15/3/09

Λάρισα - ΠΑΟΚ 0-0



Παιχνίδι αναμονής


"Παιχνίδι αναμονής". Αυτό είναι το σύστημα που έχει πατεντάρει φέτος στον ΠΑΟΚ ο Φερνάντο Σάντος. Όλοι οι παίκτες πίσω από τη μπάλα, η πρωτοβουλία στον αντίπαλο, ασφυκτικό κλείσιμο χώρων, αποδιάρθρωση της οργάνωσης του αντιπάλου, αργή, σίγουρη, κοντρολαρισμένη κόντρα επίθεση, λίγες τελικές προσπάθειες και καλές.
Αυτό το έργο είδαμε και στη Λάρισα. Ο ΠΑΟΚ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, φρόντισε πρώτα απ' όλα να διασφαλίσει τα νώτα του, ενώ έκανε και έναν περιορισμένο αριθμό τελικών προσπαθειών, στις οποίες αν ήταν λίγο πιο τυχερός (δοκάρι σε ωραίο συρτό σουτ του Λάκη έξω από την περιοχή στο 39΄, και μάλιστα στο εσωτερικό τμήμα της δοκού), ή ικανός (δύο τετ-α-τετ Μουσλίμοβιτς στο 31΄ και στο 63΄ - νικήθηκε και στα δυο από τον Κοτσώλη, ιδιαίτερα το δεύτερο, το οποίο προήλθε από εξαίρετη ασίστ του Βιερίνια ήταν χρυσή ευκαιρία) θα μπορούσε να είχε πάρει τη νίκη. Από την άλλη, η Λάρισα ήταν αυτή που θα μπορούσε να είχε γελάσει τελευταία, καθώς στις καθυστερήσεις του αγώνα κέρδισε φάουλ σαν κόρνερ από δεξιά (για άγνωστο λόγο ο Σνάουτσνερ απουσίαζε από τη θέση του και ο Βιερίνια υπέπεσε σε φάουλ), έβαλε την μπάλα στην μικρή περιοχή του ΠΑΟΚ, οι αμυντικοί μας δεν μπορούσαν να απομακρύνουν και ο Πάρα είχε σουτ στο κάθετο δοκάρι του Χαλκιά.
Γενικά πάντως ήταν ένα παιχνίδι κέντρου, με τις δυο ομάδες να αλληλοεξουδετερώνονται και το 0-0, το πέμπτο 0-0 του ΠΑΟΚ σε 26 αγωνιστικές, να επέρχεται φυσιολογικά.

Από τα πλέον αξιοπρόσεκτα στοιχεία του αγώνα για τον ΠΑΟΚ ήταν ότι αγωνίστηκε με πολλές ελλείψεις, ιδιαίτερα στο νευραλγικό χώρο του κέντρου. Ίβιτς, Πάμπλο Γκαρσία, Κονσεϊσάο απουσίαζαν, ενώ στον πάγκο έμεινε και ο Βερόν. Ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με 4-3-3, με μια τετράδα στην άμυνα αρκετά συνηθισμένη (Σνάουτσνερ-Μαλεζάς-Κοντρέρας-Λίνο, απουσίαζαν οι Δάρλας-Μάρκος Αντόνιο-Μπιζέρα), ενώ στο κέντρο κατέβηκε με Μπαλάφα-Σορλέν-Ηλιάδη. Δεξί εξτρέμ ο Λάκης (στην πρώτη του συμμετοχή μετά τον τραυματισμό του στο παιχνίδι με την ΑΕΚ τη 17η αγωνιστική), αριστερό ο Βιερίνια, σέντερ φορ ο Μουσλίμοβιτς. Ενδιαφέρον έχει να δούμε λίγο τη λειτουργία στο χώρο του κέντρου. Ο Μπαλάφας ήταν σαφώς επιφορτισμένος με το ρόλο του ανασταλτικού μέσου, ενώ Σορλέν και Ηλιάδης, βασιζόμενοι στα γερά πνευμόνια τους, είχαν πιο ελεύθερο ρόλο. Ιδιαίτερα ο Ηλιάδης επανέλαβε την εμφάνιση που έκανε στην Τούμπα με τον Αστέρα Τρίπολης, έπαιξε δηλαδή αρκετά προωθημένος, και θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά αν διέθετε καλύτερη τεχνική κατάρτιση. Όσον αφορά στην ανασταλτική λειτουργία, κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρατηρήθηκαν όμως και κάποια παροδικά κενά στο νευραλγικό χώρο έξω από τη μεγάλη περιοχή μας, τα οποία ένας πιο μεγάλος αντίπαλος θα μπορούσε να είχε εκμεταλλευτεί. Στην επίθεση ο Βιερίνια έδειξε για άλλη μια φορά ότι με την εκρηκτικότητά του μπορεί να κάνει τη διαφορά, ενώ ο Μουσλίμοβιτς ήταν για άλλη μια φορά μέτριος και αποσυγκεντρωμένος. Επόμενο παιχνίδι του ΠΑΟΚ είναι την Κυριακή με τον Θρασύβουλο στην Τούμπα, και θα περίμενα ο Σάντος να ξεκουράσει τον Μούσλι, τουλάχιστον για μια αγωνιστική, γιατί τον βλέπω πάρα πολύ κουρασμένο, ιδιαίτερα στον ψυχολογικό τομέα.
Πρέπει να εντοπίσουμε το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έχει σχετικά δύσκολο πρόγραμμα στη συνέχεια, και θα είναι κρίμα να γκρεμίσει στις επόμενες 4 αγωνιστικές όσα με τόσο κόπο έχτιζε τις πρώτες 26. Η βαθμολογία όπως είναι αυτή τη στιγμή δίνει δυστυχώς ένα βαθμό παραπάνω στον Παναθηναϊκό στα πλέι-οφ, η ΑΕΚ μας έχει φτάσει, ενώ οι δυο τους έχουν το πλεονέκτημα και σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον ΠΑΟΚ (λόγω μεταξύ μας αποτελεσμάτων).

