20/5/09

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 3-1


Όταν αναγκάζεσαι από τα γεγονότα να σχολιάζεις τη διαιτησία και να αφήνεις το παιχνίδι των ομάδων, τότε έχεις ένα άρρωστο ποδοσφαιρικό σύστημα.
Το ποδόσφαιρο είναι μια κοινωνία, ένα οργανικό σύστημα, βασικοί παράγοντες του οποίου είναι: α) οι ποδοσφαιριστές, β) οι προπονητές, γ) οι διοικητικοί παράγοντες, δ) οι διαιτητές, ε) οι φίλαθλοι και στ) οι δημοσιογράφοι. Όλοι αυτοί αλληλοεπηρεάζονται και επηρεάζουν με τη σειρά τους την ισορροπία του συστήματος. Γι΄ αυτό πρέπει να έχουν συνείδηση της σημασίας του ρόλου τους και να θέτουν πάνω απ' όλα το συμφέρον του ποδοσφαιρικού συστήματος, της ποδοσφαιρικής κοινωνίας στην οποία ανήκουν και από την οποία στο κάτω-κάτω τρώνε ψωμί, και σ' αυτό το γενικό συμφέρον να υποτάσσουν το στενό προσωπικό, οπαδικό ή επαγγελματικό συμφέρον.
Με τη σειρά του και ένας ποδοσφαιρικός αγώνας είναι ένα οργανικό σύστημα. Και πάλι η συμπεριφορά καθενός από τους προαναφερθέντες παράγοντες επηρεάζει το όλο σύστημα, την ισορροπία και την υγεία του. Αν, παραδείγματος χάρη, οι φίλαθλοι διαμαρτύρονται συνεχώς, τότε δυναμιτίζουν την όλη ατμόσφαιρα και μπορεί να παρασύρουν τον διαιτητή σε λάθος αποφάσεις. Αν οι δημοσιογράφοι με τη σειρά τους δυναμιτίζουν το κλίμα, αυτό μεταφέρεται στους οπαδούς, από κει στους ποδοσφαιριστές κ.ο.κ. Είναι ένα δυναμικό σύστημα αλληλεπιδράσεων.
Πάμε τώρα στο διαιτητή ενός αγώνα. Σκοπός του πρέπει να είναι να περάσει απαρατήρητος. Όσο πιο απαρατήρητος περάσει, τόσο πιο πετυχημένος θα είναι. Αν μπορεί να γίνει και αόρατος, ειδικά για τους φιλάθλους και τους δημοσιογράφους, τόσο το καλύτερο. Μόνο στους ποδοσφαιριστές δεν πρέπει να είναι αόρατος. Σ' αυτούς πρέπει να επιβάλλεται.
Υπέρτατη αξία όλων οφείλει να είναι η ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, η προαγωγή του καλού ποδοσφαιρικού θεάματος, το ευ αγωνίζεσθαι. Αυτός πρέπει να είναι ο γνώμονας όλων των εμπλεκομένων σε ένα ποδοσφαιρικό σύστημα. Μ' αυτό το κριτήριο πρέπει να ενεργούν. Ούτε η τυπολατρική εφαρμογή των κανονισμών έχει σημασία και το να διυλίζεις τις φάσεις με το μικροσκόπιο, ούτε ο προσωπικός εγωισμός και η επιβολή.
Πάμε τώρα στον διαιτητή του σημερινού αγώνα, ο οποίος όλως τυχαίως ήταν και ο διαιτητής του αγώνα με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, τον κύριο Κάκο. Ας αναρωτηθούμε: οι αποβολές του συγκεκριμένου κυρίου, συνέβαλαν σ' αυτά που προανέφερα; Δηλαδή, σήμερα, θα βλέπαμε ομορφότερο ποδόσφαιρο αν έμενε ο ΠΑΟΚ με δέκα παίκτες, ή αν έπαιζε με έντεκα; Το ίδιο και στο ματς με τον Πάο. Θα υπέφερε η έννοια της δικαιοσύνης αν δεν αποβάλλονταν ο Γκαρσία; Αν δεν αποβάλλονταν ο Σορλέν; Αν έδειχνε κίτρινη στον Γκαρσία κι αν έκανε μια αυστηρή παρατήρηση στον Σορλέν να μην ξαναδιαμαρτυρηθεί, θα ήταν καλό ή κακό για το ποδόσφαιρο; Καλό ή κακό για τον συγκεκριμένο αγώνα; Δηλαδή η έννοια της παρατήρησης δεν υφίσταται; Σκοπός του διαιτητή είναι να μοιράζει αφειδώς κάρτες, ή να βοηθά στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα;
Έπειτα, ένας αγώνας έχει μια εσωτερική λογική. Σε μια προοδευμένη ποδοσφαιρική κοινωνία, οι περισσότεροι αγώνες έχουν πανομοιότυπη εσωτερική λογική. Υπάρχει η ίδια περίπου συμπεριφορά από τους διαιτητές, ομοιόμορφη εφαρμογή των κανονισμών. Παρομοίως και οι ποδοσφαιριστές. Αγωνίζονται παθιασμένα αλλά αθλητικά σε όλους τους αγώνες. Όχι σε κάποιους αγώνες να τρώνε σίδερα (ενίοτε και πόδια αντιπάλων) και σε κάποιους άλλους να σέρνονται. Αυτό το βλέπουμε π.χ. στην Αγγλία. Στην Ελλάδα απέχουμε πολύ απ' αυτό. Εδώ κάθε αγώνας αναπτύσσει τις δικές του εσωτερικές ισορροπίες. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ είχαμε ένα παιχνίδι γρήγορο, με λίγα σφυρίγματα και καθόλου κάρτες. Μέχρι το 45΄, παρότι έγιναν αρκετά φάουλ από πίσω, ιδιαίτερα από παίκτες του ΠΑΟΚ, φάουλ ήπια, "επαγγελματικά", αλλά πάντως από πίσω, ο κ. Κάκος δεν είχε βγάλει ούτε μία κίτρινη. Και μάλλον καλά έκανε. Ο κ. Κάκος, αν ήθελε, θα μπορούσε ήδη στο πρώτο μισάωρο να αφήσει τον ΠΑΟΚ με δέκα παίκτες. Αφορμές υπήρξαν. Όχι όμως και αιτίες. Γι' αυτό και βλέπαμε ένα ωραίο παιχνίδι, αμφίρροπο, με πολλές φάσεις, και το φχαριστιόμασταν.
