10/9/09

Για τη συνέντευξη Ζαγοράκη


Για τη σημερινή συνέντευξη Ζαγοράκη δεν θέλω να πω πολλά. Μας έχει συνηθίσει ο Θόδωρος σε έναν δικό του τρόπο ομιλίας, που αρέσει στον κόσμο χωρίς να λέει τίποτα το σπουδαίο. Τρία είναι τα βασικά γενικά χαρακτηριστικά του λόγου του :

Πρώτον, καταφέρνει να δημιουργεί μια συναισθηματική ταύτισή του με τον κόσμο του ΠΑΟΚ, με τον απλό λαό. Δείχνει να είναι ένας από μας. Ο ντόμπρος, λαϊκός Παοκτσής. Έτσι καταφέρνει να αποκρούει εκ των προτέρων και πριν μπει η λογική στο παιχνίδι την οποιαδήποτε κριτική.

Δεύτερον, μπορεί να μιλάει αρκετή ώρα χωρίς ουσιαστικά να λέει τίποτα. Τίποτα πέρα από το αυτονόητο, τουλάχιστον. Οπότε, με τον τρόπο αυτό, δεν δεσμεύεται και για τίποτα.

Τρίτον, διαθέτει την ικανότητα να ελίσσεται έτσι ώστε να πηγαίνει τα πράγματα εκεί που τα θέλει αυτός, ακόμα κι αν τελικά φάσκει κι αντιφάσκει. Κοινώς, «με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω».

Το αποτέλεσμα είναι ότι καταφέρνει ο Θόδωρος να κάνει συνεντεύξεις οι οποίες συσπειρώνουν τον κόσμο γύρω από την ομάδα και το άτομό του, χωρίς να δεσμεύεται για τίποτα και χωρίς να αποκαλύπτει και πολλά-πολλά.
Η συγκεκριμένη συνέντευξη πάντως, είχε λίγο παραπάνω ψητό απ’ ό,τι συνήθως, ιδιαίτερα για όσους ξέρουν να διαβάζουν «πίσω από τις γραμμές». Απαριθμώ:

- Παραδέχτηκε ο Θόδωρος ότι το κλίμα φέτος στην ομάδα, ήδη από την προετοιμασία, δεν ήταν καλό. Επίσης, ότι υπήρχε μουρμούρα στα αποδυτήρια, γι’ αυτό και έσπευσαν να ανανεώσουν τη συνεργασία με τον Φερνάντο Σάντος, για να «υπάρχει ένα αφεντικό μέσα στα αποδυτήρια». Είπε επίσης ο Θόδωρος ότι ένα από τα λάθη της Διοίκησης (είπε ότι έκανε πολλά, αλλά δεν του ερχόταν τώρα στο μυαλό!) ήταν ότι ανέχτηκε κρούσματα απειθαρχίας, φέτος όμως όποιος δημιουργήσει προβλήματα θα μείνει εκτός ομάδας. Απ’ αυτό εγώ συμπεραίνω ότι ο Γκαρσία είναι σίγουρα στη μπούκα και ότι θα ψάξουν τρόπο να τον «φάνε».

Για τον Γκαγκάτση ο Θόδωρος είπε ότι η σχέση του με τον ΠΑΟΚ είναι καθαρά επαγγελματική. Χρειαζόμασταν, ισχυρίστηκε, έναν έμπειρο παράγοντα. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εμείς δεν μπορούσαμε να εκπροσωπήσουμε επάξια τον ΠΑΟΚ στα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα. Τώρα έχουμε κάποιον με 20-30 χρόνια εμπειρία και μας σέβονται όλοι». Πάρα πολύ σημαντική πληροφορία ήταν και ότι έχει υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο αναφέρει ότι Βιολίδης και Μανδρίνος μπορούν όποτε θελήσουν να πάρουν πίσω τις μετοχές που παραχώρησαν στον κ. Γκαγκάτση. Αυτό ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ. Έδειξε όμως ο Θόδωρος να μην αντιλαμβάνεται γιατί έχουν κολλήσει στην Αθήνα μ’ αυτή τη μεταβίβαση και γιατί υπάρχει περίπτωση νομικού κωλύματος, και πιθανολογώ ότι δεν γνωρίζει ο Θόδωρος ότι ο αγαπητός του κουμπάρος είναι υπόδικος σε βαθμό κακουργήματος, όπως επίσης δεν μπορώ να δεχτώ ότι με Ζαγοράκη-Βιολίδη-Μανδρίνο δεν μας σέβονταν στην Αθήνα και με Γκαγκάτση θα μας σέβονται. Έχω την εντύπωση ότι ο Θόδωρος έχει λίγο μονόπλευρη πληροφόρηση, αποκλειστικά από τον κουμπάρο του, και δεν έχει αντιληφθεί ότι το σύστημα της Αθήνας έχει ξεβράσει τον κ. Γκαγκάτση ως απόβλητο. Μου άρεσε που μας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια σχέση αυστηρά επαγγελματική, κοινώς δεν θα μας πουλήσει Παοκσιδηλίκι ο κουμπάρος, αλλά θα ήθελα να πληροφορηθώ τον μηνιαίο του μισθό. Βασικά ήθελα να το συμπεριλάβω αυτό στις ερωτήσεις μου που έστειλα με μέηλ στην ΠΑΕ, αλλά τελικά συγκρατήθηκα και την έσβησα, μην τυχόν και παρεξηγηθεί μαζί μου ο Θόδωρος!

