28/3/07

Πρώτη Γενική Συνέλευση Μετώπου Λαϊκής Βάσης: Τι ακριβώς έγινε

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στις έξι το απόγευμα η πρώτη γενική συνέλευση του σωματείου «Μέτωπο Λαϊκής Βάσης ΠΑΟΚ», με σκοπό την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου. Η συνέλευση διεξήχθη στην αίθουσα συνεντεύξεων τύπου του γηπέδου της Τούμπας, ενώπιον περίπου 75 ατόμων. Παραβρέθηκαν ο Κώστας Ζουράρις, ο Τάσος Καναράκης και τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη του ΜΕΛΒΑ, καθώς και ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Νίκος Βεζυρτζής, το μέλος της ΠΑΕ Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του «Χρυσού Δικεφάλου» Άλκης Ησαϊάδης, και ο γνωστός δικηγόρος κ. Δημήτρης Μόκας.

Τις εργασίες άνοιξε ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο παράδειγμα των εταιρειών λαϊκής βάσης που συνέστησαν οι Κρητικοί για να εξυπηρετήσουν τις ναυτιλιακές τους ανάγκες (Μινωικές Ακτογραμμές κλπ.), καθώς και στο παράδειγμα της λαϊκής βάσης της Μπαρτσελόνα, η οποία μάλιστα έχει κι άλλα κοινά σαν πόλη με τη Θεσσαλονίκη, καθώς σαν πρωτεύουσα της εν πολλοίς αυτόνομης Καταλονίας, αποτελεί το αντίπαλο δέος της Καστιλλιάνικης πρωτεύουσας Μαδρίτης, ακριβώς όπως και η Θεσσαλονίκη διεκδικεί τη δική της απεξάρτηση από το αθηνοκεντρικό κράτος. Ο Κώστας Ζουράρις αναφέρθηκε τέλος και στην ιδιότητα του ΠΑΟΚ να αποτελεί ένα από τα τελευταία γνήσια λαϊκά κινήματα μέσα από τα οποία εκφράζεται η λαϊκή κουλτούρα, πρόσθεσε δε ότι είναι ντροπή να χρειάζεται ο ΠΑΟΚ πέτσινα γκολ σαν το δεύτερο του Μίετσελ στη Νίκαια, για να κερδίζει υποδεέστερες ομάδες όπως ο Ιωνικός, κι ότι αν είναι να γίνουμε Ολυμπιακός Νο 2, καλύτερα να χάνουμε.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν τα ιδρυτικά μέλη του ΜΕΛΒΑ, με πρώτον τον Μιχάλη Ανδρεάδη, ο οποίος τόνισε απλά την πίστη του στην ιδέα της Λαϊκής Βάσης, και δεύτερο τον Ηλία Ρακόπουλο, ο οποίος είπε ότι η προσέλευση του κόσμου είναι μικρή γιατί υπάρχει διάχυτη απογοήτευση στο λαό του ΠΑΟΚ, πρέπει όμως να πιστέψουμε στους εαυτούς μας, να πιστέψουμε στην τεράστια δύναμή μας, γιατί ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλος πρώτα και κύρια επειδή έχει μεγάλο λαό. Υπογράμμισε τέλος ότι η πόρτα της διοίκησης του ΜΕΛΒΑ είναι ανοιχτή σε όλους και απηύθυνε ανοιχτό προσκλητήριο σε όσους μπορούν να βοηθήσουν να έρθουν κοντά του. Ακολούθως πήρε το λόγο ο νεαρός υπεύθυνος της ιστοσελίδας του ΜΕΛΒΑ (νομίζω ονομάζεται Σαμαράς Άγγελος, αλλά δεν είμαι βέβαιος), ο οποίος είπε ότι η ιστοσελίδα έχει δεχτεί μέχρι τώρα 500 χιλιάδες επισκέψεις, από 200 χιλιάδες διαφορετικούς χρήστες. 47% εξ αυτών ήταν από το εξωτερικό (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Αυστραλία κλπ.). Τόνισε ότι έχουν σταλεί περί τα τρεισήμισι χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα από την ιστοσελίδα προς όσους έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τη Λαϊκή Βάση και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα είναι δυνατό το κατέβασμα του καταστατικού του ΜΕΛΒΑ από την ιστοσελίδα.

