29/2/08

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΝΑΚΗΣ: ΠΑΟΚΤΣΗΔΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

Μόλις παρακολούθησα κατά τύχη μια συνέντευξη του βετεράνου ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Γιάννη Δαμανάκη στον Γιώργο Μπούζο στον Extraspor 103 MHz. Πραγματικά έμεινα έκθαμβος από το μεγαλείο αυτού του σπουδαίου ποδοσφαιριστή, που κόσμησε τη φανέλα με το Δικέφαλο στο στήθος για περίπου 15 χρόνια. Είχα την τύχη να ζήσω από κοντά το μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας του Γιάνναρου, από τα άγονα χρόνια των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του ’80 μέχρι την αποθέωση της κατάκτησης του πρωταθλήματος το 1985, μιας κατάκτησης στην οποία συνέβαλε τα μέγιστα. Ο Δαμανάκης υπήρξε πολυσύνθετος ποδοσφαιριστής, με κύριο χαρακτηριστικό το ασταμάτητο τρέξιμο στο χώρο του κέντρου, έπαιζε κυρίως «εξάρι», δεν δίσταζε όμως να βγαίνει συχνά-πυκνά στην επίθεση και να σημειώνει και τέρματα. Εκτός από πνευμόνια τεράστια, εργατικότητα και μαχητικότητα συγκινητική, ο Δαμανάκης διέθετε και εξαίρετη τεχνική κατάρτιση, γι’ αυτό και στα ώριμα χρόνια της καριέρας του κλίθηκε να βουλώνει οποιεσδήποτε τρύπες υπήρχαν στην ομάδα. Έπαιξε δεξί μπακ, επιθετικό χαφ, σέντερ μπακ σε ρόλο «λίμπερο», μέχρι και σέντερ φορ είχε παίξει σε ορισμένα παιχνίδια! Τον Δαμανάκη τον έφερε στον ΠΑΟΚ ο Γιώργος Παντελάκης σαν ταλέντο από την Κρήτη, και παρέμεινε στην Τούμπα για ολόκληρη την ποδοσφαιρική του καριέρα. Υπήρξε συμπαίκτης – και μάλιστα ισάξιος – όλων των μεγάλων ονομάτων της δεκαετίας του ’70, Κούδα, Σαράφη, Τερζανίδη κλπ., βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας, και παιδί με ήθος αδαμάντινο, το καταλάβαινες πόσο καλή ψυχή είναι ακόμα κι απ’ τον τρόπο που έπαιζε, κι αυτό βγήκε και στη συνέντευξη με τον Μπούζο. Εκεί ο Γιάνναρος, από το κτήμα του στην Κρήτη όπου διαμένει, εξομολογήθηκε τη συγκίνηση που νιώθει κάθε φορά που βλέπει στην τηλεόραση την φλεγόμενη Τούμπα. «Βλέποντας την ατμόσφαιρα στο γήπεδο στο ματς με τον Ολυμπιακό με πήραν τα ζουμιά», ομολόγησε όχι χωρίς κάποια ντροπή ο θρυλικός Γιάνναρος. «Θέλω πάρα πολύ να ξαναζήσω την ατμόσφαιρα της Τούμπας, αλλά και να ξανασυναντήσω αυτό τον σπουδαίο άνθρωπο, το Γιώργο Παντελάκη, που μας στεκόταν σαν πατέρας. Ιδιαίτερα εγώ, που είχα χάσει από νωρίς τον δικό μου, τον ένιωθα σαν πατέρα μου». Τάδε έφη Γιάννης Δαμανάκης, μια πραγματική ψυχάρα, που έγραφε άπειρα χιλιόμετρα κάθε Κυριακή στο γήπεδο και μάτωνε τη φανέλα με το Δικέφαλο στο στήθος, και μάλιστα σε εποχές με πολύ χαμηλότερες οικονομικές απολαβές για τους ποδοσφαιριστές. Και καταλάβαμε όλοι όσοι τον ακούσαμε τι εμπειρία ζωής είναι να παίζεις στη μεγάλη ομάδα που λέγεται ΠΑΟΚ, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν παράγοντες καλοί, που να εμπνέουν τους παίκτες. «Παίζαμε για τους εαυτούς μας, παίζαμε για τον ΠΑΟΚ και τον κόσμο του, παίζαμε όμως και για τον Παντελάκη», κατέληξε ο Δαμανάκης και μακάρι το μήνυμά του να σταθεί έμπνευση όχι μόνο για μας τους οπαδούς, αλλά και για τους σημερινούς ποδοσφαιριστές που είναι πρώτοι σε απαιτήσεις και τελευταίοι στον ιδρώτα, καθώς και για τους παράγοντες, των οποίων ο ρόλος είναι τόσο σημαντικός.

24/2/08

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-1


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08
22η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις:
ΠΑΟΚ:
Φερνάντεζ, Μελίσσης, Γκράβανσιτς, Κνολ, Σνάουτσνερ, Βερόν, Μπαλάφας, Χριστοδουλόπουλος, Κονσεϊσάο (67΄ Κωνσταντινίδης), Γκονζάλες (55΄ Γεωργιάδης), Σάλμον (82΄ Ίλιεφ)
Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Λεονάρντο, Άντζας, Σέζαρ, Πάντος, Στολτίδης, Πατσατζόγλου (76΄ Νούνιες), Μπελούτσι, Τζόρτζεβιτς, Γκαλέτι (13΄ Σίσιτς), Κοβάσεβιτς

ΣΚΟΡΕΡ:
2΄ Γκονζάλες - 22΄ Κοβάσεβιτς

Κίτρινες κάρτες:
32΄ Σνάουτσνερ, 41΄ Βερόν, 89΄ Μελίσσης - 10΄ Πατσατζόγλου, 20΄ Σίσιτς, 38΄ Στολτίδης, 90΄+ Νικοπολίδης

Ευχαριστημένοι με την ισοπαλία; Ε, όχι δα!