Μου άρεσε το γεγονός ότι δόθηκε αρκετά λεπτομερής οικονομικός απολογισμός, από τον οποίο συγκρατώ κατ' αρχήν ότι ο ΠΑΟΚ είχε πέρσι 7,5 εκατομμύρια ευρώ μπάτζετ και φέτος έχει 10,3. Επίσης ότι η περσινή χρονιά έκλεισε με 410 χιλιάδες ευρώ κέρδη, ενώ η φετινή βάσει προϋπολογισμού θα μας βάλει 2,5 εκατομμύρια ευρώ μέσα, χωρίς όμως να συνυπολογίζονται τα έσοδα από το Κύπελλο και τα πλέι-οφ (πέρσι τα έσοδα από τα πλέι-οφ ήταν 1,14 εκ.), καθώς και η ΑΜΚ που θα προκηρυχθεί (2,23 εκ. ήταν τα έσοδα από την προηγούμενη ΑΜΚ, αλλά δεν είμαι βέβαιος αν είναι σωστό να υπολογίζονται οι ΑΜΚ στον ισολογισμό των εταιρειών). Ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι τα καθαρά χρέη προς το Δημόσιο, χωρίς τις προσαυξήσεις, είναι 15,35 εκ. Γενικά, ο κύκλος της ΠΑΕ για τη χρονιά 2008-09 ήταν γύρω στα 16,8 εκ. έσοδα και 16,4 εκ. έξοδα. Για να ξέρουμε σε τι ποσά κινούμαστε σαν ομάδα. Δόθηκε και ένας γραπτός αναλυτικός λογαριασμός στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, αλλά δεν τους εμπιστεύομαι καθόλου για την ορθή του διάδοση. Τουλάχιστον σε μας τους μετόχους θα έπρεπε η ΠΑΕ να μεριμνά, μέσω ίντερνετ πιθανόν, να μας ενημερώνει. Να μαθαίνουμε και τους μισθούς των υπαλλήλων, γιατί όχι;

Κατά τ’ άλλα ο Θόδωρος επέμεινε αρκετά και στο κλίμα γκρίνιας και μιζέριας μεταξύ των οπαδών, διατράνωσε την πίστη του σ’ αυτή την ομάδα και την αισιοδοξία του, ζήτησε λίγη πίστωση χρόνου, να μη βιαζόμαστε να κρίνουμε, και στήριξε βεβαίως και τον Σάντος. Μακάρι να δικαιωθεί σε όλες του τις αποφάσεις! Πρέπει να πω ότι σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό είμαι κι εγώ μαζί του, η ομάδα πιστεύω θα στρώσει, αρκεί μόνο και το κλίμα να είναι καλό. Γιατί δεν θεωρώ σωστό από πλευράς διοίκησης, οποιοδήποτε συμβόλαιο κρίνει ότι της πέφτει βαρύ, να θέλει ντε και καλά να το σπάσει. Συμβόλαιο αυτό θα πει: Κάτι που δεσμεύει και τις δυο πλευρές.

Να τονίσω τέλος ότι ο Θόδωρος έθεσε τους στόχους της φετινής χρονιάς περίπου όπου και πέρσι, να κάνουμε δηλαδή πρωταθλητισμό. Αυτό όμως δεν είναι σωστό, γιατί δημιουργεί εφησυχασμό και στασιμότητα. Πέρσι πράγματι κάναμε πορεία σχεδόν πρωταθλητισμού, τελικά όμως βγήκαμε τέταρτοι. Ας έβγαινε να πει ο Θόδωρος ότι φέτος πρέπει να βγούμε οπωσδήποτε τουλάχιστον τρίτοι (στην τελική κατάταξη, βέβαια, όχι αυτή τη σαχλαμάρα που λένε μερικοί, ότι πέρσι βγήκαμε δεύτεροι). Δηλαδή, αν κάνουμε πάλι μια πορεία καλή, είμαστε κοντά στον πρώτο, και τελικά βγούμε πάλι τέταρτοι, ευχαριστημένος θα είναι ο Θόδωρος; Δε νομίζω. Ο πήχυς πρέπει κάθε χρόνο να ανεβαίνει κι από λίγο, στο κάτω-κάτω το μπάτζετ αυξήθηκε σημαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: