12/6/08

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και αρμόδιος επί των οικονομικών κ. Γιάννης Παπαδόπουλος με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) που ξεκινά από τη Δευτέρα.

Η αύξηση είναι για περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από τα χρέη της ΠΑΕ, και σκοπό έχει την κάλυψή τους, έτσι ώστε να μην έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια η Εταιρεία. Θα διατεθούν περίπου 60 εκατομμύρια μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,3 ευρώ η κάθε μία και με τιμή διάθεσης 0,34 ευρώ. Η διαφορά των 0,04 ευρώ προστίθεται ώστε καλυφθεί το ποσό που αναλογεί στο 10% των μετοχών, το οποίο πηγαίνει σύμφωνα με το νόμο δωρεάν στον Ερασιτέχνη. Οι μετοχές είναι κοινές ονομαστικές. Διατίθενται σε πολλαπλάσια του 3. Επομένως, ελάχιστο ποσό αγοράς είναι το 1,02 ευρώ. Ανώτατο όριο συμμετοχής δεν υπάρχει. Όλοι οι νέοι μέτοχοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου και δικαίωμα μερίσματος στα κέρδη (!). Αν θέλει κάποιος φέρελπις μεγαλομέτοχος μπορεί να καταθέσει 18 εκ. € και να γίνει κύριος της ΠΑΕ. Δικαίωμα αγοράς έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα που είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαθέτουν ΑΦΜ. Και αλλοδαποί μπορούν να συμμετέχουν, αλλά υπάρχουν ειδικοί όροι. Η τράπεζα μέσω της οποίας θα διεξαχθεί η ΑΜΚ είναι η Marfin Egnatia Bank.

Η διαδικασία είναι απλή και είναι η εξής: Από Δευτέρα επισκεπτόμαστε όποιο υποκατάστημα της Marfin θέλουμε έχοντας μαζί μας ταυτότητα ή διαβατήριο για πιστοποίηση ταυτοπροσωπίας και λογαριασμό ΔΕΗ ή εκκαθαριστικό εφορίας για πιστοποίηση ΑΦΜ. Συμπληρώνουμε εκεί μια αίτηση και καταθέτουμε τα χρήματα. Δεν χρειάζεται να ξέρουμε τον αριθμό λογαριασμού, η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη. Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη τράπεζα επιλέχθηκε γιατί οι μεν μεγάλες τράπεζες δεν θέλησαν να εμπλακούν, από τις δε μικρότερες, η Marfin έκανε την καλύτερη προσφορά στην ΠΑΕ και είχε και το μεγαλύτερο δίκτυο υποκαταστημάτων.

Η πρώτη φάση της ΑΜΚ κλείνει στις 21 Ιουλίου 2008, γιατί έτσι λέει ο νόμος (συμπληρώνονται έξι μήνες από την ΓΣ της ΠΑΕ που αποφάσισε την ΑΜΚ στις 21/2). Στη συνέχεια η ΠΑΕ υποχρεούται να καταμετρήσει τα χρήματα που μαζεύτηκαν, να θεωρήσει την ΑΜΚ ως μερική, και να προκηρύξει νέα ΑΜΚ, για να καλυφθούν τα υπόλοιπα. Αυτή η νέα διαδικασία θα γίνει πολύ γρήγορα, γιατί η προεργασία έχει ήδη γίνει, μετά τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών της ΠΑΕ από ορκωτούς λογιστές και από την εταιρεία συμβούλων που ανέλαβε να προωθήσει προς έγκριση την ΑΜΚ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σημειώνω ότι η ΠΑΕ έχει εκδώσει Ενημερωτικό Δελτίο εκτάσεως 117 σελίδων (!), όπου αποτυπώνει με κάθε λεπτομέρεια την κατάσταση της Εταιρείας. Το δελτίο αυτό μπορείτε να το βρείτε εδώ. Δείτε το, θα προσπαθήσω να το μελετήσω κι εγώ, και τα ξαναλέμε. Νομίζω πάντως ότι είναι κάτι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα το δελτίο αυτό.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί διαφημιστική καμπάνια για την ΑΜΚ, σε πρώτη φάση όμως το βάρος θα δοθεί σε κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες και γενικά λεφτάδες της πόλης, οι οποίοι μπορούν να διαθέσουν κάποια χοντρά ποσά. Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχουν ήδη μπει 250 χιλιάρικα από εύπορους Παοκτσήδες. Το βάρος στον κόσμο θα δοθεί από Σεπτέμβριο, που τελειώνουν οι καλοκαιρινές διακοπές και αρχίζει η ποδοσφαιρική σεζόν.

