31/7/08

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΖΑΓΟΡ: ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ


Ολοκληρώθηκε πριν από δυο ώρες η συνέντευξη τύπου του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, στην οποία παραβρέθηκαν όλα τα μέλη του ΔΣ συν ο απερχόμενος Αντιπρόεδρος Γιάννης Παπαδόπουλος. Γενικά, σε αντίθεση με προηγούμενη συνέντευξη τύπου, υπήρξε διάθεση για κουβέντα, και θα έλεγα ότι το σημαντικότερο συμπέρασμα της συνέντευξης ήταν ότι οι αθλητικογράφοι της πόλης μας είναι πολύ χαμηλού επιπέδου και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Στο τέλος ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων κ. Κυριάκος παρακαλούσε να γίνουν ερωτήσεις και δεν ρωτούσε κανείς. Ο δε Πλάτων Φορόπουλος στην κοσμάρα του, κλασικά. Είναι κι αυτό ένα θέμα, δυστυχώς. Γιατί αναμόρφωση του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να γίνει, αν δεν αναμορφωθούν και τα ΜΜΕ τα οποία κατευθύνουν τον κόσμο. Είναι πολύ χαμηλό το επίπεδο, δυστυχώς. Θα πρέπει γι’ αυτό το λόγο η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να προετοιμάζεται η ίδια και να αναφέρεται σε όλα τα θέματα που θέλει, χωρίς να περιμένει ερωτήσεις. Στην Ελλάδα ο Τύπος πρέπει να άγεται, και να μην του επιτρέπεται να οδηγεί τις εξελίξεις και την επικαιρότητα εκεί που θέλει αυτός. Άρα πρέπει η ΠΑΕ να επενδύσει σε άφθαρτα πρόσωπα στο Γραφείο Τύπου της. (Προσωπικά είμαι διαθέσιμος ;-))

Λοιπόν, επί της ουσίας ειπώθηκαν τα εξής:

Α. ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ

Ο Ζαγόρ επιβεβαίωσε ότι πρώτος στόχος της ομάδας για φέτος είναι η έξοδος στο ΟΥΕΦΑ. Είπε ότι πιστεύει ότι στις μεταγραφές η ομάδα πήρε αυτό που ήθελε, δηλαδή παίκτες καλούς, με πνεύμα νικητή. Αν κάνει κι άλλη μεταγραφή θα είναι ένας σέντερ μπακ (άρα δεν θα αποκτηθεί τερματοφύλακας – προσθέτω εγώ).

Είπε επίσης ότι προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κορμό παικτών που θα μένουν χρόνια στην ομάδα, άσχετα αν παίζουν ή δεν παίζουν (αυτό το τελευταίο δεν το κατάλαβα. Δηλαδή θέλει ο Θόδωρος να κρατάει στην ομάδα παίκτες που δεν παίζουν; Δεν πρέπει να αποτελείται ο κορμός από παίκτες βασικούς; Αναρωτιέμαι…). Γι’ αυτό το λόγο κλήθηκαν Μπαλάφας-Αραμπατζής χθες, και Ηλιάδης σήμερα, για να υπογράψουν νέα, πολυετή συμβόλαια. Είπε επίσης ότι κι αυτός θέλει Έλληνες παίκτες, αλλά δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό, και εν πάση περιπτώσει μεγαλύτερη σημασία έχει να είναι καλοί ποδοσφαιριστές και ότι φορούν το Δικέφαλο στο στήθος, όχι αν είναι Έλληνες ή όχι. Για το θέμα του μέσου όρου ηλικίας που όσο πάει ανεβαίνει, δυστυχώς ΔΕΝ ρωτήθηκε. ΟΥΤΕ για το θέμα Δάρλα, που θα παίζει στον ΠΑΟΚ και θα πληρώνεται κατά 60% από τον Παναθηναϊκό (απ’ ό,τι έμαθα, 200 χιλιάδες είναι το συμβόλαιο του Δάρλα, και ο ΠΑΟΚ θα δίνει τα 80).