Ώσπου ήρθε το 45ο λεπτό. Τότε ο κ. Κάκος, σε ένα αμφιλεγόμενο φάουλ από πίσω, αποφάσισε να βγάλει την πρώτη κίτρινη. Δεν νομίζω ότι ήταν σωστή απόφαση, αλλά τέλος πάντων. Σίγουρα, ο σεβασμός της ομαλής διεξαγωγής ενός αγώνα και της εσωτερικής του ισορροπίας στην οποία αναφέρθηκα, επιβάλλει την άνευ όρων αποδοχή αυτής της απόφασης. Ο Σορλέν, ο οποίος δέχτηκε την κάρτα, χειροκροτά ειρωνικά, λέγοντας "μπράβο". Ομολογώ ότι δεν το περίμενα από τον συγκεκριμένο παίκτη. Δείχνει έλλειψη πειθαρχίας. Δεν συμβάλλει αυτή η συμπεριφορά στην ομαλή διατήρηση των ισορροπιών του αγώνα. Από την άλλη, δεν τη δυναμιτίζει κιόλας. Ούτε καν το πρόσεξε κανείς. Όπως και το όποιο αντιαθλητικό μαρκάρισμα του Γκαρσία. Απαρατήρητο πέρασε. Στο ματς με τον Πάο ήταν οι ίδιοι οι παίκτες του αντιπάλου, οι οποίοι με την απαράδεκτη συμπεριφορά τους δημιούργησαν το θέμα, αναγκάζοντας στην ουσία στον Κάκο να αποβάλλει τον Γκαρσία. Ήταν μια αποβολή κατά παραγγελία του αντιπάλου, και γι' αυτό καταφανώς άδικη. Τώρα ήταν ο προσωπικός νοσηρός εγωισμός του συγκεκριμένου διαιτητή που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο. Να δείξει ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Κι έτσι, χωρίς σεβασμό στο παιχνίδι, στους φιλάθλους που το παρακολουθούν, αλλά και στην ποδοσφαιρική αξία που λέγεται ΠΑΟΚ, εστειλε τον παίκτη μας στα αποδυτήρια και την ομάδα μας σαν το σκυλί στ' αμπέλι. Το 2ο ημίχρονο εξελίχθηκε σε μία τυπική διαδικασία. Όσοι ουδέτεροι φίλαθλοι το παρακολουθούσαν από την τηλεόραση, είμαι βέβαιος ότι άλλαξαν κανάλι, καθώς ο αγώνας, ο οποίος στο α΄ ημίχρονο ήταν ντέρμπι, εκφυλίστηκε σε μία τυπική διαδικασία. Κρίμα. Κέρδισε το ελληνικό ποδόσφαιρο από αυτή την απόφαση; Να μην έχεις βγάλει καμία κίτρινη κάρτα επί 45 λεπτά, και ξαφνικά, έτσι αψυχολόγητα, να βγάλεις δύο καπάκι στον ίδιο παίκτη μέσα σε 20 δευτερόλεπτα; Αν είναι δυνατόν! Πρέπει ο συγκεκριμένος διαιτητής να μάθει να υποτάσσει τον εγωισμό του. Κι αν ο παρατηρητής διαιτησίας τον βαθμολογήσει πάλι με άριστα, όπως έκανε στην Τούμπα, κάκιστες υπηρεσίες θα προσφέρει. Πρέπει η Επιτροπή διαιτησίας να καλέσει τον διαιτητή και να του κάνει έντονες συστάσεις και υποδείξεις. Έτσι λειτουργει σωστά μια ποδοσφαιρική κοινωνία. Ούτε κραυγές "άρον, άρον, σταύρωσον αυτόν", ούτε "μας αδίκησαν" και κουραφέξαλα. Αν ήθελε να σε αδικήσει μπορούσε να μην ακυρώσει το γκολ του Μπλάνκο. Ή να βγάζει πιο εύκολα κίτρινες. Ο ΠΑΟΚ ήταν και πάλι ένα κλικ πιο αργός από τους αντιπάλους του, έβλεπε συχνά πλάτη, ιδιαίτερα στις μονομαχίες των χαφ, και αναγκάστηκε σε αρκετά φάουλ σκοπιμότητας από πίσω, όπως προανέφερα. Αν ήθελε ο Κάκος να καθαρίσει τον ΠΑΟΚ θα μπορούσε να το είχε κάνει. Στο κάτω-κάτω, ποιόν τελικά ευνοεί η διαιτησία; Τον Παναθηναϊκό ή την ΑΕΚ; Γιατί αν έβγαινε σήμερα ισοπαλία, ταμάμ θα του ερχόταν του Παναθηναϊκού. Άρα, μαζί με τον ΠΑΟΚ, αδίκησε και τον Πάο σήμερα ο Κάκος. Το θέμα λοιπόν είναι κυρίως να αντιληφθούμε όλοι τις αόρατες ισορροπίες της ποδοσφαιρικής κοινωνίας και να τις υπηρετήσουμε.
Τελειώνω λέγοντας ότι, κατά την προσωπική μου άποψη, η αποβολή ενός ποδοσφαιριστή είναι γεγονός τεράστιας σημασίας για τις ισορροπίες ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Τις αλλάζει άρδην. Όπως και ένα πέναλτι. Αυτές τις δύο αποφάσεις πρέπει να τις παίρνει με πολύ περίσκεψη ένας διαιτητής. Ιδιαίτερα οι αποβολές, δυναμιτίζουν συχνότατα το κλίμα, ενώ συχνά καταστρέφουν και το θέαμα. Θα πρέπει λοιπόν να γίνονται με φειδώ. Κι αν εκ των υστέρων διαπιστωθεί ότι ένας παίκτης υπέπεσε σε αντιαθλητική συμπεριφορά που δεν τιμωρήθηκε καθόλου, ή δεν τιμωρήθηκε επαρκώς από τον διαιτητή, ας έρχεται εκ των υστέρων μια Επιτροπή, με βάση το βίντεο, να τιμωρεί τον παίκτη με ποινή αποκλεισμού. Καμία αντίρρηση. Να μένει όμως μια ομάδα με δέκα παίκτες δεν νομίζω ότι είναι γενικά δίκαιο. Είναι μάλιστα και αρκετά άνανδρο να παίζεις με παίκτη παραπάνω. Και το ποδόσφαιρο είναι αντρίκιο άθλημα.

