25/2/07

ΠΑΟΚ-Λάρισα 1-3

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α΄ ΕΘΝΙΚΗΣ
23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις:
ΠΑΟΚ: Φερνάντες, Ιντιο (63' Γκονζάλες), Μπαρκαουάν, Αραμπατζής, Μελίσσης, Βαγγελής, Μπαλάφας (77' αθανασιάδης), Ηλιάδης (26' Μουμίν), Γεωργιάδης, Μίετσελ, Τόργκελε

ΑΕΛ: Κοτσόλης, Βενετίδης, Νταμπίζας, Φωτάκης, Φέρστερ, Καλαντζής (84' Βάλλας), Βενέτης (27' Μπαχράμης, 74' Αλεξάνδρου)), Μπασιλά, Αλωνεύτης, Διγκόζης, Κόζλεϊ

Γκολ:
2΄ Κόζλεϊ (αυτ.) 1-0, 49΄ Φωτάκης 1-1, 52΄ Φέρστερ 2-1, 68΄ Κόζλεϊ

Κάρτες ΠΑΟΚ:
Κίτρινες: Μπαλάφας (69΄), Βαγγελής (90΄)

Κάποιος τραγουδούσε ευτυχής:

"Εεεε, οοοο
ΑΣΟΣ το ημίχρονο
ΔΥΟ τελικό"

Αμέσως μετά πήγε ταμείο...

Καληνύχτα σας...

18/2/07

ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ 1-0

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1ης ΕΘΝΙΚΗΣ 2006-07

22η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Φερνάντες, Αραμπατζής, Μπαρκαουάν, Χαραλάμπους, Μελίσσης, Ηλιάδης (76' Μουμίν), Ζαγοράκης (40' λ.τ. Βαγγελής), Μπαλάφας, Γεωργιάδης (90' Μελιζάς), Τόργκελε, Μίετσελ.

Άρης: Χαλκιάς, Παπαδόπουλος, Κουλουχέρης, Κολτσίδας (52' Βαγκέλι), Τίνγκα (79' Χοσέ Λουίς), Κοϊρα (37' Γκαρσία), Νεμπεγλέρας, Παλαθουέλος, Πάουλο Κόστα, Χαβίτο, Κόκε.

Κάρτες:
Κίτρινες:
ΠΑΟΚ: Ηλιάδης (20΄), Μπαλάφας (35΄), Γεωργιάδης (45΄), Αραμπατζής (55΄), Τόργκελε (79΄)
Άρης: Κοϊρα (20΄), Κολτσίδας (45΄), Βαγκέλι (58΄), Κόκε (90΄+)
Κόκκινες: Χαραλάμπους (μετά τη λήξη του αγώνα)

Αυτές οι νίκες στα ντέρμπι προσφέρουν πραγματικά μεγάλη απόλαυση! Κάτι που φαίνεται πως το καταλαβαίνουν και οι παίκτες και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αν μόνο μπορούσαμε να παίζουμε με το ίδιο πάθος και στα υπόλοιπα παιχνίδια…

Γενικά σήμερα ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι είναι ομάδα έδρας και ομάδα των ντέρμπι. Όταν παίζει με τη στήριξη των οπαδών του και πωρώνεται, τότε είναι ικανός να κατατροπώσει και τον ισχυρότερο αντίπαλο. Όταν όμως κατεβαίνει στο γήπεδο ξεψυχισμένος ή αδιάφορος, τότε κλάφτα Χαράλαμπε…

Ορισμένες βασικές παρατηρήσεις για τον αγώνα:

1. Ο Παράσχος κέρδισε τη μάχη των πάγκων και έδειξε ότι κάθε Κυριακή που θα περνά θα παρουσιάζει κι έναν ΠΑΟΚ ολοένα και πιο οργανωμένο. Παρότι ούτε απόψε δεν αποφεύχθηκαν κάποια τραγελαφικά συμπτώματα του φετινού ΠΑΟΚ (στημένες φάσεις εκτελεσμένες χωρίς καμιά προσυνεννόηση, ασυνεννοησία στις αλληλοκαλύψεις στην άμυνα κλπ.), γενικά η ομάδα έδειξε ότι δουλεύει κάποια συστήματα, και κάποιες συνολικές κινήσεις-αυτοματισμοί, ιδιαίτερα στο μεσαίο χώρο του γηπέδου, μου άρεσαν ιδιαίτερα. Πολύ σωστή ήταν και η εντολή Παράσχου για ασφυκτικό πρέσινγκ Χαραλάμπους στον Χαβίτο. Παρότι ο Κύπριος είναι σαφώς πιο αργός, με τις κατάλληλες βοήθειες το μαρκάρισμα «βγήκε», όπως άλλωστε και του Μπαρκαουάν πάνω στον Κόκε. Με αυτούς τους δυο εξουδετερωμένους, ο Άρης είναι σχεδόν ακίνδυνος επιθετικά, αν και ο Πάουλο Κόστα λίγο έλειψε να μας την κάνει τη ζημιά. Δεν μπορώ να μη σχολιάσω την απόφαση Ερνάντες να παρατάξει την ομάδα με τρία σέντερ μπακ, απόφαση που δείχνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει στην ίδια του την ομάδα.

2. Δικαιώνεται απόλυτα η διοίκηση για τη μεταγραφή του Γεωργιάδη. Ο Γ.Χ. αποτελεί ήδη πολύτιμη μονάδα για τον ΠΑΟΚ, και κανείς δεν θέλει ούτε καν να φανταστεί πώς θα ήταν ο ΠΑΟΚ χωρίς αυτόν.

3. Υπάρχει πρόβλημα ταχύτητας στα άκρα της άμυνας. Χαραλάμπους, αλλά και Αραμπατζής φοβάμαι πως είναι πολύ απλά αργοί – άσε που δεν είναι καν μπακ. Θα χρειαστούμε οπωσδήποτε ενίσχυση το καλοκαίρι – ο Ίντιο δεν υπολογίζεται, φυσικά.

4. Εντυπωσίασε ο Τόργκελε με την απόδοσή του και έκλεισε στόματα. Υπενθυμίζω ότι και ο Μίετσελ όταν είχε έρθει στον ΠΑΟΚ δεν εντυπωσίασε κανέναν, συχνά μάλιστα καθόταν στον πάγκο για να παίζει ο… Γιασεμάκης. Κάτι ανάλογο πάθαμε φέτος και με τον Ούγγρο, ο οποίος κατά τη γνώμη μου, αν διευκρινιστεί το θέμα του συμβολαίου του, μπορεί να προσφέρει πολλά.

5. Με προβλημάτισε με την απόδοσή του ο Μπαλάφας. Φαίνεται πως είναι επηρεασμένος από την υπόθεση της αναπροσαρμογής του συμβολαίου του, αλλά και από το κάζο της Καλαμαριάς. Η πολλή ευαισθησία πάντως δεν ταιριάζει σε ποδοσφαιριστή. Και θα πρέπει να τονίσω στο Σωτηράκη ότι δεν αρκεί μόνο να μαρκάρεις. Πρέπει και να καταφέρνεις κάτι με το μαρκάρισμά σου αυτό. Ο Μπαλάφας πρέπει να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αναποτελεσματικών μαρκαρισμάτων στην α΄ Εθνική. Άσε που δεν «γράφει» ούτε τα μισά χιλιόμετρα του Ηλιάδη. Σωτήρη βάλε το κεφάλι κάτω και δούλεψε σκληρά και παθιασμένα. Μόνο έτσι θα πετύχεις. Κι άλλοι έπαιξαν μικροί στον ΠΑΟΚ και μετά τους πήρε η κάτω βόλτα. Π.χ. Ζησόπουλος. Κοίτα μη γίνεις κι εσύ ένας απ’ αυτούς. Θα είναι πολύ κρίμα, γιατί έχεις πολύ ταλέντο.

