18/5/09

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 0-1


Μετά από ένα αρκετά καλό και ενδιαφέρον παιχνίδι, στο οποίο και οι δυο ομάδες πάλεψαν για τη νίκη, ο ΠΑΟΚ έχασε από την ΑΕΚ με 0-1 στην Τούμπα και βρίσκεται πλέον σε πολύ δυσμενή θέση για τη συνέχεια των πλέι-οφ. Το κρίσιμο γκολ σημειώθηκε στο 40΄ με κεφαλιά του Μπλάνκο. Η ΑΕΚ αγωνίστηκε από το 70΄ με δέκα παίκτες και από το 84΄ με εννιά.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με την ΑΕΚ πολύ καλύτερη, να πιέζει ψηλά και να βγαίνει ταχύτατα μπροστά μόλις κέρδιζε την μπάλα. Έτσι, στο 4΄ ο Μαντούκα σούταρε μόνος προ κενής εστίας, αλλά ο Μαλεζάς κατάφερε να απομακρύνει σωτήρια πάνω στη γραμμή, ενώ στο 6΄ ο Τζεμπούρ βγήκε τετ-α-τετ με τον Χαλκιά, ο διεθνής πορτιέρο του ΠΑΟΚ κατάφερε όμως να απομακρύνει. Ο ΠΑΟΚ άρχισε σιγά-σιγά να συνέρχεται, και στο 10΄ ο Μουσλίμοβιτς βρέθηκε μόνος με τον Σάχα, τον ξεπέρασε, σούταρε όμως από πλάγια θέση άουτ προ κενής εστίας. Στο υπόλοιπο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ είχε γενικά την πρωτοβουλία, δεν κατάφερνε όμως γενικά να γίνεται απειλητικός για την εστία του Σάχα, ενώ η ΑΕΚ ήταν πάντα επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις, έχοντας Τζεμπούρ και Μπλάνκο σε εξαιρετική μέρα. Το γκολ μπήκε τελικά στο 40΄, σε μια φάση διαρκείας στην οποία η άμυνα του ΠΑΟΚ αδυνατούσε να απομακρύνει την μπάλα και ο Χετεμάι κατάφερε να βγάλει υπό καλές προϋποθέσεις σέντρα για το κεφάλι του Μπλάνκο, ο οποίος πήδησε ανενόχλητος στην καρδιά της άμυνας του ΠΑΟΚ.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ ήταν πιο επιθετικός και έχασε κάποιες σημαντικές ευκαιρίες, η ΑΕΚ παρέμεινε όμως πάντα επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις, και ήταν αυτή που έχασε και πάλι την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο 50΄, μετά από ταχύτατη αντεπίθεση του Τζεμπούρ και γύρισμα με τακουνάκι στον Μπλάνκο, ο οποίος αστόχησε από πλεονεκτική θέση. Στο 67΄ ο Κονσεϊσάο έβγαλε κοφτή μπαλιά μέσα στην περιοχή για τον Μουσλίμοβιτς, ο Βόσνιος σούταρε με τη μία, ο Σάχα όμως απέκρουσε με τα πόδια. Η μεγαλύτερη ευκαιρία χάθηκε για τον ΠΑΟΚ στο 68΄, όταν από εκτέλεση φάουλ του Σορλέν ο Μαλεζάς έπιασε κεφαλιά στο κάθετο δοκάρι του Σάχα. Το παιχνίδι μετά το 60΄ ήταν σε γενικές γραμμές ένας επιθετικός μονόλογος του ΠΑΟΚ, κάτι που οφείλεται στην είσοδο του Βιερίνια αντί του Ίβιτς στο 62΄, αλλά και στις αποβολές παικτών των φιλοξενούμενων. Συγκεκριμένα, η ΑΕΚ έμεινε με δέκα παίκτες στο 70΄, μετά από αυστηρή δεύτερη κίτρινη στο Γεωργέα για χέρι, ενώ από το 84΄ αποβλήθηκε και ο Χετεμάι με δεύτερη κίτρινη, για φάουλ στο Βιερίνια. Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε παρ’ όλ’ αυτά να εκμεταλλευτεί το αριθμητικό πλεονέκτημα.

