10/3/09

Ας πουμε τα πράματα με τ' όνομά τους

Στη ζωή υπάρχουν πράγματα που ελέγχεις και πράγματα που δεν ελέγχεις.
Για παράδειγμα, κανένας Παοκτσής δεν μπορεί να ελέγξει την απόδοση των παικτών, που καμιά φορά δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Δεν μπορεί να ελέγξει τη διαιτησία, που συχνά μας αδικεί προκλητικά. Δεν μπορεί να ελέγξει την Αστυνομία, που πετάει αβέρτα ληγμένα δακρυγόνα.
Αυτό που μπορεί να ελέγξει ο κάθε Παοκτσής είναι τη δική του συμπεριφορά. Το αν θα πετάξει ένα μπουκάλι σε κάποιον αντίπαλο παίκτη. Αν θα μπουκάρει στον αγωνιστικό χώρο. Αν θα πετάξει πέτρες στο ταξί που μεταφέρει τον διαιτητή της συνάντησης. Αυτά μπορεί να τα ελέγξει.
Όσοι λοιπόν βγαίνουν και λένε ότι ο ΠΑΟΚ και οι οπαδοί του δεν φέρουν ευθύνη για τα όποια έκτροπα δημιούργησαν, επειδή, λέει, προκλήθηκαν από μια κακή διαιτησία, από κακούς χειρισμούς της Αστυνομίας, ή από δηλώσεις αντιπάλων παραγόντων, πολύ απλά παραλογίζονται. Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Και αυτή την ευθύνη πρέπει να την αναλάβει.
Σίγουρα, όμως, κάποιοι υποδαυλίζουν συμπεριφορές. Όσοι έχουν ξεθάψει στα ραδιόφωνα τη ρητορική του 1970 για τον "κακομοίρη τον ΠΑΟΚ που μια ζωή τον αδικεί το κατεστημένο των Αθηνών που τον θέλει πεμπτοέκτο". Όσοι αλαλάζουν για "διαιτητικές σφαγές". Όσοι δεν κοιτάν τη δική τους την αυλή (πώς συμπεριφέρονται οι δικοί τους οπαδοί και παίκτες), παρά ασχολούνται μόνο με την αυλή του γείτονα, προκειμένου να βρίσκουν άλλοθι για τις ανομίες τους.
Είναι καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Στις πλάτες του ΠΑΟΚ δεν θα θησαυρίσει κανένας καναλάρχης και δεν θα γίνει διάσημος κανένας ραδιοφωνατζής. Να μας λείπουν και οι λαϊκιστές πολιτικοί-ντεμέκ προστάτες, που βγήκαν προς άγρα ψήφων.
Αλλά ας στραφούμε και στο χώρο των απλών οπαδών: Εις βάρος του ΠΑΟΚ δεν θα βγάλει κανένας καταπιεσμένος τα απωθημένα του. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι το αποχωρητήριο κανενός. Όσοι πήραν το "κολλάει" από τον περασμένο Δεκέμβριο, να ξέρουν ότι η Τούμπα και ο ΠΑΟΚ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος έκφρασης γενικής κοινωνικής οργής και δυσαρέσκειας. Ο ΠΑΟΚ είναι λαϊκό κίνημα που καλλιεργεί θετικές αξίες μακριά από τη στείρα αντίδραση που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην κοινωνία μας. Ο ΠΑΟΚ δεν θα καταστεί μέρος της κρίσης, αλλά μέρος της λύσης. Ας το πάρουν απόφαση όσοι "μπερδεμένοι" τριγυρνούν μ' ένα μπουκάλι ρετσίνα ανά χείρας και ψάχνουν ευκαιρία πότε θα κάνει κανένα φαλτσοσφύριγμα (κατά την άποψή τους) ο διαιτητής για να το πετάξουν στο γήπεδο.
Ας το πάρουμε απόφαση όλοι μας: Όσο ο ΠΑΟΚ θα γιγαντώνεται, όσο θα παίρνει σιγά-σιγά τη μορφή που όλοι ονειρευόμαστε, τόσο ο πόλεμος εναντίον του θα θεριεύει. Στην πραγματικότητα, ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουμε πότε αρχίζουν να φοβούνται τον ΠΑΟΚ, θα είναι να δούμε πότε θα αρχίσουν να τον αδικούν. Είναι νομοτελειακό ο ΠΑΟΚ να συναντήσει αντιδράσεις στην ανάπτυξή του. Θα πρέπει όμως να μείνουμε όλοι ενωμένοι, να ακούμε τον