4/2/08

ΟΦΗ – ΠΑΟΚ 2-0


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08
19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Συνθέσεις:
ΟΦΗ:
Τζόρβας, Σταυρακάκης (31' Ρουμπάκης), Πίτσος, Μπαρκαουάν, Κουνενάκης, Αρβανίτης, Ταραλίδης, Γκάντσεφ, Σίμιτς, Πόποβιτς (46' Σφακιανάκης), Ντρούλιτς (62' Νουαφόρ)
ΠΑΟΚ: Φερνάντες, Σνάουτσνερ, Χαραλάμπους (75' Κωνσταντινίδης), Κνολ, Μελίσσης, Μπαλάφας, Βερόν, Γκονζάλες, Λάκης, Χριστοδουλόπουλος, Ίλιεφ (64' Σάλμον)

Γκολ: 22΄ Κουνενάκης, 90΄ Νουαφόρ
Κίτρινες κάρτες: Γκάντσεφ, Κουνενάκης, Μπαρκαουάν, Αρβανίτης – Χαραλάμπους, Σάλμον

Βραδυποριακός – Ταλαιπωριακός 2-0

Αυτό δεν ήταν παιχνίδι πρώτης Εθνικής, αυτό ήταν αγώνας επίδειξης Βραδυποριακού–Ταλαιπωριακού! Μιλάμε ότι αν έβαζες αυτόν τον χθεσινό ΟΦΗ να παίξει με τον Θρασύβουλο, όπως τον είχαμε δει στο ματς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, ο Θρασύβουλος θα έκανε περίπατο. Μιλάμε για καραμπινάτη ομάδα β΄ Εθνικής. Αν παίζει μονίμως έτσι, με τις πάντες θα πάει στη βου ο ΟΦΗ. Καμία ελπίδα δεν έχει. Κι από την άλλη τι έχεις; Μια ταλαίπωρη, ζαλισμένη ομαδούλα, ασύνδετη, άψυχη, χωρίς σύστημα, χωρίς αυτοπεποίθηση, «ασορτί» με τον αντίπαλό της. Αυτή την άμυνα που παρουσίασε χθες ο ΟΦΗ, οποιαδήποτε σοβαρή ομάδα πρώτης Εθνικής θα την έκανε σουρωτήρι. Οποιαδήποτε άλλη ομάδα, εκτός από τον ΠΑΟΚ… Ο οποίος όχι μόνο δεν κατάφερε να σκοράρει ούτε καν από τη βούλα του πέναλτι, αλλά έφαγε και δυο γκολ με τα χέρια κάτω. Και το αποκορύφωμα της κατάπτωσης: Όχι μόνο έχασες από αυτό το σούργελο του κυρ-Γιώργου του Παράσχου, του Σταυρακάκη, του Ρουμπάκη και του Κουνενάκη (ΕΛΕΟΣ!) με το καθαρό 2-0, αλλά είσαι κι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου! Εκεί καταντήσαμε! Καλός ήταν ο ΠΑΟΚ, λένε! Η διαιτησία φταίει! ΚΑΛΑ ΡΕ ΑΣΧΕΤΟΙ, ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ;

Η αλήθεια όμως είναι η εξής:

Στο συγκεκριμένο ματς, η ομάδα που ήξερε τι ζητούσε στον αγωνιστικό χώρο, που είχε στο μυαλό της ένα νοερό «σενάριο» για τον αγώνα, ήταν ο ΟΦΗ. Μπήκε δυνατά, επεδίωξε να σκοράρει, και στη συνέχεια να κρατήσει το αποτέλεσμα με νύχια και με δόντια. Ήθελε πολύ τους τρεις βαθμούς και ακολούθησε μια συγκεκριμένη στρατηγική για να το πετύχει. Και το πέτυχε. Από κει και πέρα, παρότι πράγματι φάνηκε ότι ο ΟΦΗ, όπως εξελίχτηκε ο αγώνας, ήταν κάπως τυχερός, παρότι ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε ίσως να είχε κερδίσει, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το ποδόσφαιρο που παίχτηκε ήταν πολύ χαμηλού επιπέδου. Αρκετές ομάδες της β΄ Εθνικής θα είχαν κάνει περίπατο απέναντι στον χθεσινό ΠΑΟΚ, ή απέναντι στον χθεσινό ΟΦΗ. Το παιχνίδι παίχτηκε στο «ρελαντί». Σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς. Και οι 22 ποδοσφαιριστές κινούνταν αργά, δεν μαρκάριζαν, δεν κάλυπταν χώρους.