Γενικά η νίκη μας αυτή αποκατέστησε τα πράγματα και έδειξε ότι λογικά ο ΠΑΟΚ θα καταλάβει δικαιωματικά την τέταρτη θέση. Είναι το αφεντικό της πόλης. Ελπίζω μετά την νίκη μας την επόμενη Κυριακή επί της Λάρισας να ξεκαθαρίσει κάπως καλύτερα το τοπίο, και να μπορέσουμε να παίξουμε με λιγότερο άγχος, για να μπορέσει κι ο Παράσχος να στήσει την ομάδα για του χρόνου, και να κάνει και το πλάνο για τις απαραίτητες μεταγραφές.

15/2/07

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι η αύξηση είναι υποχρεωτική από το νόμο, γιατί το μετοχικό κεφάλαιο μιας ανώνυμης εταιρείας δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα χρέη της. Επομένως η αύξηση αυτή είναι ένα αναγκαίο κακό που προέρχεται από την επιβολή στο επαγγελματικό ποδοσφαίρου ενός νόμου του 1920 (!), του 2190 «Περί ανωνύμων εταιρειών». Πολλά δεινά έχει προκαλέσει, νομίζω, ο νόμος αυτός στο ελληνικό ποδόσφαιρο, και από την κατά το δοκούν ανέλεγκτη εφαρμογή του πολλοί παράγοντες πλουτίσανε εις βάρος του κράτους, αλλά και των απλών οπαδών.

Καλούμαστε, λοιπόν τώρα εμείς, οι απλοί οπαδοί, για άλλη μια φορά να βγάλουμε το κάρο από τη λάσπη. Ευκαιρία να μπουν 9 εκατομμύρια ζεστά ευρώ, σε ρευστό, στα ταμεία της ΠΑΕ. Ας δεχτούμε ότι είναι μια καλή αφορμή για οικονομική αναζωογόνηση. Από τη μια πλευρά είναι καλό αυτό, γιατί έχουμε μια διοίκηση που εκπροσωπεί το λαό (;), θα διαχειριστεί τα χρήματα αυτά με σωστό και χρηστό τρόπο (;), κι έχει θεσπίσει και οικονομική επιτροπή, με μέλη της, μεταξύ άλλων, τους λογιστές κ.κ. Ζιγκιρίδη (από τις «Δυτικές Συνοικίες») και Καρούση (από το «Χρυσό Δικέφαλο»), η οποία θα επιβλέπει τα λογιστικά βιβλία.

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σπαταλιέται μια χρυσή ευκαιρία για σωστή οργάνωση της ομάδας. Όλος αυτός ο κόσμος θα κάνει το σκατό του παξιμάδι για να σώσει τον ΠΑΟΚ και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Τα λεφτά θα πάνε στην κάλυψη παλιών χρεών και στη δημιουργία μιας ομάδας που θα πάει καλά στο μέλλον. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Έτσι κι αλλιώς, η διοίκηση αυτή είναι προσωρινή. Δεν υπάρχει η παραμικρή εγγύηση για τα λεφτά μας. Στην επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η αξία των μετοχών μας θα εξανεμιστεί. Πολύ καλύτερο θα ήταν να προχωρούσε η υπόθεση της Εταιρείας Λαϊκής Βάσης, τα λεφτά να πηγαίναν εκεί, χωρίς να υπάρχουν «αμαρτωλές» μετοχές, να γινόμασταν όλοι μέλη εκεί και θα συναποφασίζαμε για το μέλλον της αγαπημένης μας ομάδας. Για την πολυμετοχικότητα είμαι πιο αρνητικός, γιατί όσο ισχύει αυτός ο νόμος 2190/20, πάντα κάποιοι επιτήδειοι θα παίζουν παιχνίδια στην πλάτη μας. Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Και θα είναι κρίμα, σε μια συγκυρία που φαίνεται ότι δημιουργείται μια δυναμική χρηματοδότησης της ομάδας από το λαό, να το ξαναδούμε. Γιατί αν εγώ δώσω 100, ή 1000 ευρώ, και δεν δω αποτέλεσμα, δεν θα ξαναδώσω για όλη μου τη ζωή. Πρέπει λοιπόν να προσέξουμε πολύ.

Γιατί, ας μη νομίζουν μερικοί ότι δεν μπορεί ο λαός να χρηματοδοτήσει την ομάδα. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί ο κόσμος του ΠΑΟΚ (στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και πλούσιοι και επώνυμοι, φυσικά) να μαζέψει 9 εκατομμύρια ευρώ, πλανώνται πλάνην οικτρά. Τα μαθηματικά είναι απλά: Τριακόσιοι άνθρωποι από 10 χιλιάδες ευρώ δεν μπορούνε να δώσουν; Αν γίνει μια σωστή καμπάνια και προσεγγιστούν τα κατάλληλα πρόσωπα, είναι σίγουρο ότι μπορούν. Πολλοί μάλιστα μπορεί να δώσουν και περισσότερα. Εγώ σας βάζω όμως τριακόσιους επί δέκα χιλιάδες. Μαζεύονται αμέσως-αμέσως τρία εκατομμύρια. Πάμε παρακάτω. Δυο χιλιάδες άτομα από χίλια ευρώ δεν μπορούν να δώσουν; Σίγουρα μπορούν. Μπορεί ο λαουτζίκος να πεινάει, αλλά για κάποιους χίλια ευρώ δεν είναι παρά η σαββατιάτικη έξοδός τους. Μαζεύονται άλλα δυο εκατομμύρια. Πάμε τώρα σ’ αυτούς που μπορούν να δώσουν από εκατό ευρώ. Πόσοι είναι αυτοί; Δεν είναι τριάντα χιλιάδες; Με την κατάλληλη καμπάνια σίγουρα είναι. Μιλάμε για όλους αυτούς που πάνε στο γήπεδο, αλλά και για τους παοκτσήδες του εξωτερικού. Άλλα τρία εκατομμύρια. Φτάσαμε τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Μας μένει άλλο ένα. Εκατό χιλιάδες άνθρωποι επί δέκα ψωροευρώ να δώσουνε, σώθηκε ο ΠΑΟΚ. Δηλαδή, αν έχουμε τα οκτώ και κινδυνεύουμε να πέσουμε στην τέταρτη Εθνική λόγω μη κάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, εσείς πιστεύετε ότι δεν θα βρεθεί και το ένα τελευταίο εκατομμύριο; Όσοι δεν δώσανε θα δώσουν, κι όσοι δώσανε θα ξαναδώσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση, παιδιά, η αύξηση καλύπτεται. Είναι ύβρις για το μεγάλο παοκτσήδικο λαό να λέμε ότι δεν μπορούμε να μαζέψουμε εννιά εκατομμύρια. Στην πραγματικότητα, αν υπήρχαν οι κατάλληλες δομές (Λαϊκή Βάση), θα μπορούσαμε να το κάνουμε κάθε χρόνο. Και νά ’χουμε μια ομαδάρα αυτοχρηματοδοτούμενη, στα πρότυπα της Μπαρτσελόνα, που δεν θα ’χει ανάγκη κανένα Μεσσία…

14/2/07

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ-ΠΑΟΚ

Το ματς της Καλαμαριάς ανήκει στο παρελθόν, μπροστά μας βρίσκεται ένα μεγάλο ντέρμπι, παρ’ όλ’ αυτά οι σκιές παραμένουν βαριές. Τέτοια εμφάνιση δεν είναι δυνατό να ξεχαστεί. Δεν είναι δυνατό να περάσει στο ντούκου. Δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί απλώς μια «κακιά στιγμή». Όχι. Πρέπει να δούμε κατάματα την αλήθεια. Γιατί αλλιώς αυτό που συνέβη θα ξανασυμβεί. Πρέπει να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε. Τόσο στη διοίκηση, όσο και στην ομάδα. Γιατί δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς ότι δεν μπορούμε αγοράσουμε μετοχές και να χρηματοδοτήσουμε μια διοίκηση η οποία συναλλάσσεται κάτω απ’ το τραπέζι. Ούτε μπορούμε βέβαια να δεχτούμε ποδοσφαιριστές να φοράνε το Δικέφαλο στο στήθος, οι οποίοι παίζουν ύποπτα παιχνίδια. Τώρα, θα μου πείτε, που τα βασίζω όλ’ αυτά; Έχω στοιχεία; Όχι. Έχω όμως ενδείξεις. Και ζητώ να διερευνηθούν. Κι όποιος γνωρίζει κάτι να το πει. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Πρώτη ένδειξη είναι η ίδια η εμφάνιση των παικτών. Η οποία δεν ήταν απλώς κακή. Ήταν προκλητικά αδιάφορη. Πηγαίναν περπατώντας. Απαξιούσαν ακόμα και να κουνηθούν. Προσέξτε το βίντεο του αγώνα, π.χ. στο πρώτο γκολ του Απόλλωνα, και θα καταλάβετε τι εννοώ. Αυτά τα σάπια περί «ψυχολογικής κατάρρευσης» εμένα δεν με πείθουν. Ελπίζω ούτε τον Παράσχο. Γιατί αλλιώς θα είναι αφελής. Ή στρουθοκαμηλιστής (ακόμη χειρότερο αυτό).

