22/2/09

ΠΑΟΚ - Ηρακλής 1-0


Μετά από ακόμα ένα κλειστό, σφιχτό, οριακό παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ κατάφερε τελικά να καταβάλλει την αντίσταση του αξιόμαχου Ηρακλή, και πήρε τη νίκη με το... γνωστό 1-0.

Το ματς είχε αρκετές διακυμάνσεις, με τον ΠΑΟΚ να μπαίνει ορεξάτος στις αρχές και των δυο ημιχρόνων, αλλά να πέφτει στη συνέχεια. Ιδιαίτερα στο διάστημα 15΄-45΄ ο ΠΑΟΚ ήταν χαρακτηριστικά κακός, και θα μπορούσε να βρεθεί πίσω στο σκορ, όταν στο 36΄ ο Επστάιν πραγματοποίησε κούρσα από τα αριστερά, ξεπέρασε τον βραδύτερό του Αραμπατζή και έβγαλε σέντρα-φαρμάκι για τον επερχόμενο Αγρίτη, ο οποίος έπιασε αμαρκάριστος την κεφαλιά από εξαιρετική θέση, αλλά την έστειλε άουτ.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στο διάστημα 55΄-70΄, αλλά ο ΠΑΟΚ έδειξε στη συνέχεια ότι ήθελε περισσότερο τη νίκη, και ότι διέθετε τα σωματικά και ψυχικά αποθέματα για να την πετύχει. Με ένα εμφατικό ντεμαράζ στο διάστημα 70΄-80΄ έκλεισε τον Γηραιό στα καρέ του, παίκτες-κλειδιά όπως ο αρχηγικός Κονσεϊσάο και ο αναπάντεχα κακός μέχρι τότε Βερόν ανέβασαν την απόδοσή τους, και μετά από ένα μπαράζ χαμένων ευκαιριών, ο ΠΑΟΚ λύγισε την αντίσταση του Ηρακλή στο 79΄, με τον Κοντρέρας να εκμεταλλεύεται σέντρα του Κονσεϊσάο και να πλασάρει με μονοκόμματο σουτ από κοντά τον Κοβαλέφσκι.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο κυριάρχησαν τα νεύρα, με μια "κόντρα" Μουσλίμοβιτς-Ντιέ να δαπανά περί το ένα πεντάλεπτο, ενώ στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ οπισθοχώρησε, με τον Σάντος να αντικαθιστά τον Μουσλίμοβιτς με τον "κλασικό" Μπαλάφα, και τον Ηρακλή να επιχειρεί να πιέσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα..

Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια δύσκολη, αλλά δίκαια και παλικαρίσια νίκη, που συνοδεύτηκε όμως από μεγάλα διαστήματα πραγματικά κακής απόδοσης, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν κοστίσει, ιδιαίτερα αν ο Ηρακλής διέθετε στην επίθεση έναν παίκτη ικανό να βάλει την μπάλα στα δίχτυα. Η αίσθησή μου είναι ότι ο Σάντος έχει βρει τον τρόπο εύκολα ή δύσκολα να "καθαρίζει" τα παιχνίδια με κατώτερους αντιπάλους, αν όμως συνεχιστεί αυτή η νοοτροπία και αυτή η τακτική, τα πράγματα στα πλέι-οφ θα είναι πολύ, μα πάρα πολύ δύσκολα.

Κάποιες παρατηρήσεις για το στήσιμο του ΠΑΟΚ και την απόδοση των παικτών του:

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με αμυντική τετράδα τον Αραμπατζή δεξιά, τον Λίνο αριστερά και τους Κοντρέρας-Μαλεζά στο κέντρο. Σνάουτσνερ-Δάρλας και Μάρκος Αντόνιο δεν μπορούσαν για διάφορους λόγους να αγωνιστούν. Στο κέντρο αγωνίστηκαν οι Βερόν-Πάμπλο Γκαρσία σαν αμυντικά χαφ, ο Ίβιτς πιο προωθημένος, ο Κονσεϊσάο από δεξιά και ο Σορλέν υποτιθέμενα από αριστερά, παρουσίαζε όμως μια τάση να συγκλίνει διαρκώς προς το κέντρο και γενικά να αγωνίζεται ελεύθερα. Ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε ανάπηρος, με ένα μόνο άκρο, το δεξί, καθώς ο Κονσεϊσάο επέμεινε να μένει σε θέση εξτρέμ και να προσπαθεί να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα από τα άκρα, σε συνεργασία μάλιστα με τον Αραμπατζή, ο οποίος παρουσίασε αρκετά έντονες επιθετικές βλέψεις, ενώ από την άλλη πτέρυγα ο μεν Σορλέν σπάνια βρισκόταν σε θέση εξτρέμ, ο δε Λίνο γρήγορα διαπίστωσε ότι ο Αγρίτης ήταν δύσκολος αντίπαλος και κρατήθηκε πίσω σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Μάλιστα, η αναγκαστική αλλαγή Γκαρσία-Χούτου στο 42΄, μετέτρεψε το κατ' επίφαση 4-2-3-1 (μάλλον με 4-5-1 έμοιαζε) και επισήμως πλέον σε 4-4-2. Ενδιαφέρον παρουσίασε η αλλαγή πλευρών Κονσεϊσάο-Σορλέν στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Κονσεϊσάο να "αναγεννάται" απαλλαγμένος από τον πιεστικό Ιωαννίδη και να μεγαλουργεί με αντίπαλο τον Μάρτος. Γενικά, η ικανότητα Σορλέν-Κονσεϊσάο να εναλλάσσουν πτέρυγες αποτελεί σπουδαίο πλεονέκτημα, αν και ο Σορλέν έχει δείξει ότι αποδίδει καλύτερα στον άξονα ή, εν πάση περιπτώσει, σε ελεύθερο ρόλο στο χώρο του κέντρου, και ότι δεν διαθέτει την ταχύτητα και το "ξεπέταγμα" για να παίξει εξτρέμ, στοιχεία που διαθέτει ο Λίνο, ο οποίος χαραμίζεται σαν μπακ, ενώ είναι και αμυντικά επίφοβος. Χαρακτηριστικό ήταν ότι Αγρίτης-Επστάιν αποδείχτηκαν χαρακτηριστικά ταχύτεροι από τους ατομικούς τους αντιπάλους Λίνο και Αραμπατζή αντίστοιχα, προκαλώντας αρκετό προβληματισμό για την αμυντική μας λειτουργία. Ειδικά για τον Αραμπατζή πρέπει να πούμε ότι, παρά τα αρκετά ατομικά του λάθη, διαθέτει σπουδαία στοιχεία επιθετικογενούς μπακ, και πρέπει να στηριχθεί, γιατί οι προοπτικές βελτίωσής του είναι μεγάλες, θυμόμαστε άλλωστε όλοι σε πόσο καλή κατάσταση βρισκόταν πριν από τον μοιραίο εκείνοι τραυματισμό του.

Γενικά πάντως παρατηρούμε ότι μετά τον τραυματισμό του Βιερίνια, σε συνδυασμό με τον τραυματισμό του Λάκη στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, αλλά και με την απόκτηση του Σορλέν, παίκτη που δεν διαθέτει την ταχύτητα και το "ξεπέταγμα" για να παίξει αποτελεσματικά από τα άκρα, ο Σάντος έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει το 4-2-3-1 και έχει στρέψει πλέον την προσοχή του στην ανάπτυξη από τον άξονα, με έμφαση στις κάθετες πάσες Ίβιτς-Σορλέν-Βερόν και σε μια τακτική να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα με ένα έντονο passing game. Η τακτική αυτή πιθανόν να γίνει πιο έντονη με την αξιοποίηση του Χούτου ως παρτενέρ του Μούσλι. Ο Χούτος έδειξε ότι θα βοηθήσει πολύ, καθώς διαθέτει ταχύτητα και επιτάχυνση, χαμηλό κέντρο βάρους και καλή ντρίμπλα, με αποτέλεσμα δύσκολα να εξουδετερώνεται στο ένας εναντίον ενός, υψηλή ποδοσφαιρική νοημοσύνη στον τρόπο που κινείται και ανοίγει διαδρόμους, αλλά και πολύ καλό άλμα και σε ύψος και σε τάιμινγκ. Με βάση τα όσα είπα παραπάνω περί στροφής στο 4-4-2, εκτιμώ ότι ο Σάντος θα τολμήσει τη χρησιμοποίηση διδύμου Μούσλι-Χούτου από την αρχή των αγώνων, μου φάνηκε άλλωστε ότι ο Λάμπρος είναι πρόθυμος να βοηθήσει και στο μαρκάρισμα. Ας μην λησμονούμε άλλωστε ότι ο Μούσλι εμφανίζει στοιχεία νευρικής εξάντλησης και χρειάζεται στήριξη από κάποιον ικανό και συνεργάσιμο παρτενέρ, και όχι βέβαια από τον βραδύτατο Ίβιτς.

