29/5/08

Αποκτήσαμε τον Χαλκιά


Διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ υπέγραψε ο διεθνής τερματοφύλακας του Άρη Κώστας Χαλκιάς. Ο Χαλκιάς είναι 34 ετών, έχει ύψος 1,92 μ. και 12 συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδος. Έχει αγωνιστεί επίσης στον Παναθηναϊκό, τον Ηρακλή και την αγγλική Πόρτσμουθ. Οι ετήσιες απολαβές του Χαλκιά φημολογείται ότι θα ανέρχονται στις 280 χιλιάδες ευρώ. Ο διεθνής πορτιέρο προέβη και σε μία δήλωση, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για μια αρκετά καλή μεταγραφή, ο Χαλκιάς είναι ένας τερματοφύλακας με μεγάλη εμπειρία, πλούσια σωματικά προσόντα, ενώ εμπνέει αυτοπεποίθηση και γενικά διακατέχεται από νοοτροπία νικητή. Δυστυχώς είναι αρκετά ασταθής, έχει κάνει όμως και εξαιρετικές χρονιές, οπότε ας ελπίσουμε ότι η φετινή με τη φανέλα του ΠΑΟΚ θα είναι μία απ' αυτές.
Από την άλλη, αυτό που με ανησυχεί είναι ότι διώχνουμε έναν 25χρονο για να πάρουμε έναν 34χρονο, με αποτέλεσμα άνοδο του μέσου όρου ηλικίας (κάτι για το οποίο ουδείς πλέον δείχνει να ενδιαφέρεται στον ΠΑΟΚ), ενώ και το κασέ του είναι αρκετά υψηλό. Οι δικές μου πληροφορίες είναι ότι το υψηλότερο συμβόλαιο της περσινής ομάδας ήταν αυτό του Ίλιεφ, με 230 χιλιάδες ευρώ ετησίως, ενώ ο Ντάνι έπαιρνε γύρω στις 200 χιλιάδες. Γενικά, ο περσινός μέσος όρος των συμβολαίων του ΠΑΟΚ δεν πρέπει να ξεπερνούσε τις 140 χιλιάδες ευρώ. Ο Ζαγοράκης και ο Παπαδόπουλος έχουν μιλήσει για μια αύξηση 25% στο μπάτζετ ετησίως, άρα φέτος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερβούμε ένα μέγιστο μέσο όρο των 180 χιλιάδων ευρώ για κάθε συμβόλαιο. Με αυτή τη λογική ο Χαλκιάς αναδεικνύεται σε υψηλά αμειβόμενο ποδοσφαιριστή της ομάδας (αν αληθεύουν τα περί 280 χιλιάδων, γιατί δυστυχώς η ΠΑΕ δεν μας αποκαλύπτει τα στοιχεία, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις ότι θα λέει όλη την αλήθεια τον κόσμο), κι αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο.
Εν πάση περιπτώσει, πρόκειται για έναν Πρωταθλητή Ευρώπης, τον καλωσορίζουμε στην ομάδα μας και του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

28/5/08

Μπάσκετ ΠΑΟΚ: Μαλώνουν ποιος θα μας πρωτοσώσει!

Ραγδαίες εξελίξεις παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στο τμήμα μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Εξελίξεις τις οποίες κι εγώ προσωπικά αδυνατώ να παρακολουθήσω πλήρως. Σήμερα, το μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ηλίας Βιολίδης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με μεγαλοεπενδυτή εξ Αθηνών, ο οποίος είναι πρόθυμος να επενδύσει στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ, θέλει όμως αρχικά να παραμείνει ανώνυμος στο παρασκήνιο (;), να βάλει κάποια χρήματα να τα διαχειριστεί η διοίκηση Πρωτοδικείου (προφανώς η συγκεκριμένη του κ. Γαλατσόπουλου και όχι κάποια άλλη), και αργότερα, σε κάποιους μήνες που θα είναι πλήρως έτοιμος (;), να εμφανιστεί και να αναλάβει επισήμως. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο κ. Βιολίδης είναι αυτός που ζήτησε και πέτυχε την αναβολή της σημερινής ΓΣ του ΑΣ ΠΑΟΚ, προκειμένου να κερδίσει κάποιο χρόνο και να παρουσιάσει ολοκληρωμένα την πρότασή του σε μία εβδομάδα. Την ίδια ώρα όμως, ο Σύνδεσμος Βετεράνων του μπάσκετ του ΠΑΟΚ κατέβασε δική του πρόταση (!), ισχυρίστηκε ότι έχει βρει χρηματοδότες που θα βάλουν 600 χιλιάδες ευρώ, και πρότεινε νέα διοίκηση Πρωτοδικείου με Πρόεδρο της ΚΑΕ τον δικό τους Πρόεδρο κ. Καραμβέρη. Παράλληλα εκκρεμεί το ενδιαφέρον του κ. Ζήτρου να αναλάβει την ΚΑΕ (προφανώς περιμένει ο άνθρωπος οικονομικά στοιχεία και κανείς δεν ενδιαφέρεται να του τα δώσει, παρά την απόφαση της ΓΣ πριν δυο βδομάδες), καθώς και η πρόταση του ΜΕΛΒΑ για δημιουργία Λαϊκής Βάσης στο μπάσκετ του ΠΑΟΚ, πρόταση η οποία κατατέθηκε στη ΓΣ, αλλά ουδέποτε τέθηκε στην κρίση του σώματος. Και μέσα σ’ όλ’ αυτά, ο Πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ, τα βρόντηξε και παραιτήθηκε (αν τελικά είναι αλήθεια ότι παραιτήθηκε). Η εικόνα που βγαίνει είναι μιας ομάδας που παρότι βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού απέδειξε πόσο μεγάλη είναι, έχουν προκύψει αρκετές λύσεις για τη σωτηρία της, πολλοί έχουν δείξει ενδιαφέρον, πράγμα που αποδεικνύει το μεγαλείο του ΠΑΟΚ, παρ’ όλ’ αυτά, τα ίδια τα μέλη της οικογένειας του ΠΑΟΚ αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση, και παρατηρείται μια άθλια εικόνα γενικού μπάχαλου, που δεν μας τιμά καθόλου. Πρέπει επειγόντως να βάλουν το εγώ τους κάτω από τον ΠΑΟΚ, να αφήσουν τους εγωισμούς και να κοιτάξουν να συνεννοηθούν για το καλό του ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ

27/5/08

Παραιτήθηκε ο Κατσαρής


Την παράιτησή του υπέβαλλε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του Α.Σ. ΠΑΟΚ κ. Θανάσης Κατσαρής. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Η απόφασή μου για την αποχώρηση ύστερα από 11 χρόνια διοικητικής παρουσίας ήταν ειλημμένη και δεν οφείλεται ούτε σε αρνητικές (επιθέσεις, ύβρεις, συκοφαντίες), ούτε και σε θετικές (λύσεις σε όλα τα προβλήματα ΠΑΕ, ΚΑΕ) καταστάσεις. Ο ΠΑΟΚ ανήκει στους υγιώς σκεπτόμενους και ανιδιοτελείς ΠΑΟΚτσήδες, χωρίς τη λεβέντικη υποστήριξη των οποίων, ο Α.Σ. δε θα ήταν ανεξάρτητος και ισχυρός. Προσωπικά χωρίς αυτή την υποστήριξη κι εγώ δε θα είχα δύναμη και κουράγιο για να κρατήσω και να διατηρήσω ακέραιη ολόκληρη την περιουσία του συλλόγου (Τούμπα, Παλατάκι), την οποία πολλοί επιβουλεύτηκαν, αλλά ουδείς κατάφερε να την αγγίξει. Θα είμαι πάντα στο πλευρό τους».

Η εκτίμησή μου είναι ότι πρόκειται για κίνηση τακτικού ελιγμού. Για να αλλάξει κάτι ουσιαστικό στον Ερασιτέχνη θα πρέπει να παραιτηθεί το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να προκηρυχθούν εκλογές. Ειδάλλως, η παραίτηση γίνεται ουσιαστικά για το θεαθήναι, καθώς υπογείως πάλι ο Κατσαρής θα κινεί τα νήματα. Απλά επιδιώκει να γλιτώσει κάποια από τα ομαδικά πυρά που εκτοξεύονται εις βάρος του. Επιδιώκει επίσης να καταδείξει την ένδεια εναλλακτικών λύσεων για τη διοίκηση του Ερασιτέχνη, καθώς ούτε ο Χρυσός Δικέφαλος, ούτε το ΜΕΛΒΑ, ούτε κανείς άλλος φαίνεται αυτή τη στιγμή έτοιμος να προσφέρει βιώσιμη εναλλακτική λύση διοίκησης. Άρα, το μήνυμα της παραίτησης φαίνεται να είναι "Κατσαρής ή χάος".
Από κει και πέρα, γνώμη μου είναι ότι το αίσθημα πικρίας και αδικίας που προσπαθεί να βγάλει ο κ. Κατσαρής δεν είναι εντελώς αδικαιολόγητο. Είναι γεγονός ότι ο κ. Κατσαρής έχει στοχοθετηθεί εδώ και καιρό σαν η μάστιγα που δεν αφήνει τον ΠΑΟΚ να πάει μπροστά. Πρόκειται φυσικά για κατηγορία που δεν μπορεί να αντέξει σε σοβαρό λογικό έλεγχο. Είναι λάθος να νομίζουμε ότι ο Ερασιτέχνης είναι υπεύθυνος για όλα τα δεινά σε ΠΑΕ και ΚΑΕ, όπως επίσης λάθος είναι να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ένα άτομο φταίει για όσα τραβάει το πολύπαθο σωματείο μας. Παρότι από τη διοίκηση Κατσαρή έλειψε το όραμα, και παρ' όλη την εμπλοκή της σε διάφορες σκοτεινές ίντριγκες (αρκετές εκ των οποίων είναι αναπόφευκτες μέσα στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο της παράγκας που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο και ελληνικός αθλητισμός εν γένει), γεγονός είναι ότι στα χοντρά και τα σημαντικά ζητήματα δεν έκανε το μεγάλο λάθος. Όρισε την ιδανική διοίκηση Πρωτοδικείου για την ΠΑΕ, βρήκε μια πολύ καλή ανάλογη λύση και για την ΚΑΕ, ενώ προστάτεψε από τις επιβουλές τα μεγάλα περιουσιακά στοιχεία του σωματείου.

Το σίγουρο είναι ότι η παραίτηση Κατσαρή ταράζει τα νερά εν όψει της ΓΣ του Ερασιτέχνη αύριο στις 19:00 και αποπροσανατολίζει από το βασικό πρόβλημα, που αυτή τη στιγμή είναι η εξεύρεση διοικητικής λύσης στην ΚΑΕ. Αυτό που οφείλει το ΔΣ του ΑΣ ΠΑΟΚ να μας πει (ασχέτως του ποιός θα οριστεί Πρόεδρος - αυτό είναι δευτερεύον), είναι πού κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις με τον κ. Ζήτρο (αν έγιναν - όφειλαν όμως να γίνουν, γιατί αυτό αποφάσισε η ΓΣ πριν από δύο εβδομάδες), αν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους επιχειρηματίες (φήμες αναφέρουν ότι ενδιαφέρεται ο εφοπλιστής Βίκτορας Ρέστης), ποια θα είναι η σύνθεση της διοίκησης Πρωτοδικείου που θα αναλάβει τη διαχείριση των υποθέσεων της ΚΑΕ μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης, και με ποια κεφάλαια θα επιλύσει τα επείγοντα προβλήματα της ομάδας (βλέπε προσφυγές). Το σύνολο του ρόστερ της ομάδας προσβλέπει στην αυριανή Γενική Συνέλευση για να καθορίσει τη στάση του. Καλό θα είναι όσοι είστε μέλη του Ερασιτέχνη να είστε αύριο εκεί (απ' ό,τι ξέρω θα ξαναγίνει στο Βελλίδειο), ενώ όσοι δεν είστε μέλη να γίνετε. Είναι υποχρέωσή μας σαν Παοκτσήδες, και δεν θεωρώ το τίμημα της συνδρομής δικαιολογία.

Ο ΠΑΟΚ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ

ΑΝΤΙΟ ΝΤΑΝΙ!


Παρελθόν αποτελεί για τον ΠΑΟΚ ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ελπιδοφόρα ταλέντα που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα με το Δικέφαλο στο στήθος, ο πορτογάλος τερματοφύλακας Ντάνι Φερνάντες. Ο 25χρονος πορτιέρο είχε εμφανιστεί με δική του πρωτοβουλία στην Τούμπα πριν από πέντε περίπου χρόνια και είχε ζητήσει να δοκιμαστεί. Τα προσόντα του ορθώς διαγνώστηκαν από τους υπεύθυνους, και ο Daniel Marcio Fernandes, αυτός ο σχεδόν δίμετρος γίγαντας, που «σκεπάζει» την εστία και κάνει την μπάλα να «κολλάει» σε οποιοδήποτε μέρος του θηριώδους κορμιού του κι αν τον βρει, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας. Αργότερα, όταν καθιερώθηκε πλέον στην ομάδα, ο Φερνάντες υπέγραψε αναβαθμισμένο συμβόλαιο, που προέβλεπε και ρήτρα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για τη μεταπώλησή του σε άλλη ομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το καλοκαίρι, η διοίκηση Βεζυρτζή απέρριψε ως πολύ φτωχή, πρόταση ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ από την ισπανική Σαντατέρ για αγορά του Φερνάντες. Ακολούθησε ο ερχομός Ζαγοράκη και Σάντος στην ομάδα, με τον οποίο αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες για αγωνιστική βελτίωση του συμπαθούς Ντάνι, καθώς ο Πορτογάλος θεωρήθηκε ο ιδανικός προπονητής που θα αφύπνιζε το θηρίο που κρύβει μέσα του ο νεαρός πορτιέρο. Δυστυχώς, όπως όλοι ξέρουμε, η φετινή χρονιά ήταν χάλια, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί σε αυτή και ο Φερνάντες, ο οποίος δέχτηκε αρκετά γκολ για τα οποία φέρει ευθύνη. Το σίγουρο όμως είναι ότι η φετινή κακή χρονιά δεν μεταβάλλει το γεγονός ότι ο Ντάνι είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα τερματοφύλακα στον ευρωπαϊκό χώρο. Η ηλικία του είναι ακόμα μικρή (οι τερματοφύλακες δεν φτάνουν στην αγωνιστική τους κορύφωση πριν από τα 28 τους χρόνια), τα σωματικά του προσόντα φανταστικά, ενώ είναι γνωστός για την εργατικότητά του και τη θέλησή του για βελτίωση, άσχετα αν στη φετινή χρονιά παρασύρθηκε σε λάθος ατραπούς. Απόδειξη για όλ’ αυτά είναι το γεγονός ότι η Μπόχουμ, μια ομάδα της Μπουντεσλίγκα, έδειξε ενδιαφέρον για να εντάξει τον Φερνάντες στη δύναμή της.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την ΠΑΕ, η πώληση Φερνάντες απ’ ό,τι φαίνεται θα αποφέρει 1,2 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία (άλλες πληροφορίες μιλούν για 1,1 εκατομμύρια), εκ των οποίων μόνο οι 600 χιλιάδες είναι άμεσα καταβλητέες. Προβλέπεται επίσης και ένα ποσοστό από μεταπώληση του Φερνάντες, πιθανόν 17%, αλλά δεν είναι γνωστό αν υπάρχει χρονικό όριο ισχύος του ποσοστού αυτού και ποιο είναι. Κάποιες πληροφορίες θέλαν την Μπόχουμ να το προσφέρει μέχρι το 2010 και τον ΠΑΟΚ να επιδιώκει επέκταση.

