μπιτσιάνης. Από τον Τρυφωνίδη έχει ζητηθεί να παραδώσει τις μετοχές του, αλλά για άγνωστο λόγο δεν το κάνει. Ο Μπιτσιάνης έχει θέσει τις μετοχές του στη διάθεση της Διοίκησης, αλλά η Διοίκηση δεν τις παίρνει για ηθικούς λόγους, γιατί ο Μπιτσιάνης αποδεδειγμένα έχει συνεισφέρει οικονομικά στον ΠΑΟΚ.

Νέο αθλητικό κέντρο:
Θόδωρος: Είναι το όνειρό μου. Και μπορώ να σας πω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να βρούμε το χώρο. Θα το ανακοινώσουμε σύντομα, δεν θέλω αυτή τη στιγμή να πω τίποτα περισσότερο. Εφόσον βρεθεί ο χώρος, η χρηματοδότηση θα είναι εύκολο να ακολουθήσει.

Νέο γήπεδο:
Έχει συσταθεί μια επιτροπή από τον Ερασιτέχνη, στην οποία συμμετέχουν όλοι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι σίγουρο. Όλοι μας θέλουμε καινούριο γήπεδο, αλλά τον πρώτο λόγο τον έχει ο ΑΣ.
Παπαδόπουλος: Η επιτροπή συμφωνήσαμε να ολοκληρώσει το έργο της, που θα είναι να δώσει το περίγραμμα και τους όρους του νέου γηπέδου, στις αρχές Απριλίου.

Πρόβλημα προστίμων:
Αποτελούσε μεγάλη πληγή παλιά για τον ΠΑΟΚ, τώρα όμως πάμε καλά. Μερικές νομικές διατάξεις είναι βέβαια ακατανόητες. Τώρα μια Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ μας καλεί να πληρώσουμε 25.000 € για τα ματς με Τρίπολη και Πανιώνιο, ενώ πρωτόδικα είχαμε αθωωθεί. Είναι κάπως παράλογο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Υπόθεση Σικαμπάλα:
Η ΦΙΦΑ μας επιδίκασε 990.000 €, αλλά η Ζάμαλεκ έκανε έφεση και τώρα το θέμα είναι στο ΚΑΣ, Περιμένουμε. Όσο για τα διπλά τιμολόγια αγοράς του παίκτη, έχουμε κάνει ήδη αγωγή, γιατί ένα μεγάλο μέρος του προστίμου που μας επέβαλλε ο ΣΔΟΕ αφορά σε αυτό.

Β. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Θέμα Σάντος:
Με τον Σάντος από την πρώτη στιγμή που συζητήσαμε περί συνεργασίας, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να λέμε πάντα την αλήθεια. Τον γνωρίζω και από παλιά που είχα συνεργαστεί μαζί του ότι είναι πάντα ειλικρινής. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πείραξε τόσο πολύ αυτό που είπε. Όσο για τις σχέσεις του με τους παίκτες είναι τέλειες. Ρωτήστε και τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Ότι η ομάδα δεν είναι καλά αγωνιστικά το δέχονται όλοι. Αυτοί πρέπει να ψαχτούν μεταξύ τους και να δουν τι φταίει για να βελτιωθούν.

Ποδοσφαιριστές ΠΑΟΚ:
Στενοχωριούνται πολύ που δεν πάμε καλά. Μη νομίζετε ότι είναι εύκολο γι’ αυτούς. Κι ότι ο προπονητής δεν έκανε την προετοιμασία είναι σημαντικό. Του χρόνου θα πάμε καλύτερα.
Επίσης οι ποδοσφαιριστές έχουν να πληρωθούν τρεις μήνες. Τους είχα προειδοποιήσει απ’ την αρχή ότι αυτό το τρίμηνο θα είναι δύσκολο. Οπότε κάνουν υπομονή.

Μεταγραφές:
Σύμφωνα με το 5ετές πλάνο Παπαδόπουλου, η ομάδα θα αυξάνει το μπάτζετ της κάθε χρόνο κατά 20-30%. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, εξυγίανση και μεταγραφές μπορούν να πάνε μαζί. Γιατί υπάρχουν δύο άνθρωποι, εκτός ΔΣ της ΠΑΕ, οι οποίοι προς τιμήν τους θέλουν να μείνουν ανώνυμοι, που βοηθούν οικονομικά στις μεταγραφές. Με δικά τους λεφτά τις πληρώνουμε. Γιατί δεν μπορούμε απ’ τη μια μεριά να χρωστάμε στους παίκτες μας κι απ’ την άλλη να πληρώνουμε για μεταγραφές.
Όσο για την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο, είναι σίγουρα δύσκολη. Δεν βρίσκονται εύκολα παίκτες που να μπορούν να βοηθήσουν άμεσα και ταυτόχρονα να αποτελούν επένδυση και για το μέλλον. Εμείς όμως αυτούς τους δύο στόχους έχουμε. Και θα κινηθούμε προσεκτικά, χωρίς πανικό και βιασύνες.
Ευτυχώς έχω πλέον τη βοήθεια του αδελφικού μου φίλου του Ζήση (Βρύζα), τον οποίο εμπιστεύομαι απόλυτα, κι έτσι ΄στις μεταγραφές δεν θα χάνεται πλέον ούτε ένα ευρώ. Ο Ζήσης θα παρακολουθεί και συγκεκριμένους παίκτες που έχουμε ως στόχο για μελλοντική αγορά.
Σχετικά με την πώληση παικτών μας, η φιλοσοφία μου είναι ότι όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται. Δεν ξεπουλάμε όμως κανένα. Ενεργούμε πάντα με γνώμονα το συμφέρον του ΠΑΟΚ. Επίσημη πρόταση από κάποια ομάδα δεν έχουμε όμως. Μόνο ανεπίσημες συζητήσεις μεταξύ εμένα και άλλων προέδρων. Οι παίκτες έχουν πάντως όλοι ρήτρα.

Διαιτησία:
Δεν μας ενδιαφέρει η διαιτησία. Μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε μια καλή ομάδα.

Φετινοί στόχοι:
Όπως έχουν έρθει τα πράματα, είναι πιθανό ακόμη και η τέταρτη θέση να μην εξασφαλίζει την έξοδο στο ΟΥΕΦΑ. Για Ιντερτότο δεν έχουμε συζητήσει ακόμα με τον κ. Σάντος.
Παπαδόπουλος: Ακόμα και να κερδίσει αγωνιστικά την έξοδό του στο ΟΥΕΦΑ ο ΠΑΟΚ, είναι πλύ δύσκολο να εκπληρώσει τους όρους της ΟΥΕΦΑ. Θα πρέπει να καλυφθεί ολόκληρη η ΑΜΚ. Οπότε πιθανότατα δεν θα μπορέσει.
Θόδωρος: "Μωρέ ας βγούμε εμείς Ευρώπη, και θα τη βρούμε την άκρη με την ΟΥΕΦΑ"...

Στόχοι της διοίκησης:
Ο κόσμος πρέπει να περιμένει να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ την αίγλη του παρελθόντος.