Δεύτερη ένδειξη είναι η απόφαση (ποιανών, αλήθεια;) να εκτίσουν την ποινή τους από κίτρινες κάρτες και οι τρεις παίκτες (Ηλιάδης, Αραμπατζής, Κωνσταντινίδης) στο ίδιο παιχνίδι. Δεν μπορούσαν να διαμοιραστούν κάπως οι απουσίες; Αφού δίνεται, πλέον, η δυνατότητα της επιλογής. Κάποιοι μας χρωστάνε εξηγήσεις. Εκτός κι αν ήθελαν να καταλάβουμε, τόσο εμείς όσο και οι ίδιοι οι παίκτες, ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν ενδιαφέρει τον ΠΑΟΚ…

Στο θέμα αυτό υπονοούμενα άφησε και ο Παράσχος, στη συνέντευξη τύπου, ο οποίος προφανώς δεν πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση (τότε ποιος;). Υπονοούμενα άφησε επίσης και για την επιλογή της άμυνάς μας να εφαρμόζει το τεχνικό οφσάιντ στο δεύτερο ημίχρονο. Δηλαδή αυτός δεν τους το είπε. Τότε ποιος; Είναι δυνατόν μόνοι τους να κάνουν του κεφαλιού τους; Κι αν ναι, δεν μας χρωστάνε κάποιες εξηγήσεις; Είναι δυνατόν για τον Παράσχο να περάσει κάτι τέτοιο στο ντούκου; Αν ναι, τότε είναι τελειωμένος από τον ΠΑΟΚ. Το κύρος του εκφυλλίζεται. Δυστυχώς.

Άλλη ένδειξη είναι το άρθρο του Πανούτσου στη Sportday, όπου γράφει ότι ο ΠΑΟΚ ξεχρέωσε την Κυριακή τη μεταγραφή του Ηλιάδη. Τι έχει να απαντήσει η διοίκηση σ’ αυτό; Απ’ το κεφάλι του τα βγάζει ο πανέξυπνος αθλητικογράφος;

Υπάρχει τέλος η οικογένεια Ορφανού. Ο μπαμπάς πολύ κοντά στη διοίκηση του ΠΑΟΚ, ο γιος παίκτης της Καλαμαριάς, με βλέψεις μάλιστα να παίξει και στον ΠΑΟΚ. Μήπως αυτό διευκόλυνε τις επαφές; Αναρωτιέμαι…

Ένα να ξέρουν διοίκηση και ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Αποκλείεται με τέτοια καμώματα να βγαίνει κερδισμένη μια σοβαρή και λαοπρόβλητη ομάδα. Αν δεν είχαμε λεφτά ας μην τον παίρναμε τον Ηλιάδη. Ούτε τον Ορφανό να πάρουμε αν δεν μπορούμε. Γιατί η ξεφτίλα και η διακωμώδηση όχι μόνο του αθλήματος, αλλά κυρίως της φανέλας του μεγάλου ΠΑΟΚ μας, είναι μεγάλη. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι Ιωνικός να παίζει σε άδειες κερκίδες και να κάνει ό,τι του γουστάρει. Υπάρχει ένας ολόκληρος λαός. Ένας λαός ο οποίος έχει κάνει μια συναισθηματική επένδυση στον Δικέφαλο Αετό. Αυτή η επένδυση είναι ό,τι πολυτιμότερο έχει η ομάδα. Αυτά τα τέσσερα ιερά γράμματα τα αγαπάμε και δεν θέλουμε να βλέπουμε κανέναν να τα ξεφτιλίζει, ή να παίζει ύποπτα παιχνίδια μ’ αυτά. Ο λαός είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο της ομάδας. Ούτε ο Ηλιάδης, ούτε ο Ορφανός, ούτε κανένας άλλος. Κι αν είναι να πέσουμε και στη β΄ Εθνική, ας πέσουμε, αλλά με το κεφάλι ψηλά. Τον Παοκτσή δεν δικαιούται κανείς να τον ταπεινώνει. Ακούσατε, κύριοι;

11/2/07

AΠΟΛΛΩΝ Θ. – ΠΑΟΚ 3-1

ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 2006-07
21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΑΠΟΛΛΩΝ Θ.: Κόβατς, Γαλανόπουλος, Ορφανός, Κόλτσης, Μπούσι, Περόνε (90΄+ Γαϊδαρτζής), Φυτανίδης, Σαρακατσάνος, Παπαδόπουλος, Φαβάλι (79΄ Βέλα Τζούνιορ), Ουέλιγκτον (88΄ Σιλά)

ΠΑΟΚ: Φερνάντεζ, Μπαλάφας (46΄ Βαγγελής), Χαραλάμπους, Μπαρκαουάν, Ζαγοράκης (66΄ Ιντιο), Μουμίν, Μαλεζάς, Γεωργιάδης, Μελίσσης, Μίετσελ, Γιασεμάκης (65΄ Τόργκελε)

Κάρτες ΠΑΟΚ: Μπαρκαουάν 55΄(κίτρινη)

Γκολ: Φαβάλι 47΄, Μπούσι 58΄, Ορφανός 83΄, Μίετσελ 90΄+


Ντροπή σας!

Που είσαστε 20-22 χρονών παιδιά, που λογιζόσαστε για ταλέντα - ή μήπως πρέπει να πούμε
πιο σωστά «ταλέντα» - του ελληνικού ποδοσφαίρου και τολμάτε να παίζετε έτσι, λες και δεν σας βλέπουμε. Που αψηφάτε τον καημό και τα συναισθήματα τόσων χιλιάδων παοκτσήδων που ζούμε κι αναπνέουμε γι’ αυτήν την ομάδα, που αφήνουμε τις δουλειές μας, που παρατάμε τις οικογένειές μας, που βάζουμε το χέρι στην τσέπη μας για να σας δούμε να αγωνιζόσαστε με πάθος γι’ αυτή την ομάδα και σεις αδιαφορείτε. Το μόνο που ζητάμε είναι λίγη τσίπα. Λίγο φιλότιμο. Να μουσκέψετε τη φανέλα. Κι αν είστε χειρότεροι, ας χάσετε. Δεν πειράζει. Αρκεί να δώσετε αυτό που μπορείτε. Βάλτε το χέρι στην καρδιά κι απαντήστε: Απόψε το δώσατε; Κι αν όχι, γιατί; Γιατί; ΓΙΑΤΙ;

Είναι ποτέ δυνατόν να πέφτετε μονίμως δεύτεροι στην μπάλα; Είναι ποτέ δυνατόν να μαρκάρετε με τα μάτια και να περιορίζεστε σε παθητικό ρόλο; Είναι ποτέ δυνατόν να τρώτε τέτοιες ντρίπλες και προσποιήσεις από παίκτες της Καλαμαριάς; Είναι ποτέ δυνατόν να μην μπορείτε να βγάλετε μια πάσα στα δέκα μέτρα; Είναι ποτέ δυνατόν να μην ντρέπεστε;

Τι άλλο χρωστάμε, τέλος πάντων, σ’ αυτήν την παρασιτική ομαδούλα που δεν κόβει ούτε χίλια εισιτήρια στην έδρα της; Τη σώσαμε πέρσι από τον υποβιβασμό. Ήρθε φέτος στην Τούμπα και για ευχαριστώ μας πήρε το χι. Και στην έδρα της έπαιξε σαν λυσσασμένη. Όπως δηλαδή έπρεπε να παίξουμε κι εμείς. Δεν σταμάτησε ούτε στο 1-0, ούτε στο 2-0. Ήθελε να βάλει και τρίτο. Μα, καλά, όβερ στο στοίχημα το παίξανε; Ντροπή και όνειδος!

Δεν χωράει κριτική στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Από το πρώτο ημίχρονο φαινότανε ότι έγερνε προς τον άσο. Μόνο Μίετσελ-Γεωργιάδης προσπάθησαν. Το κέντρο της άμυνάς μας ήταν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό τραγικό. Επίσης τραγική ήταν και η αριστερή πλευρά. Ο Χαραλάμπους δεν κάνει για μπακ, το έχω ξαναγράψει. Κινείτε αλλοπρόσαλλα κι ανεύθυνα στον αγωνιστικό χώρο. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, οπότε με τις αλλαγές επικράτησε το απόλυτο μπάχαλο στη μεσαία γραμμή (σημαντική η ευθύνη του Παράσχου), έμεινε τελείως μόνος σ’ ολόκληρη την αριστερή πλευρά ο Χαραλάμπους, χωρίς καμία βοήθεια, κι έκαναν πάρτι από αριστερά οι Καλαμαριώτες. Ας πάρουμε για παράδειγμα το πρώτο γκολ της Καλαμαριάς, στο οποίο αποκαλύπτεται η ουσία του σημερινού παιχνιδιού: Μετά από σουτ στο δοκάρι που πραγματοποίησε ανενόχλητος παίκτης της Καλαμαριάς, βγαίνει η μπάλα στο αριστερό άκρο της άμυνάς μας. Απόντος του Χαραλάμπους (ο οποίος απουσίαζε γενικώς από το παιχνίδι – ούτε στην άμυνα ήταν, ούτε στην επίθεση), βγαίνει η σέντρα χωρίς καμία πίεση. Παρότι είναι κοντά στην εστία μας, ο Φερνάντες δεν πραγματοποιεί έξοδο. Η μπάλα καταλήγει στο δεξί του δοκάρι, όπου ο Περόνε παίρνει κεφαλιά ανενόχλητος από τον ωσεί παρόντα Μελίσση. Η μπάλα καταλήγει στην καρδιά της άμυνάς μας, στον Ορφανό, ο οποίος μαρκάρεται με τα μάτια από τους ωσεί παρόντες Μπαρκαουάν-Μουμίν (ο Μαλεζάς κάλυπτε έναν άλλο παίκτη). Ο Ορφανός, ανενόχλητος, πιάνει κεφαλιά προς την εστία. Ο Φαβάλι, αμαρκάριστος μπροστά στην εστία μας, σκοράρει με προβολή. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω. Δεν χρειάζεται, για παράδειγμα, να αναφέρουμε ότι στο τρίτο γκολ το σουτ στο δοκάρι βγήκε με τον Μαλεζά να μαρκάρει με τα μάτια τον Μπούσι. Μα, καλά, ρε Μαλεζά, τι περίμενες; Να μπει ο άλλος με την μπάλα στα δίκτυα για να τον μαρκάρεις; Μας δουλεύεις; Εσύ που πρώτη σου φορά παίζεις βασικός; Είδες ότι έφυγε ο Μέγκαχεντ κι άρχισες τα τσαλίμια; Παράσχο, προώθησε παιδιά από την εφηβική ομάδα, δεν υπάρχει άλλη λύση. Η φανέλα του ΠΑΟΚ είναι τιμημένη. Δεν δικαιούται να παίζει κανένας μαζί της.

Δεν χωράει κριτική στο παιχνίδι, ούτε γενική, ούτε ατομική. Εκτός των Γεωργιάδη-Μίετσελ (ο οποίος παίζει καθαρά για την πάρτη του, γιατί με κάθε γκολ που βάζει ανεβάζει το κασέ του), όλοι οι υπόλοιποι ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Θέλω όμως να κάνω ειδική αναφορά στους Μπαλάφα-Μουμίν. Αυτές τις μέρες σας κάλεσε η διοίκηση να επαναδιαπραγματευτείτε τα συμβόλαιά σας, και να μπουν και ρήτρες (πολύ ορθά). Αν νομίζετε ότι με τέτοιες εμφανίσεις θα καθιερωθείτε βασικοί και θα ανεβάσετε το κασέ σας, πλανάσθε πλάνη οικτρά. Σοβαρευτείτε και σκεφτείτε ποια φανέλα φοράτε, πριν να είναι αργά. Μη νομίζετε ότι δεν σας βλέπουμε. Μάτια έχουμε. Μπορεί να είμαστε τυφλωμένοι από το πάθος μας για τα τέσσερα ιερά γράμματα, αλλά βλέπουμε. Και κρίνουμε. Άντε μπράβο.

Επίλογος: Στο ματς με τον Άρη θα ’ρθούμε στο γήπεδο. Να σας χειροκροτήσουμε. Να σας εμψυχώσουμε. Να σας συμπαρασταθούμε. Να σας θαυμάσουμε. Φροντίστε να σταθείτε άξιοι της εμπιστοσύνης μας. Είδατε ότι η Καλαμαριά δεν σταμάτησε ούτε στο 2-0. Έτσι να κάνετε κι εσείς. Τριάρα στον Αρούλη, για να ξεπλύνετε τη σημερινή ντροπή.

ΠΑΟΚΑΡΑ Σ’ ΑΓΑΠΩ!

9/2/07

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΠΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Διαισθάνομαι μια υποβόσκουσα χαλαρότητα στις τάξεις της ομάδας ενόψει του κυριακάτικου ματς, και ανησυχώ. Ούτε γι’ αστείο δεν πρέπει να λυπηθούμε τους Καλαμαριώτες. Πέρσι που τους σώσαμε ποιο ήταν το ευχαριστώ; Ήρθαν φέτος στην Τούμπα και ξεσκίστηκαν να πάρουν ισοπαλία. Ας μπούμε δυνατά, λοιπόν, και το διπλό είναι σίγουρο. Κανένα έλεος για την Καλαμαριά! Είναι άξια της μοίρας της. Και να μην ακούω χαζά περί αλληλεγγύης των ομάδων της πόλης μας. Καλαμαριά-Ηρακλής-Αρούλης ζουν μόνο για να κερδίζουν τον ΠΑΟΚ (για τις σπάνιες φορές που το καταφέρνουν). Αν γινόταν να πέσουν κι οι τρεις στη β΄ Εθνική δεν θα έφερνα την παραμικρή αντίρρηση.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΠΙΑ

Λύθηκε τελικά το συμβόλαιο με το δεκάρι-κελεπούρι από τη Βραζιλία, ευτυχώς πριν προλάβει να βγάλει κανένα πιστόλι. Μόνο μεθυσμένος μια φορά που πιάστηκε. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να μάθουμε αν απαίτησε να πάρει περισσότερα για να λύσει το συμβόλαιό του από τα 25 χιλιάδες ευρώ που είχε προεισπράξει. Κάποιες αρνητικές σκέψεις για τη διοίκηση Βεζυρτζή που αναπόφευκτα μας προκαλεί η όλη ατυχής ιστορία του Πια θα προτιμήσουμε να τις κρατήσουμε για τον εαυτό μας (βλέπε προηγούμενο σχόλιο). Είμαι περίεργος, πάντως, τον Ίντιο, τώρα που λείπουν Αραμπατζής-Ηλιάδης, θα τον χρησιμοποιήσει ο Οτσαλάν; Αν όχι, δεν τον έπαιρνε κι αυτόν μαζί του ο Πια, να μη λερώνονται τζάμπα φανέλες στις προπονήσεις;

6/2/07

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη της προσωρινής διοίκησης Πρωτοδικείου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Κύριος ομιλητής ήταν ο Νίκος Βεζυρτζής. Κάποιες παρεμβάσεις έκανε και ο Λάκης Οικονομίδης, ενώ μίλησαν ακόμη ο υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος Κούλης Αποστολίδης, αλλά και ο Γιώργος Κούδας. Οι πρώτες μου εντυπώσεις είναι οι εξής:

Η διοίκηση βγαίνει σημαντικά κερδισμένη από τη συνέντευξη αυτή. Εμφανίστηκε πειστικά να εκπροσωπεί το καλύτερο και υγιέστερο κομμάτι του ΠΑΟΚ. Τεράστια σημασία για μένα έχει η παρουσία του Μεγαλέξανδρου του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο οποίος με την παρουσία του, αλλά και τα λόγια του, πήρε ουσιαστικά υπό την σκέπη του τη διοίκηση αυτή. Είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Κούδας έχει κάνει ουκ ολίγες λάθος επιλογές στη ζωή του, όμως το κύρος και η λάμψη του είναι τέτοια, που πρέπει πλέον να έχουμε απτές αποδείξεις πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αρνητική κρίση εναντίον της παρούσας διοίκησης.