Συνθέσεις:

Λάρισα: Κοτσόλης, Μπουκουβάλας, Βενετίδης, Κώτσιος, Νταμπίζας, Σαρμιέντο (46’ Γκουέλα), Ιγκλέσιας (82’ Ιγκλέσιας), Φωτάκης, Τουμέρ (69’ Ιλιτς), Πάρα, Ζουράφσκι.

ΠΑΟΚ:
Χαλκιάς, Σνάουτσνερ, Λίνο, Κοντρέρας, Μαλεζάς, Μπαλάφας, Ηλιάδης (85’ Μπακαγιόκο), Σορλέν, Λάκης (90’+2’ Κωνσταντινίδης), Βιεϊρίνια, Μουσλίμοβιτς (66’ Χούτος).


Κίτρινες κάρτες:
45’+1’ Μπουκουβάλας, 49’ Νταμπίζας - 19’ Μαλεζάς, 70’ Λάκης, 90’+2’ Χαλκιάς, 90’+4’ Βιεϊρίνια


Διαιτητής
: Σπάθας (Πειραιά)

4 σχόλια:

NdN είπε...

Γεια σου Τάκολα,

Αυτό που κρατάω από το ματς με την Λάρισα είνια ότι παρόλο που είχαμε αρκετές απουσίες η ομάδα για ακόμη μία φορά δεν έχασε, αλλά μάλιστα θα έλεγα ότι έκανε πιο πολλές ευκαιρίες για να πετύχει γκολ. Επίσης νομίζω ότι ο Μουσλι είναι πολυ νευρικός. Δεν ξέρω αν είναι κουρασμένος αν και δεν θα έπρεπε, αλλά είναι νευρικός και κάνει λάθη που δεν έκανε στην αρχή του πρωταθλήματος.

Από εκεί και πέρα θα πω και πάλι ότι περιμένω να μην χαλάσουμε την εικόνα που φτιάξαμε σε 26 αγωνιστικές στις υπόλοιπες εναπομείναντες. Στα playoff ολα γίνονται αν ξεκινήσουμε με ακριβώς τους ίδιους βαθμούς

takola είπε...

Ndn,

πράγματι, ο φετινός ΠΑΟΚ έδειξε ότι είναι πάνω απ' όλα ομάδα. Που σημαίνει ότι διατηρεί το χαρακτήρα του ακόμα κι όταν οι βασικοί του παίκτες απουσιάζουν. Κι αυτό είναι κατόρθωμα του Σάντος.
Όσο για τον Μούσλι, νομίζω πως χρειάζεται λίγη ψυχολογική βοήθεια. Όχι απλά ένα χτύπημα στην πλάτη ή μια ενθάρρυνση...

Greetings to London!

Nikos Lioliopoulos είπε...

Δεν ξέρω γιατι, αλλά εμένα όλο αυτο που πολυ σωστα περιγράφεις για τον τρόπο που παιζει ο ΠΑΟΚ μ αρεσει. Ο πάοκ παιζει ποιοτηκη μπαλα φέτος. οχι δεν θα δεις θεαμα οπως το εννοουν οιπολοι , θα δεις όμως πολλά στοιχεία απο αυτά που αρέσουν σε όσους ξέρουν ποδόσφαιρο. Ελπίζω να μην φανηκα αλαζόνας.
Δεν θυμαμαι τι βαθμο εβαλα στους παικτες. Γενικα εχω μερικες παρατηρήσεις.
1 Ο Ηλιάδης ηταν κορυφαίος, μάλλον αδικηθηκε απο τον Σαντος φέτος
2. μην αδικειτε τον Μουσλι, παλευει μόνος
3. πεσμενος ο Σορλέν σε σχεση με τις πρωτες εμφανησεις του
4. Ο Μαλεζας λυπάμαι, δεν είναι για τον Παοκ. Φιλότιμες προσπαθεις αλλα δεν ....

takola είπε...

Νίκο,
σχετικά με τους παίκτες που αναφέρεις:
1. Ο Ηλιάδης είναι πράγματι κορυφαίος στο τρέξιμο και την προσπάθεια, υστερεί όμως σημαντικά σε τεχνική. Συμφωνώ πάντως ότι 2-3 εμφανίσεις παραπάνω, αντί του Μπαλάφα, θα μπορούσε να του είχε δώσει ο Σάντος.
2. Τον Μούσλι δεν τον αδικούμε. Έχει τεράστιες δυνατότητες, γι' αυτό μας ενδιαφέρει πώς θα γίνει να τις βγάλει μέσα στο γήπεδο. Χρειάζεται πρώτα απ' όλα ηρεμία.
3. Ο Σορλέν ίσως είχε αφήσει μεγάλες υποσχέσεις με τις πρώτες εμφανίσεις του, αλλά και τώρα βοηθά σημαντικά. Στο ματς με Λάρισα ας μην ξεχνάμε ότι έπαιζε με παρτενέρ Μπαλάφα-Ηλιάδη. Κάνει πολύ δουλειά το παιδί, έχει καλό ποδοσφαιρικό μυαλό, αλλά δεν κάνει για ακραίος. Δεν έχει ταχύτητα.
4. Για τον Μαλεζά πράγματι όλοι αυτό λέγαμε. Μέχρι πέρσι, όμως. Φέτος το παιδί έχει κάνει μεγάλα άλματα, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνικής κατάρτισης. Δε νομίζω ότι πρέπει να είμαστε τόσο σκληροί μαζί του.