Ας μιλήσουμε με παραδείγματα:

Αρχές πρώτου ημιχρόνου: Παίκτης του ΟΦΗ (νομίζω ο Γκάντσεφ) πιάνει δυνατό σουτ αμαρκάριστος (!!) από το ύψος της μεγάλης περιοχής (γελοίο να συμβαίνει κάτι τέτοιο). Η μπάλα ίσως και να πήγαινε στα δίχτυα, αν δεν χτυπούσε στο σώμα του Χαραλάμπους, ο οποίος βρισκόταν στο ύψος της μικρής περιοχής!! Προσέξτε άμυνα: Επιτιθέμενος βρίσκεται αμαρκάριστος στο ύψος της μεγάλης περιοχής, και αμυνόμενος αρμενίζει λίγο μπροστά από τον τερματοφύλακα. Γελοίο; Όχι, κάτι παραπάνω. Και δεν είναι φάση που ξεκίνησε από κόρνερ, διευκρινίζω.

22ο λεπτό: Ο ΟΦΗ κερδίζει κόρνερ. Η εκτέλεση είναι επιπέδου τριτοτέταρτης Εθνικής (ούτε καν Δεύτερης). Σέντρα αδύναμη και χαμηλή. Μάλλον πήγαινε για το πρώτο δοκάρι, αλλά δεν του βγήκε. Κι όμως, απ’ αυτή την εκτέλεση μπήκε γκολ! Διάφοροι ταλαίπωροι συνωστίζονται στο πρώτο δοκάρι, ξεχωρίζω μεταξύ τους τον Κνολ, κανείς όμως δεν πιάνει κεφαλιά. Η μπάλα προχωράει, θα μπορούσε πιθανόν να την καθαρίσει και ο Ντάνι, και καταλήγει στον επερχόμενο Κουνενάκη, ο οποίος μαρκάρεται από τον Μελίσση. Ο Μελίσσης βγαίνει χαρακτηριστικά αργά στην μπάλα, και μάλιστα με την πλάτη (!!). Ο Κουνενάκης παίρνει την κεφαλιά και η μπάλα πάει στα δίχτυα! Γκολ επιπέδου 5x5…

35ο λεπτό: Ο Ταραλίδης, ΑΜΑΡΚΑΡΙΣΤΟΣ, βγάζει κάθετη πάσα στον Γκάντσεφ, στο ύψος της μεγάλης περιοχής. Ο Γκάντσεφ είναι ΜΟΝΟΣ με τον Φερνάντες. Κανείς εκεί γύρω. Ερημιά! Ψυχή! Δυο σέντερ μπακ αγρόν ηγόραζαν. Ο Γκάντσεφ βγαίνει σε καραμπινάτο και άνετο τετ-α-τετ, και μάλιστα αιφνιδιάζοντας τον Φερνάντες, ο οποίος, αφηρημένος όπως το συνηθίζει, δεν έχει ξεκινήσει την έξοδο ακόμη. Επειδή, όπως είπαμε, παίχτηκε ποδόσφαιρο τριτοτέταρτης Εθνικής, η μπάλα κατέληξε άουτ. Η ουσία όμως είναι ότι αν εκεί γινόταν το 2-0 τα πράγματα θα ήταν κάπως δύσκολα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Δεξιά πτέρυγα άμυνας του ΟΦΗ στο 1ο ημίχρονο: Μιλάμε για σουρωτήρι. Περίπατο έκαναν από κει οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Κι όμως, όχι μόνο δεν κατάφεραν να σκοράρουν, αλλά δημιούργησαν μόνο μία κλασσική ευκαιρία, με τον Βερόν (όμορφη φάση, πράγματι). Το πέναλτι που κέρδισαν δεν το θεωρώ δικό τους επίτευγμα, γιατί οφείλεται σε βλακώδη συμπεριφορά των αμυντικών. Αλλά και αυτό ακόμα χάθηκε. Από ανικανότητα, όχι από ατυχία. Κατά τ’ άλλα, έγιναν τουλάχιστον δέκα επιθέσεις-διεισδύσεις από αριστερά, και δεν κατάφερε ο ΠΑΟΚ να δημιουργήσει απειλητικές συνθήκες για τα καρέ του ΟΦΗ. Πλήρης ασυνεννοησία, πλήρης ανικανότητα, απουσία συστήματος, απουσία αυτοσυγκέντρωσης, απουσία προσανατολισμού. Α, και απουσία σέντερ-φορ. Αυτόν τον ξέχασε ο Σάντος στον πάγκο…