Ο Ίβιτς φαίνεται να έχει βρει τη φόρμα του, για κάποιον λόγο όμως επιλέγει να κάνει πολλές περιττές ενέργειες και να βασανίζει την μπάλα, με αποτέλεσμα να καταστρέφει πολλές επιθετικές μας προσπάθειες. Θεωρώ ότι η αναφορά Σάντος στις δηλώσεις μετά τον αγώνα σε "περιττές ενέργειες που ανήκουν στο τσίρκο" απευθύνεται κυρίως σε αυτόν, και δευτερευόντως στον Μουσλίμοβιτς, που, αποκομμένος και απομονωμένος καθώς είναι, οδηγείται πολλές φορές στο "κάτι παραπάνω", αλλά και στον εκνευρισμό.

Αξιοπρόσεκτο είναι πλέον το ντεφορμάρισμα του Βερόν, ο οποίος στα παιχνίδια με Παναθηναϊκό-Ολυμπιακό και Ηρακλή έχει κάνει τόσα λάθη όσα σε όλα τα άλλα παιχνίδια μαζί. Από την άλλη, το ανέβασμά του μετά το 70΄ ήταν καθοριστικής σημασίας για τη νίκη και αποδεικνύει τη βαρύνουσα σημασία του ως παίκτη-βαρόμετρο. Φάνηκε ότι ο πανέξυπνος και σοβαρότατος επαγγελματίας Βερόν κρατούσε κάποιες δυνάμεις για το κρίσιμο διάστημα στο τέλος, και πολύ καλά έκανε. Νομίζω πάντως ότι ο Σάντος θα πρέπει να του δώσει επιτέλους κάποιες ανάσες.

Εξαιρετικός για άλλη μια φορά ο Κονσεϊσάο, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα το πιο ομαδικό του παιχνίδι, κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Φυσικά σε πολλές περιπτώσεις η συνεργασία με τον Αραμπατζή, αλλά και τον Μουσλίμοβιτς, και πάλι δεν ήταν η επιθυμητή, σημασία έχει όμως η πρόθεση.

Την αίσθηση του γκολ αποδεικνύεται πως διαθέτει ο τετραπέρατος Κοντρέρας, ο οποίος με τις ταχύτατες προωθήσεις του δημιουργεί αριθμητική υπεροπλία και μπερδεύει την αντίπαλη άμυνα. Πρόκειται για παίκτη εγκεφαλικότατο, ο οποίος "διαβάζει" τον αγώνα όπως ένας σκακιστής "διαβάζει" την σκακιέρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον πάγκο βρισκόταν ο Ρίζος και όχι ο Γλύκος. Αν κάποιος γνωρίζει τον λόγο ας μας τον πει. Αν πάντως ο Γλύκος δεν μπορεί να θεωρηθεί καλύτερος ούτε καν του Ρίζου, ε, τότε νομίζω ότι έχουμε πρόβλημα.

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Αραμπατζής, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Λίνο, Κονσεϊσάο, Γκαρσία (43΄ Χούτος), Βερόν, Σορλέν, Ίβιτς, Μουσλίμοβιτς (87΄ Μπαλάφας)

Ηρακλής:
Κοβαλέφσκι, Παπαζαχαρίας, Κατσαμπής, Ιωαννίδης, Μάρτος, Ντιέ, Παπαστεργιανός (62΄ Γιαννούλης), Επστάιν, Κονέ, Κομβολίδης (56΄ Ρατόν), Αγρίτης (80΄ Βούκοβιτς)

Σκόρερ: 79΄ Κοντρέρας

Κίτρινες κάρτες: 24΄ Κοντρέρας - 13΄ Παπαστεργιανός, 47΄ Ιωαννίδης, 65΄ Αγρίτης, 81΄ Ντιέ

Διαιτητής: Η. Σπάθας (Πειραιάς)

16/2/09

Λεβαδειακός - ΠΑΟΚ 0-3


Περίπατος στη λάσπη

Μετά από έναν αγώνα που ο ΠΑΟΚ με την απόδοσή του τον έκανε να μοιάζει πολύ εύκολος, ο Δικέφαλος έριξε μια τριάρα στη Λεβαδειά και πήρε το διπλό. Ο ΠΑΟΚ ήταν αποφασισμένος για τη νίκη, έπαιξε καλό, αποτελεσματικό και γρήγορο ποδόσφαιρο έναντι ενός αντιπάλου που είχε σοβαρά προβλήματα, με μεγαλύτερο αυτό της απουσίας του βασικού του τερματοφύλακα. Ίσως επανέλθω με λεπτομερέστερα σχόλια γι' αυτόν τον αγώνα, η ουσία είναι πάντως ότι επανήλθαμε στις νίκες και τις καλές εμφανίσεις και συνεχίζουμε με ηθικό ακμαιότατο για μια ακόμη νίκη, το Σάββατο με τον Ηρακλή.

Συνθέσεις:

Λεβαδειακός: Καρακώστας, Εμεράν, Καψής, Μασάδο (76' Κατσικογιάννης), Κόλτζος, Ζησόπουλος, Ανδράλας, Κιάσσος (56' Nαπολεόνι), Λεονάρντο, Ντιμπαλά, Μπούσι (60' Πιέτσνιακ

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Αραμπατζής, Κοντρέρας, Γκαρσία, Κονσεϊσάο, Λίνο, Ιβιτς (77' Μπαλάφας), Μουσλίμοβιτς (87' Χούτος), Μαλεζάς, Σορλέν (89' Βιεϊρίνια), Βερόν

Σκόρερ: 9’ Κονσεϊσάο, 51’ Σορλέν, 59’ Ίβιτς

Κίτρινες κάρτες: 36’ Έμεραν, 57’ Μασάδο, 77’ Ζησόπουλος - 17’ Αραμπατζής, 22’ Κονσεϊσάο, 34’ Ίβιτς, 78’ Λίνο

Διαιτητής: Ντάκος (Ξάνθης)

8/2/09

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 3-0


Ραντεβού στα πλέι-οφ

Το φετινό πρωτάθλημα έχει μια μεγάλη ιδιαιτερότητα, τουλάχιστον όσον αφορά στον ΠΑΟΚ: Δεν θα κριθεί με τη λήξη του, με το τέλος δηλαδή της κανονικής περιόδου, οπότε και θα καθοριστεί ο πρωταθλητής, αλλά και οι ομάδες που θα υποβιβαστούν. Θα κριθεί μετά τη λήξη του, στα λεγόμενα play-offs, σε ένα μίνι "πρωταθληματάκι" δηλαδή, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι τέσσερις ομάδες που θα έχουν καταλάβει τις θέσεις 2 έως 5 της βαθμολογίας. Οι ομάδες αυτές θα παίξουν εντός και εκτός έδρας μεταξύ τους, με έπαθλο την έξοδο στο Champion's League. Οι τέσσερις αυτές ομάδες δεν θα ξεκινήσουν όμως από μηδενική βάση. Η κάθε μία θα "κουβαλάει" μαζί της από την λήξη της κανονικής περιόδου τη διαφορά βαθμών που είχε κατακτήσει από τις τρεις αντιπάλους της διαιρεμένη δια του 5.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη σημερινή κατάσταση της βαθμολογίας και ας υποθέσουμε ότι είναι η τελική. Έχουμε:

1. Ολυμπιακός 54
2. Παναθηναϊκός 42
3. ΠΑΟΚ 40
4. ΑΕΚ 35
5. Λάρισα 31

Η βαθμολογία αυτή σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός ανακηρύσσεται πρωταθλητής και στα πλέι-οφ συμμετέχουν Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Λάρισα. Η πέμπτη ομάδα, δηλαδή η Λάρισα, ξεκινά με μηδέν βαθμούς. Η τέταρτη ομάδα, δηλαδή η ΑΕΚ, έχει διαφορά τεσσάρων βαθμών από τη Λάρισα (35-31=4), κι επομένως ξεκινά τα πλέι-οφ με ένα βαθμό (γιατί 4:5=0.8, το οποίο στρογγυλεύεται σε 1). Η τρίτη ομάδα, δηλαδή ο ΠΑΟΚ, έχει διαφορά εννέα βαθμών από τη Λάρισα (40-31=9), κι επομένως ξεκινά τα πλέι-οφ με δύο βαθμούς (γιατί 9:5=1.8, το οποίο στρογγυλεύεται σε 2). Μπορούμε να το υπολογίσουμε και διαφορετικά: ο ΠΑΟΚ έχει 5 βαθμούς περισσότερους από την ΑΕΚ (40-35=5), οπότε ξεκινά με έναν βαθμό περισσότερο απ' αυτήν (5:5=1). Κι επειδή η ΑΕΚ ξεκινά με έναν βαθμό, ο ΠΑΟΚ θα ξεκινά με 1+1=2 βαθμούς. Τέλος, ο Παναθηναϊκός έχει έντεκα βαθμούς περισσότερους από τη Λάρισα (42-31=11), οπότε ξεκινά τα πλέι-οφ με δύο βαθμούς, γιατί 11:5=2.2, το οποίο στρογγυλεύεται σε 2. Ή, αλλιώς: ο Παναθηναϊκός έχει δυο βαθμούς περισσότερους από τον ΠΑΟΚ (42-40=2), οπότε θα έχει 2:5=0.4 βαθμούς περισσότερους απ' αυτόν. Το 0.4 όμως είναι μικρότερο του μισού, οπότε στρογγυλεύεται στο μηδέν. Άρα ο Παναθηναϊκός ξεκινά με τους ίδιους βαθμούς με τον ΠΑΟΚ, δηλαδή 2. Έχουμε λοιπόν την εξής βαθμολογία έναρξης των πλέι-οφ:

1. Παναθηναϊκός 2
2. ΠΑΟΚ 2
3. ΑΕΚ 1
4. Λάρισα 0

Οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους μέσα-έξω, ένα σύνολο έξι αγωνιστικών δηλαδή, και ο πρώτος βγαίνει Champion's League. Ο δεύτερος ΟΥΕΦΑ. Ο τρίτος εξαρτάται από την έκβαση του Κυπέλλου. Ο τέταρτος χάνει. Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγείται η ομάδα με την καλύτερη θέση στην κανονική περίοδο. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι με την λήξη των πλέι οφ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός καταλήγουν και πάλι ισόβαθμοι, την προνομιούχο θέση κερδίζει ο Παναθηναϊκός.

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το σύστημα των πλέι-οφ;

1. Όλα θα κριθούν στα πλέι-οφ. Στην κανονική περίοδο σημασία έχει μόνο να είσαι κάπου μεταξύ δεύτερης και πέμπτης θέσης και όχι σε πολύ μακρινή βαθμολογική απόσταση. Βλέπουμε δηλαδή ότι, όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή, η Λάρισα έχει - θεωρητικά τουλάχιστον - θαυμάσιες πιθανότητες να διεκδικήσει ακόμη και την έξοδο στο Champion's League. Αυτό γιατί οι βαθμοί της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος διαιρούνται δια 5. Δηλαδή ο Παναθηναϊκός κέρδισε απόψε 3/5 (τρία πέμπτα) του βαθμού έναντι του ΠΑΟΚ. Με άλλα λόγια, δεν κέρδισε τρεις βαθμούς, αλλά 0,6.

2. Είτε βρίσκεται μια ομάδα δυο βαθμούς μπροστά από μια αντίπαλό της, είτε δυο βαθμούς πίσω, είναι το ίδιο και το αυτό. Και στις δυο περιπτώσεις οι δυο ομάδες θα ξεκινήσουν τα πλέι-οφ με τους ίδιους βαθμούς. Επομένως, όπως είναι τώρα η κατάσταση, σημασία έχει να μην μας ξεφύγει κι άλλο ο Παναθηναϊκός, γιατί είναι ήδη στο +2. Αν πάει στο +3 θα μας πάρει ένα βαθμό διαφοράς στα πλέι-οφ. Επίσης η ΑΕΚ, που βρίσκεται τώρα 5 βαθμούς πίσω μας, είτε βρίσκεται 3 βαθμούς, είτε 7 βαθμούς πίσω μας, είναι το ίδιο και το αυτό. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ξεκινούμε με ένα βαθμό διαφοράς στα πλέι-οφ. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δύσκολα θα αλλάξει κάτι με την ΑΕΚ στις υπόλοιπες 9 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου.

Και φτάνουμε τώρα σε μια σημαντική θεωρία μου:
Σας ερωτώ: Μέσα στην ίδια αγωνιστική περίοδο πόσες φορές μπορεί να κερδίσει ο ΠΑΟΚ μια ομάδα του ΠΟΚ μέσα στην Αθήνα; Μπορεί περισσότερες από μία; Μπορεί δηλαδή να κερδίσει Φλεβάρη μήνα τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και να ξανακατέβει το Μάιο και να ξανακερδίσει; Όχι, σας λέω εγώ, κι αν δείτε την προϊστορία θα καταλάβετε το γιατί. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να κερδίσει μόνο μία φορά μέσα στο ΟΑΚΑ ΑΕΚ και Παναθηναϊκο. Ε, λοιπόν, αυτή η μία φορά ας είναι η σωστή. Ας είναι στα πλέι-οφ. Όχι τώρα.

Άρα, λοιπόν, αφήστε τα βαζέλια να χαίρονται για τη σημερινή τους νίκη, και μαζί μ' αυτούς κι ο στόκος ο Βύντρα, που νόμισε πως έγινε ξαφνικά παίκτης. Το σίγουρο είναι ότι τόσο κακός ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Και είμαι βέβαιος ότι οι ποδοσφαιριστές μας κάπου στο βάθος του μυαλού τους είχαν τη θεωρία μου. Γι' αυτό και δεν τα έδωσαν όλα σήμερα. Παίξαν χαλαρά. Απελπιστικά χαλαρά. Κάτι βεβαίως που δεν έπρεπε να συμβεί. Ο Παναθηναϊκός μας καθάρισε μέσα σε ένα τέταρτο, με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Έβαλε τρία εύκολα γκολ, από ατομικά λάθη δικά μας, και μάλιστα τα δύο από στημένη φάση. Μετά το 60΄ το παιχνίδι έγινε φιλικό. Θέλω να τονίσω όμως ότι το κακό φαινόταν νά 'ρχεται από το πρώτο ημίχρονο. Παρόλο το 0-0 η πραγματικότητα είναι ότι οι χαφ μας (Βερόν-Γκαρσία-Σορλέν-Λίνο-Κονσεϊσάο) μαρκάραν μόνο χώρο. Καθόλου παίκτες. Ό,τι ώρα ήθελαν οι Παναθηναϊκοί τους περνούσαν σαν σταματημένους. Η δε αμυντική μας γραμμή ήταν επιρρεπής στο λάθος. Θυμίζω τις δυο ευκαιρίες του Παναθηναϊκού, την πρώτη στο 39΄, όταν ο Χαλκιάς έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα σούταρε άουτ προ κενής εστίας, και τη δεύτερη στο 42΄, όταν ο Μάντζιος εκμεταλλεύτηκε λάθος του Κοντρέρας και αδράνεια του Μαλεζά και σούταρε από πολύ κοντά, αλλά ο Χαλκιάς απέκρουσε. Οπότε το πράγμα φαινόταν. Πέσαμε αμαχητί. Αν όμως οι Αθηναίοι έχουν αρχίσει να πείθονται ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που δεν μπορεί να κερδίσει σε ντέρμπι, άστους να το πιστεύουν. Κακό του κεφαλιού τους. Εμείς, ξεκούραστοι και χωρίς τραυματισμούς, τους δίνουμε ραντεβού στα πλέι-οφ.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΤΕΝΤΩΝΕΙ,
ΘΑ ΤΕΝΤΩΝΕΙ ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ ΤΟ ΣΕΝΤΟΝΙ...


Συνθέσεις:

Παναθηναϊκός:
Γκαλίνοβιτς, Νίλσον, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Βαβζίνιακ, Σιμάο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Νίνης (84’ Χριστοδουλόπουλος), Καραγκούνης (46’ Κλέιτον), Σαλπιγγίδης (74’ Ρουκάβινα), Μάντζιος.

ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς, Αραμπατζής, Δάρλας, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Βερόν, Γκαρσία, Σορλέν (81’ Βιεϊρίνια), Κονσεϊσάο, Λίνο (55’ Μουσλίμοβιτς), Αναστασάκος (63’ Αθανασιάδης).