Ο Τάσος Καναράκης, στη δική του παρέμβαση, υπογράμμισε τις τρεις αρχές της λαϊκής βάσης:

1. Στη Λαϊκή Βάση δεν πληρώνει ο κόσμος την ομάδα.
2. Στη Λαϊκή Βάση δεν υπάρχουν μετοχές.
3. Στη Λαϊκή Βάση υπάρχει επενδυτής.

Τόνισε επίσης ότι πέρσι έγινε ένα μεγάλο βήμα για το άνοιγμα του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ στο λαό του, με τη γενική συνέλευση στο Παλατάκι, και ο αγώνας για μαζικές εγγραφές στον Ερασιτέχνη συνεχίζεται.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Βεζυρτζής, ο οποίος σε μία μεστή, από καρδιάς ομιλία, δήλωσε ικανοποιημένος που δημιουργούνται πυρήνες με σκοπό να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ, και διαβεβαίωσε ότι η ΠΑΕ θα σταθεί συμπαραστάτρια σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Είπε επίσης ότι η παρούσα διοίκηση ήρθε απλά για να διευθετήσει κάποια άμεσα χρέη και εκκρεμότητες και στη συνέχεια να παραδώσει την ομάδα «σε κάποιον ή κάποιους», που θα είναι ικανοί να οδηγήσουν την ομάδα στην κορυφή.

Ο Δημήτρης Μόκκας δήλωσε «στρατιώτης ενταγμένος στην ιδέα της Λαϊκής Βάσης», αποκάλυψε μάλιστα ότι το 2003 είχε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την υλοποίησή της και το εισηγήθηκε στον Γιώργο Μπατατούδη, ενώ αργότερα, παρόμοια εισήγηση του ζήτησε και ο Γιάννης Γούμενος (!) και του είπε ότι μπορεί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να απευθύνει επίσημο ερώτημα στο Υπουργείο Αθλητισμού. Εξήγησε τέλος ότι στη φετινή σεζόν απέχει από τα κοινά του ΠΑΟΚ και δεν πηγαίνει καν στο γήπεδο, γιατί τον περασμένο Σεπτέμβριο υπέστη κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε εκπομπή της ΕΤ3 ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο πάντως ξεπέρασε πλέον, ευτυχώς χωρίς συνέπειες.

Ο Άλκης Ησαϊάδης από το «Χρυσό Δικέφαλο» συμφώνησε με την εκτίμηση του Τάσου Καναράκη ότι οι τελευταίες εκλογές του ΑΣ ΠΑΟΚ υπήρξαν η απαρχή μιας νέας εποχής στην ιστορία του ΠΑΟΚ και ότι είναι απαραίτητο να καθιερωθεί η απλή αναλογική στον Ερασιτέχνη. Χαιρέτησε τη σύναξη του ΜΕΛΒΑ, υπογράμμισε όμως ότι ο «Χρυσός Δικέφαλος» έχει διαφορετικά πιστεύω, γιατί υποστηρίζει την ιδέα της πολυμετοχικότητας, και όχι τη Λαϊκή Βάση.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου Δ.Σ. του ΜΕΛΒΑ. Οι εκλογές είχαν καθαρά τυπικό χαρακτήρα, καθώς δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας είχαν μόνο τα ιδρυτικά μέλη, και οι υποψηφιότητες είχαν συμφωνηθεί εκ των προτέρων. Υπήρξαν δηλαδή επτά υποψηφιότητες για επτά θέσεις στο ΔΣ, τρία αναπληρωματικά μέλη, και τρία για την Εξελεγκτική Επιτροπή, η οποία προβλέπεται από το νόμο. Η σταυροδοσία ήταν προαιρετική και άνευ ουσίας. Τα περισσότερα ψηφοδέλτια ήταν χωρίς σταυρό. Ψήφισαν συνολικά 66 άτομα, σε σύνολο 80 μελών που έχει το ΜΕΛΒΑ αυτή τη στιγμή. Στο νεοσυσταθέν ΔΣ εκλέχτηκαν:

1. Κώστας Ζουράρις
2. Μιχάλης Ανδρεάδης
3. Τάσος Καναράκης
4. Χρήστος Κυριακίδης
5. Χαράλαμπος Μάλλιος
6.Ηλίας Ρακόπουλος
7. Άγγελος Σαμαράς

