10/5/09

Μπερδεύτηκαν τα πράγματα στον Ερασιτέχνη





Σημαντικές εξελίξεις είχαμε την Παρασκευή στο θέμα των επερχόμενων εκλογών στον Ερασιτέχνη (ΑΣ) ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα, ενώ από διαρροές ήταν γνωστό ότι ο υπό παραίτηση Πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ κ. Θανάσης Κατσαρής θα ξαναέβαζε υποψηφιότητα, και μάλιστα με την υποστήριξη της ΠΑΕ (το τονίζω ότι ήταν «διαρροές», δηλαδή ανεπίσημες συζητήσεις, καμία δήλωση στον Τύπο ή επίσημη ανακοίνωση), ο τέως Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Γιάννης Παπαδόπουλος ανακοίνωσε επισήμως την δική του υποψηφιότητα για την Προεδρία του Ερασιτέχνη. Ακολούθησε ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία στρέφεται ευθέως εναντίον του τέως μέλους της.

Να δούμε κατ’ αρχήν τις δυο ανακοινώσεις. Ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, το πρωί της Παρασκευής δήλωσε:

«Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ενώ το ποδόσφαιρο κινείται σε ρυθμούς οικονομικής και αγωνιστικής εξυγίανσης και ανάκαμψης, το μπάσκετ και τα υπόλοιπα τμήματα του συλλόγου βιώνουν οικονομική δυσπραγία, διοικητική κατάρρευση και αγωνιστική κάθοδο. Οι συνεργάτες μου κι εγώ αποφασίσαμε να κατεβάσουμε ένα ψηφοδέλτιο στις εκλογές του Α.Σ. Ένα ψηφοδέλτιο που θα εκφράζει την αγωνία και την ελπίδα όλου του λαού του ΠΑΟΚ.

Προφανώς η λέξη ΠΑΟΚ δεν σημαίνει Πάνω Από Όλα Κατσαρής. Δηλώνουμε έτοιμοι να δώσουμε ένα τέλος στον κατήφορο. Η οικονομική εξυγίανση που πετύχαμε στην ΠΑΕ, ο πρωταθλητισμός σε όλα τα τμήματα και το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ είναι στις προτεραιότητες μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε αρμονικά με την ΠΑΕ και την καλούμε να ορίσει έναν εκπρόσωπο στο ψηφοδέλτιο μας, για τον οποίο δεν μπορεί να συντρέχει οποιοδήποτε κώλυμα, που ρητά απαγορεύει ο αθλητικός νόμος».

Το βράδυ της Παρασκευής, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. θέλησε να κρατήσει διακριτική στάση στις επερχόμενες εκλογές του ερασιτέχνη Π.Α.Ο.Κ. Κάναμε την επιλογή που πιστεύουμε ότι θα εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τα ζητήματα που αφορούν τον ποδοσφαιρικό Π.Α.Ο.Κ. Η υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου δεν θα μας ενοχλούσε καθόλου αν δεν την ακολουθούσαν εμπρηστικές δηλώσεις, γεμάτες υπαινιγμούς για την διαφάνεια και την εντιμότητα της πρότασής μας. Ο κ. Παπαδόπουλος, που ως μέλος του Δ.Σ. της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. κινδυνολογούσε για την συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αναρωτιέται σήμερα για νομικά κωλύματα. Οι υπέρμετρες, έστω προσωπικές, φιλοδοξίες του καθενός δεν πρέπει να είναι τροχοπέδη στην ενότητα του Π.Α.Ο.Κ. Η αγωνιώδης προσπάθεια κατάληψης αξιώματος (της ΚΑΕ πιο πριν, του Α.Σ. τώρα) δεν είναι δικαιολογία να ανακαλύψει ξαφνικά ο κ. Παπαδόπουλος, διακωμωδώντας βάναυσα το όνομα του μεγάλου συλλόγου μας, ότι ο κ. Κατσαρής είναι πάνω από τον Π.Α.Ο.Κ. Η εξυγίανση της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. είναι ένα όραμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, είναι σήμερα εφικτή χάρη στη συσπείρωσή τους και στη συνεχόμενη αιματηρή προσπάθεια. Την τρομακτική αυτή ενότητα είναι αδιανόητο πρώην στελέχη της Π.Α.Ε. να επιχειρούν να την ροκανίσουν προς ίδιον όφελος. Όποιος προσπαθεί -δημόσια ή στο σκοτάδι, με θεμιτούς ή αθέμιτους τρόπους- να καπηλευθεί αυτή την προσπάθεια είναι υπόλογος απέναντι στον ίδιο τον κόσμο».

Αυτό που προκύπτει άμεσα είναι ότι δυστυχώς, αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ εμφανίζεται διχασμένος. Όχι μόνο δεν κατέστη δυνατό να κατεβεί ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στις εκλογές, αλλά και οι δύο πλευρές εμφανίζονται να μην έχουν καθόλου καλές σχέσεις. Επειδή, όπως προανέφερα, το μόνο επίσημο στοιχείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αυτές οι δυο ανακοινώσεις, θα ξεκινήσω με μια προσεκτική ανάλυσή τους και στη συνέχεια θα κάνω ορισμένα ακόμη γενικότερα σχόλια.

Ξεκινώ με τη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου:

Ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίζεται έντονα εχθρικός και κατηγορηματικά ενάντιος στη νυν διοίκηση του Ερασιτέχνη. Αναφέρει ότι τα τμήματα του ΠΑΟΚ για τα οποία είναι υπεύθυνος ο Ερασιτέχνης «βιώνουν οικονομική δυσπραγία, διοικητική κατάρρευση και αγωνιστική κάθοδο» και ότι αυτός ο «κατήφορος» πρέπει να σταματήσει. Αποτολμά μάλιστα και ένα λογοπαίγνιο με τα αρχικά του ΠΑΟΚ, τα οποία δεν σημαίνουν, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «Πάνω Από Όλα Κατσαρής», υπονοώντας ότι το καλό του ΠΑΟΚ και το καλό του Κατσαρή είναι δυο αντιδιαμετρικώς αντίθετα πράγματα. Παρόμοια λογοπαίγνια έχουν ξαναγίνει νομίζω στο παρελθόν, αλλά είναι ίσως λίγο ατυχές να χρησιμοποιείς τα τέσσερα ιερά γράμματα για τέτοιου είδους λόγους.

Σε ό,τι αφορά την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν σαφώς πιο ήπιος. Αναφέρει ότι «κινείται σε ρυθμούς οικονομικής και αγωνιστικής εξυγίανσης και ανάκαμψης» και δηλώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε αρμονικά με την ΠΑΕ». Την καλεί μάλιστα να ορίσει εκπρόσωπό της στο ψηφοδέλτιό του, «για τον οποίο δεν μπορεί να συντρέχει οποιοδήποτε κώλυμα, που ρητά απαγορεύει ο αθλητικός νόμος». Αυτό είναι ένα πολύ έντεχνα και συγκεκαλυμμένα διατυπωμένο «καρφί» για τον κ. Ηλία Βιολίδη, τον εκπρόσωπο που έχει γίνει ανεπίσημα γνωστό ότι θα ορίσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο ψηφοδέλτιο που είναι – επίσης ανεπίσημα – γνωστό ότι θα κατεβάσει ο κ. Κατσαρής. Απ’ ό,τι έμαθα, αναφέρεται στη συμμετοχή του νυν Αντιπροέδρου της ΠΑΕ κ. Βιολίδη στο ΔΣ της Τούμπας ΕΠΕ, η οποία διαχειρίζεται την μπουτίκ του ΠΑΟΚ, αλλά και στο ότι είναι μέτοχος της ΠΑΕ, γεγονότα που απαγορεύονται από τον αθλητικό νόμο. Αν βέβαια είναι όντως έτσι, τότε μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για συμβουλή μάλλον, παρά για καρφί, εφόσον η ΠΑΕ θα βρισκόταν εκτεθειμένη αν ο εκπρόσωπός της στον Ερασιτέχνη προέκυπτε παράνομος. Και εν πάση περιπτώσει, δεν φταίει ο κ. Παπαδόπουλος αν η υποψηφιότητα του κ. Βιολίδη για τον Ερασιτέχνη δεν είναι σύννομη. Ούτε φταίει ο κ. Παπαδόπουλος αν ζητάει ο εκπρόσωπος στο δικό του ψηφοδέλτιο να είναι σύννομος. Οι νόμοι είναι να για τηρούνται.

Σχετικά με τα προγραμματικά του σχέδια, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι πρώτες του προτεραιότητες είναι: 1ον η οικονομική εξυγίανση του Ερασιτέχνη (υπονοεί άμεσα ότι αυτή τη στιγμή ο ΑΣ ΠΑΟΚ δεν είναι υγιής οικονομικά), 2ον ο πρωταθλητισμός σε όλα τα τμήματα (μάλλον αυτονόητος στόχος) και 3ον το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Σ’ αυτό το τελευταίο είναι φυσικό να κάνει ιδιαίτερη αναφορά, αφού είναι γνωστό ότι ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη από ένα καινούριο γήπεδο και ότι βασικός υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο Ερασιτέχνης, όπως άλλωστε και ο Θόδωρος Ζαγοράκης έχει συχνά τονίσει. Όσο για την οικονομική εξυγίανση, αναφέρει ότι την «πετύχαμε στην ΠΑΕ», θεωρώντας επομένως ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι ήδη οικονομικά υγιής χάρη και στη δική του συμβολή (είναι χαρακτηριστικό ότι δεν λέει «πέτυχα», λέει απλά και γενικά «πετύχαμε», χωρίς να εξηγεί σαφώς ποιους εννοεί, θέλοντας να εμφανιστεί «ενωτικός» και να μην στραφεί εναντίον κανενός στην ΠΑΕ).

Πάμε τώρα να δούμε πώς αντέδρασε σ’ αυτή τη δήλωση η ΠΑΕ, δηλαδή ο Θόδωρος Ζαγοράκης:

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση, κάτι μάλιστα που δεν μας έχει συνηθίσει ο Θόδωρος. Υπενθυμίζω ότι ακόμα και μετά από σφαγιαστικές διαιτησίες εναντίον του ΠΑΟΚ, η ΠΑΕ κρατούσε χαμηλούς τους τόνους, και τώρα, για ένα εσωτερικό θέμα του ΠΑΟΚ, τους ανεβάζει όσο ποτέ στο παρελθόν.

Χαρακτηρίζει τις προαναφερθείσες δηλώσεις Παπαδόπουλου «εμπρηστικές» και «γεμάτες υπαινιγμούς για την διαφάνεια και την εντιμότητα της πρότασής μας». Είδαμε όμως ότι οι δηλώσεις Παπαδόπουλου ήταν σχετικά φιλικές, ή έστω συγκαταβατικές προς την ΠΑΕ, αλλά αρκετά επιθετικές, άντε με κάποια διάθεση υπερβολής να τις χαρακτηρίσουμε και εμπρηστικές, εναντίον της νυν διοίκησης του Ερασιτέχνη. Επομένως, με τους χαρακτηρισμούς αυτούς που εκτοξεύει η ΠΑΕ, ταυτίζεται ουσιαστικά με τον κ. Κατσαρή, τον οποίο αποκαλεί άλλωστε «πρότασή μας». Είναι δηλαδή σαν να λέει «πώς τολμάς εσύ κ. Παπαδόπουλε να κατηγορείς έτσι τον κ. Κατσαρή, τη στιγμή που εμείς τον στηρίζουμε». Και προς επίρρωση, κατηγορεί ευθέως τον κ. Παπαδόπουλο ότι σαν Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ «κινδυνολογούσε για την συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». Μ’ αυτό τον τρόπο επιτίθεται όχι μόνο στο παρόν, αλλά και στο παρελθόν του κ. Παπαδόπουλου, θέλοντας να απαξιώσει την προσφορά του στην ΠΑΕ.

Την επιθυμία του κ. Παπαδόπουλου να γίνει Πρόεδρος του Ερασιτέχνη την αποκαλεί «υπέρμετρη προσωπική φιλοδοξία» (αλήθεια, ο κ. Κατσαρής που έχει γαντζωθεί τόσα χρόνια στην καρέκλα του Προέδρου, δεν είναι «υπέρμετρα φιλόδοξος»;) και «αγωνιώδη προσπάθεια κατάληψης κάποιου αξιώματος», κατηγορώντας μάλιστα τον κ. Παπαδόπουλο ότι το ίδιο έπραξε και στην ΚΑΕ. Έτσι, ουσιαστικά απαξιώνει πλήρως την επιθυμία συμμετοχής του κ. Παπαδόπουλου στα κοινά του ΠΑΟΚ και επιδιώκει να τον εμφανίσει σαν έναν υστερόβουλο και υπερεγωιστή άνθρωπο, που βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από τον ΠΑΟΚ.

Είναι τέτοια η προσπάθεια της ΠΑΕ να προσάψει όσα περισσότερα κακά μπορεί στον κ. Παπαδόπουλο, ώστε εκμεταλλεύεται το λογοπαίγνιο που χρησιμοποίησε ο κ. Παπαδόπουλος, για να τον κατηγορήσει ότι «διακωμωδεί βάναυσα το όνομα του μεγάλου συλλόγου μας». Ο Θόδωρος θεωρεί επίσης ότι ο κ. Παπαδόπουλος, με την υποψήφιότητά του «ροκανίζει την ενότητα του ΠΑΟΚ», ενότητα η οποία είναι απαραίτητη για την οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Κατηγορεί δηλαδή τον κ. Παπαδόπουλο ότι παρεμποδίζει την οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Η αναφορά μάλιστα ότι η διάσπαση αυτή της ενότητας μπορεί να γίνεται «δημόσια ή στο σκοτάδι, με θεμιτούς ή αθέμιτους τρόπους», επιχειρεί να προσδώσει μυστικιστικούς, σχεδόν μεταφυσικούς τόνους στην εναντίωση προς τον κ. Παπαδόπουλο, εφόσον υπονοεί ότι ακόμα κι άγιος να εμφανίζεται ο κ. Παπαδόπουλος προς τα έξω, μπορεί να δρα εναντίον του ΠΑΟΚ υπόγεια κι αόρατα, κάτι που προφανώς μόνο ο Θόδωρος Ζαγοράκης γνωρίζει. Το βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι η ανακοίνωση αυτή κόβει κάθε ομφάλιο λώρο που συνέδεε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τον κ. Παπαδόπουλο και τον τοποθετεί στους εχθρούς της.

Αυτά σε ό,τι αφορά την «κειμενική» ανάλυση των δυο ανακοινώσεων. Πάμε τώρα να συνδέσουμε τα γραφόμενα των δύο ανδρών, Παπαδόπουλου και Ζαγοράκη, με τον «εξωκειμενικό πλαίσιο», δηλαδή τα τεκταινόμενα στα κοινά του ΠΑΟΚ τον τελευταίο καιρό.

Πρώτα-πρώτα, όπως έχω ξαναγράψει, ήταν γνωστό, καθώς και φυσικό και αυτονόητο, ότι τον τελευταίο καιρό γινόταν πολλές υπόγειες ζυμώσεις για το ποιος θα αναλάμβανε την Προεδρία στον Ερασιτέχνη, εφόσον η θητεία Κατσαρή λήγει και ο κ. Κατσαρής τελούσε έτσι κι αλλιώς υπό παραίτηση και χρέη Προέδρου εκτελούσε ο Αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη κ. Δημοκράτης Παπαδόπουλος (συνωνυμία με τον τέως Αντιπρόεδρο της ΠΑΕ κ. Γιάννη Παπαδόπουλο). Ο κ. Κατσαρής είχε παραιτηθεί προκειμένου να αποφύγει την έντονη κριτική και τις εις βάρος του επιθέσεις, καθώς δεν ήταν καθόλου δημοφιλής μεταξύ των φιλάθλων του ΠΑΟΚ, και ιδιαίτερα αυτών που ασχολούνταν με τα κοινά του Ερασιτέχνη. Υπενθυμίζω ότι προ διετίας Χρυσός Δικέφαλος και ΜΕΛΒΑ είχαν κινήσει γη και ουρανό για να ανατρέψουν τη διοίκηση Κατσαρή, κάτι που δεν κατάφεραν, ενώ αργότερα ήταν τα συνεχόμενα προβλήματα στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ που ανάγκασαν τον κ. Κατσαρή να παραιτηθεί για να αποφεύγει την «καυτή πατάτα» και να αποδιώξει τα κριτικά βέλη από πάνω του.

Γνωστό είναι επίσης ότι Κατσαρής και Ζαγοράκης διατηρούν πολύ καλές, ίσως και άριστες σχέσεις, κάτι που έχει πει πολλάκις δημοσίως και ο Θόδωρος. Την διοίκηση της ΠΑΕ άλλωστε, ο Ερασιτέχνης την ορίζει, εφόσον πρόκειται, όπως ξέρουμε, για διοίκηση Πρωτοδικείου. Από το σημείο αυτό όμως, μέχρι την άποψη Θόδωρου, την οποία εξέφρασε στην πρόσφατη συνάντησή του με τους οργανωμένους και δημοσιεύτηκε και στον Τύπο (βλ. εδώ), ότι «νιώθει ηθικά υποχρεωμένος απέναντί του» υπάρχει μεγάλη απόσταση. Είναι διαστρέβλωση, και μάλιστα προσβλητική για το λαό του ΠΑΟΚ, να πιστεύει ο Θόδωρος (αν και αμφιβάλλω αν όντως το πιστεύει) ότι βρίσκεται Πρόεδρος στην ΠΑΕ «ελέω Κατσαρή». Ο Ζαγοράκης αυτή τη στιγμή αποτελεί τον φυσικό ηγέτη του ΠΑΟΚ, και κανένας Κατσαρής δεν μπορεί να τον κουνήσει.

Θα μπορούσε λοιπόν να ελπίζει ο κ. Παπαδόπουλος ότι θα συγκροτούσε ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο που θα κέρδιζε την ψήφο των μελών του Ερασιτέχνη. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό όμως θα ήταν η υποστήριξη, ή έστω η ουδετερότητα, του Θόδωρου Ζαγοράκη. Το παιχνίδι κρίθηκε στο «τάιμινγκ». Από τη στιγμή που έγινε γνωστό, έστω και ανεπισήμως, ότι ο κ. Κατσαρής θα ξαναβάλει υποψηφιότητα, και μάλιστα με τη στήριξη Ζαγοράκη, το μόνο που απέμενε στον κ. Παπαδόπουλο ήταν να αποσυρθεί ησύχως. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, ο κ. Κατσαρής έκανε υπόγεια τις διαβουλεύσεις του, αφήνοντας εντέχνως να διαρρεύσει ότι πιθανώς δεν θα ξαναείναι υποψήφιος, και μόλις «τα βρήκε» με το Θόδωρο έσπευσε να προκηρύξει αιφνιδίως εκλογές, και μάλιστα εν μέσω πλέι-οφ, ώστε να ξαναβγεί Πρόεδρος με «συνοπτικές διαδικασίες». Ο Γιάννης Παπαδόπουλος κατελήφθη εξ απήνης. Αν ήταν αρκούντως διορατικός, θα έπρεπε να έχει ανακοινώσει αρκετά νωρίτερα την υποψηφιότητά του, έστω και χωρίς να έχει εξασφαλίσει την επίσημη υποστήριξη της ΠΑΕ. Στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να εκδώσει μια ανακοίνωση υπερβολικά φιλική προς την ΠΑΕ, προκαταλαμβάνοντας την υποστήριξή της, αφού υπήρξε μέχρι πρότινος και Αντιπρόεδρός της, χωρίς να έχει μέχρι τότε διαρρεύσει κάποια έντονη διαφωνία του με αυτή. Θα ήταν έτσι δύσκολο για το Θόδωρο να στηρίξει τον αρκετά μισητό και σίγουρα παρωχημένο παράγοντα Κατσαρή, τη στιγμή που θα ήταν γνωστή η υποψηφιότητα του τέως Αντιπροέδρου της Διοίκησης Ζαγοράκη Γιάννη Παπαδόπουλου. Έτσι όμως όπως ήρθαν τα πράγματα, ο Γιάννης Παπαδόπουλος εμφανίζεται να είναι αυτός που διασπά την ενότητα του ΠΑΟΚ, δέχεται ευθέως πυρά από τον Θόδωρο Ζαγοράκη, και δεν ξέρω αν θα πρέπει να επιμείνει στην υποψηφιότητά του ή τελικά να αποσυρθεί.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες ότι εν μέσω πλέι-οφ ο κ. Παπαδόπουλος στρέφει την προσοχή των Παοκτσήδων στην ομφαλοσκόπηση, θα έλεγα ότι δεν είναι καθόλου φταίξιμο του κ. Παπαδόπουλου ότι οι εκλογές στον Ερασιτέχνη γίνονται εν μέσω πλέι-οφ. Ο κ. Κατσαρής τις όρισε έτσι, προκειμένου να περάσει την επανεκλογή του στο «ντούκου», όπως άλλωστε συνήθιζε πάντα.

Ένα άλλο λίγο σκοτεινό σημείο είναι ότι ο κ. Παπαδόπουλος είχε παραιτηθεί από την ΠΑΕ λόγω «έλλειψης χρόνου». Πού βρήκε λοιπόν το χρόνο ο κ. Παπαδόπουλος να ασχοληθεί με τον Ερασιτέχνη, αναρωτιούνται πολλοί; Είναι σαφές ότι είναι εύλογο το ερώτημα και αποκαλύπτει δύο τινά: Πρώτον, ότι δεν έφυγε ο κ. Παπαδόπουλος από την ΠΑΕ λόγω «έλλειψης χρόνου», αλλά εξαιτίας κάποιας ουσιαστικής διαφωνίας, και δεύτερον, ότι εφόσον σκόπευε ο κ. Παπαδόπουλος να ασχοληθεί περαιτέρω με τα κοινά του ΠΑΟΚ, καλό θα ήταν να έβρισκε καμιά καλύτερη δικαιολογία, γιατί αυτή γύρισε τώρα μπούμερανγκ εναντίον του, εφόσον μάλιστα δεν μας παρουσιάζει κάποια ευλογοφανή εξήγηση για το πού βρήκε τώρα το χρόνο που τόσο του έλειπε. Αν και δε νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα.

Κάπως πιο σημαντικό είναι ότι με την επίκληση του κ. Παπαδόπουλου σε «νομικό κώλυμα» και την ανταπάντηση της ΠΑΕ ότι ο κ. Παπαδόπουλος «κινδυνολογούσε για μη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις», αρχίζει να αχνοφαίνεται ο πραγματικός λόγος διαφωνίας του Παπαδόπουλου με τον Ζαγοράκη, ή και με τους υπόλοιπους στο ΔΣ της ΠΑΕ: Ο κ. Παπαδόπουλος είναι φανατικός της νομιμότητας και της τυπικής προσήλωσης στους κανονισμούς, ενώ ο Θόδωρος πιστεύει περισσότερο ότι τελικά «όλα βολεύονται», έστω και υπογείως, έστω και με λιγότερο νόμιμες λύσεις.

Ολοκληρώνω με δύο σκέψεις:

Η πρώτη είναι ότι ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ είναι κατά το νόμο ο φορέας που ελέγχει την ΠΑΕ εξ ονόματος του λαού του ΠΑΟΚ. Κατέχει πάντα το 10% των μετοχών του και έχει αυξημένες ελεγκτικές εξουσίες. Ίσως λοιπόν να ήταν καλή ιδέα ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη να είναι κάποιος άνθρωπος αρκετά προσκολλημένος στο νόμο και όχι ιδιαίτερα φιλικός προς το Θόδωρο, ώστε να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος στα τεκταινόμενα στην ΠΑΕ. Γιατί καλός και άγιος ο Θόδωρος, αλλά και οι άγιοι θέλουν τον έλεγχό τους. Ανεξέλεγκτο μην αφήνεις ούτε τον Θεό τον ίδιο.

Η δεύτερη σκέψη είναι ότι όλοι οι Παοκτσήδες έχουμε συμφωνήσει ότι στηρίζουμε σταθερά και ομόθυμα τον φυσικό ηγέτη του ΠΑΟΚ τον Θόδωρο Ζαγοράκη. Και στήριξη δεν σημαίνει μόνο στήριξη σε όσα συμφωνούμε. Αυτό θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Στήριξη σημαίνει να βρεις δύναμη να στηρίξεις ακόμα κι εκεί που προσωπικά διαφωνείς, ακριβώς γιατί αγαπάς και πιστεύεις τον Θόδωρο Ζαγοράκη, ο οποίος στο κάτω-κάτω, δεν μας έχει απογοητεύσει ποτέ (μέχρι τώρα τουλάχιστον).

Το συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι τα πράγματα μπερδεύτηκαν, και αναμένουμε τις επόμενες μέρες μέχρι τις εκλογές της 18ης Μαΐου, μήπως οι διάφοροι εμπλεκόμενοι μας τα ξεμπερδέψουν...

1 σχόλιο:

Panagiotis είπε...

μπερδεμένα τα πράγματα, αυτό το μόνο σίγουρο...