24/1/08

Συνέντευξη Διοίκησης ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω με μεγάλη προσοχή από το ραδιόφωνο την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου της διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που έγινε στην Τούμπα στις 13:00 σήμερα. Δεν θά ’λεγα πως ήταν μια συνέντευξη αποκαλύψεων, ούτε οι δημοσιογράφοι πίεσαν προς μια τέτοια κατεύθυνση, τα σημαντικότερα πάντως που ειπώθηκαν θα έλεγα πως είναι τα εξής:

Όσον αφορά τη φετινή πορεία της ομάδας, ο Θόδωρος εξέφρασε το σκεπτικισμό του για το κατά πόσο είναι εφικτό φέτος να βγούμε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, εφόσον ακόμα και η 4η θέση, «όπως πάνε τα πράματα», πιθανόν να μην αρκεί για την έξοδο. Εκεί παρεμβλήθηκε ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε ότι ακόμα κι αν βγει αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, «πολύ δύσκολα θα μπορέσει να εκπληρώσει τους όρους της ΟΥΕΦΑ για τη συμμετοχή, εκτός και αν καλυφθεί μέχρι τότε ολόκληρη η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (18 εκ €)»!!!

Όσον αφορά το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον Φερνάντο Σάντος, ο Θόδωρος τον κάλυψε πλήρως, λέγοντας ότι έχουν συμφωνήσει ευθύς εξαρχής ότι θα λένε πάντα την αλήθεια, ότι οι σχέσεις παικτών-προπονητή είναι άριστες και αναρωτήθηκε: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πείραξαν τόσο αυτά που είπε».

Σύντομα θα επανέλθω με πλήρη αναφορά του τι ειπώθηκε στη συνέντευξη.

Ο ΒΕΡΟΝ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ


Ο Βερόν κατά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο Μακεδονία


Ο 27χρονος Αργεντίνος αμυντικός μέσος Ρικάρντο Ματίας Βερόν εντάχθηκε σήμερα στο δυναμικό του ΠΑΟΚ, ως δανεικός από την ιταλική Σιένα. Η συμφωνία ισχύει μέχρι το καλοκαίρι, οπότε υπάρχει και οψιόν αγοράς από τον ΠΑΟΚ, αν ο παίκτης ικανοποιήσει με την απόδοσή του. Το οικονομικό μέρος της μεταγραφής δεν ανακοινώθηκε.

Ο Βερόν γεννήθηκε στις 22/1/1981. Ξεκίνησε την καριέρα του από την Σαν Λορέντζο, από την οποία μεταπήδησε στην ευρωπαϊκή ήπειρο ήδη από τα 20 του χρόνια, και συγκεκριμένα στη Ρετζίνα. Μετά από 2 αρκετά καλές χρονιές με τη Ρετζίνα (την πρώτη στο Καμπιονάτο και τη δεύτερη στη β΄ Εθνική), τραυματίστηκε σοβαρά το 2002 και άρχισε η περιπετειώδης περιπλάνησή του ως δανεικός σε διάφορες ομάδες (Σαλερνιτάνα, Σαν Λορέντσο, Λανούς), σε καμία απ' τις οποίες δεν κατάφερε να στεριώσει,μέχρι τη σεζόν 2006-07, οπότε και συμπλήρωσε 25 συμμετοχές και 2 γκολ με την Κροτόνε, ομάδα β΄ Εθνικής Ιταλίας. Το 2007 πουλήθηκε από τη Ρετζίνα στη Σιένα, όπου όμως δεν κατάφερε να καθιερωθεί. Φέτος έχει αγωνιστεί μόνο σε ένα επίσημο παιχνίδι.
Το παίκτη "προξένεψε" στον ΠΑΟΚ ο συμπαίκτης του Δημήτρης Ελευθερόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο πρόκειται για έναν παίκτη με ηγετικές ικανότητες, ικανό και με τα δύο πόδια, τεχνίτη, εργατικό και καλό επαγγελματία. Ο παίκτης συμμετείχε φέτος κανονικά στις προπονήσεις της Σιένα, και ισχυρίζεται ότι ο τραυματισμός του ανήκει οριστικά στο παρελθόν και ότι είναι πλήρως έτοιμος να αγωνιστεί.

Προσωπικά θεωρώ ότι μοιάζει να είναι μια καλή μεταγραφή, που θα βοηθήσει, όχι όμως στη λογική Σάντος, που ζητάει "αστακούς". Το βιογραφικό του τον καθιστά, αν όχι "σαρδέλα", πάντως σίγουρα "κουτσομούρα". Όπως και νά 'χει, τον καλωσορίζουμε στον ΠΑΟΚ και του ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία, γερός, δυνατός, ορεξάτος, και πάντα σε φόρμα.

20/1/08

Ηρακλής - ΠΑΟΚ 1-0


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08
17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις:

Ηρακλής: Πάρντο, Ραγκουέλ, Κατσαμπής, Μαλαγκένιο, Γιαννούλης, Μαυρογενίδης, Πουρσανίδης (82΄ Παπαδόπουλος), Ααρόν (87΄ Παπαστεργιανός), Μάρκες, Χλωρός (90΄+ Ιωαννίδης), Γιάντσης
ΠΑΟΚ: Φερνάντεζ, Χαραλάμπους (46΄ Λάκης), Μελίσσης, Κνολ, Σνάουτσνερ (90΄+ Ορφανός), Μπαλάφας, Μπαϊάνο, Χριστοδουλόπουλος, Κωνσταντινίδης (73΄ Γκονζάλες), Γεωργιάδης, Σάλμον

Σκόρερ: 13΄ Γιάντσης

Κάρτες:
Κόκκινες:
73΄ Κνολ, 79΄ Μπαλάφας
Κίτρινες:
23΄ Μπαλάφας, 65΄ Κνολ

ΣΧΕΔΙΟ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ

Αυτό είναι, άμα έχεις μεγάλο προπονητή… Ό,τι λέει ο άνθρωπος γίνεται.

Είπε ότι είμαστε χλωμοί για την πέμπτη θέση, και πράγματι, μετά το σημερινό αποτέλεσμα, δείχνει να δικαιώνεται πλήρως.

Είπε ότι έχουμε παίκτες «σαρδέλες», και, ω του θαύματος, στο Καυτατζόγλειο έκαναν την εμφάνισή τους απόψε έντεκα σαρδελίτσες που φορούσαν τις φανέλες του ΠΑΟΚ, ταμάμ για το στομάχι του Ηρακλή. Ειδικά αυτός ο Γεωργιάδης, τι χάλια παίκτης, ρε παιδί μου; Τα πόδια του δεν μπορεί να πάρει. Γιατί δεν το κόβει το ρημάδι το ποδόσφαιρο; Αφού δεν μπορεί, φάνηκε καθαρά. Ας μας αδειάσει τη γωνιά να πάρουμε κανέναν παικταρά ποιότητας, απ’ αυτούς που ζήτησε ο Σάντος.

Γιατί ο Σάντος, σαν μεγάλος προπονητής που είναι, έχει σύστημα και σχέδιο. Το «Σχέδιο Φερνάντο». Σχεδιάζει μια ομαδάρα-«αστακό» με 6-7 παικταράδες (προβλέπονται και 4-5 θέσεις για «μη-παικταράδες», είναι μέρος του σχεδίου κι αυτό), που θα βγαίνει champions league. Για να γίνουν όμως αυτές οι μεγάλες μεταγραφές, πρέπει πρώτα να πειστούμε ότι είμαστε σαρδέλες, κι ότι σαν καλές σαρδέλες, δεν κάνουμε ούτε για τα πλέι οφ (ενώ η Τρίπολη, ας πούμε, κάνει). Οπότε έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά, ο άνθρωπος, να πείσει φιλάθλους και διοίκηση ότι έχουμε παίκτες-σαρδέλες. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να πείσει πρώτα και τους ίδιους τους παίκτες. Αυτή την Κυριακή δούλεψε πολύ σκληρά πάνω στον Γεωργιάδη, τον Σάλμον, τον Μελίση, τον Κωνσταντινίδη, αλλά και γενικά πάνω σε όλη την ομάδα (σκυλί στη δουλειά ο Φερνάντο). Την άλλη Κυριακή βλέπουμε.

Χωρίς πλάκα τώρα:

Ο προπονητής δεν είναι για να κάνει δηλώσεις. Είναι για να κάνει την ομάδα να κερδίζει. Ετούτος εδώ τα έχει μπερδέψει: Κάνει δηλώσεις και μετά χάνει.

Ο προπονητής, ό,τι κάνει πρέπει να το κάνει με έναν και μόνο γνώμονα: Το καλό της ομάδας. Δηλαδή να νικάει η ομάδα. Ετούτος εδώ ενεργεί σαν να θέλει να δει την ομάδα να χάνει. Αυτό είναι ύποπτο και δόλιο. Αν δεν θέλει να είναι προπονητής στον ΠΑΟΚ ας το πει. Αν θέλει να είναι, τότε να βγάλει το σκασμό και να κάτσει να δουλέψει. Με όποιο υλικό του παρέχει η διοίκηση. Τώρα του παρέχει το συγκεκριμένο υλικό. Με αυτό οφείλει να δουλέψει. Τελεία και παύλα.- Προς το παρόν.

ΥΓ. Αυτή η αλλαγή Σνάουτσνερ-Ορφανού στο 93΄ έδωσε μαθήματα Υψηλής Προπονητικής. Μπορεί να έχουμε παίκτες-σαρδέλες, αλλά από προπονητή… αστακός και βάλε…

19/1/08

ΑΧ, ΦΕΡΝΑΝΤΟ



Αγαπητέ Φερνάντο Σάντος,

Είσαι ένας προπονητής με όνομα τέτοιο που αρμόζει στον ΠΑΟΚ μας, είσαι προσωπική επιλογή του Θόδωρου, είσαι ένας σοβαρός και τίμιος άνθρωπος. Σε τιμώ και σε σέβομαι. Πρέπει όμως να ξέρεις ότι σε όλα υπάρχουν ορισμένα όρια. Ακόμη και στην ειλικρίνεια. Έχε υπόψη σου, αγαπητέ Φερνάντο, ότι ο Θόδωρος δεν σ’ έφερε στον ΠΑΟΚ μ’ αυτό τον παχυλότατο μισθό για να διεξάγεις κάποια αυτοψία στην ομάδα και να εκδώσεις πραγματογνωμοσύνη. Δεν σ’ έφερε καν για να μας λες την «αλήθεια» κάθε Παρασκευή σ’ αυτές τις «καθιερωμένες» συνεντεύξεις τύπου που δίνεις (πού να μη τις έδινες) και να μας ανοίγεις τα μάτια. Σ’ έφερε για να πέσεις με τα μούτρα στη δουλειά, να προπονείς την ομάδα και να την κάνεις να κερδίζει. Από τη στιγμή που δέχτηκες την τιμητική πρόταση του Θόδωρου, σημαίνει πως αποδέχτηκες και την πρόκληση… ΦΕΡΝΑΝΤΟ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ; Δώσε πρώτ’ απ’ όλα στον εαυτό σου την απάντηση. Κι αν είναι θετική, τότε θα χαιρόμαστε όλοι μας να σε βλέπουμε και να σε καμαρώνουμε στον πάγκο της ΠΑΟΚΑΡΑΣ μας. Αν είναι αρνητική, τότε φαντάζομαι ότι δεν θα διστάσεις ούτε στιγμή να ανοίξεις την πόρτα και να αποχωρήσεις σαν κύριος και σαν φίλος.

Αγαπητέ Φερνάντο,
Δεν είσαι καινούριος στην Ελλάδα, κι ούτε απέχει η ιδιοσυγκρασία του λαού σου τόσο πολύ από τη δική μας. Μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ, ΦΕΡΝΑΝΤΟ. Η ΓΛΩΣΣΑ ΚΟΚΑΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΟΚΑΛΑ ΤΣΑΚΙΖΕΙ. Το ξέρεις ότι οι ποδοσφαιριστές δεν είναι παρά νεαρά παιδιά με πολύ ευάλωτη ψυχολογία. Οι μεταπτώσεις στην απόδοσή τους είναι μεγάλες. Εσύ τι ακριβώς θέλεις, Φερνάντο; Να τους βλέπεις στα πάνω τους, ή μήπως στα κάτω τους, ώστε να αποδεικνύουν την άποψή σου ότι δεν αξίζουν κι ότι είναι σαρδέλες; Γιατί αυτό δήλωσες, Φερνάντο:

«Για να είναι μεγάλος ο ΠΑΟΚ, χρειάζεται 6-7 παίκτες μεγάλης ποιότητας. Αυτή τη στιγμή έχουμε μεγάλο όνομα, μεγάλο κόσμο αλλά μέτρια ομάδα. Είναι σα να είμαστε μια μεγάλη ονομαστή οικογένεια, στο τραπέζι να έχουμε σαρδέλες και να λέμε ότι έχουμε αστακούς. Θέλει ο κόσμος να βλέπει σαρδέλες και όχι αστακό; Με αυτή την ποιότητα ο ΠΑΟΚ ποτέ δε θα τερματίσει στη 2η, 3η, ή 4η θέση. Πολύ δύσκολο θα είναι και το να μπούμε στα πλέι οφ».

Αυτά που δήλωσες δημοσίως, Φερνάντο, τα γνωρίζουμε. Αλλά ΔΕΝ τα λέμε. Εσύ γιατί ένιωσες την ανάγκη να τα πεις, Φερνάντο; Ψάχνεις μήπως για την έξοδο; Ή μήπως προσπαθείς να βγάλεις άχρηστους όλους τους παίκτες μας; Με 6-7 παίκτες μεγάλης ποιότητας, Φερνάντο, παριστάνει μέχρι κι ο Τάκης Λεμονής τον προπονητή, Φερνάντο, δεν χρειάζεται μεγάλο κι ακριβοπληρωμένο όνομα απ’ το εξωτερικό. Και τις σαρδέλες τις βλέπουμε, Φερνάντο, δεν είμαστε τυφλοί. ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΑΓΑΠΑΜΕ. Κι ευχαριστούμε το Θεό που μας τις έφερε στο τραπέζι μας, γιατί αλλιώς θα πεθαίναμε της πείνας. Δεν τις καταφρονούμε.