Κλείνοντας θα έλεγα ότι ήταν μια ήρεμη βραδιά, όπου οι περισσότεροι αναλώθηκαν σε γενικότητες. Το ακριβές περιεχόμενο της Λαϊκής Βάσης παραμένει ασαφές, και ενώ στον ιδεολογικό τομέα υπάρχει το «βαρύ πυροβολικό» που ακούει στο όνομα «Κώστας Ζουράρις», στον πρακτικό τομέα δεν φαίνεται να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης προς υλοποίηση. Παρότι, δε, η εγγραφή κοστίζει μόλις 10 ευρώ, το ΜΕΛΒΑ δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εγγράψει παραπάνω από 80 μέλη. Ακούστηκαν προτάσεις για τοποθέτηση σταντς πριν από το κυριακάτικο ματς με την Ξάνθη, για πραγματοποίηση εγγραφών. Ίδωμεν.

18/3/07

Ιωνικός-ΠΑΟΚ 0-2

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1ης ΕΘΝΙΚΗΣ 2006-07
26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις:
ΙΩΝΙΚΟΣ: Ραμίρεζ, Κοτίτσας, Πουλόπουλος, Σωτήρχος (62' Γκούτμαν), Μελαμπιανάκης (74' Μακόρ), Σίμος, Ξενίδης, Ονουάτσι, Ουκάρ, Κιμπικούλα, Μπαστιανίνι.

ΠΑΟΚ: Φερνάντες, Αραμπατζής, Κωνσταντινίδης, Μαλεζάς, Ηλιάδης (60' Μουμίν), Ζαγοράκης, Μελίσσης, Χαραλάμπους, Γεωργιάδης (92' Χριστοδουλόπουλος), Τόργκελε (80' Βαγγελής), Μίετσελ.

Κάρτες ΠΑΟΚ:
Κίτρινες: Χαραλάμπους

Μάλλον ασόβαρος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο ΠΑΟΚ, ο οποίος κατάφερε παρόλ’ αυτά να πάρει το διπλό, τέσσερις μήνες μετά την τελευταία εκτός έδρας νίκη του στο Αιγάλεω. Ο ΠΑΟΚ ευτύχησε να προηγηθεί στην πρώτη του ουσιαστικά ευκαιρία, στο 11΄, στη συνέχεια όμως ο Ιωνικός πίεσε και έχασε τρεις μεγάλες ευκαιρίες: Στο 22΄ σουτ του Μπαστιανίνι στο δοκάρι, στο 38΄ μετά από λάθος του Φερνάντεζ ο Μπαστιανίνι προ κενής εστίας στέλνει την μπάλα άουτ και στο 45΄ ο Ονουάτσι αποφεύγει τον Φερνάντεζ και πλασάρει, για να σταματήσει την μπάλα πάνω στη γραμμή ο Μελίσσης. Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι ντροπή για τον ΠΑΟΚ να δέχεται τέτοια πίεση από τον Ιωνικό των… τριών βαθμών, και ότι μάλλον για καφενείο θα πρέπει να μιλάμε, παρά για ομάδα. Στο δεύτερο ημίχρονο συμμαζεύτηκαν κάπως τα πράγματα, με τον ΠΑΟΚ να είναι πιο προσεκτικός και συντηρητικός (εκεί καταντήσαμε, να φυλάμε τα νώτα μας από το Ιωνικάκι), κι έτσι κατάφερε να μπλοκάρει τους επιθετικούς του γηπεδούχου και να βγει σε ορισμένες καλές αντεπιθέσεις, με αποτέλεσμα στο 70΄, με δεύτερο προσωπικό γκολ του Μίετσελ, να γράψει το 0-2. Στο 82΄ ο Πολωνός έχασε μάλιστα ευκαιρία να πετύχει χατ-τρικ, όταν το σουτ που εξαπέλυσε μέσα από την μικρή περιοχή απέκρουσε με υπερένταση ο τερματοφύλακας του Ιωνικού. Ο Μίετσελ επανήλθε πάντως στην πρώτη θέση των σκόρερ με 14 γκολ, και είναι πιθανό ο ΠΑΟΚ να αναδείξει πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Να σημειωθεί ότι σ’ έναν τέτοιο αγώνα ο Παράσχος δεν θεώρησε καλό να χρησιμοποιήσει κάποιους παίκτες από την ομάδα των νέων, και πραγματοποίησε τις δύο από τις τρεις αλλαγές του στο τελευταίο δεκάλεπτο. Επίσης, ο Χαραλάμπους κατάφερε να ξαναπάρει κίτρινη κάρτα.