Για τον καθαυτό αγώνα δεν θα πω πολλά. Στο 1ο ημίχρονο έγινε ένας ωραίος αγώνας, ανοιχτός, πάνω-κάτω η μπάλα, με αρκετές φάσεις. Κατά τη γνώμη μου το κλειδί είναι η ταχύτητα στο κέντρο και την επίθεση. Ο ΠΑΟΚ δεν την έχει, σε αντίθεση με την ΑΕΚ. Νομίζω λοιπόν ότι δίκαια προηγήθηκε η ΑΕΚ με 2-1, έστω και αν το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Πολύ καλός ο Μπακαγιόκο, ο οποίος υπενθυμίζω ότι διαπραγματεύεται καινούριο συμβόλαιο, ενώ Σνάουτσνερ-Κοντρέρας πάνε στα πλέι-οφ να χαλάσουν όλη την καλή εικόνα που δημιούργησαν σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Νομίζω ότι φάνηκε στα πλέι-οφ ότι δεν ήμασταν για παραπάνω φέτος. Ας ελπίσουμε να γίνουν οι κατάλληλες μεταγραφικές κινήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της ταχύτητας, για να κάνει η ομάδα το βήμα παραπάνω. Φάνηκε όμως ότι δεν μας σέβονται και οι διαιτητές. Αποδεικνύεται ότι φέτος, όποιος θέλει να κάνει άσκηση στην επίδειξη κόκκινης κάρτας για να τον καμαρώσει η γκόμενά του στην τηλεόραση, το κάνει σε βάρος του ΠΑΟΚ. Έλεος!