Αν είναι δυνατόν! Όλα ήταν υπέρ μας. Μετρήστε στοιχεία:

1. Βρίσκεις έναν γάβρο πεθαμένο, εξαντλημένο από την υπερπροσπάθεια της Τετάρτης και να φυλάει τα πόδια του για τη ρεβάνς του Λονδίνου.

2. Έχεις έναν κόσμο απίστευτο, έδρα καυτή, μπορεί να ήταν και σαράντα χιλιάδες μέσα στην Τούμπα, φοβερά ζεστή ατμόσφαιρα, θετική ενέργεια, υποστήριξη να ξεχειλίζει από παντού.

3. Διαιτησία άψογη!!!

4. Μπαίνεις και πετυχαίνεις γκολ από τα αποδυτήρια!!! Γέρνει το γήπεδο προς την πλευρά σου. Οι αντίπαλοι τά ’χουν χαμένα.

Και μετά απ’ όλα αυτά ΔΕΝ κερδίζεις;
Ε, όχι ρε ΠΑΟΚ!

Που μας λες ότι είσαι κι ευχαριστημένος από την ισοπαλία. Με πεθαμένο Ολυμπιακό έπαιζες. Αν δεν κερδίσεις ούτε τώρα, πότε θα κερδίσεις, δηλαδή;;

Βγάζω σπυράκια, γιατί παίξαμε ακριβώς με τη νοοτροπία που δεν γουστάρω. Αυτή την αδελφίστικη την πορτογαλέζικη, που βγάζει φαβορί εκ των προτέρων, αθροίζοντας τα μπάτζετ. Βρε αν παίζαν μπάλα τα μπάτζετ και τα ονόματα δεν θα χρειαζόταν να μπαίνουμε καν στον αγωνιστικό χώρο. Θα λέγαμε «ο Ολυμπιακός έχει πιο ακριβούς παίκτες, άρα κερδίζει τον ΠΑΟΚ». Τελεία και παύλα. Αλλά τέτοιος είναι ο προπονητής μας. Πιστεύει ότι παίζουν μπάλα τα ονόματα. Άκουσε «Κονσεϊσάο» και ξελιγώθηκε. Ακόμα καλά-καλά δεν κατέβηκε απ’ το αεροπλάνο ο Σέρζιο και τον έκανε βασικό. Τι βασικό, αρχηγό-διάδοχο του Ζαγοράκη τον έχρισε. Τα σάλια του τρέξαν. Λες και είμαστε κανένας Λεβαδειακός και περιμένουμε το Μεσσία να μας σώσει την κατηγορία. Αλλά δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα, κύριε Σάντος. Ο ΠΑΟΚ είναι ΠΑΟΚ. Και στην Τούμπα δεν μπαίνει για να τσιμπήσει το χικάκι, όχι με τον Ολυμπιακό, ούτε με τη Μίλαν να παίζει. ΠΑΟΚ ΕΙΣΑΙ, ΡΕΕΕΕ!!! Γαμώ την ηττοπάθειά σου την πορτογαλέζικη, που μας έφερες τον Κονσεϊσάο να μας μάθει μπάλα. Ας μάθει πρώτα να εκτελεί πέναλτι, ας μάθει να τρέχει 90 λεπτά, ας μάθει και να συγκρατεί τα νεύρα του, που μας εξέθεσε άσχημα με τα καμώματά του εκεί στη φυσούνα, και μετά τα ξαναλέμε. Άντε μπράβο!

Και κάτι τελευταίο: Ο μοναδικός άνθρωπος σ’ αυτή την ομάδα που μιλάει φέτος για στόχους είμαι εγώ. (Γιατί; Γιατί πιστεύω ότι ποδόσφαιρο δίχως στόχους ΔΕΝ παίζεται). Όλοι οι άλλοι μιλούν για «πρωταθλητισμό στην εξυγίανση». Ταμπουρώνεσαι όμως να μη χάσεις το βαθμό της ισοπαλίας όταν έχεις ένα συγκεκριμένο στόχο και φοβάσαι μην τον χάσεις. Αυτό το βαθμό που «τσιμπήσαμε» (μη χέσω) με το γάβρο τι να τον κάνουμε; Να τον βάλουμε εκεί που ξέρουμε; Το ζήτημα ήταν να πάρουμε τη νίκη. Αυτό μετράει για το ηθικό του Παοκτσή. Παίξε για τη νίκη κι ας χάσεις. Κάνω λάθος; Όχι, βέβαια.