ΣΚΟΡΕΡΣ:
49’, 55’ Βύντρα, 58’ Μάντζιος

Κίτρινες κάρτες:
62’ Βαβζίνιακ - 30’ Δάρλας, 51’ Γκαρσία, 54’ Σορλέν, 64’ Αθανασιάδης, 82' Μουσλίμοβιτς

Διαιτητής:
Κουκουλάκης (Ηρακλείου)

5/2/09

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-0


Στη μνήμη του ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Την πήραμε τη νίκη απόψε, με τσαμπουκά, με ψυχή και με έδρα καυτή. Την πήραμε όπως παλιά. Όπως στα χρόνια εκείνα που η νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στην Τούμπα ήταν αυτονόητη. Οι τρεις πιο σίγουροι βαθμοί της χρονιάς. Στα χρόνια του αείμνηστου Προέδρου Γιώργου Παντελάκη. Αξίζει πριν ασχοληθούμε με το σημερινό ματς, να μοιραστώ μαζί σας μια ανάμνηση ενός αδελφού, του Μιχάλη Ρ., από το blog Οι Άθλιοι:

"Γνωρισα τον κ. Παντελάκη το 1969. Έπαιζε ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, με πήγε στο γήπεδο ο γείτονάς μου ο Βαγγέλης ο Χατζηγιάγκος, παράγοντας της ομάδας τότε για να δούμε και το Γιωργάκη Κούδα που ξαναγύρισε. Χάσαμε 2-1 με ένα καταπληκτικό παιγνίδι του Σιδέρη. Εκεί στα επίσημα καθόταν ένας κύριος με καφέ σακάκι μόνος του, ανέκφραστος και σοβαρός. Τελείωσε το ματς και με πιάνουν τα κλάματα με αναφιλητά. Με πλησιάζει ο κύριος, μ’ αγκαλιάζει, με σκουπίζει με το μαντήλι του τα μάτια και σηκώνοντας το κεφάλι βλέπω κι αυτόν δακρυσμένο. "Μην κλαις παιδί μου," με είπε, "απ’ αυτούς δεν θα ξαναχάσουμε ποτέ". Ρωτάω τον Χατζηγιάγκο ποιος ήταν αυτός και μου είπε ενθουσιασμένος, αυτός είναι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ ο Γιώργος Παντελάκης."

Φαίνεται πως επιστρέφουμε λοιπόν, χάρη στη διοίκηση Ζαγοράκη, στα χρόνια εκείνα. Στα χρόνια που ο Ολυμπιακός στην Τούμπα έμπαινε για να χάσει. Ας είναι το σημερινό ματς η απαρχή μιας νέας χρυσής εικοσαετίας θριάμβων επί του Ολυμπιακού. Ας είναι αυτή η παρακαταθήκη που μας αφήνει ο Παντελάκης.

Απόψε παρουσιαστήκαμε σοβαροί, μαχητικοί, τσαμπουκαλεμένοι, και κερδίσαμε με το σπαθί μας. Απομένει άλλος ένας αγώνας για να πάρουμε την πρόκριση, αλλά το 1-0 είναι καλό σκορ, κρατήσαμε το μηδέν, η άμυνά μας είναι θωρακισμένη, και αν στο Καραϊσκάκη παίξουμε σαν ίσος προς ίσο, η πρόκριση θα είναι δική μας.

Ο ΠΑΟΚ σήμερα παρουσιάστηκε με μια σημαντική καινοτομία. Αντί για 4-2-3-1, έπαιξε με 4-1-4-1. Αντί δηλαδή για δυο αμυντικά χαφ, έπαιξε μόνο με ένα, τον Πάμπλο Γκαρσία, και δυο πιο προωθημένα κεντρικά χαφ, τους Σορλέν-Ίβιτς. Αυτό κατά τη γνώμη μου έγινε για δυο λόγους: Ο πρώτος ήταν να δώσει στην ομάδα μια μεγαλύτερη επιθετικότητα και εκρηκτικότητα, με τον Σορλέν να έχει τη δυνατότητα να βγει και σαν κρυφός εξτρέμ, ενώ παράλληλα η ομάδα θα πίεζε και πιο ψηλά. Ο δεύτερος λόγος ήταν να μη χρειάζεται ο Αναστασάκος να γυρίζει πίσω όπως κάνει ο Μουσλίμοβιτς, καθότι έτσι κι αλλιώς δεν είναι ικανός με την μπάλα κάτω, παρά να μένει περισσότερο μέσα στην περιοχή, πάντα έτοιμος να εκμεταλλευτεί τις σέντρες-φαρμάκι του Λίνο και του Κονσεϊσάο. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά είχαμε αναγκαστική αλλαγή, με τον Ίβιτς να αποχωρεί, και τον Βερόν να κάνει το χειρότερο παιχνίδι του από δημιουργικής άποψης, δείχνοντας ότι δυσκολεύεται με το μισό γήπεδο μπροστά του, και προτιμά να εκκινεί έξω από τη μεγάλη μας περιοχή, σαν κλασικό εξάρι.

Στο πρώτο ημίχρονο γενικά η ομάδα μπόρεσε να κάνει αυτά που της ζήτησε ο προπονητής, ήταν καλά οργανωμένη, πειθαρχημένη και αυτοσυγκεντρωμένη. Αποτέλεσμα ήταν να προηγηθεί με 1-0 στο 30΄, με τον Κονσεϊσάο να εκμεταλλεύεται με αριστοτεχνικό τρόπο το λάθος του Ζεβλάκοφ και να αφιερώνει στον παλιόφιλό του τον Νικοπολίδη το άσμα του Γιάννη Πουλόπουλου "Κάποιο άγαλμα που μ' είδε, με θυμήθηκε". Το καταχάρηκε ο Σέρζιο το γκολ αυτό, και μαζί μ' αυτόν και όλοι εμείς. Νά 'ναι καλά το παληκάρι, και να βάλει κι άλλα τέτοια. Ο ΠΑΟΚ είχε κι άλλη μια καλή ευκαιρία για γκολ στο α΄ ημίχρονο, όταν ο Λίνο εκτέλεσε απευθείας φάουλ στο οριζόντιο δοκάρι του "κηπουρού" στο 7΄.

Στο β΄ ημίχρονο η ομάδα υποχώρησε, ο Ολυμπιακός κέρδισε μέτρα και έδειξε ότι βρίσκεται σε καλύτερη φυσική κατάσταση. Έβγαινε με μεγαλύτερη ταχύτητα στη μπάλα, είχε καλύτερη σπιρτάδα στις κινήσεις του, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στο 46΄, όταν έχασε διπλή ευκαιρία, με τον Ντουντού να πιάνει γυριστή κεφαλιά, τον Χαλκιά να αποκρούει εντυπωσιακά σε κόρνερ, και με την εκτέλεσή του ο Ζεβλάκοφ να πιάνει κεφαλιά ξυστά άουτ. Στη φάση αυτή έδειξε και το κεντρικό αμύντικό μας δίδυμο των Κοντρέρας-Μάρκος Αντόνιο τις αδυναμίες του. Από κει και πέρα ο ΠΑΟΚ έχασε την αυτοσυγκέντρωσή του και λόγω διαιτησίας, η οποία απορρύθμισε τους πάντες, ποδόσφαιρο μετά το 60΄ δεν πολυπαίχτηκε, μάλλον ο Κάκος έγινε ο πρωταγωνιστής του αγώνα, όπως του αρέσει, άλλωστε, αλλά αν λάβουμε υπόψη την παράμετρο της φυσικής κατάστασης, ίσως να ήταν και υπέρ του ΠΑΟΚ, τελικά. Από την άλλη, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι ο γάβρος από δεξιά ήταν ανύπαρκτος με Γκαλίτσιο-Τοροσίδη, ενώ και το κεντρικό αμυντικό δίδυμο Παπαδόπουλου-Ζεβλάκοφ, χωρίς Άντζα, δεν ενέπνεε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη. Και Ντιόγο-Γκαλέτι-Λέτο, οι τρεις κατά τεκμήριο καλύτεροι παίκτες του Ολυμπιακού, απουσίαζαν. Απ' αυτή την άποψη, ήταν ίσως ευκαιρία να καθαρίσουμε την υπόθεση πρόκριση απόψε, γιατί στο Καραϊσκάκη τα πράγματα είναι δύσκολα για κάθε αντίπαλο.

Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ κατά τη γνώμη μου οι Πάμπλο Γκαρσία, ο οποίος στάθηκε μεσοαμυντικός ογκόλιθος, και ο Σορλέν, που έκανε πάρα πολύ δουλειά στο κέντρο, κινήθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις, και επέδειξε και μια μαγική απλότητα στο παιχνίδι του. Ο Λίνο για μια ακόμη φορά έδειξε ότι έχει τεράστιες δυνατότητες, και είναι ικανός να μας τρελάνει όλους με τις μαγικές του ενέργειες. Προβληματική η δεξιά μας πτέρυγα, με τον Αραμπατζή να μην μπορεί να συνεργαστεί επιθετικά με τον Κονσεϊσάο, και τον Κονσεϊσάο να μην μπορεί να συνεργαστεί με τοιν Αραμπατζή αμυντικά. Κοινώς, από χημεία μηδέν. Όσο για τον Αραμπατζή, θεωρώ ότι βρίσκει σιγά-σιγά τα πατήματά του, αλλά με ρυθμό πιο αργό απ' ό,τι περιμέναμε. Αλάνθαστος ο Χαλκιάς.