Ο Νίκος Βεζυρτζής, συνεπικουρούμενος και από τους υπόλοιπους ομιλητές, έδωσε επιπλέον αρκετά πειστικές απαντήσεις σε δύσκολα θέματα που απασχόλησαν τον κόσμο της ομάδας, και εμένα προσωπικά, τον τελευταίο καιρό.

Ιδιαίτερα επεξηγηματικός υπήρξε στο θέμα της αποδέσμευσης των Τσίγκα-Χαραλαμπίδη, όπου κατέστησε σαφές ότι ουσιαστικά επρόκειτο για παίκτες του Παναθηναϊκού, που έπαιζαν στον ΠΑΟΚ με υποσχετική. Αναφέρθηκε επίσης στον όρο εκείνο της μεταγραφής του Σαλπιγγίδη, που προβλέπει ποσοστό για τον ΠΑΟΚ σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός ολοκληρώσει την πώληση του Γκέκα, και είπε ότι ο ΠΑΟΚ αναμένει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την πώληση αυτή.

Επεξήγησε διεξοδικά το σκεπτικό πίσω από τις μεταγραφές των Πία-Ίντιο, στηριζόμενος μάλιστα και από τον Κούλη Αποστολίδη. Είπε ότι έχει ληφθεί απόφαση από τη διοίκηση σε συνεργασία με την τεχνική ηγεσία (Παράσχο) να μείνουν οι παίκτες μέχρι το καλοκαίρι και να τους δοθούν ευκαιρίες για να δείξουν τι αξίζουν.

Περιέγραψε λεπτομερώς το ιστορικό της μεταγραφής Μέγκαχεντ και πώς ο Γιώργος Παράσχος, ο οποίος αρχικά επιθυμούσε σφόδρα την παραμονή του παίκτη, σύντομα απηύδησε μαζί του και έδωσε την έγκρισή του για τη μεταγραφή.

Για το Χριστοδουλόπουλο είπε ότι ο παίκτης επιστρέφει με το ίδιο συμβόλαιο που είχε. Θα του δοθούν ευκαιρίες, και αν αποδώσει, θα επανεξεταστεί το συμβόλαιό του το καλοκαίρι.

Ανακοίνωσε ότι ο Σικαμπάλα πρέπει να θεωρείται παρελθόν από τον ΠΑΟΚ, γιατί έχει υπογράψει στη Ζάμαλεκ. Ο ΠΑΟΚ αναμένει όμως ένα σημαντικό ποσό, πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, το οποίο θα του επιδικαστεί από την Ουέφα, κατά πάσα πιθανότητα εντός του Φεβρουαρίου.

Αναφέρθηκε με ιδιαίτερη καυστικότητα στα επεισόδια που δημιούργησαν ορισμένοι ανεγκέφαλοι στο ματς του Σαββάτου με τον Παναθηναϊκό και τα χαρακτήρισε στημένα από ανθρώπους που θέλουν το κακό του σωματείου. Υποσχέθηκε δράση, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους, για να μην ξανασυμβούν. Ανακοίνωσε, για παράδειγμα, ότι θα τοποθετηθούν κάμερες στο γήπεδο της Τούμπας.

Διαβεβαίωσε, σε πλήρη σύμπνοια με τον Λάκη Οικονομίδη, ότι οι μετοχές Γούμενου έχουν μεταβιβαστεί πλήρως και οριστικά.

Αναφέρθηκε στην «κόντρα» με τον Ερασιτέχνη, κρατώντας μάλλον υψηλούς τους τόνους, λέγοντας ότι μπορεί ο Γούμενος να πλήρωνε τον Ερασιτέχνη προκειμένου να εξαγοράζει τη σιωπηρή του συναίνεση, η παρούσα διοίκηση όμως δεν έχει να φοβηθεί κανέναν και τίποτα και, εφόσον «το ταμείον είναι μείον», δεν μπορεί να διακυβεύσει το μέλλον της ΠΑΕ ΠΑΟΚ πληρώνοντας τον Ερασιτέχνη.

Έκανε διεξοδική ανάλυση των οικονομικών της ΠΑΕ, αναφέροντας ότι τα έσοδα ανέρχονται περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ, τα δε έξοδα στα 2,3 εκ., τα δε επιπλέον 300 χιλιάρικα ανέφερε ότι δόθηκαν δανεικά από μέλη του ΔΣ της ΠΑΕ.

Αναφέρθηκε επίσης και στο μέλλον του ΠΑΟΚ, λέγοντας ότι η διοίκηση, παρότι προσωρινή, οφείλει να προχωρήσει σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Είναι όμως ανοιχτή σε οποιονδήποτε πιθανό επενδυτή και αγοραστή που έχει το ανάλογο κύρος και το μέγεθος που επιβάλλει το κύρος και μέγεθος του ΠΑΟΚ.

Κατόπιν όλων αυτών, οι σκιές και οι αμφιβολίες σε σορεία επιλογών μπορεί να παραμένουν, είναι όμως πλέον δύσκολο να αμφισβητηθούν οι καλές προθέσεις της διοίκησης, και θα πρέπει να επιδείξουμε καλή διάθεση και να διαθέτουμε απτές αποδείξεις πριν ξαναπροβούμε σε επικρίσεις στο μέλλον.

ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ Ο ΠΑΟΚ!

3/2/07

ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 2-1

ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ 2006-07

20η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΠΑΟΚ
: Φερνάντεζ, Αραμπατζής, Μπαρκαουάν, Μελίσσης, Μέγκαχεντ (68’ Μαλεζάς), Κωνσταντινίδης, Ηλιάδης, Ζαγοράκης (72’ Μουμίν), Μπαλάφας, Γεωργιάδης, Μίετσελ (90+2’ Γιασεμάκης).

Παναθηναϊκός: Γκαλίνοβιτς, Βύντρα (79’ Μπόβιο), Νίλσον, Μόρις, Γκούμας, Λεοντίου, Τζιόλης, Ρομέρο (61’ Ιβανσιτς), Νίνης (79’ Χαραλαμπίδης), Μάντζιος, Παπαδόπουλος.

Διαιτητής: Τσαχειλίδης Γ. (Πειραιάς)
Βοηθοί Διαιτητή: Ζαχαρόπουλος (Δράμας), Τρύφων (Δράμας)
Κίτρινες: Μέγκαχεντ, Μαλεζάς, Αραμπατζής / Ρομέρο, Παπαδόπουλος
Κόκκινες: -

ΓΚΟΛ: 18΄ Γεωργιάδης, 35΄ Παπαδόπουλος (πεν.), 55΄ Μπαλάφας

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΟΚ-ΠΑΟ


Δίκαιη η νίκη μας. Κλειδί η πολλή δουλειά στη μεσαία γραμμή και η καλή επιθετική ανάπτυξη από τα άκρα. Δεν χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας αυτή τη φορά, παρά το ηλίθιο πέναλτι. Μας ευνόησε βέβαια κάπως η εξέλιξη του παιχνιδιού. Δηλαδή ότι ο Παναθηναϊκός έχασε κρίσιμες ευκαιρίες σε καίρια σημεία, κυρίως με το Μάντζιο. Και ότι στο β΄ ημίχρονο σκοράραμε την κατάλληλη στιγμή. Γιατί όσο περνάει η ώρα στο β΄ ημίχρονο τόσο πιο δύσκολα κρατάμε την απόδοσή μας σε υψηλά επίπεδα, πόσο μάλλον αν δεν προηγούμαστε. Το μεγαλύτερο κέρδος απ’ αυτόν τον αγώνα πιστεύω είναι στο ψυχολογικό επίπεδο. Είχε πέσει το ηθικό μας – αδικαιολόγητα κατά τη γνώμη μου – και ήταν καιρός να ανέβουμε λίγο. Αν υποψιαστώ ότι είναι δυνατόν ο Αρούλης να μας διεκδικήσει την 4η θέση θα πεθάνω. Καλό θα ήταν πάντως αυτή την άνοδο να την παρουσιάζαμε ήδη από το ματς της προηγούμενης Τετάρτης – ακούς Παράσχο;


ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

Φερνάντεζ: Ο γνωστός Φερνάντεζ. Σπουδαίος τερματοφύλακας, που σε ορισμένες φάσεις λόγω ηλικίας κάνει αψυχολόγητες ενέργειες. Θεωρώ ότι το καλοκαίρι πρέπει να αγοράσουμε έναν ακόμη τερματοφύλακα ηλικίας γύρω στα 28-29, για να του ασκήσει λίγη πίεση, να έχει λίγο ανταγωνισμό, για να μη χαλαρώνει. Ο Τοχού έτσι κι αλλιώς είναι τελειωμένος.

Αραμπατζής: Μέτριος σήμερα. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι δεν είχε τις βοήθειες στην άμυνα από το Γεωργιάδη. Και ο Μάντζιος και, αργότερα, ο Ίβανσιτς τον ταλαιπώρησαν πολύ, πάντως.

Μελίσης: Το παιδί αυτό ήρθε πέρσι το Δεκέμβριο και στο περσινό πρωτάθλημα δεν είχε παίξει ούτε δέκα λεπτά. Φέτος έγινε κατευθείαν βασικός, χρησιμοποιήθηκε και σεντέρ μπακ και αμυντικό χαφ και δεξί μπακ και σήμερα του ανατέθηκε για πρώτη φορά το αριστερό άκρο της άμυνας! Και τα πήγε μια χαρά! Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα νεαρό καινούριο ποδοσφαιριστή;

Μέγκαχεντ: Έχει σπουδαία προσόντα, αλλά όλες οι ενδείξεις οδηγούν (και δεν είναι λίγες) στο συμπέρασμα ότι έχει σοβαρό πρόβλημα στον εγκέφαλο. Δεν είναι δυνατό να γίνονται αποδεκτές τέτοιες ενέργειες στο επίπεδο της α΄ εθνικής. Ας πάει στην Αίγυπτο να παίξει. Ή στη Σαουδική Αραβία. Θεωρώ ότι από την επόμενη Κυριακή θα πρέπει να χρησιμοποιείται στη θέση του ο Μαλεζάς.

Μπαρκαουάν: Έμπειρος, αποτελεσματικός, αλλά βαρύς. Και καλό είναι να μην επιτρέπουν τα αμυντικά χαφ και τα πλάγια μπακ της ομάδας στους αντίπαλους επιθετικούς να τον ταλαιπωρούν με τη μπάλα κάτω. Ώρες-ώρες αποκομίζω πάντως την εντύπωση ότι πολύ απλά είναι αγύμναστος.

Ζαγοράκης: Σε καλή μέρα. Σημαντική βοήθεια, όπως πάντα άλλωστε. Νομίζω μάλιστα ότι άντεχε 5-10 λεπτά παραπάνω. Στο κάτω-κάτω, γιατί να αντέχει ο Γεωργιάδης και όχι αυτός;

Μπαλάφας: Σε σημαντική άνοδο. Πολύ χρήσιμος τόσο ανασταλτικά, όσο και δημιουργικά. Γενικά θεωρώ ότι επί Βούκοτιτς αδικήθηκε, και είναι ώρα να αποκατασταθεί η αδικία.

Ηλιάδης: Πάρα πολύ τρέξιμο. Αν μάθει και λίγη μπάλα…

Κωνσταντινίδης: Θετικός στο α΄ ημίχρονο, στο β΄ περιορίστηκε σε πιο αμυντικό ρόλο. Από την πλευρά του πάντως δεν αντιμετωπίσαμε τόσα προβλήματα σήμερα, παρότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε το Νίνη, που μας είχε ταλαιπωρήσει πολύ στα προηγούμενα παιχνίδια.

Γεωργιάδης: Ο κορυφαίος του αγώνα. Τι ψυχή, τι μυαλό, τι πνευμόνι ήταν αυτό; Ούτε ο π ιο φανατικός του θαυμαστής δεν θα περίμενε τέτοια εμφάνιση. Άριστος εκτελεστής του πρώτου γκολ, σε μια φάση όχι τόσο εύκολη όσο φαίνεται - αρκετοί στη θέση του θα το έχαναν - άψογος δημιουργός του δεύτερου γκολ. Μακάρι να συνεχίσει έτσι. Ήδη πάντως, δε φαντάζομαι να έχει μείνει έστω κι ένας που να διαμαρτύρεται για την επάνοδό του στην ομάδα. Του παιδιού του πάει η ασπρόμαυρη φανέλα - πώς να το κάνουμε;

Μίετσελ: Η αρνητική έκπληξη. Γιατί έπρεπε να ταλαιπωρεί τόσο την μπάλα δεν το κατάλαβα. Αυτός παλιά την έδινε πάντα με τη μία. Κακές «ελληνοπρεπείς» συνήθειες πάει να αποκτήσει. Αν πάντως έβαζε το τετ-α-τετ και έγραφε το 3-1, θα του τα συγχωρούσαμε όλα.

Μαλεζάς: Δε νομίζω πως είναι χειρότερος απ’ το Μέγκαχεντ. Πρέπει να του δοθούν ευκαιρίες. Τι πάει να πει «είναι άπειρος»; Είναι ποτέ δυνατό να κάνει πιο πολλά λάθη από τον Μέγκαχεντ;

Μουμίν: Καθαρά ανασταλτικός ο ρόλος του. Πρέπει να ενσωματωθεί σιγά-σιγά, κατ’ αρχήν σαν αλλαγή, γιατί τον βλέπω λίγο ντροπαλό ακόμα.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ 2ου ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ ΠΑΟΚ-ΠΑΟ

ΘΑ ΤΟ ΦΩΝΑΖΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΛΕΩ

ΠΑΟΚ ΟΛΕ ΠΑΟΚ ΟΛΕ ΠΑΟΚ ΟΛΕΟ

Δικαιόταταη νίκη. Να μη λέει χαζά ο Παράσχος και τα ραδιόφωνα ότι «δεν έχουμε υλικό», «και η πέμπτη θέση καλή είναι» και κάτι τέτοια. Αν παίζουμε με τσαγανό, με αυτοσυγκέντρωση και αυτοπεποίθηση όπως σήμερα, θα κερδίζουμε τα περισσότερα ματς με περίπατο. Απόψε διανύσαμε πάρα πολλά χιλιόμετρα (συγκινητικός ο Γεωργιάδης), λειτουργήσαμε σωστά ανασταλτικά (κλειδί ο Μπαλάφας), ενώ και επιθετικά βγήκαμε σωστά από τα άκρα (ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο), και αν δεν ήταν σε τόσο κακή μέρα ο Μίετσελ, θα μπορούσαμε να βάλουμε κι άλλο γκολ. Ο Παράσχος αν έδωσε εντολή στους Κωνσταντινίδη-Ηλιάδη να γυρίσουν πιο πίσω μετά το 2-1 έσφαλλε. Μου άρεσε πάντως ο τρόπος με τον οποίο αντικατέστησε τον Μέγκαχεντ. Όχι στο ημίχρονο για να τον ξεμπροστιάσει και να τον κάψει, όπως είχε κάνει ο Βούκοτιτς στο 0-3 με τον Ατρόμητο, αλλά όταν είχε πάρει πλέον τα πάνω του. Ο Μαλεζάς θέλει δουλειά ακόμη, αλλά δεν πρόκειται να βελτιωθεί αν δεν χρησιμοποιείται.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ 1ου ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ ΠΑΟΚ-ΠΑΟ

1. Εγκληματίας ο Μέγκαχεντ. Δεν είναι ενέργεια επαγγελματία ποδοσφαιριστή αυτή που είχε στη φάση του πέναλτι. Μόνο για τα 5x5 κάνει, όσο ταλέντο κι αν έχει. Αλλά δεν φταίει αυτός. Ο Παράσχος φταίει. Που δεν έβαλε μυαλό από το πάθημα της Τετάρτης και τον ξανάβαλε βασικό. Θεωρώ πως είτε έπρεπε να βάλει τον Μαλεζά, ή, αν ο Μαλεζάς είναι τραυματίας – που δεν νομίζω – να βάλει τον Γκονζάλες μπροστά αριστερά, πιο πίσω του τον Κωνσταντινίδη, και στη θέση του Μέγκαχεντ τον Μελίση. Πιστεύω ακράδαντα πως σε μια σοβαρή ομάδα δεν έχει θέση ο Μέγκαχεντ. Ούτε ο Χριστοδουλόπουλος. Ούτε ο Πία.