11/3/07

ΠΑΟΚ-Αιγάλεω 2-0

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α΄ ΕΘΝΙΚΗΣ 2006-07
25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις:
ΠΑΟΚ: Φερνάντεζ, Αραμπατζής, Χαραλάμπους, Μελίσσης, Μπαρκαουάν, Γεωργιάδης (75' Χριστοδουλόπουλος), Κωνσταντινίδης, Ζαγοράκης (82' Μαλεζάς), Μπαλάφας (59' Μουμίν), Τόργκελε, Μίετσελ.
ΑΙΓΑΛΕΩ: Γιάννου, Παπουτσής, Ποπόφ (73' Γιάντσετιτς), Ψωμάς, Σίμανεκ, Μουστόγιαννης, Εντουσέι, Σκοπελίτης, Όμο (67' Τσάτσος), Τσέζαρεκ, Νικολόπουλος (57' Τουρνάς).

Κάρτες ΠΑΟΚ:
Κίτρινες: Ζαγοράκης, Μπαλάφας

Ένα ευχάριστο σαββατιάτικο απόγευμα περάσαμε απόψε στην Τούμπα. Σ’ αυτό βοήθησε και το Αιγάλεω, το οποίο δεν κλείστηκε στην άμυνα, παρά ήρθε για να παίξει ανοικτό ποδόσφαιρο, το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε κεφάτος και ορεξάτος μέσα στον αγωνιστικό χώρο, και έδειξε ότι τον ενδιαφέρει να παίξει μπάλα και όχι να κάνει αγγαρεία. Στα αξιοπρόσεκτα του αγώνα το πολύ όμορφο γκολ του Χαραλάμπους, το οποίο μάλιστα συνοδεύτηκε και από καλή απόδοση, η για πολλοστή φορά γκαντεμιά του Τόργκελε, που κατάφερε για άλλη μια φορά να χάσει δυο πολύ μεγάλες ευκαιρίες, καθώς και η δεύτερη συνεχόμενη καλή εμφάνιση του Χριστοδουλόπουλου, παρά τις – απολύτως δικαιολογημένες – αποδοκιμασίες που δέχτηκε. Άξιες αναφοράς, τέλος, είναι και οι δηλώσεις του Παράσχα, ο οποίος κάλυψε το Χριστοδουλόπουλο, αναφέροντας ότι αυτοί που τον αποδοκιμάζουν θα πρέπει «να βάλουν την ομάδα πάνω από τον εαυτό τους», χωρίς βέβαια να λαμβάνει υπόψην του ο κυρ-Γιώργος τη διαλυτική επιρροή που έχουνε σε μια ομάδα συμπεριφορές σαν του Χριστοδουλόπουλου όταν μένουν ατιμώρητες. Δήλωσε επίσης ότι ελπίζει κάποια στιγμή «να μας δοθεί κανα πέναλτι», ανακυκλώνοντας μια απολύτως σαχλή φιλολογία των οπαδών. Πέναλτι ο ΠΑΟΚ δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να πάρει, αν πρώτα δεν το κερδίσει. Και φέτος, αν δεν μ’ απατά η μνήμη μου, δεν υπήρξε ούτε μια αμφισβητούμενη φάση στην οποία να μπορούσε να σφυριχτεί η εσχάτη των ποινών υπέρ του ΠΑΟΚ. Ούτε και στο συγκεκριμένο ματς υπήρξε τέτοια φάση, παρά τα θεαματικά πεσίματα του Κωνσταντινίδη. Ας κοιτάξει, λοιπόν, πρώτα ο Παράσχας να κάνει τους παίκτες του να πατήσουν λίγο περιοχή, να παίξουν επιθετικό και πιεστικό ποδόσφαιρο, και να είναι βέβαιος ότι τότε κάνει θα γίνει. Ο ΠΑΟΚ έχει βατό πρόγραμμα για τη συνέχεια, και καλό θα είναι να στοχεύσει στο απόλυτο 5 στα 5. Είναι όμως φτηνός λαϊκισμός να θεωρείς ότι και μόνο με τη φανέλα θα πρέπει να παίρνεις πέναλτι. Δεν το κρύβω ότι προσωπικά ονειρεύομαι έναν προπονητή σαν τον Έβαλντ Λίνεν στον ΠΑΟΚ.