Το ρεζουμέ όλων αυτών είναι ότι ο ΠΑΟΚ εξαναγκάζεται σαν τη βρεμένη γάτα σε μια όπως-όπως πώληση ενός από τα πιο σημαντικά περιουσιακά του στοιχεία. Θεωρώ ότι η πώληση αυτή αποκαλύπτει τη δεινή οικονομική θέση της ΠΑΕ, η οποία είναι αναγκασμένη μετά την περσινή χρονιά, κατά την οποία απαξιώθηκε το σύνολο του ρόστερ, να πραγματοποιήσει πλήθος μεταγραφών, οι οποίες βέβαια για να γίνουν χρειάζονται λεφτά. Ήταν μια χρονιά κατά την οποία δεν καταφέραμε να ανεβάσουμε το κασέ ούτε καν του Ντάνι, που είναι ταλεντάρα, κι αναγκαζόμαστε να τον πουλήσουμε με όρους πιθανόν χειρότερους απ’ ό,τι αν τον πουλούσαμε πέρσι. Περιττό δε να τονίσουμε ότι ο Ντάνι αποτελούσε μια μετοχή με προοπτικές τρομακτικής ανόδου, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε περίπτωση που δεν υποστεί σοβαρό τραυματισμό η τιμή του θα εκτοξευθεί μέσα στα επόμενα δυο-τρία χρόνια. Δυστυχώς όμως ο ΠΑΟΚ δεν θα είναι εκεί, για να εκμεταλλευτεί αυτή την εκτόξευση.

Απ' ό,τι φαίνεται, ο διεθνής τερματοφύλακας Κώστας Χαλκιάς, του οποίου το συμβόλαιο με τον Άρη λήγει στις 30 Ιουνίου και μένει ελεύθερος, θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Ντάνι. Ο Χαλκιάς είναι 34 ετών, και θα υπογράψει συμβόλαιο διετούς συνεργασίας, με ετήσιες αποδοχές ύψους 280 χιλιάδων ευρώ. Υπενθυμίζω ότι ο Ντάνι λάμβανε περί της 200 χιλιάδες ετησίως. Τα συμπεράσματα δικά σας. Για μένα πάντως, ο όλος χειρισμός του θέματος δεν συνάδει με ομάδα που έχει οράματα και θέλει να λέγεται μεγάλη. Το σωστό θα ήταν να βρίσκαμε έναν τερματοφύλακα σαν τον Μιχαηλίδη (100 χιλιάδες ζητά ο Σπανός για την παραχώρησή του, απ' ό,τι ακούω, και πιθανόν να πέσουν οι απαιτήσεις του, γιατί η ομάδα του αγωνίζεται πλέον στη β΄ Εθνική) για να αποτελεί αντίβαρο και να προσφέρει ανταγωνισμό στον Ντάνι, και να τον κρατούσαμε τουλάχιστον μια χρονιά ακόμη, για να πάρει την τιμή που του αξίζει στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Τουλάχιστον τα διπλά θα μπορούσαμε να πιάσουμε απ' αυτή την πώληση. Αυτή είναι η γνώμη μου. Μετοχή της οποίας η τιμή έχει πέσει δεν την πουλάς, εκτός κι αν πρόκειται για μετοχή τελειωμένη. Αν όμως πρόκειται για μετοχή της ποιότητας "Ντάνι Φερνάντες" περιμένεις να ξανανέβει. Τέλος πάντων.

Εύχομαι κι εγώ, όπως και κάθε Παοκτσής, στον Ντάνι να είναι πάντα καλά, να αποφύγει τους τραυματισμούς και να πραγματοποιήσει εκεί στη Γερμανία τα όνειρά του.
Ντάνι αγόρι μου σου εύχομαι να κάνεις μια μεγάλη καριέρα, να παίξεις Champion's League, και να είσαι πάντα ευτυχισμένος!

15/5/08

ΓΣ ΑΣ ΠΑΟΚ: Ενεφανίσθη Ζήτρος


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Α.Σ. ΠΑΟΚ (Ερασιτέχνη), με θέμα την ΚΑΕ (την ομάδα μπάσκετ) ΠΑΟΚ. Η είδηση είναι ότι τελικά έκανε την εμφάνισή του ο επίδοξος αγοραστής ή επενδυτής (;) κ. Κωνσταντίνος Ζήτρος, ο οποίος εξεδήλωσε τη διάθεσή του να «βοηθήσει», χωρίς να προσδιορίζει τον τρόπο, ούτε βέβαια να αναλαμβάνει κάποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Τελικά, μετά από εισήγηση του Προέδρου του ΑΣ κ. Κατσαρή, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα Παοκτσήδων με εκπροσώπους όλων των φορέων (Ερασιτέχνη, Χρυσό Δικέφαλο, ΜΕΛΒΑ, παλαιμάχους), η οποία θα διαπραγματευτεί με τον κ. Ζήτρο, θα εξειδικεύσει την πρότασή του, και θα την παρουσιάσει προς έγκριση από το σώμα των μελών του Ερασιτέχνη σε δυο εβδομάδες από τώρα, στις 28 Μαΐου, σε νέα Γενική Συνέλευση. Μέχρι τότε, παρατείνεται η θητεία της παρούσας προσωρινής διοίκησης Πρωτοδικείου υπό τον κ. Γαλατσόπουλο.