Αγαπητέ Φερνάντο,
Ομολογώ πως δεν γνωρίζω την ιστορία της πατρίδας σου της Πορτογαλίας. Φαντάζομαι όμως πως θα είναι δοξασμένη. Εδώ στην Ελλάδα, Φερνάντο, γιορτάζουμε κάθε χρόνο την Επανάσταση του ’21. Τότε που μια χούφτα ξυπόλητοι Έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον μιας Αυτοκρατορίας. Όλοι οι «αντικειμενικοί» παρατηρητές, όλοι οι ξένοι, οι Δυτικοί, οι ορθολογιστές, τους συμβουλεύανε να μην το κάνουν. Αυτοί όμως, με «τρέλα και κορδέλα», προχώρησαν. Και τα κατάφεραν. Και η Ελλάδα το 2004 βγήκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Φερνάντο. ΚΙ ΕΣΥ ΜΑΣ ΛΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΠΟΤΕ 4ΟΙ, ΡΕ ΦΕΡΝΑΝΤΟ;;;

Αγαπητέ Φερνάντο,
Θα το έχεις ίσως σκεφτεί κι εσύ, ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα φαινόμενο που υπερβαίνει τη λογική. Μέσα στον αγωνιστικό χώρο επιδρούν τόσοι και τόσοι αστάθμητοι παράγοντες! Αλλά και στις κερκίδες, πόσο τρελό κι ανεξήγητο δεν είναι να παθιάζονται τόσες χιλιάδες κόσμου με μια ομάδα! Όλοι αυτοί οι «τρελοί» να ζουν και ν’ αναπνέουν για μια ποδοσφαιρική ομάδα! Για έντεκα μαντράχαλους που κυνηγούν μια μπάλα… Κι όμως! Πάνω σ’ αυτό τον παραλογισμό βασίζεται όλη η γοητεία του ποδοσφαίρου. Πάνω σ’ αυτό τον παραλογισμό βασίζεται και όλη η δύναμη του ΠΑΟΚ. Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι, Φερνάντο, ότι χώρος για στυγνή λογική δεν υπάρχει και πολύς. Ούτε και για ακόμα πιο στυγνή ειλικρίνεια. Υπάρχει χώρος μόνο για αγάπη, για πίστη, και για σκληρή δουλειά. Αυτά περιμένουμε από σένα. Ελπίζουμε να μην μας απογοητεύσεις…

13/1/08

ΠΑΟΚ – Ξάνθη 0-1

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08
16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Συνθέσεις:
ΠΑΟΚ:
Φερνάντεζ, Σνάουτσνερ, Μελίσσης, Κνολ, Χαραλάμπους (78΄ Γκονζάλες), Μπαϊάνο, Μπαλάφας (61΄ Ίλιεφ), Λάκης (46΄ Κωνσταντινίδης), Χριστοδουλόπουλος, Γεωργιάδης, Σάλμον
ΞΑΝΘΗ: Γκσπούρνινγκ (57΄ Λυμπερόπουλος), Τζιωρτζόπουλος, Ζουέλα, Κωστούλας, Παπαδημητρίου, Ρίκκα (82΄ Φλίσκας), Διγκόζης, Πόι, Κιντάνα (58΄ Βάλλας), Άλβα, Ρατζίνσκι

Κάρτες:
Κόκκινες: 55΄ Ζουέλα
Κίτρινες: 45΄+ Κνολ, 90΄+ Γκονζάλες - 24΄ Ζουέλα, 41΄ Διγκόζης, 81΄ Παπαδημητρίου

Δεν πειράζει

Ας το ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξ αρχής: Είναι προφανέστατο και βγάζει μάτι ότι σήμερα χάσαμε από καθαρή ατυχία. Ήμασταν καλύτεροι, είχαμε την πρωτοβουλία, δημιουργήσαμε και χάσαμε ευκαιρίες. Ο αντίπαλος ήταν βέβαια πάρα πολύ καλά στημένος αμυντικά, προσπάθησε να βγει σε γρήγορες αντεπιθέσεις, και με μιάμιση ευκαιρία κατάφερε να κάνει ένα γκολ και να πάρει το παιχνίδι. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο! Το είδαμε και στο ντέρμπι των Αθηναίων. Οι Βάζελοι ήταν κατά κοινή ομολογία καλύτεροι, αλλά δεν κέρδισαν. Κι όπως αυτοί, έτσι κι εμείς χάσαμε πέναλτι. Κι όταν χάνεις πέναλτι σε τέτοια σφιχτά ματς, μην περιμένεις να κερδίσεις…

Τα αίτια της ήττας

Άρα, λοιπόν, ξεκαθαρίζουμε:

Πρώτο αίτιο της ήττας η ατυχία. Μιάμιση ευκαιρία ο αντίπαλος, πέντε εμείς. Δεν μας ήθελε η μπάλα…

Δεύτερο αίτιο το χαμένο πέναλτι. Και μιλάμε ότι ο αντίπαλος τερματοφύλακας ήταν κουτσός. Αμέσως μετά το πέναλτι έπεσε κάτω και αντικαταστάθηκε. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να πάει η μπάλα στην εστία. Αλλά ο Γ.Χ. δεν μας έκανε τη χάρη…

Τρίτο αίτιο το ντεφορμάρισμα βασικών ποδοσφαιριστών μας. Και πρώτα-πρώτα του Γ.Χ. Όχι πως ήταν κακός, δεν ήταν όμως ο Γ.Χ. που έχουμε συνηθίσει στα παιχνίδια της Τούμπας. Ήταν κάπως χλωμός, χωρίς τη γνωστή ορμητικότητα, με αρκετά γλιστρήματα και με αρκετά λάθη, με πρώτο και καλύτερο το πέναλτι. Και για να λέμε τα πράματα με τ’ όνομά τους: Από τα δέκα πέναλτι που χάνονται, τα οκτώ είναι απ’ αυτά τα «κουλτουριάρικα» που τα πλασάρουν χωρίς φόρα. Τέτοιο πήγε να βαρέσει κι ο Γ.Χ. Γιατί, ρε αγόρι μου;;;

Δεύτερος ντεφορμέ ο Μπαϊάνο. Το παιδί είναι φιλότιμο, προσπαθεί 90 λεπτά, αλλά μιλάμε ότι σήμερα από τις δέκα πάσες που επιχείρησε οι εννιά ήταν σε παίκτες της Ξάνθης. Μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξή μας.

Τρίτος ντεφορμέ, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, ο Χριστοδουλόπουλος. Στο δεύτερο είν’ αλήθεια πως ανέβηκε, έτρεξε πολύ περισσότερο, προσπάθησε να βγάζει πιο γρήγορα την μπάλα, αλλά γενικά δεν "βρισκόταν" με τους συμπαίκτες του.