Πρόεδρο και φυσικό ηγέτη του ΠΑΟΚ Θόδωρο Ζαγοράκη και να μην παρεκτρεπόμαστε. Όποιος δεν αντέχει, ας κάτσει σπίτι του. Ας ασχοληθεί με κάτι άλλο. Το να είσαι Παοκτσής δεν είναι μόνο χαρά και περηφάνια. Είναι και ευθύνη. Θα περάσουμε πολλά. Θα μας πολεμήσουν. Θα μας αδικήσουν. Αλλά εμείς στο τέλος θα βγούμε νικητές. Προϋπόθεση είναι, όπως είπα, να μην σκάψουμε μόνοι μας το λάκκο μας. Γιατί, πολύ απλά, μας την έχουν στημένη. Ευκαιρία ψάχνουν για να μας ρίξουν κάποια εξοντωτική τιμωρία. Θα τους τη δώσουμε;;;
Άρα, λοιπόν, πρέπει να καταδικάσουμε απερίφραστα ενέργειες όπως:
- Τις ύβρεις και τους προπηλακισμούς που συνέβησαν το Σάββατο στο παιχνίδι των Νέων, με στόχο ακόμα και ανήλικα παιδιά, παιδιά που θα κληθούν στο μέλλον να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Τέτοιους επαγγελματίες θέλουμε να καλλιεργήσουμε; Βουτηγμένους μέσα στο βούρκο του χειρότερου προσώπου του ελληνικού ποδοσφαίρου; Ποδοσφαιριστές με την ψυχή λερωμένη από τις βρισιές, τα φτυσίματα και τις απειλές; Τα έβλεπαν και τα δικά μας τα παιδιά αυτά τα επεισόδια. Τι εικόνα θα σχημάτισαν άραγε; Τι ήθος τους καλλιεργούμε μετά από τέτοιες εμπειρίες;
- Τον πετροπόλεμο ενάντια στο ταξί που μετέφερε το διαιτητή της συνάντησης κ. Κάκο. Γιατί; Τι μας έκανε; Αλλά κι αν υποθέσουμε ακόμα ότι μας αδίκησε, είναι τρόπος αντίδρασης αυτός; Ο ΠΑΟΚ μπορεί να νικάει και τη διαιτησία. Μέσα στο γήπεδο. Τελεία και παύλα.
- Τα μπουκάλια και λοιπά αντικείμενα εναντίον παικτών του Ολυμπιακού κατά τη διάρκεια του αγώνα. Είναι απαράδεκτο. Και ο Κονσεϊσάο στο Χαριλάου είχε γίνει πυρ και μανία μ' αυτό. Είναι δυνατόν να συμβαίνει; Και μάλιστα ακόμα κι απ' τη Θύρα 8; Αν μας τιμωρήσουν την έδρα θα φταίνε αυτοί; Αφού εμείς οι ίδιοι τους δώσαμε το δικαίωμα. Αλλά και κάτι ακόμα: Πιστεύουν μήπως μερικοί γραφικοί αδελφοί μας, ότι με τέτοιες δυμπεριφορές θα φοβηθούν οι αντίπαλοι παίκτες, θα λυγίσουν ψυχολογικά και θα χάσουν; Κάτι τέτοιο έχει αποδειχτεί ότι δεν συμβαίνει. Ας τελειώνουμε λοιπόν επιτέλους μ' αυτή την ηλίθια μυθολογία.
- Την είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη του ματς. Απαράδεκτο, επίσης. Δυσανασχετούν ακόμη και δικοί μας παίκτες. Μετά τη λήξη του ΠΑΟΚ-Ηρακλής είχαμε εμφύλιο μέσα στο γήπεδο. Προτίμησα να το αφήσω ασχολίαστο, αλλά πλέον βλέπουμε ότι το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα από τη διοίκηση. Ας μην κάνει πως δεν τρέχει τίποτα. Το πράγμα έχει σοβαρέψει πλέον. Βλέπουμε ότι η κοινωνική κρίση βρίσκει διέξοδο στα γήπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια μέρα που έγιναν όσα έγιναν στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, είχαμε επεισόδια και στη Κρήτη και την Κέρκυρα. Πρέπει η ΠΑΕ και προσωπικά ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ένας από τους 100 σημαντικότερους Έλληνες όλων των εποχών σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ, να προβούν στη λήψη ενεργητικών μέτρων. Όχι απλά μπαλώματα. Να χαράξουμε μια άλλη πορεία, έξω από την κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας. Με θετικές αξίες.