4/3/07

Κέρκυρα-ΠΑΟΚ 0-0

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1ης ΕΘΝΙΚΗΣ 2006-07
24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις:

ΚΕΡΚΥΡΑ
: Σιντιμπέ, Σίκοφ, Μοσχογιάννης, Γκουστάβο, Ντα Σίλβα (79' Φότι), Καραδήμος, Γκουέλα, Καρβάλιο (19' Μπούρμπος), Φούφουλας, Τζαβέλλας, Καγκιούζης.

ΠΑΟΚ: Φερνάντεζ, Χαραλάμπους, Μπαλάφας, Μπαρκαουάν, Βαγγελής (46' Χριστοδουλόπουλος), Μουμίν, Αραμπατζής, Γεωργιάδης (77' Γιασεμάκης), Μελίσσης, Μίετσελ, Μαλεζάς (59' Ίντιο).

Κάρτες:
Κίτρινες: Μπούρμπος, Βαγγελής, Μπαλάφας, Χριστοδουλόπουλος, Μπαρκαουάν, Μουμίν, Γκουστάβο.

Κέρκυρα-ΠΑΟΚ 0-0

ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

Φερνάντεζ: Με τις καλές και τις κακές του στιγμές σήμερα. Είναι στιγμές που χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του. Υπάρχουν όμως και φάσεις εν δυνάμει επικίνδυνες, που τις καθαρίζει με χαρακτηριστική ευκολία, πριν δημιουργήσουν πρόβλημα. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να πω ότι αν είναι να πουληθεί, ας πουληθεί, όχι όμως και να ξεπουληθεί. Ενάμισι εκατομμύριο ευρώ είναι κατά τη γνώμη μου πολύ μικρό ποσό. Τρία και το συζητάμε.

Αραμπατζής: Λίγα πράγματα. Δεν του βγήκαν οι κούρσες του, ούτε του δόθηκε η ευκαιρία για πολλές σέντρες. Αμυντικά αντιμετώπισε λίγα προβλήματα στο 2ο ημίχρονο.

Μελίσσης: Αρκετά δυναμικός κι αποτελεσματικός, τουλάχιστον στον αμυντικό τομέα.

Μαλεζάς: Καθάρισε κάποιες φάσεις, είναι όμως τόσο άτεχνος, που δεν ξέρεις από πού θα σού ’ρθει με τον παίκτη αυτόν. Είναι ικανός να βάλει αυτογκόλ από το κέντρο του γηπέδου. Με προβλημάτισε ιδιαίτερα ο τραυματισμός του, που μου θύμισε Μέγκαχεντ, και συμβαίνει μόνο σε παίκτες αγύμναστους και «ταλαιπωρημένους» εξωαγωνιστικά…

Μπαρκαουάν: Έμπειρος, καθαρίζει φάσεις, είναι όμως αρκετά βαρύς, με αποτέλεσμα να δέχεται εύκολα κάρτες. Να αναφέρω στο σημείο αυτό ότι αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για πρόταση του ΠΑΟΚ για τριετές συμβόλαιο έναντι 750.000 ευρώ, θα είναι μεγάλη σπατάλη. Αυτά τα χρήματα είναι για τον Μίετσελ, όχι τον Μπαρκαουάν.

Μουμίν: Αρκετά δυνατός, με γερά πόδια, στο δημιουργικό τομέα υστερεί αισθητά, όμως.

Μπαλάφας: Όπως ο Μουμίν, αλλά πιο αδύνατος. Δε νομίζω ότι ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του, εδώ και αρκετό καιρό κυμαίνεται σε επίπεδα κάτω του μετρίου, και νομίζω ότι η επιλογή της διοίκησης να διαπραγματευτεί όλα τα συμβόλαια μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, έχει αποπροσανατολίσει την ομάδα.

Βαγγελής: Λίγα πράγματα, παρά τη γνωστή, εξαιρετική τεχνική κατάρτιση του παίκτη. Νομίζω πάντως ότι και η θέση που τον έβαλε ο Παράσχος ήταν λανθασμένη. Ο Βαγγελής είναι παίκτης που θέλει να βλέπει μπροστά του γήπεδο.