Για τις πωλήσεις παικτών τις υπερασπίστηκε και τις τρεις, λέγοντας ότι πουλήθηκαν στη μέγιστη τιμή. Έδωσε έμφαση σ’ αυτό, ότι πιστεύει δηλαδή ότι παραπάνω η τιμή των παικτών αυτών ΔΕΝ ανεβαίνει (-διαφωνώ, αλλά τέλος πάντων). Είπε επίσης ότι Φερνάντες και Χριστοδουλόπουλος του ξεκαθάρισαν ότι έχουν κουραστεί και θέλουν να φύγουν. Κι όταν κάτι τέτοιο μπει στο μυαλό ενός ποδοσφαιριστή, τότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αν τον κρατήσεις, σωματικά θα είναι εδώ, αλλά ψυχικά θα είναι αλλού (αυτό έγραψα κι εγώ χθες). Διαχώρισε μόνο τον Μελίσση, για τον οποίο όπως είπε ήταν σε μια μέση κατάσταση, δηλαδή και ήθελε και δεν ήθελε να φύγει. Είπε μάλιστα ότι ο παίκτης δεν ήξερε τίποτα για την πρόταση του Παναθηναϊκού (σώωωπα…) και όταν τον καλέσαν στα γραφεία ήταν ανυποψίαστος και νόμισε ότι κλήθηκε για εξηγήσεις για την κακή του απόδοση στο φιλικό της Κατερίνης (έχρηζε διευκρινίσεων αυτό, αλλά δεν έγινε ερώτηση). Τελικά η Διοίκηση τα ζύγισε όλα, κι όπως χαρακτηριστικά είπε ο Θόδωρος, αν βάλεις δέκα πράγματα κάτω, τα οκτώ-εννιά κλίναν στο να πουλήσουμε τον παίκτη. Και το κενό θα αναπληρωθεί. Γενικά η Διοίκηση δουλεύει έτσι ώστε στο μέλλον οι ποδοσφαιριστές να θέλουν από μόνοι τους να μείνουν στον ΠΑΟΚ.

Όσο γι’ αυτούς που αποδεσμεύθηκαν, είπε ότι συναισθηματισμοί δεν υπάρχουν, ούτε φιλίες, ούτε αγάπες. Όσοι έφυγαν, έφυγαν. Τέρμα.

Είπε επίσης ότι έγινε υπέρβαση του προϋπολογισμού όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά από το πενταετές πλάνο Παπαδόπουλου με προσωπική του απόφαση, γιατί είδε ότι ο κόσμος έχει πάρει στις πλάτες του την ομάδα. Έχει υπερβεί ήδη τα 15 χιλιάδες διαρκείας μετά από μια τόσο κακή χρονιά και γι’ αυτό έγινε υπέρβαση για άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ (εκεί έγινε παρέμβαση Παπαδόπουλου που δεν ήταν πολύ σαφής, αν κατάλαβα καλά η υπέρβαση ήταν για άλλο ένα 20%. Δηλαδή το αρχικό πλάνο ήταν για αύξηση 20%, και τελικά έγινε αύξηση 40% του μπάτζετ. Μάλλον κάπως έτσι).

Για το θέμα των αρχηγών είπε ότι πήγε στην Ολλανδία και ρώτησε τους παίκτες αν τους πειράζει να ορίσει η διοίκηση τους αρχηγούς και είπαν ότι δεν είχαν πρόβλημα (ας τολμούσαν να πουν και τίποτ’ άλλο, λέω εγώ). Οπότε ορίστηκαν αυτοί που ορίστηκαν (Κωνσταντινίδης-Κονσεϊσάο-Ηλιάδης) γιατί έτσι έκρινε η Διοίκηση. ΔΕΝ ρωτήθηκε ο Θόδωρος αν ο χαρακτήρας του Κονσεισάο (που πέρσι με το καλημέρα είχε αρπαχτεί με τον Νικοπολίδη) είναι ο κατάλληλος, ούτε σε ποια γλώσσα θα μιλάει με τους διαιτητές. Τέλος πάντων.