Και τέταρτος ντεφορμέ ο Σάντος. Το ξεκαθαρίζω ότι:
α) δεν θέλω ν’ αλλάξουμε προπονητή
β) δεν ισχυρίζομαι ότι εγώ είμαι καλύτερος απ’ αυτόν
γ) δεν ισχυρίζομαι ότι δεν είναι καλός προπονητής. Πολύ καλός είναι. Αλλά:
Βρε άνθρωπε του Θεού, αφού το βλέπεις ότι έχουμε μια δύσκολη μέρα, γιατί την κάνεις έτσι άνω-κάτω την ομάδα, εκεί που χρειαζόμαστε ηρεμία; Από τη στιγμή που χάσαμε το πέναλτι όλη η ομάδα έγινε άνω-κάτω, η ηρεμία και η διαύγεια σκέψης χάθηκαν παντελώς, κι αυτό που έμεινε ήταν έντεκα παίκτες που ήθελαν να νικήσουν, ήθελαν να ανατρέψουν την κατάσταση, αλλά δεν ήξεραν τον τρόπο. Ένας πανικός, ένα γιουρούσι επικρατούσε, κι αντί ο προπονητής να ηρεμήσει την ομάδα, να τους δώσει να καταλάβουν ότι υπάρχει μπόλικος χρόνος κι έχουμε και παίκτη παραπάνω, αυτός ανακάτεψε την τράπουλα κι αντί να μπερδέψουμε τον αντίπαλο μπερδευτήκαμε μόνοι μας. Ίλιεφ-Κωνσταντινίδης-Χριστοδουλόπουλος ήταν το τρίο της απόλυτης σύγχυσης. Κανείς τους δεν ήξερε πού παίζει και τι ρόλο έχει. Αν ήμασταν πιο ψύχραιμοι και με πιο καθαρό μυαλό, εγώ πιστεύω ότι θα είχαμε κερδίσει.
Α, και κάτι ακόμα. Παίκτες με την ποιότητα του Λάκη δεν διαθέτεις πολλούς, Φερνάντο, και το ξέρεις. Βρες τρόπο, λοιπόν, να τους χωρέσεις στην ενδεκάδα. Τι τον βγάζεις στο ημίχρονο; Υπάρχει τρόπος να χωρέσεις και Λάκη και Γ.Χ. και στον έχω γράψει…

Αλλά πρέπει στο σημείο αυτό να αναφέρω κι ένα τελευταίο αίτιο της ήττας. Κι αυτό ήταν η Ξάνθη. Ήταν σαφώς η καλύτερη ομάδα που έχει περάσει μέχρι στιγμής από την Τούμπα. Μιλάμε ότι έχει παίκτες ποιότητας, όχι αστεία. Στην επίθεση Ρατζίνσκι-Πόι-Κιντάνα μπορούν να κάνουν πολλά. Στην άμυνα Κωτούλας-Ζουέλα-Βάλας βράχοι. Κεφαλιά δεν πήρε ο δικός μας. Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα. Ειδικά όταν δεν βρίσκεσαι σε καλή μέρα, όπως πολλοί απ’ τους παίκτες μας (ούτε οι ακραίοι μπακ μας Σνάουτσνερ-Χαραλάμπους, ούτε ο φορ μας ο Σάλμον διακρίθηκαν – Άντε, ρε Γκλεν, βγάλε μια φορά κι εσύ το κάρο απ’ τη λάσπη!).

Διακριθέντες

Παρόλη την ήττα, είναι κρίμα να μην επαινέσουμε πρώτα και κύρια τον Κνολ, που δεν φταίει κατά τη γνώμη μου για το γκολ. Είναι βράχος, δεν χάνει κεφαλιά για κεφαλιά, πάει με δύναμη και τσαμπουκά στην μπάλα, έχει εξαιρετικές τοποθετήσεις, κι έχει και εξαιρετική μακρινή μπαλιά. Μιλάμε στο τελευταίο τέταρτο, εκεί που είχαν αρχίσει οι γιόμες της απελπισίας, όταν γέμιζε ο Κνολ ήταν σαν να έβλεπα τον Κούδα! Έχει μπαλιά ακριβείας το παλικάρι, το έχω ξαναγράψει, και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

Να αναφερθώ και στην «αδυναμία» μου, τον Μπαλαφάκο. Ήταν πολύ βελτιωμένος και σήμερα. Με πάθος, με όρεξη, έκανε και δύο θαυμάσια σουτ. Αν συνεχίσει έτσι θα πάει θαυμάσια στο μέλλον. Δικαίως βέβαια τον αντικατέστησε ο Σάντος, γιατί χρειαζόμασταν επιθετική πνοή, και σ’ αυτόν τον τομέα θέλει δουλειά ακόμη. Ο Μπαϊάνο όμως, που πήρε τη θέση του, μας ξέσκισε στις λάθος πάσες. Και συ ρε Μπαϊάνο παλικάρι μου, αφού βλέπεις ότι δεν σου βγαίνουν οι πάσες σήμερα, πάρε την μπάλα και κάνε διείσδυση. Σ’ αυτό είσαι καλός, τι φοβάσαι; Ή μήπως είσαι για να κάνεις το μάγκα μόνο όταν είμαστε μπροστά στο σκορ; (Βλέπε Καλαμαριά). Θα στεναχωρηθώ πάρα πολύ αν το διαπιστώσω, Μπαϊανάκο μου…

Ο Ίλιεφ

Και τέλος, να αναφερθώ και στον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη μας (ναι, ναι, αυτός είναι, ούτε ο Λάκης, ούτε ο Γ.Χ.), τον Ίβιτσα Ίλιεφ. Το παλικάρι αυτό κάτι έχει και κάθε φορά που μπαίνει μας κάνει άνω-κάτω. Και με τον ΟΦΗ το ίδιο είχε συμβεί. Για να μην αναφέρω το Θρασύβουλα. Δεν φταίει αυτός, όμως. Ο προπονητής έχει την ευθύνη. Και όταν ο Σάντος βρει τρόπο να τον αξιοποιήσει κατάλληλα, διαπιστώνω ότι ο Σέρβος θα δώσει τεράστια ώθηση στην ομάδα. Μιλάμε για παίκτη ανώτερης κλάσης, με καλή ντρίμπλα, καλό σουτ και καλή αίσθηση του χώρου. Θα βοηθήσει πολύ.