Επιμύθιο: Δεν είναι εύκολο να είσαι ΠΑΟΚ. Ούτε σαν παίκτης, ούτε σαν προπονητής. Θέλει να ξέρεις την ιστορία και την ψυχολογία του Παοκτσή. Να τον νιώθεις. Είμαστε περήφανοι οι ΠΑΟΚτσήδες. Μεγάλη ομάδα, σε όποια θέση κι αν βρισκόμαστε. ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΝΤΑ. Δεν έχουμε ανάγκη κανένα. Και τις μεταγραφές τις θέλουμε, αλλά με ρέγουλα. Να τις αφομοιώσουμε σιγά-σιγά. Όχι άιντε γιούρια με το καλημέρα όλοι μέσα να μας σώσετε. Αυτά δημιουργούν αλαζονικές συμπεριφορές και προσβάλουν όσους τραβούσαν κουπί μέχρι τώρα. ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ. ΠΑΟΚ ΕΙΜΑΣΤΕ. Δεν το κατάλαβα, ρε Σάντος. Εσύ δεν μας έλεγες την Παρασκευή ότι ο Γεωργιάδης δεν θα παίξει στο ντέρμπι, γιατί τα πλάνα γίνονται όλη την εβδομάδα και δεν γίνεται τελευταία στιγμή να ενσωματώνεται ένας παίκτης; Ε, τους νεομεταγραφέντες που είναι μεταξύ αεροδρομίου και ιατρείου πώς τους ενσωμάτωσες κιόλας, προπονηταρά μου, και τους έβαλες όλους με το καλημέρα να παίξουν; Α, ρε γαμώτο, γι’ αυτό το ντέρμπι ζούσαμε τόσο καιρό, μας προσφέρθηκε στο πιάτο κι εμείς δεν το πήραμε. Τι να πω; Απογοήτευση και ξενέρωμα μεγάλο…

18/2/08

Απόλλων Θ. - ΠΑΟΚ 0-2


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08
21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις:
Απόλλων Θ.: Κόβατς, Κόλτσης, Κοντοδήμος, Ζαπρόπουλος, Μουράφσκι, Καραλιόπουλος, Παπαδόπουλος, Χετεμάι (84’ Βέλα Τζούνιορ), Φαβάλι, Μπάρκογλου, Ουέλινγκτον (75' Γιάννου)
ΠΑΟΚ: Φερνάντες, Μελίσσης, Μαλεζάς, Κνολ, Σνάουτσνερ, Βερόν, Μπαλάφας, Λάκης (75' Κονσεϊσάο), Γκονζάλες (84’ Κωνσταντινίδης), Σάλμον (64' Ίλιεφ), Χριστοδουλόπουλος.

ΣΚΟΡΕΡ:
30’ Λάκης, 85’ Ίλιεφ
Κίτρινες κάρτες: 40’ Ζαπρόπουλος, 67’ Χετεμάι - 43’ Βερόν, 50’, Μπαλάφας, 77’ Κονσεϊσάο, 86’ Ίλιεφ

Έσπασε η κατάρα των εκτός έδρας!
Επιτέλους τα καταφέραμε! Σημειώσαμε την πρώτη εκτός έδρας νίκη μας, και κάτι μου λέει ότι θα επακολουθήσουν κι άλλες. Μπορεί σήμερα το Καυτατζόγλειο να θύμιζε Τούμπα και οι οπαδοί μας να αψήφισαν το κρύο προκειμένου να συμπαρασταθούν για άλλη μια φορά με εντυπωσιακό τρόπο στην πολυαγαπημένη τους ομάδα, η ουσία όμως είναι ότι πήραμε τους τρεις βαθμούς σε μια έδρα από την οποία ο Ολυμπιακός έφυγε ηττημένος.
Η ψυχολογία και η αυτοπεποίθεση της ομάδας είναι εμφανώς ανεβασμένες, ο δύσκολος Γενάρης πέρασε, και βρισκόμαστε μόλις τρεις βαθμούς από την προνομιούχο πέμπτη θέση, την οποία προς το παρόν καταλαμβάνει η Τρίπολη, την οποία όμως περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες στην Τούμπα. Πριν όμως απ' αυτό το παιχνίδι, και συγκεκριμένα το ερχόμενο Σάββατο στις 7 μ.μ., ανυπομονούμε να υποδεχτούμε στην Τούμπα ένα άλλο πολύ αγαπημένο μας σωματείο . Τον Ολυμπιακό. Και κάτι μου λέει πως πάμε για νίκη...
Όσο για τον αγώνα με την Καλαμαριά, δεν έχουμε και πολλά να πούμε, η ουσία είναι το πάθος και η προσπάθεια των παικτών, καθώς και το τελικό αποτέλεσμα. Δεν κρατούμε τίποτε άλλο.

ΦΟΡΤΣΑ ΠΑΟΚΑΡΑ!!!

ΥΓ. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ σ' αυτό το blog με τη διαιτησία, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Με ενδιαφέρει να επικεντρώνομαι στην ομάδα μου και να μην φθείρομαι κι αναζητώ δικαιολογίες στα κοράκια. Αναγκάζομαι όμως να μπω και γω στο παιχνίδι της "διαιτητολαγνείας" που παίζει όλη η Ελλάδα, γιατί βλέπω ότι το έχουμε πάρει πάρα πολύ στραβά το θέμα, οι υποτιθέμενοι "καθηγητές" διαιτησίας που βγαίνουν στην τηλεόραση μάλλον το μπερδεύουν κι άλλο, οπότε χρειάζεται σιγά-σιγά να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Αν θέλετε να διαβάσετε κάποιες αρχικές τοποθετήσεις μου περί διαιτησίας, χωρίς καμία αναφορά στον ΠΑΟΚ, μια και δεν διαθέτω το τεκμήριο της αντικειμενικότητας, επισκεφθείτε το blog Το τρίτο μάτι, στο οποίο συμμετέχω δοκιμαστικά, μετά από πρόσκλησή του.