Η επόμενη μέρα του ντέρμπι είναι μέρα περισυλλογής και ευθύνης. Βλέπουμε ότι το κλίμα έντασης και αδικίας που καλλιεργήσαμε με αφορμή τη διαιτησία του αγώνα Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ στο Κύπελλο στράφηκε σαφώς εναντίον μας. Οι παίκτες μας είναι σαφώς επηρεασμένοι. Πρόκειται για ανθρώπους από ξένες κουλτούρες, που δεν μπορούν να αφομοιώσουν την νεοελληνική μενταλιτέ. Έχουν χάσει την ψυχραιμία και την αυτοσυγκέντρωσή τους. Προβαίνουν σε αψυχολόγητες ενέργειες και δέχονται κόκκινες κάρτες. Ή παίζουν σπασμωδικά και δεν αποδίδουν καλά. Έχουν επίσης σωρευμένη σωματική κούραση. Οι πέντε επόμενες αγωνιστικές όμως είναι δύσκολες. Θα είναι κρίμα να γκρεμίσουμε όσα χτίζαμε και να τερματίσουμε τέταρτοι και καταϊδρωμένοι στην κανονική διάρκεια. Και στη συνέχεια έρχονται τα πλέϊ οφ. Εκεί κάθε παιχνίδι θα είναι ντέρμπι. Αν επαναλάβουμε τέτοιες συμπεριφορές θα βγάλουμε εμείς οι ίδιοι τα μάτια μας. Για μένα, όποιος οπαδός δημιουργεί επεισόδια, με όποια δικαιολογία κι αν το πράττει (άδικη διαιτησία, αστυνομική βία, πρόκληση αντιπάλων κλπ.), θα πρέπει να χαρακτηρίζεται Αντιπαοκτσής και να αποβάλλετυαι από το σώμα των Παοκτσήδων. Ο ΠΑΟΚ θα πάει μπροστά είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν μερικοί. Παέι και τέλειωσε. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

6 σχόλια:

NdN είπε...

Απόλυτο δίκιο Τάκολα σε ότι γράφεις. Δεν αλλάζω ούτε μία λέξη. Ναι, είμαι πικραμένος από τη συμπεριφορά διιατητών και ειδικά τα τα τελευταία 12 χρόνια που ενώ είμασταν βουτηγμένοι στο βούρκο μας πατούσαν κι από πάνω για να βουλιάξουμε παραπάνω. Αλλ’ά καμία δολοφονική συμπεριφορά δεν δικαιολογώ. Σίγουρα η επίθεση σε διαιτητές και παίχετς τους αντιπάλου δεν είναι η λύση. Ναι δεν θέλω να χαριστεί στον ΠΑΟΚ ούτε ένα ευρώ και ας χαρίστηκαν στους άλλους δις. Δεν θέλω να πάρω ούτε καν πέτσινο φάουλ και ας πήραν δεκάδες πέναλτυ οι ανταγωνιστές. Δεν θέλω γιατί είμαι ΠΑΟΚ. Και την περηφάνια μου δεν την ξεπουλάω για ένα πέναλτυ ούετ καν για ένα πρωτάθλημα.

Εχεις δίκιο. Ο καθένας μας μπορεί να ελέγξει τη δική του συμπεριφορά. Οποιος κάνει κακό στην ομάδα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εχθρός της. Και αυτοί που υποδαυλίζουν συμπεριφορές για να βγάλουν μερικές ψωροδεκάρες ακόμα περισσότερο. Ο ΠΑΟΚ μπορει να γίνει μεγάλος με τη βοήθεια μας και μόνο.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Συμφωνω απόλυτα και με τους δυο σας αδέρφια. Εγω μόνο θέλω να επιστήσω την προσοχή των ΠΑΟΚτσιδων να μην πέσουμε στην παγίδα του συστήματος που μας θέλει πεμπτοέκτους(ωραία λέξη!). Ο κόσμος πρέπει να αντιδρά και μάλιστα δυναμικά απέναντι στην αδικία, αλλά προς θεου οχι βλάπτοντας τον ίδιο τον ΠΑΟΚ.