Για το αθλητικό κέντρο είπε ότι τη μελέτη έχει αναλάβει ο κ. Σεργιαννίδης, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ, κι ότι ευελπιστούμε ότι του χρόνου θα μπορέσει να κάνει εκεί την προετοιμασία του ο ΠΑΟΚ, έστω κι αν δεν είναι πλήρως έτοιμο. Έχει βγει ένα κονδύλι από την ΠΑΕ για να πάρει μπροστά το έργο, κι άλλοι χρηματοδότες δεν υπάρχουν (ΔΕΝ αναφέρθηκε το ποσό, ούτε ρωτήθηκε, αλλά σύμφωνα με δικές μου πληροφορίες θα ανέρχεται στα 600 χιλιάδες ευρώ). Η ΠΑΕ, Ο κ. Σεργιαννίδης και ο κόσμος του ΠΑΟΚ. Αυτοί είναι οι χρηματοδότες του αθλητικού κέντρου. ΔΕΝ ρωτήθηκε ο Θόδωρος αν σχεδιάζει να κάνει ολόκληρη την προετοιμασία του ΠΑΟΚ εκεί, μέσα στον καύσωνα και την ατμοσφαιρική μόλυνση της δυτικής Θεσσαλονίκης. Εγώ λέω ουαί κι αλίμονο αν δεν πηγαίνει η ομάδα στο εξωτερικό. Και μάλιστα θα ρωτούσα γιατί φέτος ξεκίνησε και ολοκλήρωσε αυτό το στάδιο της προετοιμασίας τόσο γρήγορα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται από μέσα Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη η ομάδα και να τρώει όλο το κατακαλόκαιρο μέσα στην πόλη.

Για την πρόσληψη του υιού Γκαγκάτση είπε ότι δεν είναι βισματική, ότι τον ξέρει χρόνια, είναι ικανότατος και έχει δύο πτυχία. Και ήδη, από τότε που ανέλαβε άλλαξαν πολλά. Και η ομάδα πρέπει να στελεχωθεί σωστά (δυστυχώς ΔΕΝ τον ρώτησε κανείς αν σκοπεύει να δημιουργήσει έναν αδιάβλητο μηχανισμό προσλήψεων, κάτι σαν «ΑΣΕΠ ΠΑΟΚ», γιατί ίσως να υπάρχουν κι άλλοι ικανοί Παοκτσήδες, σαν τον Μάκη Γκαγκάτση ας πούμε, που να μπορούν να προσφέρουν στην ομάδα).

Για τα τμήματα υποδομής είπε ότι τα έχουν αναλάβει οι Ελευθεριάδης-Γ.Χ. Γεωργιάδης, με τη βοήθεια των Φαρλαλή-Μιχαηλίδη από τη Διοίκηση. Έχουμε μαζέψει παιδιά απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με την ελπίδα να βγάλουμε τους δικούς μας ποδοσφαιριστές.

Για το νέο γήπεδο είπε ότι θα το συζητήσει με τον Ερασιτέχνη από Σεπτέμβριο.

Για τις εξελίξεις στην ΚΑΕ είπε ότι καλωσορίζει τον κ. Δρόσο και του εύχεται καλή επιτυχία. Όλος ο ΠΑΟΚ είναι μια οικογένεια και μας πονάει όλους αν δεν πάει καλά το τμήμα μπάσκετ.

Για τον επιχειρηματία που ενισχύει την ΠΑΕ είπε ότι θεωρεί ότι πρέπει να δεχθεί να δημοσιοποιήσει το όνομά του, και γι’ αυτό τον πίεσε, κι αυτός δέχτηκε να καταρτίσει μια δήλωση, την οποία θα χαρακτήριζα μανιφέστο Παοκτσήδικης Συνείδησης. Εκεί αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στηρίζω τον ΠΑΟΚ σαν ανώνυμος Παοκτσής. Παραμένω απλός φίλαθλος και δεν προτίθεμαι να εμπλακώ διοικητικά. Καλώ τον κόσμο να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, για έναν πολυμετοχικό ΠΑΟΚ, που θα σπάσει το κατεστημένο των Αθηνών».

Πρόκειται για τον επιχειρηματία Γιώργο Σαχπαζίδη.

Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στα οικονομικά θέματα αναφέρθηκε με τη γνωστή λεπτομέρεια και σχολαστικότητα που τον διακρίνει ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος αναδεικνύεται πλέον σε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που πέρασαν ποτέ από τον ΠΑΟΚ.

Κατ’ αρχήν διευκρίνισε ότι φεύγει ως φίλος και παραμένει φίλος με όλα τα παιδιά στην ΠΑΕ και δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα με κανένα. Και κρατάει μόνο καλές στιγμές.

Είπε ότι ο ΠΑΟΚ διαθέτει πλέον έναν άρτιο μηχανογραφικό εξοπλισμό και σύγχρονα λογιστικά συστήματα, λειτουργεί σαν σύγχρονη εταιρεία και διαθέτει πλήρεις δικλείδες ασφαλείας, με πρώτη και κύρια την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία με την οποία έχει συνάψει σύμβαση για να διενεργεί ανεξάρτητους ελέγχους ανά τρίμηνο, επιπλέον των ορκωτών λογιστών που προβλέπει ο νόμος.

Προανήγγειλε ότι στην Τούμπα θα τοποθετηθούν τουρνικέ, θα ελέγχεται η είσοδος των πάντων, ακόμα και στη θύρα VIP και στα δημοσιογραφικά. Θα είναι επίσης δυνατή η αγορά εισιτηρίων μέσω ίντερνετ.

Για την ΑΜΚ είπε ότι από τέλη Αυγούστου θα προκηρυχθεί η νέα φάση, που θα κρατήσει 4-4,5 μήνες. Η ΑΜΚ είναι μονόδρομος για την εξυγίανση του ΠΑΟΚ. Είναι υποχρεωτική εκ του νόμου, ώστε να μηδενιστεί η αρνητική καθαρή θέση της Εταιρείας. Έτσι μόνο μπορεί να δοθεί το πράσινο φως για τη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Για τα χρέη: Ο ΠΑΟΚ δεν δημιουργεί νέα χρέη. Είναι συνεπέστατος προς όλους, ιδιαίτερα προς το Δημόσιο, δηλαδή το ΙΚΑ και την Εφορία. Κι όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπαδόπουλος δείχνοντας το ήθος του «έχει σημασία για την εικόνα που δημιουργεί ο ΠΑΟΚ σε όλο τον ελληνικό λαό. Όταν μια εταιρεία δεν είναι συνεπής, τότε αντιμετωπίζει προβλήματα ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο κάθε πολίτης».

Τα παλιά χρέη προς το Δημόσιο βρίσκονται στα διοικητικά δικαστήρια, εκτός απ’ αυτά που διακανονίστηκαν με τον Νόμο Ορφανού. Τα χρέη προς ιδιώτες σχεδόν μηδενίστηκαν. Ήταν γύρω στα 7 εκατομμύρια. Μείον ένα και κάτι που δεν θα ζητηθούν ποτέ. Τα υπόλοιπα πληρώθηκαν ή διακανονίστηκαν ήδη. Η ΠΑΕ δεν χρωστά ούτε ευρώ σε παλιούς ή νυν ποδοσφαιριστές. Ειδική αναφορά έκανε στον Άγγελο Αναστασιάδη, ο οποίος μας διευκόλυνε και αποδέχτηκε διακανονισμό μέχρι Ιούνιο 2009 (τώρα εγώ, για το Παοκτσηδιλίκι που μας πουλούσε ο Άγγελος δεν το θεωρώ εξυπηρέτηση αυτό, αλλά τέλος πάντων).

Όσον αφορά το φετινό ισολογισμό, ο οποίος θα κλείσει 31/12, εκτίμησε ότι θα είναι κερδοφόρος περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ, διευκρίνισε δε ότι τα κέρδη αυτά μειώνουν την αρνητική θέση της εταιρείας, κι επομένως το ποσό που απαιτείται για την ΑΜΚ.

Για την Τούμπα ΕΠΕ είπε ότι δημιουργήθηκε πέρσι τον Ιούλιο και αρμοδιότητά της είναι οι πωλήσεις της μπουτίκ και το νεοσυσταθέν ΠΑΟΚ Travel, το οποίο θα είναι ένα ταξιδιωτικό γραφείο που έλειπε από τον ΠΑΟΚ. Η εταιρεία έχει ήδη πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους 321 χιλιάδων ευρώ και είχε έξοδα 97 χιλιάδων ευρώ. Τα καθαρά της κέρδη φτάνουν αυτή τη στιγμή περί τα 80 χιλιάδες ευρώ. Για να μπουν όμως στα ταμεία της ΠΑΕ θα πρέπει πρώτα να λήξει η χρονιά και να δημοσιευθεί ο ισολογισμός.

Στο τέλος της συνέντευξης ο Θόδωρος, μετά από ερώτηση της ιστοσελίδας paokworld διευκρίνισε ότι λίγοι είναι αυτοί που δυσχεραίνουν το έργο της ΠΑΕ, όχι πάνω από το 1%, και γι’ αυτό δεν πρέπει να τους δίνουμε αξία. Εμάς μας ενδιαφέρει το 99% των Παοκτσήδων, οι οποίοι «χαίρονται όταν κερδίζει η ομάδα», όπως χαρακτηριστικά είπε. Δεν ασχολούμαστε μ’ αυτούς που στενοχωριούνται όταν κερδίζει η ομάδα (και καλά κάνουμε).

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα. Αυτό που έλαμψε πάντως ήταν το Παοκτσήδικο μεγαλείο του Γιάννη Παπαδόπουλου, που είναι κάτι τελείως διαφορετικό από οτιδήποτε ξέραμε μέχρι τώρα, είναι ένας άνθρωπος φοβερά λεπτολόγος, με τεράστια εσωτερική πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση και ένα ήθος σπάνιο. Αυτή του η αποστροφή ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να πληρώνει το ΙΚΑ γιατί αυτό επηρεάζει τους συνταξιούχους ήταν πραγματικά συγκινητική. Ώρες-ώρες σκέφτομαι μήπως αυτός ο άνθρωπος παραείναι καλός για το μπουρδέλο που λέγεται «ελληνική κοινωνία». Από την άλλη όμως βλέπω ότι με το Θόδωρο Ζαγοράκη μπροστάρη υπάρχει η δυναμική για να δημιουργήσει ο ΠΑΟΚ τη δική του πραγματικότητα, να επιβάλλει το δικό του μεγαλείο…

1 σχόλιο:

Panagiotis είπε...

Βαδίζουμε σωστά, αυτό έχει σημασία. Δεν περιμένω την διοίκηση να είναι άσφαλτος (ποιά κατασκεύασε αυτή τη λέξη τώρα μου διαφεύγει.. τέλος πάντων, στο θέμα μας). Λάθη κάνουν και οι καλλίτεροι, ο σκοπός είναι η ολική προσπάθεια να έχει ανοδική πορεία.

Άντε εισιτήρια μέσω διαδικτύου. Μέχρι και τα μουστάκια μου (αν είχα) χαμογελάνε.