Όσον αφορά τώρα το πού θα πάνε αυτά τα χρήματα από την ΑΜΚ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι κάθε φορά που θα κλείνει μια φάση μερικής ΑΜΚ (δηλαδή κατ’ αρχήν στις 21 Ιουλίου), τα χρήματα θα είναι άμεσα διαθέσιμα στην ΠΑΕ. Στο Ενημερωτικό Δελτίο αναγράφεται ο τρόπος που θα διατεθούν. Γύρω στα 10-11 εκατομμύρια θα πάνε για να καλυφθούν παλιά χρέη προς το Δημόσιο και ιδιώτες, ενώ 7-8 εκατομμύρια θα διατεθούν σύμφωνα με το Πενταετές Επιχειρηματικό Σχέδιο που έχει εκπονήσει η ΠΑΕ.

Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι ο κ. Παπαδόπουλος ομολόγησε ότι μέχρι την πλήρη κάλυψη της ΑΜΚ ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, γιατί η ΟΥΕΦΑ ρητά ορίζει ότι οι ομάδες απαγορεύεται να έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια!!!

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, αν η επόμενη διαχειριστική χρήση (2008-09) είναι κερδοφόρα, ο ΠΑΟΚ θα πληροί κατά πάσα πιθανότητα τα κριτήρια εισαγωγής στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κάτι που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ανοίγει νέους ορίζοντες για την ΠΑΕ».

Όσον αφορά τώρα τα δικά μου σχόλια: Κατ’ αρχήν η εικόνα που έδωσε ο κ. Παπαδόπουλος ήταν μια εικόνα άκρως σοβαρή και πειστική, ενός ανθρώπου που ξέρει πολύ καλά τι λέει, είναι ειλικρινής, δεν έχει τίποτα να κρύψει και δεν φοβάται τίποτα.

Η Αύξηση είναι μια ευκαιρία να εισρεύσουν χρήματα στην ΠΑΕ και να αποδείξουμε όλοι μας πόσο αγαπάμε την ομάδα. Άρα, λοιπόν:

ΑΓΑΠΑΣ ΤΟΝ ΠΑΟΚ; ΑΠΟΔΕΙΞΗ!

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Από δω και πέρα, όποιος αγαπά τον ΠΑΟΚ θα πρέπει να έχει και το απαραίτητο αποδεικτικό στοιχείο: την απόδειξη αγοράς μετοχών. Όσες μπορεί ο καθένας. 50 ευρώ, 100, 500, όλα τα ποσά είναι δεκτά, και κανένα δεν είναι ευκαταφρόνητο. Η ισχύς εν τη ενώσει.

Υπάρχουν και κάποιες δυσάρεστες σκέψεις, αλλά δεν νομίζω πως τώρα είναι ώρα για κριτική. Αυτό που μένει είναι η ευκαιρία να αποδείξουμε όλοι μας πόσο Παοκτσήδες είμαστε. Προσωπικά σκοπεύω να αναρτήσω στο blog την απόδειξη αγοράς των μετοχών μου. Σας καλώ να κάνετε κι εσείς το ίδιο.

ΑΓΑΠΑΣ ΤΟΝ ΠΑΟΚ; ΑΠΟΔΕΙΞΗ!

5 σχόλια:

Panagiotis είπε...