Το μέλλον

Το έγραψα πρώτο και καλύτερο. Δεν πειράζει που χάσαμε. Αυτή η ήττα δεν σημαίνει τίποτα. Κυνηγάμε την τέταρτη θέση, και νομίζω ότι μπορούμε άνετα να την πετύχουμε. Η διαφορά μας με Ρούλη και Τρίπολη είναι πλασματική. Και τους δυο τους έχουμε στην Τούμπα. Αν τους κερδίσουμε, η διαφορά μειώνεται σημαντικά. Έχουν σαφώς δυσκολότερο πρόγραμμα από μας, με όλα τα ντέρμπι εκτός. Θα τους περάσουμε, δεν υπάρχει περίπτωση. Βέβαια, και μια καλή μεταγραφή θα βοηθούσε. Ένας ποιοτικός και οργανωτικός αμυντικός χαφ, για παράδειγμα. Όπως και να ’χει, ο ΠΑΟΚ θα παρουσιάζεται βελτιωμένος παιχνίδι το παιχνίδι. Το μέλλον μας ανήκει. Αρχής γενομένης από την άλλη Κυριακή, όπου θεωρώ δεδομένο το πρώτο μας φετινό διπλό. Κι ακολουθούν κι άλλα…

ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ
ΕΜΠΡΟΣ ΑΪΤΕ
ΔΙΚΕΦΑΛΕ
ΟΟΟΟ ΟΟΟΟ

7/1/08

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1ου ΓΥΡΟΥ

Οι πρώτες 15 αγωνιστικές πέρασαν, βρισκόμαστε στα μέσα ακριβώς του πρωταθλήματος, όλοι έχουν αναμετρηθεί από μία φορά με όλους, «πρωταθλητής χειμώνα» αναδείχτηκε ο Ολυμπιακός, και μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη ανασκόπηση των όσων έγιναν.

Το κυνήγι του τίτλου

Όσον αφορά τον τίτλο, η βαθμολογία δείχνει ότι θα είναι υπόθεση των τριών του Κέντρου. Τον Ολυμπιακό των 34 βαθμών ακολουθούν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ με 33, και η εξέλιξη προβλέπεται αγωνιώδης.

Ο Ολυμπιακός δείχνει φέτος ένα διαφορετικό πρόσωπο, πολύ πιο σύγχρονο, η πορεία του στην Ευρώπη το αποδεικνύει, διαθέτει παίκτες διεθνούς κλάσης, στο πρωτάθλημα όμως δείχνει κάπως χαλαρός, κάπως υπερβολικά «χορτάτος», κι αυτό ίσως του στοιχίσει.

Η ΑΕΚ, μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα έκανε κοιλιά, και δείχνει να κρατιέται με νύχια και με δόντια. Η γνώμη μου είναι ότι δεν διαθέτει τόσο καλή ομάδα, και τη σώζει κυρίως το πάθος της και η δίψα που έχει για τον τίτλο. Είναι πάντως σημαντικό ότι έχει στο 2ο γύρο 9 παιχνίδια στην έδρα της και μόνο 6 εκτός.

Ο Παναθηναϊκός είναι το «σιγανό ποτάμι» του 1ου γύρου, ομάδα που δεν γεμίζει το μάτι, παίρνει όμως το αποτέλεσμα, έστω και με την ψυχή στο στόμα στο 90΄. Αυτή όμως η κωλοφαρδία λογικό είναι κάποια στιγμή να σταματήσει. Το μόνο που μπορεί να κάνει η ομάδα αυτή είναι να εκμεταλλευτεί τον σκυλοκαβγά Ολυμπιακού-ΑΕΚ για να χωθεί σφήνα ανάμεσά τους στη 2η θέση.

Η μάχη του ΟΥΕΦΑ

Στη λεγόμενη «μάχη του ΟΥΕΦΑ» η μεγάλη έκπληξη είναι βέβαια ο Αστέρας Τρίπολης, που βρίσκεται στην 4η θέση με 28 βαθμούς, 5 περισσότερους από τον ΠΑΟΚ και μόλις 5 βαθμούς λιγότερους από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό! Πραγματικά εντυπωσιακή συγκομιδή, που οφείλεται κυρίως στα 9 παιχνίδια που έπαιξε ο Αστέρας μέσα στην Τρίπολη, και στις 4 νίκες που έκανε εκεί μέσα εναντίον των τεσσάρων μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο 2ος γύρος προβλέπεται βέβαια πολύ δυσκολότερος για τον Αστέρα, ο οποίος θα βγει 9 φορές από το κάστρο του, και θα έχει να αντιμετωπίσει όλους τους μεγάλους εκτός έδρας. Οι 28 του βαθμοί αποτελούν όμως σημαντική παρακαταθήκη, και η ομάδα πρέπει να προσεχτεί.

Ο Άρης βρίσκεται στην 5η θέση με 25 βαθμούς, θέση που οφείλεται κυρίως στις 4 εκτός έδρας νίκες που έχει πετύχει. Θα έχει όλα τα ντέρμπι εκτός έδρας, και θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να διατηρήσει τη θέση του αυτή, που είναι και η τελευταία που οδηγεί στα κρίσιμα και χρυσοφόρα play-off.

Ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην 6η θέση με 23 βαθμούς και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Αν λάβουμε υπόψη μας μόνο τα εντός έδρας παιχνίδια των ομάδων, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στη 2η θέση, με 7 νίκες, μία ισοπαλία και καμία ήττα. Παραμένει αήττητος στο γήπεδό του μαζί με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Λάρισα. Αν πάλι λάβουμε υπόψη μας μόνο τα εκτός έδρας παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ τερματίζει τελευταίος (!), με μόνο μία ισοπαλία και 6 ήττες. Είναι η μοναδική ομάδα, μαζί με τη Βέροια και την Ξάνθη που δεν έχει πετύχει ακόμα νίκη εκτός έδρας, ενώ ακόμα κι αυτές οι δύο ομάδες έχουν αποσπάσει τουλάχιστον από δύο ισοπαλίες. Αυτή η μαγική εικόνα οφείλεται εν πολλοίς σε μια ιδιαιτερότητα του φετινού προγράμματος. Συγκεκριμένα, μπορούμε να πούμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει παίξει στην έδρα του με τις 8 πιο αδύνατες ομάδες του πρωταθλήματος, ενώ έχει αντιμετωπίσει εκτός έδρας τις 7 ισχυρότερες. Το θετικό για τον ΠΑΟΚ είναι ότι στον 2ο γύρο θα έχει όλα τα ντέρμπι μέσα στην Τούμπα, ενώ εκτός έδρας θα κληθεί αντιμετωπίσει τους λεγόμενους μικρούς, αυτούς δηλαδή που έχει τη δυνατότητα να κερδίσει. Θεωρητικά τίποτα δεν εμποδίζει τον ΠΑΟΚ στο 2ο γύρο να πετύχει το απόλυτο 15 στα 15! Δεν υπάρχει παιχνίδι που να μην μπορεί να το κερδίσει. Σε κάθε περίπτωση θα περίμενα από την ομάδα να κερδίσει τουλάχιστον 5 παιχνίδια εκτός έδρας, 2 από τους τρεις «μεγάλους» των Αθηνών στην Τούμπα, και φυσικά (πολύ κρίσιμο αυτό) Άρη και Τρίπολη. Να καταφέρει επίσης να διατηρήσει το αήττητο της Τούμπας. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να τερματίσουμε μέσα στις 5 πρώτες θέσεις, γιατί στα play-offs θα κριθεί η υπόθεση «Ευρώπη», και έχει τεράστια σημασία να μπορέσουμε να είμαστε του χρόνου εκεί. Θα είναι μια σειρά από ντέρμπι στα οποία όλα μπορούν να συμβούν, και σε κάθε περίπτωση θα προσφέρουν μια πρόσθετη πηγή μεγάλων εσόδων για το ταμείο μας.