Συνθέσεις:

ΑΕΚ: Σάχα, Κουτρομάνος, Ζεράλδο (71’ Γκέντσογλου), Μαϊστόροβιτς, Αλεξόπουλος, Πελετιέρι, Καφές (58’ Μαντούκα), Ενσαλίβα, Σκόκο, Τζιμπούρ (85’ Εντίνιο), Μπλάνκο.

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Σνάουτσνερ (79’ Κωνσταντινίδης), Λίνο, Κοντρέρας, Μπιζέρα, Βερόν, Ιβιτς, Σορλέν, Βιεϊρίνια (79’ Αθανασιάδης), Μπακαγιόκο, Αναστασάκος (46’ Λάκης).

ΣΚΟΡΕΡΣ: 9’ Τζιμπούρ, 39’ Μπλάνκο, 60’ αυτ. Χαλκιάς - 35’ Ιβιτς

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 45’+1’ Σορλέν (2η κίτρινη)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 53’ Ζεράλδο - 45’+1’ Σορλέν, 45’+2’ Χαλκιάς

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κάκος (Κέρκυρας)

8 σχόλια:

NdN είπε...

Εξαιρετική αναλυση Τάκολα. Συμφωνώ σε κάθε σου λέξη. Το Ch.L το είχαμε χάσει. Ας μας άφηναν να παίξουμε μπάλα για τον κοσμο και του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Νομίζω πως μίλησε ο εγωισμός του Κάκου όπως πολύ σωστά αναφέρεις.

Πρέπει να πάει όλος ο κόσμος να χειροκροτήσει την ομάδα την άλλη Τεταρτη. Τα παιδιά φέτος μας έκαναν περήφανους!

Unknown είπε...