Αυτό που δεν έχει κάνει ο ΠΑΟΚ είναι το να δίνει την δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν μένουν Ελλάδα να αγοράσουν διαρκείας, να αγοράσουν μετοχές και διάφορα άλλα. Μέσω διαδικτύου. Μπλουζάκι από την μπουτίκ μπορώ να αγοράσω, γιατί όχι και μετοχές? Και γιατί να χρειάζομαι εκκαθαριστικό, ή λογαριασμό ΔΕΗ? Εμένα δηλαδή δεν μου δίνει το δικαίωμα να πάρω μετοχές

takola είπε...

Παναγιώτη,
όλ' αυτά που αναφέρεις συζητήθηκαν διεξοδικά από τον κ. Παπαδόπουλο. Οι λόγοι δηλαδή που επιβάλλεται από το νόμο να πιστοποιείται η επωνυμία κάθε αγοραστή (για να μη γίνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος), καθώς και η διαδικασία για τους κατοίκους εξωτερικού. Πρέπει δηλαδή να ετοιμάσεις μια εξουσιοδότηση ειδικά για το σκοπό αυτό προς φιλικό ή συγγενικό σου πρόσωπο που κατοικεί στην Ελλάδα, να την επικυρώσεις στην πλησιέστερη σε σένα ελληνική προξενική αρχή και να του την αποστείλεις. Κάνε λίγη υπομονή πάντως, σε λίγους μήνες θα αυτοματοποιηθούν οι διαδικασίες αυτές, καθώς θα δημιουργούνται κατά τόπους πυρήνες Παοκτσήδων.
Μην ανησυχείς, η ΠΑΕ δεν έχει σκοπό να χάσει ούτε ευρώ!!

+poulia είπε...

Γεια σας ΠΑΟΚΤΣΑΚΙΑ μου άρρωστα.
Τα καλύτερα έρχονται.
Το "αγαπάς τον ΠΑΟΚ, απόδειξη" τα λέει όλα. Διαρκείας και μετοχές, για όσα περισσεύουν από τον καθένα...

Ανώνυμος είπε...

λοιπον παοκια μου μια ερωτηση κ απο εμενα.
ειμαι 18 ετων,συγκεκριμενα χθες τα εκλεισα.λοιπον,για να αγορασεις μετοχες πρεπει να εχεις μαζι σου την ταυτοτητα,πολυ ωραια αλλα και εναν λογαρισμο της δεη για πιστοποιηση του αφμ. ελα ομως που ο λογαριασμος της δεη δεν ερχεται στο ονομα μου αλλα στης μητερας μου.εγω πως μπορω να αγορασω μετοχες τωρα?τι χρειαζεται να φερω μαζι αντι για τον λογαριασμο της δεη??
ευχαριστω προκαταβολικα για την βοηθεια και τον χρονο σας.

takola είπε...

Αδελφέ,
Χρόνια σου πολλά κι ασπρόμαυρα!
Για να γίνεις μέτοχος μιας Ανωνύμου Εταιρείας πρέπει να διαθέτεις ΑΦΜ. Δεν είμαι καλός στα οικονομικά, αλλά νομίζω ότι όλοι οι ενήλικοι πολίτες διαθέτουν. Απλά εσύ επειδή είσαι μικρός και στην ηλικία και πιθανόν και στο εισόδημα, δεν υποβάλεις χωριστή φορολογική δήλωση.
Λογικά στη φορολογική δήλωση που υποβάλει ο κηδεμόνας σου θα φαίνεται και το δικό σου ΑΦΜ. Άρα πρέπει να προσκομίσεις το οικογενειακό εκκαθαριστικό εφορίας για την πιστοποίηση του ΑΦΜ σου. Θα ρωτήσω, πάντως, για να σιγουρευτώ και θα επανέλθω. Θα βοηθούσε αν άφηνες κάποιο e-mail address. Μπορείς αν θες να μου το στείλεις με e-mail (φαίνεται η διεύθυνση από το προφίλ μου.