Μια θέση στα play-offs θα διεκδικήσει με λιγότερες πιθανότητες και ο Πανιώνιος, ο οποίος βρίσκεται στην 7η θέση με 22 βαθμούς. Θεωρώ ότι δεν θα το καταφέρει.

Ατρόμητος με 21 και Ξάνθη με 18 βαθμούς αποτελούν το γκρουπ των μεσαίων, αδιάφορων ομάδων, ενώ όλες οι υπόλοιπες ομάδες θα αγωνιστούν για τη σωτηρία.

Ο αγώνας για τη σωτηρία

Το τέλος του 1ου γύρου βρήκε στις θέσεις που οδηγούν στη β΄ Εθνική τον Εργοτέλη (τελευταίος με 9 βαθμούς), το Λεβαδειακό (προτελευταίο με 12 βαθμούς) και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς με 13 βαθμούς. Θεωρώ ότι ο Εργοτέλης πάρα πολύ δύσκολα θα αποφύγει τον υποβιβασμό, δεν ξέρω καν αν το πιστεύει, από κει και πέρα όμως θα γίνει μεγάλη μάχη, γιατί Βέροια και ΟΦΗ βρίσκονται μόλις ένα βαθμό πάνω απ’ τη ζώνη υποβιβασμού, και θα έχουν πρόβλημα. Λεβαδειακός και Βέροια είναι κατά τη γνώμη μου πιθανότερη υποψήφιοι να ακολουθήσουν τον Εργοτέλη, ΟΦΗ και Απόλλων Καλαμαριάς θα πρέπει όμως να προσπαθήσουν πάρα πολύ. Λάρισα και Ηρακλής βρίσκονται λίγο πιο πάνω, στους 15 βαθμούς. Η Λάρισα έχει πιο ευνοϊκό πρόγραμμα στο 2ο γύρο και αναμένεται να ξεκολλήσει από τον πάτο της βαθμολογίας, ο Ηρακλής όμως είναι το μεγάλο ερωτηματικό, και πολλά θα κριθούν γι’ αυτόν από τα «πειράματα» του Φερέρ.

6/1/08

Γεια σου Ζήση!



Ήταν και παρέμεινε πάντα ένα παιδί συμπαθέστατο, φιλότιμο, εργατικό, με ήθος, και πάνω απ' όλα καλός ποδοσφαιριστής. Εξελίχτηκε σε μια μεγάλη προσωπικότητα του ποδοσφαίρου μας, καθώς απέδειξε πως είναι και πάρα πολύ πεισματάρης, συγκροτημένος, επαγγελματίας μέχρι το κόκαλο. Έτσι ο Ζήσης Βρύζας, από κει που οι Παοκτσήδες τον είχαν μια εποχή για πέταμα (ναι, ναι, ας μην τα ξεχνάμε αυτά), κατάφερε να κάνει σπουδαία καριέρα στο πιο ποιοτικό πρωτάθλημα του κόσμου και να γίνει πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδος. Την Κυριακή, στον νικηφόρο αγώνα με τη Λάρισα, κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, κερδίζοντας ένα θερμό χειροκρότημα, την αναγνώριση και τον σεβασμό όλων των Παοκτσήδων, αλλά και όλης της ποδοσφαιρικής Ελλάδας.

Μπράβο σου Ζήση!
Σ' ευχαριστούμε πολύ για όσα μας πρόσφερες, σ' αγαπάμε, και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα!

ΠΑΟΚ - Λάρισα 1-0



ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08

15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις:
ΠΑΟΚ
: Φερνάντες, Σνάουτσνερ, Χαραλάμπους, Μελίσσης, Κνολ, Μπαλάφας, Γεωργιάδης, Μπαϊάνο, Σάλμον (89΄ Ορφανός), Χριστοδουλόπουλος (81΄ Βρύζας), Λάκης (90΄ Ηλιάδης)

Λάρισα: Κοτσόλης, Γκαλίτσιος, Νταμπίζας, Κώτσιος, Βενετίδης (90’+2’ Ιγκλέσιας), Σαρμιέντο, Κυριακίδης (60’ Κόζλεϊ), Φωτάκης, Αλεξάνδρου, Καλαντζής (78’ Μπαχράμης), Μπακαγιόκο.

Γκολ: Χριστοδουλόπουλος 15΄

Κάρτες:
Κόκκινες: Φωτάκης 72΄
Κίτρινες: 70΄ Χαραλάμπους, 88΄ Μπαϊάνο - 74΄ Μπακαγιόκο


Δίκαια νίκη σε μια Τούμπα μπετόν-αρμέ


Αποδίδοντας ένα αρκετά καλό ποδόσφαιρο, το οποίο άφησε υποσχέσεις για ένα καλύτερο 2008, ο ΠΑΟΚ κέρδισε απολύτως δίκαια μια αξιόμαχη Λάρισα και έδειξε ότι η Τούμπα φέτος είναι φρούριο, ένα άπαρτο κάστρο μπετόν-αρμέ που πολύ δύσκολα θα πέσει. Ο 1ος γύρος τέλειωσε νικηφόρα κι ελπιδοφόρα, ο ΠΑΟΚ είναι έκτος στη βαθμολογία, σε επαφή όμως με την τέταρτη θέση η οποία δικαιωματικά του ανήκει, και μετρά 7 νίκες και μία ισοπαλία στην Τούμπα. Είναι δε μία από τις τέσσερις ομάδες του πρωταθλήματος που παραμένουν αήττητες στην έδρα τους, οι άλλες τρεις είναι ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η Λάρισα.

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε δίκαια γιατί διέθετε σήμερα μια αρκετά αποτελεσματική και γρήγορη ανάπτυξη, δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες, ενώ στα μετόπισθεν, παρά τα επιμέρους λάθη, δεν επέτρεψε στον αντίπαλο να γίνει ιδιαίτερα απειλητικός.

Κλειδί της νίκης, όπως και κάθε φετινής νίκης, ήταν βέβαια η γρήγορη ανάπτυξη από τα άκρα, στοιχείο που αποτελεί το θεμέλιο λίθο της προπονητικής φιλοσοφίας του Φερνάντο Σάντος. Για να βγει όμως η μπάλα στους ταχύτατους και τεχνίτες Λάκη και Γεωργιάδη, απαραίτητο ήταν να δουλέψει κατάλληλα το κέντρο, με τους Μπαϊάνο, Μπαλάφα, και Χριστοδουλόπουλο. Ήταν η καλή απόδοση αυτής της τριπλέτας, και ιδιαίτερα των δύο τελευταίων, που έδωσε την αναγκαία ώθηση για τη νίκη. Για να γίνω πιο αναλυτικός, αυτό που απαιτείται από τους κεντρώους είναι: α) να μαρκάρουν ανηλεώς για να κερδηθεί η κατοχή της μπάλας, β) να βρίσκονται κοντά στους αμυντικούς και γενικά κοντά στην μπάλα για να την πάρουν και να την πασάρουν μπροστά, και γ) να πασάρουν γρήγορα και εύστοχα, κυρίως προς τους ακραίους επιθετικούς. Αυτό μέχρι τώρα μόνο ο Μπαϊάνο έδειχνε να το προσπαθεί συνειδητά, και όχι πάντα με επιτυχία. Ο Μπαλάφας έδειχνε λίγο νωθρός, ενώ ο Χριστοδουλόπουλος ήταν τεμπέλης κι ατομιστής. Από τη στιγμή που βελτιώθηκε ο Χριστοδουλόπουλος, παίκτης με σημαντική ποιότητα, κι ανέβηκε στο β΄ ημίχρονο και ο Μπαλάφας, ήταν επόμενο η ομάδα να αναπτυχθεί σωστά και να δημιουργήσει φάσεις μπροστά στα αντίπαλα καρέ.

Η περίπτωση Μπαλάφα
Θα σταθώ λίγο ακόμα ατομικά στους τρεις αυτούς παίκτες, αρχίζοντας από τον Σωτήρη Μπαλάφα. Ο Σωτήρης είναι ένα από τα νέα παιδιά, ηλικίας εικοσιένα μισό, ένα σημαντικό ταλέντο που αγωνίζεται σε μια νευραλγική θέση, και γι' αυτό έχω ασχοληθεί επανειλημμένα μαζί του. Η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για ποδοσφαιριστή μεγάλων δυνατοτήτων, και αυτό το έδειξε στο β΄ ημίχρονο του σημερινού αγώνα, οπότε κι ανέβασε σημαντικά την απόδοσή του, μάρκαρε πολύ πιο πιεστικά και πολύ πιο ψηλά μέσα στον αγωνιστικό χώρο, έβαζε πιο δυνατά και πιο γρήγορα το πόδι του στη φωτιά, ζητούσε την μπάλα και έπαιρνε επιθετικές πρωτοβουλίες. Η εμφάνισή του αυτή αποδεικνύει ότι αποτελεί πράγματι ένα κεφάλαιο για τον ΠΑΟΚ, αποδεικνύει όμως παράλληλα ότι ο παίκτης έχει σοβαρό πρόβλημα νοοτροπίας, κι αν δεν αλλάξει τρόπο σκέψης θα χρειαστεί να αλλάξει ομάδα. Δεν είναι δυνατόν, ρε Σωτήρη, να παίζεις όποτε και όσο σου καπνίσει, και όλο τον υπόλοιπο καιρό να κρύβεσαι μέσα στο γήπεδο και να μην μετέχεις στο παιχνίδι. Δεν είσαι δημόσιος υπάλληλος, και πρέπει να το καταλάβεις. Αν ενδιαφέρεσαι απλά για μια μέτρια καριέρα σε ομάδες που δεν κάνουν πρωταθλητισμό, καλό θα ήταν να έχεις το θάρρος και να το πεις στο Θόδωρο, για να σε παραχωρήσει κάπου αλλού. Αν όμως θέλεις να κάνεις την καριέρα που πραγματικά αξίζεις και μπορείς να κάνεις, με τα πολλά εκατομμύρια και την μεγάλη αγάπη του κόσμου, τότε θα πρέπει να αλλάξεις άρδην τον τρόπο που σκέφτεσαι για τη δουλειά του ποδοσφαιριστή. Η απόφαση είναι στο χέρι σου.

Το "λαχείο" Μπαϊάνο
Ο Μπαϊάνο αντίθετα έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει μέσα στην ομάδα, κι αποτελεί πραγματικά ένα λαχείο για τον ΠΑΟΚ. Το παιδί αυτό δουλεύει πολύ μέσα στον αγωνιστικό χώρο, τρέχει, μαρκάρει, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, διαθέτει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, έχει ντρίμπλα, ταχύτητα, και ξέρει να "κουβαλάει" γρήγορα την μπάλα δίνοντας έντονη επιθετική πνοή στην ομάδα. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω των ιδιαίτερων περιστάσεων της ομάδας του ζητιέται να μαρκάρει αρκετά πίσω, και το σώμα του δεν τον βοηθά καθόλου. Είναι πολύ μικρόσωμος, δεν μπορεί να κερδίσει κεφαλιά, ενώ χάνει αρκετές προσωπικές μονομαχίες λόγω έλλειψης δύναμης και κακής τοποθέτησης σώματος. Επίσης κάνει και αρκετές λάθος πάσες. Σ' αυτούς τους δυο τομείς (τοποθέτηση σώματος και πάσα) πρέπει να επικεντρώσει την προσπάθεια του, και πιστέυω ότι έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης, γιατί είναι 24 ετών και είναι η πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη.

Η "φίρμα" Χριστοδουλόπουλος

Ο Χριστοδουλόπουλος είναι ένα μεγάλο ταλέντο του ελληνικού ποδοσφαίρου, και το ξέρει πολύ καλά και ο ίδιος. Γι΄αυτό μας έκανε κι όλες εκείνες τις μαλαγανιές πέρσι. Σήμερα έδειξε την αξία του, γιατί και τεχνική κατάρτιση διαθέτει, και ταχύτητα, και δυνατό σουτ, και κεφαλιά, και ντρίμπλα. Από τη στιγμή που θα αποφασίσει να μην μας κάνει τη φίρμα, να δουλέψει ομαδικά, να μαρκάρει και να μην κάνει καταχρήσεις στην κατοχή της μπάλας, θα είναι τέλειος.

Κνολ και Σάλμον διακρίθηκαν
Από κει και πέρα αξίζει να σταθούμε στην απόδοση του Κνολ, που δείχνει εδώ και αρκετές αγωνιστικές την σπουδαία αξία του, είναι έξυπνος αμυντικός, με σωστές τοποθετήσεις, εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι, και με ηγετική προσωπικότητα, απ' ό,τι διαπιστώνω. Επίσης στον Σάλμον, εξαιρετικό εργαλείο, κι αυτός πανέξυπνος και ηγετικός, δεν πειράζει που δεν σκοράρει, αρκεί να κερδίζει η ομάδα. Αν τυχόν όμως τραυματιστεί θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, μετά την αποχώρηση και του Βρύζα.

Το αντίο του Ζήση και οι μεταγραφές
Ο Ζήσης μας αποχαιρέτησε εν μέσω αποθέωσης, ήταν συγκινητικές οι στιγμές, ελπίζω να του αφιερώσω μια ξεχωριστή καταχώρηση. Ευελπιστούμε όλοι ότι θα μας βοηθήσει από τη νέα του θέση ώστε να γίνει τώρα το Γενάρη μια καλή μεταγραφή,είτε σέντερ μπακ, οπότε θα απελευθερωθεί ο Μελίσσης για να διεκδικήσει τη θέση του Μπαλάφα, είτε αμυντικού χαφ, για να πάρει κάποιες οργανωτικές πρωτοβουλίες περισσότερες από τον Μπαλάφα, να συμμαζέψει την ομάδα και να της δώσει λίγη αυτοπεποίθηση παραπάνω, γιατί αυτό το θέαμα να μας στριμώχνει τα τελευταία λεπτά ο κάθε τυχόντας μέσα στην έδρα μας δεν είναι ό,τι καλύτερο.