Takola συμφωνώ με την ανάλυσή σου. Ο Κακος δεν αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως διαιτητή, σύμφωνα με ορισμό που έδωσες. Έχει μια ιδιαίτερη αντίληψη του ρόλου του, ερμηνεύοντας διασταλτικά την έννοια του "άρχοντα του αγώνα" ως πρωταγωνιστή. Είναι το πιο ολοκληρωμένο απότοκο της προϊούσας αντίληψης που υπάρχει χρόνια στον τρόπο που παρακολουθούμε ελληνικό ποδόσφαιρο, η οποία στρέφει-θελοντας και μη- το βλέμμα μας στη φιγούρα του διαιτητή, από τον ορισμό του εώς και στα τηλεοπτικά διαιτητοδικαστηρια.
Ο Κάκος, γνήσιο όσο και άρτιο, παιδί αυτής της πραγματικότητας ουδέποτε επιδιαιτητεύει, παρά διαχειρίζεται τις φάσεις ενός αγώνα. Το πλαίσιο αυτής της διαχείρισης ορίζεται από την προσωπική του φιλοδοξία-ματαιοδοξία, με ολοκληρωτική απαξία προς την ουσία του παιγνιδιού, έτσι τουλάχιστον όπως την εννοούνε στον ανεπτυγμένο ποδοσφαιρικά κόσμο.
Δυστυχώς όμως, γεγονότα όπως αυτά με των δύο αγώνων,είναι αποτέλεσμα της δικής μας αντίληψης για το ποδόσφαιρο την οποία την οποία τροφοδοτούμε καθημερινά με τις συζητήσεις μας, λογικά ή παράλογα.
Προσωπικά όμως, δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για τον αν κάποιος μπορεί να αναγκάσει τον κάθε Κάκο, να αντιληφθεί ορθά το ρόλο του στο ποδοσφαιρικό σύστημα. Τα όσα πολύ εύλογα αναπτύσεις για τους ρόλους του κάθε δρώντα στο ποδόσφαιρο, αμφιβάλλω αν μπορούν αλλάξουν σε ένα έμφυτα διαστρεβλομένο σύστημα, όπου η υπερπροβολή του ενός ρόλου στον άλλον είναι κανόνας και παράγει καθορισμένες σχέσεις συμφεροντος...
Ευχαριστώ για το χώρο

DonMits είπε...

Εξαιρετική ανάλυση Τακολα, δεν έχω τίποτα να προσθέσω.

Ανώνυμος είπε...

Ο κάκος είχε εντεταλμένη υπηρεσία!!!!!!Αυτό τα λέει όλα έτσι ήταν έτσι είναι και έτσι θα είναι!!!!!Δεν ήταν μόνο η κόκκινη αλλά και το γκολ με το χέρι όσο και το γκολ οφσαιντ το 2.Όσα γράφετε είναι μαλακίες( σόρυ κιόλας)!!!!!!!!!!!Χτες έκανε όργια και δεν έπρεπε να κερδίσεις!!!!!!!Τέλος κακή επιτυχία σε όλες τις ομάδες της γαμώ ελλαδας τους και ο κακος να φάει την υπόλοιπη ζωή του σε νοσοκομεία!!!!!
ΠΑΟΚ για μια ζωή εμείς μαζί!!!!!!!!!!
Το ΠΑΟΚΤΣΑΚΙ

takola είπε...

Τριαντάφυλλε,

εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο. Συμφωνώ με την απαισιοδοξία σου, όχι μόνο γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ένα "έμφυτα διαστρεβλωμένο σύστημα", όπως σωστά αναφέρεις, αλλά και γιατί εντάσσεται με τη σειρά του σε ένα άλλο ευρύτερο σύστημα, την ελληνική κοινωνία, όπου επίσης έχουμε πλήρως ξεχάσει τις έννοιες της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της αλληλεξάρτησης. Ο καθένας διεκδικεί τα ίδια συμφέροντά του χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη του τα συμφέροντα του καθαυτό συστήματος, στο οποίο άλλωστε ανήκει και από την επιβίωση του οποίου εξαρτάται και η δική του επιβίωση. Γι' αυτό και πάμε για φούντο!
Όσο για τον Κάκο, νομίζω λίγο τον αδικείς. Ναι μεν είναι "γνήσιο και άρτιο" παιδί της σημερινής νεοελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, είναι όμως και ένας πάρα πολύ ταλαντούχος διαιτητής. Θυμήσου για παράδειγμα τη διαιτησία του στον τελικό Κυπέλλου. Άψογη εφαρμογή του πλεονεκτήματος, χωρίς παράλληλα να του ξεφεύγει και ο έλεγχος του αγώνα, καθώς επωφελείται και από το όλο επιβλητικό παρουσιαστικό του. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να συγκρατήσει κάπως τον υπερεγωισμό του, αν είχε και την κατάλληλη πίεση. Μια καλή ιδέα θα ήταν να συμφωνούσε η Ομοσπονδία σε ανταλλαγή διαιτητών για μερικούς μήνες (κάτι σαν Erasmus διαιτητών). Να πήγαινε ο Κάκος να διαιτητεύσει 3 μήνες στην Αγγλία και να ερχόταν εδώ ένας Άγγλος. Θα έκανε καλό σε όλους.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Τακολα τα λάθη που κάνουν τα κοράκια είναι εσκεμμένα ποιος σου είπε ότι είναι κακοί διατητες απλά είναι εξαρτωμένου και εντεταλμένοι.Και ποιος σου είπε ότι θέλουν να το αλλάξουν;;;;Κατάλαβες τώρα γιατί αλλάξαν την ΚΕΔ;;;Κατάλαβες γιατί υπάρχουν τα πλει οφ;;;;Γιατί ο Σαντος δεν τα ήθελε;;;;Πως μας έκλεψαν την θέση μας που πήραμε πανάξια στο πρωτάθλημα;;;;Και τον παπά οτι δεν παίξαμε καλά έκαναν χαζομάρες οι χαλκιας σναουτσερ να φτιάξουμε ομαδαρα δεν τον τρώω!!!!Φάγαμε 3 άκυρα γκολ 1 χέρι 2 οφσαιντ μια κόκκινη η οποία ούτε καν φαουλ ήταν και λέμε για σαντος παίκτες συστήματα και βλακείες!!!!!Και η πιο άχρηστη ομάδα να μαι με τους χειρότερους παίκτες θέλω να έχω το 50-50 και αν χάσω οκ αλλά όχι έτσι με την δικαιολογία δεν είσαι έτοιμος θες παίκτες κτλ....Στα @@@@@@@ μου αν ήταν έτσι η ελλαδα τους δεν έπρεπε να πάρει το γιουρο....

Οι τύποι των κορακιών κακος καζναφερης κτλ καταλαβαίνουν μόνο με αίμα και ξύλο και σουτια.......

Δεν θα το πετύχει κανείς αυτόν θα την βρει το αρχίδι.

Το ΠΑΟΚΤΣΑΚΙ

Panagiotis είπε...

Δεν μπορεί να μην σε πνίγει το άδικο. Ο κύριος Κάκος μας μεταχειρίζεται διαφορετικά απ' ότι τις ομάδες του ποκ. Το αν είναι καλός διαιτητής ή όχι δεν μας αφορά στο προκείμενο θέμα, αυτό που έχει σημασία είναι ότι στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ κάνει λάθη συνεχώς. Δεν ζητάω εύνοια, 50-50 ζητάω. Το ωραίο είναι ότι η βαθμολογία του είναι εξαιρετική.

takola είπε...

Παναγιώτη,

όπως έχουν εξελιχτεί τα πράματα με τη διαιτησία στην Ελλάδα, είναι χειρουργείο κανονικό. Τώρα στο Λάρισα-ΑΕΚ έδωσε ένα γελοίο πέναλτι υπέρ της Λάρισας, που κανονικά ήταν κίτρινη για θέατρο, αλλά ο Βαρούχας είπε ότι ήταν πέναλτι (!!!), κι έδωσε και μια δεύτερη κίτρινη σε παίκτη της Λάρισας πραγματικά χωρίς λόγο και αιτία. Δεν ξέρεις από πού θα σού 'ρθει, πραγματικά. Έχει καταντήσει ο διαιτητής σημαντικότερος από τους παίκτες. Αυτή είναι η κατάντια μας.