8/2/09

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 3-0


Ραντεβού στα πλέι-οφ

Το φετινό πρωτάθλημα έχει μια μεγάλη ιδιαιτερότητα, τουλάχιστον όσον αφορά στον ΠΑΟΚ: Δεν θα κριθεί με τη λήξη του, με το τέλος δηλαδή της κανονικής περιόδου, οπότε και θα καθοριστεί ο πρωταθλητής, αλλά και οι ομάδες που θα υποβιβαστούν. Θα κριθεί μετά τη λήξη του, στα λεγόμενα play-offs, σε ένα μίνι "πρωταθληματάκι" δηλαδή, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι τέσσερις ομάδες που θα έχουν καταλάβει τις θέσεις 2 έως 5 της βαθμολογίας. Οι ομάδες αυτές θα παίξουν εντός και εκτός έδρας μεταξύ τους, με έπαθλο την έξοδο στο Champion's League. Οι τέσσερις αυτές ομάδες δεν θα ξεκινήσουν όμως από μηδενική βάση. Η κάθε μία θα "κουβαλάει" μαζί της από την λήξη της κανονικής περιόδου τη διαφορά βαθμών που είχε κατακτήσει από τις τρεις αντιπάλους της διαιρεμένη δια του 5.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη σημερινή κατάσταση της βαθμολογίας και ας υποθέσουμε ότι είναι η τελική. Έχουμε:

1. Ολυμπιακός 54
2. Παναθηναϊκός 42
3. ΠΑΟΚ 40
4. ΑΕΚ 35
5. Λάρισα 31

Η βαθμολογία αυτή σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός ανακηρύσσεται πρωταθλητής και στα πλέι-οφ συμμετέχουν Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Λάρισα. Η πέμπτη ομάδα, δηλαδή η Λάρισα, ξεκινά με μηδέν βαθμούς. Η τέταρτη ομάδα, δηλαδή η ΑΕΚ, έχει διαφορά τεσσάρων βαθμών από τη Λάρισα (35-31=4), κι επομένως ξεκινά τα πλέι-οφ με ένα βαθμό (γιατί 4:5=0.8, το οποίο στρογγυλεύεται σε 1). Η τρίτη ομάδα, δηλαδή ο ΠΑΟΚ, έχει διαφορά εννέα βαθμών από τη Λάρισα (40-31=9), κι επομένως ξεκινά τα πλέι-οφ με δύο βαθμούς (γιατί 9:5=1.8, το οποίο στρογγυλεύεται σε 2). Μπορούμε να το υπολογίσουμε και διαφορετικά: ο ΠΑΟΚ έχει 5 βαθμούς περισσότερους από την ΑΕΚ (40-35=5), οπότε ξεκινά με έναν βαθμό περισσότερο απ' αυτήν (5:5=1). Κι επειδή η ΑΕΚ ξεκινά με έναν βαθμό, ο ΠΑΟΚ θα ξεκινά με 1+1=2 βαθμούς. Τέλος, ο Παναθηναϊκός έχει έντεκα βαθμούς περισσότερους από τη Λάρισα (42-31=11), οπότε ξεκινά τα πλέι-οφ με δύο βαθμούς, γιατί 11:5=2.2, το οποίο στρογγυλεύεται σε 2. Ή, αλλιώς: ο Παναθηναϊκός έχει δυο βαθμούς περισσότερους από τον ΠΑΟΚ (42-40=2), οπότε θα έχει 2:5=0.4 βαθμούς περισσότερους απ' αυτόν. Το 0.4 όμως είναι μικρότερο του μισού, οπότε στρογγυλεύεται στο μηδέν. Άρα ο Παναθηναϊκός ξεκινά με τους ίδιους βαθμούς με τον ΠΑΟΚ, δηλαδή 2. Έχουμε λοιπόν την εξής βαθμολογία έναρξης των πλέι-οφ:

1. Παναθηναϊκός 2
2. ΠΑΟΚ 2
3. ΑΕΚ 1
4. Λάρισα 0

Οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους μέσα-έξω, ένα σύνολο έξι αγωνιστικών δηλαδή, και ο πρώτος βγαίνει Champion's League. Ο δεύτερος ΟΥΕΦΑ. Ο τρίτος εξαρτάται από την έκβαση του Κυπέλλου. Ο τέταρτος χάνει. Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγείται η ομάδα με την καλύτερη θέση στην κανονική περίοδο. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι με την λήξη των πλέι οφ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός καταλήγουν και πάλι ισόβαθμοι, την προνομιούχο θέση κερδίζει ο Παναθηναϊκός.

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το σύστημα των πλέι-οφ;

1. Όλα θα κριθούν στα πλέι-οφ. Στην κανονική περίοδο σημασία έχει μόνο να είσαι κάπου μεταξύ δεύτερης και πέμπτης θέσης και όχι σε πολύ μακρινή βαθμολογική απόσταση. Βλέπουμε δηλαδή ότι, όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή, η Λάρισα έχει - θεωρητικά τουλάχιστον - θαυμάσιες πιθανότητες να διεκδικήσει ακόμη και την έξοδο στο Champion's League. Αυτό γιατί οι βαθμοί της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος διαιρούνται δια 5. Δηλαδή ο Παναθηναϊκός κέρδισε απόψε 3/5 (τρία πέμπτα) του βαθμού έναντι του ΠΑΟΚ. Με άλλα λόγια, δεν κέρδισε τρεις βαθμούς, αλλά 0,6.

2. Είτε βρίσκεται μια ομάδα δυο βαθμούς μπροστά από μια αντίπαλό της, είτε δυο βαθμούς πίσω, είναι το ίδιο και το αυτό. Και στις δυο περιπτώσεις οι δυο ομάδες θα ξεκινήσουν τα πλέι-οφ με τους ίδιους βαθμούς. Επομένως, όπως είναι τώρα η κατάσταση, σημασία έχει να μην μας ξεφύγει κι άλλο ο Παναθηναϊκός, γιατί είναι ήδη στο +2. Αν πάει στο +3 θα μας πάρει ένα βαθμό διαφοράς στα πλέι-οφ. Επίσης η ΑΕΚ, που βρίσκεται τώρα 5 βαθμούς πίσω μας, είτε βρίσκεται 3 βαθμούς, είτε 7 βαθμούς πίσω μας, είναι το ίδιο και το αυτό. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ξεκινούμε με ένα βαθμό διαφοράς στα πλέι-οφ. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δύσκολα θα αλλάξει κάτι με την ΑΕΚ στις υπόλοιπες 9 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου.

Και φτάνουμε τώρα σε μια σημαντική θεωρία μου:
Σας ερωτώ: Μέσα στην ίδια αγωνιστική περίοδο πόσες φορές μπορεί να κερδίσει ο ΠΑΟΚ μια ομάδα του ΠΟΚ μέσα στην Αθήνα; Μπορεί περισσότερες από μία; Μπορεί δηλαδή να κερδίσει Φλεβάρη μήνα τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και να ξανακατέβει το Μάιο και να ξανακερδίσει; Όχι, σας λέω εγώ, κι αν δείτε την προϊστορία θα καταλάβετε το γιατί. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να κερδίσει μόνο μία φορά μέσα στο ΟΑΚΑ ΑΕΚ και Παναθηναϊκο. Ε, λοιπόν, αυτή η μία φορά ας είναι η σωστή. Ας είναι στα πλέι-οφ. Όχι τώρα.

Άρα, λοιπόν, αφήστε τα βαζέλια να χαίρονται για τη σημερινή τους νίκη, και μαζί μ' αυτούς κι ο στόκος ο Βύντρα, που νόμισε πως έγινε ξαφνικά παίκτης. Το σίγουρο είναι ότι τόσο κακός ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Και είμαι βέβαιος ότι οι ποδοσφαιριστές μας κάπου στο βάθος του μυαλού τους είχαν τη θεωρία μου. Γι' αυτό και δεν τα έδωσαν όλα σήμερα. Παίξαν χαλαρά. Απελπιστικά χαλαρά. Κάτι βεβαίως που δεν έπρεπε να συμβεί. Ο Παναθηναϊκός μας καθάρισε μέσα σε ένα τέταρτο, με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Έβαλε τρία εύκολα γκολ, από ατομικά λάθη δικά μας, και μάλιστα τα δύο από στημένη φάση. Μετά το 60΄ το παιχνίδι έγινε φιλικό. Θέλω να τονίσω όμως ότι το κακό φαινόταν νά 'ρχεται από το πρώτο ημίχρονο. Παρόλο το 0-0 η πραγματικότητα είναι ότι οι χαφ μας (Βερόν-Γκαρσία-Σορλέν-Λίνο-Κονσεϊσάο) μαρκάραν μόνο χώρο. Καθόλου παίκτες. Ό,τι ώρα ήθελαν οι Παναθηναϊκοί τους περνούσαν σαν σταματημένους. Η δε αμυντική μας γραμμή ήταν επιρρεπής στο λάθος. Θυμίζω τις δυο ευκαιρίες του Παναθηναϊκού, την πρώτη στο 39΄, όταν ο Χαλκιάς έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα σούταρε άουτ προ κενής εστίας, και τη δεύτερη στο 42΄, όταν ο Μάντζιος εκμεταλλεύτηκε λάθος του Κοντρέρας και αδράνεια του Μαλεζά και σούταρε από πολύ κοντά, αλλά ο Χαλκιάς απέκρουσε. Οπότε το πράγμα φαινόταν. Πέσαμε αμαχητί. Αν όμως οι Αθηναίοι έχουν αρχίσει να πείθονται ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που δεν μπορεί να κερδίσει σε ντέρμπι, άστους να το πιστεύουν. Κακό του κεφαλιού τους. Εμείς, ξεκούραστοι και χωρίς τραυματισμούς, τους δίνουμε ραντεβού στα πλέι-οφ.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΤΕΝΤΩΝΕΙ,
ΘΑ ΤΕΝΤΩΝΕΙ ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ ΤΟ ΣΕΝΤΟΝΙ...


Συνθέσεις:

Παναθηναϊκός:
Γκαλίνοβιτς, Νίλσον, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Βαβζίνιακ, Σιμάο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Νίνης (84’ Χριστοδουλόπουλος), Καραγκούνης (46’ Κλέιτον), Σαλπιγγίδης (74’ Ρουκάβινα), Μάντζιος.

ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς, Αραμπατζής, Δάρλας, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Βερόν, Γκαρσία, Σορλέν (81’ Βιεϊρίνια), Κονσεϊσάο, Λίνο (55’ Μουσλίμοβιτς), Αναστασάκος (63’ Αθανασιάδης).

ΣΚΟΡΕΡΣ:
49’, 55’ Βύντρα, 58’ Μάντζιος

Κίτρινες κάρτες:
62’ Βαβζίνιακ - 30’ Δάρλας, 51’ Γκαρσία, 54’ Σορλέν, 64’ Αθανασιάδης, 82' Μουσλίμοβιτς

Διαιτητής:
Κουκουλάκης (Ηρακλείου)

11 σχόλια:

+poulia είπε...

Η ζωή συνεχίζεται.
Όλα τα ματς δίνουν 3 βαθμούς.
Κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε ένα ντέρμπυ.
Όχι γιατί σήμερα φάγαμε το τρίπλαλο, αλλά...
μην ξεχνάτε ποτέ γιατί γίνατε ΠΑΟΚ!

Nikos Lioliopoulos είπε...

δεν θα έλεγα ότι είναι η πρωτη φορά που είμαστε κακοί φέτος...


Οι βαθμοί μου:
Χαλκιας 6 (έκανε τραγικά λάθη αλλά και αποκρουσάρες)
Αραμπαζης 6
Δαρλας 5
Μαλεζας 5
Κοντρερας 5
Κονσεισαο 6
Παμπλο γκαρσια 6.5( αρχίζω να εκτιμώ το παιχνιδι του)
Βερον 6.5
Σορλεν 4
λινο 5
Αναστασακος 5

takola είπε...

