19/1/09

ΠΑΟΚ - Πανθρακικός 2-0


Γεννημένος νικητής

Νίκη ουσίας για τον ΠΑΟΚ, που χωρίς να εντυπωσιάσει, αλλά και χωρίς να κουραστεί, νίκησε με 2-0 τον Πανθρακικό στο γήπεδο της Τούμπας και διατηρήθηκε στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Το παιχνίδι ήταν γενικά μέτριο και χωρίς πολλές ευκαιρίες. Ο ΠΑΟΚ ευτύχησε να προηγηθεί στο 29΄, σε μια από τις πρώτες οργανωμένες επιθέσεις του. Μετά από μπαλιά του Κονσεϊσάο, ο Βερόν βρέθηκε στο δεξί άκρο της μεγάλης περιοχής του Πανθρακικού, σέντραρε, και ο Μουσλίμοβιτς, με κεφαλιά-ξυράφι έγραψε το 1-0. Η φάση του αγώνα έγινε στο στο 58΄, όταν ο Αγγελόπουλος ανέτρεψε με το σώμα τον Μουσλίμοβιτς, ο οποίος έβγαινε μόνος προ του Ρόκα και δέχθηκε την κόκκινη κάρτα. Παρά το ότι έπαιζε με παίκτη παραπάνω, ο ΠΑΟΚ προτίμησε να καλύψει τα νώτα του και να παίξει με αντεπιθέσεις. Σε μια από αυτές, στο 82΄, ο Μπακαγιόκο έβγαλε έξοχη ασίστ στον Βιερίνια, ο οποίος με άψογο πλασέ έγραψε το 2-0.

Δύο στοιχεία αξίζει να σημειώσουμε από αυτό το παιχνίδι: Το ντεμπούτο των νεοαποκτηθέντων Λίνο και Σορλέν στη βασική ενδεκάδα, και την εφαρμογή του συστήματος 4-4-2, για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα.

Συγκεκριμένα, ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με τερματοφύλακα τον Χαλκιά, δεξί μπακ τον Αραμπατζή (στη θέση του τραυματία Σνάουτσνερ) και αριστερό τον Λίνο (ο Δάρλας έμεινε εκτός 18άδας!), σέντερ μπακ τον Κοντρέρας και τον Μαλεζά (που άφησε στον πάγκο τον Μάρκος Αντόνιο), στα χαφ τους Βερόν, Πάμπλο Γκαρσία, Κονσεϊσάο (δεξιά) και Σορλέν (αριστερά), ενώ επιθετικό δίδυμο ήταν οι Μουσλίμοβιτς και Αναστασάκος, για πρώτη φορά μαζί. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι Σορλέν και Κονσεϊσάο άλλαζαν συχνά πλευρές.

Ο Σάντος έκανε πολύ καλά που δοκίμασε κι αυτό το σύστημα, γιατί πρέπει η ομάδα να είναι εξοικειώμενη με διάφορα συστήματα, ο Σάντος δήλωσε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα σύστημα που το γνωρίζει πολύ καλά ο Σορλέν, αλλά νομίζω ότι το 4-2-3-1 είναι σαφώς το σύστημα με το οποίο μπορούμε να γίνουμε πιο επιθετικοί έναντι δυνατών αντιπάλων, και το πείραμα που πρέπει να κάνει ο Σάντος είναι να δοκιμάσει τον Σορλέν στη θέση του Ίβιτς (ο ίδιος ο Σορλέν είχε δηλώσει ότι του αρέσει περισσότερο να παίζει στον άξονα), αλλά και τον Μπακαγιόκο (νιώθω ότι ο Σάντος δεν τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση γι' αυτόν, πρόκειται όμως για παίκτη που έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει ποικιλλοτρόπως, εγώ τον βλέπω και να μαρκάρει και να παλεύει - πολύ σημαντική η συνεισφορά του στις πρώτες μπάλες στον αέρα, όπου ούτε ο Μουσλίμοβιτς είναι καλός - αλλά και ασίστ να βγάζει, όπως καλή ώρα σήμερα). Μπορεί επίσης να δοκιμάσει και τον Κονσεϊσάο (αν και δεν νομίζω ότι θα καταφέρει να τον πείσει να μην κρατάει την μπάλα σαν να είναι ιδιωτική του περιουσία), κι αυτό γιατί με την επάνοδο του Βιερίνια και την απόκτηση Λίνο και Σορλέν, ίσως ο κυρ-Σέρζιο να πρέπει να μας αδειάσει τη γωνιά από τα άκρα (δε νομίζω βέβαια ο Σάντος να τολμήσει κάτι τέτοιο, αλλά μιλάμε σε θεωρητική βάση).