Δεν αντέχω να μην σχολιάσω και την κίτρινη κάρτα που δέχθηκε ο Μπαλάφας, ενώ βρισκόταν στο... ζέσταμα. Κάποιος να εξηγήσει επιτέλους στον Σωτηράκη, ότι η μαγκιά φαίνεται με την απόδοση στον αγωνιστικό χώρο, κι όχι με τσαμπουκάδες, διαμαρτυρίες και βγαλσίματα φανελών. Για να γίνεις ίνδαλμα πρέπει να παίξεις μπάλα. Να χύσεις αίμα στις διεκδικήσεις, όπως κάνει ο Σορλέν, που είναι και καινούριος, και να μην πηγαίνεις στην μπαλα σαν γατάκι. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ δεν τρώει κουτόχορτο. Κατάλαβες, Σωτηράκη;

ΠΑΟΚΑΡΑ ΟΛΕ!
ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ!

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Αραμπατζής, Κοντρέρας, Μάρκος Αντόνιο, Δάρλας, Πάμπλο Γκαρσία, Κονσεϊσάο, Iβιτς (λ.τ. 40' Βερόν), Σορλέν, Λίνο (90'+ Μπαλάφας), Αναστασάκος (79' Αθανασιάδης).

Ολυμπιακός:
Νικοπολίδης, Γκαλίτσιος (79' Οσκαρ), Πάντος, Ζεβλάκοφ, Αβρ. Παπαδόπουλος, Πατσατζόγλου, Ντουντού, Τζόρτζεβιτς (76' Λεονάρντο), Τοροσίδης, Μπελούτσι, Μήτρογλου (61' Ντάρμπισαϊρ).

ΣΚΟΡΕΡ: 30` Κονσεϊσάο

Κίτρινες κάρτες: 45` Σορλέν, 45` Αναστασάκος, 63` Πάμπλο Γκαρσία, 64` Μπαλάφας, Δάρλας, 69` Βερόν - 33` Αβρ. Παπαδόπουλος, 35` Γκαλίτσιος, 67` Τζόρτζεβιτς, 70` Πατσατζόγλου, 86` Ντουντού, 87` Τοροσίδης

Διαιτητής: Α. Κάκος (Κέρκυρας)

3/2/09

Ένα φέρετρο τυλιγμένο με τη σημαία του ΠΑΟΚ



Μόλις επέστρεψα από την κηδεία του Γιώργου Παντελάκη στην Αγία Σοφία. Ήταν μια σεμνή τελετή, παρουσία πλήθους κόσμου, και μέσα σε κλίμα γνήσιας συγκίνησης και κατάνυξης. Έβλεπες ανθρώπους όλων των ηλικιών, που αρκετοί απ' αυτούς μπορεί να μην γνώριζαν τον Γιώργο Παντελάκη προσωπικά, να είναι βουρκωμένοι. Από επωνύμους, παραβρέθηκαν ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ο Δήμαρχος, ο Νομάρχης. Ήταν ακόμα παρόν σύσσωμο το ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Παρόν και ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, όπως και αρκετοί άλλοι διοικητικοί παράγοντες της ομάδας. Πολλοί ήταν οι παλαίμαχοι του Δικεφάλου που έδωσαν το παρόν, ανάμεσά τους θα αναφέρω τον Άγγελο Αναστασιάδη, αγέρωχο, σεμνό και γνήσια συγκινημένο, τον Κώστα Ιωσηφίδη, τον Σταύρο Σαράφη, τον Γιάννη Γούναρη, τον Μλάντεν Φορτούλα, τον Κώστα Ορφανό, τον Κυριάκο Αλεξανδρίδη, τον Κώστα Λαγονίδη. Τους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές εκπροσώπησε ο αρχηγός Παντελής Κωνσταντινίδης. Γενικά, για να είμαι ειλικρινής, περίμενα περισσότερο κόσμο. Η εκκλησία ήταν γεμάτη, αλλά μέχρι εκεί. Τίποτα παραπάνω. Πολυάριθμα ήταν και τα στεφάνια που κατατέθηκαν εις μνήμην του εκλιπόντος, με αποτέλεσμα το προαύλιο της εκκλησίας να παρουσιάζει ένα σπάνιο θέαμα και οι περαστικοί να σταματούν με θαυμασμό και να ζητούν να πληροφορηθούν ποιος σπουδαίος άνδρας πέθανε. Πέθανε κάποιος που ήταν τυλιγμένος με τη σημαία του ΠΑΟΚ. Δεν είχε οικογένεια, δεν είχε άλλη ιδιότητα. Ήταν ΠΑΟΚ. Όταν το ασπρόμαυρο φέρετρο με το Δικέφαλο μπήκε στη νεκροφόρα, όλοι ξέσπασαν σε ένα θερμό χειροκρότημα. Ας είναι λαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει...

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΙΜΗΣ


Μια πρόταση, όχι μόνο δική μου, αλλά πλήθους Παοκτσήδων, προβάλλει σαν ο πλέον κατάλληλος τρόπος τιμής και μνήμης του αείμνηστου Προέδρου.

Να ονομαστεί το νέο προπονητικό κέντρο του ΠΑΟΚ "Γεώργιος Παντελάκης".

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

Με την ευκαιρία, μια μικρή λίστα άρθρων του Τύπου για τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα της οικογένειας του ΠΑΟΚ:

Εξέδρα των ΣΠΟΡ
Metropolis FM
Αγγελιοφόρος
Ελευθεροτυπία
Goalnews (δηλώσεις Άγγελου Αναστασιάδη)
Sport24.gr (δηλώσεις Γιώργου Κούδα)
fcpaok.gr (δικό μου άρθρο)

Για τον Γιώργο Παντελάκη


Λόγια ουσίας για τον μεγάλο Πρόεδρο


Όχι για να τον τιμήσουμε, είναι πλέον αργά, ούτε για να θυμόμαστε, γιατί σημασία έχει το μέλλον, αλλά για να ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ, να διδασκόμαστε και να παίρνουμε το καλό ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ από τους βίους των ΜΕΓΑΛΩΝ:

«Για μένα δεν υπήρξε πρόεδρος, γεννήθηκε αρχηγός. Δεν έκανε για πρόεδρος γιατί δεν είχε την πολιτική που χρειάζονταν. Ήταν αρχηγός, στρατηγός. Δεν ξεχνάω πως μας μιλούσε, σαν στρατηγός προς τους στρατιώτες του. Ήταν ο… Πάττον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έφυγε με μεγάλη στεναχώρια γιατί τον προδώσανε, τον χτυπήσανε στην πλάτη άνθρωποι που έφερε αυτός στον ΠΑΟΚ. Όταν ήταν να φύγω από τον ΠΑΟΚ πήγα στα… ίσα και του μίλησα, δεν του άρεσε να μιλάς πίσω από την πλάτη του. Ήταν ντόμπρος, ευθύς άνθρωπος. Για το συμφέρον του ΠΑΟΚ έδινε τα πάντα»
Αχιλλέας Ασλανίδης

«Έκανε μεγάλο τον ΠΑΟΚ. Έχει ταυτιστεί με την αντίσταση του ΠΑΟΚ στο κατεστημένο της Αθήνας, με το θέμα του Γιώργου Κούδα. Μας έλεγε να γράφουμε ότι λέει, εμείς οι νεότεροι στο συμβούλιο ώστε να πηγαίνουμε σπίτι και να το αναλύουμε για να καταλαβαίνουμε τι εννοεί, κι αυτός το ίδιο έκανε»
Κώστας Εγγλέζος

«Ήταν η ψυχή του ΠΑΟΚ, από τότε που πήγα στην ομάδα, αυτός γνώρισα σαν παράγοντας. Έψαχνε παιδιά από μικρές ομάδες και κατάφερε να κάνει την μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ. Ήταν δύσκολος άνθρωπος, τα ήθελε όλα τέλεια και όλα τα έκανε για το συμφέρον του ΠΑΟΚ φυσικά»
Φιλώτας Πέλλιος

(Ακούστηκαν τη Δευτέρα στο Metropolis FM 95.5)

«Ο λόγος του Παντελάκη ήταν νόμος και ισοδυναμούσε με την υπογραφή ακόμη και του Πρωθυπουργού της χώρας.
Γυρνούσε πάντοτε με ένα χαρτί κι ένα μολύβι, σημειώνοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια για να μην υποπέσει σε κάποιο ολίσθημα. Κι αυτό γιατί δεν ήθελε να χρωστάει ούτε μία δραχμή. Ακολουθούσε σφιχτή οικονομική πολιτική και με όποιον συμφωνούσε τηρούσε με ευλαβική συνέπεια το λόγο του και την υπογραφή του».
Γιώργος Κούδας

«Η ζωή του όλη ήταν ο ΠΑΟΚ. Δεν παντρεύτηκε, γιατί ήταν παντρεμένος με τον ΠΑΟΚ. Ήταν χαρισματικός, ακόμη και στον πάγκο. Μαζί του πήραμε πρωτάθλημα, όταν δεν το περίμενε κανείς».
Ορέστης Αγγελίδης

«Από το πρωί μέχρι το βράδυ ασχολείτο με τους παίκτες. Ήξερε ανά πάσα στιγμή πού βρισκόμασταν. Μέχρι και με ποιά φιλενάδα τα είχαμε. Έδινε λύση σε όλα τα προβλήματά μας. Ήταν σαν πατέρας μας».
Γιώργος Οικονόμου (παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής ΠΑΟΚ)

(Από την εφημερίδα Μακεδονία, φύλλο της Τρίτης, 3/2)

Έβαζε τον ΠΑΟΚ πάνω από τον εαυτό του


Από την ιστοσελίδα της "Εξέδρας των Σπορ" αντιγράφω από εξαίρετο άρθρο του Δ. Σαμόλη δηλώσεις του Μεγαλέξανδρου του ελληνικού ποδοσφαίρου Γιώργου Κούδα σχετικά με τον Γιώργο Παντελάκη:

«Ο Γιώργος Παντελάκης ήταν ένας εξαίρετος άνδρας. Έβαλε πολλές φορές τον ΠΑΟΚ πάνω από τον ίδιο του τον εαυτό. Ό,τι έλεγε το εννοούσε. Κάθε του κουβέντα ήταν υπογραφή, συμβόλαιο. Ήταν ντόμπρος και ουδέποτε ξεγέλασε κανέναν. Για αυτό το λόγο ήταν ιδιαίτερα αγαπητός.

Μπορεί να κατηγορήθηκε ότι δεν είχε τα χρήματα για να κάνει δυνατό τον ΠΑΟΚ, αλλά εκείνος τα κατάφερε. Η αλήθεια είναι ότι όσα χρήματα είχε, τόσα έδινε. Δεν χρωστούσε σε κανέναν. Ούτε σε εφορίες, ούτε σε σωματεία ούτε πουθενά.»

Στον Θόδωρο Ζαγοράκη, όταν συναντήθηκαν, ο Παντελάκης είχε δώσει τις εξής συμβουλές:

«Βαδίζεις σε καλό δρόμο, αλλά πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Πρόσεχε μην αναλάβεις πράγματα στα οποία δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις και φρόντισε να παραμείνεις σεμνός. Να είσαι συνετός για να νοικοκυρέψεις την ομάδα.»

Όπως έχω ήδη γράψει, ο Γιώργος Παντελάκης υπήρξε από τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μου και συνέβαλλαν τα μέγιστα στην τρέλα μου με τον ΠΑΟΚ. Αυτό που με ενδιαφέρει τώρα που έφυγε από τη ζωή, δεν είναι οι κούφιοι επικήδειοι και τα ξύλινα λόγια, αλλά με αφορμή τον αδόκητο χαμό του, να μάθουμε, ιδιαίτερα οι νεότεροι, τι ακριβώς άνθρωπος υπήρξε, και ποια διδάγματα μας αφήνει. Γι΄αυτό θα πραγματοποιώ συχνά-πυκνά έρευνες και θα αναφέρω μαρτυρίες από τη ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού Παοκτσή παράγοντα, για να μαθαίνουμε όλοι μας ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αγαπάμε τον ΠΑΟΚ και πώς πραγματικά προοδεύει μια ομάδα.

ΠΡΟΕΔΡΕ ΖΕΙΣ, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΟΚΤΣΗΣ


Από τον παοκτσήδικο ιστότοπο fcpaok.gr σας παραθέτω τα πρώτα σχόλια των αδελφών στην είδηση του χαμού του Γιώργου Παντελάκη. Σαν ένας πρώτος φόρος τιμής...


Σχόλια
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΕΔΡΕ
Σχόλιο απο greg4top off 2009-02-02 16:24:23
ΑΔΙΚΟΣ Ο ΧΑΜΟΣ ΣΟΥ!!
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΟΚΙΑ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ!!
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΑΥΣΕΙ...
Σχόλιο απο bkouf off 2009-02-02 16:29:26
Αιωνία του η μνήμη. Κρίμα που έφυγε με αυτόν τον άδοξο τρόπο.
.
Σχόλιο απο Erebos off 2009-02-02 16:30:01
Ενας απο τους ελαχιστους εναπομειναντες ΑΕΤΟΥΣ πεταξε ψηλα.Ας ελπισουμε να βλεπει την ομαδα που αγαπησε οσο τιποτα αλλο στην ζωη του σε επιτυχιες αρχης γενομενης απο την Τεταρτη.
Χαιρετισματα στα αετοπουλα μας εκει ψηλα προεδρε.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ
Σχόλιο απο GARRY off 2009-02-02 16:32:59
ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
Η ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚΤΣΗ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΠΟΛΛΑ Σ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.
ΠΡΟΕΔΡΕ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ !!
ΔΩΣ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΟΥ ΠΙΑ!!
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ !!
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!
Σχόλιο απο northboy off 2009-02-02 16:34:21
ΟΙ ΑΕΤΟΙ ΠΕΤΑΝΕ ΨΗΛΑ!
Proedre den tha se ksexasoume pote
Σχόλιο απο chiospaok off 2009-02-02 16:40:28
Efuge otan vrethike o epomenos Proedros me arxidia. As anapausei o theos thn psixh tou
Σχόλιο απο Tron4 off 2009-02-02 17:03:38
ένας ηγέτης , με όλη τη σημασία της λέξης...
ANTIO MEGALE PAOKTZH
Σχόλιο απο ZOZE G4 off 2009-02-02 17:17:33
TA MHNHS GIA PANTA STHN KARDIA MAS KAI STHN SKEPSH MAS:SE EFXARISTOUME GIA OSA PROSFERES STON PAOK:EISOUN ENAS MEGALOS PAOKTZHS:AS EINE ELAFRU TO XOMA POU TA SE SKEPAZEI:ANTIO PROEDRE
Συγνωμη...
Σχόλιο απο rom off 2009-02-02 17:18:49
Συγνωμη Προεδρε...οπως θα ελεγες και συ,ημασταν πολυ νεοι τοτε και δεν ξεραμε...Συγνωμη και για τοτε και για παντα...
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ
Σχόλιο απο kostas/paok off 2009-02-02 17:35:55
ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕ ΜΑΣ ΠΑΤΕΡΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΦΥΓΕΣ ΗΡΕΜΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΣΕΣ ΑΞΙΟ ΑΝΤΙΞΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΓΑΠΗ.ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΗ ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ
ΑΘΑΝΑΤΟΣ
Σχόλιο απο Alex4poli off 2009-02-02 18:02:59
ΜΕΓΑΛΕ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΕΣ ΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΑΟΚ ΜΕΓΑΛΟΣ.ΑΦΙΕΡΩΣΕΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ.ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ.
ΑΘΑΝΑΤΟΣ
Ευχαριστούμε ΠΡΟΕΔΡΑΡΑ
Σχόλιο απο TEO4 off 2009-02-02 18:10:33
Καλό ταξίδι στον Πρόεδρο του ΠΑΟΚ...Έναν άνθρωπο που γάμησε το αθηναικό κατεστημένο και είχε τον ΠΑΟΚ στην κορυφή.Όπως του αξίζει..
ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
Σχόλιο απο panzo555 off 2009-02-02 18:16:20
Σ ευχαριστώ για όλα όσα ζήσαμε μαζί,το 72,το 74 και το 76.Μπορείς να φύγεις ήσυχος καπετάνιε,το καράβι είναι σε γερά χέρια τώρα πιά.
Σχόλιο απο pan off 2009-02-02 18:19:46
Proedre ena megalo euxaristw gia ola.Gia pada stis kardies mas.KALO TAKSIDI PROEDRE.
Σχόλιο απο stargazer off 2009-02-02 18:45:09
ΗΣΟΥΝ ΑΞΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ.ΗΓΕΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ.ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΣΥΝΔΕΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΗΚΕ ΣΦΗΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Κ ΕΚΑΝΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΑΡΧΗΓΕ.ΟΙ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ Κ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ.ΤΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΗΣΟΥΝ.ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ ΜΕΓΑΛΕ ΠΑΟΚΤΣΗ ΗΓΕΤΗ.ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ.ΘΑ ΜΑΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣ...


αιωνία η μνήμη
Σχόλιο απο diogenis off 2009-02-02 19:26:36
μεγαλος προεδρος, εθεσε τις βασεις του νεου ΠΑΟΚ. Μην ξεχναμε οτι καποτε μας φαινοταν "λιγος".
Σχόλιο απο PAOK_AGRINIO off 2009-02-02 19:34:43
Πρόεδρε η δική σου ομάδα με έκανε Παοκτσή τη δεκαετία του 70. Η προσφορά σου θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στη δοξασμένη ιστορία της ομάδας μας. Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Θα σε θυμόμαστε για πάντα. Καλό Ταξίδι.
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!
Σχόλιο απο MI8RIO off 2009-02-02 19:42:18
ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΛΥΠΗ ΜΟΥ...ΧΑΣΑΜΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ...ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΚΕΠΑΖΕΙ..
PROS OLOUS TOUS SYNDESMOUS
Σχόλιο απο pistolaras off 2009-02-02 20:23:04
AVRIO GIA OLI TI DIARKEIA TIS IMERAS OI SYNDESMOI TOU PAOK AS EXOUN TIS SIMAIES MESISTIES STI MNIMI TOU MEGALYTEROU PROEDROU POU PERASE POTE APO TON MEGALO PAOK.AIWNIA SOU I MNIMI.
Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
Σχόλιο απο ispanos off 2009-02-02 20:27:17
ΘΑ ΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ.ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΜΑΓΚΕΣ
ΑΘΑΝΑΤΟΣ
Σχόλιο απο ataktos751 off 2009-02-02 20:39:59
Εφυγε ενας γνησιος ΠΑΟΚτσης, ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ,ΑΘΑΝΑΤΟΣ.
ΓΙΓΑΝΤΑΣ
Σχόλιο απο TEOBILIS off 2009-02-02 20:57:16
ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΓΑΝΤΑ.... ΤΙ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΗΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ?
Καλό Ταξείδι Πρόεδρε
Σχόλιο απο limiotis off 2009-02-02 21:15:57
Καλό ταξείδι Πρόεδρε.Σ΄ευχαριστούμε για ό,τι εκανες για την ομάδα μας.
Αυτήν την ώρα όλοι θα σού λένε καλά λόγια.Ακόμη και αυτοί που σε πολέμησαν.Τράβηξες πολλά καιειδικά από την μεγάλη παοκτσήδικη εφημερίδα του Βορρά.Το τι άκουγες δεν λέγεται.Και εκείνες οι ερμες οι πινακίδες στη Θ7-8 "Παντελάκης-Πενλίδης, Είδη υγιεινήε και Θερμάνσεως" γινόταν οι αποδέκτες του μίσους εναντίον σου. Θυμάμαι τα πύρινα άρθρα των αντιπάλων σου στην "εφημερίδα μας".Μερικούς τους είδαμε και μετά τι έκαναν στην ομάδα μας.
Και το κενό σου φάνηκε πρόεδρε μόλις έφυγες.Φάνηκε πόσο λίγοι ήταν οι διάδοχοι σου.
Συγνώμη πρόεδρε γιατί και εγώ-16 χρονών τότε-χτυπούσα την πινακίδα.Αν με ρωτήσεις γιατί, δεν ξέρω.Ίσως οι μεγάλοι "καθοδηγητές μας" να ξέρουν.
Πρόεδρε καλό κατευώδιο. Σ΄ευχαριστούμε γιατί είδαμε την καλύτερη ομάδα που είχε ποτέ ο σύλλογος, γιατί ειδαμε το καλύτερο ποδόσφαιρο που παίχτηκε ποτέ από ομάδα στην Ελλάδα.Σ΄ευχαριστούμε γιατί την περηφάνια που μας χάριζες.
Αποτελείς παράδειγμα για τους τωρινούς για το πώς φτιάχνεις ομάδα με λίγα λεφτά(θυμάμαι εκείνον τον παικταρά τον Δαμανάκη-και όχι μόνο- πως τον ξετρύπωσες)
Άς είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει.
ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!
Σχόλιο απο yioshi off 2009-02-02 22:04:05
Καλό ταξίδι Πρόεδρε. Αν και δεν σε πρόλαβα, απ'ότι μαθαίνω ήσουν άξιος Πρόεδρος του ΠΑΟΚ, με τα καλά του και τα λάθη του. Αιωνία η μνήμη σου. Ας αναπαύσει ο Θεός την ψυχή σου.
Υ.Γ. Όποιος έχει τον χρόνο και την διάθεση ας γράψει ένα άρθρο στη μνήμη του Γιώργου Παντελάκη, πέρα από τις αγιογραφίες που θα γράψουν αύριο οι γνωστοί δημοσιογράφοι. Για να μαθαίνουμε εμείς οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι. Περιστατικά όπως αυτά που περιέγραψε ο limiotis. Με την πραγματική και γλαφυρή πένα του ΠΑΟΚΤΣΗ, όπως αποδεδειγμένα έχουμε δει σε αυτή εδώ την ιστοσελίδα, μακριά από μικροσυμφέροντα.
Ίσως πρέπει να προστεθεί στην ιστοσελίδα και μία ενότητα ειδικά για την ιστορία του Π.Α.Ο.Κ. , με ανέκδοτα περιστατικά και γεγονότα που θα τα περιγράφουν οι αγνοί ΠΑΟΚτσίδες, με τις αλήθειες του καθένα, με την αυτοκριτική του. Σαν ένα λεύκωμα αναμνήσεων.Νομίζω ότι θα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από τα αφιερώματα των επαγγελματιών κονδυλοφόρων.
Γιατί αυτός ο σύλλογος έχει τεράστιο παρελθόν και αυτό που θαυμάζουμε κάθε Κυριακή δεν έγινε από τη μία μέρα στην άλλη. Πριν από μας ήταν οι πατεράδες μας και πιο πριν οι παππούδες μας.
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΕΔΡΕ
Σχόλιο απο MANHATAN off 2009-02-02 23:07:48
ΑΣ ΑΝΑΠΑΥΤΕΙΣ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ.ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΜΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΕΝΑΝ ΠΑΟΚΤΣΗ,ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ


2/2/09

ΕΦΥΓΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ


Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το μεσημέρι στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο ο πρώτος πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και κορυφαίος παράγοντας της ομάδας Γιώργος Παντελάκης, χτυπημένος από μοτοσυκλέτα σήμερα το πρωί στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου.

Ο Γιώργος Παντελάκης ξεκίνησε την μακρόχρονη προσφορά του στον Δικέφαλο το 1954 ως βοηθός έφορος του τμήματος μπάσκετ. Αργότερα, ως έφορος του τμήματος, οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1959. Στη συνέχεια ασχολήθηκε για λίγο με το τμήμα κλασικού αθλητισμού, πριν αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο, το οποίο υπηρέτησε από τα πόστα του γενικού γραμματέα και προέδρου. Ο ρόλος του υπήρξε καταλυτικός στη δημιουργία του μεγάλου ΠΑΟΚ της δεκαετίας του '70, με τον οποίο πανηγύρισε την κατάκτηση δύο κυπέλλων και ενός πρωταθλήματος. Υπήρξε επίσης και ο δημιουργός της ΠΑΕ ΠΑΟΚ το 1979 και δημιουργός της ομάδας που το 1985 στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας.

Ο Γιώργος Παντελάκης υπήρξε πρότυπο αθλητικού παράγοντα πανελλαδικής εμβέλειας. Διακρίθηκε για τις οργανωτικές του ικανότητες, την οικονομική του διαχείριση, τη διορατικότητα, το ήθος. Πάνω απ' όλα όμως διακρίθηκε για την αγάπη και την αυταπάρνηση με την οποία υπηρέτησε τον ΠΑΟΚ. Ο Γιώργος Παντελάκης δεν δημιούργησε δική του οικογένεια. Οικογένειά του ήταν ο ΠΑΟΚ.

Προσωπικά, υπήρξα μεγάλος θαυμαστής του Γιώργου Παντελάκη. Η προσωπικότητά του με έχει επηρεάσει καθοριστικά. Το πείσμα του, η υπομονή του, ο μοναχικός του αγώνας κατά πάντων για το καλό του ΠΑΟΚ και μόνο. Ο θάνατός του με συγκλόνισε. Ονειρευόμουν να τον συναντήσω, να του πάρω μια μεγάλη συνέντευξη για τη ζωή του και τα επιτεύγματά του στον ΠΑΟΚ, να γράψω ίσως ένα βιβλίο γι' αυτόν. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να το κάνω. Υπόσχομαι ότι θα αφιερώσω σειρά άρθρων σ' αυτόν, αρκεί όμως να έχω πρόσβαση και στις πηγές. Δυστυχώς ο ίδιος δεν είναι πια ανάμεσά μας. Ήταν ένας χαλκέντερος άνθρωπος, τεράστιας αντοχής, που μπορούσε να ζήσει αρκετά χρόνια ακόμη, αν δεν συνέβαινε αυτό το τροχαίο δυστύχημα. Ας είναι λαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Η κηδεία του θα γίνει αύριο το μεσημέρι στην Αγία Σοφία. Η παρουσία όλων μας ελάχιστος φόρος τιμής.

ΠΡΟΕΔΡΕ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΟΥΤΟΣ


Τελευταία μέρα των μεταγραφών, "μαύρη μέρα" στην ιστορία του ΠΑΟΚ, που πενθεί τον μεγάλο του Πρόεδρο Γιώργο Παντελάκη, ο ΠΑΟΚ έκανε το μεταγραφικό "μπαμ". Απέκτησε τον Λάμπρο Χούτο από τον Πανιώνιο για έξι μήνες, με οψιόν ανανέωσης για δυο χρόνια. Το buy-out από την ομάδα της Νέας Σμύρνης για να σπάσει το συμβόλαιο του Χούτου ανέρχονταν στις 250 χιλιάδες ευρώ, και οι πληροφορίες λένε ότι ΠΑΟΚ και παίκτης πλήρωσαν από μισά. Ο Χούτος θα πάρει ακόμη 150 χιλιάδες μέχρι το τέλος της σεζόν, ενώ ειδικός όρος αναφέρει ότι αν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα το συμβόλαιο θα λυθεί χωρίς αποζημίωση. Ο 29χρονος επιθετικός θεωρείται ένας από τους πλέον χαρισματικούς έλληνες ποδοσφαιριστές, η καριέρα του όμως δεν έφτασε εκεί που θα μπορούσε λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του. Σε καθε περίπτωση, ο Χούτος αναμένεται να δώσει πολύτιμες βοήθειες στον Μουσλίμοβιτς με τη διεισδυτικότητα και την έφεσή του στο σκοράρισμα.

1/2/09

ΠΑΟΚ - Εργοτέλης 2-0


Νίκη - Ψυχοβγάλτης

Αυτός ο φετινός ΠΑΟΚ θα μας στείλει πριν την ώρα μας στα θυμαράκια, τελικά πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Πάλι μας έβγαλε την ψυχή σήμερα. Παίζει ένα ποδόσφαιρο της υπομονής μέχρι τελικής πτώσεως. Στοχεύει να εξαντλήσει τον αντίπαλο, αλλά μαζί μ' αυτόν εξαντλεί κι εμάς. Μας πεθαίνει στο "τσούκου-τσούκου μπολ", όπως το έλεγαν παλιά. Δεν είναι ότι λείπει η ποιότητα. Όχι, ποιότητα υπάρχει. Και φαίνεται. Καμία σχέση με τον ΠΑΟΚ παλιότερων εποχών. Αλλά λείπει το θέαμα. Η επιθετικότητα. Ο Σάντος έχει φτιάξει μια ομάδα που ξεκινάει πάντα για το μηδέν στην άμυνα, καταρχήν, και ό,τι καλύτερο βγει από κει και πέρα. Ακόμα κι όταν παίζει στην έδρα της με τον Εργοτέλη. Πραγματοποιεί ελάχιστες επιθέσεις. Κι αν βγουν, βγήκαν. Κοιτάζει να εκμεταλλευτεί τα λάθη ή τις στιγμιαίες αδράνειες του αντιπάλου. Και είναι ικανή να περιμένει γι' αυτές όσο χρειαστεί. Έτσι έκανε και σήμερα. Επί 72 λεπτά γυρίζαμε την μπάλα γύρω-γύρω χωρίς να μπορούμε να διασπάσουμε την άμυνα του αξιόμαχου Εργοτέλη. Τελικά, στο 72΄ τα καταφέραμε. Ο Λίνο πραγματοποίησε θαυμάσια επέλαση από τα αριστερά και υπέροχη σέντρα, δεν την βρήκε ο Αναστασάκος στο πρώτο δοκάρι, τη βρήκε ο Αθανασιάδης που είχε μπει αλλαγή πριν 13 λεπτά στο δεύτερο, και έγραψε το 1-0. Κατόπιν η άμυνα του Εργοτέλη εκ των πραγμάτων άνοιξε. Νέα επέλαση του Λίνο από αριστερά, νέα σέντρα, κεφαλιά Αναστασάκου στο πρώτο δοκάρι, 2-0 στο 77΄ και γεια σας. Αυτό ήτανε! Ακούγεται απλό, αλλά απαιτεί απίστευτη συγκρότηση, οργάνωση και υπομονή για το πετύχεις. Έστω κι αν πρώτα σου βγαίνει η ψυχή. Και όσο η ομάδα κερδίζει, κανείς δεν μπορεί να πει κουβέντα στον Σάντος. Εγώ όταν είδα ότι θα έβγαζε τον Μπακαγιόκο, άρχισα να τον βρίζω. Γιατί ο Μπάκα είναι μανούλα στο να παίρνει πρώτες κεφαλιές, να κερδίζει χαμένες μπάλες στο κέντρο, να ανοίγει γρήγορα το παιχνίδι προς την επίθεση. Πίστευα πως έπρεπε να τον διατηρήσει μέσα και να βγάλει τον (ανύπαρκτο μέχρι τότε) Αναστασάκο. Έλα όμως που ο Αθανασιάδης που μπήκε μέσα (εντάξει, σαφώς και έπρεπε να μπει, αλλά πιστεύω είναι καιρός να παίξει και λίγο φουνταριστός, γιατί εκεί έξω, στη θέση του Μπακαγιόκο που τον βάζει, χάνεται λόγω έλλειψης σωματικών προσόντων) σκόραρε! Και μετά σκόραρε και ο Αναστασάκος, που όλη η κερκίδα είχε δυσανασχετήσει μαζί του! Άντε τώρα να κάνεις κριτική στον Πορτογάλο! Μπορείς; Δεν μπορείς. Γι' αυτό κι αυτός συνηθίζει να λέει: "Μ' ενδιαφέρει να κερδίζω". Γιατί άμα κερδίζεις, κανείς δεν μπορεί να σου πει τίποτα. Χάρηκα πάντως για τη νίκη, χάρηκα για τα δυο παιδιά που σκόραραν, χάρηκα που ξαναείδα τον Μπακαγιόκο βασικό (έστω κι αν τον έκανε πάλι αλλαγή - του έχει βγάλει την ψυχή του ανθρώπου), χάρηκα και για τον Λίνο, που έβγαλε τις δυο ασίστ, έστω κι αν πάλι δεν καταλάβαινα πώς στην ευχή κινείται μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ίσως αυτό να είναι το μυστικό, τελικά, με το οποίο ο Λίνο μπερδεύει τους αντιπάλους! Κατά τ' άλλα, να πω για την ιστορία ότι σήμερα αγωνιστήκαμε με ένα 4-4-2, το οποίο στην ουσία ήταν 4-4-1-1, γιατί ο ένας επιθετικός μόνο ήταν φουνταριστός κι ο άλλος περιφερειακός. Πρέπει να πω ότι οι μεταγραφές Λίνο-Σορλέν αποδεικνύεται ότι έγιναν γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Να φύγουμε από το 4-2-3-1 ή το 4-3-3 και να πάμε στο 4-4-2 ή το 4-5-1. Γιατί και ο Λίνο και ο Σορλέν είναι χαφ φτιαγμένοι ακριβώς γι' αυτό το σύστημα. Η αλήθεια είναι ότι παίζουν και το 4-2-3-1, αλλά από την ώρα που ήρθαν το γυρίσαμε στο 4-4-2 με χαρακτηριστική άνεση. Κακά τα ψέματα, είμαστε αναγκασμένοι από τις περιστάσεις. Με τραυματία Βιερίνια λείπει η ταχύτητα από τα άκρα, τι να κάνουμε. Όσο για τον Σορλέν, καλό εργαλείο, θα προσφέρει, αλλά δεν είναι ο παίκτης που κάνει τη διαφορά. Άντε,

ΠΑΟΚΑΡΑ ΟΛΕ!

Ραντεβού στο δείπνο της Τετάρτης.
Θα σερβιριστεί γάβρος ψητός!


Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς, Αραμπατζής, Κονσεϊσάο (89` Κωνσταντινίδης), Αναστασάκος (83' Γκαρσία), Μπακαγιόκο (59' Αθανασιάδης), Μαλεζάς, Κοντρέρας, Λίνο, Ιβιτς, Βερόν, Σορλέν.

Εργοτέλης:
Πόζα, Γελαδάρης, Χίμπλινγκερ, Κορδονούρης, Ρομάνο, Ογκουνσότο (64' Μπουντιμίρ), Μπέτο (76' Φραγκουλάκης), Ορφανός, Τζούνιορ, Κουτσιανικούλης, Πλάσνενγκερ.

ΣΚΟΡΕΡ: 72` Αθανασιάδης, 77` Αναστασάκος

Διαιτητής:
Χ. Ζωγράφος (Αθηνών)

Κίτρινες κάρτες:
45` Σορλέν-15` Ρομάνο