2. Κλειδί για την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ ο Ηλιάδης σε ρόλο κρυφού κυνηγού. Όση τεχνική κατάρτιση του λείπει, την αναπληρώνει με ανηλεές τρέξιμο.

3. Σημαντική η συνεισφορά του Μπαλάφα, τόσο ανασταλτικά – όπου πάντως θεωρώ πως πρέπει να μάθει να είναι πιο αποτελεσματικός, όσο και δημιουργικά, όπου έχει αρχίσει σιγά-σιγά να ξεδιπλώνει το ταλέντο του. Η σέντρα του στη φάση του γκολ ήταν γλυκιά και «συστημένη».

4. Γενικά η μεσαία γραμμή λειτούργησε σωστά – και δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα συμβεί αν παρουσιάσει κάμψη, ιδιαίτερα όταν κουραστεί ο Ζαγοράκης.

5. Σημαντική η συνεισφορά Κωνσταντινίδη-Γεωργιάδη από τα άκρα. Άσκησαν σημαντική πίεση στην άμυνα του Παναθηναϊκού.

6. Βελτιωμένος και ο Μπαρκαουάν, αν και είναι σαφές ότι η συνεργασία του με τον Μέγκαχεντ δεν είναι καλή, ενώ τον άφησαν εκτεθειμένο δυο-τρεις φορές και από δεξιά, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να τραβηχτεί δεξιά και να αφήσει ακάλυπτο το κέντρο της άμυνας.

7. Ο Μελίσης περνάει τις εξετάσεις και του αριστερού μπακ. Πόσες θέσεις ακόμα θα κληθεί να καλύψει με επιτυχία μέχρι το τέλος της σεζόν αυτό το πολυτάλαντο παιδί;

8. Αρνητική έκπληξη ο Μίετσελ. Ταλαιπώρησε πάρα πολύ την μπάλα καθυστερώντας την ανάπτυξή μας.

Ενόψει του 2ου ημιχρόνου θα μετρήσει πάρα πολύ η ψυχραιμία, το καθαρό μυαλό και η φυσική κατάσταση. Ας ελπίσουμε πως θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Θα έχει μεγάλη σημασία για την ψυχολογία της ομάδας – ενόψει και των τοπικών ντέρμπι στις επόμενες αγωνιστικές.

2/2/07

ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ)

1. Δεν θα έφερνε επ’ ουδενί δυο τυχάρπαστους Βραζιλιάνους. Βεζυρτζή, κατάλαβέ το. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μπάσκετ, να φέρνεις έναν Αμερικανό από το πουθενά και να παίρνει όλη την ομάδα ξαφνικά στους ώμους. Το ποδόσφαιρο θέλει σύστημα και πρόγραμμα με βάθος πενταετίας.

2. Δεν θα επέτρεπε στο Χριστοδουλόπουλο να επιστρέψει. Θα φρόντιζε αντίθετα να του κόψει την μπάλα. Όχι από εκδικητικότητα. Αλλά για παραδειγματισμό των υπολοίπων. Έτσι κάνουν οι σοβαρές ομάδες. Δεν ανέχονται να νάζια και τα βίτσια του κάθε 18χρονου νιάνιαρου. Η φανέλα του ΠΑΟΚ είναι υπεράνω ατόμων. Όποια κι αν είναι αυτά.

3. Θα άφηνε τον Μέγκαχεντ να πάει στην ευχή της Παναγίας (ή μάλλον του Αλάχ), εκεί στη Σαουδική Αραβία που τον είχανε ζητήσει (έτσι κι αλλιώς μόνο για εκεί κάνει) και θα εισέπραττε τα ωραία πετροδολάρια που τόσο έχουμε ανάγκη. Ο Μέγκαχεντ είναι διαλυτικό στοιχείο μέσα στην ομάδα. Πώς είπατε; Δεν συμφωνούσε ο Παράσχος; Μα, ο Παράσχος ήρθε χθες. Τι ξέρει από τα καμώματα του Μέγκαχεντ; Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει τεχνικός διευθυντής. Για να διασφαλίζεται η συνέχεια στην ομάδα. Είπαμε: πλάνο πενταετίας.

4. Θα έφερνε πίσω τον Κωστίκο στο πόστο του τεχνικού διευθυντή. Είναι απαραίτητος.

5. Ο ερχομός του Παράσχου ήταν σωστή κίνηση. Θεωρώ ότι ο Βούκοτιτς ήταν εμφανώς λίγος για τον ΠΑΟΚ, και ενόψει των κρίσιμων αγώνων με τον Παναθηναϊκό χρειαζόταν ένας σοβαρός προπονητής. Φαίνεται, όμως, ότι η πρόσληψη έγινε κάπως εσπευσμένα, και δεν διευκρινίστηκαν εκ των προτέρων ορισμένα πραγματάκια. Δεν είναι δυνατόν να δηλώνει (ορθά) ο Βεζυρτζής ότι στόχος μας είναι το Κύπελλο και η τέταρτη θέση και να έρχεται ο Παράσχος και να μας ρίχνει το ηθικό με δηλώσεις του στιλ «και η πέμπτη θέση καλή είναι», «στο κύπελλο θα προχωρήσουμε όσο μπορούμε», «χρειαζόμαστε πολλή δουλειά ακόμη» και κάτι τέτοια. Αυτά μπορείς να τα σκέφτεσαι, αλλά δεν τα λες. Η αρχική επίδραση του Παράσχου στην ψυχολογία της ομάδας υπήρξε αρνητική, όπως φάνηκε στα παιχνίδια με Εργοτέλη και Παναθηναϊκό στην Αθήνα, κι αυτό στάθηκε μοιραίο. Προσωπικά, στη θέση του Βεζυρτζή, θα έψαχνα από τώρα κρυφά για προπονητή σε Γερμανία-Ολλανδία, 40-45 χρονών, αυστηρό και φιλόδοξο, για να τον έχω στο stand by για το καλοκαίρι. Θέλω πολύ να πετύχει ο Παράσχος (για το καλό του ΠΑΟΚ). Το βλέπω όμως λίγο δύσκολο.

1/2/07

ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 3-1

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ 2006-07, β’ ΑΓΩΝΑΣ

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
Παναθηναϊκός: Γκαλίνοβιτς, Νίλσον (52' Λεοντίου), Γκούμας (70' Μπίσκαν), Μόρις, Βύντρα, Νίνης (65' Παπαδόπουλος), Τζιόλης, Μπόβιο, Ιβανσιτς, Μάντζιος, Σαλπιγγίδης.
ΠΑΟΚ: Φερνάντες, Μελίσσης, Μπαρκαουάν, Μέγκαχεντ (70' Τόργκελε), Χαραλάμπους, Αραμπατζής, Ηλιάδης, Ζαγοράκης (82' Μπαλάφας), Μουμίν (46' Γεωργιάδης), Κωνσταντινίδης, Μίετσελ.