Το δεύτερο γεγονός της βραδιάς ήταν η παρουσίαση για πρώτη φορά σ’ αυτό το επίπεδο μιας πρότασης για τη δημιουργία λαϊκής βάσης. Η πρόταση προήλθε φυσικά από το Μέτωπο Λαϊκής Βάσης (ΜΕΛΒΑ) και εξειδικεύτηκε με χαρακτηριστική ευφράδεια από τον ανερχόμενο αστέρα του Μετώπου κ. Χρήστο Ποιητή. Εν συντομία η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία σωματείου υπό την επωνυμία «Κλαμπ ΠΑΟΚ» ή όποια άλλη ήθελε αποφασιστεί, την αυτόματη εγγραφή σε αυτό όλων των μελών του Ερασιτέχνη, καθώς και την εγγραφή όσο το δυνατόν περισσότερων Παοκτσήδων με ετήσια συνδρομή 10 ευρώ. Στη συνέχεια, οι μετοχές της ΚΑΕ θα μεταβιβαστούν στο σωματείο αυτό. Τη διοίκηση της ΚΑΕ θα αναλάβει προσωρινά επιτροπή εκλεγμένη από τη γενική συνέλευση του «Κλαμπ», υπό τη μορφή προσωρινής Διοίκησης Πρωτοδικείου, με σκοπό την ανεύρεση επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει το μάνατζμεντ της ΚΑΕ με τριετή σύμβαση η οποία θα προβλέπει συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Στο τέλος της τριετίας, η γενική συνέλευση του «Κλαμπ» θα πραγματοποιεί απολογισμό πεπραγμένων της διοίκησης του επενδυτή και θα του ανανεώνει ή όχι την σύμβαση, ανάλογα με τα αποτελέσματα. Εξυπακούεται ότι τυχόν χρέη θα βαρύνουν αποκλειστικά τον επενδυτή, όπως φυσικά και τυχόν κέρδη θα ανήκουν αποκλειστικά στον ίδιο. Όσο για τα υπάρχοντα χρέη που δημιουργήθηκαν από την διοίκηση Πανελούδη, η πρόταση προβλέπει διαπραγμάτευση για εν μέρει σβήσιμο, εν μέρει μείωση και κατά τ’ άλλα υψηλό αριθμό δόσεων, τις οποίες αν τυχόν δεν δεχτεί να πληρώσει ο πιθανός νέος επενδυτής, τότε θα πρέπει να επωμιστεί το «Κλαμπ ΠΑΟΚ» και τα μέλη του. Η πρόταση έγινε δεκτή με σχετική ευμένεια από το σώμα, αν και η υπερψήφισή της παρέμενε αμφίβολη, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που την βρήκαν αόριστη και ουτοπική. Τελικά, με την «ντρίμπλα» Κατσαρή, η πρόταση δεν τέθηκε ποτέ προς ψήφιση, καθώς αυτός έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα τις διαπραγματεύσεις με τον κ. Ζήτρο.

Έγγραφη επεξεργασμένη πρόταση τεσσάρων πυκνογραμμένων σελίδων κατέθεσε και ο Χρυσός Δικέφαλος (ΧΔ). Η πρότασή του, σχοινοτενής και περιπεπλεγμένη στη διατύπωσή της, στην ουσία δεν αποτελεί παρά ερμηνεία και υπεράσπιση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου. Ισχυρίζεται δηλαδή η συγκεκριμένη πρόταση, ότι ο αθλητικός νόμος, ακόμη δε περισσότερο ο νόμος 2190/1920 περί Ανωνύμων Εταιρειών, προβλέπει όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν και μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Και προτείνει να συνεδριάσει το ΔΣ της ΚΑΕ προκειμένου να προκηρύξει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στο ύψος των χρεών της εταιρείας, δηλαδή περίπου 2,5 με 3 εκατομμύρια ευρώ. Όποιος επιθυμεί λοιπόν να την αποκτήσει, δεν θα έχει παρά να πληρώσει το παραπάνω ποσό. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί κανείς, η ΚΑΕ μπορεί εναλλακτικά να στραφεί σε μοντέλο πολυμετοχικότητας (ή πολυμετοχικής «λαϊκής βάσης», όπως «πιασάρικα» το αποκάλεσαν), στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν άπαντες, με πλαφόν το 5% του συνόλου των μετοχών. Και αυτό το σχέδιο προβλέπει φυσικά ότι μια τέτοια ΑΜΚ θα μπορέσει να καλυφθεί, πράγμα άκρως αμφίβολο, κατά τη γνώμη μου.