Όσο για τον Λίνο, έδειξε ότι είναι εξαιρετικός παίκτης, θεωρώ ότι θα πάρει τη θέση του Δάρλα, και δεν θα παίξει προωθημένος, παρά τα επιθετικά προσόντα του, γιατί το ζητούμενο είναι ακριβώς αυτό: ένας επιθετικογενής μπακ, ο οποίος θα μπορεί να κάνει γρήγορες επελάσεις και να δώσει τον παίκτη παραπάνω στην επίθεση. Γιατί είναι κάτι που μας έλειψε πολύ. Αν τον βάλεις προωθημένο με πίσω του τον Δάρλα, στην ουσία εξανεμίζεις το συγκριτικό πλεονέκτημά του να μπορεί να παίζει και πίσω, ενώ θα κάνει και προωθήσεις. Αν βέβαια έχουμε πάλι τίποτε τραυματισμούς, τότε τα δεδομένα αλλάζουν.

Έχουμε τώρα τα δυο απανωτά παιχνίδια με τον Άρη, Κυριακή-Τετάρτη. Η θεωρία μου είναι πως ούτε ο Άρης μπορεί να κερδίσει δύο συνεχόμενες φορές τον ΠΑΟΚ, ούτε ο ΠΑΟΚ μπορεί να κερδίσει δύο συνεχόμενες φορές μέσα στο Χαριλάου. Είναι επίσης σαφές ότι το σημαντικότερο παιχνίδι απ' τα δύο είναι αυτό της Τετάρτης, γιατί είναι νοκ-άουτ. Στο πρωτάθλημα, όπως έχει γίνει με τα πλέι-οφ, στην ουσία προπονήσεις κάνουμε. Θα πρέπει λοιπόν την Κυριακή να προσέξουμε, να μην έχουμε κατ' αρχήν τραυματισμούς, να μην μας βγει το λάδι, να κρατήσουμε το ματς σε χαμηλούς ρυθμούς, ώστε να πάρουμε την ισοπαλία, και μετά να χτυπήσουμε το ματς του Κυπέλλου και να το πάρουμε.

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Αραμπατζής, Κοντρέρας, Μαλεζάς, Σορλέν (71’ Βιερίνια), Λίνο, Βερόν, Γκαρσία, Κονσεϊσάο (90+1' Ηλιάδης), Αναστασάκος (75’ Μπακαγιόκο), Μουσλίμοβιτς.

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: Ρόκα, Αγγελόπουλος, Χαραλάμπους (46’ Κωνσταντινίδης), Βελάσκο, Κανωτίδης, Κλεμέντ, Ολίσε, Λόπεζ, Πόνσε, Ριέρα, Ντιαλό (75’ Ματάις).

ΣΚΟΡΕΡ: 30’ Μουσλίμοβιτς, 78’ Βιερίνια

Κίτρινες κάρτες: 58’ Μουσλίμοβιτς, 74΄ Βερόν, 82’ Βιερίνια - 30’ Ολίσε, 73’ Ριέρα
Κόκκινες: 59΄ Αγγελόπουλος

Διαιτητής: Σπάθας (Πειραιά)

4 σχόλια:

DonMits είπε...

Διαφωνώ κάθετα με την λογική του να πάμε να πάρουμε το Χ απ' το ερπετ0 την Κυριακή.

ΔΙΠΛΆ ΚΑΙ ΣΤΑ 2 ΜΑΤΣ!!!!

NdN είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την θεωρία σου. Η ομάδα θα πρέπει αν κατέβει για το διπλό και στα 2 ματς, αλλά πιστεύω πως καμία ομάδα δεν μπορεί να πάρει και τις 2 νίκες.

Το πιο σημαντικό είναι το κύπελλο.

Panagiotis είπε...

Θεωρίες... :-) Είναι μόνο θεωρίες, εμείς θα σκίσουμε. 0 - 1 το πρώτο και 0 - 2 το δεύτερο. Ο Βιερίνια βάζει το ένα από τα 3 γκόλ κάνοντας χνέρι στον Βιτόλο.
(Καλά, πλάκα θα έχει να γίνουν έτσι τα πράγματα)

takola είπε...

Σύμφωνοι, πάμε για διπλό και στα δυο ματς. Ο Άρης σέρνεται, άλλωστε. Νομίζω όμως ότι επιβάλλεται στο παιχνίδι της Κυριακής να προστατέψει μερικούς παίκτες. Π.χ. Μουσλίμοβιτς, Κοντρέρας, Βερόν, Βιερίνια. Έχει ο ΠΑΟΚ άξιους αντικαταστάτες. Νομίζω αυτοί θα παίξουν βρώμικα, και είναι κρίμα να έχουμε νέο κρούσμα Βιερίνια.