25/1/09

Άρης - ΠΑΟΚ 0-0


Ελληνικό ποδόσφαιρο, ώρα μηδέν

Δεν ξέρω, ρε παιδιά, αυτό το πράγμα που το αποκαλούμε "ελληνικό ποδόσφαιρο" από το κακό στο χειρότερο πάει. Μόνο ποδόσφαιρο δεν είναι πλέον. Δηλαδή για τον σημερινό αγώνα τι αμιγώς ποδοσφαιρικό μπορούμε να πούμε; Και να θέλεις να ασχοληθείς με ποδόσφαιρο δεν μπορείς. Δηλαδή για ποιές φάσεις να μιλήσουμε και για ποιά συστήματα; Όλο το βάρος πάει αλλού. Στη συμπεριφορά των οπαδών, στα σφυρίγματα των διαιτητών, στα καραγκιοζιλίκια των ποδοσφαιριστών.

Αυτό δε που έγινε σήμερα, ήταν από τ' άγραφα. Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει, πουθενά αλλού. Ποδοσφαιριστής πάει να εκτελέσει πλάγιο άουτ, δέχεται βροχή αντικειμένων, και μάλιστα επικίνδυνων, και ο διαιτητής αποβάλλει τον... παίκτη που δέχεται τα αντικείμενα! Σύμφωνοι, ο παίκτης έχασε την ψυχραιμία του (πράγμα απολύτως δικαιολογημένο κατά τη γνώμη μου. Γιατί ένας ποδοσφαιριστής πληρώνεται για να παίζει μπάλα, όχι για να δέχεται αντικείμενα. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα αστέρι διεθνούς φήμης, που κοσμεί τα ελληνικά γήπεδα). Σύμφωνοι, ο παίκτης πέταξε κι αυτός ένα από τα αντικείμενα, χωρίς όμως να στοχεύσει σε άνθρωπο, αλλά προς ένα πανό, και υπό το κράτος του απολύτως δικαιολογημένου και ανθρώπινου εκνευρισμού. Σύμφωνοι, η αποβολή είναι σύμφωνη με το γράμμα του κανονισμού. Είναι όμως σύμφωνη με το πνεύμα;

Ποιο είναι το μήνυμα από αυτή την αποβολή για το αύριο του ποδοσφαίρου μας; Ότι όταν οι οπαδοί πετούν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο, καταφέρνουν κάτι πολύ συμφέρον γι' αυτούς: να εκνευρίσουν τους αντίπαλους ποδοσφαιριστές και να τους οδηγήσουν στην αποβολή, ή να τους τραυματίσουν. Άρα ομάδα που πετάει αντικείμενα βγαίνει κερδισμένη! Πολύ ωραία μέθοδος για να κερδίζεις αγώνες! Σάμπως συλλαμβάνεται και κανένας; Όχι! Ποια βίντεο και κουραφέξαλα; Δεν έχω ακούσει κανέναν να συλλαμβάνεται μ' αυτόν τον τρόπο. Κάποια θρασύδειλα σκουλήκια πετάξαν σήμερα αυτά τα φονικά αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο, πέτυχαν την αποβολή του Σέρζιο Κονσεϊσάο, και απόψε θα πίνουν μπύρες με τα φιλαράκια τους και θα διηγούνται περήφανοι τα κατορθώματά τους. "Άντε, την Τετάρτη να πετύχουμε και τον Μουσλίμοβιτς!", θα λένε.

Και ερωτώ τον διαιτητή κ. Κύρκο: Κάτω από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν τη στιγμή εκείνη που ο Κονσεϊσάο πήγε να εκτέλεσει το πλάγιο άουτ, οφείλατε ή δεν οφείλατε να διακόψετε το παιχνίδι; Οφείλατε ή δεν οφείλατε να προστατέψετε τη σωματική ακεραιότητα, αλλά και την αξιοπρέπεια των ποδοσφαιριστών; Με ποιο δικαίωμα, λοιπόν, αντί να διακόψετε το παιχνίδι, αποβάλλατε το... θύμα των παράνομων και αντιαθλητικών ενεργειών;

Για μένα αυτά είναι αστειότητες, και οδηγούν σε διόγκωση του παραλογισμού στο οποίο βυθίζεται Κυριακή με Κυριακή το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως αστειότητα είναι αυτό που θα σκέφτηκαν αρκετοί Παοκτσήδες: Ότι ο Κονσεϊσάο δεν φέρθηκε έξυπνα, και ότι θα έπρεπε να πέσει κάτω δήθεν χτυπημένος από αντικείμενο και να χτυπιέται.
ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ! Ας μείνει επιτέλους και κάποιος σ' αυτή τη χώρα που να μην είναι υποκριτής! Ας μείνει και κάποιος ειλικρινής! Ας μείνει και κάποιος που να διεκδικεί το δικαίωμα της απόλυτα δικαιολογημένης οργής! Έλεος πια!

Γιατί αυτή η άθλια, η σιχαμερή υποκρισία στην οποία βυθίζεται το ποδόσφαιρό μας, έχει γίνει πλέον modus operandi, επίσημος τρόπος λειτουργίας, με τις ευλογίες Βαρούχα (κάποιος να μαζέψει επιτέλους το συγκεκριμένο κύριο!), και μας οδηγεί στην απόλυτη γελοιότητα και ανυποληψία.
Σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο ο διαιτητής του αγώνα, θέλοντας ίσως να μας εξευμενίσει για την αποβολή, σφύριζε επιθετικό φάουλ σε κάθε σχεδόν επίθεση του Άρη, αλλά και του ΠΑΟΚ! Μαλεζάς-Μάρκος Αντόνιο, αλλά και όλοι σχεδόν οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων, έδωσαν ρεσιτάλ βούτας και αναίτιου πεσίματος. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει ποινικοποιήσει τη σωματική επαφή στο ποδόσφαιρο! Ενίοτε δεν χρειάζεται καν να σε ακουμπήσει κάποιος για να πέσεις κάτω. Αρκεί και μόνο η... γειτνίαση. Όπως έκανε ο καλός μας ο Μάρκος Αντόνιο, συμπαθέστατος κατά τ' άλλα, ο οποίος εκεί γύρω στο 85΄ σηκώθηκε να διώξει με κεφαλιά, κι επειδή ένιωσε κοντά του τον Λαμπριάκο, έριξε μια βούτα και πήρε φάουλ. Και μετά αλληλοσυγχαίρονταν με τον Στελάρα τον Μαλεζά! Αυτό το ποδόσφαιρο τον έστειλε δανεικό η Ναντ για να μάθει στην Ελλάδα. Κι αυτά αρχίζουν να αρέσουν και στον Στελάρα, έναν σπουδαίο παλήκαρο, που αν ζούσε το 1821 θα ήταν οπλαρχηγός και εθνικός ήρωας, αλλά είχε την ατυχία να ζει στο 2009, οπότε να μετατρέπεται κι αυτός εκών άκων σταδιακά, όπως όλοι μας, σε καραγκιόζη-υποκριτή.

Αλήθεια, πόσα λεπτά πραγματικού ποδοσφαιρικού χρόνου παίζονται σε κάθε αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος; Πόσα φάουλ κατά μέσο όρο σφυρίζονται; Πολύ θα ήθελα να ξέρω...

Για τον αγώνα δεν θα πω βεβαίως πολλά. Είναι θετικό ότι πήραμε την ισοπαλία αγωνιζόμενοι επί 52΄ με δέκα παίκτες. Αλλά κι ο Άρης βοήθησε σ' αυτό. Μιλάμε για ομάδα αντάξια του προέδρου της. Που πήγε, ο γελοίος ο κρασοβάρελος με το... φλάι, και χτυπιόταν εκεί μπροστά στη Θύρα 1, για να μην πετάν αντικείμενα. Στην επιστροφή δε, όπως ήταν ζαλισμένος, πήγε και... χάιδεψε τα μάγουλα του... Βερόν! Κάτω τα χέρια, ρε!