Panagiotis είπε...

Παιδιά, κοιτάξτε, τα πράγματα είναι παρεξηγημένα. Τα μπουκάλια που πετάνε οι δικοί μας είναι πάντα πλαστικά και τα πετάνε για να έχουν οι παίχτες να πίνουν. Και για να δείτε για τί ανωτερότητα μιλάμε, πετάνε μόνο στον αντίπαλο, στους δικούς μας παίχτες δεν δίνουν νερό. Και το κάνουν ως ένδειξη φιλοξενίας διότι είμαστε οι οικοδεσπότες. Τώρα αν ο φλώρος ο Τζώρτζεβιτς είναι ευαίσθητος δεν φταίει ο φίλαθλος που πέταξε το μπουκάλι το νερό για να τον δροσίσει. Και αν ο Νικοπολίδης δεν κατάλαβε καλά τον αδερφό μας που έτρεχε κατ' απάνω του να τον αγκαλιάσει και αντί να σταθεί σαν πολιτισμένος άνθρωπος, αυτός γύρισε και τον χτύπησε, τί φταίει το παιδί ο αδερφός μας? Όσο για τα τσιμέντα, φελιζόλ ήταν.

Θέλω να πω ότι όλες αυτές οι επιπολαιότητες (για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη) είναι αστεία πράγματα, που δεν αρμόζουν όχι σε ΠΑΟΚτζήδες, σε κανέναν. Μπορεί δηλαδή να πάρει ο άλλος τα παιδιά του και τη γυναίκα του και να πάει να δει παιχνίδι? Και άν "φάει" κανένα δακρυγόνο, ή αν πέσει σε τίποτα "αδέρφια" μας και τυγχάνει να φοράει κόκκινη μπλούζα τί γίνεται? Να μην πούμε για το τί μπορεί να γίνει στο αυτοκίνητό του.
Η διοίκηση τι μπορεί να κάνει γι'αυτό το γεγονός? Δυστυχώς ο η ψυχολογία του όχλου είναι είναι σαν χιονοστιβάδα που παρασύρει και άτομα που δεν θα έπρεπε να παρασυρθούν.

takola είπε...

Παναγιώτη,
πολλά μπορεί να κάνει η διοίκηση. Ήδη έχει κάνει μερικά, αλλά πρέπει να συνεχίσει. Και γενικά, όλοι μας μπορούμε. Κάθε ένας από μας επηρεάζει και κάποιον άλλο.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα φιλοι ΠΑΟΚτζηδες. Ειμαι ο ΠΑΟΚτζης της Αθηνας, γραφω βιαστηκα μονο και μονο για να απευθυνω ενα ΜΠΡΑΒΟ στον takola και σε ολους οσους κινουντε σ'αυτο το μηκος κυματος. Βοηθηστε τον ΠΑΟΚ ν'ανθισει με τη θετικη σας συμπεριφορα και μη φοβαστε τιποτα. Διωξτε τους καφρους απ'το γηπεδο και ολα τα αλλα θα γινουν. Παιζω μπαλα και σας λεω το εξης: αν ημουν παικτης του ΠΑΟΚ κι εβλεπα αυτα που γινονται, μονο καλη αποδοση δεν θα μπορουσα να εχω. πολυ περισσοτερο καποιος που δεν ειναι ΠΑΟΚ, αλλα επαγγελματιας του χωρου. Επισης, σταματηστε να τους πιεζετε για το αποτελεσμα. Το πολυ αγχος δεν βοηθαει κανεναν και πουθενα. Χαιρετισμους, θα επανελθω

takola είπε...

Γεια σου αδελφέ menel,

ενδιαφέρομαι πάρα πολύ για τη γνώμη σου, γιατί
1ον. παίζεις μπάλα και θέλω σχόλια από τη σκοπιά του παίκτη, και
2ον. μένεις Αθήνα και βιώνεις διαφορετικές καταστάσεις.
Φχαριστώ για τα σχόλια σου, καλό κουράγιο εκεί χάμω!