24/4/08

Η Σταύρωση αποφεύχθηκε


Τελικά το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Άρη εξελίχθηκε σε φιλικό αγώνα, καθώς οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν τη σοφία να προκαλέσουν μια-δυο αθώες διακοπούλες με την έναρξη του αγώνα, με αποτέλεσμα να αποκτήσουμε μια καθυστέρησης φάσης με τα άλλα δυο κρίσιμα παιχνίδια που διεξάγονταν την ίδια ώρα. Έτσι, στο 29΄ του αγώνα, και ενώ ο Άρης, εκμεταλλευόμενος την αγωνία των παικτών του ΠΑΟΚ για τα τεκταινόμενα στη Ρόδο, είχε μόλις πάρει μια διαφορά έξι πόντων, έγινε γνωστό ότι η ΑΕΚ κέρδισε τελικά μέσα στη Ρόδο τον Κολοσσό, κι επομένως ο ΠΑΟΚ σωζόταν και υποβιβαζόταν, οριστικά πλέον, το Ρέθυμνο. Αποτέλεσμα ήταν τα τελευταία 11 λεπτά του "ντέρμπι" να μην έχουν πλέον καμία σημασία, και ο ΠΑΟΚ να αφήσει τον Άρη να φύγει νικητής από το Παλατάκι με 74-75, έτσι, μόνο και μόνο για να μην έχει να λέει ότι έσωσε τον ΠΑΟΚ. Ήταν πάντως απόλυτα σαφές σε όλους ότι ο ΠΑΟΚ, αν τελικά χρειαζόταν τη νίκη σ' αυτό το παιχνίδι, θα την έπαιρνε, ήθελε δεν ήθελε ο "συμπολίτης".

Μέχρι το 29΄ πάντως, ήταν ένα παιχνίδι γεμάτο ένταση και αγωνία, που έδειξε ευθύς εξ αρχής ότι θα πήγαινε σε χαμηλό σκορ και θα κρινόταν στον πόντο. Τσιάκος και Χαριτόπουλος ήταν οι καλύτεροί μας παίκτες, ενώ από τον Άρη ο Μάσεϊ έδειξε να έχει πάρει κάπως στραβά την υπόθεση με το σπάσιμο του αυτοκινήτου του.

Μ' αυτά και μ' αυτά, ο ΠΑΟΚ απέφυγε τον επονείδιστο υποβιβασμό, αλλά δεν έχει βέβαια κανέναν απολύτως λόγο να χαίρεται. Το φετινό πάθημα θα πρέπει να μας γίνει μάθημα, ώστε από του χρόνου να πάψουμε να δείχνουμε αυτή την αδιαφορία για την ομάδα που μας χάρισε ευρωπαϊκούς τίτλους και τόσες άλλες όμορφες αναμνήσεις, και να σκύψουμε πολύ πιο στοργικά πάνω από τα προβλήματά της. Είναι ευκαιρία για μια αναγέννηση του μπασκετικού ΠΑΟΚ, ανάλογη μ' αυτή που γίνεται και στον ποδοσφαιρικό. Ας κάτσουμε όλοι κάτω να σκεφτούμε τι μπορεί να γίνει, ας πάψει και ο κ. Κατσαρής να κρύβεται, γιατί αυτή η ομάδα έχει τεράστιο δυναμικό, και είναι κρίμα να χαραμίζεται. Το ζήσαμε αυτές τις μέρες στο Παλατάκι, τι λαό έχουμε, και τι ατμόσφαιρα μπορεί να δημιουργείται εκεί μέσα. Με λίγη οργάνωση και ορθολογισμό ο ΠΑΟΚ μπορεί του χρόνου, αν μη τι άλλο, να διεκδικήσει είσοδο στην τετράδα. Έτσι, ο κόσμος θα παραμείνει ζεστός, το μομέντουμ που δημιουργήθηκε απ΄αυτή την περιπέτεια θα διατηρηθεί, και η Ανάσταση θα επακολουθήσει.

21/4/08

Λάρισα - ΠΑΟΚ 4-3


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08
30η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις:

Λάρισα: Κηπουρός, Γκίκας (46' Μπακαγιόκο), Κώτσιος, Φέρστερ, Βεργώνης (33' Κυριακίδης), Σαρμιέντο, Φωτάκης, Κλέιτον (88' Καλαντζής), Πάρα, Μετίν, Ζουράφσκι
ΠΑΟΚ:
Φερνάντες, Σνάουτσνερ, Μελίσσης, Μαλεζάς, Γεωργίου (74' Βαγγελής), Μπαλάφας, Ηλιάδης, Λάκης, Βερόν (76' Ορφανός), Αθανασιάδης, Ίλιεφ (57' Μπαϊάνο)

Κίτρινες κάρτες:
Κλέιτον - Γεωργίου, Λάκης, Φερναντές, Βερόν, Ηλιάδης, Μελίσσης

Σκόρερ:
Αθανασίαδης 9΄ 0-1, Μπαλάφας 30΄ 0-2, Αθανασιάδης 42΄ 0-3, Κώτσιος 45΄ 1-3, Μετίν 61΄ 2-3, Ζουράφσκι (πεν.) 65΄ 3-3, Ζουράφσκι (πεν.) 72΄ 4-3.

Σπάσαμε όλα τα ρεκόρ

Κακή χρονιά μόνο κακό τέλος μπορεί να έχει. Όχι απλά κακό, κάκιστο. Δεν αφήσαμε αρνητικό ρεκόρ που να μην καταρρίψουμε φέτος. Τερματίζουμε στην κατώτατη δυνατή θέση, με τις λιγότερες δυνατές εκτός έδρας νίκες. Το μόνο που μας είχε απομείνει ήταν να καταφέρουμε να χάσουμε ενώ κερδίζαμε 3-0. Ε, το καταφέραμε κι αυτό. Χάσαμε με 4-3, ενώ κερδίζαμε 0-3. Τι μένει απ’ αυτό το παιχνίδι; Πολλοί έμειναν στον Κλάους Αθανασιάδη. Εντάξει, έβαλε δυο όμορφα γκολ. Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον του. Το σίγουρο όμως είναι ότι εξέθεσε τον Κύριο Σάντος. Εγώ θα δώσω έμφαση στην αλλαγή που πραγματοποίησε ο προπονηταράς μας στο 57΄, και ενώ το σκορ ήταν 1-3. Έβγαλε τον Ίλιεφ (επιθετικό, που δεν έπαιζε μάλιστα μόνος του μπροστά, όπως συνηθίζει ο Σάντος να τον βάζει, αλλά είχε ιδανικό παρτενέρ τον Αθανασιάδη), για να περάσει στη θέση του τον Μπαϊάνο, ένα χαφ, με την σκέψη προφανώς να αυξήσει την πίεση στο μαρκάρισμα. Κλασσική αλλαγή «φοβιτσιάρη» προπονητή, που ακόμα και στο πιο αδιάφορο παιχνίδι αδυνατεί να υπερβεί τον εαυτό του, και κοουτσάρει για να πάρει «πέντε και στο χέρι», αντί «δέκα και καρτέρι». Φυσικά, όπως είναι και ο αμείλικτος νόμος του ποδοσφαίρου, όποιος πάει για τα λίγα τα χάνει όλα, καθότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Θέλει θάρρος και τόλμη η επιτυχία. Ο ΠΑΟΚ οπισθοχώρησε, δεν έδειξε θάρρος, και υποτάχτηκε φυσιολογικά. Αξίζει να μείνουμε και στις δηλώσεις του Κυρίου Σάντος μετά το παιχνίδι, όπου τόνισε ότι «η Λάρισα είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα, και ήταν δύσκολο για μας να αντιδράσουμε». Τύφλα νά ’χει ο Παράσχος, δηλαδή. Εκτός όμως από ηττοπαθής, είναι και υποκριτής ο Κύριος Σάντος, όπως το έχω ξαναεπισημάνει. Ισχυρίστηκε ότι "αν συνεχίσει έτσι ο Κλάους Αθανασιάδης θα κάνει λαμπρή καριέρα" και ότι "τον έχει στη λίστα για τη νέα σεζόν", ενώ είναι παγκοίνως γνωστό ότι το Δεκέμβριο διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι ο μικρός πρέπει να φύγει, και πείστηκε με τα χίλια ζόρια από τη διοίκηση να τον κρατήσει, κάτι που πιθανότατα ισχύει και για τώρα. Ήταν δε ο πρώτος αγώνας που έπαιξε βασικός. Το ψέμα πάει σύννεφο για τον Κύριο που έκανε σημαία του την "αλήθεια" (όταν τον βολεύει και όταν βγάζει τον ίδιο από τη δύσκολη θέση και ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους).

Κι έτσι έλαβε ταιριαστό τέλος μια χρονιά που κανείς δεν θα θέλει να θυμάται, με έναν προπονητή που κανείς (πλην των πλέον βιτσιόζων) δεν αντέχει να βλέπει. Εφόσον ο Θόδωρος ανέβαλε την προγραμματισμένη απολογιστική συνέντευξη τύπου για τις 2 Μαΐου, θεωρώ ότι έχουμε προθεσμία μέχρι τότε να εκθέσουμε με την απαραίτητη πειθώ όλα τα απαραίτητα επιχειρήματα για να αποτελέσει αυτός ο Κύριος παρελθόν από τον ΠΑΟΚ.

Το μέλλον μας μπορεί να είναι λαμπρό, αρκεί να το θελήσουμε εμείς οι ίδιοι.

19/4/08

Ραντεβού με τον Ρούλη


Δυστυχώς ο ΠΑΟΚ έχασε με 89-62 από το Ρέθυμνο στην Κρήτη, στο κρισιμότατο προτελευταίο ματς της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος μπάσκετ. Κι όχι μόνο έχασε, αλλά δεν κατάφερε ούτε να κρατήσει τη διαφορά των 15 πόντων με τους οποίους είχε νικήσει στο Παλατάκι.

Και τώρα τι πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ για να παραμείνει στην Α1;
Είναι πολύ απλό: Να κερδίσει τον αδιάφορο Άρη τη Μεγάλη Τετάρτη στο Παλατάκι!

Τώρα ο ΠΑΟΚ ισοβαθμεί στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας με τον Κολοσσό και το Ρέθυμνο. Ένας από τους τρεις υποβιβάζεται. Το πρόγραμμα των τριών ομάδων για την τελευταία αγωνιστική έχει ως εξής:

ΠΑΟΚ-Άρης
Κολοσσός-ΑΕΚ
Ολυμπιακός-Ρέθυμνο

Όλα τα δυνατά σενάρια είναι τα εξής:
->Νίκη και των τριών. Η τριπλή ισοβαθμία συνεχίζεται. Υποβιβάζεται το Ρέθυμνο.
->Ήττα και των τριών. Υποβιβάζεται το Ρέθυμνο.
-> Νίκη των δύο από τους τρεις: Υποβιβάζεται ο μοναδικός χαμένος.
-> Νίκη Κολοσσού και ήττα ΠΑΟΚ και Ρέθυμνου: Υποβιβάζεται ο ΠΑΟΚ (!!!)
-> Νίκη ΠΑΟΚ και ήττα Κολοσσού και Ρέθυμνου: Υποβιβάζεται το Ρέθυμνο.
-> Νίκη Ρεθύμνου και ήττα Κολοσσού και ΠΑΟΚ: Υποβιβάζεται ο Κολοσσός.
Άρα, αν κερδίσουμε σωζόμαστε σίγουρα.
Αν χάσουμε, και πάλι μπορεί να σωθούμε, αλλά θα πρέπει να χάσει οπωσδήποτε και ο Κολοσσός, πράγμα πολύ αμφίβολο, αν και η ΑΕΚ δεν είναι αδιάφορη, καθώς με νίκη εξασφαλίζει 100% την είσοδό της στην οκτάδα και τα πλέι οφ. Αν χάσει θα εξαρτάται από αποτελέσματα άλλων.

Τα προγνωστικά μου;
Θα είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη βραδιά. Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση των παικτών του Άρη με τίποτα.
Θα τον γλεντήσουμε τον Ρούλη! Αμπάριζα θα τον πάρουμε!
Ραντεβού στο Παλατάκι!

ΠΑΟΚΑΡΑ ΟΛΕ!

16/4/08

Μπάσκετ: Νίκη ψυχής!


ΠΑΟΚ - Πανελλήνιος 62-58

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α1

Μόλις γύρισα από το Παλατάκι (ο Θεός να το κάνει, τέλος πάντων), όπου μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα που πήγε πόντο-πόντο, και με έναν κόσμο συγκλονιστικό, που δεν έπαψε στιγμή να υποστηρίζει την ομάδα, πήραμε μια νίκη-χρυσάφι, που μας φέρνει πλέον πολύ κοντά στη σωτηρία. Τώρα αν δεν χάσουμε με περισσότερους από 15 πόντους στο Ρέθυμνο (αν και πλέον έχει γυρίσει η ψυχολογία και είμαστε φαβορί για τη νίκη), αρκεί να μην νικήσει το Ρέθυμνο την τελευταία αγωνιστική τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ για να σωθούμε.

Ήταν ένα ματς γεμάτο ένταση, που παρακολουθήσαμε όρθιοι και στην τσίτα περίπου 5 χιλιάδες Παοκτσήδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο το ημίχρονο, όσο και η τρίτη περίοδος έληξαν με ισόπαλο σκορ. Δεν μπορώ βέβαια να κάνω αντικειμενική κριτική, καθότι επί 40 λεπτά φώναζα και χτυπιόμουν, κι ούτε είμαι ειδήμων επί των μπασκετικών, αλλά αυτά που μου έκαναν εντύπωση ήταν τα εξής:

Πρώτα-πρώτα, στο πρώτο δεκάλεπτο ήμουν σε κατάσταση σοκ από το γενικό χάλι στο οποίο διαπίστωνα ότι έχει καταντήσει αυτή η μεγάλη ομάδα. Δεν είχα δει φέτος κανέναν αγώνα, κι ούτε παρακολουθούσα από πολύ κοντά την επικαιρότητα, οπότε μου χρειάστηκε ολόκληρη η πρώτη περίοδος για να συνηθίσω στην ιδέα ότι παίκτες όπως ο ανεκδιήγητος ξυλοκόπος σέντερ Ραλίμι (εκ Μαρόκου, απ' ό,τι με ενημέρωσαν), ο Γκιλέσπι, ή ο Ρίνγκστρομ, που πρέπει να πληρώνει, όχι να πληρώνεται για να παίζει στον ΠΑΟΚ, φορούσαν την τιμημένη φανέλα του Σταυρόπουλου, του Πρέλεβιτς, του Λέβινγκστον και του Στογιάκοβιτς.

Δεύτερο στοιχείο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ήταν ένα ματς ψυχής. Θα κέρδιζε αυτός που θα ήταν περισσότερο ψυχωμένος. Γι' αυτό και ο Τσιάκος, ένα τεσσάρι που μου φάνηκε περιορισμένων δυνατοτήτων, αναδείχτηκε σε ήρωα του αγώνα. Μιλάμε, το παληκάρι τό 'λεγε η ψυχούλα του. Στα δύσκολα ήταν πάντα εκεί. Αρκεί να σας πω ότι στο κρίσιμο τελευταίο δεκάλεπτο σημείωσε κρισιμότατα καλάθια, με αποκορύφωμα το γκολ-φάουλ στα 58'', που πήγε το σκορ από το 55-55 στο 58-55.

Αν όμως ο Τσιάκος ήταν ο ήρωας, MVP ήταν ο "Ίμπο" Κουτλουάι. Αν δεν βγάζαμε κάπου στα μέσα της τρίτης περιόδου, και ενώ το σκορ είχε ξεφύγει στο 26-34, αυτόν τον άσο από το μανίκι, δύσκολα θα βγαίναμε νικητές. Ο Ίμπο όχι μόνο σημείωσε 7 πόντους με ένα τρίποντο, όχι μόνο πήρε κρισιμότατα αμυντικά ριμπάουντ, αλλά και υπήρξε η ηγετική μορφή που προσέδωσε άλλον αέρα στην ομάδα και έδωσε το σάλπισμα της νίκης.

Ηγετικά και χρήσιμα στοιχεία έδειξε επίσης ο πολύπειρος Νίκος Κούβελας (τρόμαξα να τον γνωρίσω από το πολύ πάχος), ο πλέι μέικερ Δεμερτζής θρασύς και ώριμος συνάμα, ο Τζόρνταν καλός παίκτης, αλλά μου φάνηκε να μην έχει δέσει και γενικά να μην ξέρει τι ακριβώς να κάνει και πού βρίσκεται, ενώ ο Ντιαρά, παρά την καταφανή αδιαφορία με την οποία δυστυχώς αντιμετώπισε το ματς, είναι κλάση, και προσέφερε μεγάλες βοήθειες. Χάλια ήταν δυστυχώς σήμερα ο Βεργίνης (δεν πειράζει αρχηγέ, εσύ θα πάρεις το διπλό στο Ρέθυμνο), ενώ για τον Γκιλέσπι δεν το συζητάω, παλτό καραμπινάτο.

Ψιλοπανικός υπήρχε και στον πάγκο μας, απ' ό,τι μου φάνηκε. Εντάξει, συγκινήθηκα όταν είδα τον θρυλικό Τζον Κόρφα, και δη δίπλα στον "Μάτζικ" Σταυρόπουλο, αλλά το τιμ δεν λειτούργησε, και στα τελευταία κρίσιμα δευτερόλεπτα επικράτησε ασυνεννοησία. Τέλος πάντων, κάπου είναι φυσικό, όταν μόλις έχεις έρθει και πρέπει με το "καλημέρα" να σώσεις την ομάδα.

Αυτά. Για την ατμόσφαιρα, τι να πω, ήταν καταπληκτική, αν και δεν γέμισε το γήπεδο. Και πώς να μην είναι, όταν με τέτοια ακουστική, αρκούν χίλια άτομα για να νομίσεις ότι είσαι στο Μαρακανά. Ήταν κι ο Ζαγοράκης εκεί, ο Βιολίδης, ο Ποικιλλίδης, ο Αλεξόπουλος, κι από ποδοσφαιριστές διέκρινα τους Ίλιεφ, Γκάβραντσιτς, Βερόν, με τον Ίλιεφ να τα δίνει όλα και τον Βερόν να βαριέται αφόρητα.

Θεωρώ ότι η ψυχολογία γύρισε, ο "Ίμπο" επίσης γύρισε, οπότε είμαστε πολύ κοντά πλέον στην παραμονή. Φυσικά δεν είναι στόχος για να χαιρόμαστε αυτός, αλλά θα ήταν κρίμα να πέσει κατηγορία μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Tα δεκάλεπτα: 15-9, 26-26, 44-44, 62-58.

ΠΑΟΚ (Τζον Κόρφας): Ρίνγκστρομ, Γκιλέσπι 4, Βεργίνης 4 (1), Δερμετζής 2, Ντιαρά 13 (3), Χαριτόπουλος 11 (1), Κουτλουάι 7 (1), Σφέικος, Τζόρνταν 7, Κούβελας, Τσιάκος 14, Ραλίμι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (Ηλίας Ζούρος): Οστοϊτς 5, Αργυρόπουλος 4, Καλαϊτζίδης, Καράμπουλας, Γκράντι 12 (1), Ντόζετ 2, Ράντσιτς 3 (1), Σκλάβος 9 (1), Κέλι 16, Γκόλεματς 5 (1), Παπαϊωακείμ 2.


ΠΑΟΚΑΡΑ ΟΛΕ!

ΨΗΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΑΡΑ!

Για σήμερα σας έχω ένα λαυράκι από το σημερινό φύλλο της Metrosport.
Πρόκειται για μια συνέντευξη του Προέδρου της ΕΠΟ και ισχυρού άνδρα του ελληνικού ποδοσφαίρου Βασίλη Γκαγκάτση. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. Το ρεζουμέ είναι ότι ο κ. Γκαγκάτσης ανακοινώνει την αποχώρησή του τον Οκτώβριο από την ΕΠΟ, δηλώνει όμως ότι θέλει να παραμείνει στον χώρο του ποδοσφαίρου, και ότι τον ενδιαφέρει ο ΠΑΟΚ!
Δεν ξέρω ποια είναι η γνώμη σας, εγώ πάντως πιστεύω ότι θα είναι μεταγραφάρα ολκής...

15/4/08

Μας πήρε χαμπάρι και ο Κάρπετ...

Ανακάλυψα στην ιστοσελίδα του Libero FM μια χθεσινή συνέντευξη του Αντώνη Καρπετόπουλου στους συντελεστές του σταθμού, στην οποία αναφέρεται στις ομάδες της Θεσσαλονίκης, και ιδιαίτερα στον ΠΑΟΚ. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
Μπορεί ο "Κάρπετ" να είναι αντιπαθής, άσχετος, αντιπαοκτσής, ή όλ' αυτά μαζί, όμως θα σας πρότεινα να δώσετε ιδιαίτερη βάση στα επιχειρήματά του περί Σάντος. Κι αν θέλετε, τα συζητάμε.

ΥΓ. Η "ανοιχτή επιστολή" μου στο Θόδωρο Ζαγοράκη αποτελεί μια κατάθεση ψυχής. Την έστειλα μάλιστα με μέηλ και στην ΠΑΕ. Θα ήθελα πολύ να τη διαβάσετε.

Ο ΠΑΟΚ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ

14/4/08

Ανοιχτό γράμμα στο Θόδωρο Ζαγοράκη

Θόδωρε,

Είσαι ο φυσικός ηγέτης του ΠΑΟΚ.

Ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να ενώσει τα ραγισμένα κομμάτια αυτής της πολυβασανισμένης ομάδας και να την πάει ψηλά, εκεί που της αξίζει.

Μόνον εσύ το μπορείς, Θόδωρε. Και είμαστε μαζί σου. ΟΛΟΙ.

Όταν μπήκες μπροστά, όλοι θαυμάσαμε το κουράγιο σου και παραταχτήκαμε πίσω σου. ΕΚΕΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ. ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ. ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

Απλά πάρε τις αποφάσεις σου. Εμείς θα τις στηρίξουμε.


Όμως Θόδωρε, πριν αποφασίσεις, σκέψου:

Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Και μας ξεπερνάει όλους. Δεν μπορείς να γυρίσεις την λογική ανάποδα και να επιβάλλεις κάτι που είναι εξόφθαλμα λανθασμένο. Κανένας δεν το μπορεί. Υπάρχει λόγος να πάρουμε φόρα και να βαρέσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο;

Αν ναι, αν όντως πρέπει να πάρουμε αυτή την επώδυνη απόφαση, αν πρέπει να σταυρωθούμε, τότε εντάξει, θα πιούμε κι αυτό το πικρό ποτήρι. Όμως, Θόδωρε, αποκάλυψέ μας τουλάχιστον τους λόγους. Αν πρέπει ο ΠΑΟΚ να υποφέρει κι άλλο, αν πρέπει πιθανόν να πέσει στη β΄ Εθνική, ή στη Δ΄, εντάξει, μαζί σου. Πες μας όμως το ΓΙΑΤΙ. ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ. Ποιον Γολγοθά περνούμε.

Αν όμως Θόδωρε, πιστεύεις ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να πετάξει ψηλά, αν το βλέπεις κι εσύ ότι με σένα στο τιμόνι ήρθε η ώρα ο ΠΑΟΚ να βρεθεί εκεί που του αξίζει, τότε πρέπει να βρεις το θάρρος να πάρεις τις σωστές αποφάσεις. Και θάρρος διαθέτεις. Το ξέρουμε καλά. Σε ξέρουμε καλά. Γι’ αυτό και σε πιστεύουμε. Γι’ αυτό σε αγαπάμε.

Θόδωρε, έφτασες να βλέπεις φαντάσματα και να πιστεύεις ότι κάποιοι είναι εναντίον σου, επειδή στράφηκαν κατά του Σάντος και άρχισαν τις διαμαρτυρίες. Δεν είναι όμως έτσι. Ηρέμησε. Απλά δεν μπορείς να βάλεις το χέρι σου σε μια πηγή που αναβλύζει νερό και να το σταματήσεις. Δεν γίνεται. Είναι η φυσική ροή των πραγμάτων τέτοια. Γι’ αυτό η ομάδα πρέπει πάντα να προσπαθεί για το καλύτερο. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο και το ξέρεις. Δεν μπορείς να λες «μοναδικός στόχος είναι η εξυγίανση». Αν ήταν έτσι, ας πέφταμε στη Δ΄ Εθνική και όλα τα χρέη ως δια μαγείας θα σβηνόταν. Θα χτίζαμε σιγά-σιγά μια νέα ομάδα και σε 4 χρόνια θα κάναμε και πάλι πρωταθλητισμό. Καλό δεν ακούγεται; Καλό. Και είσαι ο μόνος που θα μπορούσε να το επιβάλλει. Αρκεί να μας το πεις. Αν όμως θέλεις έναν ΠΑΟΚ παντοτινό πρωταγωνιστή, που δεν θα εγκαταλείπει ποτέ τα ρετιρέ, τότε πρέπει να φέρνεις και αποτελέσματα. Είναι ο αμείλικτος νόμος του ποδοσφαίρου. Σε ξεπερνάει και μας ξεπερνάει όλους. Τελεία και παύλα.


Θόδωρε,

Σε όλη σου την καριέρα ξεδίπλωσες όχι μόνο το μεγάλο ποδοσφαιρικό σου ταλέντο, αλλά και το μεγαλείο της παοκτσήδικης προσωπικότητάς σου. Έδειξες ότι είσαι μια μορφή ηγετική, που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στον εαυτό του, δεν εξαρτάται από κανέναν άλλο, έχει πυγμή, έχει το θάρρος της γνώμης του και την απαραίτητη επιβολή για να περάσει το δικό του.

Γιατί, λοιπόν, Θόδωρε, ταυτίζεις το όραμά σου για τον ΠΑΟΚ με αυτόν τον άνθρωπο; Γιατί εξαρτάσαι τόσο απόλυτα απ’ αυτόν; Γιατί προσκολλάσαι σε κάποιον, ο οποίος δεν είναι καν Παοκτσής; Ο Σάντος είναι ένας ακριβοπληρωμένος αλλοδαπός επαγγελματίας προπονητής. Εσύ είσαι ένας Παοκτσής, που έβαλες μπροστά τα στήθη σου κι ανέλαβες τις ηγετικές σου ευθύνες για το ονόρε, για το μεγαλείο του ΠΑΟΚ. Αυτός κάποτε (έστω και μετά την τριετία) θα φύγει. Εσύ θα μείνεις.

Γιατί λοιπόν Θόδωρε ταυτίζεις τον εαυτό σου μ’ αυτόν τον λούζερ;

Πώς μπορείς να λες ότι «αν στηρίζετε εμένα πρέπει να στηρίζετε κι αυτόν»;

Χωρίς Σάντος δεν μπορεί να υπάρξει όραμα για τον ΠΑΟΚ; Ε, όχι, Θόδωρε, μην παραλογίζεσαι. Μη μας τρελαίνεις και μην τρελαίνεσαι.

Μην απειλείς με αποχώρηση. Καλύτερα κάνε αυτόν να αποχωρήσει. Απλό δεν είναι;

Θόδωρε, τι θέλεις να κάνω για να σε πείσω; Να έρθω στην Τούμπα και να αυτομαστιγωθώ; Να πέσω στα πόδια σου και να σε ικετεύω; Να κάνω απεργία πείνας; Θα το κάνω. Αρκεί να μου το ζητήσεις. Είμαι βέβαιος ότι εκφράζω ολόκληρο το υγιές κομμάτι του ΠΑΟΚ, δηλαδή την συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του.

Θόδωρε σ’ αγαπάμε

Θόδωρε σε πιστεύουμε

Θόδωρε σε στηρίζουμε

Θόδωρε διώξε τον Σάντος

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-4


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08
29
η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Συνθέσεις:
ΠΑΟΚ:
Φερνάντεζ, Μελίσσσης, Κνολ, Μαλεζάς (31' Ιλιεφ), Σνάουτσνερ, Βερόν, Βαγγέλης, Γεωργιάδης (50' Κονσεϊσάο), Κωνσταντινίδης, Χριστοδουλόπουλος (68' Αθανασιάδης), Σάλμον.
ΑΕΚ: Μάχο, Καφές, Δέλλας, Ριβάλντο (83' Κονέ), Παπασταθόπουλος, Ζήκος, Μπλάνκο (67' Καλόν), Μπούρμπος, Γεωργέας, Λυμπερόπουλος, Εντίνιο (76' Παππάς).

ΣΚΟΡΕΡ: 20` Παπασταθόπουλος, 23` Μπλάνκο, 25` Λυμπερόπουλος, 82` Καλόν

Κίτρινες κάρτες: 44` Γεωργιάδης, 69` Κνολ, 73` Ιλιεφ - 45` Εντίνιο, 47` Ζήκος

Ξεφτίλα

Έχω πάψει εδώ και καιρό να σχολιάζω την αγωνιστική απόδοση του ΠΑΟΚ. Δεν έχει κανένα νόημα. Κανένα νόημα δεν έχει να ασχοληθούμε και με την απόδοση της ομάδας στο σημερινό αγώνα. Η ουσία όμως είναι ότι η ιστορία έγραψε: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-4. Μια ξεφτίλα, μέσα σ’ αυτό τον ίδιο το Ναό της Τούμπας, απερίγραπτη. Απ’ ό,τι άκουσα, είχαμε να χάσουμε με τεσσάρα στην Τούμπα γύρω στα 21 χρόνια. Και τα παρεπόμενα; Γκρίνιες, αποδοκιμασίες, γιουχαρίσματα και, βέβαια, τα επεισόδια έξω από το γήπεδο, που μας πήγαν αρκετά χρόνια πίσω. Και μετά μια ανακοίνωση της διοίκησης (βλ. εδώ) ασαφής, ασυνάρτητη, που υποδηλώνει τρικυμία εν κρανίω. (ΔΕΝ την έγραψε ο Θόδωρος, απ’ ό,τι μαθαίνω, αν και αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία). Όσο για τον Κύριο Σάντος; Έχασε κι αυτός την ψυχραιμία του κι άρχισε να ψελλίζει κάτι πανικόβλητες ομολογίες του τύπου «πρώτη φορά στην καριέρα μου αποτυγχάνω να δημιουργήσω ομάδα». Και μετά σηκώθηκε και έφυγε, στη μέση της συνέντευξης τύπου, αποδοκιμαζόμενος. Πανικός. Εγώ αναρωτιέμαι: Είναι δυνατόν να συνεχίσει αυτός ο άνθρωπος στον ΠΑΟΚ; Στον Πυρσό Γρεβενών να ήταν προπονητής, θα είχε φύγει. Ποιος δουλεύει ποιόν εδώ πέρα; Ακούγεται η «παρηγοριά» ότι θ’ αλλάξει ριζικά το ρόστερ. Δυστυχώς είναι πλέον μονόδρομος. Όμως ερωτώ: ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ 10-15 ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ; Μπορεί κανείς να δώσει απάντηση σ’ αυτό το απλό ερώτημα; Μπορεί κανείς να μας πει επιτέλους ποιο ακριβώς είναι αυτό το περίφημο «πλάνο τριετίας»; Τόσα και τόσα ερωτήματα έχουν συσσωρευτεί πλέον, και οι απαντήσεις αναζητούνται εναγωνίως…

6/4/08

Λεβαδειακός - ΠΑΟΚ 2-0


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2007-08
28η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Συνθέσεις:
Λεβαδειακός: Μπλάζιτς, Εμεράν, Παρασκευαϊδης, Άντερσον, Ποπόφ, Μπασαλά, Ανδράλας (82΄ Θεοδοσιάδης), Σίντζιλορτζ, Λεονάρντο, Ντιμπαλά (88΄ Κρουπί), Μοντόγια (66΄ Ζησόπουλος)
ΠΑΟΚ: Φερνάντεζ, Γεωργίου, Μαλεζάς, Κνολ, Ηλιάδης, Γκονζάλες, Μπαϊάνο (63΄ Βερόν), Βαγγελής, Λάκης, Ίλιεφ (83΄ Φρούνζα), Χριστοδουλόπουλος (63΄ Αθανασιάδης)

ΣΚΟΡΕΡ: 12΄ πεν. Λεονάρντο, 70΄ Ανδράλας

Κίτρινες κάρτες: 45΄ Ανδράλας, 73΄ Ντιμπαλά, 84΄ Ποπόφ - 12΄ Γκονζάλες, 21΄ Χριστοδουλόπουλος

Όλοι παρακαλάνε να έχουν αντίπαλο τον ΠΑΟΚ
Ενώ το πρωτάθλημα έχει εισέλθει στην κρίσιμη τελική του καμπή, με πλήθος ομάδων να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους, με αγώνες αγωνιώδεις, που κόβουν την ανάσα, ο ΠΑΟΚ αρμενίζει αμέριμνος, βουτηγμένος ξεδιάντροπα, όχι στην μετριότητα, αλλά στην αθλιότητα. Τελευταίο του κατόρθωμα ήταν η σημερινή πλήρης υποταγή στην υπερομάδα του... Λεβαδειακού, ο οποίος κυριάρχησε φυσιολογικά, αφού ήταν εμφανώς η καλύτερη ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, έναντι κάποιων... νεκροζώντανων που φορούσαν τις φανέλες του ΠΑΟΚ.
Είναι χαρακτηριστικό της κατάντιας του ΠΑΟΚ, το γεγονός ότι ο Λεβαδειακός έπαιξε ακριβώς όσο του χρειαζόταν, δηλαδή 15 λεπτά στις αρχές του αγώνα, οπότε και σημείωσε ένα πρώτο γκολ για να του φύγει το άγχος, και άλλα 10 λεπτά στο β΄ ημίχρονο, κάπου μεταξύ 65΄και 80΄, για να καθαρίσει το ματς. Έκανε και οικονομία δυνάμεων ο Λεβαδειακούλης, δηλαδή! Τυχεροί ήμασταν, γιατί αλλιώς θα μπορούσε και να μας συντρίψει! Έτσι είναι! Όταν διαθέτεις σαρδέλες όπως ο Φερνάντες, ο Κνολ, ο Ίλιεφ, ο Χριστοδουλόπουλος, ο Ηλιάδης, ο Λάκης και ο Βερόν, ενώ ο αντίπαλός σου αστακούς όπως ο... Αδράλας και ο Ζησόπουλος (φυσικά δεν αναφέρω τυχαία αυτά τα ονόματα), αλλά και ο Ποπόφ, που μας έκανε βίδες από δεξιά στο α΄ ημίχρονο, ε, τότε, δεν μπορείς να ελπίζεις σε τίποτα. Έτσι δεν είναι, κύριε Φερνάντο Σάντος;

ΥΓ. 1:
Σ' αυτή την αγωνιστική δεν υπήρξε ομάδα εκτός του ΠΑΟΚ, που να μην πάλεψε για κάτι, να μην αγωνίστηκε, να μην μάτωσε. Εκτός ίσως απ' τον Ατρόμητο. Ο ΟΦΗ έκανε βίδες τον υποψήφιο πρωταθλητή Βάζελο, έτσι, για το ονόρε. Παρομοίως και η Λάρισα. Ακόμα κι η Καλαμαριά κι η Βέροια παίξαν όση μπαλίτσα ξέρουν, για να εξαντλήσουν και τις ελάχιστες ελπίδες που έχουν για παραμονή. Αυτός ο ΠΑΟΚ, δεν μπορεί τέλος πάντων να παίξει γι' αυτή τη φανέλα, που την έχει ξεφτιλίσει φέτος; Ρητορικό ερώτημα απευθύνω, ενόψει του "ντέρμπι" με την ΑΕΚ...

ΥΓ. 2: Παράκληση: Κ. Σάντος, σταμάτα τις δοκιμές τώρα! Σε ικετεύω! Μην καις κι άλλους παίκτες του ΠΑΟΚ. Λυπήσου τους. Δεν καταλαβαίνεις ότι και τον Ροναλντίνιο να βάλεις αυτή τη στιγμή μέσα στο γήπεδο με τη φανέλα του ΠΑΟΚ θα φανεί σαν σαρδέλα; Βάλε τους... δοκιμασμένους και ήδη καμένους, μπας και αποσώσουμε τίποτε από τη φετινή χρονιά...