17/12/07

Η φιλοσοφία του Σάντος στον ΠΑΟΚ


Μετά τη βαρυσήμαντη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Φερνάντο Σάντος την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, καθώς και τη συνέντευξη στην TV100 το βράδυ της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου, προκύπτουν πλέον με σαφήνεια κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία του τρόπου σκέψης του προπονητή μας, τα οποία καλό θα είναι να τα υπογραμμίσουμε.

Πρώτα-πρώτα είναι σαφές πως δεν πιστεύει σε μια ομάδα νεανική, μια ομάδα ταλέντων. Πιστεύει σε μια ομάδα ισορροπημένη, στην οποία θα αγωνίζονται παίκτες όλων των ηλικιών, με κύριο κριτήριο την αξία και μόνο την αξία τους, και όχι την ηλικία τους. Όσον αφορά στα ταλέντα, πιστεύει σε ένα βαθμό σε αυτά, στα πλαίσια όμως μιας σταδιακής αφομοίωσής τους μέσα στον κορμό της ομάδας.

Τεράστια έμφαση δίνει ο Φερνάντο Σάντος στο ζήτημα της νοοτροπίας, αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «νοοτροπία νικητή». Μοιάζει να έχει κάποιου τύπου «αλλεργία» σε παίκτες που δεν έχουν νοοτροπία νικητή, και είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι τέτοιους παίκτες έχει εντοπίσει αρκετούς στον ΠΑΟΚ. Αυτό που επιδιώκει είναι να κάνει μεταγραφές παικτών με υψηλές ικανότητες και νοοτροπία νικητή, ώστε να «παρασύρουν» και τους υπόλοιπους παίκτες, να τους μπολιάσουν με τη νοοτροπία τους.

Είναι σαφές ότι ο Σάντος δεν πιστεύει ιδιαίτερα στη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες ποδοσφαίρου στη χώρα μας, και γι’ αυτό δεν πιστεύει ιδιαίτερα και στα ταλέντα που βγάζουμε. Η στάση του απέναντι στον νεαρό έλληνα ποδοσφαιριστή είναι μάλλον αρνητική. Στη συνέντευξη τύπου πριν το ματς με τη Βέροια, ο Σάντος δήλωσε με σαφήνεια ότι δεν γίνεται σωστή δουλειά με τα νεαρά παιδιά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να φτάνουν 18-19 χρονών χωρίς να έχουν την κατάλληλη νοοτροπία, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αλλάξει στη συνέχεια. Προφανέστατα σ’ αυτή την κατηγορία συμπεριέλαβε τους Δελήμπαση-Πεχλιβάνη και Αθανασιάδη, για τους οποίους δήλωσε ορθά-κοφτά ότι δεν κάνουν για τον ΠΑΟΚ, προσθέτοντας:

«Θα πρέπει να λέμε τα πράγματα με σαφήνεια, δηλαδή τι είναι αυτό που θέλουμε από τον ΠΑΟΚ. Αυτό που προσδοκούμε είναι να επιστρέψει στις πρώτες θέσεις, ή μια μέτρια ομάδα που την επόμενη 20ετία δε θα κερδίζει τίποτα;»

Μόνο όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν θα ωφελούσε κάποιος δανεισμός των παικτών αυτών, παραδέχτηκε ότι ίσως στο μέλλον να είναι σε θέση αυτοί οι παίκτες να βοηθήσουν. Η αρχική του θέση όμως ήταν τελείως αρνητική. Στην TV100 ο Σάντος είπε:

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλοί παίκτες που παίζουν χρόνια στον ΠΑΟΚ και κάθε χρόνο αφήνουν υποσχέσεις. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο, αλλά χάνει την αξία του. Όλα αυτά τα χρόνια λέμε ότι η ομάδα έχει καλούς παίκτες, κάτι μπορεί να κάνει αλλά τελικά η ομάδα τερματίζει στην 5η ή την 6η θέση. Υπάρχει ένα καλό επίπεδο παικτών στον ΠΑΟΚ αλλά είναι συγκεκριμένο επίπεδο.»

Βλέπουμε λοιπόν με σαφήνεια την γενικά αρνητική εικόνα που έχει διαμορφώσει ο Φερνάντο Σάντος γι’ αυτούς που εμείς αποκαλούμε «ταλέντα» στον ΠΑΟΚ, κάτι που επιβεβαιώνεται και με την παρακάτω δήλωση: «Κατά 70% είναι τα πράγματα στον ΠΑΟΚ όπως τα είπε στη συνάντησή μας στο Μόναχο ο Ζαγοράκης και κατά 30% όχι. Βέβαια ο νυν πρόεδρος έχει παίξει με τους παίκτες και υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο».

Είναι λοιπόν σαφής η μάλλον αρνητική εικόνα που έχει σχηματίσει ο προπονητής μας για το ρόστερ της ομάδας, και μπορούμε από τώρα να προβλέψουμε ότι το Δεκέμβριο θα γίνουν κάποιες αλλαγές, και συγκεκριμένα οι εξής:

Πρώτα-πρώτα θα γίνει μία μεταγραφή. Όχι περισσότερες. Ο Σάντος έχει δηλώσει ότι προτιμά έναν παίκτη που να κάνει τη διαφορά, παρά δυο-τρεις επιπέδου παρόμοιου μ’ αυτούς που ήδη έχουμε. Στο κάτω-κάτω χρήματα πολλά δεν υπάρχουν. Η μεταγραφή θα είναι οπωσδήποτε από το εξωτερικό (ο Σάντος έχει επανειλημμένα κάνει νύξεις για εσφαλμένη νοοτροπία των ελλήνων ποδοσφαιριστών), και πιθανότατα από την πορτογαλική αγορά, την οποία και γνωρίζει καλύτερα ο ίδιος. Πιθανότερη θέση που θα αγωνίζεται ο ποδοσφαιριστής αυτός θα είναι του αμυντικού μέσου. Από τη μεταγραφή αυτή θα κριθούν πολλά.

Δεύτερον θα γίνουν κάποιες αποδεσμεύσεις. Ο Σάντος έχει δηλώσει: «Έχουμε 24 ποδοσφαιριστές και όλοι είναι πολύ καλοί. Εγώ βέβαια θα προτιμούσα 20, γιατί με πολλούς παίκτες δεν είναι εύκολο να δουλεύει κάποιος. Είναι κατανοητό νομίζω ότι είναι πιο εύκολο να περάσεις τη φιλοσοφία σου σε έναν μικρό αριθμό παικτών. Τώρα η κατάσταση είναι δεδομένη, ο Δεκέμβριος ωστόσο είναι κοντά και θα αναθεωρήσουμε τα πράγματα». Άρα θα πρέπει σίγουρα να αναμένουμε 3-4 αποδεσμεύσεις, ή παραχωρήσεις δανεικών παικτών. Υποψήφιοι για αποδέσμευση είναι οι: Τοχούρογλου-Ορφανός-Ουντέζε-Βρύζας (τιμητικός τερματισμός της καριέρας). Για δανεικοί οι Δελήμπασης-Πεχλιβάνης (θα ήταν και ο Αθανασιάδης, αν δεν το ξέκοβε η διοίκηση). Είναι σαφές ότι Σάντος και Ζαγοράκης δεν σκέφτονται με τον ακριβώς ίδιο τρόπο, θα επέλθει όμως μια όσμωση, ιδιαίτερα τώρα, ενόψει της μεταγραφικής περιόδου, και η ομάδα θα προχωρήσει, κατά πάσα πιθανότητα προς την κατεύθυνση που θέλει ο Σάντος, ο οποίος είναι και ο απόλυτος κυρίαρχος του ποδοσφαιρικού τμήματος.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Takola,
8eloume piso ton Mietchel :)

Basika, an apo kapio 8avma paroume ta lefta tou Shikabala tote isos na mporesoume na paroume 2 kalous paiktes. Alla, kata pasa pi8anotita, anti gia ta 990K 8a paroume ton Shikabala piso.... To opoio isos kai na min einai kai poli asximo ean fisika 8elei o idios na paiksi mpala.

Elpizo ta metagrafika na pan kala kai na min mas foresoun kanena palto.

Panagiotis

takola είπε...

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα με τον Σικαμπάλα. Πρώτα απ' όλα "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος". Δεύτερον, ο παίκτης δεν μοιάζει να θέλει να γυρίσει. Το πιθανότερο σενάριο είναι μάλλον να εισπράξουμε ένα ποσό αργότερα, από την πώληση του Σίκα σε τρίτη ομάδα. Φυσικά το ποσό θα είναι μικρότερο, γιατί υπάρχει και έφεση...

Όσο για τα μεταγραφικά, η προτεραιότητα απ' ό,τι φαίνεται θα δοθεί σε παίκτη τύπου Ζαγοράκη, δηλ. αμυντικό χαφ με έντονη ηγετική προσωπικότητα. Ο Σάντος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προτιμά έναν παίκτη και καλό, παρά δυο-τρεις μέτριους. Τον παίκτη πιθανότατα θα τον βρει και θα τον φέρει ο ίδιος, οπότε δε νομίζω να μας φορέσουν παλτό.

oKyrios είπε...

Επειδή σήμερα 20/12/07 η πόλη μου πενθεί (ποδοσφαιρικά)και επειδή όλως περιέργως απο το πρωί δεν βρήκα ΌΥΤΕ ΕΝΑΝ φίλαθλο τής ομάδας Thessaloniki στη δουλειά του, πέρασα να εναποθέσω τα ειλικρινή μου συλλητήρια με την παράκληση να τα μεταβιβάσετε σε συγγενείς και φίλους
Άς είναι ελαφρύ το χώμα τής Βαυαρίας...

Ανώνυμος είπε...

Epeidi den eida ton agona, exo mia erotisi. Evale kai o Kahn (o termatofilakas) goal?

Den eimai kakos, kai stenaxoriemai otan Ellinikes omades xanoun se paixnidia Europaika, plin omos akousame polla fetos, opos "emeis eimaste europaioi kai eseis oxi", "emeis exoume paixtarades", ktl, ktl, ktl.

Olos tyxeos exo ena apokoma sta xeria mou, to opoio exei titlo "PAOK Salonika 5 - 1 Rennes". Telos panton, me tis ygies sas....

Panagiotis

takola είπε...

Κι εγώ έχω ένα άλλο απόκομμα, Bayern-PAOK 0-0...
Καλή χώνεψη στον... "Ευρωπαίο" Ρούλη!