Για τα δύο νέα μεταγραφικά μας αποκτήματα: Ο Λίνο στην άμυνα είναι άκρως επίφοβος. Αναξιόπιστος τελείως. Ελπίζω να διορθωθεί. Είπαμε θέλουμε επιθετικό μπακ, αλλά όχι κι έτσι! Κοντέψαμε να δεχτούμε γκολ από τα κενά που άφηνε. Αλλά και στις προσωπικές μονομαχίες, ο Χαβίτο τον ταλαιπώρησε πολύ.
Ο Σορλέν εργατικός, κοντρολαρισμένος, αλλά αργός κι αυτός. Περίμενα κάτι πιο γρήγορο. Κρίμα.
Μουσλίμοβιτς-Κονσεϊσάο πολλά νεύρα. Δεν γίνεται, κάτι πρέπει να κάνουμε μ' αυτούς. Δεν πάει άλλο. Ευτυχώς έχει ηρεμήσει ο Γκαρσία, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πότε θα του την δώσει κι αυτουνού σε καμιά μονομαχία εκτός φάσης. Αν προσθέσουμε και το επεισόδιο με τον Μπακαγιόκο στην προπόνηση, θα έλεγα ότι έχουμε πρόβλημα πειθαρχίας. Δεν ξέρω τι φταίει. Μάλλον πρέπει να σφίξει τα λουριά ο θόδωρος, γιατί σαν να παραγνωριστήκαμε. Όσο για τον "Μπακα", ήταν εκτός αποστολής, κι είναι κρίμα κι άδικο. Ο Μπάκα φέτος έχει δείξει ότι αξίζει να παίζει. Ας ελπίσουμε ότι θα το ξανασκεφτεί ο Σάντος.

Πρόβλεψη για την Τετάρτη: 0-3 και διακοπή του αγώνα, λόγω επεισοδίων...



Συνθέσεις:

Άρης: Σηφάκης, Νέτο, Βιτόλο, Ρομπέρζ, Μπατιόν (54΄), Νάτσο Γκαρσία, Γιάχιτς, Ζεντίλ (46΄ Λαμπριάκος), Ρεγκέιρο (88΄ Παπάζογλου), Καράμπελας, Κόκε, Χαβίτο

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Μάρκος Αντόνιο, Γκαρσία, Κονσεϊσάο, Μουσλίμοβιτς, Μαλεζάς, Λίνο, Βιεϊρίνια (35΄ Ίβιτς), Βερόν (90΄+ Μπαλάφας), Σορλέν, Σνάουτσνερ

Κίτρινες: 30΄ Γιάχιτς, 58΄ Βίτολο, 63΄ Μπατιόν - 30΄ Μουσλίμοβιτς, 43΄ Χαλκιάς

Κόκκινες: 38΄ Κονσεϊσάο

Διαιτητής: Δ. Κύρκος (Ηπείρου)

4 σχόλια:

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Πάντως παρόλι την μαλακία του Κονσε, στην φυσουνα της σκουληκότρυπας τον παραδέχτηκα!! Τρελό ΠΑΟΚτσάκι έβγαλε η Λουζιτανία!

Ανώνυμος είπε...

Τα χτεσινά επεισόδια ήταν στημένα προσχεδιασμένα γιατί τα ερπετά νόμιζαν πως με κλίμα τρομοκρατίας θα μπορούσαν να πάρουν το ματς.....
Αλλά λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο.....που πάτε ρε ρούληδες να πουλήσετε τρέλα;;;;τι νομίζατε θα φάει πρόλογο ο Σέρτζιο ο Πάμπλο ο Μούσλι ο Αντώνιο ο Μπιζέρα και τα άλλα παιδιά;;;;
Πολύ τρέλα τους πούλησαν τα παοκτσάκια μας στη σκουληκοφολιά τους!!!!!!Μπράβο Σέρτζιο καλά τους τα είπες και τους έδειξες επιδεικτικά τον δικέφαλο!!!!!!Και μεγάλη μαγκιά πούλησες στους σεκιουρητάδες-συνδεσμίτες του ρούλη....Και ακόμη μεγαλύτερη η μανούρα στα αποδυτήρια του ρούλη όπου κόντεψαν οι ασπόνδυλοι!!!!!Δυστυχώς αυτά δεν μπορούν να ειπωθούν δημόσια ούτε υπήρχαν κάμερες....Παλικάρια όλοι οι παίκτες μας.....Και ο Πάμπλο τρέλα ανέμιζε τη φανέλα.....Χαχαχα γιατί ρε ανύπαρκτοι μόνο μια μεγάλη ομάδα μπορεί να πάρει νταηλίκι ένα ματς......Εμείς ναι Αλλά εσείς όχι ανύπαρκτοι.....γιατί μόνο μια μικρή ομαδούλα πέφτει στη β εθνική.....


Υγ.1 Απαράδεκτη η νετ δεν έδειξε τα αίσχη των σκουληκιών στην αποστολή του ΠΑΟΚ κατά την άφιξη της με πέτρες και μπουκάλια....Σας περιμένουμε του χρόνου ασπόνδυλα!!!!!

Υγ.2 Την τετάρτη αν γίνουν ανάλογα γεγονότα , παίκτες του ΠΑΟΚ κάντε τους πεθαμένους.....Να το διακόψουμε και τέλος....να τους στείλουμε εκεί όπου πρέπει να είναι ....

Υγ.3 Απαράδεκτη και σφαγιαστική η διαιτησία του Κύρκου...Έπρεπε να έχει αποβληθεί τουλάχιστον 1 παίκτης του ρούλη....Κια φυσικά έκοψε με ανύπαρκτα φάουλ επιθετικά στο μούσλι όποιες αντεπιθέσεις προσπαθούσαμε να βγάλουμε.Χτες δεν έπρεπε να πάρουμε το 2!!!Ας πει κάτι επιτέλους ο Τεο για την διαιτησία!!!!Προσοχή στον Παμπορίδη την τετάρτη κάποιοι που σέρνονται εδώ και μια βδομάδα άρχισαν την προσπάθεια επηρεασμού του.

Υγ.4 Για μπάλα τι να πούμε;;;καλοί αμυντικά κακοί επιθετικά...Για άλλη μια φορά ο Μούσλι μόνος μπροστά....!!!Σάντος δώσε του βοήθειες επιτέλους.

Υγ.5 Καλή επιτυχία και πρόκριση στον ΠΑΟΚ στο ματς της τετάρτης!!!!

ΤΟ ΠΑΟΚΤΣΑΚΙ

desa είπε...

η ενέργεια του σέρτζιο ήταν λάθος και η κόκκινη δίκαιη. δε μπορώ να πω, τον γούσταρα στη φυσούνα που τους έδειχνε τον δικέφαλο.

ο μπακαγιόκο αφού υπέπεσαι σε πειθαρχικό παράπτομα καλά έκανε και έμεινε σπίτι του, γιατί σα να παραγνωριστίκαμε όπως λες και εσύ.

και εμείς τα ίδια κάναμε μερικές μέρες πριν. και σε εμάς θα μπορούσε να το διακόψει.

takola είπε...

desa,

να σου εξηγήσω. Εγώ δεν λέω πως έπρεπε απαραιτήτως να διακόψει τον αγώνα. Αν όμως αποβάλλει τον Κονσεϊσάο, τότε οφείλει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ να τον διακόψει, εις βάρος του Άρη, φυσικά. Έτσι όπως έγινε είναι άδικο. Γιατί τιμώρησε το θύμα, κι όχι το θύτη.
Να σου πω τι θα γίνει την Τετάρτη; Οι Αρειανοί θα προσπαθούν να είναι κόσμιοι, κάποιος μαλάκας όμως θα βρεθεί, θα πετάξει ένα αντικείμενο, και τότε ο παίκτης του ΠΑΟΚ θα πέσει κάτω και θα κάνει τον τραυματία. (Ο Μαλεζάς ήδη προπονείται). Τότε, αν τολμάει ο Παμπορίδης, ας μην το διακόψει. Όμως αυτό όλο το σκηνικό δεν είναι ποδόσφαιρο. Είναι κάτι άλλο. Εγώ είμαι κατά της υποκρισίας. Ελπίζω να διάβασες όλα αυτά που έγραψα. Οι κανονισμοί διαιτησίας υπάρχουν για να βοηθούν το ποδόσφαιρο και τη δικαιοσύνη. Όχι για να καταστρέφουν το ποδόσφαιρο και να διαστρεβλώνουν τη δικαιοσύνη. Σημασία έχει το πνεύμα και όχι το γράμμα του νόμου. Είμαστε όμως μια κοινωνία σε βαθιά κρίση, κι έχουμε το ποδόσφαιρο που μας αξίζει.