15/2/08

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ


Με 5 αγωνιστικές τιμωρήθηκε ο Αρχηγός του ΠΑΟΚ και διεθνής επιθετικός – Πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 - Γιώργος Χ. Γεωργιάδης για το χτύπημα στον Καράμπελα που συνέβη στο 3ο λεπτό του ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρη.

Όλος ο ΠΑΟΚ, διοίκηση, παίκτες και λαός στάθηκαμε από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυοι στον Αρχηγό. Η διοίκηση έβγαλε ανακοίνωση που τον κάλυπτε και τον προστάτευε από τις ασυνήθιστα σφοδρές επιθέσεις που δέχτηκε όχι μόνο από αντίπαλους οπαδούς, αλλά και από δημοσιογράφους, μέχρι και από τον ΠΣΑΠ. Και οι παίκτες έβγαλαν ανακοίνωση συμπαράστασης, δήλωσαν ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν θα συμμετέχουν πλέον στους διαγωνισμούς του ΠΣΑΠ για τον MVP της Αγωνιστικής, ενώ ο Παντελής Κωνσταντινίδης αποχώρησε από μέλος του ΠΣΑΠ. Τη μεγαλύτερη συμπαράσταση έδειξαν όμως οι εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ, οι οποίοι στάθηκαν δίπλα στον Γ.Χ., τον προστάτεψαν από εχθρικές επιθέσεις και τραμπουκισμούς (δεχόταν απειλές και ύβρεις) και τον υποστήριξαν όσο μπορούσαν.

Για μένα προσωπικά, αλληλεγγύη σημαίνει ότι η βίαια ενέργεια του Γ.Χ. δεν αλλάζει την άποψή μου γι’ αυτόν. Ο Γ.Χ. είναι ένας μεγάλος παίκτης, που έχει προσφέρει πολλά στον ΠΑΟΚ. Αναμένουμε την επιστροφή του στους αγωνιστικούς χώρους για να τον αποθεώσουμε. Από κει και πέρα, η άποψη ορισμένων ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να μένουν ατιμώρητες αγγίζει τα όρια του παραλογισμού και της απανθρωπιάς. Μπορεί να μη ζούμε σ’ έναν αγγελικό κόσμο, μπορεί το ποδόσφαιρό μας να είναι γεμάτο παράλογες και άδικες αποφάσεις, αλίμονο όμως αν γίνονται ανεκτές ενέργειες τόσο επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα ενός ανθρώπου. Αναφέρθηκαν αρκετοί στην αγκωνιά του Κοβάσεβιτς, ή το σπρώξιμο του Γκούμα. Μα, αυτές μπορεί να είναι ενέργειες βρώμικες ή αντιαθλητικές, αλλά δεν είναι βίαιες και τόσο άμεσα επικίνδυνες. Ένα σπρώξιμο ούτε καν πονάει, ενώ μια αγκωνιά το πολύ-πολύ να προκαλέσει ζαλάδα, ή μια μικρή αιμορραγία. Η ενέργεια του Γεωργιάδη μπορούσε να κόψει την μπάλα σε έναν νεαρό ποδοσφαιριστή. Καλό είναι κάποια στιγμή να συνειδητοποιούμε τη διαφορά, γιατί αλλιώς θα φτάσουμε στο σημείο να βγαίνουν και πιστόλια στα γήπεδα. Από κει και πέρα, ο Γ.Χ. τιμωρήθηκε με τρεις Αγωνιστικές, οι οποίες διπλασιάζονται βάσει ΚΑΠ επειδή ήταν αρχηγός. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα κάνει έφεση στην τελική ποινή των 5 Αγωνιστικών, θα πρέπει όμως να προσέξει μήπως πάει για μαλλί και βγει κουρεμένη. Η ποινή που προβλέπεται από τον ΚΑΠ για τέτοιες περιπτώσεις είναι 2 με 12 Αγωνιστικές. Αν η ποινή μείνει ως έχει, θα απομείνουν στον Γιώργο άλλες 5 Αγωνιστικές συν τα πλέι οφς για να ξαναμπεί στους αγωνιστικούς χώρους και να ξεδιπλώσει και πάλι τη μεγάλη ποδοσφαιρική του αξία. Προσωπικά περιμένω με ανυπομονησία τη στιγμή αυτή για να τον αποθεώσω.

11/2/08

ΠΑΟΚ - Άρης 3-0


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08
20η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις:
ΠΑΟΚ:
Φερνάντεζ, Μελίσσης, Κνολ, Γκάβρανσιτς, Σνάουτσνερ, Βερόν, Χριστοδουλόπουλος (86' Ιλιεφ), Μπαλάφας, Γεωργιάδης (82' Λάκης), Γκονζάλες (73΄ Κωνσταντινίδης), Σάλμον.
Άρης:
Χαλκιάς, Νέτο, Καράμπελας (7' Αουρέλιο), Παπαδόπουλος, Ρονάλντο, Νεμπλεγλέρας, Σιστόν, Γιάχιτς (81' Τιάγκο), Σανσόν, Αμορόζο (63' Ιβιτς), Κόκε.

ΣΚΟΡΕΡ:
32` Μπαλάφας, 37` Χριστοδουλόπουλος, 45` Σάλμον

Κίτρινες κάρτες: 60` Κνολ, 68` Βερόν, 69` Γκονζάλες, 85` Λάκης - 36` Αουρέλιο, 48΄ Γιάχιτς, 56` Παπαδόπουλος, 72` Κόκε

Κάβλα!
Αυτό είναι! Άμα μπαίνεις μέσα στο γήπεδο με πάθος και πίστη και λες "ό,τι και να γίνει θα κερδίσω", μόνο θηρία μπορούν να σε καταβάλλουν και όχι σκουλήκια. Σήμερα δείξαμε ότι εμείς είμαστε τα αφεντικά της πόλης, εμείς έχουμε τη στόφα της μεγάλης ομάδας, εμείς φοράμε τις φανέλες που είναι φτιαγμένες για μεγάλα πράγματα.
Άνετη νίκη, μπορούσαμε να σημειώσουμε κι άλλα γκολ, και θα ήταν όμορφο κάτι τέτοιο, η ουσία πάντως είναι ότι δείξαμε ότι δεν είμαστε σαρδέλες, είμαστε ΠΑΟΚ, και ο ΠΑΟΚ είναι φτιαγμένος για να κερδίζει, πάει και τέλειωσε.
Εντυπωσιακός για άλλη μια φορά ο κόσμος, έδειξε πόση ώθηση δίνει στην ομάδα, και η φωτογραφία που σας έχω είναι χαρακτηριστική.
Το ματς δεν αντέχει σε κριτική, ο Ρούλης μπήκε μέσα τρέμοντας, γι' αυτό λέω ότι δεν έχει σημασία ποιους παίκτες έχεις, σημασία έχει τι φανέλα φορούν αυτοί οι παίκτες. Φυσικά οι μεταγραφές βοήθησαν πολύ, με τον Γκάβρανσιτς να δεσπόζει στην άμυνα και τον Βερόν να ζωγραφίζει στο κέντρο, αλλά και παιδιά όπως ο Μπαλάφας, ο Μελίσσης και ο Γκονζάλες έδειξαν σήμερα ότι ξέρουν πολύ μπάλα και αξίζουν να φορούν τη φανέλα του ΠΑΟΚ, αρκεί βέβαια να δείχνουν πάντα τον ίδιο ζήλο και το ίδιο πάθος που έδειξαν και σήμερα.
Μπράβο σε όλα τα παιδιά, τα έδωσαν όλα, τίμησαν και τη μνήμη του Παναγιώτη Κατσούρη με μια υπέροχη εμφάνιση, που ευελπιστούμε όλοι πως θα έχει και συνέχεια. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ περιμένει πολλά από την ομάδα, πρέπει οι παίκτες να συνεχίσουν έτσι, γιατί έχουμε αρκετό χαμένο έδαφος να καλύψουμε.
Στόχος παραμένει η 5η θέση, σήμερα δείξαμε ότι είναι ένας δύσκολος, αλλά απολύτως εφικτός στόχος, που θα μας προσδώσει πολύ κύρος κι αυτοπεποίθηση, ενώ με τα ντέρμπι των πλέι οφς θα ζήσει η Τούμπα μια πρόσθετη σειρά από μεγάλα ντέρμπι, θα μπει χρήμα στα ταμεία και θα πάρουμε το αίμα μας πίσω απ' όλους αυτούς που δεν πίστεψαν ότι είμαστε μεγάλη ομάδα.

ΠΑΟΚΑΡΑ ΟΛΕ!

9/2/08

ΚΑΤΣΟΥΡΗ ΖΕΙΣ


Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του Παναγιώτη Κατσούρη σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο Παναγιώτης ήταν ένα υπέροχο αετόπουλο, νεαρός, δυναμικός, εξαιρετικό ταλέντο από την αριστερή πτέρυγα, όπου αγωνιζόταν με επιτυχία τόσο σαν μπακ, όσο και σαν χαφ. Ήταν δηλαδή κάτι αντίστοιχο με τον Αραμπατζή από δεξιά. Ο χαμός του συντάραξε την οικογένεια του ΠΑΟΚ και σήμερα, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά, τον θυμόμαστε ακόμη και τον μνημονεύουμε με αγάπη.

Αλλάζουμε γιατρό


Μετά από 12 χρόνια συνεργασίας, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αλλάζει γιατρό. Η οικεία φυσιογνωμία του κ. Γιάννη Οικονομίδη αποτελεί παρελθόν, καθώς τη θέση του καταλαμβάνει ο κ. Γιάννης Ράλλης. Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΕ, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας θα είναι ο γνωστός ορθοπεδικός κ. Παναγιώτης Γιγής.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι η αλλαγή δεν έγινε χωρίς τριβές. Με δηλώσεις του στο Goal, ο κ. Οικονομίδης εκφράζει την πικρία του γιατί δεν του έκανε την τιμή ο ίδιος ο Θόδωρος Ζαγοράκης, τον οποίο όπως τονίζει γνωρίζει όλ’ αυτά τα χρόνια και τον θεωρεί φίλο του, να του ανακοινώσει την απόλυσή του. Το παράπονο αυτό μάλλον εύλογο φαντάζει. Όσο για τους πραγματικούς λόγους αυτής της αλλαγής, μόνον υποθέσεις μπορούν να γίνουν, εφόσον η ΠΑΕ δεν θεώρησε σκόπιμο να προβεί σε οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο.

4/2/08

ΟΦΗ – ΠΑΟΚ 2-0


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08
19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Συνθέσεις:
ΟΦΗ:
Τζόρβας, Σταυρακάκης (31' Ρουμπάκης), Πίτσος, Μπαρκαουάν, Κουνενάκης, Αρβανίτης, Ταραλίδης, Γκάντσεφ, Σίμιτς, Πόποβιτς (46' Σφακιανάκης), Ντρούλιτς (62' Νουαφόρ)
ΠΑΟΚ: Φερνάντες, Σνάουτσνερ, Χαραλάμπους (75' Κωνσταντινίδης), Κνολ, Μελίσσης, Μπαλάφας, Βερόν, Γκονζάλες, Λάκης, Χριστοδουλόπουλος, Ίλιεφ (64' Σάλμον)

Γκολ: 22΄ Κουνενάκης, 90΄ Νουαφόρ
Κίτρινες κάρτες: Γκάντσεφ, Κουνενάκης, Μπαρκαουάν, Αρβανίτης – Χαραλάμπους, Σάλμον

Βραδυποριακός – Ταλαιπωριακός 2-0

Αυτό δεν ήταν παιχνίδι πρώτης Εθνικής, αυτό ήταν αγώνας επίδειξης Βραδυποριακού–Ταλαιπωριακού! Μιλάμε ότι αν έβαζες αυτόν τον χθεσινό ΟΦΗ να παίξει με τον Θρασύβουλο, όπως τον είχαμε δει στο ματς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, ο Θρασύβουλος θα έκανε περίπατο. Μιλάμε για καραμπινάτη ομάδα β΄ Εθνικής. Αν παίζει μονίμως έτσι, με τις πάντες θα πάει στη βου ο ΟΦΗ. Καμία ελπίδα δεν έχει. Κι από την άλλη τι έχεις; Μια ταλαίπωρη, ζαλισμένη ομαδούλα, ασύνδετη, άψυχη, χωρίς σύστημα, χωρίς αυτοπεποίθηση, «ασορτί» με τον αντίπαλό της. Αυτή την άμυνα που παρουσίασε χθες ο ΟΦΗ, οποιαδήποτε σοβαρή ομάδα πρώτης Εθνικής θα την έκανε σουρωτήρι. Οποιαδήποτε άλλη ομάδα, εκτός από τον ΠΑΟΚ… Ο οποίος όχι μόνο δεν κατάφερε να σκοράρει ούτε καν από τη βούλα του πέναλτι, αλλά έφαγε και δυο γκολ με τα χέρια κάτω. Και το αποκορύφωμα της κατάπτωσης: Όχι μόνο έχασες από αυτό το σούργελο του κυρ-Γιώργου του Παράσχου, του Σταυρακάκη, του Ρουμπάκη και του Κουνενάκη (ΕΛΕΟΣ!) με το καθαρό 2-0, αλλά είσαι κι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου! Εκεί καταντήσαμε! Καλός ήταν ο ΠΑΟΚ, λένε! Η διαιτησία φταίει! ΚΑΛΑ ΡΕ ΑΣΧΕΤΟΙ, ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ;

Η αλήθεια όμως είναι η εξής:

Στο συγκεκριμένο ματς, η ομάδα που ήξερε τι ζητούσε στον αγωνιστικό χώρο, που είχε στο μυαλό της ένα νοερό «σενάριο» για τον αγώνα, ήταν ο ΟΦΗ. Μπήκε δυνατά, επεδίωξε να σκοράρει, και στη συνέχεια να κρατήσει το αποτέλεσμα με νύχια και με δόντια. Ήθελε πολύ τους τρεις βαθμούς και ακολούθησε μια συγκεκριμένη στρατηγική για να το πετύχει. Και το πέτυχε. Από κει και πέρα, παρότι πράγματι φάνηκε ότι ο ΟΦΗ, όπως εξελίχτηκε ο αγώνας, ήταν κάπως τυχερός, παρότι ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε ίσως να είχε κερδίσει, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το ποδόσφαιρο που παίχτηκε ήταν πολύ χαμηλού επιπέδου. Αρκετές ομάδες της β΄ Εθνικής θα είχαν κάνει περίπατο απέναντι στον χθεσινό ΠΑΟΚ, ή απέναντι στον χθεσινό ΟΦΗ. Το παιχνίδι παίχτηκε στο «ρελαντί». Σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς. Και οι 22 ποδοσφαιριστές κινούνταν αργά, δεν μαρκάριζαν, δεν κάλυπταν χώρους.

Ας μιλήσουμε με παραδείγματα:

Αρχές πρώτου ημιχρόνου: Παίκτης του ΟΦΗ (νομίζω ο Γκάντσεφ) πιάνει δυνατό σουτ αμαρκάριστος (!!) από το ύψος της μεγάλης περιοχής (γελοίο να συμβαίνει κάτι τέτοιο). Η μπάλα ίσως και να πήγαινε στα δίχτυα, αν δεν χτυπούσε στο σώμα του Χαραλάμπους, ο οποίος βρισκόταν στο ύψος της μικρής περιοχής!! Προσέξτε άμυνα: Επιτιθέμενος βρίσκεται αμαρκάριστος στο ύψος της μεγάλης περιοχής, και αμυνόμενος αρμενίζει λίγο μπροστά από τον τερματοφύλακα. Γελοίο; Όχι, κάτι παραπάνω. Και δεν είναι φάση που ξεκίνησε από κόρνερ, διευκρινίζω.