Νίκο,
δεν μου φάνηκε ότι ο Σορλέν ήταν δα και τόσο κακός. Απλά όλη η πεντάδα της μεσαίας γραμμής, και ιδιαίτερα οι Γκαρσία-Βερόν-Σορλέν μου φάνηκαν πάααρα πολύ κουρασμένοι. Πτώματα. Και τώρα παίζουμε Σάββατο, οπότε χάνουμε μια μέρα ξεκούρασης. Και το ματς είναι εκτός, σε πόλη χωρίς αεροδρόμιο. Οπότε θα ταλαιπωρηθούμε. Νομίζω πως επιβάλλεται ένα "φρεσκάρισμα" στην ενδεκάδα...

Panagiotis είπε...

Ρε παιδιά, μήπως παραβλέπουμε το ότι δεν περάσαμε την σέντρα? Τα πρώτα 5 λεπτά μπήκαμε φορτσάτοι και μετά, λες και έπεσε σύρμα, κάτσαμε όλοι πίσω. Ο Σάντος αρχίζει και με την δίνει στα νεύρα. Αυτό σίγουρα τακτική ήταν, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Δεν νομίζω να κουράστηκαν στα πρώτα 5 λεπτά. Επιθετικά ήμασταν άχρηστοι, όχι λόγω ανέχειας όμως... Άσε που δεν φόραγε το καφέ σακάκι. Λέτε αυτός να είναι ο λόγος που μας σκίσανε χωρίς να υπάρχει ανάγκη?

+poulia είπε...

Panagioti, ο πρόεδρος μας, που τυγχάνει της καθολικής εμπιστοσύνης του συνόλου του ΠΑΟΚΤΣΙΔΙΚΟΥ κόσμου, συζητάει με τον Σάντος για επέκταση της συνεργασίας έως το καλοκαίρι του 2012.
Αν δεν σου αρέσει ο Σάντος, υπομονή... 3,5 χρόνια είναι, θα περάσουν!

takola είπε...

Παναγιώτη,
μόλις είδα τον Σάντος μ' αυτό το ξενέρωτο κυριλέ κοστούμι είπα πάει, θα χάσουμε! Πού πας χωρίς το καφέ δερμάτινο ρεεεε;

Όσο για την επέκταση συμβολαίου, εγώ βλέπω να παίρνει σύνταξη από την Τούμπα ο Δον Φερνάντο. Τι 3,5, τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια τον βλέπω να κάθεται, και βάλε...

Panagiotis είπε...

Παιδιά, δεν λέω ότι δεν μ' αρέσει ο Σάντος, κέντρο και άμυνα είναι τέλεια. Λίγο να ρισκάρει τον θέλω. Τα 3 τα φάγαμε, θα προτιμούσα να τρώγαμε 5 αλλά να είχαμε επιθετικότητα. Την καλλίτερη άμυνα στον κόσμο να έχεις, αν δεν αναγκάσεις τον αντίπαλο να φυλάξει λίγο τα νώτα του, αργά ή γρήγορα θα σε πατήσει κανένα γκολ.

takola είπε...

Παναγιώτη,

έτσι είναι, όπως τα λες. Απλά δε νομίζω να μην τα σκέφτεται κι ο Σάντος. Θεωρώ ότι παίζει έτσι γιατί εκτιμά ότι τέτοια είναι τα εργαλεία που διαθέτει. Με την προσθήκη Χούτου-Λίνο και την επιστροφή Βιερίνια ευελπιστώ σε ένα πολύ επιθετικότερο πρόσωπο, ιδιαίτερα στα πλέι-οφ. Μην ξεχνάμε ότι εκεί θα παιχτούνε όλα. Τώρα απλά θολώνουμε τα νερά!

Panagiotis είπε...

Λίγο αργοπορημένο σχόλιο, αλλά δεν γίνεται ο Ηρακλής να φέρνει ισοπαλία με τον βάζελο την επόμενη της τριάρας που φάγαμε από τον ίδιο τον βάζελο. Που δείχνει πόσο χάλια ήμασταν

Panagiotis είπε...

Λίγο αργοπορημένο σχόλιο, αλλά δεν γίνεται ο Ηρακλής να φέρνει ισοπαλία με τον βάζελο την επόμενη της τριάρας που φάγαμε από τον ίδιο τον βάζελο. Που δείχνει πόσο χάλια ήμασταν

takola είπε...

Εντάξει, ήταν εκτός έδρας αγώνας, έχει άλλη λογική...