Χαραλάμπους: Αλλοπρόσαλλος ως συνήθως. Αυτή τη φορά και με την άδεια του προπονητή, αφού είδε κι απόειδε προφανώς ο Παράσχος, και του έδωσε εντολή να κινηθεί πιο ελεύθερα. Δεν ξέρω, ή δεν ΄χουν βρει το κουμπί του οι προπονητές, ή δεν κάνει για επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Είναι τελείως απείθαρχη η κίνησή του στον αγωνιστικό χώρο, και παίζει συνήθως χωρίς αυτοσυγκέντρωση.

Γεωργιάδης: Φιλότιμος, γνώστης του αθλήματος όσο λίγοι, βοήθησε, αλλά ήταν μόνος.

Μίετσελ: Καλά κλεισμένος, ο Πολωνός έχει μια ψυχολογία εδώ και αρκετό καιρό αρκετά αγχωμένη, θέλει να τα κάνει όλα μόνος του για να δείξει ότι αξίζει, το ποδόσφαιρο όμως είναι ομαδικό άθλημα και χρειάζεται να δίνεις και καμιά πάσα πού και πού…

Χριστοδουλόπουλος: Κατάφερε να κάνει εντύπωση με εκείνο το θαυμάσιο μακρινό σουτ που εξαπέλυσε, ενώ γενικά φάνηκε να μπαίνει δυναμικά και χωρίς να μασάει. Καλό είναι, εφόσον έχουν έρθει έτσι τα πράγματα, να μπορέσει να προσελκύσει αγοραστικό ενδιαφέρον, για να φέρει κάποια χρήματα στην ομάδα και να πάρει πόδι.

Ίντιο: Κατάλληλος μόνο για β΄ Εθνική Κορέας. Συγχαρητήρια στο Νέτο Γκουερίνο για την επιλογή του…

Κέρκυρα-ΠΑΟΚ 0-0

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ


Ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα στο 2ο ημίχρονο. Η λιγοστή οργάνωση του πρώτου μέρους χάθηκε κι αυτή, η Κέρκυρα πίεσε ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε καθόλου να πατήσουμε περιοχή, ενώ οι αναγκαστικές αλλαγές αποτέλεσαν την χαριστική βολή. Στις αλλαγές αυτές θα ήθελα να σταθώ για λίγο: Πρώτα-πρώτα το παιχνίδι σηματοδότησε την επιστροφή του Χριστοδουλόπουλου. Προσωπικά είμαι ενάντιος στην επανένταξη του παιδιού αυτού στην ομάδα, γιατί πιστεύω ότι για να διατηρηθεί το σωστό ομαδικό και αθλητικό πνεύμα σε μια ομάδα, καθώς και η πειθαρχία και το «καλό παράδειγμα», θα πρέπει να επικρατεί δικαιοσύνη. Δεν μπορεί ο καθένας να φεύγει και να έρχεται όποτε του γουστάρει, ούτε να απαιτεί ό,τι του γουστάρει. Το πρόβλημα του Χριστοδουλόπουλου δεν είχε να κάνει με κακούς χειρισμούς της προηγούμενης διοίκησης ή του προπονητή, και κατά συνέπεια δεν δικαιούται η νέα διοίκηση να κάνει ένα καινούριο ξεκίνημα μαζί του. Ας μην απορούμε γιατί οι παίκτες μας αδιαφορούν ή είναι απείθαρχοι. Όταν βλέπουν τι γίνεται με το Χριστοδουλόπουλο αντιλαμβάνονται ότι ο καθένας σ’ αυτή την ομάδα κάνει ό,τι θέλει. Τα ίδια ισχύουν και για τη φαιδρή περίπτωση του Ίντιο. Η επιλογή Παράσχου να τον περάσει σαν αλλαγή ήταν γελοία και εκθέτει τη σοβαρότητα και του ίδιου και της ομάδας. Είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι ο παίκτης δεν κάνει ούτε για τον ΠΑΟΚ, αλλά ούτε και για καμία ομάδα 1ης Εθνικής. Την ίδια ώρα υπάρχει ποδοσφαιριστής σοβαρός, που συμμετέχει σε όλες τις προπονήσεις από την αρχή της σεζόν, και δεν του έχει δοθεί ούτε μία ευκαιρία. Αναφέρομαι βεβαίως στον Γκονζάλες. Είναι επιλογές ντροπής αυτές που κάνει ο Παράσχος, καθ’ υπόδειξην προφανώς της διοίκησης, ενώ και η αλλαγή του Γεωργιάδη με το Γιασεμάκη ήταν για γέλια, αφού ο Γεωργιάδης σηκώθηκε και ζητούσε να ξαναμπεί στον αγωνιστικό χώρο, την ίδια ώρα που εμείς «τρώγαμε στη μάπα» τα χάλια του Γιασεμάκη. Θα ήθελα να σταθώ λίγο και στη διαιτησία. Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο για το ελληνικό ποδόσφαιρο να ορθοποδήσει όταν υπάρχουν τέτοιες διαιτησίες. Δεν αναφέρομαι σε λάθη ή αδικίες, αναφέρομαι σε κάτι πολύ λεπτότερο κι ουσιαστικότερο, τη νοοτροπία των σφυριγμάτων. Σφύριζε φάουλ με το παραμικρό, γενικά διέκοπτε το παιχνίδι με κάθε αφορμή, ακόμη και για κατά φαντασίαν τραυματισμούς, και παράλληλα αργούσε πάρα πολύ να το ξαναξεκινήσει. Έτσι όμως δεν μπορεί να παιχτεί ποδόσφαιρο. Χάνεται ο ρυθμός. Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε. Καθόλου, σας απαντώ. Είναι αναγκαία συνθήκη ο ρυθμός, και με τέτοιους διαιτητές είναι αδύνατον να επιτευχθεί.

Κέρκυρα-ΠΑΟΚ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΥ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ

Μέτριο το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο. Το καλό είναι ότι καταφέραμε να μην κλειστούμε στα καρέ μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίναμε και ιδιαίτερα απειλητικοί. Το παιχνίδι πήγε στη δύναμη, και είναι ευχάριστο ότι δεν έχουμε παρουσιαστεί νωθροί, όπως σε προηγούμενα παιχνίδια. Ο Παράσχος επέλεξε να κατεβάσει ένα ενισχυμένο κέντρο, δεν καταφέραμε όμως να ελέγξουμε το ρυθμό. Έβαλε Μπαλάφα-Μουμίν αμυντικά χαφ, Γεωργιάδη δεξιά, Χαραλάμπους αριστερά και Βαγγελή προωθημένο. Το σχήμα δεν πολυαπέδωσε, και μετά το 30΄ ο Παράσχος δοκίμασε να προωθήσει το Μπαλάφα και να φέρει πίσω το Βαγγελή. Το σχέδιο είναι να βγαίνει κρυφός κυνηγός κάποιος από τη μεσαία γραμμή και να δίνει τις βοήθειες στον απομονωμένο Μίετσελ, δυστυχώς όμως δεν απέφερε ιδιαίτερα αποτελέσματα. Απαιτείται μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση σε άμυνα και επίθεση και πιο μεθοδικός τρόπος ανάπτυξης των επιθέσεων για να αλλάξει κάτι στο 2ο ημίχρονο. Το παιχνίδι όπως παίχτηκε μέχρι τώρα δείχνει να κλίνει προς την ισοπαλία.