Κίτρινες κάρτες: Χαραλάμπους (19'), Κωνσταντινίδης (31'), Βύντρα (85'), Τζιόλης (113'), Μπαρκαουάν (120')
Κόκκινες κάρτες: Χαραλάμπους (79')

ΓΚΟΛ: Ίβανσιτς 40', Μάντζιος 63΄, Γεωργιάδης 90΄, Μάντζιος 96΄.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΟ-ΠΑΟΚ

Όπως προανέφερα, δίκαια ήρθε ο αποκλεισμός. Ο Παναθηναϊκός ήλεγχε τον αγώνα σε όλη του τη διάρκεια. Από την αρχή μπήκε ξέροντας τι ζητάει και ήταν θέμα χρόνου να το πάρει. Πήραμε κατά τύχη παράταση ζωής και μπορέσαμε να κρατήσουμε το 2-1, παρά μόνο 5’.
Η ομάδα θέλει πολλή δουλειά. Δεν υπάρχει οργάνωση, δεν υπάρχουν αυτοματισμοί, δεν παίζουμε με σύστημα και πειθαρχία, ενώ και στον τομέα της φυσικής κατάστασης φαίνεται να υπολειπόμαστε. Στον ψυχολογικό τομέα, πάντως, η έλευση Παράσχου δυστυχώς δεν βοήθησε. Οι δηλώσεις του λειτούργησαν αποθαρρυντικά. «Καλή», λέει, «και η πέμπτη θέση». Ντροπή. Έριξε πολύ τον πήχη. Όταν ο ΠΑΣ Γιάννενα αποκλείει τον Ολυμπιακό, γιατί δηλαδή να μην μπορεί ο ΠΑΟΚ να αποκλείσει τον Παναθηναϊκό, δεν κατάλαβα…

ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ
Φερνάντεζ: Σύμφωνοι, έχει φοβερά προσόντα, σύμφωνοι είναι μεγάλο ταλέντο, θα πρέπει όμως να παραμένει αυτοσυγκεντρωμένος και πειθαρχημένος και στα 90 λεπτά. Αυτό είναι το βασικό χάρισμα που πρέπει να έχει ένας τερματοφύλακας. Όχι να κάνει εξόδους σαν αυτή στο κόρνερ του β’ ημιχρόνου που έχασε την μπάλα και ήρθε από πίσω του ο Μόρις κι έπιασε κεφαλιά και κοντέψαμε να δεχτούμε γκολ. Και στο πρώτο γκολ έκανε ένα άστοχο βηματάκι δεξιά την κρίσιμη στιγμή και παροπλίστηκε. Είχε πάντως δύο άκρως σωτήριες επεμβάσεις, μια στην κεφαλιά του Μάντζιου και μία στο τετ-α-τετ με τον Παπαδόπουλο.
Αραμπατζής: Προσπαθεί, αλλά πρέπει κι αυτός να βοηθηθεί από τον πάγκο για να μάθει να κινείται σωστά. Στη φάση του τρίτου γκολ θεωρώ ότι μπορούσε να επέμβει λίγο πιο αποτελεσματικά επί του Μάντζιου. Επίσης, οι περισσότερες εκτελέσεις του στα στημένα ήταν κακές, σκέτες χαμένες μπαλιές.
Κωνσταντινίδης: Φιλότιμος. Ό,τι μπορεί κάνει. Δε νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε τίποτα παραπάνω απ’ αυτόν, δεδομένης της ηλικίας του. Και τόσο που παίζει ευχαριστημένοι πρέπει νά ’μαστε. Άσε που δεν είναι μπακ το παιδί.
Μπαρκαουάν: Έχω την αίσθηση ότι το πήρε λίγο πάνω του και την είδε «βράχος της άμυνας του ΠΑΟΚ». Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όμως, και τώρα που έχει χαλαρώσει και βαρύνει, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Πρέπει να δουλέψει πιο πολύ στις προπονήσεις.
Μέγκαχεντ: Για μένα είναι καμένο χαρτί. Δεδομένου ότι το ρόστερ της ομάδας αυτό τον καιρό είναι ελλιπές, ήταν σωστή η απόφαση Παράσχου να μην τον αφήσει να πάει στη Σαουδική Αραβία. Όχι όμως και να τον βάζει βασικό. Είναι πολύ βαρύς και απείθαρχος. Η πρώτη επιλογή για αναπληρωματικό σέντερ μπακ σαφώς θα ήταν ο Μαλεζάς.
Μελίσης: Προσπαθεί. Θέλει δουλειά ακόμη, και να μαζέψει εμπειρίες.
Ηλιάδης: Εντυπωσιακό μηχανάκι, απίστευτο τρέξιμο πάνω-κάτω, αλλά στην τεχνική κατάρτιση και το δημιουργικό παιχνίδι υστερεί απελπιστικά. Μιλάμε για ανύπαρκτο κοντρόλ και καταστροφική πάσα. Θέλει δουλειά.
Ζαγοράκης: Ό,τι μπορεί κάνει. Προσωπικά, πάντως, θα προτιμούσα να σταματούσε το καλοκαίρι. Δεν ξέρω αν είναι και τόσο καλό να έχουμε έναν προπονητή στον πάγκο και έναν στον αγωνιστικό χώρο…
Χαραλάμπους: Απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο πήρε δεύτερη κίτρινη κάρτα. Γενικά, παρότι είναι παίκτης με πολλά προσόντα, κινείται και συμπεριφέρεται πολύ απείθαρχα, και δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα κάποιος προπονητής να τον συμμαζέψει. Στο β’ ημίχρονο ήταν αρνητικός.
Μουμίν: Πολύ φοβισμένα παίζει. Θέλει δουλειά. Ανασταλτικά κάνει δουλειά, πάντως.
Μίετσελ: Ήταν πολύ μόνος. Γενικά παίζει ένα σύγχρονο, γρήγορο ποδόσφαιρο, που χρειάζεται ανάλογους συμπαραστάτες για να αποδώσει τα μέγιστα. Και αυτοί δυστυχώς δεν υπάρχουν.
Γεωργιάδης: Προσπάθησε. Είναι φιλότιμος, αλλά σε μια οργανωμένη ομάδα χρειάζεται και σύστημα…
Τόργκελε: Σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι, δυστυχώς απόψε δεν του βγήκε τίποτε.
Μπαλάφας: Θετική παρουσία. Πρέπει όμως να μάθει να ολοκληρώνει τις προσπάθειές του. Κάποιος πρέπει να του πει ότι στο ποδόσφαιρο δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια, αλλά και το αποτέλεσμά της. Αν γίνει πιο αποτελεσματικός θα πάει μπροστά.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΠΑΟ-ΠΑΟΚ

Μια από τα ίδια. Ο Μάντζιος πήρε την ταυτότητα του Μπαρκαουάν, ο οποίος παρουσιάζεται βαρύς τελευταία. Προσπάθησε ο Μπαλάφας, στον οποίο πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες. Στην παράταση φάνηκε και το δυνατό χαρτί του Ηλιάδη, το οποίο είναι βέβαια το συνεχές τρέξιμο. Βοήθησε και ο Γεωργιάδης, όσο γίνεται βέβαια να βοηθήσει ένας παίκτης που ενσωματώθηκε εντελώς ξαφνικά κι απότομα στην ομάδα (σύμπτωμα μη σοβαρής ομάδας, δυστυχώς). Δυστυχώς ο Τόργκελε δεν κατάφερε να πάρει ούτε μία κεφαλιά, ενώ έβγαινε συνεχώς οφσάιντ. Η ομάδα χρειάζεται πολύ δουλειά στον τομέα της οργάνωσης και της πειθαρχίας στο παιχνίδι της, και κινήσεις όπως η χρησιμοποίηση Μέγκαχεντ, η επιστροφή Χριστοδουλόπουλου και η συμμετοχή στη 18άδα του Πία στη θέση του Γκονζάλες (αν είναι ποτέ δυνατόν!) δεν βοηθάνε καθόλου. Κρίμα πάντως, γιατί ήταν ευκαιρία να προχωρήσουμε. Βοηθούσε και ο Κασναφέρης, τον οποίο τον πήραν όλοι χαμπάρι (λέτε να έχει να κάνει με την κουμπαριά Γκαγκάτση-Ζαγοράκη;)…