Παράδειγμα: Στο 33΄ βγαίνει για πολλοστή φορά από αριστερά ο Γκονζάλες, σεντράρει, και… 1. Απουσιάζει το σέντερ-φορ. 2. Ο Λάκης έχει κινηθεί σε τελείως λάθος χρόνο. Βρίσκεται ήδη πολύ μπροστά. Αυτό δείχνει έλλειψη συνεννόησης και συντονισμού. Έλλειψη συστήματος. 3. Ο Λάκης πιάνει μια κεφαλιά επιπέδου… 5x5. Bingo!

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Μήπως έχω προσχωρήσει κι εγώ στην άποψη ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ είναι σαρδέλες και δεν μπορούν καλύτερα; ΟΧΙ. Η Καλαμαριά είναι καλύτερη από τον Ολυμπιακό; Όχι. Ο Πανιώνιος είναι καλύτερος από την ΑΕΚ; Όχι. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να μπαίνεις στο γήπεδο για να κερδίσεις. Πρέπει να το θέλεις, να έχεις προσανατολισμό νίκης. Δεύτερον, αλλά εξίσου σημαντικό, πρέπει να τα δίνεις όλα. Να τρέχεις, να μαρκάρεις, να προσπαθείς.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ.

Τα παλικάρια μπαίνουν μέσα στο γήπεδο χωρίς ψυχή, χωρίς τσαγανό, χωρίς όρεξη. Δεν τρέχουν, δεν μαρκάρουν, δεν έχουν πίστη και θέληση για τη νίκη. Δεύτερον, η ομάδα είναι ξεκομμένη, χωρίς σύστημα, χωρίς συντονισμό, χωρίς στρατηγική, χωρίς προσανατολισμό.

Ποιος φταίει;

Πάντως όχι η αμιγής ποδοσφαιρική αξία των παικτών. Δεν είναι θέμα τεχνικής κατάρτισης. Δεν είναι θέμα φυσικής κατάστασης. Δεν είναι θέμα «παικτικό». Είναι ψυχολογικό. Η ΟΜΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ!

Πότε ξεκίνησε αυτό;

Ξεκίνησε μετά το άτυχο αποτέλεσμα με την Ξάνθη. Κατά κοινή ομολογία στο ματς εκείνο ήμασταν καλοί. Χάσαμε από ατυχία. Την Παρασκευή μετά το παιχνίδι εκείνο, και ενώ όλα ήταν φαινομενικά μέλι-γάλα, ο Σάντος έκανε τις γνωστές δηλώσεις για αστακούς και σαρδέλες. Ακολούθησε το ματς με Ηρακλή, όπου η αδιαφορία των ποδοσφαιριστών μας έβγαζε μάτια! Την επόμενη Τρίτη μπήκε ο Θόδωρος στ’ αποδυτήρια και ακούστηκε μέχρι το Θεό. Εντωμεταξύ, την Πέμπτη στην συνέντευξη τύπου ο Θόδωρος ομολόγησε ότι έχει τρεις μήνες να τους πληρώσει. Στη συνέχεια ακολούθησε μια παρέλαση μεταγραφών και δοκιμών, οι προπονήσεις του ΠΑΟΚ μετατράπηκαν σε κέντρο διερχομένων, με Γεωργιανούς, Αφρικανούς, Χιλιανούς και λοιπούς πικραμένους, ορισμένοι από τους οποίους συνεχίζουν να προπονούνται με την ομάδα, αν και δεν ανήκουν σ’ αυτή. Έγιναν και τέσσερις μεταγραφές, παρότι είχε πει ο Σάντος ότι θέλει μία και καλή, με αποκορύφωμα αυτή του παγκοσμίως άγνωστου Φρούνζα. Με Παναθηναϊκό εμφανιστήκαμε ψιλοφιλότιμοι, αλλά εμφανώς ηττοπαθείς, σαν να επιδιώκουμε απλώς μια αξιοπρεπή ήττα. Και μετά ήρθε ο ΟΦΗ. Με την ενδεκάδα για πρώτη φορά τόσο διαφορετική. Μπαϊάνο και Γεωργιάδης απουσίαζαν λόγω ασθενείας (προσωπικά δεν είμαι και τόσο βέβαιος για την ποιότητα του θερμομέτρου που χρησιμοποίησαν στον Γεωργιάδη), Κωνσταντινίδης, Σάλμον, αλλά και Ηλιάδης-Βαγγελής ήταν στον πάγκο με απόφαση Σάντος. Βασικός ο Βερόν, αλλά η εικόνα δεν άλλαξε. Κοντρολαρισμένος παίκτης, αλλά ασορτί με τους άλλους. Τους είδε που δεν έτρεχαν και τους μιμήθηκε. «Έτσι είναι εδώ τα πράγματα», σου λέει. Ωραία νοοτροπία! Κι έχεις τον Σάντος να σου λέει ότι θέλει να μείνει στην ιστορία σαν ο προπονητής που άλλαξε την νοοτροπία στον ΠΑΟΚ…

Ποιος φταίει; Τι πρέπει να γίνει; Θα περιμένω μέχρι την Κυριακή. Αν δεν υπάρξει βελτίωση θα πω κι άλλα...

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν βγεί ο Μπαλάφας, ο Χαραλάμπους και ο Λάκης, μια χαρά θα στρώσει η ομάδα.
Με τις καινούριες προσθήκες πιστεύω οτι θα πάμε καλύτερα

NOVITO είπε...

ti na soy kanoyn k i prosthikes??? o Iliev itan apo aftoys poy stathikan ke ton ebgale o psaras sto 60' , eno mas taleporoyse posi ora me ton Xaralabous.......ama de ksipnisoyn de blepoume prokopi....

takola είπε...

Παιδιά είμαι τελείως αντίθετος με το κλίμα επίκρισης κι επιθετικότητας προς τους παίκτες. Αν υποστηρίζεις τον ΠΑΟΚ για να βρίζεις, να κατηγορείς και να βγάζεις τα απωθημένα σου, τότε πάντα θα βρίσκεις στόχους. Σήμερα τον Χαραλάμπους, αύριο τον Σάλμον, μεθαύριο τον Βερόν. Το θέμα είναι να υπάρχει θετικό κλίμα στην ομάδα, εμπιστοσύνη, και να βγάζουν όλοι το 100% που μπορούνε. Όσο κι αν είναι αυτό (έτσι κι αλλιώς δε χρειαζότανε καμιά ιδιαίτερη κλάση για να νικήσεις αυτόν τον ΟΦΗ. Κι όταν βρούμε καλύτερους παίκτες τους παίρνουμε. Σταδιακά όμως. Όχι να βγάλουμε άχρηστη όλη την ομάδα και μετά να τρέχουμε πανικόβλητοι για να φέρουμε τον... Φρούνζα!

DonMits είπε...

Κοίτα μπορείς να είσαι τελείως αντίθετος με το κλίμα επίκρισης κι επιθετικότητας προς τους παίκτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επισημαίνεις την προφανή αδιαφορία τους και την επίσης προφανή έλλειψη ποιότητας που έχει η ομάδα αυτή τη στιγμή. Και αν σαν φίλοι του ΠΑΟΚ δεν τους φωνάξουμε και λίγο μπας και συνέλθουν, τότε ποιος θα τους φωνάξει;;;

Στήριξη στην ομάδα, στην διοίκηση και στο προπονητικό τιμ, αλλά κάπου περιμένουμε και εμείς να δούμε τα αυτονόητα: να παίζουν με τσαγανό οι παίκτες.

Πάρε παράδειγμα το Μελίσση. Το παιδί δεν είναι κανένας μεγάλος μπακ. Είναι όμως ίσως ο μοναδικός που παίζει σταθερά και σχεδόν πάντα στο ύψος των δυνατοτήτων του. Για αυτό κι ο Ρεχάγκελ τον καλεί στην Εθνική.

Οι άλλοι δεν μπορούν δλδ να παίξουν έτσι;;;

Ανώνυμος είπε...

7 προπονητές πέρασαν και κάποιοι παίκτες δεν έπιασαν και όλοι είπαν το ίδιο πράγμα:"Αυτούς τους παίκτες έχω, δεν μπορώ να κάνω κάτι".Λες να είναι τυχαίο;

takola είπε...

Donmits,
ακριβώς το γεγονός ότι ο Ρεχάγκελ κάλεσε τον Μελίσση δείχνει πόσο λάθος είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στον ΠΑΟΚ δεν υπάρχει ποιότητα. Ποιότητα υπάρχει. Αλλά δεν βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο. Κι ούτε πρόκειται να βγει, όσο οι παίκτες αισθάνονται ότι ο προπονητής τους τους έχει απορρίψει, ο πρόεδρός τους δεν τους πληρώνει και ψάχνει πανικόβλητος να βρει άλλους, οι οπαδοί τους τους λοιδωρούν και τους φωνάζουν να "πάνε στα μπου..."
ΥΓ. Προσπάθησε να δεις λίγο πιο προσεκτικά και λίγο πιο "behind the lines" τα παιχνίδια μας. Ίσως τότε θα αναθεωρήσεις για το "τσαγανό" του Μελίσση...

takola είπε...

Αποστόλη,
κατ' αρχήν κανείς προπονητής δεν κατάφερε να φέρει τον ΠΑΟΚ σε τέτοιο αδιέξοδο, στα πρόθυρα 5 κατά σειρά ηττών και κινδύνου για υποβιβασμό. Και κανείς δεν είχε την ασυλία του Σάντος. Δεν λέμε να πάει να πάρει πρωτάθλημα μ' αυτούς τους παίκτες. Πέμπτος του λέμε να βγει. Κι αν δεν τα καταφέρει, δεν πειράζει, τουλάχιστον να προσπαθήσει. ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ;;
ΥΓ. Δεν νομίζω ΟΛΟΙ οι προπονητές να λέγαν "αυτούς έχω, δεν μπορώ παραπάνω". Για προσπάθησε να θυμηθείς καλύτερα...

+poulia είπε...

Είναι μέγα λάθος να κράζετε παίκτες!
Αυτούς έχουμε! Η δουλεία μας είναι να τους κάνουμε καλύτερους! Μπορούμε; Με το να τους κράζουμε τους βυθίζουμε ακόμα περισσότερο!

takola, Διαφωνώ στο ότι δεν έπαιξαν μπάλα στην Κρήτη. Ήταν από τις λίγες φορές που δεν πονούσαν τα μάτια...

takola είπε...

Γεια σου αδελφέ +poulia!
Αν διάβασες τα παραδείγματα στο κείμενό μου θα κατάλαβες ελπίζω την άποψη μου περί χαμηλού επιπέδου γενικώς στο ματς του Παγκρήτιου. Και Καμπανιακός- ΑΟ Κουφαλίων μπορεί να δεις και να μην πονάνε τα μάτια σου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι παίζουν σε επίπεδο 1ης Εθνικής. Η αξία στο ποδόσφαιρο είναι σχετική έννοια. Εμένα πάντως πονέσανε τα ματάκια μου, πιο πολύ όμως πονάει η καρδιά μου μ' αυτή την κατάντια μας.

Ανώνυμος είπε...

Paides,
mporei na eimaste "Xwrio", alla einai to diko mas xwrio. Kai an den penepsis to spiti sou 8a pesei na se plakosi. Den leo na min tous kritikaroume, o ka8'enas xriazete kritiki. Oso gia to psyxologiko einai megalos paragontas, isos o megaliteros kai min to pernete apsifista.

Panagiotis

oKyrios είπε...

Mεγάλη ευκαιρία την Κυριακή να κάνουμε νέα αρχή...
Τώρα εμένα τι αισιοδοξία μού βγαίνει γι' αυτό το μάτς κόντρα σε κάθε λογική?
...άντε να δούμε

takola είπε...

Σου βγαίνει αισιοδοξία, γιατί σκέφτεσαι "4 στα 4 έχουμε, πού θα πάει, δεν θα κερδίσουμε κάποια στιγμή;" Λογαριάζεις όμως χωρίς τον Σάντος...

+poulia είπε...

takola, ο ΟΦΗ, είναι η ίδια ομάδα που, πριν 3-4 βδομάδες, έκανε γιογιό τον πολυδιαφημισμένο συμπολίτη.
Καλή επιτυχία αύριο στην ομαδάρα μας...

takola είπε...

Ναι, +poulia, με τον Άρη ήταν το καλύτερο φετινό του παιχνίδι. Η ουσία είναι όμως ποιος πήρε τους τρεις βαθμούς. Και μην το βασίζεις αποκλειστικά στη διαιτησία.
Με μας πάντως ήταν χώμα ο ΟΦΗ. Ούτε για β΄ Εθνική δεν έκανε. Κι όμως κέρδισε 2-0. Τέλος πάντων. Σήμερα στην προπόνηση χίλια άτομα φωνάζαν "Μαμήστε τον Άρη τον ξεκωκιάρη".
ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Λέτε να την πληρώσει ο κακομοίρης Ρούλης τη νύφη αύριο?

Καλή του επιτυχία λοιπόν.
-Μητσοτάκης