22ο λεπτό: Ο ΟΦΗ κερδίζει κόρνερ. Η εκτέλεση είναι επιπέδου τριτοτέταρτης Εθνικής (ούτε καν Δεύτερης). Σέντρα αδύναμη και χαμηλή. Μάλλον πήγαινε για το πρώτο δοκάρι, αλλά δεν του βγήκε. Κι όμως, απ’ αυτή την εκτέλεση μπήκε γκολ! Διάφοροι ταλαίπωροι συνωστίζονται στο πρώτο δοκάρι, ξεχωρίζω μεταξύ τους τον Κνολ, κανείς όμως δεν πιάνει κεφαλιά. Η μπάλα προχωράει, θα μπορούσε πιθανόν να την καθαρίσει και ο Ντάνι, και καταλήγει στον επερχόμενο Κουνενάκη, ο οποίος μαρκάρεται από τον Μελίσση. Ο Μελίσσης βγαίνει χαρακτηριστικά αργά στην μπάλα, και μάλιστα με την πλάτη (!!). Ο Κουνενάκης παίρνει την κεφαλιά και η μπάλα πάει στα δίχτυα! Γκολ επιπέδου 5x5…

35ο λεπτό: Ο Ταραλίδης, ΑΜΑΡΚΑΡΙΣΤΟΣ, βγάζει κάθετη πάσα στον Γκάντσεφ, στο ύψος της μεγάλης περιοχής. Ο Γκάντσεφ είναι ΜΟΝΟΣ με τον Φερνάντες. Κανείς εκεί γύρω. Ερημιά! Ψυχή! Δυο σέντερ μπακ αγρόν ηγόραζαν. Ο Γκάντσεφ βγαίνει σε καραμπινάτο και άνετο τετ-α-τετ, και μάλιστα αιφνιδιάζοντας τον Φερνάντες, ο οποίος, αφηρημένος όπως το συνηθίζει, δεν έχει ξεκινήσει την έξοδο ακόμη. Επειδή, όπως είπαμε, παίχτηκε ποδόσφαιρο τριτοτέταρτης Εθνικής, η μπάλα κατέληξε άουτ. Η ουσία όμως είναι ότι αν εκεί γινόταν το 2-0 τα πράγματα θα ήταν κάπως δύσκολα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Δεξιά πτέρυγα άμυνας του ΟΦΗ στο 1ο ημίχρονο: Μιλάμε για σουρωτήρι. Περίπατο έκαναν από κει οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Κι όμως, όχι μόνο δεν κατάφεραν να σκοράρουν, αλλά δημιούργησαν μόνο μία κλασσική ευκαιρία, με τον Βερόν (όμορφη φάση, πράγματι). Το πέναλτι που κέρδισαν δεν το θεωρώ δικό τους επίτευγμα, γιατί οφείλεται σε βλακώδη συμπεριφορά των αμυντικών. Αλλά και αυτό ακόμα χάθηκε. Από ανικανότητα, όχι από ατυχία. Κατά τ’ άλλα, έγιναν τουλάχιστον δέκα επιθέσεις-διεισδύσεις από αριστερά, και δεν κατάφερε ο ΠΑΟΚ να δημιουργήσει απειλητικές συνθήκες για τα καρέ του ΟΦΗ. Πλήρης ασυνεννοησία, πλήρης ανικανότητα, απουσία συστήματος, απουσία αυτοσυγκέντρωσης, απουσία προσανατολισμού. Α, και απουσία σέντερ-φορ. Αυτόν τον ξέχασε ο Σάντος στον πάγκο…

Παράδειγμα: Στο 33΄ βγαίνει για πολλοστή φορά από αριστερά ο Γκονζάλες, σεντράρει, και… 1. Απουσιάζει το σέντερ-φορ. 2. Ο Λάκης έχει κινηθεί σε τελείως λάθος χρόνο. Βρίσκεται ήδη πολύ μπροστά. Αυτό δείχνει έλλειψη συνεννόησης και συντονισμού. Έλλειψη συστήματος. 3. Ο Λάκης πιάνει μια κεφαλιά επιπέδου… 5x5. Bingo!

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Μήπως έχω προσχωρήσει κι εγώ στην άποψη ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ είναι σαρδέλες και δεν μπορούν καλύτερα; ΟΧΙ. Η Καλαμαριά είναι καλύτερη από τον Ολυμπιακό; Όχι. Ο Πανιώνιος είναι καλύτερος από την ΑΕΚ; Όχι. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να μπαίνεις στο γήπεδο για να κερδίσεις. Πρέπει να το θέλεις, να έχεις προσανατολισμό νίκης. Δεύτερον, αλλά εξίσου σημαντικό, πρέπει να τα δίνεις όλα. Να τρέχεις, να μαρκάρεις, να προσπαθείς.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ.

Τα παλικάρια μπαίνουν μέσα στο γήπεδο χωρίς ψυχή, χωρίς τσαγανό, χωρίς όρεξη. Δεν τρέχουν, δεν μαρκάρουν, δεν έχουν πίστη και θέληση για τη νίκη. Δεύτερον, η ομάδα είναι ξεκομμένη, χωρίς σύστημα, χωρίς συντονισμό, χωρίς στρατηγική, χωρίς προσανατολισμό.

Ποιος φταίει;

Πάντως όχι η αμιγής ποδοσφαιρική αξία των παικτών. Δεν είναι θέμα τεχνικής κατάρτισης. Δεν είναι θέμα φυσικής κατάστασης. Δεν είναι θέμα «παικτικό». Είναι ψυχολογικό. Η ΟΜΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ!