Γενικά μπορούμε να πούμε ότι ο ΠΑΟΚ έδειξε ανέτοιμος να αντιμετωπίσει μια τόσο καλά οργανωμένη, καλοστημένη, και αποφασισμένη ΑΕΚ. Η αμυντική του γραμμή, η οποία είναι συνήθως το δυνατό του σημείο, βρέθηκε σε κακή μέρα και έδειξε να αιφνιδιάζεται. Οι Τζεμπούρ-Μπλάνκο είχαν μεγάλα κέφια και προβλημάτισαν πάρα πολύ το ασταθές σήμερα κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Κοντρέρας-Μαλεζά. Από δεξιά, ο Σνάουτσνερ έχασε τόσες μονομαχίες από τον Μαντούκα όσες σχεδόν είχε χάσει συνολικά στο φετινό Πρωτάθλημα. Στην επίθεση ο ΠΑΟΚ έδειξε να μην διαθέτει την απαραίτητη ποικιλία και φαντασία στο παιχνίδι του, ήταν γενικά στατικός, με τα χαφ να στέκουν συχνά αμήχανα μπροστά στην εξαιρετική αμυντική λειτουργία των φιλοξενούμενων και να μην ξέρουν τι να κάνουν την μπάλα, ακόμα κι όταν είχαν να αντιμετωπίσουν εννέα αντιπάλους αντί για έντεκα. Στο επίπεδο της φυσικής κατάστασης, της ταχύτητας και της σπιρτάδας ο ΠΑΟΚ ήταν σήμερα ένα «κλικ» παρακάτω από τον αντίπαλό του, ο οποίος τουλάχιστον στην μεσαία γραμμή και την επίθεση εντυπωσίασε. Αμυντικά, Κουτρομάνος και Αλεξόπουλος ήταν σαφέστατα οι αδύνατοι κρίκοι, ο γηπεδούχος δεν μπόρεσε όμως να το εκμεταλλευτεί, γιατί ο μεν Κουτρομάνος δεν είχε καν αντίπαλο, αφού ο Βιερίνια δεν αγωνίστηκε βασικός, αλλά μπήκε μόλις στο 62΄, ο δε Αλεξόπουλος δεν προβληματίστηκε ιδιαίτερα με την μπάλα κάτω, γιατί δεν βγήκαν καθόλου κάθετες πάσες και δεν προωθήθηκαν επαρκώς τα χαφ μας, τα οποία δεν είχαν το απαραίτητο ξεπέταγμα, την ταχύτητα και την επιθετικότητα που απαιτούνταν για να μπορέσουν να «πατήσουν» περιοχή και να πάρουν τελικές προσπάθειες. Η εύκολη λύση ήταν το μακρινό σουτ, με το οποίο όμως δεν ανησύχησε καθόλου ο Σάχα.

Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει πλέον να διεκδικήσει εκτός έδρας νίκες τόσο από την ΑΕΚ, όσο και από τον Παναθηναϊκό, και θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε απαισιόδοξοι, αν δεν διαπιστώναμε ότι τελικά ο ΠΑΟΚ έχει σοβαρότατες αντικειμενικές δυσκολίες να αντιμετωπίσει τους μεγάλους της Αθήνας. Λείπει κυρίως η ταχύτητα στην επιθετική ανάπτυξη, αλλά και η σπιρτάδα στο κέντρο. Τα χαφ έχουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους όταν μαρκάρουν, ενώ δυσκολεύονται να διασχίσουν το γήπεδο, με αποτέλεσμα η ομάδα να κόβεται στα δύο. Για να πατήσουν αντίπαλη περιοχή ούτε λόγος. Η ομάδα μας είναι παρ’ όλ’ αυτά μεθοδική και πειθαρχημένη, και θεωρώ ότι μπορούμε να κάνουμε ένα καλό ξεκίνημα νικώντας την Τετάρτη στην ΑΕΚ. Μπορούμε!

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Κονσεϊσάο, Μπακαγιόκο (70' Αναστασάκος), Μουσλίμοβιτς, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Λίνο, Ίβιτς (62' Βιερίνια), Βερόν, Σορλέν, Σνάουτσνερ (74' Λάκης).

ΑΕΚ: Σαχα, Καφές (54' Πελετιέρι), Μαϊστόροβιτς, Αλεξόπουλος, Ενσαλίβα, Τζεμπούρ (88' Εντίνιο), Μαντούκα, Κουτρουμάνος, Μπλάνκο (76' Γκέντζογλου), Γεωργέας, Χετεμάι.

Σκόρερ: Μπλάνκο 40΄

Κίτρινες κάρτες
: Ενσαλίβα, Γεωργέας, Μαντούκα, Χετεμάι - Μπακαγιόκο, Κοντρέρας, Κονσεϊσάο.

Κόκκινες κάρτες: Γεωργέας (70', δεύτερη κίτρινη), Χετεμάι (84', δεύτερη κίτρινη)

Διαιτητής: Δαλούκας (Θεσσαλίας)

3 σχόλια:

NdN είπε...

Πολύ πικράθηκα χτες...πάρα πολύ όμως. Δεν έχω καθόλου όρεξη για κουβέντες. Αφήνω το σχόλιο μόνο και μόνο επειδή θέλω να ξέρεις ότι πάντοτε διαβάζω τη γνωμη σου για το ματς.

Τα αφήνουμε πίσω και πάμε για το ματς της Τετάρτης.

Νικος Λιολιοπουλος είπε...

Πολυ καλη πάλι η ανάλυση σου και συμφωνώ .
Ελπίζω να μου επιτρεπεις ακόμη να καταθετω εδω το κολλημα μου με τους βαθμους. Οπότε...
Χαλκιας6
σναουτσερ 4
λινο 5
μαλεζας 4
κοντρερας 4
σερτζιο κ 5
βερον 6
ιβιτς 3
σορλεν 6
μπακαγιοκο 7
μουσλι 6

takola είπε...

ndn,

σ' ευχαριστώ πολύ. Κι εγώ πικράθηκα παρομοίως.

Νίκο,

σου επιτρέπω και με το παραπάνω! Τον Ίβιτς όμως μεγάλο άχτι τον έχεις, με φαίνεται!