Όσον αφορά τώρα την παρουσία του κ. Ζήτρου, αυτή είχε ως εξής: Με την έναρξη της ΓΣ, η οποία έγινε στις 19:45, εμφανίστηκε ένας εκπρόσωπός του, ο οποίος μίλησε με αοριστίες για το «όραμα» που έχουν για έναν «μεγάλο» ΠΑΟΚ. Αρνήθηκε όμως να πει περισσότερα. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του ΜΕΛΒΑ και του Χρυσού Δικεφάλου, και τελικά ανακοινώθηκε ότι ο κ. Ζήτρος θα εμφανιστεί και θα μιλήσει αυτοπροσώπως κατά τις 21:30, όπερ και εγένετο. Δυστυχώς, η ομιλία του δεν ήταν περισσότερο σαφής απ’ αυτή του εκπροσώπου του. Ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει πλάνο», υπάρχει «θέληση και όραμα», ότι ο ΠΑΟΚ «μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει μεγάλος» και άλλες τέτοιες κοινοτοπίες. Ισχυρίστηκε επίσης ότι «το οικονομικό δεν είναι το κύριο πρόβλημα του ΠΑΟΚ», κάτι που υποδηλώνει ότι δεν είναι πρόθυμος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Έδωσε μια κάποια έμφαση στο «όλοι μαζί μπορούμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι φαντάζεται κάποιας μορφής «πανστρατιά» υπό την ηγεσία του, όταν μάλιστα πήρε το λόγο ο Νίκος Βεζυρτζής για να τον ρωτήσει τι ποσό είναι αποφασισμένος να επενδύσει στον ΠΑΟΚ, τον κάλεσε και αυτόν να βοηθήσει! Σε ερώτηση δε του Γραμματέα του Χρυσού Δικεφάλου κ. Μπεκιάρη αν προτίθεται να πληρώσει τα 2,5 ή 3 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται από την ΑΜΚ για να αγοράσει την ΚΑΕ, η απάντηση ήταν ξεκάθαρα αρνητική. Γενικά, η εντύπωση που μου έδωσε ο κ. Ζήτρος ήταν αυτή του δυναμικού και σκληροτράχηλου μικρομεσαίου επιχειρηματία, που δεν γνωρίζει από αθλητικά, και που διείδε κάποια δυνατότητα ανάπτυξης και κέρδους για τον ίδιο μέσα απ’ την ενασχόλησή του με τα κοινά του ΠΑΟΚ. Δεν μου φάνηκε όμως να διαθέτει τα προσόντα να ελιχθεί καταλλήλως για να πετύχει τους σκοπούς του, πολλώ δε μάλλον να συσπειρώσει τους Παοκτσήδες γύρω από το όνομά του. Σε κάποια στιγμή μάλιστα, δεχόμενος πίεση από την «πλατεία», αναφώνησε ότι «εσείς πρέπει πρώτα να τα βρείτε μεταξύ σας». Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, λέω εγώ.

Κατά τ’ άλλα, αξίζει να πούμε ότι ενώ οι εγγεγραμμένοι στον Ερασιτέχνη φτάνουν τις δύο χιλιάδες, στην αίθουσα του Βελλίδειου δεν παραβρέθηκαν πάνω από 400 άτομα. Γενικά η ατμόσφαιρα ήταν ικανοποιητική, η συζήτηση διεξήχθη σε ανεκτά πλαίσια, και οι φορές που ξέφυγε ο έλεγχος και επικράτησαν οι φωνασκίες ήταν λίγες. Γενικά φρονώ ότι ο λαός του ΠΑΟΚ σιγά-σιγά ωριμάζει και μαθαίνει σταδιακά να συμμετάσχει με το σωστό τρόπο στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Απομένει σε δυο βδομάδες να μάθουμε αν τελικά κάποιο μοντέλο πολυμετοχικότητας υπό τον κ. Ζήτρο θα προχωρήσει. Προσωπικά θεωρώ πιθανή τη διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης, με τις μετοχές σε δέκα «θεματοφύλακες» (υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή οι εν λόγω θεματοφύλακες είναι οι Γαλατσόπουλος Ευάγγελος (Πρόεδρος ΚΑΕ ΠΑΟΚ), Ανδρεάδης Μιχαήλ του Δημητρίου (μέλος ΑΣ ΠΑΟΚ), Ανδρεάδης Μιχάλης (ΜΕ.Λ.ΒΑ), Χατζησπύρου Σπυρίδων (Χρυσός Δικέφαλος), Καλπάκης Δημήτρης (παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής), Ψωμιάδης Διονύσης (Αντινομάρχης Θεσσαλονίκης), Μαμιδάκης Αλέξανδρος (επιχειρηματίας), Μπακατσέλος Ορέστης (επιχειρηματίας), Σαμαράς Κωνσταντίνος (ορθοπεδικός). Ο καθένας τους κατέχει από το 9% των μετοχών,ενώ 9% κράτησε και ο τέως μεγαλομετόχος κ. Πανελούδης). Προβλέπω η διοίκηση να παραμένει επί μακρόν προσωρινή, με τη συμμετοχή και του κ. Ζήτρου, ο οποίος ίσως «σπρώξει» κάποιο ποσό, προκειμένου να πάρει με το μέρος του τον κόσμο και να πετύχει την έγκριση της μεταβίβασης των μετοχών στον ίδιο. Οι εποχές όμως που ο κόσμος έτρωγε κουτόχορτο από επίδοξους «μεγαλοεπενδυτές» έχει βέβαια παρέλθει, οπότε δεν φρονώ πως μπορεί να ευδοκιμήσει μακροπρόθεσμα η περίπτωση Ζήτρου. Όσο για την πρόταση του ΜΕΛΒΑ, είναι η μεγάλη ελπίδα για το μέλλον, χρειάζεται όμως πάρα πολλή δουλειά ακόμα, για να εξειδικευθεί, να συγκεκριμενοποιηθεί, να πείσει ως πρόταση, και να περάσει και στον κόσμο. Και θα βοηθούσε αν το ΜΕΛΒΑ μπορούσε να αναδείξει κι άλλα στελέχη σαν τον κ. Ποιητή, και να ξεφύγει επιτέλους από τον αστερισμό φθαρμένων προσώπων, που δεν έχουν πλέον τίποτα παραπάνω να προσφέρουν.

9/5/08

Θέμα Σάντος: Τα τελευταία μου λόγια

Όπως αναμενόταν, ο Θόδωρος επέμεινε πεισματικά στην επιλογή Σάντος. Συνεχίζουμε με τον Πορτογάλο, λοιπόν. Δεν ξέρω, μακάρι να αποδειχθεί ότι ο Ζαγοράκης έχει δίκιο, εγώ όμως εντοπίζω έναν εγγενή παραλογισμό στην απόφασή του αυτή, και το αναλύω ως εξής:

- Σύμφωνοι, είναι μεγάλος προπονητής ο κ. Σάντος, κι είναι τιμή μας που τον έχουμε. Δεν αρκεί όμως να φέρνεις έναν μεγάλο προπονητή. Πρέπει να είναι και ο κατάλληλος για την ομάδα σου. Είναι θέμα χημείας. Πολλοί μεγάλοι προπονητές απεδείχθησαν ασύμβατοι με κάποιες ομάδες. Με όσα είδαμε τη φετινή χρονιά, υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις ότι ΠΑΟΚ και Σάντος αποτελούν ένα τέτοιο αταίριαστο ζευγάρι.

- Είναι ψευδοδίλημμα να αναρωτιόμαστε "Κι αν φύγει ο Σάντος ποιος θά 'ρθει"; Ο Σάντος δεν είναι ο μοναδικός καλός προπονητής στον κόσμο. Υπάρχουν κι άλλοι. Το "Σάντος ή χάος" είναι απλά λάθος. Ουδείς αναντικατάστατος. Δεν κατάλαβα γιατί δεν μπορεί να αντικατασταθεί ο κ. Σάντος, όταν έχει κάνει μια τόσο κακή χρονιά. Ποιος να 'ρθεί; Ας έρθει ο Λίνεν. Ή ας ζητήσει ο Θόδωρος από τον Ρεχάγκελ να του συστήσει κάποιον από Γερμανία. Υπάρχουν προπονητές, και μάλιστα φθηνότεροι από τον Πορτογάλο.

- Ακόμα και οι φανατικότεροι υποστηρικτές του Σάντος λένε ότι θα κριθεί μέχρι την 28η Οκτωβρίου, ή, κατ' άλλους, μέχρι τα Χριστούγεννα. Κανείς πλέον δεν του δίνει περιθώριο μέχρι τη λήξη του συμβολαίου του. Κι αυτό γιατί ακόμα και ο πιο πιστός οπαδός δεν άντεξε μ' αυτά που είδε στο γήπεδο φέτος. Πονέσαν τα ματάκια του. Επομένως, αν, χτύπα ξύλο, συμβεί μια ατυχία και δεν κάνουμε καλό ξεκίνημα τη νέα σεζόν, ακόμα και οι φανατικότεροι οπαδοί του Σάντος θα στραφούν εναντίον του! Αυτό και μόνο αποτελούσε για μένα επαρκή λόγο για να φύγει ο Πορτογάλος από τώρα.

Και κλείνω με μια ελαφρώς τραγική νότα, η οποία εύχομαι ειλικρινά να μην επαληθευτεί. Η εμμονή του Θόδωρου με τον Σάντος είναι καταφανώς παράλογη. Ελπίζω, λοιπόν, να μην προορίζεται για να παίξει τον ρόλο της προμελετημένης αφορμής για την πραγματοποίηση μιας ηρωικής εξόδου του Θόδωρου από τα διοικητικά, όταν πλέον τα πράγματα με τον Πορτογάλο στραβώσουν οριστικά. Για το λόγο αυτό, δηλώνω και εγώ, όπως και τόσοι άλλοι Παοκτσήδες, ότι στη νέα σεζόν θα κάνω λοβοτομή και δεν θα κριτικάρω τον Πορτογάλο. Ας κάνει ό,τι θέλει, ας μας ρίξει και στην β΄ Εθνική. Τον Θόδωρο όμως ΔΕΝ θα μας τον πάρει. Είναι η τελευταία μας ελπίδα. ΔΕΝ θα την χάσουμε κι αυτήν...

2/5/08

Αντιδημοσιογραφικός Ζαγοράκης


Μόλις ολοκληρώθηκε η πολυαναμενόμενη συνέντευξη τύπου του Προέδρου και φυσικού ηγέτη του ΠΑΟΚ Θόδωρου Ζαγοράκη. Παρακολούθησα τη συνέντευξη με μεγάλη προσοχή, καθώς είχε δημιουργηθεί η προσδοκία ότι θα έδινε απαντήσεις στα διάφορα ζέοντα θέματα είχαν προκύψει από τη φετινή κακή πορεία της ομάδας. Προσωπικά, απαντήσεις δεν πήρα. Και δεν τις πήρα γιατί πολύ απλά δεν δόθηκαν. Και δυσκολεύομαι να χαρακτηρίσω το Ζαγοράκη με άλλο χαρακτηρισμό ηπιότερο από το «αντιδημοσιογραφικό». Γιατί ο Θόδωρος, καλλιεργώντας ένα προφίλ ντόμπρου και ολίγον ζοχάδα Παοκτσή, που δεν σηκώνει και πολλά στο σπαθί του, εμφανίστηκε ουσιαστικά απρόθυμος να απαντήσει στις εύλογες απορίες του κόσμου.

Τι δεν απάντησε ο Θόδωρος;

Δεν απάντησε για το τι φταίει για τη φετινή κακή πορεία της ομάδας. (Είπε ότι κανείς δεν το ξέρει).

Δεν απάντησε για τις ευθύνες και τα λάθη του Φερνάντο Σάντος και γιατί πρέπει απαραιτήτως αυτός και μόνο αυτός να είναι ο προπονητής της ομάδας. (Είπε ότι «καλώς ή κακώς» αποφασίζει μόνος του, και η απόφαση είναι Σάντος).

Δεν απάντησε για το πώς θα αποφευχθούν του χρόνου τα φετινά λάθη.

Δεν απάντησε για το τι θα γίνει αν ω μη γένοιτο η επόμενη χρονιά ξεκινήσει άσχημα και ξεσπάσει ο κόσμος κατά του Πορτογάλου.

Δεν απάντησε για το περίφημο «τριετές πλάνο» βάσει του οποίου δουλεύουν με τον Πορτογάλο, τι τέλος πάντων προβλέπει αυτό το πλάνο και πώς προχωράει μετά τη φετινή κάκιστη χρονιά. (Παρότι παραδέχθηκε ότι αυτό το πλάνο «θα μπορούσε και να δημοσιευτεί»).

Δεν απάντησε για το πόσοι και ποιοι παίκτες θα φύγουν.

Δεν απάντησε για τους παίκτες που θα αποκτηθούν, πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα είναι κι αυτοί «σαρδέλες» και πού θα βρεθούν τα χρήματα.

Δεν απάντησε για οικονομικά θέματα, τα οποία παρέπεμψε συνολικά σε μελλοντική συνέντευξη τύπου εντός του Μαΐου.

Γενικώς σε κάθε ερώτηση ουσίας του απηύθυναν έδειχνε μια ενόχληση και απέφευγε την απάντηση.

Τι ουσιαστικό βγήκε;

Πρώτα και κύρια, ότι εντοπίζει το πρόβλημα του ΠΑΟΚ στη νοοτροπία, και ότι θα καταβάλλει προσπάθειες να την αλλάξει (με τρόπους που άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος γνωρίζει, καθώς υπήρξε ποδοσφαιριστής της ομάδας), όχι μόνο με την προσθήκη νέων παικτών (που φαίνεται να θεωρεί ως κύριο τρόπο), αλλά και με την αλλαγή της νοοτροπίας των υπαρχόντων παικτών.

Ότι αρνείται κάθε συζήτηση για τον Σάντος και θα συνεχίσει με αυτόν. Δεν μπορεί όμως να φανταστεί τι θα συμβεί αν δεν πάει καλά η ομάδα ούτε και φέτος, ούτε και ξέρει τι θα κάνει με τον Σάντος σ’ αυτή την περίπτωση (την οποία κάποιοι θεωρούν πιθανή με τον συγκεκριμένο προπονητή στον πάγκο).

Ότι οι σχέσεις του με τον ΑΣ. ΠΑΟΚ και τον κ. Κατσαρή είναι πολύ καλές.

Ότι πιστεύει στη δημιουργία νέου γηπέδου, προτιμά όμως να μείνει στην ίδια τοποθεσία στην Τούμπα.

Ότι στόχος του ΠΑΟΚ του χρόνου θα είναι η έξοδος στο ΟΥΕΦΑ.

Η γνώμη μου είναι ότι ο Θόδωρος είναι ο φυσικός ηγέτης του ΠΑΟΚ, η μεγάλη προσωπικότητα που μπορεί να ενώσει, θα πρέπει όμως να προσέχει και ο ίδιος να προστατεύει το κεφάλαιό του, ώστε να μη δίνει και δικαιώματα σε κάποιους υστερόβουλους επικριτές του (ο ίδιος τους προσδιόρισε ως αυτούς που έκαναν παλιά μπίζνες με τον ΠΑΟΚ και τώρα έμειναν χωρίς δουλειά). Να μην μιλά αν δεν έχει κάτι ουσιαστικό να πει και, κυρίως, να μην ταυτίζεται με ανθρώπους περαστικούς από τον ΠΑΟΚ. Γιατί ο Σάντος κάποια στιγμή θα φύγει, ο Ζαγοράκης όμως θα μείνει...

Για μια πιο αναλυτική καταγραφή των λεγόμενων του Θόδωρου μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο από την Goalday εδώ.