Πότε ξεκίνησε αυτό;

Ξεκίνησε μετά το άτυχο αποτέλεσμα με την Ξάνθη. Κατά κοινή ομολογία στο ματς εκείνο ήμασταν καλοί. Χάσαμε από ατυχία. Την Παρασκευή μετά το παιχνίδι εκείνο, και ενώ όλα ήταν φαινομενικά μέλι-γάλα, ο Σάντος έκανε τις γνωστές δηλώσεις για αστακούς και σαρδέλες. Ακολούθησε το ματς με Ηρακλή, όπου η αδιαφορία των ποδοσφαιριστών μας έβγαζε μάτια! Την επόμενη Τρίτη μπήκε ο Θόδωρος στ’ αποδυτήρια και ακούστηκε μέχρι το Θεό. Εντωμεταξύ, την Πέμπτη στην συνέντευξη τύπου ο Θόδωρος ομολόγησε ότι έχει τρεις μήνες να τους πληρώσει. Στη συνέχεια ακολούθησε μια παρέλαση μεταγραφών και δοκιμών, οι προπονήσεις του ΠΑΟΚ μετατράπηκαν σε κέντρο διερχομένων, με Γεωργιανούς, Αφρικανούς, Χιλιανούς και λοιπούς πικραμένους, ορισμένοι από τους οποίους συνεχίζουν να προπονούνται με την ομάδα, αν και δεν ανήκουν σ’ αυτή. Έγιναν και τέσσερις μεταγραφές, παρότι είχε πει ο Σάντος ότι θέλει μία και καλή, με αποκορύφωμα αυτή του παγκοσμίως άγνωστου Φρούνζα. Με Παναθηναϊκό εμφανιστήκαμε ψιλοφιλότιμοι, αλλά εμφανώς ηττοπαθείς, σαν να επιδιώκουμε απλώς μια αξιοπρεπή ήττα. Και μετά ήρθε ο ΟΦΗ. Με την ενδεκάδα για πρώτη φορά τόσο διαφορετική. Μπαϊάνο και Γεωργιάδης απουσίαζαν λόγω ασθενείας (προσωπικά δεν είμαι και τόσο βέβαιος για την ποιότητα του θερμομέτρου που χρησιμοποίησαν στον Γεωργιάδη), Κωνσταντινίδης, Σάλμον, αλλά και Ηλιάδης-Βαγγελής ήταν στον πάγκο με απόφαση Σάντος. Βασικός ο Βερόν, αλλά η εικόνα δεν άλλαξε. Κοντρολαρισμένος παίκτης, αλλά ασορτί με τους άλλους. Τους είδε που δεν έτρεχαν και τους μιμήθηκε. «Έτσι είναι εδώ τα πράγματα», σου λέει. Ωραία νοοτροπία! Κι έχεις τον Σάντος να σου λέει ότι θέλει να μείνει στην ιστορία σαν ο προπονητής που άλλαξε την νοοτροπία στον ΠΑΟΚ…

Ποιος φταίει; Τι πρέπει να γίνει; Θα περιμένω μέχρι την Κυριακή. Αν δεν υπάρξει βελτίωση θα πω κι άλλα...

1/2/08

Και Μολδαβός επιθετικός στον ΠΑΟΚ

Μεταγραφικός οργασμός στον ΠΑΟΚ, αφού μετά την απόκτηση του Γκάβρανσιτς, δύο παίκτες ανακοινώθηκαν την τελευταία ημέρα των μεταγραφών. Μετά τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο, άλλος ένας παίκτης θα ενισχύσει λοιπόν την ομάδα μας. Πρόκειται για τον διεθνή Μολδαβό επιθετικό Viorel Frunza, ο οποίος έρχεται ως δανεικός για τους επόμενους 6 μήνες από την ρουμάνικη Κλουζ. Ο Φρούνζα είναι 28 ετών, έχει ύψος 1,90 και έχει 24 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα της χώρας του. Ας ελπίσουμε ότι θα βοηθήσει. Ο Σάντος, αναφερόμενος σήμερα στην περίπτωση του, είπε ότι δεν τον γνωρίζει, αλλά έρχεται με "καλές συστάσεις". Η ουσία είναι ότι μ' αυτά και μ' αυτά το κλίμα ζεστάθηκε και πάμε για διπλό στην Κρήτη.
ΠΑΟΚΑΡΑ ΟΛΕ!

ΚΟΛΠΟ ΓΚΡΟΣΟ ΜΕ ΚΟΝΣΕΪΣΑΟ


Την τελευταία μέρα των μεταγραφών ο ΠΑΟΚ έκανε το μεγάλο "μπαμ" ανακοινώνοντας την απόκτηση του Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Ο Κονσεϊσάο είναι τεράστιο όνομα, έχει υπάρξει βασικός σε κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, όπως η Πόρτο, η Ίντερ, η Πάρμα και η Λάτσιο, ενώ έχει και 56 συμμετοχές στην Εθνική Πορτογαλίας. Όπως δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος στη σημερινή συνέντευξη τύπου, γνωρίζει καλά τον παίκτη, πιστεύει απόλυτα στην αξία του και θα βοηθήσει πάρα πολύ τον ΠΑΟΚ. Είναι 33 ετών, μεσοεπιθετικός, δεξιοπόδαρος, αλλά παίζει και από την αριστερή πλευρά, με πνεύμα νικητή, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος. Ο Κονσεϊσάο, ο οποίος τελευταία αγωνιζόταν στην Αλ Καντίσιγια του Κουβέιτ, αναμένεται τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.