3/3/07

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΕΖΥΡΤΖΗ

Άκρως δυσάρεστες οι εξελίξεις αυτή την εβδομάδα για τη διοίκηση Βεζυρτζή. Ο αναπληρωτής πρόεδρος Λάκης Οικονομίδης κατήγγειλε ότι πλαστογραφήθηκε η υπογραφή του σε έγγραφο το οποίο όριζε τον Νίκο Βεζυρτζή ως αποκλειστικό διαχειριστή των λογαριασμών που άνοιξε η ΠΑΕ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε διεξήχθη η συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΑΕ στην οποία «ψηφίστηκε ομόφωνα» η προαναφερθείσα απόφαση, και ότι «δεν αναγνωρίζει την υπογραφή του» στο έγγραφο αυτό. Υπενθυμίζεται ότι ο Λάκης Οικονομίδης είχε αναλάβει αναπληρωτής πρόεδρος στη διοίκηση Πρωτοδικείου υπό την αίρεση να είναι αποκλειστικός συναρμόδιος για όλα τα οικονομικά θέματα της ΠΑΕ μαζί με το Νίκο Βεζυρτζή. Ο κ. Οικονομίδης αποκάλυψε επίσης ότι 11.500 ευρώ έχουν εκταμιευθεί από τους λογαριασμούς όπου καταθέτουν οι παοκτσήδες το υστέρημά τους για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό δεν διέψευσε η πλευρά Βεζυρτζή, η οποία ισχυρίστηκε ότι η ανάληψη ήταν αναγκαία για να καλυφθούν τρέχοντα λειτουργικά έξοδα της ομάδας (η δόση στο ΙΚΑ και τα έξοδα του ταξιδιού στην Κέρκυρα για το κυριακάτικο ματς), καθώς και ότι η υπογραφή του Λάκη Οικονομίδη είναι γνήσια. Σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΑΕ που προκάλεσε η πλευρά Οικονομίδη το απόγευμα της Παρασκευής συζητήθηκε σε έντονους τόνους το παραπάνω ζήτημα και, απ’ ό,τι φαίνεται, ο Λάκης Οικονομίδης πήρε πίσω τους ισχυρισμούς του για «πλαστογραφία», επέμεινε όμως ότι «δεν αναγνωρίζει την υπογραφή του». Είναι πάντως σαφές ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις των δύο πλευρών, και ότι στο μέλλον δεν μπορεί, παρά να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.

Στην ίδια συνεδρίαση παρουσιάστηκε και το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τα οικονομικά της ΠΑΕ. Στο πόρισμα αποκαλύπτεται η ύπαρξη «μαύρης τρύπας» στα λογιστικά της ΠΑΕ, η οποία φτάνει τα 5,7 εκατομμύρια ευρώ. Η διοίκηση μοιάζει εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να ζητήσει τη συνδρομή της Δικαιοσύνης για να διαπιστωθεί πού πήγαν τα χρήματα της ΠΑΕ, αν και κατ’ αρχήν δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να ασχοληθεί με το σκοτεινό παρελθόν της, τη στιγμή που το μέλλον φαντάζει ακόμη σκοτεινότερο.

Τα γεγονότα αυτά αποτελούν τεράστιο χτύπημα για τη διοίκηση Πρωτοδικείου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, εφόσον:

1. Δημιουργείται σχίσμα στο εσωτερικό της, με δύο πλευρές να υποστηρίζουν η μία το Νίκο Βεζυρτζή και η άλλη τον Απόστολο Οικονομίδη, ενώ η μεταξύ τους συνεννόηση να φαντάζει σχεδόν αδύνατη.
2. Διαρρηγνύεται ο ομφάλιος λώρος μεταξύ προσωρινής διοίκησης και λαού του ΠΑΟΚ, εφόσον βαριές σκιές κακοδιαχείρησης βαρύνουν πλέον και την παρούσα διοίκηση.
3. «Καίγεται το χαρτί» της συμμετοχής του λαού του ΠΑΟΚ στη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, εφόσον αποκαλύπτεται ότι η διοίκηση βάζει χέρι εν κρυπτώ στα χρήματα αυτά και τα διαχειρίζεται αδιαφανώς για σκοπούς ξένους απ’ αυτούς για τους οποίους κατατέθηκαν.
4. Με την αποκάλυψη και με τον πιο επίσημο πλέον τρόπο του οικονομικού ανοίγματος των λογιστικών της ΠΑΕ, τίθεται επειγόντως το ερώτημα της απόδοσης ή μη ποινικών ευθυνών στις προηγούμενες διοικήσεις και ξαναδιχάζεται πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα τόσο ο κόσμος όσο και η ίδια η διοίκηση.
5. Την ίδια στιγμή, η απουσία εσόδων και η συσσώρευση χρεών του παρελθόντος δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις, καθώς απαιτούνται 700 χιλιάδες ευρώ μέχρι το τέλος του Μάρτη για να πληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη και να επιτραπεί η – έτσι κι αλλιώς αμφίβολη – συμμετοχή της ομάδας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ του χρόνου.

Άναυδος και με αυξανόμενο το αίσθημα της ανημπόριας και της κατήφειας παρακολουθεί ο κόσμος του ΠΑΟΚ τις εξελίξεις, ενώ μέσα στις καρδιές όλων ωριμάζει σιγά-σιγά η ιδέα ότι κάτι ριζικό πρέπει πλέον να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα.